Nonius

XXX.XXX.166.72
Ahojte,
víte mi poradit od jakého věku je ideálně s koněm pracovat? Myslím lonž, zvykání na sedlo bez jezdce, hry ze země atd.
A také v jakém roce koně se dá na něj sednout?
Za každou radu a info budu velmi vděčná, protože určitě koníkovi nechci ublížit :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nakupte si literaturu (více autorů) a čtěte. A ptejet se zkušených a odkoukávejte a zkoušejte v reálu.
To chcete opravdu z internetové diskuze univerzální radu a postup? Když nemáte ani šajnu? Vám kůň do rukou nepatří, alespoň zatím ne, obzvlášť ne mladý.

Nonius
napsal(a):
Ahojte,
víte mi poradit od jakého věku je ideálně s koněm pracovat? Myslím lonž, zvykání na sedlo bez jezdce, hry ze země atd.
Za každou radu a info budu velmi vděčná, protože určitě koníkovi nechci ublížit :)
Nevíme. Nemáme vstupní informace.

Nonius
napsal(a):
Ahojte,
Myslíte to vážně nebo je to provokace? Nezlobte se, ale pokud se takto ptáte, tak vám mladý kůň do ruky nepatří. Pokud nemáte k dispozici DOBRÉHO a ZKUŠENÉHO člověka, tak koni ublížíte. A nejspíš i on vám.
Nonius
napsal(a):
Ahojte,
Ono pro hříbě je práce třeba návyk na ohlávku,uvázání,zvedání nohou,čištění a prostě takové běžné věci
Takže de fakto s hříbětem pracujete odmalička
Na cca první 3roky života vám tyto úkony většinou postačí.Nebo ještě zařadíte stříkání sprejem ,pokládání deky a obřišníku,vodění na ruce s člověkem za bubáky typu auta,traktory a tak .
Tohle neděláte denně ,ale příležitostně a hlavně ne v chvatu ,stresu.Samozřejmě po chvilkách .Třeba 15minut je max.
Jinak má být hříbě co nejvíc mezi koňmi ,venku ve stádě .
Obsedat se začíná podle konkrétního koně,jak je narostlý,jak je ve figuře a jak je na tom psychicky .Pokud zrovna nechvátá na výkonnostní zkoušky,není třeba tlačit na mimino.
Bývá to kolem 3let věku většinou.
Lonžování není nutné,většina lidí to stejně neumí. Naopak honění po kruhu většině koní nijak neprospívá.

Pokud se chystáte skutečně fyzicky připravovat mladého koně pro jezdecký provoz, pořiďte si zkušeného instruktora. Takového, na kterého jsou dobré recenze při přípravě mladých koní, jímž (jehož prostřednictvím) vedení koně se chovají tak, jak byste si přála, aby se jednou choval ten váš (nebojí se, nelekají se, nezlobí se, nevztekají, nebrání, neutíkají, nic je nebolí, při manipulaci jsou ochotní a hodní).
Nonius
napsal(a):
Ahojte,
Ahoj, je to velice individuální a každý na to má jiný názor. Nejlepší je poradit se s někým, kdo koně obsedá a má dlouholeté zkušenosti.
Pokud to vezmu z mojí zkušenosti, tak já mám doma od hříběte kříženku anglického plnokrevníka, na kterou jsem poprvé sedla v jejich 4 letech. Pro někoho to však může být moc pozdě. Nicméně jsem ráda, že jsem na ni sedla až v tomto věku, krásně mezitím narostla a nasvalila se. Nicméně pracovat na ruce se s ní začalo rok předtím. Dnes je kobylce 20 let a neměla jediný zdravotní problém a je absolutně zachovalá a nikdo by ji netipl takový věk. Je pravda, že teď už na ni nejezdím a dopřávám ji “důchod”. Na fotce je to ta ryzka.
Letos obsedám klisnu APH 3 a půl roku. Vlastně teda jsem ji svěřila zkušenému trenérovi, protože už bohužel není tolik času jako dříve. A taky to pro někoho může být pozdě.
Hry ze země můžeš s koníkem dělat v jakémkoliv věku. Jsem zastáncem toho si koníka takzvaně osahat už od hříběte, myslím si, že se to pak v budoucnu velmi vyplatí a veškerá manipulace a i pozdější výcvik a obsedání může probíhat snáz. Ale i to je individuální.
Nechápu pak příspěvek od uživatele “kometa”, nikde snad nepíše, že si pořizuje mladého neobsedlého koně, ne? Pouze se ptá, kdy s čím začít. Od toho diskuze přece jsou. Takové odpovědi jako ta vaše nikomu užitečnou informaci nepřinese a vlastně je úplně zbytečná.
terii_
napsal(a):
Ahoj, je to velice individuální a každý na to má jiný názor. Nejlepší je poradit se s někým, kdo koně obsedá a má dlouholeté zkušenosti.
Pokud to vezmu z mojí zkušenosti, tak já mám doma od hříběte kříženku anglického plnokrevníka, na kterou jsem poprvé sedla v jejich 4 letech. Pro někoho to však může být moc pozdě. Nicméně jsem ráda, že jsem na ni sedla až v tomto věku, krásně mezitím narostla a nasvalila se. Nicméně pracovat na ruce se s ní začalo rok předtím. Dnes je kobylce 20 let a neměla jediný zdravotní problém a je absolutně zachovalá a nikdo by ji netipl takový věk. Je pravda, že teď už na ni nejezdím a dopřávám ji “důchod”. Na fotce je to ta ryzka.
Letos obsedám klisnu APH 3 a půl roku. Vlastně teda jsem ji svěřila zkušenému trenérovi, protože už bohužel není tolik času jako dříve. A taky to pro někoho může být pozdě.
Hry ze země můžeš s koníkem dělat v jakémkoliv věku. Jsem zastáncem toho si koníka takzvaně osahat už od hříběte, myslím si, že se to pak v budoucnu velmi vyplatí a veškerá manipulace a i pozdější výcvik a obsedání může probíhat snáz. Ale i to je individuální.
Nechápu pak příspěvek od uživatele “kometa”, nikde snad nepíše, že si pořizuje mladého neobsedlého koně, ne? Pouze se ptá, kdy s čím začít. Od toho diskuze přece jsou. Takové odpovědi jako ta vaše nikomu užitečnou informaci nepřinese a vlastně je úplně zbytečná.
To je zkušenost z diskuzí zde. Časem budete stejně podezřívavá a než něco poradíte naprostému amatérovi, tak se raději 3x ujistíte o situaci.
Dotaz
napsal(a):
To je zkušenost z diskuzí zde. Časem budete stejně podezřívavá a než něco poradíte naprostému amatérovi, tak se raději 3x ujistíte o situaci.
Možná ano, možná ne. Ale spíš ne. Pokud by napsala zadavatelka dotazu “kupuju mladého koně,…” tak asi taky znejistím. Ale takhle mě to přijde jako pouhý dotaz.

Na takové diskuze nemá cenu ani odpovídat. Je to jen marneni času (proč to vlastně dělám já že jo:)). Jenže ty lidi jsou fakt dneska líný i číst, natož se jít k někomu učit.
Nonius

XXX.XXX.166.67
Děkuji za všechny adekvátní odpověď. Pro ty, ktery hned začali že se do toho nemám pouštet, když nemám zkušenosti, tak jen tolik že koně nekupujte ani nic podobného, pouze jsem se ptala ze zajímavosti. Urcite bych se tu nešla ptát na podrobné věci, neboť na také si najdem odborníka. Děkuji.
M.Nb.

XXX.XXX.9.114
Nonius
napsal(a):
Děkuji za všechny adekvátní odpověď. Pro ty, ktery hned začali že se do toho nemám pouštet, když nemám zkušenosti, tak jen tolik že koně nekupujte ani nic podobného, pouze jsem se ptala ze zajímavosti. Urcite bych se tu nešla ptát na podrobné věci, neboť na také si najdem odborníka. Děkuji.
Víte, že píšete ze dvou IP adres a obě jsou totožné se slečnou dlouholetou chovatelkou, které trhá hříbě ohlávky?
Možná přiznat pravdu, tak tu dostanete informace ze kterých můžete něco čerpat, ale tyhle hry jsou ztrátou času pro obě strany.

Sakra, já VĚDĚLA, že jsem tu IP už někde viděla!!!
Nonius

XXX.XXX.166.67
M.Nb.
napsal(a):
Víte, že píšete ze dvou IP adres a obě jsou totožné se slečnou dlouholetou chovatelkou, které trhá hříbě ohlávky?
Možná přiznat pravdu, tak tu dostanete informace ze kterých můžete něco čerpat, ale tyhle hry jsou ztrátou času pro obě strany.
Ha ha ..... blahoželám 👍
M.Nb.

XXX.XXX.254.68
Nonius
napsal(a):
Ha ha ..... blahoželám 👍
Děkuji!
A proč najednou po slovensky? Pletete si vlákna.
Nonius

XXX.XXX.166.67
M.Nb.
napsal(a):
Děkuji!
A proč najednou po slovensky? Pletete si vlákna.
Aby ste se divili. 😆
M.Nb.

XXX.XXX.254.68
Nonius
napsal(a):
Aby ste se divili. 😆
Nedivím se už ničemu, spíš je mi smutno z toho, že zas další hříbě skončí v rukách takového "odborníka" pardon, vlastně dlouholeté chovatelky. Zlatý časy, kdy byl kůň nedostatkovým a nedostupným zbožím.

terii_
napsal(a):
Zadavatelka se ptá na zvykání na sedlo bez jezdce, proto jsem vydedukovala, že je to mladý neobsedlý kůň.

napsal(a):
Zadavatelka se ptá na zvykání na sedlo bez jezdce, proto jsem vydedukovala, že je to mladý neobsedlý kůň.
Tím nikde snad nepíše, že si pořizuje mladého neobsedlého koně chtěla terii nejspíš navrhnout, že se také mohlo jednat o teoretický dotaz, ze zájmu, nikoli o dotaz na praktickou činnost. Že třeba zadavatelka ani žádného mladého koně k dispozici na tohle nemá, prostě se jen zajímá, jak by to mohlo být.
Nicméně, to my nevíme :-)
Při takovém dotazu se vychází z toho, že tazatel se ptá na praktickou stránku věci, protože kdyby ho zajímala teorie, nejde se ptát lidí, ale jde si načíst nějakou tu literaturu.
Tak to jen tak snad trochu na urovnání hran :-)

M.Nb.
napsal(a):
Nedivím se už ničemu, spíš je mi smutno z toho, že zas další hříbě skončí v rukách takového "odborníka" pardon, vlastně dlouholeté chovatelky. Zlatý časy, kdy byl kůň nedostatkovým a nedostupným zbožím.
Já si budu tajně doufat, že tazatelka, jak nám psala, se ptala pouze ze zájmu, a na žádném koníkovi to praktikovat zatím neplánuje, protože to by s tím jinak šla za odborníkem :-)

napsal(a):
Tím nikde snad nepíše, že si pořizuje mladého neobsedlého koně chtěla terii nejspíš navrhnout, že se také mohlo jednat o teoretický dotaz, ze zájmu, nikoli o dotaz na praktickou činnost. Že třeba zadavatelka ani žádného mladého koně k dispozici na tohle nemá, prostě se jen zajímá, jak by to mohlo být.
Nicméně, to my nevíme :-)
Při takovém dotazu se vychází z toho, že tazatel se ptá na praktickou stránku věci, protože kdyby ho zajímala teorie, nejde se ptát lidí, ale jde si načíst nějakou tu literaturu.
Tak to jen tak snad trochu na urovnání hran :-)
Když já hned malovala toho čerta na zeď. Ta poslední věta...a určitě nechci koníkovi ublížit ve mně vyvolala dojem, že hříbě už stojí u zadavatelky na zahradě.

napsal(a):
Když já hned malovala toho čerta na zeď. Ta poslední věta...a určitě nechci koníkovi ublížit ve mně vyvolala dojem, že hříbě už stojí u zadavatelky na zahradě.
Ono to tak nejspíš i bude Ale já si pořád opakuju a opakuju.... nic s tím neudělám, tak co už. Své nejlepší rady jsem tady vyplivla, teď už je to na ní. Můžu jen říct, že jsem ze své pozice vykázala snahu.
Pokud by zadavatelka byla z mého okolí, tak mám odchovaných celých dva a půl koně od hříběte, tj. zkušeností až na půdu, mistr světa amuleta, a mohla bych jí poradit osobně Do té doby mohu jen rozhazovat nikoli vlastní moudra

terii_
napsal(a):
Možná ano, možná ne. Ale spíš ne. Pokud by napsala zadavatelka dotazu “kupuju mladého koně,…” tak asi taky znejistím. Ale takhle mě to přijde jako pouhý dotaz.
Ale i kdyby to byl pouhý dotaz, nedá se na něj odpovědět v pěti větách. Tahle témata jsou zpracovaná v mnoha odborných knihách a článcích. To tady nebude nikdo vypisovat.
M.Nb.
napsal(a):
Plus má závislého koně, který ji nosí domů a slečna "bojuje o holý život".
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3859997/vychadzka
Nonius

XXX.XXX.166.72
Ja nevím o koho se jedná, ale toto téma není moje! To bych věděla o svých koních asi ne ?! logika.....
Coudas

XXX.XXX.87.254
Další převtělenej? To je dneska asi nějalá móda...

Nonius
napsal(a):
Ja nevím o koho se jedná, ale toto téma není moje! To bych věděla o svých koních asi ne ?! logika.....
Tak asi náhoda - Nonius = 166.72 je stejná IP jako Maldivi, který(á) řeší ohlávku. A jiná IP (166.67), ale stejný nick Maldivi, který(á) bojuje o život na vyjížďkách. Jsem zmatená.

koně
napsal(a):
Asi píše z telefonu,tam si nevidí na IP adresu
Nebo,jak už tu bylo ,mají jednu dohromady různé osoby .
Ale že všechny řeší nějaké koňské problémy...