Chladnokrevník na pastevku? Schvátí se?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ElisDeCito

20.12.2021 10:46
ElisDeCito

XXX.XXX.27.178

Ahoj,
možná se budete divit, že po letech vlastnictví koně jdu s podobným dotazem, ale už jsme asi dost ovlivněná okolím na to, abych se byla schopná rozhodovat na základě vlastního kritického myšlení.
Takže – máte chladnokrevníky na pastevku bez úhony?
Můj příběh začal takto: asi 4 roky zpátky jsem koupila 5ti letého ČMB valacha z pastvin. Na pastvině se narodil, na pastvině vyrostl v krásné, zdravé zvíře. Když jsem ho kupovala, nechala jsem si si udělat RTG po čtyřech snímcích na každé noze. Vetka ohodnotila ty nohy na dvojku s tím, že si máme dávat pozor na schvácení - kopyta měl jakoby lehce zvlněná, nevím, jak bych to popsala, ona to nazvala jako přichvácení, ale k rotaci kopytní kosti dle RTG nedošlo. Tento verdikt jsem dále konzultovala s jinými veterináři a dostalo se mi odpovědi, že tihle pastevní koně to mívají a není se čeho bát a nejedná se o žádný klinický nález a že někteří veterináři, kteří nejsou zvyklí pozorovat koně, kteří žijí dlouhodobě na pastvinách, na tenhle jev nejsou zvyklí.
Následně mám koně několik let v režimu v boxe, kde přes léto bývají i v noci venku, s mojí celkem častou docházkou, kůň maká. Jenže teď jsem otěhotněla, takže bych koni dopřála co nejvíce prostoru a pohybu v době, kdy nebudu moc jezdit, a ještě k tomu se plánujeme stěhovat a já jsem v dané lokalitě našla velmi dobré pastevní ustájení, kam bych ho ráda dala. Jenže mě od toho teď všichni odrazují, vč. kopytářky, že je vidět, že ten kůň má sklony ke schvacování a že se mi tam dozajista schvátí.

Prosím vás, jaké máte s tím nějaké zkušenosti? Nebo je odborník, který by mi s konkrétním koněm dokázal poradit?
Strašně nerada bych mu změnou režimu ublížila, ale zase si myslím, že by mu prostě otevřený prostor prospěl psychicky a fyzicky. Na pastvinách vyrostl, žil tam několik let a nikdy se neschvátil...
Poradíte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.12.2021 10:59

To je hrozně individuální. Záleží na skutečné úživnosti těch pastvin, na tom, jakým způsobem si s tou pastvou pracuje ten kůň (jak je náchylný k inzulinové rezistenci, genetické předpoklady...), jak je ta pastva zmenežovaná - řeší tam někdo riziková období nebo rizikovou pastvu? Majitel ustájení by měl být v tomto erudovaný a garantovat vám preventivní přístup takový, aby nebylo čeho se bát. Měl by být schopný oddělit koně podle jejich potřeb nebo pastvinu zmulčovat nebo třeba řešit náhubky. Zeptejte se nejlépe přímo ustajovatele, jak to u nich chodí.

My máme 24/7 různé koně, včetně prakoní, máme 30letého poníka, který byl u nás celý život na neomezené pastvě (půl života na noc box, druhá půl života skutečně celodenní pobyt venku), zatím se nám nic neschvátilo, ale ty evidentně tloustnoucí koně nějakým způsobem regulujeme.

No a naopak kamarádka měla prakoně v v podstatě ideálních podmínkách, a sousedi jí do výběhu nasypali kolečko jablek, a kůň se jí schvátil stejně.

20.12.2021 16:18
deauville

XXX.XXX.46.69

Jak píše Buggyra - je to velmi individuální a záleží na konkrétním koni, velikosti pastvin, typu porostu (bohatý x chudý), počasí (letošní rok bohatý na deště nebyl pro koně se sklony ke schvácení zrovna ideální...). Ne všechno se dá předvídat, je třeba opravdu komunikovat s ustajovatelem, zda má možnost v případě nouze zmenšit pastvinu, oddělit koně náchylné ke schvácení atd.

20.12.2021 18:07
anekapace

XXX.XXX.49.20

Pasu celoročně. Zatím ťuk ťuk bez problémů. Ale oba se dovezli loni před začátkem pastevní sezóny, jeden měl kopyta na nic, prohnutou stěnu a byl citlivý na kamínkách. Dostává mustang trace a strouhám ho sama podle zásad mustang trimu. Kopyta odrostla i na pastevním režimu v daleko lepší model.
Druhý byl nakutý na štulpny a kopyta měl jako krmná vědra, tak ty jsem taky intenzivně strouhala, taky ještě neodrostlo co mělo, ale rostou pod dobrým úhlem a bez nějakých velkých vlnek nebo nerovností na stěně.
Pasu i shetlandy, ty tedy na náhubcích.
Chce to hlídat a ideální je, když mají práci. Aspoň trochu. :)
Rozhodně nepřikrmovat jádrem, dají se taky podávat připravky proti schvácení - zelený jíl.
A vybalancovat minvit.
Držte se. :)

Nebránila bych se ani pastevnímu náhubku.

20.12.2021 18:28
kallisto

XXX.XXX.135.136

anekapace napsal(a):
Pasu celoročně. Zatím ťuk ťuk bez problémů. Ale oba se dovezli loni před začátkem pastevní sezóny, jeden měl kopyta na nic, prohnutou stěnu a byl citlivý na kamínkách. Dostává mustang trace a strouhám ho sama podle zásad mustang trimu. Kopyta odrostla i na pastevním režimu v daleko lepší model.
Druhý byl nakutý na štulpny a kopyta měl jako krmná vědra, tak ty jsem taky intenzivně strouhala, taky ještě neodrostlo co mělo, ale rostou pod dobrým úhlem a bez nějakých velkých vlnek nebo nerovností na stěně.
Rozhodně nepřikrmovat jádrem, dají se taky podávat připravky proti schvácení - zelený jíl.
A vybalancovat minvit.

Prosím pěkně štulny, jako ozuby. Štulpny jsou podkolenky na fotbal ;)

20.12.2021 18:44
anekapace

XXX.XXX.49.20

No jo, korekce. Díky za upozornění.

20.12.2021 21:00
Dotaz

XXX.XXX.31.235

kallisto napsal(a):
Prosím pěkně štulny, jako ozuby. Štulpny jsou podkolenky na fotbal ;)

Já znám akorát štupny. Jako ponožky. Štulpny i štulny jsou pro mne novinka. Člověk se pořád učí.

21.12.2021 00:29

Záleží, jak ta pastvina bude stresovaná spásáním...krátky, intenzivně spásaný porost bude plný fruktanů, podílí se i roční období, denní doba, počasí. Z toho vyplívá, že na pastvě po kolena se koník nemusí schvátit a na krátkém porostíku do druhého dne...

21.12.2021 06:58
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

anekapace napsal(a):
A vybalancovat minvit.

Jé, to jsou krasavci. Tomu říkám upgrade. Zrzaví prcci jsou taky boží, ale z těchhle mi klesla čelist.

21.12.2021 09:14
aluska

XXX.XXX.197.205

mám norika, v květnu mu bude 18 let. Na pastevku je od hříběte. Využívám na rekreační ježdění . Bosý, strouhám si sama. Pouze na trávě a v zimě seno, bez příkrmů.

21.12.2021 09:51
anekapace

XXX.XXX.49.20

Rif Du Madon napsal(a):
Jé, to jsou krasavci. Tomu říkám upgrade. Zrzaví prcci jsou taky boží, ale z těchhle mi klesla čelist.

Děkuji. No jo, jsme velká banda a poniny nás všechny nevyvezou, tak jsme museli povýšit. :)

21.12.2021 11:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

aluska napsal(a):
mám norika, v květnu mu bude 18 let. Na pastevku je od hříběte. Využívám na rekreační ježdění . Bosý, strouhám si sama. Pouze na trávě a v zimě seno, bez příkrmů.

Já bych ráda dodala, že čistý norik mi ke schvácení příjde méně náchylný. Nemám statistiku, jen ze své praxe.

21.12.2021 18:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

ElisDeCito napsal(a):
Ahoj,
možná se budete divit, že po letech vlastnictví koně jdu s podobným dotazem, ale už jsme asi dost ovlivněná okolím na to, abych se byla schopná rozhodovat na základě vlastního kritického myšlení.
Takže – máte chladnokrevníky na pastevku bez úhony?
Můj příběh začal takto: asi 4 roky zpátky jsem koupila 5ti letého ČMB valacha z pastvin. Na pastvině se narodil, na pastvině vyrostl v krásné, zdravé zvíře. Když jsem ho kupovala, nechala jsem si si udělat RTG po čtyřech snímcích na každé noze. Vetka ohodnotila ty nohy na dvojku s tím, že si máme dávat pozor na schvácení - kopyta měl jakoby lehce zvlněná, nevím, jak bych to popsala, ona to nazvala jako přichvácení, ale k rotaci kopytní kosti dle RTG nedošlo. Tento verdikt jsem dále konzultovala s jinými veterináři a dostalo se mi odpovědi, že tihle pastevní koně to mívají a není se čeho bát a nejedná se o žádný klinický nález a že někteří veterináři, kteří nejsou zvyklí pozorovat koně, kteří žijí dlouhodobě na pastvinách, na tenhle jev nejsou zvyklí.
Následně mám koně několik let v režimu v boxe, kde přes léto bývají i v noci venku, s mojí celkem častou docházkou, kůň maká. Jenže teď jsem otěhotněla, takže bych koni dopřála co nejvíce prostoru a pohybu v době, kdy nebudu moc jezdit, a ještě k tomu se plánujeme stěhovat a já jsem v dané lokalitě našla velmi dobré pastevní ustájení, kam bych ho ráda dala. Jenže mě od toho teď všichni odrazují, vč. kopytářky, že je vidět, že ten kůň má sklony ke schvacování a že se mi tam dozajista schvátí.

Prosím vás, jaké máte s tím nějaké zkušenosti? Nebo je odborník, který by mi s konkrétním koněm dokázal poradit?
Strašně nerada bych mu změnou režimu ublížila, ale zase si myslím, že by mu prostě otevřený prostor prospěl psychicky a fyzicky. Na pastvinách vyrostl, žil tam několik let a nikdy se neschvátil...
Poradíte?

Pokud kterýkoliv kůň OPRAVDU PRACUJE a není nevhodně krmen či překrmován, či nějaká dietetická chyba( jablka, tráva ze sekačky), je velká pravděpodobnost, že problém nebude.
Také je velký rozdíl, je-li koník do 4-5 let (v tu dobu se koně ještě vyvíjejí) nebo máte dospělého či starého koně. Takže pokud nebyl u vašeho koně problém v mládí, neznamená, že v dospělosti problém nebude..
Sežeňte si někoho, kdo za vás bude s koněm pracovat. Jinak ho budete muset hodně omezit. Např. pasení v noci, ne ve dne. Náhubek. Úprava KD(kvalitní, ale dietní).
Ostatní je velmi, velmi individuální. Ale to tu většinou píší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík