Jaké pohlaví druhého koně ke klisně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2021 13:38
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Dobrý den, prosím o zkušenosti, nikoliv domněnky. K nedominantní kobyle, dobře socializované (častý kontakt s cizími koňmi, pod sedlem i na volno) pořídili by jste jako druhého koně (a jediného, časem by přibylo hřibě) klisnu nebo valáška?
Moje klisna moc jiné klisny nevyhledává, spíše je ignoruje, doposud si oblíbila pouze jednu. Jenže s nekterymi valachy dokáže mít opravdu šílené říje, jiní ji nechávají chladnou. A ja teď nevím, koho k ni mam hledat.
Jaké mate zkušenosti? Hraje roli, jestli bude druhý kůň ponik nebo velky kun?
Děkuju a hezký den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2021 13:44

Je to jedno, tohle závisí čistě na povaze toho konkrétního koně - těch konkrétních koní. Zkuste vypozorovat, s kým se kobyla kamarádí nebo bouřlivě neříjí (nejsou to třeba brzy kastrovaní valaši?), a pořídit jí podobný typ kámoše. Ani to nezaručuje úspěch. Ale koně mohou spolu koexistovat i když si zrovna nesednou jako největší kámoši. Prostě jim nic jiného nezbude. Těch případů, kdy by to dopadlo vyloženě špatně, moc neznám. Jestli to bude poník nebo velký kůň moc velkou roli nehraje, jen kdyby si zrovna hned nesedli, tak pochopitelně velikostně vyrovnaní koně mají větší šanci se vyhnout zranění.

13.7.2021 14:07
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to jedno, tohle závisí čistě na povaze toho konkrétního koně - těch konkrétních koní. Zkuste vypozorovat, s kým se kobyla kamarádí nebo bouřlivě neříjí (nejsou to třeba brzy kastrovaní valaši?), a pořídit jí podobný typ kámoše. Ani to nezaručuje úspěch. Ale koně mohou spolu koexistovat i když si zrovna nesednou jako největší kámoši. Prostě jim nic jiného nezbude. Těch případů, kdy by to dopadlo vyloženě špatně, moc neznám. Jestli to bude poník nebo velký kůň moc velkou roli nehraje, jen kdyby si zrovna hned nesedli, tak pochopitelně velikostně vyrovnaní koně mají větší šanci se vyhnout zranění.

Moc děkuji za odpověď. Tak mi z toho vyplývá, ze bude lepší vzit kobylu a raději nějaká ta koexistence než nonstop rije, kterou ma ted defacto od podzimu...

14.7.2021 09:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Monik.a napsal(a):
Moc děkuji za odpověď. Tak mi z toho vyplývá, ze bude lepší vzit kobylu a raději nějaká ta koexistence než nonstop rije, kterou ma ted defacto od podzimu...

Kobyly mají říji každý měsíc. Na jaře silnější, což je pochopitelné a v zimě téměř neviditelnou, pokud se v okolí neobjeví hřebec.

14.7.2021 09:45
Arbora

XXX.XXX.149.42

Monik.a napsal(a):

Toto by som možno riešila s veterinárom, nieje to úplne normálne.

14.7.2021 20:13

Já mám kobylu v holčičí společnosti, má tam dlouhodobou kamarádku, která po ní dost řehtá, když tam není, ale když kobyly říjí, chodí se ukazovat k výběhu s valachem, čapí se tam , učurávají, předvádí se, kvičí....
Dřív byl ve výběhu s kobylama jeden starší valach, byl to jejich strejda..dva valaši už by se o ně "hádali" .
Když máte koně dva, počítejte s tím, že když s jedním půjdete pryč, ten druhý může chytit hysterák a lítat okolo ohrady a řehtat jak pominutý. co raději koně tři?

14.7.2021 21:22
lenacia

XXX.XXX.168.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já mám kobylu v holčičí společnosti, má tam dlouhodobou kamarádku, která po ní dost řehtá, když tam není, ale když kobyly říjí, chodí se ukazovat k výběhu s valachem, čapí se tam , učurávají, předvádí se, kvičí....
Dřív byl ve výběhu s kobylama jeden starší valach, byl to jejich strejda..dva valaši už by se o ně "hádali" .
Když máte koně dva, počítejte s tím, že když s jedním půjdete pryč, ten druhý může chytit hysterák a lítat okolo ohrady a řehtat jak pominutý. co raději koně tři?

údajně je nejlepší počet od 4 koní výš.... protože ve 3 koních údajně velice často dochází k šikaně jednoho z nich

14.7.2021 23:46

lenacia napsal(a):
údajně je nejlepší počet od 4 koní výš.... protože ve 3 koních údajně velice často dochází k šikaně jednoho z nich

otázka : živit vlastní 3 nebo 4 koně , zajistit ubytování pro 3 nebo 4 koně (pronájem ustájení) = hnuj, krmení, pozemek...
prostě dva i tři je na prd, ale míň jsou na prd 3 , ideál je 4 , ale ? pokud není možnost je 3 kompromis. vše musí zadavatelka zvážit, bude chtít s jedním koněm mimo ohradu , bude brát oba, jednoho, dva a třetí zůstane....ono aby si zase nenadělala do bot, pořízením dalšího koně, kterej pak půjde přes ohradu, pásku...nebo její kůň nebude chtít od druha...

