NoSpace

XXX.XXX.27.69
Ahoj, chci se vás zeptat na management vašich koní v zimě.
Mám koně v celkem vyhovující stáji, resp. jsem spokojená se vším až na zimu. Najíždím tu druhou zimu a vypadá to, že se scénář bude opakovat. Přes sezonu máme krásné pastviny, ale aby se přes zimu nerozbily, teochu se tam stahuje voda, jsou koně, když je mokro (takže skoro pořád), ve čtyřech kusech na 500 m2 s přístřešek. Pokud nejdu jezdit, kůň se jinak nedostane ven. Důvod ustajovatele chápu, ale těžko se mi smiřuje s tím, že mám koně defakto 3 měsíce na tak malém prostoru. Přístup k senu mají řízený , mají jeden balík, tak aby se hubeňouři nažrali a tlusťoši drželi linii. Jezdím po okolí a všude koně ve vybezich....a u nás na tom mini placku, i když je fajt, že je to zpevnena plocha, ale kdyby se chtěli rozcvalat, tak nemohou.
Byl by to pro vás důvod pro změnu ustájení?
Uživatel s deaktivovaným účtem

NoSpace
napsal(a):
Mám koně v celkem vyhovující stáji, resp. jsem spokojená se vším až na zimu. Najíždím tu druhou zimu a vypadá to, že se scénář bude opakovat. Přes sezonu máme krásné pastviny, ale aby se přes zimu nerozbily, teochu se tam stahuje voda, jsou koně, když je mokro (takže skoro pořád), ve čtyřech kusech na 500 m2 s přístřešek. Pokud nejdu jezdit, kůň se jinak nedostane ven. Důvod ustajovatele chápu, ale těžko se mi smiřuje s tím, že mám koně defakto 3 měsíce na tak malém prostoru. Přístup k senu mají řízený , mají jeden balík, tak aby se hubeňouři nažrali a tlusťoši drželi linii. Jezdím po okolí a všude koně ve vybezich....a u nás na tom mini placku, i když je fajt, že je to zpevnena plocha, ale kdyby se chtěli rozcvalat, tak nemohou.
Já mám taky koně přes zimu na malém zpevněném plácku. Ale jezdí na něm hlavně kamarádka a ta se ve vlastním zájmu snaží, aby chodil dostatečně pod sedlem. Nebo aspoň lonžuje. Já bych to dělala taky tak, nestěhovala bych se, jsem tam spokojená.
NoSpace

XXX.XXX.17.140
A to se vám po delší době neděje, že by kone byli protivní a kopali po sobě víc než normálně? Naši pak začali dělat i bordel s obručí na seno, když tam zrovna neměli balík, různě to šoupat a dělat tak ne úplně bezpečný bordel....

NoSpace
napsal(a):
A to se vám po delší době neděje, že by kone byli protivní a kopali po sobě víc než normálně? Naši pak začali dělat i bordel s obručí na seno, když tam zrovna neměli balík, různě to šoupat a dělat tak ne úplně bezpečný bordel....
Neděje, protože v zimě chodí přes den do samostatných padoků (většina). A seno mají non stop.
NoSpace

XXX.XXX.96.84
No tak to jste na tom vcelku dobře.
Naši jsou teď celkem v pohodě, ale pokud neprituhne, budou pořád spolu na tom plácku a začnou si lezt po hlavách nudou, obzvlášť když mají denní epizodu "bez sena"...pece je jinak super, ale tohle mi přijde fakt blbý až nebezpečný.
NoSpace

XXX.XXX.115.78
Dotaz
napsal(a):
Co je to "denní epizoda bez sena"?
No že třeba tlusťoši jsou několik hodin mimo seno, aby se nažrali hubeňouři u balíku. Nebo když dožerou balík, tak než se jim doplní další, to dělají bordel největší, jelikož se dožadují, kovovým kruhem na balík různě posouvají a řežou se u toho. Ale ve vyzivove kondici jsou skvělé, ani hubení, ani tlusti....ale.proste ten prostor na tak dlouhou dobu bez výběhu mi přijde malý...stojej na písku.
NoSpace

XXX.XXX.115.78
Dotaz
napsal(a):
Jako že nemají několik hodin do čeho kousnout?
Jinak jim tam lze udělat nějakou zábavu - třeba nějaký okus, hračky atd. Pokud se nudí, tak se jim nelze divit, že zábavu hledají, to je normální.
Ano, tlusťoši jsou třeba dvě tři čtyři hodiny bez sena, aby se v klidu nažrali hubeňouři, jelikož když nastoupí tlusťoši, tak mají hubeňouři po žižalkách. Hračky změny apod. Tam moc nevymyslim, nejsem jediná, kdo tam má koně a ustajovatel tam má svůj systém...jinak říkám, co se týče ostatnich věcí, je velmi svědomitý a spolehlivý. Já tu ale teď řeším, jestli jsem vyhrocená nebo ne a jak moc, vím, že všude je něco, ale mně je toho myho koně prostě líto a prošla jsem za těch -cet let u koní x stáji, ale v každé koně chodili ven i v zimě....zavirali se jen za silného větru/deště. A když ani nemuzu jezdit každý den, tak mi přijde, že se ten kůň ani pořádně neprohýbe. Kdyby to bylo týden dva, ale předchozí zimu to bylo přes dva měsíce a letos se to začlo dělat už teď v listopadu, jelikož kenproste total mokro:(
Tak záleží, jestli se tam můžou zranit a jak vážně. Pokud je tam pro ně prostě nuda, nemají jak se zabavit, jak vybít energii, tak buď můžete koně brát víc ven a nebo mu vymyslet nějakou zábavu do výběhu, případně snížit třeba jádro, pokud dáváte. To si musíte zvážit sama, jestli je tenhle management pro vašeho koně rizikový a vhodný. Ono bahno po karpy na rozšlapané pastvině taky není žádná radost a bezpečná věc, když v tom koně lítají.

Oni se koně po tom výběhu moc neprochází, drži se u balíku, a když se chtějí rozcválat, držim jim palce, aby s sebou nesekli nebo si jinak neublížili. Když vidím ve výběhu takový ten skluz, přemýšlím, který to byl a hned koukám kobyle po nohách. V zimě by se prostě mělo šetřit energií...takže krmím úměrně i k práci koně, spíše objem a to i do žlabu- pomalá energie.
Bláto je kapitola sama pro sebe a pokud ještě zmrzne v tom rozšlapaném stavu, je to úplně na pytel. Raději bych měla kobylu na rovném place, jako vy, opravdu stejně nikam nechodí, popojde pár metrů. (pokud by musela jít k vodě a balíku na opačné strany, měl by větší prostor smysl-tak to bylo v pastevku-přístřech, balík, přírodní zdroj vody uprostřed pastviny, koně chodili, pastvina byla i do kopce a často stáli nahoře a koukali, ale u balíku a před přístřeškem marast) Úplně vám ale rozumím, je potřeba to pidi stádečko udržovat stále v dobré náladě a to že zrovna nestihnou vyměnit balík jim nepřidá a vás hecuje. To znám, prostě předcházet zbytečným problémům...
minule jsme radily sítě, ustajovatel nepovolil?

Máme zimní výběh čtvrt hektaru na pět koní. Je to výběh, který je z celé pastviny zřejmě nejsušší, nikde se v něm nedrží voda, je v mírňounkém svahu (ale fakt nepatrném, dělala jsem si tam v létě jízdárnu a skoky). Většina plochy je řídce porostlá břízami (zpevněno kořeny) a podél jedné stěny je dubový lesík, pod kterým je absolutní sucho v kteroukoli dobu. Bahno se dělá pouze u vchodu, tam je vyšší vrstva zeminy (jak je výběh s kopce, tak se tam stahuje prach z plochy nad vchodem), ale protože manipulační plochy máme momentálně už z většiny zpevněné, jsem vlastně ráda, že tam ten kousek bahna je, aby si koně procvičili rovnováhu a potrénovali šlašky (bahna je sotva po spěnky, takže spíš tak na uklouznutí, no a pak když to zmrzne, tak v tom koně kličkují, je toho sotva 10x10 metrů....).
Naši koně se také moc neprobíhají, i když mají příležitost. To tak spíš když "omylem" prosáknou do jiného výběhu, tak "hurá, utekli jsme", to jsou pak ohony nahoru a končetiny do vzduchu :-) Jenže ty ostatní výběhy jsou zatravněné, tak není čeho se bát (samozřejmě uklouznout můžou na všem a také se tak děje, ale je tam prostor). Když se nudí, tahají zbytky trávy, tahají seno, jehož zbytky jim vyvážíme do výběhu, aby se v tom mohli povalovat, okusují stromy, popotahují klacky a překážky, hážou po sobě drny, no a seno máme v sítích, takže jim to taky nějaký čas zabere, se nažrat.
Zkuste se s ustajovatelem domluvit, zda byste nemohla nechávat svého koně proběhnout právě po nějakém tom výběhu, prostě na deset minut nechat vyblbnout, třeba se stájovým kámošem, že by se mohli vybouřit každý den - i když nemáte čas jezdit :-)
Druhé co mě napadá je, najmout si vedle louku (pokud tam nějaká je, a na zimu by to nemusel být problém) a domluvit ve stáji, ať tam koně dávají (vaše louka, vaše bahno), samozřejmě ustajovatel by si řekl nějaké peníze za převádění nebo přehánění koní na tu louku, vy byste musela investovat do ohrazení a nájmu té louky, ale zase ostatní, kdo tam mají ustájené koně, by se třeba přidali, a náklady byste měli podílem.
Třetí, co mě napadá, koně dát k dispozici někomu na pohybování - procházky, ježdění, prostě poloviční pronájem a nebo s vidinou toho, že je to pro koně zdravé, ať chodí na procházky nebo na vyjížďky klidně zdarma - tam musíte pochopitelně zvážit rizika a přínosy, ono pronajmout koně není žádná lahoda.
Já bych "svého" současného koně bohužel v takovém ustájení mít nemohla. Sice bych ho viděla častěji (bez toho být nemůžu, a taky nemám nic jiného na práci), ale zase aby se prošel jen na procházce, nemohl si v klidu sám lehnout do trávy a slunit se, neodpočinul si od ostatních koní, tak to by mně (ani jemu) nevyhovovalo. Ty epizody bez sena by mě teda taky neuchvátily (on je teda zrovna hubeňour, ale pochopila jsem, že hubeňouři se většinu doby k senu nedostanou, zřejmě jen třeba dvakrát denně na dvě tři hodiny). Je vidět, že si to ustajovatel maximálně zjednodušuje, no asi to nebude drahé ustájení, ale pro mě osobně a pro koně, kterého mám v současnosti v péči, by to byl příliš veliký kompromis.
"Jsem spokojená se vším až na zimu" - to mi prostě říká "pryč". Protože zima je právě to období, kdy se ukáže pravá kvalita ustájení. Tam se projeví všechny neduhy.
Objeďte si teď za čerstva dostupná ustájení v okolí, ať vidíte, jak to tam v zimě vypadá, zda mají koně seno k dispozici, v jaké jsou kondici, poptejte se po lidech, co tam mají koně, jaký tam je režim, a třeba najdete něco lepšího. Za zeptání nic nedáte.
Horsea

XXX.XXX.96.113
NoSpace
napsal(a):
Ano, tlusťoši jsou třeba dvě tři čtyři hodiny bez sena, aby se v klidu nažrali hubeňouři, jelikož když nastoupí tlusťoši, tak mají hubeňouři po žižalkách. Hračky změny apod. Tam moc nevymyslim, nejsem jediná, kdo tam má koně a ustajovatel tam má svůj systém...jinak říkám, co se týče ostatnich věcí, je velmi svědomitý a spolehlivý. Já tu ale teď řeším, jestli jsem vyhrocená nebo ne a jak moc, vím, že všude je něco, ale mně je toho myho koně prostě líto a prošla jsem za těch -cet let u koní x stáji, ale v každé koně chodili ven i v zimě....zavirali se jen za silného větru/deště. A když ani nemuzu jezdit každý den, tak mi přijde, že se ten kůň ani pořádně neprohýbe. Kdyby to bylo týden dva, ale předchozí zimu to bylo přes dva měsíce a letos se to začlo dělat už teď v listopadu, jelikož kenproste total mokro:(
Zdravím. Nabídnu Vám druhou stranu pohledu. Klidne ustajeni zmente - treba jako u nas. Pastvina je 3ha pro 6 koni (leto/zima stale ten samy prostor)
1) hezky se na to kouka, jak maj kone kolem sebe prostor a 2,5 ha nerozslapane plochy
2) kone listopad - brezen stojej u baliku, max popojdou k napajecce nebo do pristresku = vyuzijou za zimu maximalne tyhle dve cesty, coz neni o moc vetsi plocha nez ta Vase vlastne...
3) rozhodne sem je nevidela cvalat na tom mokrym povrchu - jelikoz by se prizabili.
4) Kdyz v obruci dojde seno, hrajou si s ni taktez, smatlaj kolem, obcas si povyhodej nebo obtezujou kamarada co ma deku
5) zima je nuda a kolem baliku je blato, ze kdyz nedate pozor, zustane Vam tam gumaka
Nevim co si predstavujete, ze ti ostatni kone ve vybezich, ktere vidate, celou zimu delaj. Bud tam jsou na hodinu denne, takze se treba projdou kolem ohrady, ale pokud tam jsou 24/7 nebo 12/12 Chrapou, zerou seno, jdou se napit, cekaj na jaro, az bude trava... nic vic a dalsi hektary, kde neni balik je nezajimaj
NoSpace

XXX.XXX.115.78
Kompromisy udělat moc nejdou, když je jo zle, udělají se dvě mista se senem a je to. Všechny pozemky okolo patří ustajovateli, nechce obětovat ani píď. Vím, že toho koně v zimě moc nenachodí , ale loni když bylo trochu umrznuto a náhodou se do vybehu dostali, tak proste aktivní byli, proběhli se. Takže neříkám, že tam mají být půl dne, ale.prostě denně alespoň na dvě hodinky by jim prospělo, pokud tam tedy nejsou zmrzlé krátery. Vždyť to přeci víme všechny, že do vybehu se letí. Jde prostě aspoň o ten zlomek dne, vím, že pak prostě nejraději stojej u balíku. Na to mi ale ustajovatel řekne, že je by je tam sice pustil, ale za 5 minut by tam stejně čuměli , že chtějí jít domů, takže je úplně zbytečné je tam vůbec pouštět.
Jinak hubeňouři se k balíku dostanou i jindy, když už jsou nacpaní tlustoši, ale prostě ty tři čtyři hodiny slouží jen pro ně. Levné ustájení to úplně není. Kdyby ten prostor měl 1000 m, tak už se bavíme o něčem jiném, ale 400, to je fakt 20x20 m:(
Jako za každou cenu hned odcházet nebudu, dokud nenajdu něco lepšího , ale prostě jsem chtěla porovnat zkušenosti. Jelikož mi to.proste nepřijde běžné
Som rada, že čoraz viac ustajňovateľov si dáva záležať na tom, aby kone mali aj v zime príjemné povrchy. Predstava, že kôň celý deň stojí pri balíku a nohy v blate, ktoré žerie gumáky...To naozaj nieje nič, čo sa má považovať za štandard.
Tiež mám koňa na menšej ploche, ale sú dvaja, max. traja, vtedy ale majú väčší k dispozícii väčšiu plochu. Seno vždy aspoň na dvoch miestach.A miesta okolo kŕmenia spevnené. To je naozaj základ. Nejaký čas bola tendencia mať spoločne kone na veľkej ploche, ale rokmi sa osvedčili menšie skupiny s vyrovnanými koňmi, maximálne po 2-3, práve kvôli takým vypätým situáciám, pri ktorých vznikali zbytočné stresy, či zranenia.

Musím říct, že ačkoli máme seno a vodu v těsné blízkosti na zpevněné ploše, a do výběhu se musejí koně vydat extra uličkou, vídám je pobývat ve výběhu celkem často, ačkoli je tam nic neláká. Když je pěkně, svítí sluníčko, tak jsou tam nasáčkovaní většinu dne. Vídám je i popoběhnout, hrají si (valaši, no), lozí po sobě. Co se mi moc líbí, chodí si tam čůrat do té hromady sena a nečůrají v boxech To je schopný se pak jeden sebrat, jít speciálně i přes ty umrzlé hroudy bahna k senu, tam si odskočit, a zase se přesunout zpátky k přístřešku Když prší, jsou koně nacpaní u sena pod střechou. Ale když neprší, chodí se prostě zabávat na plochu. Je to krásně vidět, když je čerstvý sníh. Během jednoho dne není místo ve výběhu, kde by nebyly stopy.
NoSpace

XXX.XXX.58.231
napsal(a):
Musím říct, že ačkoli máme seno a vodu v těsné blízkosti na zpevněné ploše, a do výběhu se musejí koně vydat extra uličkou, vídám je pobývat ve výběhu celkem často, ačkoli je tam nic neláká. Když je pěkně, svítí sluníčko, tak jsou tam nasáčkovaní většinu dne. Vídám je i popoběhnout, hrají si (valaši, no), lozí po sobě. Co se mi moc líbí, chodí si tam čůrat do té hromady sena a nečůrají v boxech To je schopný se pak jeden sebrat, jít speciálně i přes ty umrzlé hroudy bahna k senu, tam si odskočit, a zase se přesunout zpátky k přístřešku Když prší, jsou koně nacpaní u sena pod střechou. Ale když neprší, chodí se prostě zabávat na plochu. Je to krásně vidět, když je čerstvý sníh. Během jednoho dne není místo ve výběhu, kde by nebyly stopy.
No já jsem právě nikdy koně doma neměla, abych ne pozorovala celý den, ale prošla třeba už 20 stáji za ty roky, co u koní jsem a ať byl balík nebo ne, nikdy třeba ve sněhu nebylo vidět, že by koně nechodili nikam dál. Naopak, sondovali, co kde je k vyhlášení, hráli si, ti poslední ve státě měli více místa na svůj vlastní prostor a nikdo je od nikud pořád nevyháněl.
Okolo balíku máme zpevněno, bobky se sbiraji, ale přeci jen pro časté srážkovosti s tou močí na pisku moc neuděláte. I když hniloby moc nejsou.
Nevím, nějak se pořád nemůžu smířit s tím, že je to OK, i když evidentně to asi někde normální je.

NoSpace
napsal(a):
Kompromisy udělat moc nejdou, když je jo zle, udělají se dvě mista se senem a je to. Všechny pozemky okolo patří ustajovateli, nechce obětovat ani píď. Vím, že toho koně v zimě moc nenachodí , ale loni když bylo trochu umrznuto a náhodou se do vybehu dostali, tak proste aktivní byli, proběhli se. Takže neříkám, že tam mají být půl dne, ale.prostě denně alespoň na dvě hodinky by jim prospělo, pokud tam tedy nejsou zmrzlé krátery. Vždyť to přeci víme všechny, že do vybehu se letí. Jde prostě aspoň o ten zlomek dne, vím, že pak prostě nejraději stojej u balíku. Na to mi ale ustajovatel řekne, že je by je tam sice pustil, ale za 5 minut by tam stejně čuměli , že chtějí jít domů, takže je úplně zbytečné je tam vůbec pouštět.
Jinak hubeňouři se k balíku dostanou i jindy, když už jsou nacpaní tlustoši, ale prostě ty tři čtyři hodiny slouží jen pro ně. Levné ustájení to úplně není. Kdyby ten prostor měl 1000 m, tak už se bavíme o něčem jiném, ale 400, to je fakt 20x20 m:(
Jako za každou cenu hned odcházet nebudu, dokud nenajdu něco lepšího , ale prostě jsem chtěla porovnat zkušenosti. Jelikož mi to.proste nepřijde běžné
Tak jestli jsem to pochopila správně - přes zimu jsou hlavně v boxe a ven chodí jenom na pár hodin? To by se mi taky nelíbilo.
NoSpace

XXX.XXX.34.14
napsal(a):
Tak jestli jsem to pochopila správně - přes zimu jsou hlavně v boxe a ven chodí jenom na pár hodin? To by se mi taky nelíbilo.
Ne, ten padock 400 m je jejich domeček místo boxů (a tam mají přístřešek a balík) a v sezóně od jara so podzimu z něj chodí na pastvinu od rána cca do tří čtyř hodin odpoledne.
Coudas

XXX.XXX.87.254
A v čem je konkrétně problém? Ve znehodnocení pozemku zimním výběhem, nebo v tom, že ustajovatel nemá čas vypustit koně na dobu, kdy kupříkladu poklízí zpevněnou plochu?
Důležité je,co je ochotný nájemce tolerovat. Pokud nejste spokojená,ustájení změňte. Já měla koně ve vlastním,teď mám 2 rok v ustájení. Musela jsem udělat kompromisy,ne ve všem mi vyšli vstříct - také bych si představovala větší pastvinu a méně bláta a delší čas ve výběhu se senem a vodou....atd....Ale je tu 40 koní,takže prakticky to zrealizovat nelze,i když i tak jsme čas ve výběhu posunuli po domluvě a vodíme si je z výběhu sami.
Na druhou stranu. I když jsem měla koně na svém,v zimě se moc nehýbali,jak píše Horsea,obtěžují maximálně kamaráda v dece,občas okoušou stromy,jinak čumí,kdy už přijdu,aby šli do tepla do stáje se poválet a nažrat.
V diskomfortu mi nepřijdou,naučili se nějaký režím a vyhovuje jim,že je neměnný a stejný. Zdravotně jsou v pořádku,vředař neměl za poslední rok žádnou epizodu (ťuk,ťuk,ťuk).
Pokud bych ale řešila nějaké problémy,které by mi vadili jako zásadní ( a i to se stalo),promluvila bych si s ustajovatelem. Pokud by nedošlo ke shodě,šla bych pryč.
Je nabídka,je poptávka....
Ale některé požadavky se prostě dají splnit jen těžko
NoSpace

XXX.XXX.34.14
Je problém v znehodnocení pozemku, že by pak v sezóně nebylo co pást. Na konci loňské zimy jsem pořád chodila, jestli uz půjdou ven, z jara taky, jenže pořád nebyla tráva a oni by jí koně vyzrali i s kořínky. Takže se zase čekalo. Ustajovatel je poctivý a stará se, vím, že nemůžu mít všechno jako ve svém, ale nechce pustit jediný kus pozemku3, na kterém by prostě kknw mohli pár hodin denně navíc být. Nečekám hektar a ani půl, jen prostě 4 koně na 400 m2 3 měsíce v kuse, vám to opravdu z různých důvodů nepřijde málo?
Ale je opravdu možné, že jsem hysterická.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mne spíše přijde divné nemoct pustit koně na 1000m² na 4 hodiny denně z důvodu znehodnocení pozemku. Ale to samozřejmě bohužel záleží na majiteli, že to tak chce, důvod můžou být i dotace. Vždy mi i rozbahněný kus po zimně zazelenal a nebyl dále vyhrazen. Ale teoretizovat zde můžeme, chrlit nápady, stejně bude záležet jen na ochotě ustajovatele. A jinak ne, nepřijde mi až tolik divné mít koně na takovém plácku, pokud mají vypohybování jiné, procházky, ježdění.
NoSpace

XXX.XXX.42.191
Coudas
napsal(a):
Mne spíše přijde divné nemoct pustit koně na 1000m² na 4 hodiny denně z důvodu znehodnocení pozemku. Ale to samozřejmě bohužel záleží na majiteli, že to tak chce, důvod můžou být i dotace. Vždy mi i rozbahněný kus po zimně zazelenal a nebyl dále vyhrazen. Ale teoretizovat zde můžeme, chrlit nápady, stejně bude záležet jen na ochotě ustajovatele. A jinak ne, nepřijde mi až tolik divné mít koně na takovém plácku, pokud mají vypohybování jiné, procházky, ježdění.
To je právě to, co řeším, že se za koněm nemám šanci dostat každý den a když se dva dny tři dny seknu déle v práci, tak kůň je prostě bez pohybu a shánět b jezdce jen na zimu...a musela bych hledat po internetu, a cizího člověka ne.
Ale já vím, že to za mně nerozhodnete, že musím sama. Jen jsem chtěla sdílet zkušenosti. Děkuji.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak pokud jde o Váš pocit, že se kůň jde pohýbat 3x týdně a něco mu chybí, s tím neporadím, welférově si myslím, že kůň nestrádá.

NoSpace
napsal(a):
Ne, ten padock 400 m je jejich domeček místo boxů (a tam mají přístřešek a balík) a v sezóně od jara so podzimu z něj chodí na pastvinu od rána cca do tří čtyř hodin odpoledne.
Tak takhle to vůbec nezní špatně.

NoSpace
napsal(a):
Je problém v znehodnocení pozemku, že by pak v sezóně nebylo co pást. Na konci loňské zimy jsem pořád chodila, jestli uz půjdou ven, z jara taky, jenže pořád nebyla tráva a oni by jí koně vyzrali i s kořínky. Takže se zase čekalo. Ustajovatel je poctivý a stará se, vím, že nemůžu mít všechno jako ve svém, ale nechce pustit jediný kus pozemku3, na kterém by prostě kknw mohli pár hodin denně navíc být. Nečekám hektar a ani půl, jen prostě 4 koně na 400 m2 3 měsíce v kuse, vám to opravdu z různých důvodů nepřijde málo?
Ale je opravdu možné, že jsem hysterická.
Kamarádka má na zimu (což je tak cca konec listopadu do konce března) padoky. Na jednoho koně kolik? 6x12 metrů, mám blbý odhad. Tři mlaďoši kluci mají k dispozici kruhovku 15x15 metrů (?) + krátkou spojovací cestu k boxu. Vaše ustájení mi připadá OK.

NoSpace
napsal(a):
To je právě to, co řeším, že se za koněm nemám šanci dostat každý den a když se dva dny tři dny seknu déle v práci, tak kůň je prostě bez pohybu a shánět b jezdce jen na zimu...a musela bych hledat po internetu, a cizího člověka ne.
Ale já vím, že to za mně nerozhodnete, že musím sama. Jen jsem chtěla sdílet zkušenosti. Děkuji.
No, ono hodně majitelů a koní má přes zimu volnější režim - protože brzy tma a terény často na houby (bláto, zmrzlo). Ne každý má k dispozici krytou halu.

napsal(a):
No, ono hodně majitelů a koní má přes zimu volnější režim - protože brzy tma a terény často na houby (bláto, zmrzlo). Ne každý má k dispozici krytou halu.
Ani ta hala není spása, není celkově čas - prostě klasickej prosinec (viz. video nebudu péct, jen rohlíčky.....) a když máte čas , tak je v hale soustředění- trenink.....

Já jsem včera vypálila z práce v půl čtvrté, abych stihla vsednout na kůň. No, ve tři čtvrtě na čtyři jsem vcházela do obchodu, v pět u koní. Připravit krmení, posbírat vejce, zabouchnout slepice, začalo mžít. Rozepnout deky na koni (nesundavat, aby nezmoknul), odrbat aspoň hlezna a pod podbřišníkem, ať nejsem za primitiva (hlavu a krk vem čert), oblíknout se (převlíknout z civilizovaných šatů do hnojokoních, vestu, helmu, pozapínat čelovku a blikačky (šest)), bleskově vyměnit na koni dvě deky za sedlo (naštěstí je teplo, tak nemusím šaškovat s dekou na ježdění), uzdečku, no a hádejte - do třmenu už dávám nohu za tmy, na západě se ještě bělá pruh oblohy, jak mi mává denní světlo. Na louce za výběhem potkáváme paní se psem, a kůň na ni přes půl louky čumí jak na zjevení, a já jsem ji rozeznala až na pět metrů, psa až když na něj kůň málem šlápnul. Následně jsme se brodili nekonečnými bahnitými kolejemi po lesní cestě a v dašči plušči se táhli (když pominu jednu obří louku) zarostlýma cestičkama po lesích, kde se mi za bundu sklepala voda ze všech větví. Toliko ke včerejší romantické večerní vyjížďce. S koně jsem lezla v sedm večer, vlhko až mezi půlkama. Pochopitelně jak jsem slezla, přestalo mžít. Aspoň doschnul pod odpockou, než jsem na něj hodila ty duchny.
Jako dá se to
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak to mám radost, že s koněma nic nemusím. Nemusím jezdit v dešti, nemusím shánět halu, nemusím pohybovat, nemusím číst knížky, abych to a ono dělala správně, natož abych rozeznala, jestlu ten či onen odborník je ten pravý guru, nemusím trénovat, ani sebe ani koně, nemusím shánět neprokousnutelné sítě a další vychytávky, jeeee já nemusím nic.... To je paráda.

Buggyro, ehm, kde to žijete? U nás je tma už když jedu (neobvykle brzy) ve čtyři z práce... Koně mám za barákem a přesto se na ně jdu jen podívat o víkendu a podrbat. S ježděním mi můžou
Coudas
napsal(a):
Tak pokud jde o Váš pocit, že se kůň jde pohýbat 3x týdně a něco mu chybí, s tím neporadím, welférově si myslím, že kůň nestrádá.
Tahle myšlenka mi přijde to pravé "do pranice"!
Znám ustájení a systém ježdění tak 3x týdně, kdy je to opravdový průšvih pro zdraví koní, natož jejich pohodu. I tohle se musí umět. Jde to, ale vyžaduje to znalosti a um. Což dnes (navzdory možnostem) častěji chybí, než je.
Zima je odjakživa zkouška - přežijí jen schopní. A platí to i v ustájení... Přijde mi hodně dobré, že se zadavatelka tématu pídí. Zkuste knihu Equikinetic - Pferde efektiv longieren od Geinera a Schmid

Pardon, ve čtyři u koní. Pětka se mi tam vloudila při opravě, která to opravila evidentně na chybu :-D Žiju na severním severu CZ :-) Díky tomu, že tady je v zimním čase tma hodně brzo, rozlišuji hodně pečlivě, co je už tma, a co ještě ne. Tma je, když už není světlejší obzor na západě
Já kdybych nejezdila, tak k těm koním nemusím vůbec. Ale přišla bych z práce, sedla bych si na zadnici k televizi, a co z toho. Takhle kvůli jednomu koni jsem u nich každý den :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Tahle myšlenka mi přijde to pravé "do pranice"!
Znám ustájení a systém ježdění tak 3x týdně, kdy je to opravdový průšvih pro zdraví koní, natož jejich pohodu. I tohle se musí umět. Jde to, ale vyžaduje to znalosti a um. Což dnes (navzdory možnostem) častěji chybí, než je.
Zima je odjakživa zkouška - přežijí jen schopní. A platí to i v ustájení... Přijde mi hodně dobré, že se zadavatelka tématu pídí. Zkuste knihu Equikinetic - Pferde efektiv longieren od Geinera a Schmid
A to je ono! Nezáleží vše tak trochu, za mně úplně, na jedinci? Že jednomu vyhovuje to, v čem by jiný pošel? Nebo prostě pravidla jsou jasně nastavená a všichni jedem přes kopírák, kupředu levá zpátky ni krok.

Pipiloto, prosím můžete detaily k tomu průšvihovému režimu? Jestli se vám nechce zde, klidně do zprávy. Pokud se nejedná o boxové koně 24/7, tak mě zajímá, co je tam špatně. Děkuji
napsal(a):
Pardon, ve čtyři u koní. Pětka se mi tam vloudila při opravě, která to opravila evidentně na chybu :-D Žiju na severním severu CZ :-) Díky tomu, že tady je v zimním čase tma hodně brzo, rozlišuji hodně pečlivě, co je už tma, a co ještě ne. Tma je, když už není světlejší obzor na západě
Já kdybych nejezdila, tak k těm koním nemusím vůbec. Ale přišla bych z práce, sedla bych si na zadnici k televizi, a co z toho. Takhle kvůli jednomu koni jsem u nich každý den :-)
To jste mi trochu nahrála....co dělají lidi ve volném čase,když nemají koně? A zejména takhle v zimě,když je brzy tma...
My máme naštěstí ustájení s halou a dokážeme se i domluvit mezi sebou kvůli lonžování a ježdění,takže ani nebývá přetlak...Ale pamatuji doby,kdy jsem sotva za světla dokydala a ježdění už jsem moc nestíhala....teď mám vlastně pohodu a koňouchové taky

jesie: někteří lidé se starají ve volném čase o děti. Každý den vaří, uklízejí, někteří třeba i perou. Chodí se psy na procházku (neberou s sebou psy ke koním, páč nechodí ke koním). Nebo fakt skutečně sedí před tou bednou, počítačem, mobilem. Někdo chodí do posilky, do fitka (cha chá, za peníze). Překvapivě hodně lidí aspoň jednou týdně s partou hraje míčové hry. Někdo tráví hodiny na cestě z práce do práce, někteří dělají do pěti, do šesti, někdo na dvanáctkách, takže pak využije celý volný den, ale nemůže denně chodit ke koním (nebo může, ale je to pakárna). Taky se lidi starají o domy, sekají zahrady, hrabou listí, odklízejí sníh... Lidé jsou různé :-)
Já nemám nic jiného (bohudík? bohužel?), tak se zabávám koněm :-)

napsal(a):
Tak to jsme sousedky :) Sem se lekla, že snad žijete někde na jihu (Evropy)
jesie
napsal(a):
To jste mi trochu nahrála....co dělají lidi ve volném čase,když nemají koně? A zejména takhle v zimě,když je brzy tma...
My máme naštěstí ustájení s halou a dokážeme se i domluvit mezi sebou kvůli lonžování a ježdění,takže ani nebývá přetlak...Ale pamatuji doby,kdy jsem sotva za světla dokydala a ježdění už jsem moc nestíhala....teď mám vlastně pohodu a koňouchové taky
Z práce prídem plus- mínus o piatej, idem so psom, niečo poupratujem, občas nákup, občas nejak fyzické aktivity (áno, aj to fitko a áno, platím za to :D ), zase idem so psom, no a je deväť hodín. Asi aj keby mám koňa v dojazdovej vzdialenosti, v zime by som prdela na nejaké jazdenie. Strávila som v tom bahne, zime a mokre dosť rokov na to, aby som to podstupovala ešte aj dobrovoľne, keď nemusím.
Coudas

XXX.XXX.87.254
jesie
napsal(a):
Mají jiné zajmy než koně? Nebo celá ČR musí milovat koníšky? Vždyť je takovejch aktivit, co se dá podnikat, já osobně nejradši chodím po horách, a poslední roky se mým velkým koníčkem stala tesařina a stavění čehokoliv. V teď letos konkrétně čumím od 19.00 na Farmář hledá ženu, jelikož je to pořad pro mne komický, a vše tomu přizpůsobuji, i ke koním jdu buď před nebo po pořadu. A nebo pletu náramky, nebo jsem v rámci coronaviru loni na jaře zakoupila čtverečkovaný sešit A4 a tužky se strouhátkem a ty čtverečky vyplňuji 🙂 A nebo jsem na tom teď tak, že se mi absolutně nic nechce tak nic nedělám.
Jo já vím že patřím do 0,01 procenta individuí, kteří koně nemají kvůli ježdění, a když nemůžou, nebo nechtějí jezdit, tak ty koně maj stejně.
NoSpace

XXX.XXX.96.84
K tomu malému prostoru, jestli je to dobré nebo ne - ano, v zásadě nic z hlediska welfare nechybí. Kůň je nažraný, není tlustý ani hubený, nemá špatná kopyta. V tom málem výběhu i pár kroků udělá. Podněty jsou, ale je jich minimum. Pár týdnů to takhle jde, dva měsíce jsou už pod sedlem znát. Je to jak když budete ve svém malém bytě a nebudete každý den vycházet. Taly vám nebude chybět v zásadě nic, ale neprotánete, nevyprdíte se, pořádně se nevykadíte a budete mít v hlavě brouka. A mně se kolikrát kvůli dopravě a uzaverkam v práci stane, že tam nejdu několik dnů ten kůň prostě stojí., tuhne, nehejbe se. Kdyby makal každej den alespoň hodinu, tak to neresim vůbec.
Jinak k tomu OT. Je jedno, jestli máte jenom koně nebo koně a tisíc dalších zájmů. Já mám ve svém okolí x lidí (věk 30 až 40), kteří nemají děti a vlastně moc ani nic nedělají, krom toho, že chlastají s kamarádama v hospodě. Nebo se plácají od ničeho k ničemu. To je teprve smutný příběh.
Manžel někde vyčetl, že v dávných dobách, když byla v zimě tma, lidi dělali co? … 😊Prý se soumrakem zalezli do pelechů, něco naspali a když se v noci vzbudili vyspalí ale furt byla tma, tak šli na pokec k sousedům, nebo zas….to😊
K tématu zadání. Měla jsem ustájeného koně box+ pastva/výběh. To bylo v zimě hodně pohodlné. Zimní výběh menší, rozbahněný, ale na rovině a koně měli šanci se tam obejít bez konfliktů.
Pak jsme je měli v ustájení, kde byli pořád venku a pouštěli je i na velkou plochu, bohužel ne rovinatou. Kobyla to v zimě odnesla nataženým mezikosťákem. Než neřízené lítání po bahně / zmrazkách, asi bych volila ten malý padok. Co na malém placu vidím jako největší nebezpečí je, že se tam můžou koně navzájem hnusně rasit nebo šikanovat. To by bylo to, co by mě přesvědčilo k změně.
Teď je máme doma, zimní výběh je kolem 5000m, využívají ho celý (podle hoven) a často je vidím každého někde jinde koukat do dáli nebo dřímat. Nerada je vidím v tomto počasí běhat, ty slajdingové stopy těsně končící u ohradníku… A to nemáme bláto do půli holení, ale prostě to klouže. Optimální pohyb vykonávají kolem přístřešku, mají tam plný kruh sena plus pověšené sítě v každém rohu a hezky se střídají na pozicích a chodí se napít nebo lehnout do slámy. Když si přebytek energie nechají pod sedlo, jsem ráda, najdu lepší louku a nechám vyřádit kontrolovaně.
Hodně záleží na naturelu koně a toho, jak se umí o sebe postarat sám na špatném povrchu. Mantáky bez mozku s přebytkem energie bych vyvřela raději za bahna do padočku a upouštěla páru kontrolovaným pohybováním (nebo na volno v hale ale na dobrém povrchu). A koně co si umí spočítat, že to klouže a počkají z blbnutím na lepší počasí, bych klidně nechala na větší ploše. Případ malý padok na víc koní je limitní tím, jak se mezi sebou snesou.

Taky mám jiné zájmy a starosti, než jen koně. A moji koně rozhodně netrpí tím, že je vidím jednou týdně (v zimě). Mají výběhy s kámošema, žrádlo, přístřeší. K čemu by mě potřebovali?
Jezdím do práce 50 km, takže když se mi podaří být doma v pět odpo, je to zázrak. Obstarám psy, pofackuju domácnost, popřípadě uvařím večeři a je osm. Letos jsme rekonstruovali náš megabarák, takže jsem ještě po večerech a nocích malovala, natírala, uklízela... A taky jsem se letos po 25 letech vrátila k vyšívání - což částečně považuji za nicnedělání, protože u toho sedím V létě je to jiná, vidět je dlouho, tak chodím s komoněma na procházky aspoň obden. Ale v létě zas ještě musím obstarat i zahradu. Ale nestěžuju si, mám toho sice hodně, ale všechno dělám pro radost a tak by to mělo být.

NoSpace
napsal(a):
K tomu malému prostoru, jestli je to dobré nebo ne - ano, v zásadě nic z hlediska welfare nechybí. Kůň je nažraný, není tlustý ani hubený, nemá špatná kopyta. V tom málem výběhu i pár kroků udělá. Podněty jsou, ale je jich minimum. Pár týdnů to takhle jde, dva měsíce jsou už pod sedlem znát. Je to jak když budete ve svém malém bytě a nebudete každý den vycházet. Taly vám nebude chybět v zásadě nic, ale neprotánete, nevyprdíte se, pořádně se nevykadíte a budete mít v hlavě brouka. A mně se kolikrát kvůli dopravě a uzaverkam v práci stane, že tam nejdu několik dnů ten kůň prostě stojí., tuhne, nehejbe se. Kdyby makal každej den alespoň hodinu, tak to neresim vůbec.
Jinak k tomu OT. Je jedno, jestli máte jenom koně nebo koně a tisíc dalších zájmů. Já mám ve svém okolí x lidí (věk 30 až 40), kteří nemají děti a vlastně moc ani nic nedělají, krom toho, že chlastají s kamarádama v hospodě. Nebo se plácají od ničeho k ničemu. To je teprve smutný příběh.
Já byla po operacích už několikrát zavřená pár týdnů doma a nevadilo. Ale já nejsem kůň, že jo a můžu z postele koukat na televizi. Jak jsem psala, hodně lidí přes zimu nejezdí nebo jenom omezeně. Uberou koni jádro, chodí třeba jenom na procházky na ruce nebo tak.
Coudas

XXX.XXX.87.254
NoSpace
napsal(a):
Myslím si, že není dobré srovnávat lidské a koňské potřeby, každý má zajištění základních životních funkcí v něčem jiném. Pokud máte tento pocit, možná by pro Vás bylo vhodnější ustájení změnit, abyste pocit měla lepší.
Abych neteoretizivala a napsala z praxe. Mám 12 koní, letos první zimu a letos poprvé na 540m² zpevněné (betonové) plochy z toho 240m² zastřešeno. Mají přístup na 6 ha pastvinu. A hodně jsem přemýšlela, že je zavřu jen na zpevněné ploše, pozoruji je denně a nemyslím, že by s tím měli sebemenší problém. Naši koně "nikam nechodí", nejezdí se na nich, nepracují. Ale zatím jsme to nechali tak, protoze ta příležitost je. Na pastvině stejně stojí, pasou se, čumí. Předešlé 2 roky jsem měla 6 - 7 koní na 100 m² zpevněných, 60m² přístřešek a k tomu cca 1000m² vyhrazeno z pastviny. A i když se s nimi nic moc nedělalo, vyjíždka 1 za i kdyby měsíc, spíše 3 až 4 měsíce, není opravdu žádná práce, přežili tak od listopadu do března v pohodě. Samozřejmě, mrzne, napadaný sníh, sluníčko svítí, tak hyje. Ale to spíše kvůli fotkám a kvůli jakémusi mému vnitřnímu pocitu. Jinak koně po vypuštění někam jinam lítaj jak protržený, i když mají k dispozici 3 ha a pustím je na vedlejší 3 ha, na který čumí přes pásku. Tak tolik za mně. Ale jak jyem psala jinde, každý jedinec snese něco jiného. Někomu to může vyhovovat, jinému nemusí.
napsal(a):
Pipiloto, prosím můžete detaily k tomu průšvihovému režimu? Jestli se vám nechce zde, klidně do zprávy. Pokud se nejedná o boxové koně 24/7, tak mě zajímá, co je tam špatně. Děkuji
"Průšvihový" je špatný režim pohybování koní (ježdění). Koně jsou ustájeni 12/12 - no v zimě je to tak 8 hodin venku a zbytek box (horní půlka otevřená do dvora a tak alespoň můžou pozorovat co a jak kde se děje, no zase stojí nakřivo protože si pod předníma udělají důlek a hromada hnoje je na prostředku pod zadníma). Venku se právě více drží na zpevněném okolo sena, neb zbytek je "tankodrom" ( a ano dobře se to odhadne podle bobanů a kalužek moči). Z toho plyne, že opravdu jen postávají a klimbají (je to jako když se člověk drží v bytě a nebo na dvorku - jeden cvičí a jiný bude na pohovce). Koně o kterých mluvím jsou chladnokrevníci, tedy ta povaha vyhledávající klid a "šetření silami".
No a jak nejsou denně využíváni (ani pod sedlem, ani v zápřahu), tak ony ty svaly a taky šlachy nejsou tak funkční jako při denním pohybu. A potom se jede ven, cca 3 x za týden, protože víc se to nestíhá. Takový ten režim, že dnes ne páč prší, jindy už ne protože něco jiného. A ven se potom vyrazí spíš až je hezké počasí a taky volný den před námi... a přetáhne se to. Buď mají koně veselou náladu, nebo ji má jezdec. Výsledkem jsou potom různá natažení a blokády u koní (od mezikosťáku, přes bolesti svalu k blokádě zad s celou křivostí až k zničení sedla). Tak se to cyklí spirálou k horšímu.
Zmiňuji to proto, že u koní je to prostě pestré (jako u všech živočichů). Co v jedné stáji funguje, může být ve vedlejší příčinou nezdaru. A nezbývá než pozorovat a pečlivě posuzovat vícero vlivů a snažit se poctivě vyhodnocovat.
Já si pamatuji i 80. To se koním končila sezóna hubertem či tak dvěma a jezdit se zase začalo až v druhé půlce ledna. Hala byla vzácnost, jen pár kousků v republice. Koním se na tohle období i sundávali podkovy. končilo se čím dál mírnějšími vycházkami, okolo vánoc se nějaký ten týden jen vodilo na ruce, či někteří měli lonžování. A od druhé půlky ledna se zase začínalo vyjížďkami. On totiž i nástup závodní sezóny byl postupnější, jak koně nabírali v tréningu. A bylo to plynulé. Jak bylo koní málo, tak měli jezdce na každý den (vynechávalo se ježdění den před závody). Žádné náhlé změny, jako 3 dny nic a pak karé po venku terénem...
Pipiloto, lednové oddílové vyjížďky po měsíčním stání si pamatuji dodnes Pod kopcem mazáci zahlásili "sejdeme se u lesa" a já jsem jako dítě nechápala čemu tak řehtají, když jsem s kobylou dolítla k lesu poslední a kolena se mi klepaly ještě doma jak jsme to profrčeli Já ty zimní prázdniny držím u koní dodnes, ale čím jsem starší, tím je ten zimní návrat do sedla horší.
Jinak mě tahle diskuze uklidnila, pořád řeším že mám 3 koně v moc malém zimáku 3000m2, 1x denně na hodinu chodí na pastvinu cca 1ha (když není moc pod vodou), a remcám že mají málo prostoru, takže jsem ráda že jsem si tuhle diskuzi pročetla, říkám si že by to mohlo být lepší, ale mého ideálu 1ha/ na koně se při dnešních cenách pozemků stejně nikdy nedočkám.
NoSpace

XXX.XXX.96.176
Pipiloto, to je právě ono. Vždycky jsem měla x let kobylu v jiném režimu, tohle je poprvé. Ustajovatel má takto i své koně -jenze ti koně chodí každý pod klienty a prostě se protáhnou. Moje kobyla buď stojí v přístřešku, jelikož nechce stát v mokrém písku, nebo stojí u balíku. Říkám, lepší než na boxu, ale ona opravdu nemá moc motivaci se hýbat....a je to opravdu, jak když my jsme zalezlí několik dnů v malém bytě, koukáme na televizi, cpeme se a nejdeme se ani projít. Naše základní welfare je taky splněno:)) Ale za chvíli nás začne něco bolet, jelikož se ani neprojdeme, blbneme, jelikož se nás život smrskne na ty 4 stěny a chybí nám podněty. Svého koně nepolidšťuji, ale nevím, proč by to měl mít jinak, to je prostě biologie.
Teď jsem se dozvěděla, že kůň milující lidí začal z ničeho nic pálit po kobyle, která byla v jednom rohu padoku se svoji majitelkou....to mi prostě evokuje to, že ten kůň má roupy a už neví co by (ta kobyla je jinak fakt nezákeřná a vychovaná).
Pri tom by se ještě pořád mohli pást.
Dsj- to máte úplně v pohodě, vůbec bych si s tim nelamala hlavu.
To máte jako se vším.
Ale když se mění chování, je jasné že je někde problém.
Co na to říká ustajovatel? Mluví o tom s vámi, myslím tím s více jeho zákazníky? O tom kdy už na pastvinu nechce pouštět opravdu rozhoduje on (je to jeho majetek a věřte že údržba a obnova kvalitní pastviny je finančně znát). Na druhou stranu je potřeba se taky čestně podívat na to co jste si vlastně dohodli. Je to vše na papíře, nebo jen takové neurčité cosi, nebo formulace která umožňuje více výkladů atd.?
Ale nejlepší je se co nejklidněji domluvit (ovládnout svoje emoce a vnímat i ty emoce druhé strany). Navrhovat nějaká řešení - třeba by ustajovatel mohl brát i Vašeho koně ven (pod zákazníkem, nebo prostě na ruce). Třeba se ukáže, že si opravdu víc majitelů koní všimlo, že je koním výběh malý a mají změny v chování - z toho důvodu i zvažují odchod. Na to by mohl ustajovatel slyšet a zvětšit prostor, nebo hledat jiná řešení (mobilní ohrada na asfaltce, či na betonových panelech v místech kde technika jezdí 1x týdně atd.)
NoSpace

XXX.XXX.96.176
Já jinak ke svému ustajovateli jako člověku od koní chovám velkou úctu a nikde jsem ho nehanila. Vím, že je to jeho režim, který jsem se už snažila bezvýsledně konzultovat. Tohle je u nás jedna z mála slabin, že já mám jen jednoho koně a on má 20 koní 20 let a už vysledoval, co je pro ně dobrý a proč to tak tedy dělá.
Také jsem uvedla, že jeho péče je ve stáji vidět....a také vím, že udržovat pastviny není žádná sranda, jak finančně, tak časově.
Koni bylo loni na prostoru o dva více a to už nedělalo dobrotu...koně odešli a ustajovatel to neřešil, vlastně mu vyhovuje, že se ustájení snížilo A že má u baráku méně lidí (má příjmy jinde)
Takže jediné, než tedy případně začnu jednat, co jsem zde chtěla zkonzultovat s nezavislými, byl zimní režim Vašich koní-a stále mi u toho vychází, že náš režim menšinový. Všude je něco, ale asi je to pro mně až moc zásadní. Takže řešení je buď se prizpůsobit, nebo jít dál a modlit se, že to nebude průšvih.
NoSpace

XXX.XXX.124.184
Tak už máme na 500 m2 koní sedm, možná přibude osmý (to je tedy prý stop stav). Do výběhů chodí jen když je opravdu umrznuto, jinak jsem na daném plácku imrvére. Budu reportovat, jak se vyvíjí nálada ve stádě, ale upřímně už začínám uvažovat že už bych spíš snesla pro svého koně box než tohle.
NoSpace

XXX.XXX.124.184
Já měla na mysli box, ale v jiné stáji, kde přes den chodí koně do výběhu. Sice jsem chtěla mít koně 24/7 venku, ale tady mám pocit, že už je to na tom prostoru hardcore (plocha vs. počet jedinců). Ne všichni pravidelně chodí a je to znát. No, uvidím.

NoSpace
napsal(a):
Tak už máme na 500 m2 koní sedm, možná přibude osmý (to je tedy prý stop stav). Do výběhů chodí jen když je opravdu umrznuto, jinak jsem na daném plácku imrvére. Budu reportovat, jak se vyvíjí nálada ve stádě, ale upřímně už začínám uvažovat že už bych spíš snesla pro svého koně box než tohle.
Počítám správně 7, možná 8 koní na prostoru 10 x 50 metrů? To je opravdu hardcore.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dovolím si trochu zateoretizovat. Já mám svůj život rozdělen do 3 rovin, teorie, praxe a co bych si přála. Velmi zřídka se tyto tři roviny setkají. Nejméně většinou vychází rovina vysněná, ale to je život. Když vezmu teoretickou rovinu, neznám, respektive jsem nedohledala tabulky pro koně, zde ve veterinárním zákoně zachyceno pro držení v uzavřeném prostoru 9m², a z toho nejmenší míra jedné strany je 2,5 m. Pro eko chov výkrmových býků je prostor pro držení, jestli si to dobře pamatuji 5m² plus 10m² výběh, řekněme 15m² celkem. To je teoretický výpočet pro jejich welfare. A teď si vemte, že ti bulíci ani nikam nechodí, na procházky, na pastvinu atd. V praxi jsme plochově měli pro ně prostor větší, jenže to se zas blbcí řezali, a to byli od narození ve stádě spolu, kednojo dokonce uhnali, že si uděa něco s nohou a už nevstal. V mé představě by měli být na daleko větším prostoru, pastvina atd. Pro krávy jsme měli halu 300m², krmný žlab 25 metrů délky.Teoreticky 30 krav, prakticky se jich tam nevešlo 13, ke krmnému žlabu se postavila jedna na 5 metrů a hotové vybavené. Joo, když bylo hnusně, to se tam můry vešly. Takže k jádru věci, pokud máte 8 koní na 500m², vychází to něco přes 60m² prostoru na koně. Takže tabulkově v pořádku. Že se tam nevejdou prakticky je dle mého důsledek problému komerčního ustájení, a to tak, že se koně neustále střídaj, nemají ujasněný pozice, jsou "na něco" zvyklí a najednou zas jinak atd. Že si my lidé myslíme, že nutně potřebují denně lítat, no, to ponechám stranou, každý máme svůj názor. To, že si to Vy přejete jinak, musíte hokt hledat místo, které bude dle Vašich představ. Majitel má představu a praxi jinou. Já osobně mám také sen, který by se mi líbil, ale bohužel v praxi nejde uvést, protože musím pracovat s místem, které mám k dispozici, svou prací, a úředníkem. Pokud na koně nemáte dostatek času jak si Vy představujete, 🤷♂️ tak si jej buď nějak zařiďte, nebo nemějte koně, když to nevyhovuje Vašim představám.
A jen pro představu v praxi a reálu, jak jsem již psala, 540m² a 12 koní. Neježděných ani nijak nepohybovaných, proto jim umožňuji pohyb na 6 ha pastvině, což v tomhle počasí je masakr pro pastvinu a nohy inavlidních koní. Jak ta pastvina vypadá nebudu komentovat. Zavírám je na noc a když je hnus fialovej jako dnes, tak jsou zavrený i přes den. Nevidím v tom žádný problém. Tedy kromě toho, že bylo původní stádo 6ti koní, kteří byli spolu 2 roky z toho 4 kone jsou spolu přes 8 let, a k nim přes léto postupně od dubna do října přibylo 6 dalších koní, a neměli dostatek času si vše srovnat před zimou, takže i teorie krmelců, kdy v normálním zvyklém stádě stačí jeden na 7 koní, nyní stačí pouze 3. Ale pomalu si zvykají a rovnají se.Takže doufám, že příští rok už bude pohoda, a nebudu muset po nikom házet vidle, ať neprudí ostatní. Toť moje praxe a zkušenost. Foto pro představu přikládám.
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Couďas, Vaše teoretizivání chápu a je mi jasné, že je veterinární norma splněna. Zároveň svého ustajovatele nehaním, má svůj systém také tak a koně prosperují, jenže hodinu až dvě denně chodí. Také vím, že se musím přizpůsobit mistnímu systému a nikdo mi neřekl před nástupem sem, že to bude jinak. Jenže rozdíl mezi jejími koňmi a našimi koňmi je ten, že v naší skupince ne všichni dělají a je to na té malé ploše znát. A tady v teto diskuzi jsem chtěla pouze porovnat zkušenosti a na základě toho se případně posunout v myšlení. Neměla jsem v úmyslu tu očerňovat ustajovatele a nadávat na jeho práci, ale nadále tam servávat jako bych byla 100 % spokojená.
Musím Vám pochválit Vaše ustájení, je fakt krásné, moje vysněné :)), ale porovnáváte jablka s hruškami. V oplůtku máte jen koně na noc a pak jsou na pastvine. A jen občas je zavřené v oplůtku přes den. Nechte je tam měsíc v kuse a uvidíte, jak to budou koně mezi sebou za těchle týdnu mít, když nepracují. To by byl potom zajímavý diskuz (a to netvrdím, že nemáte pravdu, spíš by to byl zajímavý pokus). A pak je také rozdíl mít koně v malém padocku po dvou až třech anebo třeba pěti a více.
A rada "koně nemějte vůbec " je mi k ničemu, neplatim úplně málo a hledám to, co bude za mé peníze koní v rámci možností vyhovovat a tady jsem právě na vážkách, jestli je to to ono. A že se s tímto systémem za 20 let u koní setkávám poprvé. O tom je tato diskuze. Ale.moc děkuji za Váš čas a hloubkové zamyšlení.

Coudas: pěkné...
ale jinak, důležitější je pro koníky to místo, kam si lehnou, já to pozorovala na pastevku (je spousta studiíí, jestli pastevko nebo režim 12/12 nebo další, jsou pro koně nejlepší- takhle, kde jsou spokojenější i když jsou omezeni ) moje kobyla byla jako ročka ke stádu na pastevko daná začátkem srpna(kobyla ,valach, druhá ročka), věčně stála mimo boudu, ležela na blátě, mokru, zmoklá jako slepice (2x ATB) Pak se stádo obměnilo, přibyli / odešli jiní koně a kobyla už na tom byla lépe- chodila do boudy, ležela na slámě (i když občas by mě z nich šmejklo- v boudě nikdo a koně leželi, stáli venku na sněhu)
Prostě dost místa k ležení pro všechny...viz. EQ
https://www.equichannel.cz/management-ustajeni-a-kvalita-welfare
(a další články na toto téma)
Teď jsme na boxe, přes den travnatý výběh....

U nás si v boudě taky v podstatě nikdo nelehá.
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Verun, ta studie je vlastně trochu voda na můj mlejn, ale obecně to řeším do budoucna, na další zimu, tenhle rok už to kobyla prezije (doufám ve zdraví)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Díky, ale kvůli tomu jsem to nedávala, jen pro vizuelní představu toho prostoru vůči koním. Místa dost, lehat si tam taky lehaj, když se popohání, tak i běhaj. Tohle pro mne třeba není ideální z hlediska náročnosti na techniku, a já zas vše přepočírávám na schopnost zvládnout to sama jen rukama s kolečkem, vidlema a lopatou. Co se "tak kone nemějte" týká, ja jsem v tomhle dost přes čáru, protože si to myslím i o těch, kteří mají koně v komerčním ustájení. Ale to je úplně jiná debata. Já popravdě nechápu, co si vlastně chcete přečíst. Ptáte se tedy, jestli je to vyhovující ustájení. Má odpověd je ano, je to vyhovujicí v teoretické rovině a v praktické ta určitých podmínek. Ale ve Vaší praktické rovině - kůň individuelně potřebuje více pohybu protože..., ale Vy nemáte čas mu tento pohyb umožnit protože... ustajivatel není ochoten přistpupit na jiné řešení protože...v čemž ho plně chápu. Tedy z toho vyplývá, že takto postavené ustájení nevyhovuje Vašemu konkrétnímu koni, i když platíte nemalé peníze. Tudíž je potřeba se poohlídnout po ustájení, které Vašemu koni vyhovovat bude a budete spokojená duševně i Vy. Že jste toto za 20 let neviděla, no trendy jsou trendy i ve světě koní, já toho za třicetletukoní ještě neviděla mraky. K takovému ustájení jsem došla po 25 letech všemožných možností, od zavřeného koně v boxe 23 hodin, po pastevní ustájení po kolena v bahně, a vypadá teď takto, první rok, protože mám příležitost. Kdybych jí neměla, tak nemám 12 koní, a zařídím se jinak.Já zas prostě neznám stáje, komerční ustájení, jsem zvyklá postarat se sama o vše od A do Z, takže nevím co to je nejet se na koně denně podívat, nezajistit si seno, denně nepoklízet. A popravdě když někam takhle přijdu na návštěvu, do stáje, mám takový hodně stísněný pocit. A dost by mně sžíral pocit, že toho koně nemám pod kontrolou, a že to za mně dělá někdo jinej. Prostě bych koně neměla. Ale to náme každej jinak, a proto se i každej jinak na to díváme. Vyzkoušela jsem si koně i ustajovat, mohla bych místo 6 svých nových mít 6 ustájených a vydělávali by prachy. Ale ty prachy mi za to rozčilovaní a stresy s lidmi vůbec nestojí, právě proto, že lidi potřebují to a ono,takhle a jinak. Nemám, neumím, čau babi. No takže tak, až mi z toho vyhaslo v krbu ach jo.
To je totiž jako se vším...
Co v jedné stáji funguje, ve druhé už nemusí. Ve hře je prostě hodně vlivů. Někteří koně by se tam zabili ve dvou kusech, jiní by prosperovali i ve 13.
Určitě je fajn si o tom podiskutovat. A taky to slušně probrat s ustajovatelem, nebát se říct mu všechny obavy které z tohoto typu ustájení máte nyní. (Mě třeba zarazilo, že v jedné stáji by moji poníci chodili ven jen sami, bez jiných koní - ustajovatelka odmítá řešení zranění)
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Couďas, já nechci slyšet nic konkrétního. Přišla jsem diskutovat, to je celé. A slyšet třeba i názor jako je ten Váš. U koně jsem teď denně, denně chodí, ale to nezachrání náladu ve stádě, která má vliv i na mého koně. A Vy mi tady říkáte, jak je to u nás úplně v pohodě a zároveň menezujete úplně jinak, i když byste to mohla mít podobně jako my. Sama jistě podvědomě cítíte, že by možná nebylo úplně OK.
Ještě jednou opakuji , můj ustajovatel není žádný tyran a neznalec. Ale také má své praktiky dané na základě jeho zkušenosti, se kterými nehnu. A opět -proto tato diskuze a sdílení názoru, abych se neunahlila s případným odchodem.
A jasně, tohle vnímá každý jinak. Určitě je fajn mít koně doma, ale osobně také smekám před těmi, kteří vyhodnotí, že držet koně doma by byl hardcore. Stále máte řadu lidí, co mají koně na svém v samotě nebo v nevyhovujících podmínkách. Tam je opravdu lepší komerční ustájení, jen kdyby ti lidé měli trochu pokory. A pak jsou také ustájení, na které se stojí fronty...proc asi. Protože se tam koně mají dobře. A občas se i stane, že je provozuje někdo, kdo ví víc než já a u koho cítím důvěru mu tam koně nechat.
Ale to už jsme někde jinde.
Kůň jistě vyloženě nestrádá tak, že by se trápil. To už tu bylo řečeno. Poznala byste to na jeho fyzické kondici, reakcí pod sedlem atp., jistě víte, co myslím. Zimu určitě takto zvládne, tedy pokud se koně nějak blbě nedokopou, a na jaře bude zase dobře.
Jinak vám ale rozumím. U majitele koně záleží na prioritách. Někdo je v pohodě s výběhem 4 hodiny denně, ale hlavně že má ustájení halu. Někdo zas chce 24/7 a velké pastviny bez jízdárny. Ani jedno není špatně, jen nás prostě nesmí trápit, že je ustájení z nějakého důvodu proti našemu přesvědčení (samozřejmě se to nesmí přehánět). Nejideálnější je to ustájení, které co nejvíce souzní s vaší představou, ale zas nemít přehnané nároky, jak se tu řešilo nedávno. Osobně bych v takovém zimním režimu mít koně nechtěla. Pro mně je třeba alespoň přiměřený prostor priorita z důvodu xy. Nedělala bych teď na vašem místě ukvapené závěry, pokud je jinak ustajovatel tak erudovaný, jak píšete, ale zase bych nevisela na tom, že "lepší ustájení dost možná nenajdu". Koně bych zatím nechala v tomto alespoň tak nějak vyhovujícím režimu a pomalu bych se začala pídit po okolí, jak to kde chodí, jaký je kdy režim a když se někde objeví něco, co vypadá solidně a více se blíží vašim představám, šla bych směle do toho. Tuhle stáj vám přece nepřiklepli na národním výboru. Jen je k tomu potřeba přistupovat s uvědoměním, že vše je vlastně jen moje zodpovědnost, jak se ten kůň bude mít. A taky si uvědomte, že vlastnictví koně je také vývoj. To co jste schopná tolerovat u pronajatého koně, u vlastního víc řešíte a zkušeností se přístup k věci mění. To je normální. Jen je třeba najít pro vás nejvhodnější kompromis mezi vašimi požadavky a daným režimem stáje, jelikož ideální stáj asi neexistuje, víme.
Ale říkám, neciťte se špatně, že prostě chcete změnu, jelikož to vidíte jinak než ustajovatel, to je vcelku normální a neznamená to hned, že byste po jeho práci šlapala nebo že by on byl špatný koňař. Ale také to neznamená, že musí mít ve všem pravdu, i když je evidentně zkušenější než vy.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já jsem mimoň, já to o sobě vím, ale už se ztrácím. Nenapsala jsem, že je to u Vás v pohodě, myslím, že jsem napsala opak, že Vašemu koni toto konkrétní ustájení nevyhovuje a že máte hledat jinde pro uspokojení vlastní i koňovo. Ale já se ztratila ve vstupních informacích a nic konkrétniho, kromě výměry, počtu koní, mála času a pološíleném koni , dále nevím, proto píšu jen vlastní zkušenost, postoj a teorii. Nemenežovala bych své ustájení jako je Vaše ani podobně,natož úplně. Z důvodu, který jsem psala výše, a to je právě ta pohoda stáda. Když to někomu nevadí, je to jeho problém. Mně to vadí, že stádo není stálé, ale také jsem k tomu došla lety pozorování, a první 2 roky, než se zase ustálí, to musíme přečkat. Že koně nejezdí, nechodí ven, ani se s nimi nepracuje je proto, ze to jsou koně staří, chromí, nemocní, nejezditelní. Takze jejich jediný pphyb je prave jen moznost jít se projít po pastvině. No a k tomu jak kdo drží koně doma a že by mu v ustájení bylo lépe je právě to uvědomění si na co mám a na co nemám, jak to chci a nechci. To má každý jinak, já jen vysvětluji svůj postoj, nic víc nic míň, a myslim, ze jsem vše vyčerpala. Jo vlastně ještě pokus nechat je zavřené třeba měsíc, bez dalšiho pohybu, jako máte Vy, chodit třeba aspon jednou týdně mimo se svým pánem. No to zkoušet ani nebudu, ale pro tu pastvinu a nohy koní by to myslím bylo velmi vyhovující.
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Jasně Couďas, řekly jsme si vše, teď rozumím více. Děkuji Vám za Váš názor a čas.
NoSpace
napsal(a):
Důvod ke změně ustájení ,pro mě osobně, by byl neprosperující a nespokojený kůň.
Můj kůň ,kterého já znám tak,že jsem schopna poznat ,je li v pohodě ,či není.
Na kolika je metrech,s kolika koňmi ,venku nebo vevnitř, či kolik platím, a jak to funguje u ostatních koní, je nerelevantní údaj.
Protože každý jedinec je specifický.Má jiné nároky a potřeby .
A vy jako majitelka tedy musíte vidět ,že omezené místo,na něm hodně koní ,a bez jiného vyžití té vaší svědčí? Nebo nesvědčí?
A podle toho se zařídíte,ne?
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Koně, berete jako nepohodlí Vašeho koně i to, že se nudí a v dobe nechození do výběhu pánovi chodí naproti, když přijde, ale v době pastvy to tak není?
NoSpace
napsal(a):
Koně, berete jako nepohodlí Vašeho koně i to, že se nudí a v dobe nechození do výběhu pánovi chodí naproti, když přijde, ale v době pastvy to tak není?
Nepohodlí bych viděla spíš jako hlad,rány ,bordel ,šikana ve stádě ,nemožnost svého klidu a prostoru
Jestli se nudí ,stojí čučí a pospává ,nažraný a bez bolestí ,to by pro mě důvod stěhování nebyl
Nebo chození naproti berete jako že má hlad ,když nemá pastvu?
NoSpace

XXX.XXX.121.220
Nemožnost klidu...to nějak nepoznám. Chodí naproti pravdepodobne z nudy, v pastevní sezóně to nedělá. Pokopaná není, ale ke konci loňské zimy oděrky měla a venku byla víc lekavá.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Sice jste se ptala "koně", ale dovolím si reagovat. Ne nebrala. Koně mají své režimy a rituály, zimní, letní, v říji, v blbé naladě, v dobré náladě, když prší, když paří slunce, když fouká. Takže že mi jde kůň naproti jako nudu neberu, ale na to opět málo vstupních informací. Když napíšu, že na zapískání koně přiběhnou, jestli je to nějaké znamení, také nelze odpovědět. Nevíte, co tomu predcházelo, co následuje atd. Obecně a opět ze své zkušenosti, v zimě mne mají koně víc rádi pravě z důvodu zmenšeného prostoru a toho, ze se mezi nimi pohybuji více, musí se mnou sdílet svůj prostor při uklízení, čímž i já s nimi více mluvím, více je hladím, v zimě jim navíc oproti létu přilepšuji, takze ze mně občas i něco kápne. Jsou li na pastvině ráno, když přicházím, za chvíli přijdou i oni se podívat, co bude, někteří jen pobejt, jiní třeba na seno, zase se rozejdou, nerozejdou, jak chtějí. Večer pak se velmi lehce naučili být už doma v určitpu hodinu, a můžu je pohodlně zavřít bez nahánění po pastvině. Ale vše je různé a nemůžu napsat, ze je to každý den 100%stejné. V létě, pokud k nim nedojdu sama, si mne nevšimnou, nebo pokud s nimi sedím a rozjímám, kdyz na mne sedící nenarazí po cestě na jiný kousek trávy. Nejdou naproti, vidí mně vesměs pár minut denně, u případného poklizení neasistují. Na jaře jsou více pokousaní, pokopaní, potrhaní, než přes léto na pastvě, přes zimu na menším prostoru, nebo na podzim. Prostě jaro, a to i když už ten prostor mají. A opět bych řekla, ze to záleží na jednotlivcích ve stádě. Proto je celkem fajn vidět a pozorovat koně v nenich "nudné" části dne. Ale chápu, ne každý ma tu možnost.
NoSpace
napsal(a):
Nemožnost klidu...to nějak nepoznám. Chodí naproti pravdepodobne z nudy, v pastevní sezóně to nedělá. Pokopaná není, ale ke konci loňské zimy oděrky měla a venku byla víc lekavá.
Poznala byste .Jen to chce pozorovat v klidu a zpovzdálí .Jak píše Coudas.
Jestli koně pořád chodí ,pořád se navzájem prudí ,strkají a rotují a šklebí se jeden na druhého ....Prostě vidíte neustálý neklid ,kdy se jedinec nemůže jakoby uhnout,neúčastnit se když nechce .Nemá možnost právě jen stát a pospávat ,nebo si dojít třeba k vodě ,aniž by nebyl pruzen ze všech stran .
To se stává ,když jsou dlouhodobě držení na malém a zcela neinspirativním plácku.
Oděrky ,dejme tomu ,záleží jaké a kde,ale stane se. Venku lekavá koncem zimy mohla být klidně protože odstátá ,odpočatá a rozveselená třeba teplým větrem
Heelga

XXX.XXX.27.178
Ahoj, obnovuji diskuzi, abych nezakládala zbytečně nová témata.
Mám dost podobný "problém", jako se uvádí zakladatelka. V létě jsme změnila ustájení na stáj podobného systému, kdy mi provozovatel stáje řekl, že koně v nepřízni počasí nechává zavřené. To mi nepřišlo tak divné, na boxových ustájeních zůstávají kolikrát zavření kvůli počasí také a tohle je celkem solidní kompromis. Jenže jsem netušila, že i přes rozsáhlé pozemky pro bláto koně na padocku byli od října až doposud, tj. skoro půl roku. Ten pozemek ve velikosti malé zahrádky (nutno podotknout, že zpevněná plocha), jsou tam 3. Jsem tuto zimu dost pracovně vytížená, a i když kůň je jinak v dobré výživové kondici, přes týden se tam prostě nedostanu a kůň doslova čučí do zdi. Pak ale můžu třeba na dvou tří hodinovou vyjížďku o víkendu zapomenout. Z předešlých ustájení jsme byli zvyklí na výběh každý den za každého počasí, alespoň na pár hodin. Uvažuji, jak moc tento režim prospívá koni. Problém naší stáje prostě je, že pozemky jsou, ale koně na nich evidentně stráví tak šest, max. sedm měsíců v roce. Kůň tak prostě několik dní kouká a nemá vůbec jakoukoli motivaci k pohybu, kdežto když chodil na výběh, tak si přes zimu chodil, hledal co kde spást...prostě koně využívali celý prostor (poznala jsme dle bobků).
Co s tím? Zkusit jít dál? Vím, že udržování pastvin je drahé, ale bych pochopila jeden dva nejkritičtějších měsíců v roce, ale tohle mi přijde prostě už fakt hodně.
Ale evidentně je to v některých stájích asi standart.

No a co tomu říká ten váš kůň teda? Projevuje se to na něm nějak negativně? Nebo prostě jen máte dojem, že by mu to nemuselo prospívat?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak nemáte mít koně, když ho nemáte kam strčit a ostatní to dělaj špatně, respektive ne podle vašich představ.
Heelga

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Tak nemáte mít koně, když ho nemáte kam strčit a ostatní to dělaj špatně, respektive ne podle vašich představ.
Ale vždyť já přece nikoho nenapadám. Provozovateli nic nevyčítám, spíš vyhodnocuji, co je pro mého okně dobré. Nevím, proč jste hned tak příkrá, jednám ve vší uvážlivosti a bez jakýchkoli negativních emocí vůči člověku nabízející služby. Vyhodnocuji pouze, jestli nám podobný režim vyhovuje, nic víc, nic míň, vím, že pokud zůstanu, musím respektovat režim stáje.
Kůň na to nic, jen stojí u balíku a žere. Nevykazuje známky nepohody. Jen nevím, jestli je to dobře, že se vůbec nehýbe.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Odsuzujuete zlého ustajovatele, že nechce obětovat ani kousek pozemku, aby se koně, na které majitel nemá čas, ale musí je mít, mohli proběhnout, protoze jinak čumí do zdi.
Heelga

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Odsuzujuete zlého ustajovatele, že nechce obětovat ani kousek pozemku, aby se koně, na které majitel nemá čas, ale musí je mít, mohli proběhnout, protoze jinak čumí do zdi.
Couďas, já normálně za svým koněm chodila vždycky, ale prostě letošní zimu se stalo, že jsme změnila práci a práce bylo prostě přehršel. Mám kvůli tomu koně prodat? Právě proto, že teď na svého koně nemám čas, chci mu zaplatit tu nejlepší službu, aby se měl co nejlépe - právě proto, že mám zodpovědnost za zvíře, které jsem k sobě připoutala. Opět opakuji, že proti ustajovateli nenasazuji - je to dobrý člověk, ale já prostě zvažuji jestli je to takto optimální pro koně, který pravidelně nechodí. O pastvinách jsem napsala proto, abych přesně popsala to, jak to u nás ve stáji vypadá. Takže absolutně nechápu, proč to otáčíte proti mně. Pokud k tomu nemáte nic konkrétního, jděte dál a nevšímejte si mých příspěvků.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak si to tu přečtěte celé a nemusíte se znovu ptát, je to zde napsáno několikrát. Máte - li pocit, že to pro vašeho koně není správně, dejte ho jinam. A nevidím důvod, proč bych nemohla říct svůj názor.
Snad jedině koně poslat do Milovic,nebo k Nýřanům.
Tam etologové udělali pro koně optimum.
Mezi tury navolno ,v přírodě.Bude se muset pohybovat. A nedostane balík. A nebude stát na zpevněném.Žádné ohledy ,kde co rozdupe žádné pochybnosti atd atd atd .
Tam mu bude určitě nejlépe
Na Valíku mají jakousi mohylu,z té ho můžete příležitostně chodit pozorovat.Jestli pořád nestojí a nežere

Heelgo, já osobně, pokud by kůň dle mého nevypadal, že mu to vadí, bych to neřešila. Pokud ho kámoši nešikanují, není to poznat na kondici, není to poznat na pohybovém projevu, náladě, kvalitě kopyt, je to pořád lepší, než koně mít většinu dne zavřeného na boxe - a to je prosím jen můj osobní názor.
Pro koňský pohybový aparát to, řekněme si na rovinu, optimální není. No ale přirovnám-li k člověku (což je skoro trestné v některých kruzích ), nám taky neprospívá sedět půl dne u počítače. Prostě se s tím někdo vyrovná lépe (třeba si i odfoukne, po předchozí práci celý den na nohou), někdo hůře (začnou ho bolet záda). Pokud to vypadá, že váš kůň to zvládá bez potíží, tak v poklidu vyčkejte doby, kdy budete mít času zase více - alespoň mi to vyznívá, že toto je přechodné období.
Mimochodem, na dvou-tříhodinovou vyjížďku o víkendu zapomínat nemusíte. Ideálně v sobotu i v neděli, jeden den třeba delší, jeden kratší. Koně lze na určitém stupni výkonnostní kondice udržet i takovýmto ježděním, pouze se s touto frekvencí zátěže velice špatně ta kondice u koně buduje z ničeho - ale udržet se dá.
Heelga

XXX.XXX.27.178
Děkuji, Buggyro, za vyvážený názor.
No....já právě řeším ten pohybový aparát :) Jsem trochu magor co se týče pohybu, nejsem žádný sportovec, ale dlouhodobě tvrdím, že neustále sezení u počítače opravdu způsobuje rychlejší stárnutí a rychlejší degeneraci těla, hlavně těm, kteří to pak nevyváží. Bohužel výhledově tahle práce bude svým charakterem příští zimu ais podobná a bohužel se mi jí nechce opouštět, alespoň zatím, jelikož mě profesně posune. Paradoxně v létě je míň práce, jenže to kůň chodí do výběhu :D
Provozovatel stáje má v podobném režimu sportovní koně, nutno podotknout, že je to velmi pokrokový režim držení sportovních koní, za to má můj neskonalý obdiv. Sám ale tvrdí, že koně makat musí, takže sám připouští, že v takovém režimu by prostě koně měli pohyb mít. Jenže znáte hobby jezdce :D ještě to promyslím.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ještěže tu máme Buggyru s vyváženýma názorama 👍
Heelga

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Ještěže tu máme Buggyru s vyváženýma názorama 👍
Škoda, že je na diskuzích tolik morousů, nebylo by tolik zapleveleno a komentáře by byly přínosnější. Asi nebudete mít veselý život, když se pořád potřebujete do někoho navážet. Mně třeba její názor pomohl. Přeji hezký den.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ano, mám ten nejsmutnější život ve střední Evropě a k tomu málo práce a blbý názory.
Coudas

XXX.XXX.87.254

Heelga: ještě můžete zkusit najít nějaké béčko, co by vám koníka venčilo.
Heelga

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Jo a díky za přání hezkého dne, naštěstí
mám to štěstí, že jej mám 🙂
Máte ráj.
Efe - sháním, ale nedaří se. Přišli mi za 3 měsíce inzerátu asi 3 lidi (mezi tím, co se jich miliarda odmlčela už při internetové komunikaci), no a v zájmu bezpečí obou zúčastněných a mého TR jsem to raději s nimi vzdala. Inzeruji dál, ale těch koní k pronájmu je bohužel moc a já bohužel kvůli zdraví koně nemůžu půjčit koně do skoků:( a to chci poplatek opravdu jen symbolický.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.163
Coudas
napsal(a):
Ano, mám ten nejsmutnější život ve střední Evropě a k tomu málo práce a blbý názory.
Umis něco jinyho nez rejt do ostatnich ze jsou bl by a neschopny? A jen ty jedina to delas dobre?

OT: některé nicky ani nečtu, protože vím, že je to ztráta času...nic se nedozvíte a v jakém je rozpoložení pisatel mě nezajímá.

Heelga
napsal(a):
Máte ráj.
Efe - sháním, ale nedaří se. Přišli mi za 3 měsíce inzerátu asi 3 lidi (mezi tím, co se jich miliarda odmlčela už při internetové komunikaci), no a v zájmu bezpečí obou zúčastněných a mého TR jsem to raději s nimi vzdala. Inzeruji dál, ale těch koní k pronájmu je bohužel moc a já bohužel kvůli zdraví koně nemůžu půjčit koně do skoků:( a to chci poplatek opravdu jen symbolický.
Rozumím. Sehnat šikovného a zodpovědného b-reitera je úkol hodný Herkula.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Prostě ifaunovská klasika.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Umis něco jinyho nez rejt do ostatnich ze jsou bl by a neschopny? A jen ty jedina to delas dobre?
Že zrovna vy,se ozýváte
Vaše příspěvky jsou poměrně často na úrovni ,jak byste si něco šlehla .
Pak máte děsnou touhu se zveřejnit,něco vyjádřit .Ale bohužel se netrefujete na patřičná písmena .Po sobě nečtete ,tudíž vaše výplody jsou ,o ničem .I když jste snad možná někde nějakou ideu původně měla ,tímhle projevem ji zcela zazdíte.
Zrovna v tomhle,ale i jiných ,tématech ,souhlasím s Coudas .
Pro původní zadavatelku tu bylo ,detailně a srozumitelně ,rozpitváno ,jak poznat,co koni vyhovuje.
Tahle obnovila diskuzi,avšak nečetla.
Taky má koně,nemá na něj čas ,a je jí divné,že ustajovatel nehodlá nechat zbytečně rozdupávat své pozemky .Na koni nevidí a nepozná,je v poho,nebo není .A přes net to někdo poznat má.
Identických dotazů je tady ,pořád dokola .
Tak se ani nedivím,že Coudas projeví svůj názor .Proč ne?
Zrovna jako jiní tady ,ve veřejné anonymní diskuzi .
Coudas

XXX.XXX.87.254
koně
napsal(a):
Že zrovna vy,se ozýváte
Vaše příspěvky jsou poměrně často na úrovni ,jak byste si něco šlehla .
Pak máte děsnou touhu se zveřejnit,něco vyjádřit .Ale bohužel se netrefujete na patřičná písmena .Po sobě nečtete ,tudíž vaše výplody jsou ,o ničem .I když jste snad možná někde nějakou ideu původně měla ,tímhle projevem ji zcela zazdíte.
Zrovna v tomhle,ale i jiných ,tématech ,souhlasím s Coudas .
Pro původní zadavatelku tu bylo ,detailně a srozumitelně ,rozpitváno ,jak poznat,co koni vyhovuje.
Tahle obnovila diskuzi,avšak nečetla.
Taky má koně,nemá na něj čas ,a je jí divné,že ustajovatel nehodlá nechat zbytečně rozdupávat své pozemky .Na koni nevidí a nepozná,je v poho,nebo není .A přes net to někdo poznat má.
Identických dotazů je tady ,pořád dokola .
Tak se ani nedivím,že Coudas projeví svůj názor .Proč ne?
Zrovna jako jiní tady ,ve veřejné anonymní diskuzi .
To nevysvětlíte, názor se mít nesmí, a jedni rejt můžou, jiný nesmí. A člověk to buď přijme, nebo nepřijme. Víc se s tím dělat nedá.
Coudas
napsal(a):
To nevysvětlíte, názor se mít nesmí, a jedni rejt můžou, jiný nesmí. A člověk to buď přijme, nebo nepřijme. Víc se s tím dělat nedá.
Pravda....pokud člověk na Ifauně zveřejní jiný názor,než ten,který tu všichni vyznávají,stává se terčem..ne terčem,stává se shnilým masem,na které se slétají supy
Je to diskuze,kde se může vyjádřit každý a může přeci říct,co si zrovna o daném tématu myslí..od toho je to diskuze a mě třeba upřímně zajímá pohled na věc každého diskutujícího...i proč zrovna on to vidí jinak,než všichni ostatní...
Coudas

XXX.XXX.87.254
canka
napsal(a):
Pravda....pokud člověk na Ifauně zveřejní jiný názor,než ten,který tu všichni vyznávají,stává se terčem..ne terčem,stává se shnilým masem,na které se slétají supy
Je to diskuze,kde se může vyjádřit každý a může přeci říct,co si zrovna o daném tématu myslí..od toho je to diskuze a mě třeba upřímně zajímá pohled na věc každého diskutujícího...i proč zrovna on to vidí jinak,než všichni ostatní...
To máte jedno Canko, prostě kdyby to napsal někdo jinej, tak se to přejde a je to. Ale protože já mám smutný život,proto do každýho reju a nejlépe stalkuju, tak se mi může tykat a nadávat. To je normální dnes na sociálních sítích, s tím člivěk nic neudělá. A že mám jiný názor? Jo, mám, a to v 95% zdejší pravdy. Když někdo nemá čas, nemá možnost dostatečně zajistit vhodné podminky, když teda ten čas nemá, a je naštvaný, že majitel pozemku si svůj majetek nějak chrání, tak ať toho koně prostě nemá. A jak psala koně, ten dotaz je úplně identickej jako původní, a na ten tady bylo odpovězeno dostatečně, stačilo si to přečíst. Ono se za ty 2 měsíce nic moc nezměnilo, snad jen to, že je poměrně sucho, takže koně můžou bejt venku vcelku bez problému, a přiblížil se duben, takže na ty bezproblémový pastviny už koně půjdou. Ale odpovědí je většinou "nechci, nemůžu, teď ne, já nevím, já já já". A prostě mám na takovýhle lidi svůj názor, já totiž mám i velmi radikální názor na komerční ustájení. Tak proto mám smutný život a jsem zlá, protože mám své jiné názory. A teď ještě nezapomeňte napsat, ne Vy, Canko, že Couďásek zase fňuk fňuk, všichni mu ubližujou.