Dobrý den. Ráda bych slyšela vaše zkušenosti ohledně sedel. Přemýšlím mezi:
1. Westernovým sedlem - znám,jezdila jsem v tom,minus je že je těžké
2. Vytrvalostní sedlo Jiří Jirsa - nikdy jsem na živo neviděla, lehké,prý měkké
Bylo by na vyjizdky minimální jizdarna. Křížence A1/1 a hafling (15let).Má krátký hřbet ( ideální posedlí "17" v Anglii) Holčina co mi ho jezdí,tak by ráda zkusila vytrvalost hobby,proto přemýšlím mezi těmito sedly. Samozřejmě by byli obě dělané přímo na koníka.
Ptám se i na to,že koník se ročním období mění. V zimě více tlustší než v létě.
Anglické máme a už se v tom moc necítím. Po porodu s minimálním ježděním. Koník si občas rád vyhodí.
Spíše by mě zajímaly názory lidí co mají sedlo od Jirsy. Jak se v tom sedí. Jak sedí koním atd.
Děkuji moc.
Mne to Jirsovo sedlo nesadlo, strašne ma hádzalo jazdca dopredu a nútilo ma to stáť na špičkách. A vidno to aj na fotkamch s jazdcami, málokto má v ňom korektný sed, pretože tie očká so stremeni má nastavené dosť za ťažiskom jazdca. Ak niečo v tomto type, tak zaldi vila’s, to je fakt kreslo.
Ale na hobby vytrvalosť pokojne postačí dobre padnúce anglické sedlo, univerzál, či drezúrne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud se vám kůň hodně mění, tak jsou vytrvalostní sedla s pohyblivými panely asi dobrá volba, napadá mě podium.
https://www.ifauna.cz/kone/forum/r/detail/791474/sedlo-podium
"Arbora" děkuji za reakci a za zkušenost se sedlem od Jirsy. Momentálně mám skokového Kentaura,ale jak píšu už se v něm úplně necítím proto přemýšlím o pořízení jiného sedla ( western,..). Sedlo si nechám,tak když nic neseženu,tak budu mít pořád toto. Hledám sedlo,kde bych se lépe usadila a aspoň pocitově bych se cítila " bezpečněji". Jinak většinu svého jezdeckého času jsem jezdila v Anglii,ale po porodu se to nějak zlomilo a necitim se úplně dobře v anglickém sedle.
Jinak koukala jsem na to Zaldi a přijde mi lepší nechat udělat sedlo přímo na koně ( i když se mění) než si koupit sedlo za skorko stejnou cenu, které mu nemusí padnout vůbec. Ale jinak děkuji za další možnost.
Mám skvělou zkušenost se sedlem wintec endurance ( vím že spousta lidí bude mít připomínky, ale...) - po úrazu kolene a třech šroubech v něm - kobyla mě odložila do pole - jsem měla trochu blok a hledala jsem sedlo v kterém bych se cítila jistě. Nejprve jsem uvažovala o australském - kvúli těm " uším " a pak jsem narazila na výše zmíněný wintec. Má venkovní kolenní opěrky - nárazníky :-), které mě skvěle podržely když kobyla uskočila do strany nebo začala vyhazovat. Díky nim jsem opět získala jistotu a časem ( zhruba po dvou letech ) jsme se vzájemně vyladili, takže jsem přešla do drezurky od M. Zbořila . V tomto wintecu jsem absolvovala i drezurní a skokové ( cca do 80 cm) tréninky. Je o lehoučké sedlo, obdoba anglie a má řešená oka i úchyty takže je skvělé na delší vyjížďky že jsem si ho ověsila pitím , vodítkem, mikinou... . Bohužel na mou druhou kobču napasovat nešlo ( je hodně kulatá a sedlo se točilo), takže jsem prodala uvažuju o Kentaura Ithaka, které má též venkovní opěrky.
Ten Wintec endurance má jednu chybu, je to obrovské sedlo. To asi na kríženca haflinga pasovať nebude. Príde mi obrovské aj na môjho 165 cm vysokého valacha.
Ja som team Wintec, takže ja by som pokojne za isabellu dvihla ruku. Mám ju z druhej ruky, má najazdené km do dvoch hviezd (plus samozrejme tréningové km) a je furt bezúdržbová. Cena-výkon je podľa mňa v tomto bezkonkurenčná. Len tak mimochodom, koženné verzie Wintecu Bates sú v AUS vo vytrvalosti dosť populárne a používa ich aj ich repre.

Arbora
napsal(a):
Ten Wintec endurance má jednu chybu, je to obrovské sedlo. To asi na kríženca haflinga pasovať nebude. Príde mi obrovské aj na môjho 165 cm vysokého valacha.
Ja som team Wintec, takže ja by som pokojne za isabellu dvihla ruku. Mám ju z druhej ruky, má najazdené km do dvoch hviezd (plus samozrejme tréningové km) a je furt bezúdržbová. Cena-výkon je podľa mňa v tomto bezkonkurenčná. Len tak mimochodom, koženné verzie Wintecu Bates sú v AUS vo vytrvalosti dosť populárne a používa ich aj ich repre.
Arboro, máte Wintec s cair systémem? Přemýšlím, že bych na tu moji kouličku zkusila drezůrku od Wintecu, typu wide. Ale ten cair systém nevzbuzuje ve mě důvěru. A tento článek s fotografií vnitřku tu nedůvěru posílil:
http://www.dsp-pferde.eu/?p=577
Áno, mám cair systém, tak isto tie batesy, čo som videla v akcii vo vytrvalosti boli s cair systémom.
Na guľaté kone ale wintec nepasuje, možno občas niektoré s bielou komorou, ale to je veľmi variabilné.
Čo sa týka wintecu, asi z piatich koní, ktoré v tomto type sedla bežali súťaže do troch hviezd nemal ani jeden horšiu známku za chrbát, než A. Dokonca dva prípady boli jeden večer odmerané, napasovaná komora a druhý deň bežali dve hviezdy a bez problémov. Na také drobné zmeny, keď kôň potrebuje mierne zúžiť, prípadne rozšíriť o pár cm, typicky rozdiel v kondícii na začiatku sezóny, vs. koniec sezóny, je to podľa mňa ok. Samozrejme, ak nepasuje šírka komory, tvar sedlových vankúšov, či uhol bočníc, je úplne jedno, aká je široká komora.
Na druhej strane, dnes extrémne populárne sedlo setzi, ktoré je podľa mňa pomerne nekvalitné, navyše postavené na nejakej plastovej temokostre, ktorá sa rozpína, ľudia to majú nasedlané rôzne na krku a bežia s tým 160 km s priemernou rýchlosťou 20 km/h a viac a kone to dávajú úplne bez problémov. Dokonca aj takí, čo už majú biele chlpy všade. Najobľúbenejšie sedlo všetkých vytrvalcov evr, aj napriek tomu, že má človek po 15 km pocit, že ho vykastrovali. A doma človek rieši, či tento cm tuto pri pleci nemôže predsalen trochu tlačiť a či netreba iné sedlo... Paradoxne, kobylu som otlačila so Zaldi sedlom, kde mala komoru odmeranú.

Arbora
napsal(a):
Áno, mám cair systém, tak isto tie batesy, čo som videla v akcii vo vytrvalosti boli s cair systémom.
Na guľaté kone ale wintec nepasuje, možno občas niektoré s bielou komorou, ale to je veľmi variabilné.
Čo sa týka wintecu, asi z piatich koní, ktoré v tomto type sedla bežali súťaže do troch hviezd nemal ani jeden horšiu známku za chrbát, než A. Dokonca dva prípady boli jeden večer odmerané, napasovaná komora a druhý deň bežali dve hviezdy a bez problémov. Na také drobné zmeny, keď kôň potrebuje mierne zúžiť, prípadne rozšíriť o pár cm, typicky rozdiel v kondícii na začiatku sezóny, vs. koniec sezóny, je to podľa mňa ok. Samozrejme, ak nepasuje šírka komory, tvar sedlových vankúšov, či uhol bočníc, je úplne jedno, aká je široká komora.
Na druhej strane, dnes extrémne populárne sedlo setzi, ktoré je podľa mňa pomerne nekvalitné, navyše postavené na nejakej plastovej temokostre, ktorá sa rozpína, ľudia to majú nasedlané rôzne na krku a bežia s tým 160 km s priemernou rýchlosťou 20 km/h a viac a kone to dávajú úplne bez problémov. Dokonca aj takí, čo už majú biele chlpy všade. Najobľúbenejšie sedlo všetkých vytrvalcov evr, aj napriek tomu, že má človek po 15 km pocit, že ho vykastrovali. A doma človek rieši, či tento cm tuto pri pleci nemôže predsalen trochu tlačiť a či netreba iné sedlo... Paradoxne, kobylu som otlačila so Zaldi sedlom, kde mala komoru odmeranú.
Arboro, děkuju za reakci. Máte toho Winteca už dlouho? Polštáře vypadají a jsou na omak stále stejné?
Na kulaté koně si majitelé hodně pochvalují Wintec Wide. Standardní Wintec i s bílou komorou je kuličkám často úzký.
Arboro, díky za reakci :D Taky jsem jednak team wintec (isabella je prostě boží, ješte jsem si doukopila nějakou wintec skočku "close contact" - taky boží). Ale když vidím setziny, napadá mě to samé. Říkám si, kde se ta popularita bere.
Sice jen 20km vytrvalost, ale kobyla je nestuečnej cíťa na záda (poúrazový stav). A kobyla v Isabelle naprosto OK, bez jedinné známky nepohodlí. Ale chce to aspoň trošku kohoutek a rovná záda - to je typ, na co se dobře nasedlavají Isabelly.
Měla jsem CAIR i klasicky dopasováno, nepoznávám rozdíl (D-6let, Skočka 3roky).
napsal(a):
Arboro, děkuju za reakci. Máte toho Winteca už dlouho? Polštáře vypadají a jsou na omak stále stejné?
Na kulaté koně si majitelé hodně pochvalují Wintec Wide. Standardní Wintec i s bílou komorou je kuličkám často úzký.
Mala som ho v tréningu asi tri intenzívne roky (dva kone pripravované na dve hviezdy), predtým v ňom robila drezúru nejaká pani, čo jazdila všestranosť. Takže nedokážem povedať, koľko má reálne najazdené, už som ho kupovala z druhej ruky. Je to ale tá pôvodná isabella, nie novší model. A priznám sa, že som nejako detailne neskúmala tie vankúše, väčšinou sa riadim opotením a komfortom koňa. Dnes už nejazdím skoro vôbec, ale sedlo si nechávam, lebo je fakt pohodlné.
Ale trebárs uzdečky setzi robí výborné, aj krásne.

Arbora
napsal(a):
Mala som ho v tréningu asi tri intenzívne roky (dva kone pripravované na dve hviezdy), predtým v ňom robila drezúru nejaká pani, čo jazdila všestranosť. Takže nedokážem povedať, koľko má reálne najazdené, už som ho kupovala z druhej ruky. Je to ale tá pôvodná isabella, nie novší model. A priznám sa, že som nejako detailne neskúmala tie vankúše, väčšinou sa riadim opotením a komfortom koňa. Dnes už nejazdím skoro vôbec, ale sedlo si nechávam, lebo je fakt pohodlné.
Ale trebárs uzdečky setzi robí výborné, aj krásne.
Tak jsem Wintec zkusila. Nejprve Wintec 500 wide, ale to nebylo ončo. I když na posazení to vypadlo dobře, při jízdě asi tlačilo. A mně se v tom sedělo hodně blbě.
Tenhle týden jsem vyzkoušela Wintec Endurance. A nechávám si ho. Páteřní kanál je stejně široký jako u wide verze, tvar polštářů ale sedne lépe. Strčila jsem do něho 2XW komoru. Sice by se široké komory do standardních verzí Wintecu oficiálně neměly dávat, ale četla jsem v diskuzích zkušenosti od mnoha lidí, že 2XW komoru sedla zvládají. Vypadá to v pohodě.
Sedlo schválila trenérka a včera i chiropraktička.
Sedí se mně v něm dobře, i když po letech v bezkostře je to zvláštní pocit. Pro mě je velké plus, že můžu posunout třmenové zámky hodně dozadu. Do klasických drezurek se neusadím, mají zámky na mě obvykle moc vpředu. To zvládám jen u jiných anglických sedel s krátkými třmeny. Dlouhé třmeny a přitom pohodlně jsem dosud mohla mít jen ve westernu a v Barefoot bezkostře.
Arboro, bono11, moc jste mi pomohly. Děkuju vám.