Maldivi

XXX.XXX.166.67
Zdravím, potrebujem poradiť. Viete mi niekto odporučiť extra silnu ohlavku čo aj vydrží dlhšie ako 2 dni? Mam pol ročnú kobylu a ta trha ohlavky jedna radosť( dnes to bola už 4 za 2 týždne).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak je trhá?
Maldivi

XXX.XXX.166.67
To že neviem. Ona je vzadu vo výbehu ( nie nemá tam nič také nebezpečné aby nemohla mať ohlavku) sú tam paru stromy, ale konáre sú vysoko. Ide práve o to, že sa ju snažíme na tu ohlavku naučiť. Ohľadom toho trhania: ja netuším. Ja len čo prídem k nej, tak ohlavka je na zemi a roztrhnuta aj na 3 časti, odtrhnuta karabinka a tak.

Tak jí tu ohlávku do výběhu nedávej.

Tak si tam o víkendu sedni a dívej se, co dělá. Pokud hrozí, že si ublíží, tak skutečně jsou lepší možnosti než dávat ohlávku. Jedna z nich je právě jak píše efe. Pokud ohlávku rozřezávají sousedovic děti (taky takový případ znám), tak bude chyba jinde. Pokud se ohlávkou hříbě někde zachytává, je asi nejhorší varianta, dát mu takovou, která nepovolí.
Mimochodem, taky by nebylo od věci zkontrolovat, zda je to správná velikost ohlávky. Aby si do ní hříbě při drbání nebo pasení nezachytávalo nohu.
Kůň nemusí být naučený mít ohlávku na sobě celý den. Stačí, když ji snese na úvazu nebo při manipulaci.

Já bych tedy na ohlávku neučila tímto způsobem, obzvlášť, když to evidentně nefunguje.
Hraběcí - nejlíp se všechno učí pod matkou (jo to už se nestihne)
Ohlávka se učí nejlíp tak, že při odchodu z boxu (případně ven ze dvorku) se nasadí a jde se. Rozuměj je to spojeno s nějakým mlsíkem a cestou ven, za zábavou.
Jestli je ale 24/7 v zadní ohradě a řeší se učení stylem dá se ohlávka - celá den má hříbě na to aby se jí zbavilo. Tak to opravdu fungovat asi nebude...
A hlavně ohlávka je dělaná tak, aby povolila schválně - předchází se tak fatalním zraněním.
Maldivi
napsal(a):
Zdravím, potrebujem poradiť. Viete mi niekto odporučiť extra silnu ohlavku čo aj vydrží dlhšie ako 2 dni? Mam pol ročnú kobylu a ta trha ohlavky jedna radosť( dnes to bola už 4 za 2 týždne).
Ohlávka do výběhu nepatří, doporučuji dávat koníkovi ohlávku jen při nějaké manipulaci s ním. Což ve vašem případě znamená dát ohlávku, dát třeba na vazák a koníka zkusit povodit popřípadě zkusit i někde uvázat - vyčistit nebo jakoukoliv jinou manipulaci a následně odměnit a ohlávku sundat.. a přesně jak zmínila efe, toto není způsob, jak hříbě naučit zvyknout si na ohlávku.

Věřte mi, že nechcete ohlávku, která v kritickém okamžiku nerupne.
Nicméně mně napadá, pokud si tak militantně stojíte za svým- co taková ta pastevní ohlávka na sucháč? Když to sundá, neničí to, a zároveň si neublíží....
Jinak chápu, že třeba některá pastevní ustájení požadují ohlávku do výběhu, ono když to stádo zdrhne, tak ty koně dost často vědí, že ohlávku nemají, a to je teprve sranda je chytat.