15.7.2021 06:03
akscha

XXX.XXX.26.89

Chudal zadavatelka. S dobrym umyslem chtela poridit kone dva a dozvi se, ze pokud nejsou aspon 4, nema to vlastne cenu. Aby si ted tadsi nespočítála, ze nejlíp tu kobylu nechat samotnou

15.7.2021 07:38

Dva koně jsou dle mého v pořádku. Není to pro koně taková výhra jako stádo, to je jasné, ale kde vidím koně po dvojicích, kromě závislosti jeden na druhém nemají problémy s ničím. A závislost není problém koně ale majitele Koni nevadí, že je závislý. Separační úzkost nebo jen obyčejné nepohodlí může prožívat i kůň braný od stáda, však to z dotazů známe. Takže tohle bych neprožívala. Od dvou koní výš prostě považuji državu z tohoto hlediska za řádnou.

15.7.2021 07:57
bona11

XXX.XXX.47.121

Aktuálně mám doma 4 koně a přesto se stane že jeden z nich zůstane doma sám. V průběhu času všichni pochopili, že doma je klid a bezpečí a parťáci se za nějaký čas vrátí. I nejmladší 5 letá kobča už nato přišla. Vždy jsme zkoušeli na chvíli odejít a přítel na telefonu mi hlásil jak se koník doma chová abych se mohla rychle vrátit, ale většinou se to velmi rychle přestalo řešit. Všichni naši koně chodí samostatně na vyjížďky a stejně tak zústávájí samostatně doma. Neumím si představit neustále řešit kolik koní můžu vzít zrovna ven.

15.7.2021 13:53

akscha napsal(a):
Chudal zadavatelka. S dobrym umyslem chtela poridit kone dva a dozvi se, ze pokud nejsou aspon 4, nema to vlastne cenu. Aby si ted tadsi nespočítála, ze nejlíp tu kobylu nechat samotnou

Proč by měla být chudák? třeba na to vůbec nepomyslela a promyslet důležitý krok ze všech stran je důležité.., ono, jé pořídím kobyle dalšího koně(pronájem, vlastní) a pak zjistit, že z hodného koně se stal rarach, co neujde od ohrady ani 20 m a druhý koník jí míní zbořit je blbé procitnutí.
..... někteří koně se to naučí, jiní stojí u ohrady a řvou a další můžou jít skrz- páska je neudrží... koně jsou různí, tak ať vybere dobře.

15.7.2021 14:12
Arbora

XXX.XXX.149.42

Súhlas s Verun, ona ani tá vychádzka nemusí byť tak príjemná, keď stále rozmýšľate nad tým, že čo robí ten de*il doma a či vám náhodou neprešiel cez ohradu a cez cestu a nejde vám naproti. Samozrejme, môže byť ten druhý úplný salámista, ale je dobre upozorniť na to, že to tak byť nemusí.

16.7.2021 13:20
Monik.a

XXX.XXX.82.9

sisi58 napsal(a):
Kobyly mají říji každý měsíc. Na jaře silnější, což je pochopitelné a v zimě téměř neviditelnou, pokud se v okolí neobjeví hřebec.

hezká "teorie" :) vím jak to myslíte, ale mám jinou zkušenost

16.7.2021 13:40
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Děkuji za rady a obavy.. neřešte tady závislost koní, myslím, že vše je na výchově, běhat po ohradě a pořehtat je v pohodě, rvát pásky už ne - to je ale pro mě signál, že s tím mám začít něco dělat. Ale to už tu někdo psal - že je toto je pak už problém majitele. Já po každém koni vyžaduji nezávislost.
Mmj, přesně - můžu mít pět koní, deset.. a když mi najednou bude chybět jeden jezdec? A stejně tak můžu mít 10koní doma, jeden odjede na vyjížďku a bláznit bude ten jeden z deseti doma, protože mu odešel člen stáda.

Díky holky za odpovědi
Buggyra
bona11

Jana48

17.7.2021 12:27
Jana48

XXX.XXX.168.34

Momentálně máme čtyři koně, přibude pátý. Jelikož máme hřebce, valacha a dvě klisny, valach s hřebcem chodí do společného výběhu, klisny zase společně jinam. Máme velkou výhodu v absolutně nekonfliktním valachovi, který je v pohodě ve výběhu s hřebcem, i když ho prudí (hřebec o dva roky starší, nebyl zvyklý chodit do výběhu s dalším koněm) ale stejně tak bez problému může jít do výběhu ke klisnám.
Kobyly se ze začátku dost hašteřily, starší je pětiletá, mladá tříletá. Zvykly si na sebe, a jsou ok.
Občas se také stane, že jeden kůň zůstane doma sám, většinou hřebec. Občas popoběhne, zařehtá ale ví, že se mu zbytek jeho stáda zase vrátí. Pásky respektuje a neboří.

17.7.2021 19:11

Monik.a napsal(a):
Dobrý den, prosím o zkušenosti, nikoliv domněnky. K nedominantní kobyle, dobře socializované (častý kontakt s cizími koňmi, pod sedlem i na volno) pořídili by jste jako druhého koně (a jediného, časem by přibylo hřibě) klisnu nebo valáška?
Moje klisna moc jiné klisny nevyhledává, spíše je ignoruje, doposud si oblíbila pouze jednu. Jenže s nekterymi valachy dokáže mít opravdu šílené říje, jiní ji nechávají chladnou. A ja teď nevím, koho k ni mam hledat.
Jaké mate zkušenosti? Hraje roli, jestli bude druhý kůň ponik nebo velky kun?
Děkuju a hezký den.

Čemu říkáte šílené říje? Jak často? Jak dlouho?

Přidejte reakci

Přidat smajlík