Uživatel s deaktivovaným účtem

A vy ji trenujete nebo jak? Proč se ptáte tady?

Tohle je hrozně relativní. Na první pohled ta holka marná není. Ale nevíme nic. Co je to za koně, jak dlouho jezdí. Kdo má jaké zdravotní problémy a indispozice, na co trénují, jak dlouho spolu jezdí...takze je velmi těžké hodnotit. mojí zkušenosti ale vím, že od jisté úrovně je lepší, když alespoň občas členy rodiny trénuje někdo jiný/další.

Jinak klasika, ruce hrabičky, na kohoutek nepatří, je tuhá v kříži...ale s koněm jim to evidentně celkem funguje, vypadá klidně a přijde mi, že nejezdí za hubu. Má potenciál:)

napsal(a):
Jinak klasika, ruce hrabičky, na kohoutek nepatří, je tuhá v kříži...ale s koněm jim to evidentně celkem funguje, vypadá klidně a přijde mi, že nejezdí za hubu. Má potenciál:)
Můžete prosím rozvést to "na kohoutek nepatří"? Předpokládám že jde o ruce. Mají tedy být výš/níž, víc vpředu/vzadu?
Předpokládám že hrabičky = ruce dlaní dolů, nebo jde o něco jiného?
Děkuji
No já bych radši na tohle cvičení viděla jezdce v hlubokém sedu, nad křížkem v honebním.
To jde ale u koně na otěži, který už nechodí po předku a hlavu má tak, aby viděl, kam jde ;-)
Ale jinak jo, oko mi to neuráží, vypadají jako sehraná dvojka a koně to dost možná baví.
A ano - ruce mají být jako bys držela půllitr - palce nahoru - jedině tak můžeš zlehka cvičit zápěstím a jít jemně s hlavou koně. No nevím: zkus dát ty ruce o maličko vejš a mít jakoby pocit, že jsou úplně samostané, bez toho, aby na ně mělo vliv tvé hýbání tělem.
A ten cval - no, trochu mlátíš do koníka zadelí s každým skokem, proč? Sed musí být jistý a jestli se nepletu, tohle kavaletkový cvičení je právě proto, aby se člověk naučil mezi křížky sedět v pracovním sedu a nad křížkem v honebním. Tohle je něco mezi a rozhazuje ti to sed :-)
Ale můžu se plést, snadno!
Ďakujem za reakcie. Viem, že ešte je na čom pracovať a áno, tieto cvičenia robíme preto, aby získala lepšiu stabilitu. Zatiaľ nejazdí veľmi na oťaži. Kým nebude istejšia v sedle, chcem zamedziť tomu, aby sa chytala koňa za hubu. Na videách jazdí na 13 ročnej kobyle ST. Máme ju len krátko, nejaké 3 týždne. Pred tým jazdila na menšom valachovi, cca 145 cm v kohútiku.
Na 12 rokov sedí veľmi pekne, malé nedostatky tam ale sú. Prioritne by som ju narovnala, posadila na zadok a zapracovala na tej ruke. Nemá ju vôbec voľnú, príde mi taká trochu v kŕči ako keby, mierne zhrbená. Takže vystrieť, lakte k telu a nestrkať ruku dopredu dlaňami dolu. Ako píše helas, palce hore.
Trochu si myslím, že cvičenia na stabilitu a státie v strmeňoch sa vzájomne vylučujú - takto sa učí držať balans pomocou oťaží. Lepší by bol pracovný sed, možno madlá, či pad bez strmeňov a nejaké cvičenia.

