Dobrý den
Chci se zeptat na nějakého dobrého právníka co by pomohl.
V moravskoslezském kraji.
Jedná se o situaci koně, který byl pronajímán jako rekreační kůň k ježdění.
S majitelkou sem se setkala na pastevnim výběhu kde koník byl.
Byla jsem seznámena pouze se zdravotním stavem a to krvácení z nozder při vysoké zátěži proto byl nabízen pouze jako rekreační k ježdění.
Koník byl nevychovaný neakceptoval lidi.
Kůň měl škaredé podlomy nikdo mu to nečistil.
I tak jsem do toho šla.
Domluvila se s majitelkou že teda cenu za pronájem měsíčně bych dala max 1000 kc a ta souhlasila.
Po domluvě jsme hledali lepší stáj. Nabidla jsem ji několik v okolí ale odvětila že je to drahé.
Našla jsem tedy kousek za stejnou cenu ale s většími výhodami přístřešek velký výběh sedlovnu kruhovku atd.
Majitelka souhlasila moc se jí tam líbilo a koně jsme převezli.
Samozřejmě moje chyba neapelovala jsem na smlouvu o pronájmu a majitelka žádná zmínka něco podepsat 😞
Paní ke koni moc toho neměla roztrhanou ohlávku uzdečku čištění.
Začala jsem s koněm pracovat na výchově.cca dva měsíce.
Následně jsem musela zakoupit sedlo a deky na zimu atd
Deku majitelka říkala že má, ale nikdy nedovezla, takže aby kůň nezmrzl, zakoupila jsem ji.
Při ježdění kůň značně bolestně kulhal, začala jsem to řešit stále dumala kde je problém, začaly se mu dělat otlaky abscesy nevěděla jsem proč.
Apelovala jsem na majitelku ať volá veterináře že se mi to vůbec nelíbí a že kůň stále kulhá a neda se na něm jezdit.
Z majitelky vylezlo že už před 5 měsícy dělala rentgeny že mi je posle na email.
Zděsila jsem se jak ten kůň má křivě nohy a začínající artrozu.
Začali jsme s tedy po konzultaci s trimerkou strouhat koně tak aby se srovnal ale nemohla moc jelikož kůň má ploché kopyta.
Apelovala jsem na majitelku ať zavolá nej veterináře M. M. ať se na něho podívá, že mu ukážu i videa jak kulhal v extrémních případech, ať mu prostě tomu koni někdo pomůže. At zároveň vyřešíme krev z nosu jelikož se nám stávalo, že buď při lonzovani se mu spustila nebo při vycházce, když nás vyplasila srna také začala téct krev z nosu.
Nikdy doktor nedorazil 😞, když jsem se majitelky ptala jestli bral nějaké prášky? Říkala ano.Tak jsem se zeptala, proč je nema? Proč je nebere? Odvětila, že se na něho nejdřív musí podívat teda ten doktor.
Nikdy nedorazil...
Majitelka už neměla zájem jezdit, když jsme byly domluvené, že přijede strouhání, řekla že dorazí, nakonec volala, že nemůže že je v práci nebo ji nejede auto.
Tak sem se ptala jak to mám udělat, jestli to mám zaplatit a ona se pak se mnou vyrovná? Souhlasila.
Penize jsem nikdy neviděla ani podstatě majitelku, stavila se max jednou za měsíc zaplatit majiteli ranče ustájení, když já jsem nebyla na ranči.
Když přišla a odchytla jsem ji a žádala jsem ji, ať koupí koni granule, doplňky na kopyta pederipru atd., že to nehodlám kupovat, napsala jsem ji to vse na lísteček, majitelka si ho schovala, ale už nic z toho nedovezla.
Začala jsem se tedy pidit po minulosti koně.
Našla jsem holky co ho jezdily.
Zděsila jsem se co vše vyšlo na povrch.
Majitelka už kdysi tajila krev z nosu jedné z těch holek co ho jezdily.
Co ale nejvíc tajila mě, že kůň měl mít speciální ortopedické podkovy, aby byl vůbec k rekreačnímu ježdění.
Pokud by ho nechala bez podkov tak pouze na pastevnim výběhu bez jezdeckého využití.
Obvolala jsem veterináře a kováře co toho koně měli na starost vše mi potvrdili.
O majitelce ví že je nespolehlivá a že ji je kůň podstatě lhostejný.
Že už předtím se víc starala kolegyně, co ho jezdila, než majitelka.
Kůň s ortopedickym kutím jezdil bezbolestně a v pohodě.Mohl tak opravdu sloužit k rekreačnímu ježdění.
Kolegyně ještě před odvozem toho koně okula a zdelila majitelce ať nezapomíná na to, že to pro toho koně je důležité.
Bohužel majitelka koně odvezla a konikovi časem po odrostu kopyt podkovy spadly a znovu už ho nenakula. Ani neostrouhala.
Kůň měl přerostlá kopyta.
Já sem ho tedy viděla bez podkov s nabídkou k rekreačnímu ježdění.
Teď se chci poradit s právníkem, zda vůbec je nějaká šance dostat peníze zpět za nefunkčního koně v pronájmu.
Kdy majitelka zatajovala záměrně zdravotní stav kopyt.
Neměla zájem o koně ani o výživu.
Sponzorovala jsem ho, když majitelka neměla zájem ho vůbec krmit, strouhat atd.
Za rok jsem do něho vrazila se vším přes 40tis, chci po majitelce zpět 20tis.
Samozřejmě majitelka mi vyhrožuje
Za mě si myslím, že je to záměrné úmyslné týrání koně v chovu.
Zkusila bych se zeptat zde:
https://www.facebook.com/spravnikemnakoni
Dotaz
napsal(a):
Jen otázka, to jí pořád platíte tu tisícovku měsíčně?
Jinak byste asi měla mít doloženo, že to, co jste investovala, s tím majitelka souhlasila a de facto si to přes vás objednala. Pokud to byla jen vaše iniciativa, tak budete, podle mne, propadající.
Od března už ne jelikož sem vždy platila trim a granule
Vše to měla platit ona ale nedorazila
Kopytar dorazil a nezbývalo než mu zaplatit
Granule došly a už nedovezla takže jsem zakoupila
Vše mi doloží že jsem platila a účtenky též od všeho mám i některé konverzace že jsem ji upozornila že přijede a že něco dochází
A i spousta lidí z ranče mi dosvědči že to tak opravdu bylo
Dotaz
napsal(a):
Tak právník může zkusit jí napsat předžalobní výzvu s vyčíslením dluhu.
Akorát nevím, co udělat pro toho koně.
Koně si majitelka odvezla prý na zahradu neřekla mi kdy budou odjíždět jen řekla že budou
Koník je prý na zahradě 20x30m kde bude mít za kamarádku kozu
Koník majitelku nemá rád nikdy ji neměl utíká ji ohání se po ní nerespektuje ji
Ona ho už 8tydnu nenechala ani ostrouhat
Teď už nevím co s koníkem je a strašně mě to mrzí že takoví lidé mají koně kteří vůbec neví jak se o koně starat
A mají opičí lásku
katerinic
napsal(a):
Koně si majitelka odvezla prý na zahradu neřekla mi kdy budou odjíždět jen řekla že budou
Koník je prý na zahradě 20x30m kde bude mít za kamarádku kozu
Koník majitelku nemá rád nikdy ji neměl utíká ji ohání se po ní nerespektuje ji
Ona ho už 8tydnu nenechala ani ostrouhat
Teď už nevím co s koníkem je a strašně mě to mrzí že takoví lidé mají koně kteří vůbec neví jak se o koně starat
A mají opičí lásku
V zimě bude stát v hrozném bahně. Je reálné, že tam je aspoň přístřešek a že bude mít dost sena? Pokud ne, pak bych volala KVS. To, že nemá podkovářskou péči je asi tak zajímat nebude, ale pokud nesplňuje zákonem dané minimum, tak to by bez povšimnutí nechat nemuseli.
Ideálně nafotit, natočit opakovaně, že třeba není voda a seno a pak nahlásit. Stejně tak, pokud je majitelka takový lempl, zřejmě nebude mít ani papírovou stránku věci v pořádku, což by asi taky řešili.
Jen dohledat, kde koně drží, a pokud bude péče nedostatečná, tak prostě nahlásit.
Dotaz
napsal(a):
V zimě bude stát v hrozném bahně. Je reálné, že tam je aspoň přístřešek a že bude mít dost sena? Pokud ne, pak bych volala KVS. To, že nemá podkovářskou péči je asi tak zajímat nebude, ale pokud nesplňuje zákonem dané minimum, tak to by bez povšimnutí nechat nemuseli.
Ideálně nafotit, natočit opakovaně, že třeba není voda a seno a pak nahlásit. Stejně tak, pokud je majitelka takový lempl, zřejmě nebude mít ani papírovou stránku věci v pořádku, což by asi taky řešili.
Jen dohledat, kde koně drží, a pokud bude péče nedostatečná, tak prostě nahlásit.
Pravděpodobně se dušovala že přístřešek bude mít že místo parkovacího místa pro auto mu to otluce a bude mít přístřešek
Bahno určitě i tak bude mít ,říkala jsem ji že zahrada která není zvyklá na koně po pár deštích bude bahniste.
Věřím že koník bude za chvíli aji hubený určitě nebude mít takový luxus jak měl semnou.
Papírovou stránku věci? Co tím máte na mysli?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Papírová stránka věci: https://www.equichannel.cz/papiry-na-kone-papiry-na-staj
napsal(a):
Papírová stránka věci: https://www.equichannel.cz/papiry-na-kone-papiry-na-staj
Tak to si myslím že asi nemá
že si odvezla koně na zahradu a tím skončila
že by to někde hlásila si nemyslím
Nehledě aji mě napadlo beztak nemá vyřešené hnojiště skladování odvoz
Dozvídám se jen teď že zase hledá podstatě sponzora koně nabízí do pronájmu k ježdění
😔
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Na druhou stranu. Fakt ste cekala ze za litr mesicne dostanete zdravyho kone s cajkama na neomezeny rajtovani jako fakt? 😂😂😂
Rekla bych ze tady cena pronajmu odpovoda kvalite nebo spis bide kone.

leithian: však slečna píše, pokud jsem to pochopila správně, že cenu nájmu určily s majitelkou až na základě stavu, ve kterém kůň je (tj. v té době snad i nepojízdný vzhledem k vychování a absenci vybavení). Slečna asi neřeší peníze, které dala za nájem koně, jako spíš investice do jeho zprovoznění pro sjednanou službu (pořízení cajků) a do jeho základních potřeb, které by jinak nebyly pokryty (strouhání, léčení, deky) - přičemž jí bylo zřejmě přislíbeno, že tyto investice jí budou nahrazeny, vráceny. A to se již kvalit koně nijak netýká, to je prostě podvod ze strany majitele koně. Konzultace s advokátem by měla nastínit, zda je poškozená schopná prokázat své nároky a zda má tedy cenu se do sporu pouštět.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na druhou stranu. Fakt ste cekala ze za litr mesicne dostanete zdravyho kone s cajkama na neomezeny rajtovani jako fakt? 😂😂😂
Vy by jste platila více za koně který byl nevychovaný a šel přes lidi?
Tekla mu krev z nosu když na lonzi venku vycvalal v kruhu malý kopeček?
Když vidíte že má škaredé podlomy. Nema ani sedlo? I když paní ho nabízela do pronájmu k rekreačnímu ježdění,?
Výchovu sme zvládli nic nás to nestálo
Podlomy ošetřovala to je maličkost
Sedlo si koupila dobře to mi zůstalo
A krev z nosu no tak to se řešilo tím že max krokem kolem ranče když byly světle chvilky a mohl chodit a nebo se nejezdilo vůbec jelikož ty kopyta bolely.
Byla jsem ráda za jeho přítomnost za tu práci co mě s ním vše stála. Co vše sme prožili a ukázala mu že opravdu není důvod být zlý. Kůň mě miloval vzájemně si věřili když viděl majitelku bylo značné že ji nemá rád asi věděl proč.
napsal(a):
leithian: však slečna píše, pokud jsem to pochopila správně, že cenu nájmu určily s majitelkou až na základě stavu, ve kterém kůň je (tj. v té době snad i nepojízdný vzhledem k vychování a absenci vybavení). Slečna asi neřeší peníze, které dala za nájem koně, jako spíš investice do jeho zprovoznění pro sjednanou službu (pořízení cajků) a do jeho základních potřeb, které by jinak nebyly pokryty (strouhání, léčení, deky) - přičemž jí bylo zřejmě přislíbeno, že tyto investice jí budou nahrazeny, vráceny. A to se již kvalit koně nijak netýká, to je prostě podvod ze strany majitele koně. Konzultace s advokátem by měla nastínit, zda je poškozená schopná prokázat své nároky a zda má tedy cenu se do sporu pouštět.
Děkuji přesně tak
Sednout mu na hřbet se nedalo min 2-3 měsíce to bych rovnou mohla skákat ze skály.
Ano jedná se pouze o to že měla platit strouhání granule a výživové doplňky fyzia deku na zimu a déšť kterou nedovezla ani nekoupila i když tvrdila že má.
Zbytek neřeším prostě jen to co měla ona sponzorovat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
fakt kvalitní příspěvěk, který paní v situaci pomůže.
Jinak asi jste z Prahy, ale stačí být trošku dál a nebo bez spojení a hledat pak b-reitera je safra veselé, i na zdravého a vhoodného do sportu. Ale asi nedohlídnete za svojí stáj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
napsal(a):
Nic proti ale to co chtěla slecna tomu se rika plnej pronajem. A tam. Je celkem bezny ze najemce hradi vicemene vse vyjma extra vet nakladu. Jako nicnprotinale jeji blbost. Chtela si levne vozit zadek. Voala a vono prd
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
evcusik
napsal(a):
fakt kvalitní příspěvěk, který paní v situaci pomůže.
Jinak asi jste z Prahy, ale stačí být trošku dál a nebo bez spojení a hledat pak b-reitera je safra veselé, i na zdravého a vhoodného do sportu. Ale asi nedohlídnete za svojí stáj.
Bydlela jsem vsude. Vcetne Prahy.. Nikde. Jsem. Nemela problem najit kone pod pr del za par supu. Zajimavy.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nic proti ale to co chtěla slecna tomu se rika plnej pronajem. A tam. Je celkem bezny ze najemce hradi vicemene vse vyjma extra vet nakladu. Jako nicnprotinale jeji blbost. Chtela si levne vozit zadek. Voala a vono prd
Co je součástí nájmu, to si s paní dohodly ústně, a slečna píše, že může prokázat, že paní souhlasila s tím, že zmíněné náklady proplatí, tj. toto součástí dohody evidentně nebylo. A byla bych opatrná ohledně prohlášení, co "je běžné" u které formy pronájmu koně, protože to je skutečně velice individuální.
Myslím, že při tom, co autorka popsala, můžeme vyloučit, že si chtěla "levně vozit zadek". Ale pochopitelně já mohu vycházet jen z toho, co tu napsala. Leckdy se stane, že se zapojí do diskuse druhá strana, a už to tak jednoznačně nevypadá... Nicméně na základě zde presentovaných informací bych já osobně byla na straně slečny, a zejména pokud má podklady, kdy majitelka přislibuje navrácení vynaložených prostředků, tak je velká šance na uznání povinnosti to uhradit. Zda bude mít majitelka koně na úhradu, to je věc druhá, že.
M.Nb.

XXX.XXX.177.160
Četla jsem Váš příspěvek v jiném vláknu, myslím že podstatou problému je to, že jste očekávala, že Vám majitelka koně daruje nebo za pár drobných prodá a ona si ho dovolila odvést domů. Myslím, že další vlákno, kde by bylo zajímavé, kdyby se vyjádřila druhá strana . Celkově pronájem, kde majitel dovolí koně přestěhovat a dál mu platí ustájení a výdaje je dost neobvyklí a chápu, že si majitelka třeba nemohla finančně dovolit platit vše, co jste si myslela, že jkůň nutně potřebuje, ono se snadno vymýšlí, když platí druhý.

Pochopitelně pokud majitelka nesouhlasila s pořizováním vybavení tomu koni a s nákupem doplňků a krmení, potom je to jiný příběh. Dobrovolným investicím do cizích koní se meze nikdy nekladou :-)
M.Nb.
napsal(a):
Četla jsem Váš příspěvek v jiném vláknu, myslím že podstatou problému je to, že jste očekávala, že Vám majitelka koně daruje nebo za pár drobných prodá a ona si ho dovolila odvést domů. Myslím, že další vlákno, kde by bylo zajímavé, kdyby se vyjádřila druhá strana . Celkově pronájem, kde majitel dovolí koně přestěhovat a dál mu platí ustájení a výdaje je dost neobvyklí a chápu, že si majitelka třeba nemohla finančně dovolit platit vše, co jste si myslela, že jkůň nutně potřebuje, ono se snadno vymýšlí, když platí druhý.
Majitelka měla zajišťovat granule doplňky na kopyta a strouhání koně to ale nedělala
Přispívala jsem ji na ustájení 1000kc měsíčně ustájení je jedna z nižších u nás v okolí 4tis. a s koněm sem se jen podstatě procházela a léčila což se mi nelíbilo
Původní holky co ho jezdily daleko víc platili protože už tam tehdy majitelka neměla zájem investovat ale výhodou bylo že ještě se na něm dalo jezdit
Aktuálně kůň stojí na její zahradě bez léčení a čeká co se stane jelikož nehodlá koně opečovávat
napsal(a):
Pochopitelně pokud majitelka nesouhlasila s pořizováním vybavení tomu koni a s nákupem doplňků a krmení, potom je to jiný příběh. Dobrovolným investicím do cizích koní se meze nikdy nekladou :-)
Takže podstatě říkáte že jsem neměla investovat nechat koně bez jídla bez ostrouhani bez biotinu na kopyta a platit pouze těch 1000kc měsíčně a čekat co se stane
No nevim asi nejsem ta z těch co by mi to bylo lhostejné 😔
M.Nb.
napsal(a):
Majitelka měla na výběr už od veterinářů kdy ji na to upozorňovali.
Buď si koně odveze domů nechá ho bez ortopedickeho kutí bez jezdeckého využití.
A nebo si ho bude dál ortopedicky kovat a bude moct sloužit k rekacnimu ježdění.
Mě ho nabídla k rekacnimu ježdění.
Zmínka z její strany o nějakém ortopedickem kování nikdy nebyla a tajila do poslední chvíle.
M.Nb.

XXX.XXX.177.160
katerinic
napsal(a):
Takže podstatě říkáte že jsem neměla investovat nechat koně bez jídla bez ostrouhani bez biotinu na kopyta a platit pouze těch 1000kc měsíčně a čekat co se stane
To je otázka, jaká byla dohoda s majitelkou. Pokud řekla, že zaplatí ustájení a tečka a Vy jste další věci pořizovala bez jejího vědomí a souhlasu, tak nevidím důvod proč by to měla platit.
M.Nb.
napsal(a):
To je otázka, jaká byla dohoda s majitelkou. Pokud řekla, že zaplatí ustájení a tečka a Vy jste další věci pořizovala bez jejího vědomí a souhlasu, tak nevidím důvod proč by to měla platit.
Majitelka řekla že chce příspěvek na ustájení nic víc a že sedlo si budu muset koupit
koně nabízela k rekacnimu ježdění žádné honění po polích atd už kvůli té krve tak jsem souhlasila
Ze začátku vše platila v pohodě dovezla granule u strouhání byla taktéž
Vše trvalo cca 4mesice pak už nic
Nepřišla neptala se neúčastnila se
Když jsem ji prosila ať dorazí že přijede kopytar že dochází granule atd
Odvětila výmluvy typu nemůžu jsem v práci nejede mi auto
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
katerinic
napsal(a):
A co ste za litr sakra cekala??? Jezdeni kdykolo si vzpomenete? Takhle to nechodi

Tak tady jsme ovšem v jiné situaci, pokud se majitelka nezajímala-nekomunikovala, a nedohodly jste se, že další investice do koně, které uskutečníte, vám zpětně proplatí. Diskuse zde je pro mě velmi zajímavá, nicméně vám to nijak nepomůže, vám skutečně mohu poradit pouze probrat vaši situaci s advokátem, pokud se skutečně chcete něčeho domoci. Protože ten na základě důkazů, které mu předložíte, bude schopen kvalifikovaně posoudit, zda váš nárok uspěje. Psala jste, že podklady, kde vám majitelka slibuje, že vám vynaložené investice uhradí, máte. Tam by to pak bylo bez pochyb. Pokud ale majitelka nekomunikovala, nejevila zájem, a na investicích do koně jste se nedohodly, potom je to jinak, a váš nárok bude neopodstatněný, takže nevymahatelný. To je třeba si uvědomit. Svou situaci budete muset konkrétně probrat s někým, komu budete moci ukázat dotyčné důkazy, protože my se tu můžeme pochopitelně pouze domnívat na základě toho, co nám napíšete.
Vaše reakce "to jsem se měla lhostejně dívat" ve mně zanechala nepříjemný pocit, že ty investice do koně zřejmě nebyly s majitelkou koně (nebo alespoň ne všechny), tak doložitelně dohodnuty, jak to z původního vyjádření vypadalo.
Samozřejmě je to velmi nepříjemné poučení pro vás, a zdaleka nejste jediná, těch příběhů odtud i z reálu znám více, kdy zanícená dáma investovala v dobré víře své prostředky (nejen prostředky) do cizího koně, a pak se jí nikdy nevrátily, kůň zmizel a vděčnost od jeho majitele nulová. Pokud nebudete mít oporu pro svůj nárok, zbude vám alespoň to poučení. Vždy vše písemně podložit, vč. jakékoli návazné dohody nebo změny původní dohody, veškeré vynaložené prostředky si nechat písemně potvrdit vč. lhůty k jejich splacení. Pokud by s majitelem koně byla měsíc špatná domluva po čtyřech měsících, kdy koně jen vodím po dvorku, bych já osobně brala nohy na ramena, zamáčkla slzu za nešťastného koníka, a vybrala si takového, který splňuje moje požadavky.... Jenže já už tuto zkušenost (byť zprostředkovaně) mám...
Pokud vám koník není lhostejný, a peníze zpět nezískáte, tak toho nelitujte. Udělala jste mu pár měsíců života hezkých, a to snad za ty peníze stojí. Peníze budou, my nebudeme.... Možná díky tomu, že je nebudete (moci) vymáhat po majitelce, bude mít kůň na zimu aspoň seno...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co ste za litr sakra cekala??? Jezdeni kdykolo si vzpomenete? Takhle to nechodi
Prosím vás myslíte si že kůň který má problém zdravotní na plíce že bude schopen rajtovani?
Max by byl k tomu krokem vyjížďky klusem minimálně.
Myslím si že větší částku za takto nemocného koně není adekvátní.
Nehledě na to že tabletky co měl brát za ten rok neměl jelikož je majitelka nikdy nekoupila a nikdy veterináře nezavolala aby se na něho podíval.😞
napsal(a):
Tak tady jsme ovšem v jiné situaci, pokud se majitelka nezajímala-nekomunikovala, a nedohodly jste se, že další investice do koně, které uskutečníte, vám zpětně proplatí. Diskuse zde je pro mě velmi zajímavá, nicméně vám to nijak nepomůže, vám skutečně mohu poradit pouze probrat vaši situaci s advokátem, pokud se skutečně chcete něčeho domoci. Protože ten na základě důkazů, které mu předložíte, bude schopen kvalifikovaně posoudit, zda váš nárok uspěje. Psala jste, že podklady, kde vám majitelka slibuje, že vám vynaložené investice uhradí, máte. Tam by to pak bylo bez pochyb. Pokud ale majitelka nekomunikovala, nejevila zájem, a na investicích do koně jste se nedohodly, potom je to jinak, a váš nárok bude neopodstatněný, takže nevymahatelný. To je třeba si uvědomit. Svou situaci budete muset konkrétně probrat s někým, komu budete moci ukázat dotyčné důkazy, protože my se tu můžeme pochopitelně pouze domnívat na základě toho, co nám napíšete.
Vaše reakce "to jsem se měla lhostejně dívat" ve mně zanechala nepříjemný pocit, že ty investice do koně zřejmě nebyly s majitelkou koně (nebo alespoň ne všechny), tak doložitelně dohodnuty, jak to z původního vyjádření vypadalo.
Samozřejmě je to velmi nepříjemné poučení pro vás, a zdaleka nejste jediná, těch příběhů odtud i z reálu znám více, kdy zanícená dáma investovala v dobré víře své prostředky (nejen prostředky) do cizího koně, a pak se jí nikdy nevrátily, kůň zmizel a vděčnost od jeho majitele nulová. Pokud nebudete mít oporu pro svůj nárok, zbude vám alespoň to poučení. Vždy vše písemně podložit, vč. jakékoli návazné dohody nebo změny původní dohody, veškeré vynaložené prostředky si nechat písemně potvrdit vč. lhůty k jejich splacení. Pokud by s majitelem koně byla měsíc špatná domluva po čtyřech měsících, kdy koně jen vodím po dvorku, bych já osobně brala nohy na ramena, zamáčkla slzu za nešťastného koníka, a vybrala si takového, který splňuje moje požadavky.... Jenže já už tuto zkušenost (byť zprostředkovaně) mám...
Pokud vám koník není lhostejný, a peníze zpět nezískáte, tak toho nelitujte. Udělala jste mu pár měsíců života hezkých, a to snad za ty peníze stojí. Peníze budou, my nebudeme.... Možná díky tomu, že je nebudete (moci) vymáhat po majitelce, bude mít kůň na zimu aspoň seno...
Děkuji
Hezky napsáno a budu se tedy snažit vše pořešit s právníkem co ke koním aspoň něco ví.
Dolozim spoustu věcí i lidé z ranče jsou ochotni napomoci ve svědectví.
Jelikož jsme ale v ČR neočekávám že spravedlnost je zde na místě a případů kdy se vše obrací spíš na stránku majitele si myslím že je malá pravděpodobnost.
Já čtu asi jiný text, ale kde je psáno, že chtěla skoro zadarmo bez omezení rajtovat, když do toho koně od počátku cpala? Navíc sama uvádí, že částka odpovídá koňově omezením, kdy není schopen větší zátěže a ani s ní nebylo počítáno?
A že by chtěla zpátky peníze, které majitelka přislíbila uhradit? To je jako přehnané?
Proč tu napadáte někoho, komu nebyl lhostejný osud cizího koně a který ho vlastně dotoval, aby to zvíře mělo co žrát? Však nechce zpět vše, ale jen to, co majitelka slíbila zaplatit a na co má, jak píše, doklad, tak proč to osočování a nenávist?
Nebo vy snad majitelku znáte a máte od ní jiné informace?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Dotaz
napsal(a):
Já čtu asi jiný text, ale kde je psáno, že chtěla skoro zadarmo bez omezení rajtovat, když do toho koně od počátku cpala? Navíc sama uvádí, že částka odpovídá koňově omezením, kdy není schopen větší zátěže a ani s ní nebylo počítáno?
A že by chtěla zpátky peníze, které majitelka přislíbila uhradit? To je jako přehnané?
Proč tu napadáte někoho, komu nebyl lhostejný osud cizího koně a který ho vlastně dotoval, aby to zvíře mělo co žrát? Však nechce zpět vše, ale jen to, co majitelka slíbila zaplatit a na co má, jak píše, doklad, tak proč to osočování a nenávist?
Nebo vy snad majitelku znáte a máte od ní jiné informace?
Ne ale docela ráda bych byla kdyby ji sem zadavatelka přizvala. Mozna bysme se divili
nečetla jsem reakce ostatních, ale podle mě moc šancí nemáte. kdo dokáže, že jste to neplatila sama za sebe z dobré vůle?
jinak pokud je jí koník lhostejný a vy jste pořád něco pro koníka chtěla i když v dobrém úmyslu, tak si myslím, že o to prostě nestála, nechtěla to platit, otravovala jste ji s tím? když sama nejezdila. proč by měla mít vyšší náklady než litr kvůli tomu aby si někdo zajezdil?
SAMOZŘEJMĚ NEMĚLA LHÁT O STAVU KONÍKA nebo že vám to pak zaplatí.za mě buď platit takovou částku, která pokryje veškerý náklady umožňující ježdění a možná něco navíc (otázka zda by se to vůbec vyplatilo) a nebo ho nechat radši plonkového, to by asi bylo pro obě strany výhodnější. z ekonomického hlediska
etnies86
napsal(a):
nečetla jsem reakce ostatních, ale podle mě moc šancí nemáte. kdo dokáže, že jste to neplatila sama za sebe z dobré vůle?
jinak pokud je jí koník lhostejný a vy jste pořád něco pro koníka chtěla i když v dobrém úmyslu, tak si myslím, že o to prostě nestála, nechtěla to platit, otravovala jste ji s tím? když sama nejezdila. proč by měla mít vyšší náklady než litr kvůli tomu aby si někdo zajezdil?
SAMOZŘEJMĚ NEMĚLA LHÁT O STAVU KONÍKA nebo že vám to pak zaplatí.za mě buď platit takovou částku, která pokryje veškerý náklady umožňující ježdění a možná něco navíc (otázka zda by se to vůbec vyplatilo) a nebo ho nechat radši plonkového, to by asi bylo pro obě strany výhodnější. z ekonomického hlediska
To ale zapomínáte na částečný pronájem, kde si člověk platí třeba tři dny v týdnu s tím, že se o koně v tu dobu postará a majitel tam nemusí. Přesto veterinu, kováře atd. platí majitel.
A když je kůň nepojízdný, tak někdo chce kompenzaci, jiný, třeba jako já, se tam v přidělené dny prostě dostaví ať padají třeba trakaře a udělá, co je třeba - včetně toho, že koně podrží u kování a pokud je nepojízdný, tak se o něj postará, vezme ho rehabilitovat šlachu, vyrabí blbiny do boxu, aby se neukousal nudou atd. Ne všichni jedeme jen čistě po tom, že si chceme vozit zadek, někteří toho cizího koně máme rádi a staráme se, jak nejlíp umíme a baví nás to.
Já jsem na majitele zatím měla víceméně štěstí, nebyl zásadnější problém, takže klidně dovezu granule, když mám prodejnu za barákem, zaplatím strouhání, když to vyjde na můj den a pak si to vyrovnáme. Stejně tak nemám povinnost jezdit.
U poslední majitelky jsem taky byla asi aktivistka, co přijede 20 km, aby ošetřila hnilobu, i když se nedá jezdit, a majitelka za deště nedorazí a koně neosetří, přestože to má jen pět kilometrů. Samotnou ji taky moc nenapadlo si pohlídat kování apod., ale kůň měl štěstí na okolí, které zavelelo a věci se hnuly - tady ale nebyly problém peníze, ale laxnost.
Každá domluva o ježdení je individuální a my do toho nevidíme. Nemyslím, že je fér jinému podsouvat jen svoje hledisko a na základě toho ho obviňovat. Což teda píšu obecně, ne přímo vám.
Dotaz
napsal(a):
To ale zapomínáte na částečný pronájem, kde si člověk platí třeba tři dny v týdnu s tím, že se o koně v tu dobu postará a majitel tam nemusí. Přesto veterinu, kováře atd. platí majitel.
A když je kůň nepojízdný, tak někdo chce kompenzaci, jiný, třeba jako já, se tam v přidělené dny prostě dostaví ať padají třeba trakaře a udělá, co je třeba - včetně toho, že koně podrží u kování a pokud je nepojízdný, tak se o něj postará, vezme ho rehabilitovat šlachu, vyrabí blbiny do boxu, aby se neukousal nudou atd. Ne všichni jedeme jen čistě po tom, že si chceme vozit zadek, někteří toho cizího koně máme rádi a staráme se, jak nejlíp umíme a baví nás to.
Já jsem na majitele zatím měla víceméně štěstí, nebyl zásadnější problém, takže klidně dovezu granule, když mám prodejnu za barákem, zaplatím strouhání, když to vyjde na můj den a pak si to vyrovnáme. Stejně tak nemám povinnost jezdit.
U poslední majitelky jsem taky byla asi aktivistka, co přijede 20 km, aby ošetřila hnilobu, i když se nedá jezdit, a majitelka za deště nedorazí a koně neosetří, přestože to má jen pět kilometrů. Samotnou ji taky moc nenapadlo si pohlídat kování apod., ale kůň měl štěstí na okolí, které zavelelo a věci se hnuly - tady ale nebyly problém peníze, ale laxnost.
Každá domluva o ježdení je individuální a my do toho nevidíme. Nemyslím, že je fér jinému podsouvat jen svoje hledisko a na základě toho ho obviňovat. Což teda píšu obecně, ne přímo vám.
jasně, psala jsem čistě z ekonomického. uznejte, že mít třeba vyšší náklady kvůli ježdění někoho jiného, když kůň jezdit nemusí a stačí mi, že se fláká na pastvině, tak to taky nedotuju. ale tohle paní majitelka měla říct nebo chtít vyšší příspěvek, ale platit věci, aby koník byl pojizdný bez bolesti.
prostě chtít 1000,- za koníka co nemůže jezdit, zaplať panbů, že tu byl někdo rozumný, a nerajtoval bez ohledu na koně, a že bych takových byla
na druhou stranu najednou bylo potřeba to a to a to a hafo nákladů a ejhle ono to stojí moc peněz aby se jezdilo, a to už se asi majiteli nelíbílo. jen si představuju tu situaci jak najednou majitelka zjištuje co by vše bylo potřeba a co třeba před tím potřeba nebylo a někdo si vozil prd.l na bolavým koni, ale ji to bylo fuk
etnies86
napsal(a):
jasně, psala jsem čistě z ekonomického. uznejte, že mít třeba vyšší náklady kvůli ježdění někoho jiného, když kůň jezdit nemusí a stačí mi, že se fláká na pastvině, tak to taky nedotuju. ale tohle paní majitelka měla říct nebo chtít vyšší příspěvek, ale platit věci, aby koník byl pojizdný bez bolesti.
prostě chtít 1000,- za koníka co nemůže jezdit, zaplať panbů, že tu byl někdo rozumný, a nerajtoval bez ohledu na koně, a že bych takových byla
na druhou stranu najednou bylo potřeba to a to a to a hafo nákladů a ejhle ono to stojí moc peněz aby se jezdilo, a to už se asi majiteli nelíbílo. jen si představuju tu situaci jak najednou majitelka zjištuje co by vše bylo potřeba a co třeba před tím potřeba nebylo a někdo si vozil prd.l na bolavým koni, ale ji to bylo fuk
Narovinu řeknu paní majitelce bylo oznámeno několikrát že kůň kulhá že na ježdění není.
I tak byla drzá a volala že placení ustájení 4tis je masakr a že našla další holčinu co by ji také přispívala na ustájení a jezdila. Nebo ať se zeptám holek z ranče zda se nechce někdo přidat.
Já jsem ji na to odpověděla za co chce platit když holčina si nezajezdi? Když je kůň bolavý?
Holčina nedorazila prý to vzdala když ji majitelka řekla co má s kopyty.(otlaky,abscesy, kulhání)
Rozhodně nejsem ta které by to bylo jedno zda kůň na vyjížďce krvácí že kulhá hlavně že jede.
Tohle opravdu ne.
Mrzí mě že zde někteří soudí zle.
Já se snažím to tu popsat jak to bylo.
S radou zda vůbec v tomto státě má slušný člověk vůbec nějak uspět.
Nechci nic navíc opravdu jen za strouhání koně granule fyzio a doplňků ke stravě kopyt atd.
Zbytek mi je jedno to prostě šlo.
A nebo to jak už zmíněno vzdát a mít dobrý pocit že semnou se měl ten koník královský že jsem ho opečovávala jak nejlíp mohla a chránila před lidmi co by ho zničili jen že si prostě hlavně zajezdí a bylo by jim to jedno.
Nehledě spíš zatím v těchto debatách ani jednou zmínka zda vůbec nějaký právník tu je nebo někoho znáte kdo by pomohl.
Ať už to vyjde nebo ne. Jen se prostě nechci jen tak nechat odbýt a nechat si vyhrožovat majitelkou.
etnies86
napsal(a):
Pokud už tohle zkoušela na jiných lidech dříve, jak je psáno, a zamlčuje stav koně, jen aby na sebe kůň trochu vydělal při minimálních vstupních nákladech, tak asi motivace bude spíš finanční. Jestli je kůň neprodejný pro vady, sama na jeho řádný základní provoz nemá, asi jde tedy touto cestou.
Je to tedy jen můj dohad.
A jestli se přihlásí podobní cvoci jako já, nebo zadavatelka (pardon), co jsou zvyklí se starat, tak chvíli vydrží, než to vzdají, a pak se hledá další naiva, který se časem dozví pravdu o zdravotním stavu a zase odejde, nebo je odejit, když se očekává, že by měla majitelka pro koně něco udělat.
Koně je mi líto, pokud byla zadavatelce majitelkou způsobena škoda, kterou může doložit, tak jí přeju dobré pořízení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Ja jen reagovala na to ze za litr rekreacni jezdeni kdykoliv si vzpomenu fakt nefunguje. Proc vylezlo pak. Kupovat nemusela nic. Nikdo ji nenutil. Chapu ze ji bylo kone lito ale jeji rozhodnuti. Jestli tak moc zoufa co s konem je muze ho koupit. Jestli ne at si pripravi par tisoc mesicne a muze jezdit jinam
Dotaz
napsal(a):
Pokud už tohle zkoušela na jiných lidech dříve, jak je psáno, a zamlčuje stav koně, jen aby na sebe kůň trochu vydělal při minimálních vstupních nákladech, tak asi motivace bude spíš finanční. Jestli je kůň neprodejný pro vady, sama na jeho řádný základní provoz nemá, asi jde tedy touto cestou.
Je to tedy jen můj dohad.
A jestli se přihlásí podobní cvoci jako já, nebo zadavatelka (pardon), co jsou zvyklí se starat, tak chvíli vydrží, než to vzdají, a pak se hledá další naiva, který se časem dozví pravdu o zdravotním stavu a zase odejde, nebo je odejit, když se očekává, že by měla majitelka pro koně něco udělat.
Koně je mi líto, pokud byla zadavatelce majitelkou způsobena škoda, kterou může doložit, tak jí přeju dobré pořízení.
Ano zkoušela zamlčovala
Když konikovy spadly ty ortopedické podkovy byla na to upozorňována majitelkou pastevního ustájení že mu spadly že je potřeba ho okovat ejhle stojí to 3tis na to neměla takže to neudělala
Majitelka tak hledala jak se říká blbce sponzora jakožto mě zatajila podkovy řekla jen o krvi
Pro moje toulky přírodou super koník stačí mi to nejsem náročná.
Zjistila jsem po čase jaký závažný zdravotní stav má a vzdala to
Co teď majitelka udělala?
Zjistila že už peníze nepotecou.
Vzala koně odvezla a hledá dál dalšího blbce sponzora.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja jen reagovala na to ze za litr rekreacni jezdeni kdykoliv si vzpomenu fakt nefunguje. Proc vylezlo pak. Kupovat nemusela nic. Nikdo ji nenutil. Chapu ze ji bylo kone lito ale jeji rozhodnuti. Jestli tak moc zoufa co s konem je muze ho koupit. Jestli ne at si pripravi par tisoc mesicne a muze jezdit jinam
Ano nemusela jsem kupovat
Bylo mi hrozně líto toho koně
Nabídku odkupu jsem majitelce navrhla ale bohužel striktně nikdy ho prý neprodá má ho od hříběte.
Na otázku proč mu nezavola veterináře a kováře co se o něho starali ať mu pomůžou mi řekla že to ten kůň nepotřebuje.
Sem vyléčená z těchto pronájmu a lidí co vlastní koně a chtějí jen vydrbavat.
Kluby atd to už není jako dřív a platit si jen ježdění někde na rančích to není vztah ke koni.
Prohlížím se tedy asi po hříběti které bude moje a už peníze vrazim do něčeho jiného než do takových rádoby majitelů.

Pokud vím, žádný právník zde nepřispívá, již tu pár takových témat proběhlo. Kontaktujte advokátku "s právníkem na koni" a nebo jakéhokoli vám dostupného advokáta v okolí, ve vaší situaci to vůbec nemusí být koňák, jde o neoprávněné obohacení, to může posoudit i jiný advokát.
KatarínaW

XXX.XXX.10.220
Já pronajala kobču slečně co jsem věděla že umí jezdit a chovat se ke koním zdarma. Nechtěla jsem ani aby kydala. Šlo mi pouze o to, aby nestála když jsem ze zdravotních důvodů nemohla jezdit já, případně kvůli práci. Holčina jezdila i třeba jen vylonžovat, nebo když nepřálo počasí, jen vydrbat. Tak nechápu reakci, že za 1000 Kč může být ráda, že mohla s koněm pracovat.
Naprosto přesně vypsané důvody,proč bych nikdy nepronajala koně .
A ani bych, si nepronajala, koně
Jedna strana investuje,do toho,co není její.Druhá má dojem,že stejně to,co její je, je příliš využíváno, či spíše zneužíváno .
Nikdy v životě by mě nenapadlo spustit z očí své zvíře a nechat ho někomu napospas.
A zrovna tak by mě nenapadlo sponzorovat a udržovat něco,co není moje o čem nerozhoduji.
Takže buď si koupím ,platím a rozhoduji ,nebo nic.
Nemám problém na svých koních někoho nechat jezdit .Ale v mé maštali ,zcela v mé režii ,a podle mých instrukcí. Jinak je lepší je nechat na pastvě
Jsem zvědavá,jestli se zadavatelka něčeho přes právníky domůže a kolik jí to ještě bude stát
koně
napsal(a):
Naprosto přesně vypsané důvody,proč bych nikdy nepronajala koně .
A ani bych, si nepronajala, koně
Jedna strana investuje,do toho,co není její.Druhá má dojem,že stejně to,co její je, je příliš využíváno, či spíše zneužíváno .
Nikdy v životě by mě nenapadlo spustit z očí své zvíře a nechat ho někomu napospas.
A zrovna tak by mě nenapadlo sponzorovat a udržovat něco,co není moje o čem nerozhoduji.
Takže buď si koupím ,platím a rozhoduji ,nebo nic.
Nemám problém na svých koních někoho nechat jezdit .Ale v mé maštali ,zcela v mé režii ,a podle mých instrukcí. Jinak je lepší je nechat na pastvě
Jsem zvědavá,jestli se zadavatelka něčeho přes právníky domůže a kolik jí to ještě bude stát
No on je život pestrý... Rozhodně souhlasím s tímhle pohledem na věc. Ale jsou i situace, kdy si říkám proč by ne. Např. když platím za ustájení a už nemám pro toho koně jezdce a druhá strana hledá k sobě domů dalšího koně jako společníka a i k ježdění s pozdějším odkupem. Má to svoje rizika, no ale co okolo koní nemá (uhynout může i u mě). Pokud mám koně dát do pronájmu cca 30 minut cesty od domu a na kontrolu můžu kdykoliv. Kdyby něco, tak zpátky si ho vzít můžu taky. Co by ne (když se druhá strana prostě vydala z peněz při nákupu sena, slámy atd. na celou zimu + k tomu po delší léčbě už uspávali a kafilérie...) Jsou prostě případy kdy se to risknout dá. ALE na druhý konec kraje a dál, mimo kontrolu bych taky svého koně neposlala - smlouva může být napsaná sebelíp, ale vymáhání práva není v našem prostředí na dobré úrovni.
Pipilota
napsal(a):
No on je život pestrý... Rozhodně souhlasím s tímhle pohledem na věc. Ale jsou i situace, kdy si říkám proč by ne. Např. když platím za ustájení a už nemám pro toho koně jezdce a druhá strana hledá k sobě domů dalšího koně jako společníka a i k ježdění s pozdějším odkupem. Má to svoje rizika, no ale co okolo koní nemá (uhynout může i u mě). Pokud mám koně dát do pronájmu cca 30 minut cesty od domu a na kontrolu můžu kdykoliv. Kdyby něco, tak zpátky si ho vzít můžu taky. Co by ne (když se druhá strana prostě vydala z peněz při nákupu sena, slámy atd. na celou zimu + k tomu po delší léčbě už uspávali a kafilérie...) Jsou prostě případy kdy se to risknout dá. ALE na druhý konec kraje a dál, mimo kontrolu bych taky svého koně neposlala - smlouva může být napsaná sebelíp, ale vymáhání práva není v našem prostředí na dobré úrovni.
Jasně ,máte pravdu,nikdy neříkej nikdy
Ale za mě je jednodušší řešení,když tedy nemám čas ani peníze na držení svého koně ho prostě prodat .
V životě se stanou věci ,vůbec neodsuzuju nikoho,že prodá .Nebo daruje ,prostě s zbaví nákladů a odpovědnosti. Pokud se tedy nesnaží přeposlat ubožáka či staříka, kterého by měl on sám dát dávno uspat.
Respektive ,když to vezmu z druhé strany ,těch nájemců,jezdit někde v klubu ,nebo u soukromého majitele klidně. Kde si platím ježdění ,a víc nic se ode mě nečeká.