Specifické výrazy okolo koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.10.2021 22:46

Při hledání úplně něčeho jiného jsem narazila na DP na téma profesního a zájmového slangu v prostředí okolo koní. Jedna věc je vůbec takové téma DP, ale každému co libo, druhá věc je, že některé jednoslovné výrazy či víceslovná pojmenování jsem tam viděla úplně poprvé, u jiných jsem se zase domnívala, že mají úplně jiný význam.
Hodně mne to překvapilo, už mám pár desítek roků života za sebou, ale s některými výrazy jsem se dosud nesetkala.
Tak mne napadlo, že se zeptám veřejně - používáte níže uvedené výrazy u koní běžně? Případně co si pod nimi představujete?

Např. doškování (to jsem opravdu dosud nikdy neslyšela), kovboják, izka, švamovat, hekák, špinavák, bachovat, brechovat, gančák, chodit na kouli, královská kobyla, marše, nacámovat, zalehávačka.

1.10.2021 22:53
kallisto

XXX.XXX.132.254

Neznám ani jeden z těch výrazů.

1.10.2021 23:00

Děkuji, dost se mi ulevilo.

1.10.2021 23:09
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Doškovala bych střechu. :) Žádné z uvedených slov jsem u koní nikdy neslyšela.

1.10.2021 23:14

Doškování prý znamená přikrývání mokrého nebo zpoceného koně dekou....

Rodiče autorky DP jsou prý majiteli stáje a průzkum byl dělán v dalších dvou zařízeních.

Odkaz na práci zde:
https://otik.uk.zcu.cz/bitstream/11025/9364/1/Diplomova%20prace%20Tereza%20Baniova%20-%20tisk.pdf

Vysvětlivky výrazů strana 50 a dál....

1.10.2021 23:32
lenacia

XXX.XXX.168.148

podle toho, co od té strany 50 čtu se zřejmě bude jednat o stáje dostihové, a tedy specifická označování, viz že klacek je bariéra v dostihu, stájovka je dojezd více koní ze stejné stáje.
Též podobné výrazivo měla moje někdejší trenérka, co kdysi trénovala právě dostihové koně.

2.10.2021 10:07
Arbora

XXX.XXX.226.51

To si nemyslím, niektoré výrazy sú síce dostihové, ale niektoré absolútne.

Tiež tam vidím výrazy, ktoré z konského prostredia poznám v inom význame. Tipujem, že veľká časť budú nejaké archaizmy.

4.10.2021 08:37
LucyLou

XXX.XXX.59.63

lenacia napsal(a):
podle toho, co od té strany 50 čtu se zřejmě bude jednat o stáje dostihové, a tedy specifická označování, viz že klacek je bariéra v dostihu, stájovka je dojezd více koní ze stejné stáje.
Též podobné výrazivo měla moje někdejší trenérka, co kdysi trénovala právě dostihové koně.

klacek znám z dostihové stáje jen jako bič

Jinak mi vyprávěli oba pradědečkové (celý život koňáci) defakto každou návštěvu o koních a neznám z těchto výrazů ani jeden.

4.10.2021 09:11
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Arbora napsal(a):
To si nemyslím, niektoré výrazy sú síce dostihové, ale niektoré absolútne.

Tiež tam vidím výrazy, ktoré z konského prostredia poznám v inom význame. Tipujem, že veľká časť budú nejaké archaizmy.

Nejen archaismy, i krajové výrazy.
Netvrdila bych, že to musí každý koňák znát. Ani každý dostihový koňák.

Přidejte reakci

Přidat smajlík