Maldivi
napsal(a):
Treba čítať s porozumením ;) ta kobyla sa na ohlavku učí, zvyká si.... keby ju nemusela mať, tak ju nemá!
My čítame s porozumením - souhlasím s ostatními. Ohlávka ve výběhu může být problém, zvlášť, když nepovolí. Já osobně jsem příznivcem jejich sundání, ve výběhu i v boxe.

napsal(a):
My čítame s porozumením - souhlasím s ostatními. Ohlávka ve výběhu může být problém, zvlášť, když nepovolí. Já osobně jsem příznivcem jejich sundání, ve výběhu i v boxe.
Jo, přeaně, já ji taky nedavam, ale ustajovatel to vidí nerad z výše zmíněných důvodů a na základě zkušenosti. Ale netlačí na mně...a pokud bych měla udělat kompromis, šla bych do té, co jsem dala výš. Už jen proto, že se nemá šanci zachytnout do sítě, pod kterou je seno.

napsal(a):
Jo, přeaně, já ji taky nedavam, ale ustajovatel to vidí nerad z výše zmíněných důvodů a na základě zkušenosti. Ale netlačí na mně...a pokud bych měla udělat kompromis, šla bych do té, co jsem dala výš. Už jen proto, že se nemá šanci zachytnout do sítě, pod kterou je seno.
Já razím i zásadu, že když se kůň nechce nechat chytit, tak je mi ohlávka stejně naprd. Naštěstí můj ustajovatel má stejný názor. Čili koně jsou ve výběhu bez nich.
Každý učí podľa seba....nikdy som s tým problém nemala a nikdy sa nič žiadnemu koňovi nestalo a to chovam vyše 12 rokov kone. Pýtala som sa na typ ohlavky, nie na ako dlho a kedy dávate ohlavku. Fajn, beriem každého názor, ale typ ludi že ja to nemusím...no dobre, keď ty to nemusíš tak to nerob, ale poučovať druhých? Tomu koňovi keď sa mi podarí dať na 5x ohlavku, tak som rada. Čiže logicky nebudem sa s ním dotahovat Každý deň minimálne hodinu, nie na to čas nemám. Mne sa overil spôsob že od mala mal Kôň ohlavku a to vždy, či bol zavrety alebo vonku. A čuduj sa svete nikdy za 12 rokov sa žiadnemu koňovi nič v boxe ani na pastvine nestalo a to mi prešlo pod ruky už dosť zriebat.
Normálne som tu prišla o radu. Chápem že bezpečnosť je prvoradá, ale keby to bolo až tak hrozne, tak prečo som sa za tých 12 rokov s tým nestretla. Niesom si vedomá aby niečo ohrozilo kone keď sú bo výbehu. Tie 3 stromy, ktore majú vysoko konáre tak, že keby sa na koňa postavím tak nedotiahnem naň. Inak na luke sa nenachádzajú žiadne kriky ani nič, vzdy sa staráme aby to bolo bezpečné. Čiže chyba nebude v okoli ale v koňovi, keďže ostatné to prežili....toľko k tomu.
Tak nějak to ničí, samo se to nerozbije. Tím, že koni dáte něco, co se zničit nedá, tak akorát riskujete, že se při zbavování se ohlávky zraní. Zatím jste tedy koně touto metodou na tu ohlávku evidentně nenaučila, takže bych netvrdila, že je to metoda super úspěšná, spíš bych naopak řekla, že jste zadělala na problém.
Ono to zvykání je i o tom, že si nechá ohlávku bez problému nasadit. Vzhledem k tomu, že je vám zatěžko se tomu věnovat, tak co čekáte za výsledky? Neučíte koně na nasazení ohlávky, tak ji musí mít na hlavě furt, abyste ho vůbec odvedla?
též mám půlroční kobylku... ano, ze začátku to byl boj jí nandat ohlávku nebo jí vůbec chytit, teď k ní přijdu, podrbu nasadím... A to sem těžký kopyto.
Pokud je ohlávka na několik kusů, je zřejmé, že se o něco zasekává a kůň ji přetrhne aby se uvolnil...
Tomu chcete jako zabránit? Oukej, tak si pořiďte třeba provazovku a sledujte jak se vám ten kůň oběsí.

Kdyz se vam ověřil zpusob,ze kuň ma ohlavku odmala.tak proč jste mu ji nenasadila dokud to bylo male hříbe? Jinak na eqch byl hezký článek o ohlavkach ve výběhu.zkusím dohledat
Ten kůň tu ohlávku trhá, pokud nemá ve výběhu o co, tak ji trhá sám. Variantu že mu ji trhají ostatní asi můžeme vyloučit. Hříbata často leží, mívají nohy hodně dopředu, tak bych tipla že se za ni zahákne předníma nohama. Pak to znamená, že je jí velká.
To že něco děláte dvanáct let neznamená, že tenhle kůň to nepotřebuje jinak. Pokud nemáte čas ho v klidu učit na nasazení ohlávky, po dobrém (nechápu) pak varianta nasadím mu ohlávku a se třeba pos*er je akorát na vytvoření problému budoucímu majiteli.

Přišla jste o radu "jakou ohlávku", no a my jsme vám svorně poradili, že chyba není v ohlávce.
Víte, povídání "já jsem už u koní xxx let" platí vždycky jen dokud nepotkáte koně, jakého jste ještě nepotkala.
Koupila jsem odstávče, bylo zvyklé nosit ohlávku pořád ve výběhu (velká rozloha a nemanipulovalo se s ním - nechápu důvod). Trochu jsem měla strach, zda ho chytím a znovu nandám. A světe div se, hned první den příjezdu k nám jsem ohlávku sundala a žádný problém nebyl. Pak už jsem nikdy na pastvině nenechala. Lidi, nedělejte to. Viděla jsem dokonce hříbě nosící ve výběhu trvale provazovku Proč?

A tohle je přesně důvod, proč já prostě nemusim ty dlouholetý "koňáky". Kůň je živý tvor a prostě ne každý se vejde do tabulek a zajetých procesů a principů a proto je potřeba k nim přistupovat individuálně a ne, že když něco nefunguje, tak kůň je rozbitý...
U nás není možné dát třeba koně do výběhu bez ohlávky....a při počtu 40 koní v celém areálu i chápu,že ošetřovatelé nemají náladu a čas odchytávat darebáka,co si usmyslí,že se chytit nedá
Ad ohlávky....našeho mladého jsme koupili v 2,5 letech,sice ohlávku znal,ale s pubertou se rozhodl,že bude vláčet on nás...
Takže jsme poslechli našeho kamaráda,co ročně obsedá pár koní a začali pracovat s provazovou ohlávkou...ze země..v kruhovce,při vodění...a ejhle,nakonec se naučil tak báječně,že teď už ze sedla nemá ani tendence se opírat do jakéhokoliv tlaku a věšet se do otěží....Za mě doporučuji! Nicméně,samozřejmě ,že provazová ohlávka NEPATŘÍ do výběhu nebo do volnosti.

Někdy se stane, že se dobře míněný dotaz stane nedobře mířeným. Od toho jsou internetové diskuze a buďte za ně ráda. Mrkněte třeba do diskuez "Čím krmit koně". Tam je sice pravda, že s eptal začátečník, nicméně co všechno se dozvěděl. Já zas loni kupovala kobylu s tím, že obsednu, můj první kůň, první obsednutej, brnkačka ne, po dvaceti letech u koní :D no, hodně mi ukázala co ve mně je...a spíš není :D
Takže pokud se ptáte pléna a čekáte, že to všichni uvidí stejně, jako Vy, tak proč se vlastně ptáte? Jelikož ten dotaz je fakt mimo :D
z praxe - koupila jsem si fortelné vodítko, říkala jsem si "to něco vydrží". Pevné, karabina zabudovaná pevným kusem kůže, opravdu pěkná práce. No...kobyla jednou šla, a přidupla ho a bylo po tákách. Když sjem to reklamovala, tak mi ještě řekli, že mám smůlu a že můžu být ráda, ež to dopadlo takhle...a že si ty věci prostě takhle vyrábí záměrně.
Vo výbehu je predpokladám s koňmi. Na 99% jej ohlávku stiahnu alebo strhnú iné kone. Ako decko som pásavala hodiny stádo mladých valachov a žrebcov 0,5-3 roky. Ohlávky mali všetci okrem tých, čo bez nej prišli predchádzajúci deň a nenašla sa iná. 2-3 hodiny sa stádo páslo a potom začali hrátky, skákanie si po chrbtoch, kúsanie do šliach a najobľúbenejšia zábava - chytit súpera za ohlávku zubami a ťahať ho za ňu alebo znehybniť. Nikdy sa koňom nič nestalo, len spotreba ohlávok proste bola.
Nenechávajte ju s ohlávkou vo výbehu, zvykne si na ňu dostatočne pri vodení a bežnej manipulácii. Keď jej dáte takú, čo nepojde roztrhnúť, odre si hlavu alebo ju budú buzerovať a nebude mať ako utiecť. Ak sa jej nesnaží zbaviť v čase, keď ju vidíte, asi jej nevadí. Nemá vškriabané miesta po hlave alebo po tele? Že by sa škriabala po muchách a ohlávku strhla. Inak si myslím, že ohlávku strhávajú druhé kone.
napsal(a):
Někdy se stane, že se dobře míněný dotaz stane nedobře mířeným. Od toho jsou internetové diskuze a buďte za ně ráda. Mrkněte třeba do diskuez "Čím krmit koně". Tam je sice pravda, že s eptal začátečník, nicméně co všechno se dozvěděl. Já zas loni kupovala kobylu s tím, že obsednu, můj první kůň, první obsednutej, brnkačka ne, po dvaceti letech u koní :D no, hodně mi ukázala co ve mně je...a spíš není :D
Takže pokud se ptáte pléna a čekáte, že to všichni uvidí stejně, jako Vy, tak proč se vlastně ptáte? Jelikož ten dotaz je fakt mimo :D
z praxe - koupila jsem si fortelné vodítko, říkala jsem si "to něco vydrží". Pevné, karabina zabudovaná pevným kusem kůže, opravdu pěkná práce. No...kobyla jednou šla, a přidupla ho a bylo po tákách. Když sjem to reklamovala, tak mi ještě řekli, že mám smůlu a že můžu být ráda, ež to dopadlo takhle...a že si ty věci prostě takhle vyrábí záměrně.
Přesně! Nikdo nehodnotí kobylu, ale ptáme se: Proč má mít takový mladý koník ohlávku pořád když si ji strhává a může si vážně ublížit? V lepším případě si prostě kupujte ohlávky po deseti kusech na 14 dní...
Nikdo nic neříká, dělejte si co uznáte za vhodné. Pouze tu všichni konstatují, že problém není v ohlávce, ale...něco koníkovi vadí, má špatnou velikost ohlávky, něco ve výběhu trčí a může si ji sundat, atd...
Proti provazovce nic nemám, ale jak píšu do výběhu nepatří.
jesie
napsal(a):
U nás není možné dát třeba koně do výběhu bez ohlávky....a při počtu 40 koní v celém areálu i chápu,že ošetřovatelé nemají náladu a čas odchytávat darebáka,co si usmyslí,že se chytit nedá
Ad ohlávky....našeho mladého jsme koupili v 2,5 letech,sice ohlávku znal,ale s pubertou se rozhodl,že bude vláčet on nás...
Takže jsme poslechli našeho kamaráda,co ročně obsedá pár koní a začali pracovat s provazovou ohlávkou...ze země..v kruhovce,při vodění...a ejhle,nakonec se naučil tak báječně,že teď už ze sedla nemá ani tendence se opírat do jakéhokoliv tlaku a věšet se do otěží....Za mě doporučuji! Nicméně,samozřejmě ,že provazová ohlávka NEPATŘÍ do výběhu nebo do volnosti.
Nemyslím to špatně, ale jak mi pomůže ohlávka na hlavě koně když ke mně nechce? Jakože po něm skočím a za ohlávku se rychle chytnu a připnu vodítko? To se mu asi příště nebude chtít přijít už tuplem... Ne, mám bujnou představivost. Můžu mít strach, že koně nechytím, ale pokud mám takový problém, tak na něm budu pracovat, aby to nebyl problém. Ohlávka na tvrdo není řešení.
Nálada a čas na koně...jo tyhle lidi by si měli pořídit motorku nebo kolo...to bude vždycky kde jste ho nechali. Teda v případě, že se u vás nekrade...

