Plánuji koupi teď dvouletého hřebečka (25měs. přesně). Dočasně ho chci umístit na hříbárnu do stáda, přesun do domovské stáje byl v plánu na pozdní podzim. Ovšem majitelka hříbárny mi nedoporučila kastraci v těch 2,5letech, prý to exteriérově nebude ani hřebec ani valach potom.
Prosím jaké máte reálné zkušenosti s vlivem kastrace v tomto věku?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenocka
napsal(a):
Plánuji koupi teď dvouletého hřebečka (25měs. přesně). Dočasně ho chci umístit na hříbárnu do stáda, přesun do domovské stáje byl v plánu na pozdní podzim. Ovšem majitelka hříbárny mi nedoporučila kastraci v těch 2,5letech, prý to exteriérově nebude ani hřebec ani valach potom.
Děkuji.
Ve 2,5 až 3 letech se hřebci běžně kastrují (i dříve). Exteriér (pro mě nasvalení) záleží na korektní práci, ne na tom, jestli má kůň koule (doslova). Můj názor a zkušenost za 40 let u koní.
lenocka
napsal(a):
Děkuji.
My jsme kastrovali v necelých 3 letech a valach je velmi pěkný,dobře stavěný a má spíše hřebčí výraz. Z veterinárního hlediska není žádný podložený důvod odkládat kastraci na pozdější dobu .
Jestli si dobře pamatuji,existuje na to přímo studie,kde se porovnávali různé kastrované skupiny v různém věku a nebyl prokázán výrazný rozdíl

Kastrovala jsem ve dvou letech, vliv na růst jsem žádný nezaznamenala.
Mám dojem, že práve naopak, z nejakej štúdie vyšlo, že skôr kastrovaný žrebec (ale bavíme sa o veku 6-12 mesiacov) mal "dlhšie kosti", celkovo dosiahli vyššiu výšku a mali menej osvalenia. Laicky si to vysvetľujem, že za to osvalenie môže testosterón.
Dva a polročného žrebca by som kastrovala úplne bez obáv z toho, že by to mohlo mať nejaký výraznejší vplyv na exteriér.
Arbora
napsal(a):
Mám dojem, že práve naopak, z nejakej štúdie vyšlo, že skôr kastrovaný žrebec (ale bavíme sa o veku 6-12 mesiacov) mal "dlhšie kosti", celkovo dosiahli vyššiu výšku a mali menej osvalenia. Laicky si to vysvetľujem, že za to osvalenie môže testosterón.
Dva a polročného žrebca by som kastrovala úplne bez obáv z toho, že by to mohlo mať nejaký výraznejší vplyv na exteriér.
Kdyby za osvalení mohl testosteron, tak Valegro a další drezurní valaši nevypadají jak vypadají.
Pro vývoj jsou spíš než koule a testosteron důležitější kvalitní krmení a minerálka v adekvátním množství, pohyb na dobrém terénu (který nebude negativním způsobem ovlivňovat vývoj kostry koně případně způsobovat vady, např. extrémně příkré svahy) a v neposlední řadě pro psychickou pohodu i přítomnost stáda.
Ten zbytek, pokud má tedy kůň korektní kostru, se dostaví správným tréninkem a dozráním do konečné velikosti, často až kolem 7-8let věku.
Viz příklad můj kůň, mezi fotkou z r.2015 a 2021 je pět let korektní (řekla bych) jezdecké práce. Ano, je to hřebec, ale i kdyby nebyl, vypadal by stejně, jen bych měla míň práce protože by odpadlo hřebčení. Nároky, které jsou na něho kladené při výcviku by byly stejné i kdyby byl valach a svaly/šlachy/kostra reagují u všech koní na zátěž stejně.
Pokud hřebeček nemá extra speciál super původ, tak rozhodně kastrovat. Vždy je valach "bezproblémovější".
Věk mezi rokem až 2,5 let je dle mého ideální. Záleží také na časnosti plemene a složení stáda (říjící kobyla pod nosem dělá svoje).
ALE také bych přihlédla k počasí - v létě je tolik much, že přispívají k možným komplikacím. Taky ho dát do nového stáda "zraněného" není dobrý nápad. Celkově jestli vyloženě nehrozí útěk ke kobylám a nekouká na nějaké říjící, případně ho srovná starší hřebec - nechala bych to na podzim. ALE nikam dál už bych to neodkládala. Případně vykastrovat na boxe nyní a ven do nového stáda až zahojený.
Naopak pozdě kastrovaní jedinci mohou mít psych. potíže.
alfi pav
napsal(a):
Kdyby za osvalení mohl testosteron, tak Valegro a další drezurní valaši nevypadají jak vypadají.
Pro vývoj jsou spíš než koule a testosteron důležitější kvalitní krmení a minerálka v adekvátním množství, pohyb na dobrém terénu (který nebude negativním způsobem ovlivňovat vývoj kostry koně případně způsobovat vady, např. extrémně příkré svahy) a v neposlední řadě pro psychickou pohodu i přítomnost stáda.
Ten zbytek, pokud má tedy kůň korektní kostru, se dostaví správným tréninkem a dozráním do konečné velikosti, často až kolem 7-8let věku.
Viz příklad můj kůň, mezi fotkou z r.2015 a 2021 je pět let korektní (řekla bych) jezdecké práce. Ano, je to hřebec, ale i kdyby nebyl, vypadal by stejně, jen bych měla míň práce protože by odpadlo hřebčení. Nároky, které jsou na něho kladené při výcviku by byly stejné i kdyby byl valach a svaly/šlachy/kostra reagují u všech koní na zátěž stejně.
Testosteron sice hraje roli ve specifickém typu nasvalení, ovšem další roli hraje též genetická predispozice každého jednotlivce k jinému typu nasvalení a stavby těla.
Tedy, ano samozřejmě že na správné nasvalení každého koně je třeba přesně to co píšete, ale přesto bude každý jednotlivý kůň vypadat jinak, a to jak díky oné genetice tak u hřebců o dle testosteronu. A každý hřebec má úplně jinou hladinu testosteronu v těle i to je ovlivňovací faktor.
Arbora
napsal(a):
No to právě píšu ,vytáhlí a bez masa je "řídcí"
alfi pav
napsal(a):
Samozrejme, testosterón sa tvorí naďalej aj po kastrácii, ale myslím, že u žrebca je to osvalenie iné, výraznejšie, práve vďaka tomu testosterónu - jeho hladine.
On to možno nakoniec ani nebude testosterón, ako tak pozerám po internetoch, ale viaceré hormóny, ktoré majú vplyv aj na to, kedy sa uzavrú rastové zóny.
Bavíme sa teda o kastrácii koní vo vývine, v dospelosti to už veľkú zmenu neprinesie.

