Charlie23

XXX.XXX.57.227
Krásný den přeji,
zajímalo by mě, jak je to s ježděním na zvířatech ve více lidech? Konkrétně kůň, osel, poník.
Je vůbec možné jet na poníkovi (aspoň krátkodobě) ve dvou lidech?
U koně je mi jasné, že to není takový problém, ale jak je to se sedlem? Existuje sedlo pro dva? Nebo jeden sedí v sedle a druhý za? Nebo je lepší jet bez?
A kolik lidí kůň unese? Dva asi problém nebude, zvládne tři, nebo dokonce čtyři?
Jinak prosím o klidné komentáře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jízda na zvířeti sama o sobě je pro zvíře vysoce nepřirozený proces, který jej zákonitě poškozuje. Míra poškození odpovídá tomu, jaké zátěži je zvíře vystaveno a zda je na ni trénováno, zároveň také tomu, jaké kompenzační pomůcky jsou pro výkon požadavku zvoleny (tím míním především sedlo).
Je to podobné tomu, když člověk nese krosnu. Můžete si lehce spočítat, jakou část vlastní hmotnosti snesete jakou dobu pohodlně na zádech. U savců v závislosti na fyziologii bude nosnost zátěže dost podobná. Stejně jako u koně v tom bude hrát roli kvalita kompenzace té zátěže - když na zádech potáhnete batoh bez výztuže, kdy vám náplň batohu bude rýpat mezi žebra, asi daleko nedojdete, na rozdíl od situace, kdy budete mít anatomicky upravenou pevnou kostru, která váhu na zádech optimálně rozloží. To pro představu.
Vzhledem k tomu, že u koní je oblast páteře, která je vhodná k nesení břemene, velice krátká (kolem půl metru), je velice obtížné pokoušet se do ní napasovat dvě osoby. Pochopitelně jezdecké sedlo je tvořené anatomicky zespoda ke koňskému hřbetu (jednoho koně) stejně jako svrchu k sedu jedné osoby (nikoli dvou). Na standardním sedle tedy dvě osoby nejen kvůli pohodlí koně, ale i vlastnímu dlouhodobě jet nemohou. Viděla bych to tak na sranda pokus na dvě minuty, a pak budou oba ti lidé znechucení
Existuje dvojsedlo. Viděla jsem na vlastní oči. Vepředu minisedlo pro dítě, vzadu velké sedlo pro dospělého. Viděla jsem to i v praxi. Je to záležitost, která nerespektuje anatomii koně a dlouhodobý provoz koně pod takovým sedlem by koně nevratně poškodil. Sedlo je příliš dlouhé, zpravidla se sedlá tak, aby váha dospělého byla alespoň zvětšiny na místě hřbetu koně, které nejlépe snáší zátěž (páteř je na tom místě málo pohyblivá a podél páteře jsou svaly schopné zátěž ustát), zatímco dětská část dvojsedla je posazena před touto optimální oblastí, na kohoutku koně. Zatížením (okolí) kohoutku koně se ovšem zablokují důležité biomechanické procesy a můžete si to přirovnat k tomu, že by vám někdo naložil tu krosnu, a pak by vám svázal nohy tak, abyste mohl dělat jen poloviční kroky. A to nemluvím o tom, že tlak na kosti pochopitelně způsobuje bolest, a kolem kohoutku se tlaku na kosti či chrupavky vyhnout úplně nejde.
Takže nám zbývá možnost jeden na sedle, druhý za sedlem. Za sedlem, jak vyplývá z předchozího, začíná oblast, která se bude velice obtížně vyrovnávat se zátěží. Páteř je tam daleko pohyblivější (stejně jako u člověka - bedra), méně stabilizovaná, a tak svaly kolem ní musejí pracovat daleko více, aby nápor na hřbet v tom místě ustály. A ty svaly na bedrech nejsou (přírodou) vymyšlené k dlouhodobé tenzi. Jsou tam, stejně jako u lidí, k rychlým krátkodobým reakcím. Proto když budete sedět v kanclu s vyhrbenými zády, kdy svaly kolem beder musejí snášet dlouhodobou monotonní zátěž, budete mít problémy s bedry, protože to tak není "vyrobené". Stejně tak kůň bude mít problémy, navíc u něj nezpůsobené pouze vlastní vahou - ale vahou navíc, bez kompenzace v podobě sedla (sedlo na bedrech opět bude problém, protože bedra jsou velice pohyblivá, a sedlo tento pohyb zablokuje, čímž opět budou přetížené svaly, které budou muset vlastní prací nahrazovat nedostatečnou volnost pohybu).
V Portugalsku a možná i dalších zemích (Španělsko, Jižní Amerika...) se používají deky. Pán sedí standardně v sedle, deka pod sedlem je buď prodloužená a nebo je za sedlo přidaný polštář pro dámu. Dáma sedí bokem. V podstatě se jedná o exhibiční předvedení v rámci tradičních slavností, nejedná se o běžný pracovní výkon koně, přestože v minulosti tomu tak zřejmě bylo. Koně španělského typu jsou krátcí, mají silná osvalená bedra a dotyčná dáma sedí téměř na zádi koně. Jistě to není nic pohodlného, jezdí se pomalu, a neočekávala bych, že dáma tam dobrovolně setrvá déle než je nutno. Mimochodem díky tomu, že bederní páteř je pohyblivější, tak to s jezdcem taky víc "háže" - také nic moc zážitek. V Jižní Americe jsou tito koně často mimochodníci, u kterých je pohyb hřbetu umenšený, a tedy jsou pohodlnější. O tom, zda ta zátěž pro ně bude menší, bych nerada spekulovala.
Asi nejlepší ze špatných možností je sednout si ve dvou na koně bez sedla a smáčknout se co možná nejvíc do prostoru, který je na hřbetě koně nejstabilnější. A pochopitelně není to nic stabilního, za prvé není sedlo (pokud chceme koni ulehčit, můžeme pod jezdce dát deku s plochým obřišníkem, aby mohli jezdci sedět přímo na obřišníku, protože madla by jezdce posunula opět za hranici stabilní části páteře) - holý kůň neposkytuje žádnou oporu, za druhé ne každý koňský hřbet je zrovna pohodlný, za třetí ne každý člověčí zadek je zrovna pohodlný koňskému hřbetu.
Závěrem - dva jezdci na jednom koni pouze velice krátkodobě (pět minut), pouze v pomalém chodu. Více jezdců leda tak na fotku na stojícím koni (takové ty děti indiánů naskládané na jednom koni od krku až po ocas). Pro koně každopádně ani jedna možnost není žádná výhra. Musíme si uvědomit, že ani jeden jezdec pro koně není nic přirozeného a pohodlného. Pokud bychom mluvili o lehoučkých malých dětech, které se vejdou do standardního jezdeckého nebo soumarského (nákladního) sedla, pak se dá vyrazit i na procházku. Za respektování výše uvedených biomechanických podmínek.
Poník a osel jsou v tomto identičtí jako kůň. Biomechanika je do značné míry stejná. U poníků a oslíků do toho hraje ještě fakt, že jejich hřbet je chca nechca prostě kratší než hřbet (takového toho normálního velkého) koně, takže tam toho prostoru pro zábavu je ještě méně.
Jednou jsme jeli soutěž, kdy musel jezdec na koni dojet k balíku sena, na kterém stál jeho kamarád, a kamaráda vzít nějakým způsobem na koně a dovézt do cíle. Já jsem si na tuhle soutěž sundala s (velkého) poníka sedlo, abychom s kamarádkou právě jely bez sedla. Poník měl na zádech dva jezdce v klusu asi dvacet metrů a jestli dohromady deset vteřin. Na takovou dobu zatnul svaly podél páteře, aby nás obě unesl, aby nezakopnul (aby měl s námi dobrou koordinaci), aby si nepoškodil záda. Ale tyto svaly nemohou být zatnuté dlouho. Hned jak jsme zastavily v cíli, svaly povolil a záda se pod námi prohnula. Kdybychom jely na prohnutých zádech, koni bychom jistotně způsobily závažné potíže, např. vyhřezlou ploténku, dotyk a poškození obratlových výběžků, atrofování zablokovaných svalů, ztrátu hybnosti, atd. atd.
Pokud uvažujete o koni jako o soumarovi pro mrtvoly: optimální hmotnost pro zvládání dlouhodobé zátěže se uvádí jako 15 % hmotnosti koně, u koně v dobré sportovní kondici by to mohlo být 20 %. Samozřejmě k tomu musí mít padnoucí sedlo, které bude respektovat výše uvedené zákonitosti. Na standardní soumarské sedlo by se podle mě měly vejít dvě mrtvoly, a za mě už by to i překročilo hmotnost pro běžný provoz koně. Pokud budete potřebovat převážet větší množství (i živých) lidí, doporučuji povoz.
Mě vždycky fascinuje ve filmech, jak hrdina vysadí dívku za sebe za sedlo a odcválají do zapadajícího slunce. Kdysi jako praštěné puberťačky jsme to zkoušeli a kromě toho, že koně nám velmi rychle vysvětlili, že tohle tedy ne, bylo to úplně šíleně nepohodlné.
Co se týče vození před sebou, byla jsem tak schopná svést pár kroků dceru asi tak do dvou let, pak už jsme se na koně nevešly.

Caty
napsal(a):
Mě vždycky fascinuje ve filmech, jak hrdina vysadí dívku za sebe za sedlo a odcválají do zapadajícího slunce. Kdysi jako praštěné puberťačky jsme to zkoušeli a kromě toho, že koně nám velmi rychle vysvětlili, že tohle tedy ne, bylo to úplně šíleně nepohodlné.
Co se týče vození před sebou, byla jsem tak schopná svést pár kroků dceru asi tak do dvou let, pak už jsme se na koně nevešly.
No jó, v televizi taky lítá Superman a šplhá Spiderman.
Tady třeba prodávají sedlo pro dospělého a dítě.
https://www.vkubik.cz/sedlo-vaquera-tandem-cerna.html

K čemu by proboha bylo dobré lézt na koně ve třech nebo čtyřech lidech? Proto snad byly vymyšleny povozy ne?
Já myslela, že vánoční prázdniny už skončily. Tady jsou zas perly OMG.

Dotaz
napsal(a):
Tady třeba prodávají sedlo pro dospělého a dítě.
https://www.vkubik.cz/sedlo-vaquera-tandem-cerna.html
Na fotkách je krásně vidět, kde to sedlo všude leží.
Podobně řešený western jsem právě viděla na vcelku dlouhém těžším teplokrevníkovi na vyjížďce, a celkem mě to nepříjemně překvapilo.
Kdysi jsem byla na placené vyjížďce. Koníci byli už starší huculové. Kluk, co jel se mnou jako doprovod, si s sebou vzal svoji přítelkyni. Jeli spolu na jednom huculíkovi. Vyjížďka trvala cca dvě hodiny, klusalo se i cválalo. Když jsem jako platící zákazník vyjádřila názor, jestli tím ten kůň netrpí, tak mě odbyli, že to zvládá v pohodě. Už jsem tam nikdy nešla. Vždyť to muselo být děsně nepohodlné i pro ty jezdce. :-(
No jémine, sme sa čosi takto najazdili, v drevných dobách to bolo úplne normálne, požičiavali sme si na to hlavne koňa istého alkoholika, chodili sme takto na huby, boli sme dve, kôň jeden, do lesa ďaleko a do kopca, to isté platilo, keď nám niektorý z koní ušiel na lúkach.
Keďže makal v záprahu, bol to normálny teplokrvník, nie began, a mal pána akého mal, tak prakticky mu bolo všetko jedno, v lete mu nevadili ovady, horúčava, nič.
Samozrejme sme sa o koňa kráľovsky postarali, po jazde.
Ja som sedela vždy vpredu, mrštnejší jedinec za mnou, chodili sme vo všetkých chodoch, ľahšie dievčatá sa takto vozili aj na jednej starej kobyle, tá bola dlhá ako autobus.
Dokonca kamarátka, ktorej som požičala Flóru na nej išla s priateľom a dokonca takto došlo aj k nejakým sexuálnym hrátkam, takže, všetko je možné :D
V krajinách, kde majú "working equids" somáre a muly bežne vozia na chrbte viac ľudí, dokonca na ňom niekto sedí a zver ťahá záprah, ale to aj niektoré kone na kráľovských prehliadkach.
Gypsy pony v UK vozia dvoch ľudí normálne, je to ukážka charakteru pre prípadného kupca, bez sedla, aj dopravný prostreidok pre nachmeleného kamaráta, somáre kamsi do hôr normálne nesú dvoch ľudí, tí ľudia sú samozrejme vycivení, v krajinách tretieho sveta veľmi obéznych nenájdete, no somáre sú tradične používané aj v Grécku, odnesú, čo treba.
Krásavicu, ktorú si mužný hrdina posadil za sedlo a odcválal som videla v Cordobe, na predstavení v Kráľovskej jazdeckej akadémie, v Španielsku je toto stáročná tradícia na rôznych fériách a oslavách, že na koni ide muž a žena, muž v sedle, krásavica za ním, pod dlhočiznou sukňou majú ženy jazdecké nohavice.
Voltíž - nuž, detí je tam veru hojne, dospelí neviem, už som dlho voltíž nevidela naživo a nechce sa mi googliť.
Voltížne kone, ktoré poznám, patria k jedným z najdlhovekejších, ich chrbty vyzerajú normálne, dožívajú sa veku smerujúceho k tridsiatke, väčšinou sa hýbu pod sedlom a na tréningoch detí skutočne do vysokého veku, tých, čo poznám, tak aspoň z jednej strany bol vždy furioso.
Jednalo sa o kone, športujúce na úrovni majstrovstiev sveta.
Takže Buggyra, kľud a nohy v teple.

Bella04
napsal(a):
Premyslim, nevim - kolik lidi je max. na koni pri sportovni voltizi druzstev?
Nás sedělo na kobyle asi sedm :-D Na fotku.
Na cviky jsme pak byli na hřbetě max. tři, nebyli jsme žádní profíci, jeden za madly, druhý otočený do zadu před madly, třetího jsme podpírali v nějaké té holubičce.
Jo a ještě figura - jeden sedí, druhý klečí, třetí stojí.
Všechno děcka, já tam byla největší se sotva 50 kg.
Bella04
napsal(a):
Premyslim, nevim - kolik lidi je max. na koni pri sportovni voltizi druzstev?
Max traja, ale obvkyle býval v skupine jeden-dvaja "dospelí", zvyšok decká, prevažne dievčatá. Voltížne kone majú vôbec obdiv, roky cválať na jednu stranu na lonži, to musí byť hrozný záhul na pohybový aparát. Ale tiež sme mali takého, čo cválal so skupinou ešte ako 20-ročný. Spomínam si na jedného polokrvníka, ktorý bol v žrebčíne legenda, mal odskákanú za mladi nejakú všestrnosť a parkúry, potom robil roky pod deckami voltíž a ešte v 25 vozil začiatočníkov. Uhynul asi ako 27-28-ročný.
Já takhle potkala koně s dvěma holčinami.
Šly po silnici. Jedna měla helmu, druhá ne. Venku absolutní průtrž mračen, kdy se během 20 minut před tím z vpodstatě slunečna stala úplná dešťová apokalypsa. Takže hádám že jezdkyně vzala kamarádku, aby byly rychleji doma...
Šly krokem, koník v klidu.
Pravaťák

XXX.XXX.238.149
Osobně si myslim, že na takovou tu fotku unese kůň lidi v uvozovkách neomezeně. Druhá věc je, když se má pohybovat. Samozřejmě aby mu to nějak závažnější nevadilo, tak max dva. Nicméně sám jsem jel na koni ve třech a chvilku dokonce ve čtyřech, ale to bylo spíš takový kolečko pro srandu ve výběhu. Ale třeba na poníkovi jezdim u kamaráda ve dvou běžné. Akorát sám říká, že max 15-20 minut.
Předem než mě začnete hanit, že týráme toho poníka, tak musim říct, že ten poník zcela zdravý a ideálně nasvalený.
Pravaťák
napsal(a):
Osobně si myslim, že na takovou tu fotku unese kůň lidi v uvozovkách neomezeně. Druhá věc je, když se má pohybovat. Samozřejmě aby mu to nějak závažnější nevadilo, tak max dva. Nicméně sám jsem jel na koni ve třech a chvilku dokonce ve čtyřech, ale to bylo spíš takový kolečko pro srandu ve výběhu. Ale třeba na poníkovi jezdim u kamaráda ve dvou běžné. Akorát sám říká, že max 15-20 minut.
Předem než mě začnete hanit, že týráme toho poníka, tak musim říct, že ten poník zcela zdravý a ideálně nasvalený.
Můžu důvod proč jezdíte ve 2?ponik musi byt nadšen, :) pokud to neni troll
Pravaťák

XXX.XXX.238.149
etnies86
napsal(a):
Můžu důvod proč jezdíte ve 2?ponik musi byt nadšen, :) pokud to neni troll
Aby jsme jeli oba?? Ale není to pravidelný.

Arbora
napsal(a):
Max traja, ale obvkyle býval v skupine jeden-dvaja "dospelí", zvyšok decká, prevažne dievčatá. Voltížne kone majú vôbec obdiv, roky cválať na jednu stranu na lonži, to musí byť hrozný záhul na pohybový aparát. Ale tiež sme mali takého, čo cválal so skupinou ešte ako 20-ročný. Spomínam si na jedného polokrvníka, ktorý bol v žrebčíne legenda, mal odskákanú za mladi nejakú všestrnosť a parkúry, potom robil roky pod deckami voltíž a ešte v 25 vozil začiatočníkov. Uhynul asi ako 27-28-ročný.
Tak možná když se ta jednostranná zátěž kompenzuje třeba správným přiježďováním... Vzpomínám, že jsem jednou četla o Hudečkovi, který cvičí a hraje hodiny denně, jak právě musí pravidelně rehabilitovat, protože to držení houslí je v podstatě velmi nefyziologické.
Pravaťák
napsal(a):
Jen ze zvědavosti - kolik měří poník a kolik vážíte vy?

Máte někdo zkušenost jet ve dvou na koni bez sedla tak, že ten vzadu sedí obráceně a tomu vpředu se opírá o záda?
Myslím ve smyslu vyjížďky, ne jen obejití dvora.
Jen jsem o tom četla, ale nikdy jsem to nevyzkoušela
Pravaťák

XXX.XXX.238.149
Dotaz
napsal(a):
Jen ze zvědavosti - kolik měří poník a kolik vážíte vy?
Poník má 125cm. Hmotnost nás dohromady psát radši nebudu, protože mi je jasné, co za komentáře by následovalo. Nicméně poník s námi nemá problém, dokonce ani do kopečka.
Pravaťák
napsal(a):
Poník má 125cm. Hmotnost nás dohromady psát radši nebudu, protože mi je jasné, co za komentáře by následovalo. Nicméně poník s námi nemá problém, dokonce ani do kopečka.
Jinými slovy víte, že je to moc, a tedy jej přetěžujete zcela vědomě. Na tohohle koně jste těžký i v jedné osobě, pochybuju, že máte pod 60 kilo. Navíc mu sedíte evidentně na bedrech, protože se prostě do sedlové části nemůžete vejít. Nepřijde vám to vůči tomu koni bezohledné?

Pravaťák
napsal(a):
Stejně se těm komentářům nevyhnete. Není vám to blbé? Asi nejste 2 děti, každé o hmotnosti 30 kg.?

napsal(a):
Máte někdo zkušenost jet ve dvou na koni bez sedla tak, že ten vzadu sedí obráceně a tomu vpředu se opírá o záda?
Myslím ve smyslu vyjížďky, ne jen obejití dvora.
Jen jsem o tom četla, ale nikdy jsem to nevyzkoušela
ve smyslu vyjížďky je jízda ve dvou lidech bez sedla velice nepohodlná, a je jedno, kterým směrem se jezdec dívá
Mohu posloužit v této sestavě pouze zkušeností z voltiže, kdy jsme takto občas seděli, a na nějaké velké ježdění to není. Ale uznávám, že kůň nám u toho cválal. Na druhou stranu, zase to byl kůň s opravdu pohodlnými širokými zády a tlustá neklouzací deka taky pomáhala, aby to bylo stabilní. Jednalo se ovšem o velmi krátkodobé zážitky, v jedné poloze jsme seděli vždy max. jedno kolečko na lonži.
Buggyra:
jak velký byl ten zmíněný poník, na kterém jste jeli ve dvou a kolik jste dohromady cca vážily?
Mě se právě zdá, že se našemu ponymu právě během vyjížďky nějak podezřele prohnou záda. Na začátku to není moc patrné, ale třeba po hodině když člověk nasedá znovu, tak se jakoby úplně zhoupnou a po odsedlání se mi zdají víc prohnutá. Ale možná si to jenom namlouvám nebo je to tím, že srst je spláclá.

