Akini

XXX.XXX.247.139
Zdravím,
momentálně si buduju vlastní zázemí pro koně doma, přístřešek mám vyřešený, jenže koně jsem doma měla naposledy před x lety tak v tom teď docela tápu, tak bych byla ráda za vaše postřehy. Na pozemcích bohužel nemám elektriku...
Jaký máte zdroj na elektrický ohradník?
Jaké tyčky používáte?
Je lepší dřevo nebo plast?
Páska nebo lanko?
Jak daleko od sebe dáváte tyčky? Stačí po 2 m nebo je dáváte blíž?
Mám k dispozici rovinu 3000 m2, kde bude přístřešek (venkovní boxy, ale mám v plánu při hezkém počasí nechávat otevřeno) a koně tam budou když bude hodně blativo a na noc.
Dále dvě větší pastviny, kde se můžou past, co hrdlo ráčí. Stačí mít přístřešek pouze na místě, kde budou přes noc?
Na pastvině jsou pouze stromy, tak přemýšlím jestli tam pořídit alespoň kovový s plachtou? Ještě podotknu, že se jedná o místo pro 4 pony do 100 cm, výhledově za pár let ještě 2 koně.
Zajímá mě hlavně ten ohradník. Vůbec nevím jaký a podle čeho vybírat zdroj. Momentálně řeším hlavně ty 3000 m2, aby to bylo dobře zabezpečeno.
Předem moc děkuji za odpověď.
LucyLou

