Zvýšené nároky majitelů koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2021 07:04
kkarel123

XXX.XXX.206.227

Dobrý den,
jsme poměrně nová stáj a řešíme tu problém. Ustájení nemáme nijak smluvně ošetřeno. Majitelka jednoho koně mě na dálku zásobuje zprávami co mám dělat okolo jejího koníka a to až do té míry, že se o něj starám mnohonásobně více, než o všechny ostatní koně dohromady.
Mám shánět drahé a špatně dostupné senáže, krmit ho 4krát denně jádrem zamíchaným ne horkou vodou z řádu, ale vařicí vodou z konvice, píchám mu injekce, dávám léky, odpovídám na zprávy a telefony, oblékám na noc 2 deky, dávám masky, dovážím nejlepší sena, volám si s veterinářema, samozřejmě místuju, asistuju u kováře, každý den podávám dávky různého jádra podle toho jak paní napíše, chce po mě abych křoviňákem sekal seno (tvrdí že její kůň z 99ti% žmolkuje, já tvrdím že 2/3 sena do sebe dostane) a dělám další věci.
Mám toho koníka v pořádku a v mnohem lepším stavu než jak mi ho na jaře přivezla. Nehubne mi a na svůj věk je nádherný. Nejsem velkochovatel a nechovám se ke koním jak na výrobní lince, ale máme ty koně v podstatě doma jako členy rodiny.
Ostatní majitelé vyžadují jen úplně základní péči. Mám koně rád, ale nechci se stát otrokem jednoho člověka, nebo jak to říct, nejsem pětihvězdičkový hotel, kde je na všechno nějaký blbec. Každé přání jde kompletně na můj účet, resp. nikdo mi s ničím ani částečně nepomůže, např. jen pomoct s vyhledáním nějaké informace na internetu, založit knihu místo listování v telefonu a hledání starých zpráv o krmení, nic.. Jak je to dnes běžné u mladých, ukazují prstem a říkají takhle to musí být.
Lidé, kteří pro jiné žádnou hodnotu nikdy nevytvořili. Jako ustajovatel jsem každý den a celý den v presu, dělám tu úplně všechno a mám toho skutečně nad hlavu a to tak, že když si někdo něco přeje, musím hned odložit už dost akutní práci zase na později, zkrátka musím všude šetřit časem, který nemám, například stavím nové velké příkrmiště.
Chtěl bych se zeptat, co by měl dělat ustajovatel za ustájení 4500,-?
Má někdo zkušenost z jiných stájí?
Přistihl jsem se že jsem kvůli paní začal dělat nesmysly, které bych jindy neudělal, což si už více nemohu dovolit. Můžete mi poradit, co dělat v takové situaci, nebo neměl byste někdo na poslání nějakou vzorovou smlouvičku, prosím?

Děkuji a s pozdravem.

25.12.2021 07:27
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak pokud se rovnou nechcete oné majitelky a jejího koně zbavit, tzn. říct jí, že na její požadavky kašlete, ať si koně odveze jinam, i tak je řešení velmi jednoduché. Vytvořte si ceník, sepište, co je v základní ceně ustájení (např. objemové krmivo, voda, kydání, příkrm jádrem x krát denně atp.) a všechno ostatní (dekování, častější příkrm atd. atd.) naceňte jako příplatek. A pokud něco nejste ochoten dělat vůbec (kupovat senáž), řekněte to na rovinu.

A máte po problému.

25.12.2021 08:33
kallisto

XXX.XXX.169.189

V základní ceně bývá kůň nakrmen, vykydán, vypuštěn do výběhu.
Speciální krmivo si sežene a doveze majitel sám. Úprava krmiva záleží na vás jaké máte podmínky, většinou s tím nebývá problém. Jindy si majitelé chystají sami kyblíčky, ošetřovatel jen nasype.
Ošetření drobných ranek z výběhu často ustajovatel zvládne a neřeší, cokoliv na přivolání veta je na hrb majiteli. Větší péče si většinou musí dělat majitel sám (denně injekce) nebo za úplatu ošetřovateli.
Sekání sena odmítněte, pokud na to nemáte podmínky, nebo zpoplatněte.
Asistence u kováře bývá opět zpoplatněna.
Dekování, maskování, kamašování bývá povětšinou za peníze.

Coudas

25.12.2021 09:01
Coudas

XXX.XXX.87.254

To záleží jen na Vás, jestli Vám ty peníze za to stojí. Deauville napsala nejlepší možnost, vše jmenovitě zpoplatnit. jen tak na okraj, veřejně bych nepsala, že koni píchám injekce, pokud nejste minimálně veterinární technik a nemate ne to papír 🤫

25.12.2021 09:06
koně

XXX.XXX.174.63

Já bych se přiklonila k jednání na rovinu.Tzn. sedněte si s paní a řekněte .Co jste ochoten dělat nad standart .
Standart bych definovala na dostatek objemu venku i doma.Nějaké jádro ,bývá oves nebo ječmen v ceně,jednou či dvakrát denně . Plus voda ,kydání a stlaní .
Na vás je zajistit ještě bezpečnost.Tzn neměl byste mít nikde nic extra poházeného ,rozpadlé boxy ,prostě o co se koně zraní .A mít funkční ohrady.
Možná si paní myslí,že prostě budete fungovat jako přítel na telefonu ,protože zatím fungujete. Ale to skutečně není běžné. Takže jí z tohoto bludu vyvedete.
Dekování,masky,asistence při kování ,nějaké vodění a převádění jindy a jinam než ostatní,.Extra druh krmení a častější intervaly než ostatním .Plus nějaké pravidelné mazání ,kapání a píchání injekcí dokonce. .Vše se ,položka po položce zpoplatňuje. Každý úkon stovka ,dvě ,tři .
Takže se nestyďte a vyceňte
Co tak píšete je nejmíň na sedmičku nejmíň .Plus zvlášť dokupování těch konkrétních krmiv.
A třeba si paní staříka sbalí a potáhne otravovat jinam .

