Happyhippo

XXX.XXX.32.185
Jak to máte Vy? Já teď přes zimu stíhám jen 3x týdně a přijde mi to málo...
I když koně nemám v tréninku a je mírné povahy, ale i přes to mám pocit, že to nevyhovuje jeho metabolismu a psychice, kůň by měl dělat.
Becko nemůžu sehnat, jsme zapadakov:(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Happyhippo
napsal(a):
Jak to máte Vy? Já teď přes zimu stíhám jen 3x týdně a přijde mi to málo...
I když koně nemám v tréninku a je mírné povahy, ale i přes to mám pocit, že to nevyhovuje jeho metabolismu a psychice, kůň by měl dělat.
Becko nemůžu sehnat, jsme zapadakov:(
To mě taky zajímá - nevyhovuje metabolismu a psychice? Chodí do výběhu?
Mám koně ustájeného pastevně. 24/7 s přístřeškem v malém stádečku. Když to šlo, chodila jsem tak 3x týdně někdy 4x. A někdy taky třeba půl roku vůbec. Jen podrbat, dát mlsku, ale bez práce. Ale že by to nevyhovovalo jeho psychice říct nemůžu. Spíš naopak. Ta potvora mě vůbec nepotřebuje.

stacey
napsal(a):
Mám koně ustájeného pastevně. 24/7 s přístřeškem v malém stádečku. Když to šlo, chodila jsem tak 3x týdně někdy 4x. A někdy taky třeba půl roku vůbec. Jen podrbat, dát mlsku, ale bez práce. Ale že by to nevyhovovalo jeho psychice říct nemůžu. Spíš naopak. Ta potvora mě vůbec nepotřebuje.
Přesně! Pokud má kůň dost kvalitního žrádla, pohyb ve výběhu a partu kámošů, moc nás k životu nepotřebují.
Já si taky myslela, že koně člověka vlastně nepotřebují. Ten můj například je asi nejšťastnější, když nepřijdu a nejdeme jezdit.
Ale máme ve stádě koníka, kterého tam odložil majitel a nestará se o něj. S jeho souhlasem za koněm občas zajdu, nepracujeme, jenom jsem s ním. Vyčistím ho, podrbu, vezmu napást... A jakmile mě vidí, tak mi jde naproti, zdraví mě, nechá seno senem a je rád, že za ním někdo přisel. Samozřejmě mu také nosím nějaké dobroty, ale řekla bych, že za mnou nechodí jenom kvůli nim.
Optimálně 3-4 týdnee, v zimě se mi stane že i jen 1x nebo 0x - většinou při nemocích dětí.
Oba koníci jsou vždycky nadšení ze mě vidí, porechtaji, v polovině případů i doběhnou - kdy se utrhnou od stáda. Po delším odmlce je i větší nadšení :D převážně nechodím s ohlávku, odvedu si je za hřívu. (Boxy máme napojené ihned na pastviny, nikde mimo nechodíme - to vždy na ohlavkach)

Denně nosím večerní (třetí dávku) krmení, abych ho udržela v jakés kondici.
Ale tak nemusela bych, kdybych se rozhodla se v zimě na ježdění vykašlat. Jenže třeba včera 5 hodin v sedle čistého času, a na to prostě musí mít z čeho brát...
Jinak nejšťastnější by byl, kdyby mě viděl jen s jídlem a nikoli s cajkama
Ale zase náš stařík, který už pod sedlo nechodí, se vyloženě těší, když se chystáme ho vzít s sebou. Šel na Novoroční vyjížďku a uzdečku mi v podstatě vyrval z ruky. A to on zrovna lidi rád nemá :-) Ale rád se podívá po místech, která zná, chodí rád na procházky.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Koně jsou má práce.

Sice mám koně za barákem, ale v zimě je stíhám vidět jen o víkendu a to pouze, když zrovna není jiná neodkladná práce - rekonstruujeme barák. V létě se snažím u nich být ob den, letos se musím pochlapit a začít si trochu více připravovat morgáně k obsedání, takže to bude chtít víc "práce". Snad to časově dám.

Pacuju na směny, takže když nejsem v práci, ke kobyle vždy zajedu, jezdit nebo jinak s ní pracovat, jen tak, připravit papání...volných dní mám okolo 18, plus mínus. Jen je to nepravidelné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
Každý den, mám ho v ustájení 12/12.
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Myslím že zakladatel to myslel nějak v tom smyslu, že za ním nechodí pravidelně a to koni vadí. Je to divné, můj kůň je 24/7 pastevko, ale když pro něj jdu, tak se vždycky snaží zašít co nejvíc do křoví aby nebyl vidět a nebo prostě uteče. Ovšem když mám dobrotku, všichni (i ti cizí nebo táborovy) se ke mně nahrnou jako by si mysleli že mám pro všechny (což si myslí) Kde vlastně bydlíte že nemůžete nikoho sehnat? Já jsem třeba v lednu hledala možnost docházky, protože čas který jsem trávila se svým koněm mi nestačil a častěji jsem za ním nemohla. Neozval se mi nikdo a to bydlíme ve městě kde jedna stáj je a v jeho okolí je taky hodně koní. V jedné malé vesničce (taky zapadakov) jsou dokonce 4 rodiny který mají po 2 až 3 koních. Můžete nám prosím ještě vysvětlit to o tom metabolismu a psychice?

Shayela_2010
napsal(a):
Myslím že zakladatel to myslel nějak v tom smyslu, že za ním nechodí pravidelně a to koni vadí. Je to divné, můj kůň je 24/7 pastevko, ale když pro něj jdu, tak se vždycky snaží zašít co nejvíc do křoví aby nebyl vidět a nebo prostě uteče. Ovšem když mám dobrotku, všichni (i ti cizí nebo táborovy) se ke mně nahrnou jako by si mysleli že mám pro všechny (což si myslí) Kde vlastně bydlíte že nemůžete nikoho sehnat? Já jsem třeba v lednu hledala možnost docházky, protože čas který jsem trávila se svým koněm mi nestačil a častěji jsem za ním nemohla. Neozval se mi nikdo a to bydlíme ve městě kde jedna stáj je a v jeho okolí je taky hodně koní. V jedné malé vesničce (taky zapadakov) jsou dokonce 4 rodiny který mají po 2 až 3 koních. Můžete nám prosím ještě vysvětlit to o tom metabolismu a psychice?
Nejspíš se odpovědí nedočkáme. Zadavatel(ka) se po svém dotazu odmlčel(a). Což tady bývá zvykem. Čest výjimkám.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Nejspíš se odpovědí nedočkáme. Zadavatel(ka) se po svém dotazu odmlčel(a). Což tady bývá zvykem. Čest výjimkám.
Ale jo:) Já tu diskuzi sleduji:)
Nicméně jsem měla prostor přemýšlet a budu časem měnit ustájení. Koně mám relativně daleko (víc jak 20 km) a i když jinak je péče super, mimo pastevní sezonu stojí na malém padocku, při čemž při takovém režimu potřebuje chodit co nejčastěji, což já nestíhám....takže i když je jinak majitel stáje velice spolehlivý, nemůžu nechat koně stát půl roku v prostoru, kde se ani v případě potřeby nemůže rozcválat.
Jinak velice zjednodušeně - takový režim je jako když je člověk jen zavřený v bytě třeba na home office a nechodí na procházky. Taky nebude vlastně trpět, ale dlouhodobě - vše vás bolí, jelikož se neprotáhnete a pouze z těch 4 stěn blbnete.
Řada lidí mi tvrdí, že koně stejně v zimě stojí u balíku a žerou, ale pokud je prostor dostatečný, není to pravda - vypozorováno. Jakmile mají možnost se k tomu alespoň trochu popásat, tak místa ve výběhu střídají.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
bongani
napsal(a):
Já si taky myslela, že koně člověka vlastně nepotřebují. Ten můj například je asi nejšťastnější, když nepřijdu a nejdeme jezdit.
Ale máme ve stádě koníka, kterého tam odložil majitel a nestará se o něj. S jeho souhlasem za koněm občas zajdu, nepracujeme, jenom jsem s ním. Vyčistím ho, podrbu, vezmu napást... A jakmile mě vidí, tak mi jde naproti, zdraví mě, nechá seno senem a je rád, že za ním někdo přisel. Samozřejmě mu také nosím nějaké dobroty, ale řekla bych, že za mnou nechodí jenom kvůli nim.
Takového máme ve stádě taky. Chodí maximálně jednou týdně, když má majitel čas. A fyzicky strádá jen tím, že je tlustý :D ale na ostatní koně je protivný, nevychozený, závidí jim, že oni ten zájem a režim mají a on ne.
Ke mně vždycky přijde a položí mi hlavu do náruče a prej "aspoň drbej".
Jinak mě kůň chodí na proti, jelikož jsme pro něj zpestření, které ho vytáhne z ohrádky, když je pastevní sezona, tak nechodí, ale aspoň neutíká a vždy, když ho zavolám, tak se aspoň natočí mým směrem a neodchází. To je dle mého dobré znamení. Když jsem jezdila na mém předešlém koni (plný pronájem), ten byl 24/7, ježděn 3x - 4x do týdne na pohodovou vyjížďku, chodil na hvízdnutí. Myslím, že je to i tím, jak se k danému koni chováme.

Happyhippo
napsal(a):
Takového máme ve stádě taky. Chodí maximálně jednou týdně, když má majitel čas. A fyzicky strádá jen tím, že je tlustý :D ale na ostatní koně je protivný, nevychozený, závidí jim, že oni ten zájem a režim mají a on ne.
Ke mně vždycky přijde a položí mi hlavu do náruče a prej "aspoň drbej".
Jinak mě kůň chodí na proti, jelikož jsme pro něj zpestření, které ho vytáhne z ohrádky, když je pastevní sezona, tak nechodí, ale aspoň neutíká a vždy, když ho zavolám, tak se aspoň natočí mým směrem a neodchází. To je dle mého dobré znamení. Když jsem jezdila na mém předešlém koni (plný pronájem), ten byl 24/7, ježděn 3x - 4x do týdne na pohodovou vyjížďku, chodil na hvízdnutí. Myslím, že je to i tím, jak se k danému koni chováme.
Protivný je, protože je nevychozený, ne, že by záviděl ostatním. Koně takhle neuvažují. A ze stejného důvodu je tlustý. Ne v každé stáji je možno udělat krmení na míru.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Protivný je, protože je nevychozený, ne, že by záviděl ostatním. Koně takhle neuvažují. A ze stejného důvodu je tlustý. Ne v každé stáji je možno udělat krmení na míru.
No...to, co píšete je pravda. Jenže já tam pozoruji i tu závist. Majitel přijde pro svého koně a tenhle konkrétní jedinec je celkem dominantní, vynucuje si pozornost toho, kdo přišel a vlastního koně majitele odhání.
Závist pozoruji i u psů ve formě žárlivosti, když hladím cizího psa. Nevím, možná jsme na tohle malinko citlivější. Ale se zvířaty žiju celkem intenzivně a vypozorovala jsem, že zvířata mají všechny základní lidské pocity, mezi které závist patří....ale už se například neumí přetvařovat.
Jinak naše ustájení je velmi dobré pro koně, co opravdu dělají. A majitel se opravdu stará. Jenže na něm nelze nechat koně, u kterého jeho majitel nestíhá. Nebo se pletu? Nicméně onen "chudák" je toho přímým důkazem.

Happyhippo
napsal(a):
No...to, co píšete je pravda. Jenže já tam pozoruji i tu závist. Majitel přijde pro svého koně a tenhle konkrétní jedinec je celkem dominantní, vynucuje si pozornost toho, kdo přišel a vlastního koně majitele odhání.
Závist pozoruji i u psů ve formě žárlivosti, když hladím cizího psa. Nevím, možná jsme na tohle malinko citlivější. Ale se zvířaty žiju celkem intenzivně a vypozorovala jsem, že zvířata mají všechny základní lidské pocity, mezi které závist patří....ale už se například neumí přetvařovat.
Jinak naše ustájení je velmi dobré pro koně, co opravdu dělají. A majitel se opravdu stará. Jenže na něm nelze nechat koně, u kterého jeho majitel nestíhá. Nebo se pletu? Nicméně onen "chudák" je toho přímým důkazem.
Pokud má kůň dost velký výběh a kámoše (a samozřejmě vodu a žrádlo), tak nijak zvlášť nestrádá. Můj názor.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Pokud má kůň dost velký výběh a kámoše (a samozřejmě vodu a žrádlo), tak nijak zvlášť nestrádá. Můj názor.
Mám koně už x-tý měsíc v padocku 20x20 m2 s dalšími třemi koňmi permanentně. Do výběhu chodí jednou za uherák. Děsí mě odjet byť jen na týden s představou, že ten kůň stojí. Do toho chceme ještě do budoucna rodinu a myslím, že tohoto zimního režimu by neježděnému koni opravdu hráblo.
napsal(a):
Ale z tohoto pravidla existují výjimky - znám koně kterým schází práce (tažní koně při odložení na důchod). Takže věřte, že jsou koně kterým vyhovuje jejich rutina i s pravidelnou prací... Není to tak, že by záviděli, nebo něco jiného z lidských vlastností. Ale dávají najevo, že takhle nejsou v pohodě.

Happyhippo
napsal(a):
To není závist , jako taková je to lidská vlatnost, u zvířat je to "boj o zdroje" - čehokoliv...lidské pocity zvířata mít nemohou, protože na to nemají mozek. (samozřejmě, že lidoopy jsou na tom jinak) Vy si zvířata polidšťujete.
napsal(a):
To není závist , jako taková je to lidská vlatnost, u zvířat je to "boj o zdroje" - čehokoliv...lidské pocity zvířata mít nemohou, protože na to nemají mozek. (samozřejmě, že lidoopy jsou na tom jinak) Vy si zvířata polidšťujete.
Jasne, ze zvirata maji mozek na pocity a emoce. Zase nelze to nepolidstovani zvirat hnat do extremu. Vzdyt rozdíl mezi mozkem cloveka a zvirete neni v kvalite, ale v kvantite, jak ostatne popisoval uz Darwin. Nebo chcete tvrdit, ze treba pes nema radost? :) Jinak uplne souhlasim, ze žárlivost je boj o zdroje, ale to tak je i se zarlivosti u cloveka. Zas tak moc se nevymykame :)
já si teda myslím, že opravdu nějaký kůň taky může chtít pozornost, práci, nazvěme to jak chceme
přijde mi že se fakt kobča těší že ji vytáhnu ven
valášek co jsem kdysi jezdila se cpal taky ven z ohrady, když jse přišla
zažila jsem dvě kobči, které se opravdu cpali pod ruku na vyčištění, motali se kolem. když jsem jednou vytáhla uzdečku, že ji vezmem ven uplně spokojeně pořehtávala
nechtěla bych jezdit koně co přede mnou utíká. pro mě je důležité, že se mnou kůn pod sedlo chce a neříkám že to tak vždy bylo, ale myslím že klidně kůň co za ním majitel nechodí a nemá špatné zkušenosti tak by tu práci taky rád...

Happyhippo
napsal(a):
Mám koně už x-tý měsíc v padocku 20x20 m2 s dalšími třemi koňmi permanentně. Do výběhu chodí jednou za uherák. Děsí mě odjet byť jen na týden s představou, že ten kůň stojí. Do toho chceme ještě do budoucna rodinu a myslím, že tohoto zimního režimu by neježděnému koni opravdu hráblo.
Tak to je jiná. To bych pro svého koně taky nechtěla.

napsal(a):
To bych si dovolila nesouhlasit. I zvířata cítí emoce jako radost, smutek a tak. Mám na mysli vyšší obratlovce jako jsou ptáci a savci. Pejskaři by vás ukřižovali. Určitě jste viděla Hatchiko, příběh psa.

Instinkt, emoce a pocity nemůžete míchat dohromady..
Instinkt je jasný...jedno konkrétní chování
emoce.....lze pozorovat , jsou fyzické a jsou vidět, řídí chování neinstinktivně
pocit....je vnitřní mentální stav
koně možná necítí smutek jako lidé, ale emoci projevují .
koním zcela chybí prefrontální kůra v mozku(pes něco málo má) , zkráceně mozek se moc nerozhoduje jestli udělá to nebo ono, neuvažuje, kůň se naučí třeba v treninku předvídat, ale myslet na budoucnost neumí. Prostě jako lidi nemyslí, nedá se to srovnat, ač je to pro okolí nabízející se.
Edit: happyhippo píše, že pozorovala pocity, to nelze, vidí jen emoci
V jednom z bývalých ustájení byla kobyla Angelika. Starší kobylka s lymfatickou nohou. Většinu doby byla s jedním dalším starým valachem, ale pak se spojili se stádem kobyl. Sára si docela rozuměla s valachem, což Angelika nesnesla a furt na Sáru byla hnusná. Ale pak se valach přesunul jinam a Angelika zůstala. A najednou jí byla Sára dobrá, a bylo vidět jak sou pořád spolu. Když se pásly tak vedle sebe, když šly domů tak spolu. A když sem si Sáru odvedla, tak celou dobu stála u výpusti a čekala, až se vrátí...
jednou v zimě ale pravděpodobně Angelika tak nešťastně upadla, že si zlomila vaz. Opravdu netušíme co se přesně stalo, byla to normální pastvina, žádné kameny, žádné kořeny... Možná nějaký vydupaný zmrazek kde uklouzla? Nevíme. Nicméně Sára dalších několik dní byla úplně jiná a smutná... Ale pak už se uklidnila. Koně si tyhle věci tak moc k srdci neberou (ano, vím o případech ale z 99% se jedná o zvířata, která byla jen ve dvou kusech celé roky, pak jeden koník umřel a všichni se strašně divili, že ten druhý koník sám začal strádat). Zato já se kvůli tomu dodnes cítím hrozně, protože sem přesně tu dobu byla v Egyptě na dovolené, a nebyla sem tam pro Sáru...

napsal(a):
Instinkt, emoce a pocity nemůžete míchat dohromady..
Instinkt je jasný...jedno konkrétní chování
emoce.....lze pozorovat , jsou fyzické a jsou vidět, řídí chování neinstinktivně
pocit....je vnitřní mentální stav
koně možná necítí smutek jako lidé, ale emoci projevují .
koním zcela chybí prefrontální kůra v mozku(pes něco málo má) , zkráceně mozek se moc nerozhoduje jestli udělá to nebo ono, neuvažuje, kůň se naučí třeba v treninku předvídat, ale myslet na budoucnost neumí. Prostě jako lidi nemyslí, nedá se to srovnat, ač je to pro okolí nabízející se.
Edit: happyhippo píše, že pozorovala pocity, to nelze, vidí jen emoci
Však jo. Nejsme ve při.
Co vím, tak zvířata mají 6 základních pocitů i emocí (např. emoce úlek, související pocit je strach). Co se struktury mozku týká, savci mají amygdalu (a plazi a ptáci podobnou strukturu), která vybavuje zážitky emočním nábojem. A protože mají paměť a zkušenosti, normálně se v běžném životě učí a následně rozhodují (rozumově, ne instinktem, který je vrozený) s cílem maximalizovat výhodné zážitky a vyhnout se těm bolestivým. To je všechno dobře pozorovatelné a mnohokrát popsané v etologii. Přesto se i teď najdou lidé, kteří tvrdí, že zvířata třeba necítí bolest a bolestivým zážitkům uhýbají reflexivně.
Od člověka se ale zvířata podstatně liší právě tím přemýšlením, které není tak komplikované. To je asi jádro pudla, kde polidšťovat nelze. Zvířata sice myslí, ale žádné spletité plány a myšlenkové konstrukce nevytváří.

akscha
napsal(a):
Co vím, tak zvířata mají 6 základních pocitů i emocí (např. emoce úlek, související pocit je strach). Co se struktury mozku týká, savci mají amygdalu (a plazi a ptáci podobnou strukturu), která vybavuje zážitky emočním nábojem. A protože mají paměť a zkušenosti, normálně se v běžném životě učí a následně rozhodují (rozumově, ne instinktem, který je vrozený) s cílem maximalizovat výhodné zážitky a vyhnout se těm bolestivým. To je všechno dobře pozorovatelné a mnohokrát popsané v etologii. Přesto se i teď najdou lidé, kteří tvrdí, že zvířata třeba necítí bolest a bolestivým zážitkům uhýbají reflexivně.
Od člověka se ale zvířata podstatně liší právě tím přemýšlením, které není tak komplikované. To je asi jádro pudla, kde polidšťovat nelze. Zvířata sice myslí, ale žádné spletité plány a myšlenkové konstrukce nevytváří.
Ty amygdaly spolupracují s tou prefrontální kůrou, která zajišťuje uvažování a rozhodování, kdyby jí koně měli, asi by nepřežili, kde co by je sežralo, protože než by se rozhodli, bylo by po nich...ano rozhodují se, ale ne na základě nějaké myšlenky-rozumu, ale z výsledků učení (nervová spojení)