OT: madla jsou zlo.
Lidi se učí toho držet, pak se drží otěží.
Místo madel - nic :-) Jezdit normálně na lonži v sedle nebo na dece s holým obřišníkem a nedržet se ničeho (ruce v bok, ruce rozpažené, trhám jabka, hmitání, simulované držení otěží, držení hrníčků (půllitrů) s vodou )
Jdu se podívat na videa.

sanyhobby
napsal(a):
Zdravím všetkých. Dávam sem video, aj keď som si vedomá rizík. No snáď sa dočkám aj hodnotných rád. Na videu je moja 12 ročná dcéra. Kde sú chyby a na čom ďalej pracovať?
Co vidím já - holeně občas utíkají dopředu, špičky od koně, je trochu tuhá v kříži, drží se za otěž. Mezi kavalatemi by měl být pracovní (těžký sed). Ale žádná velká tragédie - kůň vypadá uvolněný a spolupracující.
Madlá sme mali len na to, aby držali deku na mieste. Dávam sem fotky. Nemám ich bohužiaľ veľa. Na jednej je s madlami a na druhej síce zo sedlom, ale s časopisom, z ktorého mi čítala, vo všetkých chodoch. Cieľ bol práve to, aby sa naučila mať nezávislú ruku a rozhodne sa nechytať koňa za hubu.

1. video: dítě má moc dlouhé třmeny, proto jí noha jede dopředu a chytá se za otěže a nemá stabilitu. Na tohle sedlo prostě potřebuje třmeny kratší a dostat nohu pod sebe. Takto neumím posoudit, zda je na ni sedlo moc velké, i to je možné, i tomu by pomohly kratší třmeny.
Asi bychom v téhle fázi toho po dítěti chtěli moc, ale tahá za vnitřní otěž a pouští (povoluje) vnější. Kůň vypadává místy po pleci z kruhu. Do toho má dost co mluvit ta noha (jezdkyně) vepředu. Měla by být pod jezdcem a podporovat koně k vyklenutí hrudníku. Takto je klidně možné, že má jezdec váhu na vnější noze. Ruce by i na kruhu měly být obě na stejné úrovni, nikoli vnější ruka vepředu. Maximálně se vnitřní ruka může zvednout nebo pro názornost posunout od krku dovnitř kruhu (u remonty). Trochu blbě se to dělá u vědomí, že vnější rameno naopak MÁ BÝT posunuté vepředu a vnitřní posunuté zpět Loket by se neměl nikdy dostat za osu těla. Ve chvíli, kdy se to stane, zablokuje se rameno a lopatka, ruka přestává být nezávislou, ztrácí citlivost, díky provázání ruky se zády ztrácí jezdec pružnost a rovnováhu. Pozor na to, byly tam na to tendence. Lepší ruka nahoru než ruka zpět. Předvídat a na překážku vodit z dálky.
Osobně tolik nekladu důraz na "hrabičky" a špičky od koně, ale mluvilo se tu o tom.
2. video: koukat nahoru, né na klacky. Kam koukám, tam dojedu. Proto to na druhý klacek koni nevyšlo, dítě se soustředilo na druhý klacek, koně zazdilo, vyhrbilo se, kůň zpomalil, padl na předek. Za překážkou pořád jedu, pobídka, rovně, koukám až do vedlejší vesnice za kopcem a tam "chci taky dojet". Na tohle je šikovné doplnit cvičení o další úkol za kavaletami, např. kruh u nějaké travičky, na kterou se dítě musí soustředit, bod, u kterého musí za překážkou zastavit a nebo za překážkou odpočítat pět cvalových a zastavit. A nebo bičíkem klepnout do jednoho místa na ohradě. Nějaká ptákovina, aby klacek na zemi nebyl "konec světa" :-)