Arbora
napsal(a):
Samozrejme, testosterón sa tvorí naďalej aj po kastrácii, ale myslím, že u žrebca je to osvalenie iné, výraznejšie, práve vďaka tomu testosterónu - jeho hladine.
On to možno nakoniec ani nebude testosterón, ako tak pozerám po internetoch, ale viaceré hormóny, ktoré majú vplyv aj na to, kedy sa uzavrú rastové zóny.
Bavíme sa teda o kastrácii koní vo vývine, v dospelosti to už veľkú zmenu neprinesie.
Na růstové zóny mají vliv zejména pohlavní hormony, pokud vím. U samců ten testosteron.
Za mě ve 2,5 až 3 letech úplně v pohodě. Já kastruji klidně i ve 4-5, mám radši klidně nižší, mohutnější koně jako bývají hřebci, ale ve 2,5 letech není brzo. Z mých dlouholetých zkušeností valaši kastrovaní brzo, kolem roku, ti pak bývají ti vysocí, dlouzí, hubený, případně velká hlava a žádný krk, na drezurní práci teda nic moc. Ale záleží samozřejmě i na plemeni a konkrétním koní. A hodně pak samozřejmě udělá krmení a nasvalení, na druhou stranu když jsem měla valach kastrovaného právě v roce, neměl krk žádný, ani po letech korektní drezurní práce, zkrátka neměl moc kam ty svaly dávat.
Kastrujte ale rozhodně na podzim, teď v těch vedrech s hmyzem všude to není dobrý nápad. To mu bude 2,5, pak na jaře ve třech letech asi začnete víc pracovat, obsedat? Za mě ideál.
napsal(a):
Na růstové zóny mají vliv zejména pohlavní hormony, pokud vím. U samců ten testosteron.
Ano,to je přesné ;) .... i proto vrcholoví sportovci často užívají preparáty s testosteronem,jako doping,pro větší sílu a muskulaturu ..... i koní je to naprosto stejné,nikdy při stejném tréninku nenasvalíte valacha lépe než hřebce....
amet9

XXX.XXX.224.49
Ja mam valacha kastrovaneho ve 4.5 letech. Je maly a hodne osvaleny, ale tezko rict, jak by vyrostl s brzkou kastraci. Nicmene kazde jaro naroste tak o pul metru a byl i spatren, jak pripousti kobyly vyrazne vyssi nez on sam.

Každé jaro o půl metru? Co to? Teď jsem si představila toho třímetrového koně, který bude příští rok touto dobou tří a půl metrový
amet9

XXX.XXX.224.49
Buggyra: Ono je to mysleno spis obrazne, ale opravdu na me pusobi najednou o pul metru vetsi, jak zacne na jare svadet kobyly. . Jinak meri 142cm ... je to prcek.