XXX.XXX.236.105
Akini
napsal(a):
Zdravím,
momentálně si buduju vlastní zázemí pro koně doma, přístřešek mám vyřešený, jenže koně jsem doma měla naposledy před x lety tak v tom teď docela tápu, tak bych byla ráda za vaše postřehy. Na pozemcích bohužel nemám elektriku...
Jaký máte zdroj na elektrický ohradník?
Jaké tyčky používáte?
Je lepší dřevo nebo plast?
Páska nebo lanko?
Jak daleko od sebe dáváte tyčky? Stačí po 2 m nebo je dáváte blíž?
Mám k dispozici rovinu 3000 m2, kde bude přístřešek (venkovní boxy, ale mám v plánu při hezkém počasí nechávat otevřeno) a koně tam budou když bude hodně blativo a na noc.
Dále dvě větší pastviny, kde se můžou past, co hrdlo ráčí. Stačí mít přístřešek pouze na místě, kde budou přes noc?
Na pastvině jsou pouze stromy, tak přemýšlím jestli tam pořídit alespoň kovový s plachtou? Ještě podotknu, že se jedná o místo pro 4 pony do 100 cm, výhledově za pár let ještě 2 koně.
Zajímá mě hlavně ten ohradník. Vůbec nevím jaký a podle čeho vybírat zdroj. Momentálně řeším hlavně ty 3000 m2, aby to bylo dobře zabezpečeno.
Předem moc děkuji za odpověď.
My máme jako zdroj baterii z auta. Běží 14 dní v kuse bez vypínání a vydrží. Pravidelně měřím, zda je to ok. Nikdy nebyl problém, ale pro jistotu dám nabít po této době. Myslím, že také hodně záleží na velikosti ohrady a někdy i velké mrazy mohou urychlit vybití baterie. Mám zdroj, který jde dát do elektriky i přes baterku (jsou trochu dražší, ale nyní nemáme elektřinu u výběhu a plánuji do budoucna stěhování, kde by mohla být).
Tyčky máme doma vyráběné dřevěné a kovové. Plastové bych nechtěla, nelíbí se mi a přijdou mi i takové nestabilní a často přemisťuji, bála bych se aby se nepoškodily. Možná u stálého ohradníku nevadí, netuším nemám s tím zkušenosti.
Jednoznačně páska - nejde jen o lepší viditelnost pro koně, ale i bezpečnost. V JP mi kladli na srdce, že provázek nikdy - páska má v případě útěku koně povolit, aby jej nepořezala.
Tyčky cca 1,5 až 2 metry.
Přístřešky máme všude, aby se mohli schovat v noci i ve dne. Máme dřevěné se třemi stěnami. S kovovými nemám zkušenost, ale pán ve vedlejší vesnici má již léta a asi to drží.
Toť moje zkušenosti, jsem zvědavá na ostatní
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme jako zdroj také baterii z auta, podobné zkušenosti jako LucyLou, akorát my ji necháváme běžet do mrtva S tím, že je napojena ještě na malou fotovoltaickou nabíječku. Vydrží to v létě s dobrou baterií v podstatě nekonečně (dlouhý světelný den, stíhá se nějak dobíjet), na jaře a na podzim je to tak na dva měsíce. Máme zapojeno zpravidla asi půl kilometru ohrad ve dvou řadách, takže nula nula nic. V zimě, kdy neroste tráva (a koně se nám nenatahují přes ohrady a neničí pletivo, a neoplůtkujeme), elektřinu na ohrady nepoužíváme (máme pevné). Zato do ní máme zapojených pár LED svítidel v přístřešku - když se stmívá už ve čtyři, tak bezva věc, doporučuji.
Minimálně do toho základního výběhu doporučuji kombinaci pevné ohrady a během sezony el. ohradníku. Pevná ohrada poslouží kdykoli ohradník ne (lidi přepálí lanko, ukradnou baterii, srnky protrhnou, selže systém...).
Používáme ty nejobyčejnější plastové zapichovací tyčky, ale máme je pouze dočasně, nikdy nejsou celoročně - v mrazech se snadno zlomí (i větrem, ale hlavně srny, mrchy). Na stálý ohradník nedoporučuji, tyčky (i přes deklarovanou stabilitu na UV) křehnou (vydrží pět až deset let a pak se začnou při náročnější manipulaci oddrolovat či odlamovat kousky - zejm. háčky na ohradník). Leda jako mezityčky k nějakým pevným (dřevěným, kovovým). Ty se pak dají bez ztráty kytičky vyměnit. Pokud je na ně vyvíjen tah do strany, tak jsou schopné se i během jednoho týdne nevratně zkroutit a ohnout. Pokud už musíme použít plasttyčku do rohu, vypneme ji provázkem k zemi do protitahu.
Používáme zásadně lanka, nikoli pásky. Potřebujeme, aby se to do sebe nezamotávalo při stavbě ohrady (lanko po sobě lépe klouže), pásky se snadno trhají (1) za el. ohradou máme pevnou ohradu, 2) poníci rádi testují - máme dva shetlandy). Bohužel se nám při projití ohradou lankem ještě nikdy žádný kůň nepořezal (proč bohužel - protože by si to třeba pamatoval!!! jo, já vím, že bych to takhle říkat neměla, ale...), takže považujeme i lanka za bezpečná. Zpravidla povolí plasttyčky a kůň tak otevře nové obzory i těm ostatním
Máme jeden centrální dřevěný přístřešek, v zimě na zimním výběhu do něj mají přístup všichni neomezený, v létě jsou poníci oddělení na hladomorně a schovat se mohou pod stromy, zatímco pasoucí se koně mají přístup z pastvin do přístřešku neomezený.
Já bych se být vámi na přístřešky na pastvinách vyprdla, beztak budete ty poncly pouštět na pastviny pouze na omezenou dobu. Spíš přemýšlejte, jak z toho zimního výběhu udělat tu hladomornu Protože se bojím, že čtvrt hektaru bude čtyřem poníkům v létě poskytovat ještě pořád dost potravy, aby na tom byli pohlední. Dvě stébla navíc a budou se koulet
LucyLou

XXX.XXX.236.105
Tak my máme také pevné ohrady + pásku, zapomněla jsem napsat v kombinaci s pevnou ohradou lanko asi ano. Horní výběh je páska za ní několik metrů volného prostoru a trávy a pak vysoký dřevěný plot. Ovšem je pravdou, že mám koně hodné, neprolézají ani když je pouze páska.
Neumím číst - ano,o poníky bych se nebála :) těm změny počasí obvykle moc nevadí.
Akini

XXX.XXX.144.244
Moc děkuji všem za postřehy. Rozhodla jsem se tedy pro pevnou ohradu a na to, nebo za tím elektrický ohradník. Bude to určitě bezpečnější. Děkuju moc za radu s tím přístřeškem. Momentálně jsem doma s dcerou, takže i když bude nějak hnusně tak je schovám ,, domů,,. Bohužel nemám možnost to napojit , aby mohli do přístřešku kdykoliv, vede tam polní cesta.
Chtěla jsem se ještě zeptat, jak moc bych to měla poníkům zmenšit? Mě to právě přišlo tak akorát na to, aby mi přes hnusné počasí nezničili velkou pastvu, protože i když to nespasou celé, tak mi pořád zbyde dost na seno.... Myslíte , že 4 poníkům stačí rozdělit pastvinu po 0,5 ha? Nebo raději menší?

Jo, pokud nemáte možnost jim dát volbu, zda budou "doma" nebo "na pastvě", tak bych určitě možnosti schovky na pastvě prozkoumala. V létě se o sebe poníci postarají, ideál kdyby tam měli stromy, které neproprší (pod stromy je vždy suchá půda), ale i bez toho to zvládnou. Nicméně v zimních plískanicích určitě aspoň jednoduchý třístěnný přístřešek na pastvinu umístit. Můžete zkusit konstrukci s plachtou, poníci by s tím nemuseli mít potíž, u nás by ovšem taková konstrukce udělala při prvním větérku pá pá (odklopil nám i střechu z trámů a prken na dřevěném přístřešku), takže záleží na místních podmínkách.
Akini

XXX.XXX.181.194
napsal(a):
Jo, pokud nemáte možnost jim dát volbu, zda budou "doma" nebo "na pastvě", tak bych určitě možnosti schovky na pastvě prozkoumala. V létě se o sebe poníci postarají, ideál kdyby tam měli stromy, které neproprší (pod stromy je vždy suchá půda), ale i bez toho to zvládnou. Nicméně v zimních plískanicích určitě aspoň jednoduchý třístěnný přístřešek na pastvinu umístit. Můžete zkusit konstrukci s plachtou, poníci by s tím nemuseli mít potíž, u nás by ovšem taková konstrukce udělala při prvním větérku pá pá (odklopil nám i střechu z trámů a prken na dřevěném přístřešku), takže záleží na místních podmínkách.
Děkuji za radu. Na pastvině jsou stromy, takže možnost stínu a schovat se před horkem mají. Napadl mě právě ten plachtový, protože cenově vychází dobře a máme tam místo, kde by ho ani neměl vzít vítr. Nicméně pokud bude ošklivě na pastvinu je pouštět nechci, aby to nezničili, jedině, že by chodili jen na nějakou část, aby se proběhli. Protože mě 3000m2 nepřijde jako zas moc velké místo, ale to je asi i tím, že jsem zvyklá, že jsou teď neomezeně na větším . Myslíte, že jako zimní výběh, kde by chodili z toho 3000m2 by jim stačilo třeba 5000m2? Nebo raději větší? Nebo je to na zimu a špatné počasí úplně zbytečné?

Jako zimní výběh jim budou bohatě stačit ty 3000 m2. Pokud to budete chtít zpevnit a zaopatřit proti bahnu, tak budete mít i tak co dělat. Beru to samozřejmě tak, že z těch m2 budou mít ukrojeno pouze na přístřešek a nějaké to zázemí (bouda na nářadí, bouda na postroje), jinak budou mít ten prostor k dispozici celý. Pak jsou 3000 m2 luxusní zimní výběh (našich 5 ořů má tak přibližně ten čtvrthektar, vč. zázemí).
Pokud je budete chtít v zimě za pěkných dnů pouštět na pastvinu, bude to pro koně bonus, ale v zásadě si nemyslím, že by to byla nutnost. Vzhledem k tomu, že pást se asi stejně nebudou moci (tráva neroste, když už roste, tak přemrzá, což je pro poně nevhodné...).
Pokud budete chtít ty 3000 m2 koním trochu zpříjemnit, můžete tam vyrobit nějaký paddock paradise, výběh vhodně rozčlenit, vymyslet schovky na seno, místa na ležení, válení...