Dítě "jezdí rameny" při nacválání. Je třeba mu vysvětlit, že koně svou vahou nerozhoupe, že má sedět klidně a pracovat má kůň. Každý pohyb navíc mluví do společné rovnováhy a ve chvilce nepozornosti se promítá kývání rameny do ruky.
3. video: v klusu ze cvalu si nesedat. Při přechodu ze cvalu do klusu zatím (než se kůň začne nosit a dítě trochu propruží) vždy do vysedávání a vysedávat vždy až do přechodu do kroku, klidně vysednout jednou navíc v kroku, než jednou navíc buchnout koni do zad S tím se uklidní i ruka a dítě se za ni nebude muset přidržovat při ztrátě rovnováhy.
Ve cvalu není třeba být tak vysoko nad sedlem, Dobeš píše "kalhota se dotýká sedla", na takovéhle cvičení ideál, těžiště nízko. Jo, sedlo je dítěti velké, tady je to vidět. Nevím, do jaké míry s tím můžete něco dělat (pořídit jiné sedlo), můžete zkusit zmenšovátko posedlí nebo gelový potah, který pomůže dítěti zůstat tam, kde má.
Na 2. a 3. videu mi délka třmenu přijde ok. - Zkontrolujte, zda nemá dítě každý třmen jinak dlouhý. To by umělo rovnováhu rozhodit slušně, navíc dítě může jedna noha bolet (lýtko) od příliš prošlápnuté paty, jak se snaží sedět vyrovnaně. Poptejte se na to. Dítě by si mělo umět pocitově samo srovnat třmeny. Pokud neumí, naučte ho svěsit nohy ze třmenů, sednout si v sedle rovně (rovně nasedlaném - to musíte zkontrolovat vy ze země) a zjistit, v kterém místě nohy ho ťuká můstek třmenu. Také je možné to porovnat podle výšky kolene na sedle (z pohledu jezdce), když dá nohy znovu do třmenů (a nohy ještě nevyrovnávají mírou prošlápnutí nestejně dlouhé řemeny).
Doporučuji cvičení na kruhu na kavaletách dělat na lonži a dítě pěkně s rozpaženýma rukama (rukama v bok, s rukama simulovaně držícíma otěž). Nad kavaletou zvednout ze sedla (kalhota se dotýká sedla), za kavaletou měkce dosednout. Zezačátku klidně celé cvičení v lehkém (honebním) sedu. Myslete na to, že dítě se rychle unaví, a pak dělá chyby nikoli z vlastní vůle. Je dobré cvičení střídat tak, aby se zatěžovaly různé svalové skupiny a dítě se unavilo později. Pokud vám přijde, že dítě tuhne, začíná křečovatět, zařaďte voltižní vložku - na minutku pustit otěže, nechat koně flákat krokem po obvodu, a dítě nohy ze třmenů a protáhnout záda (trháme třešně), protáhnout svaly korzetu (lehnout koni na krk, lehnout koni na záda, otáčet v pase), uvolnit nohy (kroužení patama, koleny, přitahování kolen k hrušce sedla, kývání nohama podél koně). To pomůže na chvilku svaly uvolnit a můžete udělat dotyčné cvičení s "odpočatými" svaly jednou dvakrát správně. A pak změnit cvičení nebo končit. Protože únava pochopitelně nastoupí rychle znovu.

sanyhobby
napsal(a):
Madlá sme mali len na to, aby držali deku na mieste. Dávam sem fotky. Nemám ich bohužiaľ veľa. Na jednej je s madlami a na druhej síce zo sedlom, ale s časopisom, z ktorého mi čítala, vo všetkých chodoch. Cieľ bol práve to, aby sa naučila mať nezávislú ruku a rozhodne sa nechytať koňa za hubu.
Super :-) Pořiďte obřišník bez madel (madla mimo jiné posouvají jezdce za těžiště soustavy a vyrábějí záchodový sed). A na té bezkostře opět záchodový sed - lepší by bylo bez třmenů. Čtení z časopisu není ideální cvíko - hlava dolů, ramena dopředu, záda vyhrbená. Lépe ty dva hrnky s vodou a koukat na mraky - leda by ten časopis držela ve výšce očí (ale to zase velice rychle unaví ruce)

sanyhobby
napsal(a):
Ďakujem mnoho krát 🙂. Je toho toľko, na čom treba ešte pracovať, že ani neviem kde začneme 😐.
Já bych začala od té rovnováhy a uvolnění, to je základ. - vlastně to už děláte :-)
Takže obyčejné vyjížďky - tam se dítě uvolní nejlépe a získá nezávislý sed.
A ježdění bez otěží - jestli zvládne koník chodit po obvodu jízdárny, tak ideál :-) Zařadit klus a cval přes bariéry na zemi bez otěží, později klidně zvýšené kavalety a skoky. Voltižní cviky jsou zpravidla pro děti vítané zpestření a skutečně zlepšují koordinaci.
A zkontrolovat tu délku třmenů. Srovnejte na koni sedlo, stoupněte si před koně a podívejte se, zda třmenové můstky visí podél koně ve stejné výšce. Můžou být i nestejně dlouhé (vytahané) třmenové řemeny. Vypadají, že jsou na stejné dírce (stejné číslo), ale jeden řemen může být klidně o pět centimetrů delší.
Všechno ostatní se zlepší průběžně také. Nemá cenu dítě štelovat na koni do nějaké pozice, pokud nemá svalovou a koordinační výbavu na to, tu pozici udržet. Mně se osvědčilo děti nechat ze začátku sedět na správně nastaveném vybavení tak, jak je jim to pohodlné, zejména do terénu, s terénními nerovnostmi, kde se učíme nevadit koni.
Máte pravdu, že strmeňové remene sú nerovnako vyťahané. Práve kôli tomu som urobila nové dierky, merala som ich tak, že obe remene som mala vybraté zo sedla a položené vedľa seba. Ešte raz prekontrolujem na koni a skúsime skrátiť o dierku.
Do terénu chodíme často, viac ako na jazdiareň. Máme tu samé kopce, teda terén dosť náročný. Zaradíme ale viac pohyb na prevesených oťažiach.

sanyhobby
napsal(a):
Máte pravdu, že strmeňové remene sú nerovnako vyťahané. Práve kôli tomu som urobila nové dierky, merala som ich tak, že obe remene som mala vybraté zo sedla a položené vedľa seba. Ešte raz prekontrolujem na koni a skúsime skrátiť o dierku.
Do terénu chodíme často, viac ako na jazdiareň. Máme tu samé kopce, teda terén dosť náročný. Zaradíme ale viac pohyb na prevesených oťažiach.
Na nestejně vytahané třmeny pomáhá nasedat ze schůdků nebo tak (je to dobré i kvůli sedlu a koni) + třmeny občas prohodit.

Určitě je zkontrolujte na koni. Starší sedlo může být i křivé, a pokud máte stejně dlouhé třmenové řemeny, stejně může být jeden třmenový zámek výš než druhý (bohužel já mám doma tento problém, a dlouho jsem ho nemohla odhalit). V takovém případě je ideál pořídit rovné sedlo, ale třeba u mě to z ekonomických a pasovacích důvodů není tak jednoduché, a tak jsem začala délku třmenů posuzovat právě na nasedlaném sedle.

napsal(a):
Co vidím já - holeně občas utíkají dopředu, špičky od koně, je trochu tuhá v kříži, drží se za otěž. Mezi kavalatemi by měl být pracovní (těžký sed). Ale žádná velká tragédie - kůň vypadá uvolněný a spolupracující.
...rajtuje rukama, zatáčí koně rukama, je potřeba slečně vysvětlit , že kam chci aby šla ramena koně tam se "dívají" i jezdcova ramena, ne naklonit se, ale otočit se v pase, tím se i vnitřní holeň přimáčkne...
Jestli je děvčeti 12let a kobylu máte 3neděle,tak si padnou
Kobylka se ochotně a pravidelně valí po předku,jezdkyni nese ,kam je třeba, a děvče se určitě vyjezdí
Brala bych je hodně do terénu.Nerovnosti ,přelézání,slézání apod. jezdci sed spolehlivě a hlavně nenásilně ,zformují .
Po protažení a usazení venku bych třeba na čtvrt hodinky vzala obě na kroužek,aby si malá zkusila zasednout ,pobízet sedem,trošku kobylku podsadit ,ubrat na otěži .Přechody krok,klus ,hezky v kmihu.Postupně.
Aby se dítě naučilo vést koně sedem,vahou a tlakem holeně.Když bude dobře umět sedět,zklidní si i ruce,lokty k tělu hodně pomohou.
Za mě je to dítě šikovné a kobylka velmi hodná

PS: pocit delšího jednoho třmene, vnitřního , může být při podšlapování si koně vnitřní zadní nohou, koníkova páteř rotuje k vnitřní straně...tolik teorie, hm...mě kobyla furt vynáší ale ven...