Poník je 130 cm KVH, čtvercového rámce, OH pokud dobře pamatuji kolem 160 cm - takový jakohucul.
Tyjo, co jsme tak mohly vážit. Každá 65 kg? Plus minus...
Si toho poníka vyfoťte. A hned budete vědět, na čem jste. Skutečně se může prohnout. Pokud nemá dost silné a trénované svaly, aby se (vás) unesl, tak to prostě nechá "padnout" a viset na kostře, nepomáhá tomu svaly. Není to vyloženě tak, že by se mu prohnula páteř, ale poklesne mu hrudník mezi lopatkama, takže se za kohoutkem prostě udělá větší "díra", zároveň se přestane došlapovat zadníma nohama tak daleko pod břicho a bederní páteř za sedlem se skutečně prohnout může (taky tam často vzniká dotyk obratlových výběžků - kissing spines).
Mám za to, že pokud se kůň v takové konformaci namáhá hodně a pravidelně, může vzniknout i tzv. honební hrbol díky tomu, že vazy křížokyčelního spojení se "přizpůsobí". Aby nedošlo k mýlce, je to pro koně zpravidla velice bolestivý zánětlivý proces, který se může při zátěži rozjíždět dokola znovu.

Ještě k tomu "zhoupnutí" při opětovném nasedání - to se může ten hřbet i prohnout bolestí - uhýbat před bolestí. Ať už díky nepadnoucímu sedlu, které po větší námaze způsobí otlaky, a nebo přímo kvůli té námaze, pokud není poník pro takovou zátěž připraven. Stejně jako vás bolí svaly po nezvyklém tréninku třeba. Pokud budete trénovat dost intenzivně, začnou vás bolet už při tréninku (kyselina mléčná atd.).
" honební hrbol díky tomu, že vazy křížokyčelního spojení se "přizpůsobí". Aby nedošlo k mýlce, je to pro koně zpravidla velice bolestivý zánětlivý proces, který se může při zátěži rozjíždět dokola znovu"
A takhle končí spousta poníků na kterých jezdí nevhodně těžcí jezdci a nebo jsou i jinak přetěžováni - říká se tomu i skokanský hrb. Mám jednoho takového doma - kupovaný ve 13 letech, dal se dohromady a ve 20 to zase zlobí - u nás používaný jen pro děti do 50 kg a bez skákání, KVH 130 cm. Jezdit ve dvou na poníkovi je naprosto zbytečné a za mě i velká hloupost.

napsal(a):
Poník je 130 cm KVH, čtvercového rámce, OH pokud dobře pamatuji kolem 160 cm - takový jakohucul.
Tyjo, co jsme tak mohly vážit. Každá 65 kg? Plus minus...
Si toho poníka vyfoťte. A hned budete vědět, na čem jste. Skutečně se může prohnout. Pokud nemá dost silné a trénované svaly, aby se (vás) unesl, tak to prostě nechá "padnout" a viset na kostře, nepomáhá tomu svaly. Není to vyloženě tak, že by se mu prohnula páteř, ale poklesne mu hrudník mezi lopatkama, takže se za kohoutkem prostě udělá větší "díra", zároveň se přestane došlapovat zadníma nohama tak daleko pod břicho a bederní páteř za sedlem se skutečně prohnout může (taky tam často vzniká dotyk obratlových výběžků - kissing spines).
Mám za to, že pokud se kůň v takové konformaci namáhá hodně a pravidelně, může vzniknout i tzv. honební hrbol díky tomu, že vazy křížokyčelního spojení se "přizpůsobí". Aby nedošlo k mýlce, je to pro koně zpravidla velice bolestivý zánětlivý proces, který se může při zátěži rozjíždět dokola znovu.
OH 160 cm - nepřipletla se tam nula?

napsal(a):
OH 160 cm - nepřipletla se tam nula?
to není OHol, ale obvod hrudníku ;-)
OHol si z hlavy nepamatuju, musela bych změřit...

alzas
napsal(a):
Jak prosím ten hrbol vypadá?
hoďte si do googlu "hunter bump"

napsal(a):
to není OHol, ale obvod hrudníku ;-)
OHol si z hlavy nepamatuju, musela bych změřit...
Aha. Já používám při výuce zkratku OHr.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ještě to můžou být Olympijské hry.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Varaxi
napsal(a):
Nebo Ohio. :)
Taky 🙂 nebo obvod hlavy, ale to se u koní nepoužívá.
Fleur

XXX.XXX.248.148
Pravaťák
nemohl bys mi prosím napsat na fleur@atlas.cz ?
alzas
napsal(a):
Jak prosím ten hrbol vypadá?
Normálně když pojedeš rukou po páteři koně, tak před pánví je kloubní spojení zbytnělé. Ten hrb je různě hrubý. Je méně vidět u tučného koně a v klidu. Když je kůň hubenější, nemá dobře osvalený hřbet, nebo tam probíhá akutní zánět - je to nepřehlédnutelné.
Pravaťák

XXX.XXX.97.24
No když na toho poníka naskočíme oba, tak se taky samozřejmě dost prohne.
Tohle je hunter bump, u nás skokový/skokanský hrbol.
V inzerci byl nedávno koník, co nechce skákat přesně z tohoto důvodu.
Pravaťák

XXX.XXX.97.24
xanti
napsal(a):
Jé, ahoj trolle, vítáme tě
Nechápu??

Pravaťák
napsal(a):
Nechápu??
Chytrému napověz, ....

Pravaťák
napsal(a):
No když na toho poníka naskočíme oba, tak se taky samozřejmě dost prohne.
A přestanete na něm jezdit ve dvou?
Pravaťák

XXX.XXX.96.90
alzas
napsal(a):
Tady je ten nas pony. Není to prosím ten pahorek?
Tak todle je hodně smutný. Ten poník je úplně zničený.

alzas
napsal(a):
Tady je ten nas pony. Není to prosím ten pahorek?
To je hlavně ukázkový prosedlaný hřbet. Způsobený špatným ježděním.

Pravaťák
napsal(a):
Tak todle je hodně smutný. Ten poník je úplně zničený.
A ten váš vypadá jak?

alzas
napsal(a):
Tak zase neorehanejme. Poník se těší dobrému zdraví, pravidelně přiměřeně pracuje a kromě zmíněného pahrbku ho nic netrápí.
Určitě? Mě by hanba fackovala, prezentovat toto jako zvíře, na kterém se jezdí.

alzas
napsal(a):
No a do krámu na nákup se budu dostávat jak? Vy lidi z měst to všechno vidíte strašně jednoduše. Víte prd co je život v horách.
A jak se k vám dostane pan Radek, kterému poně nabízíte?

alzas
napsal(a):
No a do krámu na nákup se budu dostávat jak? Vy lidi z měst to všechno vidíte strašně jednoduše. Víte prd co je život v horách.
A vy bydlíte v Nepálu?
Pravaťák

XXX.XXX.56.208
alzas
napsal(a):
Tak zase neorehanejme. Poník se těší dobrému zdraví, pravidelně přiměřeně pracuje a kromě zmíněného pahrbku ho nic netrápí.
Tak aspoň, že tak.
Pravaták

XXX.XXX.56.208
Fleur
napsal(a):
Pravaťák
nemohl bys mi prosím napsat na fleur@atlas.cz ?
Napsal jsem vám na e-mail

Dotaz
napsal(a):
To je troll a nebo blb.c, s obojím nemá smysl diskutovat.
To vím. Ale třeba tady nakukuje někdo, kdo se pak zamyslí, co je dobře a co špatně.