Odpovědnost majitele koně za pád jezdce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.9.2021 08:20
turistka

XXX.XXX.245.108

Dobrý den, orientuje se tu prosím někdo v této záležitosti?
Začala jsem 'pronajímat' koně jiné jezdkyni, posílá mi měsíčně domluvenou částku na účet. Smlouvu nemáme. Chci se zeptat, zda má právo (a bohužel jsem, přesvědčená, že má) po mně vymáhat odškodné, pokud spadne a bude z toho mít (nedejbůh trvalé) následky. Je nějaký způsob, jak to smluvně ošetřit (věta, že jezdí na vlastní nebezpečí asi nestačí)? Případně existuje na to nějaké pojištění, i když ji nepronajímám 'oficiálně'?
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu či postřeh.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2021 09:06

Oslovte advokátku na fejsbůku pod názvem "S právníkem na koni". Dostanete aktuální informace a nebudete litovat.

Případně na www.krcmarova.com

20.9.2021 11:25
Jahzeel

XXX.XXX.193.42

Z dotazu jsem nepostřehla zda se už nějaká nehoda stala. Pokud ne, rozhodně s jezdkyní smlouvu sepište!!! Smlouva je výhodná spíš pro vás, ale vyplatí se to. Pokud vím odškodné by si nárokovat mohla a to bez jakýchkoliv potíží. A taky je to lepší v případě úrazů koně. Nemyslím si že chcete platit 100 tisíc( bohužel často i víc)kvůli chybě jezdkyně a peníze by jste z ní vymáhat nemohla.

21.9.2021 09:03
fríský

XXX.XXX.10.150

Pronájem koně je dobré mít ošetřeno smlouvou. I větu, že jezdec je si sám vědom rizika při ježdění.
Bohužel někteří majitelé koní na to hřeší a potom se jim to nevyplatí. Doufám, že jezdec byl alespoň plnoletý. Nejlépe by bylo ji i nechat zkontrolovat i od právníka. Sice to bude stát nějaké peníze navíc, ale vyplatí se to.
Doporučuji aby každý jezdec měl svoji pojistku na úraz a je ještě dobré mít i pojištění škody občana ( nevztahuje se to na úraz/úhyn koně).

21.9.2021 09:09

Do smlouvy si můžete napsat, co chcete, nicméně Vás to, jako majitele zvířete, nijak nevyviňuje, viz. příslušný paragraf OZ. Vždy jste za škodu minimálně spoluzodpovědný.

§ 2933

Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.

21.9.2021 09:24

Bohužel "I větu, že jezdec je si sám vědom rizika při ježdění." samotné je právně nezajímavé a odpovědnost vůči poškozenému to nikterak nesnižuje.

Doporučuji na to téma projít články na Equichannelu, jsou tam i judikáty s výkladem, poznámky k NOZ a doporučení k formulacím.

Já jsem si za tím účelem zašla skutečně za advokátkou, společně jsme si popovídaly, co potřebuji, a dala nám odpovídající doporučení. Nicméně je to již nějaký pátek, a tak doporučuji konzultovat aktuálně. Mimochodem takový advokát bude vědět nejen, co by mělo stát v papírech, ale bude schopen vám poradit, jak poučit jezdce, jakým způsobem řešit od počátku případnou událost, jak formulovat hlášení o události, protože každé slovíčko je důležité.

A ano, jinak než snížením míry odpovědnosti se to řešit nedá. Že byste se komplet odpovědnosti za vlastní zvíře zbavila, to bohužel není možné. Pokud ho neprodáte.

Mimochodem, poznámka o pojištění na úraz je na místě. Vyžadujte ji po svém jezdci. Pojistné vyplacené z pojistky totiž snižuje nárok, který může poškozený vznést. To, co zaplatila pojišťovna, nemusíte platit vy (ovšem pokud bude mít pojišťovna pocit, že za škodu můžete, bude chtít vyplacenou částku v regresním nároku po vás - chování a nároky pojišťoven lze také probrat s právníkem). Ta pojistka, kterou vám jezdec odsouhlasí, by nicméně měla počítat s tím, že dotyčný na koni jezdí pravidelně, některé pojišťovny to již berou jako sport, a vyžadují sportovní variantu pojistky, pochopitelně dražší. Některé pojišťovny v základní pojistce jezdectví uvádějí, ale míní tím (dohledatelné v poj. podm.) pouze občasné svezení třeba na pouti na poníkovi nebo v turistické jízdárně, a opět na pravidelnou jízdu je potřeba zvolit jinou variantu pojištění (ne třeba sportovní, ale místo "standard" variantu "premium" atp.).

21.9.2021 20:05
akscha

XXX.XXX.26.89

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Do smlouvy si můžete napsat, co chcete, nicméně Vás to, jako majitele zvířete, nijak nevyviňuje, viz. příslušný paragraf OZ. Vždy jste za škodu minimálně spoluzodpovědný.

§ 2933

Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.

Efe, toto se tyka skody zpusobene treti osobe, ze? Kdyz kun vbehne pod kamion, srazi cyklistu, poslape zeleninovou zahradku... Nevite, jak to je, pokud se jedna o uraz samotneho jezdce nebo kone? Protoze tam se asi neuplatni, ze se nerozdilne podílí osoba, ktere bylo zvire svereno a vlastník...

22.9.2021 08:22

akscha napsal(a):
Efe, toto se tyka skody zpusobene treti osobe, ze? Kdyz kun vbehne pod kamion, srazi cyklistu, poslape zeleninovou zahradku... Nevite, jak to je, pokud se jedna o uraz samotneho jezdce nebo kone? Protoze tam se asi neuplatni, ze se nerozdilne podílí osoba, ktere bylo zvire svereno a vlastník...

A teď budu pustě teoretizovat:

Toto se uplatní i na škodu vůči jezdci, pokud jezdec obhájí, že mu tu škodu způsobil kůň. Pokud třeba majitel zapomene jezdci říct, že se kůň panicky bojí kombajnů, jezdec na koni do žní od Nového roku pokojně jezdí, a pak potká kombajn, dal se jeho úraz očekávat, a dalo se mu předejít předáním informací, které majitel koně zanedbal...

Pokud se jedná o úraz koně, tak to je škoda způsobená majiteli zvířete, a ten na sobě těžko bude vymáhat odškodnění. Pokud za úraz koně nemohl objektivně někdo jiný.

Úraz jezdce by se posuzoval na základě okolností. Uteče-li sousedovi pes od boudy a zamotá koňovi nohy do řetězu, půjde odpovědnost za úraz jezdce i koně za majitelem psa, který si psa nezabezpečil a nechal ho s řetězem pobíhat po vsi.

Pokud by dvojici srazilo auto na silnici, posuzovalo by se z hlediska dodržování předpisů (kůň vběhnuvší z vedlejší na hlavní - škodu platí majitel koně, kůň na hlavní, kterého ťuklo auto z vedlejší - škodu hradí majitel auta...).

Pokud by došlo k úrazu z neočekávatelných příčin (ptáček ve křoví), posuzovalo by se zřejmě podle argumentace stran,

pokud z důvodu nepozornosti či zanedbání jezdce (sedlo se přetočilo - sedlal si ho jezdec, měl si zkontrolovat správné nasedlání), potom by šla škoda za jezdcem.

Ale strašně moc záleží na tom, jak se to podá, a jak se to následně zdůvodní. Jukněte na ty judikáty na Equichannelu, já jsem na některé argumentace koukala jak puk.

22.9.2021 08:30

Viděla bych to podobně, jako Buggyra - úraz jezdce je vlastně škoda na jeho zdraví způsobená koněm. Jak se to obhajuje netuším a nehodlám se pouštět do dedukcí, pokud bych toto potřebovala preventivně řešit smlouvou, zašla bych opravdu za právníkem.

22.9.2021 19:50

Mě tohle zajímá z druhé strany. Jako člověk který si cizí koně půjčuje v rámci lekcí jezdectví a na vyjížďky bych byla ráda krytá, kdybych - ať už náhodou nebo vlastní blbostí - koně nebo jeho prostřednictvím kohokoliv dalšího poškodila.

Vše bývá domluveno ústně nebo telefonem, s písemnou smlouvou jsem se v praxi zatím nesetkala nikde. Kvalitu pojistky majitele koně ani trenéra neznám a nemohu ovlivnit. Takže jedině má vlastní pojistka. OK, škodu třetí osobě (třeba ta pošlapaná zahrádka, poškozené auto...) vyřeší občanské pojistky "na blbost", pokud se vztahují i na jezdectví.

Před pár lety jsem studovala pojistné podmínky těhlech pojistek a nemile mě překvapilo že ve výlukách mívají škodu na věcech zapůjčených nebo pronajatých. Tudíž na toho půjčeného koníka se pojistka nevztahuje. Pokud teda blbě dotáhnu to sedlo a kůň kvůli tomu přijde k úrazu, mám smůlu a veterinu hradím já, na to mě asi nikdo nepojistí.

A co teprve kdyby ten kůň poškodil zdraví nebo majetek svého majitele, tam bych asi taky měla smůlu, že? Přitom je to nejpravděpodobnější (kolem čího auta člověk vodí koně na jízdárnu; kolem koho "řídím" koně na jízdárně) a může to být fakt drahé.

Řešili jste někdy tohle? Je z toho cesta?

PS: A co teprve když mi trenér na lekci přidělí koně který není jeho, tuhle právní smyčku bych rozmotávat nechtěla...

22.9.2021 20:16
akscha

XXX.XXX.26.89

Jsem presne ve stejne situaci jako alano. Smlouvu nemame, jsem plnoleta temer "dvacet let u koni", pujcovane kone znam a cynicky receno, nejsou drazi. Jezdim na svou zodpovednost a pouzivam u toho hlavu.

Jako problem ale vnimam uraz svuj zpusobeny necim, co mi majitelka nerekla ("bacha, pri nacvalani zacal vyhazovat") nebo uraz ditete, pokud se mnou nahodou jede do terenu. Zejmena ta druha situace je blba. Ve svetle zmineneho mi dochazi smutny fakt, ze je mozna lepsi jezdit sama nez s nekym pod 18...

22.9.2021 20:38

Mě tohle zajímá z druhé strany. Jako člověk který si cizí koně půjčuje v rámci lekcí jezdectví a na vyjížďky bych byla ráda krytá, kdybych - ať už náhodou nebo vlastní blbostí - koně nebo jeho prostřednictvím kohokoliv dalšího poškodila.

Vše bývá domluveno ústně nebo telefonem, s písemnou smlouvou jsem se v praxi zatím nesetkala nikde. Kvalitu pojistky majitele koně ani trenéra neznám a nemohu ovlivnit. Takže jedině má vlastní pojistka. OK, škodu třetí osobě (třeba ta pošlapaná zahrádka, poškozené auto...) vyřeší občanské pojistky "na blbost", pokud se vztahují i na jezdectví.

Před pár lety jsem studovala pojistné podmínky těhlech pojistek a nemile mě překvapilo že ve výlukách mívají škodu na věcech zapůjčených nebo pronajatých. Tudíž na toho půjčeného koníka se pojistka nevztahuje. Pokud teda blbě dotáhnu to sedlo a kůň kvůli tomu přijde k úrazu, mám smůlu a veterinu hradím já, na to mě asi nikdo nepojistí.

A co teprve kdyby ten kůň poškodil zdraví nebo majetek svého majitele, tam bych asi taky měla smůlu, že? Přitom je to nejpravděpodobnější (kolem čího auta člověk vodí koně na jízdárnu; kolem koho "řídím" koně na jízdárně) a může to být fakt drahé.

Řešili jste někdy tohle? Je z toho cesta?

PS: A co teprve když mi trenér na lekci přidělí koně který není jeho, tuhle právní smyčku bych rozmotávat nechtěla...