LucyLou
napsal(a):
Nemyslím to špatně, ale jak mi pomůže ohlávka na hlavě koně když ke mně nechce? Jakože po něm skočím a za ohlávku se rychle chytnu a připnu vodítko? To se mu asi příště nebude chtít přijít už tuplem... Ne, mám bujnou představivost. Můžu mít strach, že koně nechytím, ale pokud mám takový problém, tak na něm budu pracovat, aby to nebyl problém. Ohlávka na tvrdo není řešení.
Nálada a čas na koně...jo tyhle lidi by si měli pořídit motorku nebo kolo...to bude vždycky kde jste ho nechali. Teda v případě, že se u vás nekrade...
U nás je to taky tak. No, mluví z nich zkušenost. A žádní břídilové to rozhodně nejsou, v málokteré stáji se starají tak, jako tady a vědí, co dělají. Já akorát zneužívám toho, že ostatní dávají, takže u jednoho koně je to už jedno....ale dávají přesně tyhle pastevní, které jsou relativně bezpečné. JÁ nedávám proto, že moje kobyla má atypickou hlavu, full je pro ní těsné a X full už zase moc velké, i když nastavím...přišla jsem jednou a kobyla jí měla sundanou. Takže o ničem. A celkově jsem radši, když jí nemá.
JInak ono totiž když má ohlávku celé stádo, tak na ten kýbl s ovsem vždycky někoho ulovíte...a po ohlávce se peřci jen lépe sahá. A lepší třeba dva toulaví nelapitelní než dvacet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.169
Maldivi
napsal(a):
Nikto tu nič na kobylu nevravi. V živote by som nedala povrazovu ohlavku na takeho malého koňa a ani na dospelého.Vy tu idete hneď odsudzovať človeka, lebo dlho chová kone...Ale ook.....sto ľudí, sto rôznych názorov.
12 let neni dlouho a sorry pokud nemate ani cas naucit zvire na ohlavku normalne tak se na chov vyse rte.

LucyLou: už jste zkoušela odvádět z výběhů po dvojicích byť 10 koní, kteří mají/nemají ohlávky?
V lepším případě jsou ohlávky složené u ohrady (a nemusíte je sbírat po boxech ve stáji), tj. vybrat ty správné ohlávky s vodítky, dojít pro kýženého koně, nasadit ohlávku, zatímco druhou sadu musíte někde přidržovat navlečenou na ruce, čapnout vodítko, dovést onoho koně k druhému koni možná i skrz ostatní koně, za přidržování prvního koně nasadit druhému koni ohlávku, a slavně odcházet. A to ti koně nejsou vaši, jste jen ošetřovatel, majitelé je můžou a nemusejí mít vychované, vy na výchovu čas nemáte, protože vás čeká deset boxů na místování a dolévání vody do výběhu.
A na rozdíl od toho když u výběhu (i kdyby u stáje) vezmu dvě vodítka (jedno jaká, nemusím luštit, které patří kterému koni), cvaknu prvnímu koňovi, dovedu, cvaknu druhému koňovi, odcházím.
Jestli jste nezkusila, zkuste :-)
napsal(a):
LucyLou: už jste zkoušela odvádět z výběhů po dvojicích byť 10 koní, kteří mají/nemají ohlávky?
V lepším případě jsou ohlávky složené u ohrady (a nemusíte je sbírat po boxech ve stáji), tj. vybrat ty správné ohlávky s vodítky, dojít pro kýženého koně, nasadit ohlávku, zatímco druhou sadu musíte někde přidržovat navlečenou na ruce, čapnout vodítko, dovést onoho koně k druhému koni možná i skrz ostatní koně, za přidržování prvního koně nasadit druhému koni ohlávku, a slavně odcházet. A to ti koně nejsou vaši, jste jen ošetřovatel, majitelé je můžou a nemusejí mít vychované, vy na výchovu čas nemáte, protože vás čeká deset boxů na místování a dolévání vody do výběhu.
A na rozdíl od toho když u výběhu (i kdyby u stáje) vezmu dvě vodítka (jedno jaká, nemusím luštit, které patří kterému koni), cvaknu prvnímu koňovi, dovedu, cvaknu druhému koňovi, odcházím.
Jestli jste nezkusila, zkuste :-)
Ano, vodím koně po dvou. Přijdu, nasadím ohlávky a jdu.
Taky už jsem šla hledat u cizích koní ztracené ohlávky po celém výběhu a často ani nenašla (to je ta lepší varianta). Ale kam sakra zmizí Záleží na povaze výběhu (pokud jsou tam stromy anebo pevná ohrada, tak to bezpečné nebude dle mě).
Nicméně nejde o to, co jsem zkoušela nebo ne. Stále řešíme proč kupovat pevnější ohlávku hříběti, které ji zjevně stále sundává? Opravdu to nemyslím špatně, ale už jsme naprosto jinde a stále nevíme jak to koně ,,naučit,,....Kdyby ji takhle sundával při vodění to už by bylo dobré řešit

Já bych zase koně přes letní den v ohradě bez stromů nebo přístřešku nechávala jen velmi nerada. Teď jsem to viděla v jedné sportovní stáji, a to už je září, a stejně jsem tam ty nebožáky na tom výparu (a vypaseném úhoru) litovala.
Já myslím, že už nic neřešíme, že každý vyjádřil jasný názor a teď už jen rozvíjíme vedlejší debatu :-) Já jsem jen naznačila jednu z možností, proč v některých ustájeních koně ohlávky do výběhů mít musejí, prostě čistě z provozních důvodů. A nemusí to být hned neochotou personálu nebo nevychovaností koní.
napsal(a):
Já bych zase koně přes letní den v ohradě bez stromů nebo přístřešku nechávala jen velmi nerada. Teď jsem to viděla v jedné sportovní stáji, a to už je září, a stejně jsem tam ty nebožáky na tom výparu (a vypaseném úhoru) litovala.
Já myslím, že už nic neřešíme, že každý vyjádřil jasný názor a teď už jen rozvíjíme vedlejší debatu :-) Já jsem jen naznačila jednu z možností, proč v některých ustájeních koně ohlávky do výběhů mít musejí, prostě čistě z provozních důvodů. A nemusí to být hned neochotou personálu nebo nevychovaností koní.
Nápodobně. Mám nejradši spokojený výraz když se drbe kůň o strom Zase další rizika, pokud jsou to ovocné stromy...ale to je na dlouhé debaty.
Ano, dostiháci běžně s ohlávkami a malé padoky bez čehokoli. Taky jak kde tedy, nelze všechny odsuzovat.
Omlouvám se, Váš příspěvek na mě působil asi jinak než měl (ne jako možnosti)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
12 let neni dlouho a sorry pokud nemate ani cas naucit zvire na ohlavku normalne tak se na chov vyse rte.
Neviem kde je určená doba ktorá je dlhá a krátka. Nebudem sa Vám tu teraz spovedať aký som mala zdravotný problém že čas som nemala.....ako neviete čo bolo u veci ale odcudzit hneď niekoho na začiatku to je ľahko ne? Vy si riešte svoje komplexy láskavo a nestarajte sa mi do chovu....bola by som zvedavá čo by ste robili Vy na mojom mieste. A láskavo sa vyjadrujte normálne a nie priblblekomentáre.....lebo vy ste najmúdrejšia. Sú tu fajn rady, ale jedine na čo sa ja vyserem je váš problbly komentár.

Ajejeje...zas nějaká vztahovačná citlivka, která nezvládne cizí názor - a ještě když tady nikdo neútočí :D
To tady bylo celkem nedávno, že už vzdala být bez koní, jelikož jsou jenom všichni zlí a oškliví :D
ježiši... taky už sem párkrát kobyle nechala na hlavě ohlávku i přes noc ve výběhu... ono, když na vás kůň dělá nálety s vyceněnými zuby a ušima dozadu, protože si chrání hříbě, nebo jednoduše trvá onu hodinu ho chytit, tak se ta ohlávka nechá... na jak dlouho? Inu... nejdýl to bylo... 14 dní? asi?... pak totiž člověk tu ohlávku logicky sundá a trénuje zpátky to nasazování a zase pouštění bez ní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.160
LucyLou
napsal(a):
Nápodobně. Mám nejradši spokojený výraz když se drbe kůň o strom Zase další rizika, pokud jsou to ovocné stromy...ale to je na dlouhé debaty.
Ano, dostiháci běžně s ohlávkami a malé padoky bez čehokoli. Taky jak kde tedy, nelze všechny odsuzovat.
Omlouvám se, Váš příspěvek na mě působil asi jinak než měl (ne jako možnosti)
Jedna doatihovka 😁
LucyLou
napsal(a):
No to nevím,jak to mate u vás,ale tady se stádo poušti z výběhu koridorem do stáje a ve staji odchytava a zavádí do boxu…úplně netuším,jak bez ohlavek koně chytit a odvést do správného boxu ,protože samozřejmě je nejlepší zaparkovat u souseda…
A další…pro mladého koně je rozhodne větší zábava být ve výběhu s koňmi než se nechat odvést od ostatních,takže jedna věc je přijít ke koni,pripnout vodítko a odejít…druhá věc je přijít,začít mu strkat na hlavu ohlavku a pak teprve odejít… To,že koně ucim ,aby tyhle úkony zvládal v klidu i ve volnosti neznamená,že ho nechám zavreneho v boxe dokud se to nenauci
Komentář o motorce už ani rozebírat nebudu
jesie
napsal(a):
No to nevím,jak to mate u vás,ale tady se stádo poušti z výběhu koridorem do stáje a ve staji odchytava a zavádí do boxu…úplně netuším,jak bez ohlavek koně chytit a odvést do správného boxu ,protože samozřejmě je nejlepší zaparkovat u souseda…
A další…pro mladého koně je rozhodne větší zábava být ve výběhu s koňmi než se nechat odvést od ostatních,takže jedna věc je přijít ke koni,pripnout vodítko a odejít…druhá věc je přijít,začít mu strkat na hlavu ohlavku a pak teprve odejít… To,že koně ucim ,aby tyhle úkony zvládal v klidu i ve volnosti neznamená,že ho nechám zavreneho v boxe dokud se to nenauci
Komentář o motorce už ani rozebírat nebudu
Ne, teď už vážně, konec srandy. Smutné přirovnání koně k věci...bohužel děje se. Když se ,,rozbije,, tak nejde opravit za jeden den. Ale hodně koňáků se snaží ptát PROČ se to děje a ne JAK to rychle odstranit. Je fajn, že mám okolo sebe takové lidi. Pozorují svoje koně a naučila jsem se od nich za posledních 10 let mnohem víc než předešlých 10 let, které jsem trávila učením stylem ,,tohle se dělá takto,, a ,,musíš být přísnější nebo vezmi si ostřejší,,...Co jsem si z toho vzala? Nechtít moc a ihned. Jednat s koněm citlivě a co nejméně negativně, patrně nerozumí, není mu se mnou příjemně nebo nemůže vyhovět kvůli fyzickým dispozicím když ,,zlobí,,. Děkuji všem, kdo zde přispívali a třeba tazateli pomohli. Za mě nejkvalitnější příspěvek napsala Buggyra. Mějte krásný den s koníky.
LucyLou
napsal(a):
Ne, teď už vážně, konec srandy. Smutné přirovnání koně k věci...bohužel děje se. Když se ,,rozbije,, tak nejde opravit za jeden den. Ale hodně koňáků se snaží ptát PROČ se to děje a ne JAK to rychle odstranit. Je fajn, že mám okolo sebe takové lidi. Pozorují svoje koně a naučila jsem se od nich za posledních 10 let mnohem víc než předešlých 10 let, které jsem trávila učením stylem ,,tohle se dělá takto,, a ,,musíš být přísnější nebo vezmi si ostřejší,,...Co jsem si z toho vzala? Nechtít moc a ihned. Jednat s koněm citlivě a co nejméně negativně, patrně nerozumí, není mu se mnou příjemně nebo nemůže vyhovět kvůli fyzickým dispozicím když ,,zlobí,,. Děkuji všem, kdo zde přispívali a třeba tazateli pomohli. Za mě nejkvalitnější příspěvek napsala Buggyra. Mějte krásný den s koníky.
Zrovna pozorování koní ve výběhu bych dala povinně všem ,tam jsem se naučila také nejvíc bych řekla,co se týká chování koně. Navíc mi hodiny strávené v klidu dost pomohli se uklidnit a být tady a teď ....
I když chápu,že si názor děláte podle jednoho příspěvku,věřte mi,že někteří tady jsou opravdu zkušení koňáci,lidé co se vzdělávají,mají už něco naježděno,popřípadě odsportováno...prostě,znají ko%nský svět z různých pohledů...
Já bych prostě nebyla zaujatá...každý si řekl svůj názor,svůj postřeh a ruku na srdce....kolikrát se nám u koní něco nepovede? Uděláme něco totálně špatně,což si pak vyčítáme ještě dlouho nebo navždy?
Myslím,že všichni jsme na tom stejně.
Můžeme poradit,můžeme se podivovat,ale odsuzovat? To mi přijde zbytečné
Ohlávky do výběhu ano či ne - má to hodně proměnných a jedna věc je vždy stejná - kůň ve stádě ve výběhu je vždy riziko spousty úrazů,ne jen z ohlávky. A s tím se buď musíme naučit žít nebo koně zavřít do boxu. Každého rozhodnutí.

Maldivi
napsal(a):
Neviem kde je určená doba ktorá je dlhá a krátka. Nebudem sa Vám tu teraz spovedať aký som mala zdravotný problém že čas som nemala.....ako neviete čo bolo u veci ale odcudzit hneď niekoho na začiatku to je ľahko ne? Vy si riešte svoje komplexy láskavo a nestarajte sa mi do chovu....bola by som zvedavá čo by ste robili Vy na mojom mieste. A láskavo sa vyjadrujte normálne a nie priblblekomentáre.....lebo vy ste najmúdrejšia. Sú tu fajn rady, ale jedine na čo sa ja vyserem je váš problbly komentár.
Ale to nejsou přiblblé komentáře. Chtěla jste radu, tak jste nějaké dostala. Když se vám nelíbí, nemusíte se jimi řídit. Jak prosté.
https://www.equichannel.cz/ohlavka-dobry-sluha-spatny-pan
Zajímavý článek