25.12.2021 09:34
evcusik

XXX.XXX.145.236

Jen sedmičku? :D Sedmičku, kdyby to byla moje nej kamarádka :)

Sednout k čaji, hodit vše písemně (a to platí i u kamarádů a znamých), inspirujte se jinými stájemi/ceníky jak mají zpoplatněný nadstandart (péče o maroda, častější příkrm, dekování/masky/zateplováky) - od toho se odpíchněte.

Za 4500 je adekvátní služba pro pastevko v hezkém a udržovaném stavu(ohrady, vybobkováno), případný přístup na krátkodobé marodkové boxy, zajištění sena a vody na pastvě, kontrola zdrav stavu. Max někde, kde to jde dobře zorganizovat 1x kyblíkový příkrm. Cokoliv navíc je nadstandart.

25.12.2021 09:44
liva

XXX.XXX.227.29

Staříka na kaších jsem měla komerčně ustájeného cca 3 roky.
Z ceny ustájení mi ustajovatel slevil 500,-.
Můj kůň spotřebovával pouze slámu, seno nepokousal a šrotovaný ječmen jsem mu krmit nechtěla.
Veškeré náklady na krmivo byly v mojí režii, každý den jsem já, nebo muž, přijela do stáje a připravila dědkovi do boxu kompletní stravu.
Na pozemku ustajovatele, s jeho souhlasem, jsme na vlastní náklady a vlastními silami vybudovali zimní výběh s přístřeškem, aby měl děda klid a zázemí.
O přípravu žrádla jsme za celou dobu požádali párkrát a to pouze ve vyjímečných situacích - úmrtí v rodině… a to jsme krmení připravili dopředu, aby se pouze zalilo a zamíchalo.
Náš ustajovatel kdysi o bezzubku pečoval, za příplatek, ale tenkrát koník žral pouze granulované seno a ne X komponentů jako ten náš + léky na cushing.
Takže při celkových nákladech se spíš vyplatilo do stáje každý den zajet než platit navíc za přípravu krmiva.
Takto to evidentně vyhovovalo i ustajovateli. Zájemců o ustájení “zdravých” koní má dost.
Stejně by nám to nedalo, chtěli jsme mít dědka pod dohledem…😉

25.12.2021 10:52
Arbora

XXX.XXX.228.9

Najrozumnejší postup je spraviť tú zmluvu a do nej zaniesť všetko, čo ste ochotný robiť v rámci ustajnenia. A vyčísliť extra služby za poplatky, uviesť všetko v zmluve, aby mala pani majiteľka jasno.

Nejaké drobńe ošetrenia, prípadne výmena deky, bandáže, príprava extra krmiva, mi prídu v rámci základného poplatku ok, ak je to teda malá rodinná stajňa. V komerčnom ustajnení je asi aj toto nadštandard. Ale riešiť extra nákupy krmiva a ďalšie aktivity špeciálne pre jedného konkrétneho koňa, to sú určite nielen časové náklady navyše.

25.12.2021 11:09
kkarel123

XXX.XXX.206.227

Díky moc

Neregistrovaný uživatel

25.12.2021 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.53

Coudas napsal(a):
To záleží jen na Vás, jestli Vám ty peníze za to stojí. Deauville napsala nejlepší možnost, vše jmenovitě zpoplatnit. jen tak na okraj, veřejně bych nepsala, že koni píchám injekce, pokud nejste minimálně veterinární technik a nemate ne to papír 🤫

Podkozni může kazdej

25.12.2021 12:50
Dotaz

XXX.XXX.110.129

Napsala bych si na papír, co přesně zahrnuje pro všechny vaše ustájení. Tedy v ceně je tolik sena, takový příkrm, ty a ty služby a jejich přesně definovaný rozsah. Věci, co stihnete zajistit všem. Zvládnete provozně krmit všechny 4x denně, nebo poskytovat péči v takovem rozsahu všem? Asi ne, že? Nejste otrok, nabízíte placené služby, nejste povinen nad jejich rámec někoho dotovat finančně a časově. I váš čas a péče něco stojí, to si uvědomte. Nemusíte vlastní práci nestíhat kvůli tomu, že někdo má přemrštěné nároky. Taky můžete říct ne.

Krmivo si dotyčná prostě najde, objedná, zaplatí a pokud si ho nedokáže dopravit, zaplatí dopravu.

Stejně tak si zaplatí nadstandardní péči a vy si vyberete, jestli jste časově schopen ji nabídnout, nebo kolik z ní.

Mějte rád nejen koně, ale i sebe. ;)

Coudas

25.12.2021 13:54
Coudas

XXX.XXX.87.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Podkozni může kazdej

Ono každej si vše vykladá po svém, jak se mu to hodí, já vím. Pár veterinářů dobře znám, sva jsou dokoce mí "strejdové", tak bych rekla, že informace mám relevantní. Ale přeberte si to jak chcete 🙂

Jana48

25.12.2021 14:10
Jana48

XXX.XXX.168.34

Jako majitel stáje, kde mám momentálně pouze své koně a na jaře budu brát koně na ustájení. Za částku 4500,- bych byla schopna nabídnout boxové ustájení (samozřejmostí místování, nastýlání slámou či pilinami), dostatek objemového krmiva (senáž či seno), vyvádění a zavádění, předekování a v létě nandání masky, krmení jádrem 2x denně, ale jádro jinak kompletně v režii majitele. Všechno co děláte nad rámec bych smluvně zpoplatnila, už jen proto, že svůj čas musím rozdělit mezi další koně, péči o pastviny, opravy areálu a tréninkům.
Za podobnou částku mám zkušenost v poslední době s dvěmi ustájeními. Jedna stáj absolutně nevyhovující, neschopna místovat, nedostatek obejmového krmení, málo pastvin, krmení jak se chtělo, jeden den šli koně do výběhu ráno, druhý den ve čtyři odpoledne, jak se ustajovateli zachtělo. I tak má stáj pořád nějakou klientelu. Další stáj zase nastýlala jak když ne, spíš poprášila beton, dost sena měli koně jen ve výběhu, na boxe spíš drželi hladovku, voda pro koně jen v boxe, do výběhu si člověk musel dávat sám, jádro majitel připravoval a občas se mu povedlo že ustajovateli se krmná dávka nelíbila a přidal něco, aby se pak majitel mohl pídit, proč jeho kůň nežere, má průjmy a tak, asi pro zábavu. Chtít po jednom z těchto ustajovatelů cokoli co nabízíte vy zdarma, i za peníze se mi vysmějou. Myslím si, že už nabízení ustájení je samo o sobě otročina za málo peněz, takže pokud jednou taky někdo nabízí kvalitní služby, musí si umět vlastní práci ohodnotit.

25.12.2021 14:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

Jana48 napsal(a):
Jako majitel stáje, kde mám momentálně pouze své koně a na jaře budu brát koně na ustájení. Za částku 4500,- bych byla schopna nabídnout boxové ustájení (samozřejmostí místování, nastýlání slámou či pilinami), dostatek objemového krmiva (senáž či seno), vyvádění a zavádění, předekování a v létě nandání masky, krmení jádrem 2x denně, ale jádro jinak kompletně v režii majitele. Všechno co děláte nad rámec bych smluvně zpoplatnila, už jen proto, že svůj čas musím rozdělit mezi další koně, péči o pastviny, opravy areálu a tréninkům.
Za podobnou částku mám zkušenost v poslední době s dvěmi ustájeními. Jedna stáj absolutně nevyhovující, neschopna místovat, nedostatek obejmového krmení, málo pastvin, krmení jak se chtělo, jeden den šli koně do výběhu ráno, druhý den ve čtyři odpoledne, jak se ustajovateli zachtělo. I tak má stáj pořád nějakou klientelu. Další stáj zase nastýlala jak když ne, spíš poprášila beton, dost sena měli koně jen ve výběhu, na boxe spíš drželi hladovku, voda pro koně jen v boxe, do výběhu si člověk musel dávat sám, jádro majitel připravoval a občas se mu povedlo že ustajovateli se krmná dávka nelíbila a přidal něco, aby se pak majitel mohl pídit, proč jeho kůň nežere, má průjmy a tak, asi pro zábavu. Chtít po jednom z těchto ustajovatelů cokoli co nabízíte vy zdarma, i za peníze se mi vysmějou. Myslím si, že už nabízení ustájení je samo o sobě otročina za málo peněz, takže pokud jednou taky někdo nabízí kvalitní služby, musí si umět vlastní práci ohodnotit.

Můžu se zeptat na kraj? Ze bych se přestěhovala :D

Jana48

25.12.2021 16:48
Jana48

XXX.XXX.168.34

evcusik napsal(a):
Můžu se zeptat na kraj? Ze bych se přestěhovala :D

Jihočeský :-D
Tady ceny ustájení absolutně neodpovídají, kdybych neměla koně na ustájení zároveň ve výcviku, nikdy do toho nejdu…

Neregistrovaný uživatel

25.12.2021 17:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.53

Coudas napsal(a):
Ono každej si vše vykladá po svém, jak se mu to hodí, já vím. Pár veterinářů dobře znám, sva jsou dokoce mí "strejdové", tak bych rekla, že informace mám relevantní. Ale přeberte si to jak chcete 🙂

Ja se netajim tim. Ze atb pro hady si beru domu protoze krajtu se zapalem. Plic o vaze 50.kilo proste nelzr tahat kazdej den v zime na injekce. K vetovi. To bych ji mohla zabit rovnou. Takze proste picham doma. Rpzumnej vet s tim. Nema problem. Idi ot uz me. U sebe v ordinaci neuvidi.
Podkozni muze aplikovat kdokoli neb jinak by si diabetici ani doma sami nepichli inzulin. A navic. Uznavam ze had neni hospodarsky zvire co se dostane na talir. A tohle mi rekli 4 vetove. Sorry ze vetim tem ze sveho okoli a ne vasim strejdum.

Coudas

25.12.2021 17:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ja se netajim tim. Ze atb pro hady si beru domu protoze krajtu se zapalem. Plic o vaze 50.kilo proste nelzr tahat kazdej den v zime na injekce. K vetovi. To bych ji mohla zabit rovnou. Takze proste picham doma. Rpzumnej vet s tim. Nema problem. Idi ot uz me. U sebe v ordinaci neuvidi.
Podkozni muze aplikovat kdokoli neb jinak by si diabetici ani doma sami nepichli inzulin. A navic. Uznavam ze had neni hospodarsky zvire co se dostane na talir. A tohle mi rekli 4 vetove. Sorry ze vetim tem ze sveho okoli a ne vasim strejdum.

Dělejte si a věřte si komu chcete, to je věc vaše a vašich veterinářů 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2021 18:54

ATB se píchá do svalu, doufám, že aspoň aspirujete..... u hadů pod kůži? a neudělá jim to nekrózu?
Mám jednu nemilou zkušenost, po aplikaci ATB inj. nám babičky pes zemřel v autě při odjezdu od doktora...asi anafylaktický šok, už jsme se nevraceli.
Ano s vetem se dá domluvit, také jsem měla párkrát inj. doma...spadám do kategorie...
píchání inzulinu nebo nízkomolekulárních heparinů se nedá srovnávat ...

25.12.2021 18:58

Jana48 napsal(a):
Jihočeský :-D
Tady ceny ustájení absolutně neodpovídají, kdybych neměla koně na ustájení zároveň ve výcviku, nikdy do toho nejdu…

Jako že cena treninku + cena ustájení? tak raději jste si pronajala a máte "svoje"?

26.12.2021 06:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Podkozni může kazdej

Koním se podkožní moc nepíchají🤔

26.12.2021 07:35
kallisto

XXX.XXX.169.189

Inspektor Pišišvor napsal(a):

Mysleny byly asi atb do svalu. Ty vam vet po zauceni da.
Do zily neda.

26.12.2021 10:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kallisto napsal(a):
Mysleny byly asi atb do svalu. Ty vam vet po zauceni da.
Do zily neda.

Dnes už není důvod, aby si něco píchal majitel - ATB jsou k dostání v prášku do krmení i perorálních pastách.

Coudas

26.12.2021 11:11
Coudas

XXX.XXX.87.254

Taky jsem přemýšlela, kolikrát jsem viděla koním něco píchat pod kůži.

26.12.2021 11:28
kallisto

XXX.XXX.169.189

Dnes už není důvod, aby si něco píchal majitel - ATB jsou k dostání v prášku do krmení i perorálních pastách.

No vidíte, a na flegmonu mi vetka dala lahvičku suspenze, jehly a stříkačky na aplikaci 2x denně a instruovala.

O jiné variantě ani nemluvila. I když já o této variantě vím.

Věřím, že ví co dělá a proč zvolila atb injekčně.

26.12.2021 11:42
koně

XXX.XXX.174.63

kallisto napsal(a):
No vidíte, a na flegmonu mi vetka dala lahvičku suspenze, jehly a stříkačky na aplikaci 2x denně a instruovala.

Tak to nikde veřejně neventilujte ,abyste si nevykoledovala příval ochránců a zachránců a komise,že týráte koně
Potažmo to nezavařila i doktorce.

26.12.2021 11:51
etnies86

XXX.XXX.245.26

pokud máte čas tyto úkony dělat navíc tak si je nechte zaplatit. pokud vás to obtěžujete ať si to dělá vše sama nebo jde jinam. tohle bude typ co bude otravovat víc a víc a bude ještě nespokojená

26.12.2021 12:08
xanti

XXX.XXX.20.34

etnies86 napsal(a):
pokud máte čas tyto úkony dělat navíc tak si je nechte zaplatit. pokud vás to obtěžujete ať si to dělá vše sama nebo jde jinam. tohle bude typ co bude otravovat víc a víc a bude ještě nespokojená

Taky jsme měli takovou ve stáji. Kobylu přitáhla pomalu na chcípnutí, jak hubená byla - v předchozím ustájení byl majitel velice "rázovitý" a ona si nedokázala uhájit ani to, aby se kobyla nežrala. Naše ustajovatelka se na to zvíře nemohla ani podivat, rozkrájela by se, aby tu kobylu zachránila-a v tu chvíli to začala a přesně, stupňovalo se to. Čím se kobyla lepšila
(prací ustajovatelky), tím chytřejší byla majitelka koně a nárokovala si více. Sama sobě přesně určila, kde jsou její práva, ale už ne kde jsou povinnosti. Naštěstí je majitelka stáje soudná, vymezila hranice (přeci jenom to dělá už nějaký ten rok) a slečna, co konim rozumí prd, odkráčela...ke štěstí všech zúčastněných, ke smůle kobyly. Jenže nelze všechny zachránit....a takové lidi lepší v baráku nemít. Samozřejmě pak byla naše stáj ta nejhorší a neopomenula to pořádně rozmáznout na sociálních sítích.

26.12.2021 12:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

koně napsal(a):
Tak to nikde veřejně neventilujte ,abyste si nevykoledovala příval ochránců a zachránců a komise,že týráte koně

Pokud splňuje odbornou způsobilost (maturita z oboru vet. technik, zootechnik), tak to není problém.

26.12.2021 12:29
deauville

XXX.XXX.173.48

koně napsal(a):

OT - bez ohledu na to, zda to zákon dovoluje, či ne... Nevím, v jakém regionu žijete, ale tohle je přece u koní naprosto běžná praxe... ještě jsem se nesetkala s koňským vetem, který by chtěl dvakrát denně dojíždět píchat koni injekce, a že kolem Prahy je koňských vetů zaplať Bůh dost.

Jasně, nikde to nikde neventiluje, ale tak nějak s tím každý vet i majitel koně počítá...

26.12.2021 12:37
deauville

XXX.XXX.173.48

kallisto napsal(a):

Souhlas, u nás to taky tak je... Ano, atb jsou dneska pro koně i per os, ale (pominu-li, že různá atb jsou vhodná na různá onemocnění), někdy je jednodušší fakt píchnout injekci než se s koněm "hádat", aby atb pozřel, zvlášť pokud je má užívat delší dobu a třeba dvakrát denně.

Čímž netvrdím, že píchání injekcí (do svalu) laiky je OK, ale poučená a odpovědná osoba fakt nemůže nadělat v tomto směru moc škody. Kdo je to "poučená" a "odpovědná" osoba, to si holt musí zvážit vet...

26.12.2021 12:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

deauville napsal(a):
Souhlas, u nás to taky tak je... Ano, atb jsou dneska pro koně i per os, ale (pominu-li, že různá atb jsou vhodná na různá onemocnění), někdy je jednodušší fakt píchnout injekci než se s koněm "hádat", aby atb pozřel, zvlášť pokud je má užívat delší dobu a třeba dvakrát denně.

Čímž netvrdím, že píchání injekcí (do svalu) laiky je OK, ale poučená a odpovědná osoba fakt nemůže nadělat v tomto směru moc škody. Kdo je to "poučená" a "odpovědná" osoba, to si holt musí zvážit vet...

Per os ...?😱

26.12.2021 13:04
deauville

XXX.XXX.173.48

Per os ...?😱

Nerozumím?

Coudas

26.12.2021 13:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

xanti napsal(a):
Taky jsme měli takovou ve stáji. Kobylu přitáhla pomalu na chcípnutí, jak hubená byla - v předchozím ustájení byl majitel velice "rázovitý" a ona si nedokázala uhájit ani to, aby se kobyla nežrala. Naše ustajovatelka se na to zvíře nemohla ani podivat, rozkrájela by se, aby tu kobylu zachránila-a v tu chvíli to začala a přesně, stupňovalo se to. Čím se kobyla lepšila
(prací ustajovatelky), tím chytřejší byla majitelka koně a nárokovala si více. Sama sobě přesně určila, kde jsou její práva, ale už ne kde jsou povinnosti. Naštěstí je majitelka stáje soudná, vymezila hranice (přeci jenom to dělá už nějaký ten rok) a slečna, co konim rozumí prd, odkráčela...ke štěstí všech zúčastněných, ke smůle kobyly. Jenže nelze všechny zachránit....a takové lidi lepší v baráku nemít. Samozřejmě pak byla naše stáj ta nejhorší a neopomenula to pořádně rozmáznout na sociálních sítích.

A přesně proto jsem s ustájením, potažmo koňákama skončila. Člověk se snaží pomoct, ale vždy skončí jako nejhorší....

Ad píchání injekcí, je to jako s kopyty, to samý. Však ať si to každej obhajuje, jak chce. Kdo chce chápat, pochopí.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2021 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.30

U koni to lze rvat pres hubu do traviciho traktu. U hadu to nejde neb co se nezda vybleje. Kdyz 5 dnu po pozreni potkana ho vyhodi... Atb do tlamy jde este lip. Takze tohle jedine pod kuzi. Do svalu hrozi ze ho propichnete vejpul neb se to zmita vsema smerama. Talze tak. O tom jak moc vtipnej je odber krve i u velkyho ani nemluvim. U malyho je to nemozny.

26.12.2021 17:43

deauville napsal(a):

Zažila jsem, že se to ATB omylem píchlo do žíly nebo tepny? Kůň chvilku vrávoral, ale dostal se z toho....ono i do svali může být na nekrozu..., já si nechám píchat, nebo jsme dosud píchali (byl indikován) depotní "šotapen" což je na tuším 3 dny...

26.12.2021 18:39
deauville

XXX.XXX.173.48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zažila jsem, že se to ATB omylem píchlo do žíly nebo tepny? Kůň chvilku vrávoral, ale dostal se z toho....ono i do svali může být na nekrozu..., já si nechám píchat, nebo jsme dosud píchali (byl indikován) depotní "šotapen" což je na tuším 3 dny...

Proto píšu, že se musí jednat o poučeného a odpovědného člověka, který se k tomu postaví s respektem... A jestli se poučenému a odpovědnému laikovi podaří se omylem trefit do žíly, to už se koneckonců může stát i vetovi...

Ale nechci řešit, zda to je (nebo není) v pořádku, to si koneckonců musí Komora veterinárních lékařů vyřešit sama, pouze konstatuji, jak to chodí v praxi - ve stájích, kterými jsem prošla (vesměs kolem Prahy), prostě bylo (a je) normální praxí, že to vet neřeší... Buď to zvládne ustajovatel či ošetřovatel, když oni ne, tak ať si to majitel řeší sám...

26.12.2021 18:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

deauville napsal(a):
Proto píšu, že se musí jednat o poučeného a odpovědného člověka, který se k tomu postaví s respektem... A jestli se poučenému a odpovědnému laikovi podaří se omylem trefit do žíly, to už se koneckonců může stát i vetovi...

Ale nechci řešit, zda to je (nebo není) v pořádku, to si koneckonců musí Komora veterinárních lékařů vyřešit sama, pouze konstatuji, jak to chodí v praxi - ve stájích, kterými jsem prošla (vesměs kolem Prahy), prostě bylo (a je) normální praxí, že to vet neřeší... Buď to zvládne ustajovatel či ošetřovatel, když oni ne, tak ať si to majitel řeší sám...

KVL to ale pořešené má - viz. odkaz od Coudas.

26.12.2021 20:10
deauville

XXX.XXX.173.48

No, oficiálně ano, ale uvnitř spíš ne - v oficiálním časopise KVL se o tom čas od času vedou diskuse a řada vetů (viz právě ta praxe, a to nejen u koňských vetů) s tím nesouhlasí, takže lze očekávat, že možná v budoucnu dojde ke změně? A jestli ke změně dojde, budou najednou injekce do svalu od laiků naprosto OK?

Nicméně o to nejde, ať si to každý majitel koně (psa, kočky, hada, papouška...) řeší se svým vetem sám. Chtěla jsem jen podotknout, že praxe je prostě jinde.

26.12.2021 20:17
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Za tu péči, co u vás ona dáma pro koně požaduje, by se v naší stáji platilo tipnu nad 10tis a to nejsme u Prahy, ale na Moravě a ne v nějaké echt oblasti. Základní sazba je cca 7tis a to je v tom jen a pouze základní péče tj vykydat a nastlat, výběh a seno popř. oves. Kvalita a množství sena a slámy je občas na pováženou, ale kde není žalobce, není soudce.

Vše ostatní se platí navíc a za senáž a podobné výmysly by s vámi rovnou vyběhli, pokud byste si to nesehnal a do stáje nedovezl jako majitel koně sám...

Jestli za vaši péči a kvalitu sena berete jen 4500 Kč, tak lituju, že nejsem někde v dojezdové vzdálenosti a že asi neberete hřebce poušťáky.

Nevím, asi jsem na špatné planetě. Já jsem vždycky chtěla pro koně jen to nejzákladnější: aby měl čistou a dostatečnou podestýlku, dostatek dobrého sena, dostatek čisté vody, aspoň půlden výběh a na noc stáj kde není průvan a aby mi dali vědět, kdyby měl nějaké vážné zranění nebo problém. Po hodně letech s vlastními koňmi v komerčních ustájeních už nabývám dojmu, že stáj, kde by tohle byla samozřejmost prostě není, vždy je nějaké ale...

26.12.2021 21:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

deauville napsal(a):
No, oficiálně ano, ale uvnitř spíš ne - v oficiálním časopise KVL se o tom čas od času vedou diskuse a řada vetů (viz právě ta praxe, a to nejen u koňských vetů) s tím nesouhlasí, takže lze očekávat, že možná v budoucnu dojde ke změně? A jestli ke změně dojde, budou najednou injekce do svalu od laiků naprosto OK?

Nicméně o to nejde, ať si to každý majitel koně (psa, kočky, hada, papouška...) řeší se svým vetem sám. Chtěla jsem jen podotknout, že praxe je prostě jinde.

Myslím, že ve chvíli, kdy se zcela seriózně vedou debaty o tom, že se vetům zakážou používat ATB, nehrozí, že by někdo něco zvolňoval v otázce injekční aplikace léčiv laickou veřejností🤔

Max po tom z KVL nepůjdou (což nejdou ani teď), ale ve chvíli, kdy bude s tímto nějaký průšvih, tak se nikdo nepostaví na stranu veta, co se k tomu propůjčil.

27.12.2021 07:38
Noname2

XXX.XXX.168.175

Vámi popisované služby v ustájení mají hodnotu minimálně 12000 kč měsíčně. Pokud paní platíí 4500 za měsíc má mít koně jak se moderně říká na pastevku ( na dešti, vedru , mrazu, větru) s přístřeškem společným pro víc koní, balíkem ve skruži. At se koník o pohodlí popere, kousance si zastříká sama sprejem, deku si taky bude nandavat a sundavat sama. Vy můžete chodit do zaměstnání pod střechou s topením a ventilací a peníze vyděláte mnohem snáze tam.

Neregistrovaný uživatel

27.12.2021 09:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.30

Myslím, že ve chvíli, kdy se zcela seriózně vedou debaty o tom, že se vetům zakážou používat ATB, nehrozí, že by někdo něco zvolňoval v otázce injekční aplikace léčiv laickou veřejností🤔

Max po tom z KVL nepůjdou (což nejdou ani teď), ale ve chvíli, kdy bude s tímto nějaký průšvih, tak se nikdo nepostaví na stranu veta, co se k tomu propůjčil.

To se v eu dikybohu zatím zamitlo. Skuceli sme kvuli tomu vsici ze by se omezily atb a nektwre jen po silenem kolecku ktere by treba u exotu znamenalo ze je lepsi zvire zabit rovnou

27.12.2021 10:03
deauville

XXX.XXX.46.69

Samozřejmě tohle za KVL nevyřešíme. Nedělejme si ale iluze, že ustanovení KVL týkající se aplikace injekce do svalů je motivována starostí o životy a zdraví našich zvířat, řekla bych, že komerční zájem převažuje, což ostatně KVL ve svých příspěvcích na toto téma - i když víc zaobaleně - přiznává. To nekritizuji, každý je z něčeho živ.

O to víc si ale cením těch vetů, pro které je aplikace injekce atb tak nezajímavý úkon, že kvůli němu nechtějí denně dojíždět do např. 30 km vzdálené stáje a naúčtovat úkon i čas majiteli koně, a raději to svěří POUČENÉMU laikovi.

Je škoda, že neexistuje nějaký (placený) kurs pro koňáky laiky, který by během jednoho či dvou dní seznámil laika se základními vet úkony, u kterých je minimální riziko újmy na zdraví či na životě. Ulevilo by se i vetům, i laikům:)

27.12.2021 10:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

deauville napsal(a):
Samozřejmě tohle za KVL nevyřešíme. Nedělejme si ale iluze, že ustanovení KVL týkající se aplikace injekce do svalů je motivována starostí o životy a zdraví našich zvířat, řekla bych, že komerční zájem převažuje, což ostatně KVL ve svých příspěvcích na toto téma - i když víc zaobaleně - přiznává. To nekritizuji, každý je z něčeho živ.

O to víc si ale cením těch vetů, pro které je aplikace injekce atb tak nezajímavý úkon, že kvůli němu nechtějí denně dojíždět do např. 30 km vzdálené stáje a naúčtovat úkon i čas majiteli koně, a raději to svěří POUČENÉMU laikovi.

Je škoda, že neexistuje nějaký (placený) kurs pro koňáky laiky, který by během jednoho či dvou dní seznámil laika se základními vet úkony, u kterých je minimální riziko újmy na zdraví či na životě. Ulevilo by se i vetům, i laikům:)

Já si spíš myslím, že si kryjí záda pro případ komplikací - vet má pojistku, ale v případě problému u aplikace laikem tu škodu nikdo neuhradí a dnes u soudu končí kde co.

27.12.2021 10:51
Arbora

XXX.XXX.228.9

deauville napsal(a):

To je dobrý point, prepravcovia živých zvierat sa na kurze poučia aj o tom, ako zviera v prípade potreby zabiť, nevidím dôvod prečo by nemohli byť poučený o aplikácii liečív.

ALE

Injekčne sa aplikujú liečivá, ktoré sú na lekársky predpis. Čiže veti v podstate porušujú zákon už len tým, že nechajú liečivo v stajni. Samotná aplikácia bude podľa mňa z hľadiska zákona menší prúser. Samozrejme robí sa to bežne, aj keď by sa to nemalo a my, majitelia koní, sme radi, že nemusíme platiť výjazd veta na každú injekciu.

27.12.2021 11:11
deauville

XXX.XXX.46.69

Arbora napsal(a):
To je dobrý point, prepravcovia živých zvierat sa na kurze poučia aj o tom, ako zviera v prípade potreby zabiť, nevidím dôvod prečo by nemohli byť poučený o aplikácii liečív.

ALE

Injekčne sa aplikujú liečivá, ktoré sú na lekársky predpis. Čiže veti v podstate porušujú zákon už len tým, že nechajú liečivo v stajni. Samotná aplikácia bude podľa mňa z hľadiska zákona menší prúser. Samozrejme robí sa to bežne, aj keď by sa to nemalo a my, majitelia koní, sme radi, že nemusíme platiť výjazd veta na každú injekciu.

Jenže podle této logiky by Vám vet neměl nechat ve stáji ani atb per os... A to se týká i koček, psů, lidí...

27.12.2021 11:18
deauville

XXX.XXX.46.69

Já si spíš myslím, že si kryjí záda pro případ komplikací - vet má pojistku, ale v případě problému u aplikace laikem tu škodu nikdo neuhradí a dnes u soudu končí kde co.

Tak určitě těch motivů, proč to veti nechtěji pustit z ruky, je víc. A tím pádem se prostě část vetů a majitelů (nejen) koní ocitá v šedé zóně...

27.12.2021 11:23
akscha

XXX.XXX.28.99

Me to moc poresene neprijde. Cetla jsem jen zběžně, ale kvalifikaci formálně projde i VS biolog a chemik? Nevim nevim, ja teda o pichnani injekci neslysela ani slovo (natoz abych to delala) a chemik se dost prevdepodobne neucil ani o svalech :)

Coudas

27.12.2021 11:26
Coudas

XXX.XXX.87.254

Neřeším problémy administrativní a co kdo chce. Až zadavatel vyhodí rozmlsanou majitelku pro maxinadstandartní péči, které se už nadále nechce věnovat, má pak milá majitelka na popotahovaní nejen na netu v ruce trumf. Nemluvím o provozované praxi, verejně na internetu bych to prostě neventilivala, to je celá pointa.

27.12.2021 11:45
koně

XXX.XXX.174.63

Coudas napsal(a):
Neřeším problémy administrativní a co kdo chce. Až zadavatel vyhodí rozmlsanou majitelku pro maxinadstandartní péči, které se už nadále nechce věnovat, má pak milá majitelka na popotahovaní nejen na netu v ruce trumf. Nemluvím o provozované praxi, verejně na internetu bych to prostě neventilivala, to je celá pointa.

Asi žiješ v tom regionu ,co já
Nikde nic nezveřejňovat ,bez ohledu na praxi.Vždycky se to každému může vrátit
V téhle době,kdy je každý dohledatelný ,byť má dojem ,že píše anonymně.
Spousta lidí už na to přišlo,ale některé místní ještě asi ne

27.12.2021 14:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

koně napsal(a):

Já sice odbornou způsobilost i praxi mám, ale z toho, abych dělala kašpárka nájemníkům už jsem dávno vyléčená.
V případě potřeby poskytnu neodkladnou první pomoc, informuji majitele, pokud není přítomen a tím moje dobrotivost končí.

27.12.2021 15:44
deauville

XXX.XXX.46.69

koně napsal(a):

Tak jasně, "zatloukat, zatloukat, zatloukat" a dělat, že postupuji podle pravidel, ale v reálu si je různě ohýbat, to je taky cesta... OK, ale jsem ráda, že u nás ve stáji to funguje jinak.

Coudas

27.12.2021 16:38
Coudas

XXX.XXX.87.254

deauville napsal(a):
Tak jasně, "zatloukat, zatloukat, zatloukat" a dělat, že postupuji podle pravidel, ale v reálu si je různě ohýbat, to je taky cesta... OK, ale jsem ráda, že u nás ve stáji to funguje jinak.

Takže Vy jste ráda, že u Vás ve stáji se provozuje činnost v rosporu s veterinárnim zákonem?

27.12.2021 17:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Coudas napsal(a):
Takže Vy jste ráda, že u Vás ve stáji se provozuje činnost v rosporu s veterinárnim zákonem?

Mě to třeba nějak extra nepohoršuje, ale myslím si, že by si to měl dělat maximálně majitel na SVÉM koní, protože si pak v případě problému sám ponese následky za svoje rozhodnutí.
Určitě je nefér chtít něco takového po stájníkovi, obzvlášť pokud nemá odbornou způsobilost, protože až se třeba hajtra vyvrátí kvůli alergii na penicilin, nebo celá opuchne, tak majitel rázem zapomene na to, že to byl on, kdo si tohle celé vymyslel...

27.12.2021 17:15
dsj

XXX.XXX.255.137

Já si tedy také myslím, že proškolený majitel, který svému miláčkovi injekci píchne na čas a šetrně, a poctivě si koně po aplikaci těch 30 min hlídá, je pro koně, veta i majitele lepší volba než uštvaný a přepracovaný vet který místo v 5 odpoledne přijede kobylu píchnout v 10 v noci (anebo se mi také stalo že přijel až druhý den ráno), protože se zdržel jinde a nestíhá, a hned po injekci odjede neznámo kam a přestane až do dalšího odpoledne zvedat telefon, protože toho má za celý den plné zuby. Samozřejmě, když je majitel rychlokavaška s IQ tykve, tak ani proškolení nepomůže, ale absolutní zákaz je podle mě stejná hloupost jako absolutní volnost.

Coudas

27.12.2021 18:04
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mě to třeba nějak extra nepohoršuje, ale myslím si, že by si to měl dělat maximálně majitel na SVÉM koní, protože si pak v případě problému sám ponese následky za svoje rozhodnutí.
Určitě je nefér chtít něco takového po stájníkovi, obzvlášť pokud nemá odbornou způsobilost, protože až se třeba hajtra vyvrátí kvůli alergii na penicilin, nebo celá opuchne, tak majitel rázem zapomene na to, že to byl on, kdo si tohle celé vymyslel...

Samozřejmě, ať každý jedná dle svého vědomí a svědomí. Neživím, nepřepínám. Jem jsem se zeptala.

Neregistrovaný uživatel

27.12.2021 18:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.30

Coudas napsal(a):
Samozřejmě, ať každý jedná dle svého vědomí a svědomí. Neživím, nepřepínám. Jem jsem se zeptala.

Vite. Tenhle nazor mate jen dlensvych zkušenosti. Bylo by fajn priznat ze jiny lidi maj jiny zkusenosti a ne vest si svou jak kafemlejnek. Ale jestli jste takova mrcha tak nas tu nahlaste. My se z toho nepokakame

Coudas

27.12.2021 18:49
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vite. Tenhle nazor mate jen dlensvych zkušenosti. Bylo by fajn priznat ze jiny lidi maj jiny zkusenosti a ne vest si svou jak kafemlejnek. Ale jestli jste takova mrcha tak nas tu nahlaste. My se z toho nepokakame

Ano, mám názory na základě svých zkušeností. Nevím, proč bych je měla mit na základě zkušeností druhých, když tam nejsem.

27.12.2021 20:10

Podkozni může kazdej

Jo, ale svému zvířeti. Co když se majitel(ka) ozve, že mému koníškovi to ustajovatel píchnul blbě?

28.12.2021 07:31
deauville

XXX.XXX.46.69

Coudas napsal(a):

Tak ruku na srdce, kdo z nás nikdy neporušil a neporušuje nějaký (jakýkoliv) zákon, ať hodí kamenem jako první...

28.12.2021 07:39
deauville

XXX.XXX.46.69

Ano, nechť si každý činí na vlastní odpovědnost... požadovat to po stájníkovi, kterému se do toho nechce, to už je opravdu jiná liga, o tom žádná.

Coudas

28.12.2021 10:10
Coudas

XXX.XXX.87.254

deauville napsal(a):
Tak ruku na srdce, kdo z nás nikdy neporušil a neporušuje nějaký (jakýkoliv) zákon, ať hodí kamenem jako první...

Pro mne je to otázka vědomí, co si můžu a nemůžu dovolit. Dále to komentovat nebudu. Byla to dobře míněná rada, těm, které to popudilo se omlouvám.

3.1.2022 11:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pozor-kam-vezmete-sveho-mazlicka-falesny-veterinar-mu-malem-zabil-psa-145486

můžete si hrát na veterináře a nic moc se nestane ...a my se tu pohoršujeme nad jednorázovými aplikacemi majitelů koní bez vzdělání, po diagnostice a poučení vetem...

Jako hustý, že po několika šetření PČR a odsouzení furt chlapík "ordinuje"

Přidejte reakci

Přidat smajlík