Já byla taky nemile překvapená, na co všechno se vztahují výluky. Myslela jsem, že mám koně pojištěného na všechno, i když budu na druhé straně zeměkoule. Bohužel to tak není.

23.9.2021 07:52

A co teprve když mi trenér na lekci přidělí koně který není jeho, tuhle právní smyčku bych rozmotávat nechtěla... Pokud přidělení koně je v moci trenéra a vy to neovlivníte, potom jste nemohla ovlivnit ani to, jak na sebe s koněm budete reagovat. Vina by se potom měla dělit mezi vlastníka koně a trenéra.

Je-li to trenér s trenérskými (instruktorskými) zkouškami u ČJF, je v rámci ČJF pojištěný na odpovědnost za škodu při trénování. Pokud je to trenér se zkouškami mimo ČJF, tak ho buď zastřešuje jeho organizace (bylo by vhodné se vyptat) a nebo má vlastní pojistku na odpovědnost při trénování (pokud se tím živí jako podnikatel, tak takovou pojistku běžně pojišťovny nabízejí - opět je možné se trenéra zeptat). Pokud je to "zkušenější slečna ze stáje", je to smůla, ta pojistku mít nebude, a pak je otázka, zda je zaměstnancem dotyčného oddílu, pak by mohl být na škody pojištěn on, tím pádem krýt i svoje zaměstnance, a nebo je ten dotyčný prostě nezávislý (i když může být členem oddílu, ale oddíl za něj neodpovídá), a pak pojištěný s největší pravděpodobností nebude. Což ale nijak nesnižuje nárok poškozeného na uplatnění škody.

Ale vždy záleží na tom, kdo je viník.

Pokud vám trenér přidělí koně, ke kterému vám nepodá dostatek informací (vždy je dobré projevit snahu se s koněm za asistence trenéra seznámit, tj. minimálně se zeptat, zda je kůň hodný, nedělá nějaké nestandardní věci, neleká se, atp.), potom pokud dojde k nějaké OČEKÁVATELNÉ situaci, kterou zavinila vaše neinformovanost, může za to trenér, který za vás odpovídá. Fakt je dobré mít s tím trenérem sepsaný kus papíru, aby neřekl "já ji netrénuji, pouze mě poprosila, ať na ni jednou juknu na jízdárně, koně neznám, za nic neručím". Pokud se kůň bude chovat jako kůň a vy v rámci svých dosavadních zkušeností, které vám ideálně někdo dosvědčí, situaci nezvládnete, potom za škodu bude pravděpodobně moci majitel koně, který vám koně svěřil (soukromník nebo oddíl, záleží na tom, na koho je kůň napsaný. Právnické osoby to budou mít drsnější, ale zase bývají pojištěné na provozní škody).

Si tak představuji.

23.9.2021 08:12

Pokud teda blbě dotáhnu to sedlo a kůň kvůli tomu přijde k úrazu, mám smůlu a veterinu hradím já

Do toho mluví hrozně moc proměnných. Pokud sedlo koni objektivně nesedí a bude se kroutit i přes dotažení, potom je vina minimálně částečně na majiteli koně, který vám určil, jaké sedlo na toho koně máte používat. Pokud by se vám při tom něco stalo, padne vaše poškození na vrub majitele koně. A nejspíš by majitel koně mohl vykřikovat, že jste na nepadnoucí sedlo neupozornila (vaše zkušenosti vám dosvědčí váš svědek/svědci), jak by chtěl.

23.9.2021 08:21

A co teprve kdyby ten kůň poškodil zdraví nebo majetek svého majitele, tam bych asi taky měla smůlu, že?

Pořád je v zákoníku přimá odpovědnost majitele koně za veškeré škody, a případné snížení odpovědnosti je otázka až dalšího dokazování. Takže primárně je odpovědný majitel koně za cokoli, co jeho kůň provede, ať už jeho autu nebo jemu. Že dal majitel koně do ruky vám, za to si taky může sám. Protože to může plně ovlivnit. Zatímco vy ze své pozice těžko (je vám přidělen kůň, očekáváte, že na základě vašich zkušeností, jsou vám předány instrukce, kudy a jak ho převést, měla byste být upozorněna na nestandardní chování koně, pokud je předvídatelné...). Pokud za půjčení koně navíc jeho majiteli platíte, ocitá se majitel koně ve skutečně nezáviděníhodné situaci, protože z toho má prospěch, a tam již skutečně existuje smlouva (i kdyby nevyřčená), a za její plnění prostě právně odpovídá majitel koně.

Pokud se tedy neprokáže, že jste koně uvázala za zrcátko toho auta, přestože jste byla poučena, že se to nedělá, případně jste přes zákaz vedla koně jinou cestou, než vám bylo řečeno, tj. pokud jste vědomě či zanedbáním škodu nezpůsobila, půjde vše za majitelem a můžete být v klidu :-)

Pořád teoretizuji.

Z pozice majitele koně či instruktora ale vím, že jsem těžce v pr.

23.9.2021 22:35

Pak tedy každý kdo půjčuje koně je pěkný hazardér :).

Ale vážně. Za zrcátko koně určitě vázat neplánuju, ale chybu udělat můžu, velmi snadno. Situace, kdy se mě svěřený kůň zraní nebo nedejbůh ublíží člověku, je sama o sobě dost ošklivá přestava. Bylo by fajn být pro tyhle případy pokrytá aspoň finančně. Taková újmy na zdraví, bolestné, náhrada ušlého výdělku atd. se můžou vyšplhat do výšin s nějakým veterinářem nesrovnatelným. Ale zatím jsem nenašla pojištění co by tohle slušně pokrylo, nejspíš vůbec neexistuje. Napadá mě jeden srovnatelný produkt - povinné ručení řidičů - a tam je to taky vázané na konkrétní auto, nikoli na řidiče. Vlastně je to ustanovení že za koně odpovídá majitel v tomto smyslu logické, protože on je asi zároveň i jediný kdo se může smysluplně krýt pojistkou.

24.9.2021 09:33
akscha

XXX.XXX.26.89

Vyse povinného ruceni se ale pocita hlavne podle ridice (vek, praxe, bydliště...). Chtěla bych videt, kdo vy tohle hodnotil :) A povinne slouzi ke kryti skody zpusobene nekomu jinemu. Tady by byla lepsi analogie havarijko, a ty uz byvaji drazsi a se spoluucasti.

24.9.2021 10:29

akscha napsal(a):
Vyse povinného ruceni se ale pocita hlavne podle ridice (vek, praxe, bydliště...). Chtěla bych videt, kdo vy tohle hodnotil :) A povinne slouzi ke kryti skody zpusobene nekomu jinemu. Tady by byla lepsi analogie havarijko, a ty uz byvaji drazsi a se spoluucasti.

Ano, a taky podle kubatury auta myslím - takže podle velikosti a "veselosti" koně?" ;).
Ajo vlastně, povinné ručení kryje jen ty kolem, takže vlastně bych potřebovala kombinaci havarijka a povinného ručení. Jenže obojí je i u aut vázané na konkrétní stroj, nikoli na "cokoli do čeho zrovna sednu". Takže scifi, no .

Možná ale mají nějaké krytí členové ČJF?

29.9.2021 13:04

alano: můžete toho cizího koně pojistit vy sama na úraz. To si můžete zafinancovat úplně sama, od majitele k tomu budete potřebovat souhlas a poskytnout koně k vete prohlídce a záznamy o zdr. stavu. Jukněte na nabídky pojišťoven.

Můžete kontaktovat pojišťovnu, a poptat se, zda by měli nějaký produkt, který by to pokrýval. Pojištění zapůjčené věci, mám pocit, že něco takového nabízejí pojišťovny pro případ dovolených, když si tam chcete půjčit auto nebo loď nebo tak, třeba by to šlo naroubovat. To by mohlo být i nějak cenově únosné třeba.

Stejně vám pojišťovna pojistí pouze do výše hodnoty zvířete, a dál ani ťuk (pak se předmět prohlásí za zlikvidovaný). Takže léčebné výlohy převyšující cenu koně asi hradit nebude. Možná bude možné pojistit škodu na koni na určitou sjednanou částku, která bude vyšší.

Nakonec, za zeptání nic nedáte :-)

29.9.2021 13:45

alano: můžete toho cizího koně pojistit vy sama na úraz. To si můžete zafinancovat úplně sama, od majitele k tomu budete potřebovat souhlas a poskytnout koně k vete prohlídce a záznamy o zdr. stavu. Jukněte na nabídky pojišťoven.

Můžete kontaktovat pojišťovnu, a poptat se, zda by měli nějaký produkt, který by to pokrýval. Pojištění zapůjčené věci, mám pocit, že něco takového nabízejí pojišťovny pro případ dovolených, když si tam chcete půjčit auto nebo loď nebo tak, třeba by to šlo naroubovat. To by mohlo být i nějak cenově únosné třeba.

Stejně vám pojišťovna pojistí pouze do výše hodnoty zvířete, a dál ani ťuk (pak se předmět prohlásí za zlikvidovaný). Takže léčebné výlohy převyšující cenu koně asi hradit nebude. Možná bude možné pojistit škodu na koni na určitou sjednanou částku, která bude vyšší.

Nakonec, za zeptání nic nedáte :-)

Pozor, toto s novým OZ už dávno neplatí, škoda do výše hodnoty zvířete - právě proto, že je to zvíře, se nepovažují náklady nad jeho hodnotu jako zbytečně vynaložené.

29.9.2021 13:52

Pozor, toto s novým OZ už dávno neplatí, škoda do výše hodnoty zvířete - právě proto, že je to zvíře, se nepovažují náklady nad jeho hodnotu jako zbytečně vynaložené.

Neplatí to pro odpovědnost majiteli koně za to zvíře. Ale smlouva mezi pojistníkem a pojišťovnou pořád bude podle pojistných podmínek pojišťovny, a pokud budeme brát v potaz pojištění zapůjčené věci, bude pojišťovna jistě plnit jen do hodnoty věci. Na to je třeba dát pozor a proto jsem připsala, že je možné se dohodnout na jinou cílovou částku.

Což mi připomíná, že by se rozhodně mělo ve smlouvě s pojišťovnou někde napsat pro ten případ, že se jedná skutečně o zvíře, aby neodmítli plnit vůbec, protože by řekli, že nevěděli při podpisu smlouvy, že si nebudete půjčovat lyže.

29.9.2021 13:55

Buggyra: osobní zkušenost, že pojišťovna zaplatila celou škodu, několikanásobně vyšší, než hodnota zvířete. A šlo o blbostní pojistku.

29.9.2021 14:10

Ano, to určitě může být. Blbostní pojistka se v mnohém podobá povinnému ručení, rozhoduje opodstatněný nárok poškozeného (i když jsou tam taky limity jako u toho povinného ručení, nevím, jak se s tím zachází, když jsou překročeny, já tam mám nějakých x milionů, ale kdybych způsobila, že panelák lehne popelem, nevím, co by s tím pojišťovna dělala).

Pokud vám v pojistných podmínkách pojistky zapůjčeného vybavení na zapůjčenou věc dají limit, tak je to bohužel něco jiného. Vždy je třeba se řídit obsahem poj. podm. té které pojistky.

Pojistka na odpovědnost za škody v občanském životě je rozhodně doporučeníhodná pro všechny. Ale pozor právě na ty výluky. Mezi nimi bývá zpravidla ta škoda na zapůjčeném (neřku-li komerčně) majetku.

29.9.2021 21:21

Buggyra:
Díky za tip. V "domovské" jízdárně ale střídám několik koní různých majitelů. A kdykoli je příležitost zkouším jezdit i jinde.

Opravdu asi nejlíp by vyšla ta odpovědnostní pojistka. Vlastně jsem o ni před pár lety vážně uvažovala ale kvůli některým výlukám jsem to nedotáhla. Přivedla jste mě na myšlenku projít si to znovu, a u vytipovaných produktů se zkusit s pojišťovnou domluvit na individuální úpravě. Nevím jestli je to možné ale pravda je že jsem to nikdy nezkusila :).

S tím panelákem - aby lehnul popelem, to není úplně jednoduché, většinou požár odnese jeden dva byty. No kdyby se vám to přeci povedlo zapálit celé tak myslím bude Vaše pojišťovna hradit do výše Vašeho pojistného limitu (který pokryje tak jednu bytovou jednotku). Zbytek budete dlužit. Mělo by být možné přejít do režimu oddlužení, pár let budete dřít bídu s nouzí a pak jste zase volná. Aha... tak proč to vlastně řeším?

Efe:
Můžete prosím (v obecné rovině) upřesnit o co šlo? Bylo to pojištění za škodu v občanském životě? A jestli to byl případ kdy pojištěný "vlastní blbostí" poškodil cizí (svěřené) zvíře, a pojišťovna pak hradila náklady majiteli zvířete? A šlo o zvíře finančně srovnatelné s koněm? (ono např. u křečka každá návštěva veta překračuje pořizovací cenu zvířete...) Děkuji!

30.9.2021 10:51

alano: šlo o koně, více info max. v SZ, nechci podrobnosti psát veřejně

30.9.2021 13:26

alano: šlo o koně, více info max. v SZ, nechci podrobnosti psát veřejně

To bych ráda. Můj email je alano@seznam.cz, pokud to takto nestačí udělám si tu večer účet :).

30.9.2021 13:31

Přivedla jste mě na myšlenku projít si to znovu, a u vytipovaných produktů se zkusit s pojišťovnou domluvit na individuální úpravě. Nevím jestli je to možné ale pravda je že jsem to nikdy nezkusila :).

Pokud se do toho hrdinně pustíte, mohla byste nám tu potom dát vědět, zda se něco povedlo dohodnout a nebo prostě výsledky toho průzkumu? Jistě by to mnohým z nás, kterým se nechce v tom pátrat, pomohlo rozšířit obzory

30.9.2021 23:09

Přivedla jste mě na myšlenku projít si to znovu, a u vytipovaných produktů se zkusit s pojišťovnou domluvit na individuální úpravě. Nevím jestli je to možné ale pravda je že jsem to nikdy nezkusila :).

Pokud se do toho hrdinně pustíte, mohla byste nám tu potom dát vědět, zda se něco povedlo dohodnout a nebo prostě výsledky toho průzkumu? Jistě by to mnohým z nás, kterým se nechce v tom pátrat, pomohlo rozšířit obzory

No, plánuju to až na dlouhé (pod)zimní večery :). Teď chci ještě užívat sluníčka.
A upřímně - nevím jestli to co budu hledat bude k něčemu někomu dalšímu. On každý má jiné podmínky a je pro něj výhodné něco jiného. A zrovna moje podmínky jsou docela specifické :).

Co jsem minule koukala tak většinou je výhodné mít odpovědnostní pojistku jako součást jiného pojištění, např. domácnosti, nemovitosti. Předpokládám že většina lidí nějakou takovou pojistku má (a někdy ani netuší co všechno jim kryje). Samostatně ho nabízí jen pár pojišťoven.

Ale ano, pokud přijdu na něco co bude mít smysl i pro někoho dalšího, můžu to sem dát, to je to nejmenší :).

Zatím jsem jen nahlédla do pravidel ČJF, mají pro členy možnost pojištění odpovědnosti za jednoho koně za nějakých 700 ročně, s plněním až 5 mil na škodu, to nezní na první pohled úplně zle. To bude to "povinné ručení" na koně. Bohužel pro mě to není.

http://www.cjf.cz/dokumenty/pojisteni/pojisteni-koni/

Přidejte reakci

Přidat smajlík