Míša19955

XXX.XXX.167.16
Ahoj, četla jsem spoustu diskuzí o domácích ekonomických jízdárnách, ale chtěla jsem čerstvěhší info.
Chtěla bych letos postavit jízdárnu. V hlavě mám následující postup, pokud to někdo má podobně a může mi na to hodit recenzi nebo rady jak jo, jak ne, tak budu moc ráda. Jelikož bude využívaná třeba 4 hodiny týdně a spíše na drezůrní účel (sem tam jeden dva skoky, nechci nic profi).
Postup- stržení drnu a vytvoření roviny, z horní částí se zemina naveze dolů- toto by mělo proběhnout na podzim 2021 - přes zimu to nechím sednout.
Na jaře 2022 plánuji udělat drenážní rýchy cca 4 metry od sebe, nainstalovat roury a zasypat štěrkem - pouze ty rýhy.
Následně položit geotectilii - rovnou na hlínu a zasypat pískem.
Moje otázka tedy je zda by to takto mohlo fungovat (není to na místě kde je vlhko) i bez vysypání stěrku po celé ploše. Popřípadě jakou byste dali minimální výšku štěrku a i pak toho písku.
Míša19955

XXX.XXX.167.16
kallisto
napsal(a):
https://www.equichannel.cz/jizdarna-svepomoci-podruhe
https://www.equichannel.cz/jizdarna-je-hotova-zbyva-rekapitulovat
https://www.equichannel.cz/jizdarna-je-hotova-zbyva-rekapitulovat-tentokrat-pred-ii-sezonou
Jak jsem psala, staré diskuze jsem četla a ráda bych aktuální info.
Horsea

XXX.XXX.96.113
Moje první jízdárna byla dělaná přesně takto a na pytel.
Využívám ji tak 3 dny v týdnu - hoďku, max 2. Základní opracování, občas křížek, kavaleta.
Už po první sezoně začne geotegtilie vylejzat ven - po kouskách. Kůň je těžký a buď hrne písek po ní v místě spoje a nebo ji vytáhne kopytem... O tom jak je nebezpečné, když kůň do místa šlápne a zadrhne kopytem asi netřeba mluvit. Často ani vylezlý kousek není vidět - je zahrabán v písku... Pak tedy ten kousek ustřihnete, za týden se objeví 8 dalších až během třeba 4 týdnů Vás to začne rozčilovat. Takže se po sezoně zapřáhne traktor a nejvíc vylezlá geotextilie se vytáhne celá... to se pak zas písek mísí s hlínou a odvodněním a zhoršuje se stav jízdárny.
Vydrželi jsme to tři roky. A pak postavili novou a lépe = opravdu je třeba investovat těch min 200tis na 20x40m. A je to perfektní za každého počasí... Doslechli se o tom vedle ve stájích v okolí a občas někdo přijede zajezdit - platí mi tedy příspěvek "plochu"
Míša19955

XXX.XXX.167.16
Horsea
napsal(a):
Moje první jízdárna byla dělaná přesně takto a na pytel.
Využívám ji tak 3 dny v týdnu - hoďku, max 2. Základní opracování, občas křížek, kavaleta.
Už po první sezoně začne geotegtilie vylejzat ven - po kouskách. Kůň je těžký a buď hrne písek po ní v místě spoje a nebo ji vytáhne kopytem... O tom jak je nebezpečné, když kůň do místa šlápne a zadrhne kopytem asi netřeba mluvit. Často ani vylezlý kousek není vidět - je zahrabán v písku... Pak tedy ten kousek ustřihnete, za týden se objeví 8 dalších až během třeba 4 týdnů Vás to začne rozčilovat. Takže se po sezoně zapřáhne traktor a nejvíc vylezlá geotextilie se vytáhne celá... to se pak zas písek mísí s hlínou a odvodněním a zhoršuje se stav jízdárny.
Vydrželi jsme to tři roky. A pak postavili novou a lépe = opravdu je třeba investovat těch min 200tis na 20x40m. A je to perfektní za každého počasí... Doslechli se o tom vedle ve stájích v okolí a občas někdo přijede zajezdit - platí mi tedy příspěvek "plochu"
Dík za zkušenost