Krmení poníka

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kajla

20.9.2021 06:03
Kajla

XXX.XXX.54.144

Dobré ráno,
mám na vás dotaz. Máme od dubna poníka, chodí od 8 do 19:00 na pastvu. Poté jde na vydupaný výběh, kde dostane síť sena cca 2-3kg.

Zajimalo by mě, zda do rána nehladoví, po přečtení různých diskuzi, že žerou cca hodinu, jedno kilo. Tak to by byl malý chudák zbylých 12 hodin o hladu. Celý balík dát nemohu, musíme seno máčet.

I v boxovem ustájení jsme dali večer seno a pak až ráno, to by hladověl snad každý kůň ne?

Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2021 07:37

Záleží na tom, zda tam má fakt k jídlu jen tu síť se senem a nebo zda si pak může na tom vydupaném plácku ještě někde ožužlávat v rozích tu dorůstající travičku. To jest zda je čistě na hlíně, písku, kde neroste vůbec nic, a nebo zda je na travnaté ploše, která je prostě jen vykousaná. Vykousaná travička průběžně dorůstá a poník ji uždibuje, to by pak o hladu nebyl.

Nicméně pro takového poníka bude lepší vymáčené stébelnaté seno smíchané se slámou, než drbání vystresované trávy. Když mu tři kila sena naředíte 3 kily slámy (přidávat postupně, zajistit dostatek vody, máčet se to může klidně smíchané), bude to hned veselejší. Pokud budete chtít příjem ještě zpomalit, pořiďte síť s menšími oky (3x3 cm), poníkovi to vydrží na delší dobu.

V boxovém ustájení, kde se dá zpravidla kolem 5 kg sena večer a pak za 8 hodin 5 kg sena ráno, to nemusí být tak hrozné. Ale jinak jo, kůň by neměl být bez přístupu k píci ani minutu. Proč myslíte, že ve výzkumech vychází, že většina koní má vředy.

Za optimální se považuje, pokud ráno zbývá ještě kousek nedojedeného sena. Pokud toho dosáhnete u vašeho poníka a přitom se vám podaří ho udržet váhově, máte vyhráno.

Kajla

20.9.2021 08:35
Kajla

XXX.XXX.54.144

Něco málo roste, ale opravdu minimum. On si požírá slámu sám, nemusím přidávat do sena. Každý den musím doplnit slámu, myslím že i baští až dost 😉

20.9.2021 09:44

Tak jestli má pořád k dispozici slámu, tak se nemusíte ptát, zda nehladoví :-) Pokud má adlibitně přístup k píci, tak nemáte co řešit.

Kajla

20.9.2021 09:47
Kajla

XXX.XXX.54.144

Má slámu jako podestylku, takže ano pořád k dispozici 😊

20.9.2021 12:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rozhlédněte se po okolí, jestli někde nerostou náletové břízy, vrby či lísky. Já tím přikrmuji. Je to zábava bez kalorií. ( Tedy 3 kg listí vvzivi jako 1 kg sena)

20.9.2021 16:04
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych, pokud se hodně dožírá volnou slámou, byla trochu na pozoru ohledně možné obstipace.

20.9.2021 16:45
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Já bych, pokud se hodně dožírá volnou slámou, byla trochu na pozoru ohledně možné obstipace.

To taky záleží na tom jestli stelou jarní, nebo ozimou... a jak mu chutná voda. (náš poncl pije obecně velice málo a je na pilinách)

21.9.2021 07:26

Taky by mě zajímal ten důvod, proč se poníkovi musí seno máčet. Pokud je dušný, rýpání v slaměné podestýlce asi nebude top. Pokud kvůli vymáčení cukrů, tak asi ok.

Přes zimu hlídat množství vypité vody, možná nabízet skutečně směs sena a slámy, která bude namočená společně. V zimě bezpodmínečně musí mít poník k dispozici TEKUTOU vodu po celých 24 hodin, koně v zimě obecně méně pijí (menší odpar apod.), a hlídat tu možnost ucpání.

21.9.2021 07:42
šimlík

XXX.XXX.215.18

Jak je poník velký a jak je starý, tloustne ze vzduchu nebo je akorát, asi dušný že? Jezdí nebo jen pro radost?

Kajla

21.9.2021 14:27
Kajla

XXX.XXX.54.144

Ano ponikovi byla zjištěna dušnost, ale ještě se budou dělat celková vyšetření. Samozřejmě se řešily s vet podestylku, říkala že když je 24/7 ať necháme slámu.

Vody pije dost, cca 10l za den. Zácpu hlídám, ale zatím není problém necelé kolečko denně uklizime 😉

Ponikovi je 10 let, byl zaucovan do tahu (sulky) teď se zjištěnou dusnosti chodíme na lonz a procházky, které zahrnují kopce atd...

Nějaké kilicko navíc máme, ale myslím že stále v normě 😊aktuální foto

21.9.2021 19:07
šimlík

XXX.XXX.215.18

Děláte to dobře, poník si zobne slámu. Jen dejte určitě minvit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík