Jak naučit koně vzpínat se pod sedlem 2.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Shayela_2010

10.2.2022 17:54
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak by jste naučili vzpínat koně pod sedlem. Já už to koně učila ze země. Zatím - měsíc a půl - toho nikdy nezneužil. Chtěla bych se zeptat jak to učíte koně ze sedla tak, abych ho nemusela tahat, jelikož bych ho pak nemohla zastavit bez vzpínání. Nějaké nápady už mám, ale chtěla bych slyšet i názory zkušenějších.

Všem děkuji za rady. 💕❤️

10.2.2022 18:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vykašlete se na to. Nemáte jistotu, že budete mít vzpínajícího se koně až do jeho smrti. Ten, kdo ho bude vlastnit po vás, bude mít velký problém, pokud náhodou dá povel, kterým chcete vzpínání docílit. Velmi nebezpečné a hloupé.

10.2.2022 18:58
kallisto

XXX.XXX.135.255

Betynko pokud kůň nebude k filmu, je mu tenhle cvik k ničemu. Akorát hrozí, že mu někde podjedou nohy a jebne sebou dozadu na záda. Fakt nechceš. Se sedlem na zádech, jebne se do zad, s jezdcem na zádech, toho rozmašíruje.

Vyprdni se na to, jsou to dotazy malého děcka.

Shayela_2010

10.2.2022 18:59
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Po mně ho nikdo vlastnit nebude, to vím.

10.2.2022 19:05
kallisto

XXX.XXX.135.255

A proč by to měl umět?
To je cvik úplně k ničemu.
Chceš machrovat před ostatníma holčičkama?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2022 19:26

sisi58 napsal(a):
Vykašlete se na to. Nemáte jistotu, že budete mít vzpínajícího se koně až do jeho smrti. Ten, kdo ho bude vlastnit po vás, bude mít velký problém, pokud náhodou dá povel, kterým chcete vzpínání docílit. Velmi nebezpečné a hloupé.

Nemá sice jistotu, že bude mít vzpínajícího se koně až do jeho smrti, ale zvýší pravděpodobnost, že bude mít vzpínajícího se koně až do své smrti...

10.2.2022 20:33
koně

XXX.XXX.174.63

Shayela_2010 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak by jste naučili vzpínat koně pod sedlem. Já už to koně učila ze země. Zatím - měsíc a půl - toho nikdy nezneužil. Chtěla bych se zeptat jak to učíte koně ze sedla tak, abych ho nemusela tahat, jelikož bych ho pak nemohla zastavit bez vzpínání. Nějaké nápady už mám, ale chtěla bych slyšet i názory zkušenějších.

Všem děkuji za rady. 💕❤️

Už tohle je špatně "Chtěla bych se zeptat jak to učíte koně ze sedla tak, abych ho nemusela tahat, jelikož bych ho pak nemohla zastavit bez vzpínání"
Zastavujete li taháním za hubu ,nejezdíte dobře.
Názor zkušenějšího tedy zní, najezděte si koně správně .Abyste ho nemusela zastavovat tahem za hubu
Až budete fungovat na klasické pomůcky,jako je třeba váha a tlak, a budete mít koně posbíraného a v rovnováze ,pak teprv třeba možná zauvažujte o dalších cvicích

10.2.2022 21:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Shayela_2010 napsal(a):

Takže až do smrti smrťoucí?
I když už nebude vhodný pod sedlo? Když bude nemocný a léky a lepší krmení a termodeky na starouška budou stát velké peníze?
Hm, tak to klobouk dolů.

11.2.2022 01:55
lenacia

XXX.XXX.168.148

Víte co je cool trik... Naučit koně k vám přijít z výběhu... Zatím to umí jen příležitostně, když sebou nesu kyblík s papu.

11.2.2022 06:46
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Kdysi mi kdosi řekl, že mám poskytovat rady jen a výlučně při dvou příležitostech:
a) někdo mě o radu požádal
b) jde o život
Tady jsou naplněny obě podmínky.

Ten trik skutečně není bezpečný.
Jste slušná a milá. Ale je zjevné, že Vám chybí zkušenosti a znalosti. Až je budete mít, můžete svého koně (zdravého, natrénovaného) učit i obtížné cviky.
Ale zatím si nechte zajít chuť. Opravdu ano.
Pak si vygooglete levadu. Je to drezurní cvik, který je třeba provést správně. Existují videa, jak naučit koně levadu. A pozor, levada není vzpínání, je to cvik.
Problém není v tom, dostat koně na zadní nohy; problém je v tom, naučit ho provádět cvik správně, silově a tak, aby mu neubližoval a aby kůň neublížil okolí. Aby se naplnily tyto podmínky bezpečnosti, je nutné mít koně připraveného.
Člověk, který brzdí koně za hubu, nemá ani jedno - neumí, nezná, nemá zkušenosti a nemá koně natrénovaného a připraveného.
Začněte po malých krůčkách, od spodu a postupně. A třeba se k levadě dostanete.
Zatím to vypadá, že ještě neumíte bruslit, ale už chcete sbírat medaile na olympiádě. To prostě nemůže dopadnout jinak než katastrofou.
Znala jsem koně, který se vzpínal tak, až přepadl na záda. Jezdkyni zachránila nohu hruška sedla.
Některé koně bolí ze vzpínání záda. Kůň navyklý na vzpínání se bude vzpínat třeba i ve stáji, kde si může ublížit o strop nebo trám.
Neučte koně vzpínání; není to k ničemu dobré, je to nebezpečné pro koně, jezdce i okolí a je to naprosto zbytečné riziko.

11.2.2022 07:26
turistka

XXX.XXX.245.108

Shayela_2010 napsal(a):

Nedá mi to, ale musela jsem se u tohoto prohlášení hořce pousmát. Ještě před rokem jsem toto tvrdila taky a dnes tady pláču v jiné diskuzi, že mě okolnosti donutily ji prodat. 'Nikdy neříkej nikdy', nic pravdivějšího snad neznám...

Neregistrovaný uživatel

11.2.2022 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.41

turistka napsal(a):
Nedá mi to, ale musela jsem se u tohoto prohlášení hořce pousmát. Ještě před rokem jsem toto tvrdila taky a dnes tady pláču v jiné diskuzi, že mě okolnosti donutily ji prodat. 'Nikdy neříkej nikdy', nic pravdivějšího snad neznám...

Si kupte jineho. Tohle věčný babrani se v tom vám nepomůže

11.2.2022 08:30
turistka

XXX.XXX.245.108

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Si kupte jineho. Tohle věčný babrani se v tom vám nepomůže

Já tímto příspěvkem jen chtěla zadavatelce říct, že by měla počítat i s mikrovariantou, že toho koně skutečně může mít někdo jiný.
Lehce se řekne, ale kobylu jsem byla nucena prodat z určitých důvodů (a finance byly jedním z nich), takže koupit si jiného je teď jen krok z říše snů (třeba už jen proto, že ceny koní vystoupaly do závratných výšin).

11.2.2022 08:30
Arbora

XXX.XXX.80.73

Shayela_2010 napsal(a):

Prihláste sa všetci, čo ste si toto mysleli o akomkoľvek koňovi, ktorého ste kedy v živote vlastlili. Ja sa hlásim prvá.

11.2.2022 08:39
turistka

XXX.XXX.245.108

Arbora napsal(a):
Prihláste sa všetci, čo ste si toto mysleli o akomkoľvek koňovi, ktorého ste kedy v živote vlastlili. Ja sa hlásim prvá.

Já už se přihlásila výše.

Shayela_2010

11.2.2022 08:42
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Neřekla jsem že tak zastavuji. Z mého prvního příspěvku to tak vyznělo, ale není to tak že se sedím furt rovná, nohy stiskle a táhnu a táhnu a táhnu. Je pravda že jej zatáhnu, ale ne moc. Mírně se zaklonim, nohy mírně dopředu a lehce od koně. Když to nejde přidám hlasovou pobídku a pak až zatáhnu. A tady je ten bod. Až když to nejde. To nastává když ostatní koně před náma cválají a my už cválat nechcem nebo tak něco.

Lenacia:Zkoušela jsem ji naučit přijít z výběhu. Výběh má ale 3 ha a to fakt nejde. Kdysi mi někdo řekl, že moje trenérka učí koně přijít tak, že práskne bičem a zavolá jeho jméno. Já ho to učila na pískání a jméno. Šlo to. Opravdu přicházela (netvrdím že z těch tří hektarů) a to i bez jídla. Trvalo to sice dlouho, ale od sena a od ostatních koní to zvládla taky.

Sisi58: ano, zatím to je možné. Na té pastvině je ustajený starý kůň který nikdy nejezdil, protože má údajně křivé nohy a je tam už 5 let.

Varaxi: my máme 24/7 pastevko a do boxů chodí koně jenom na prášky. Ve výběhu mají otevřené boxy, aby mohl každý samostatně žrát a mít své chvilky. Na tu levádu se podívám.

11.2.2022 08:45
Dotaz

XXX.XXX.90.75

turistka napsal(a):
Já tímto příspěvkem jen chtěla zadavatelce říct, že by měla počítat i s mikrovariantou, že toho koně skutečně může mít někdo jiný.
Lehce se řekne, ale kobylu jsem byla nucena prodat z určitých důvodů (a finance byly jedním z nich), takže koupit si jiného je teď jen krok z říše snů (třeba už jen proto, že ceny koní vystoupaly do závratných výšin).

Co nějaký pony? Mívají levnější ustájení, dá se s nimi dělat spousta věcí, naklady jsou nižší a nutnost pohybu člověku prospěje. A jsou neskutečně roztomilí.

Coudas

11.2.2022 10:11
Coudas

XXX.XXX.87.254

O booože, maj to ty koně za potřebí....

11.2.2022 10:30
funnyfjord

XXX.XXX.156.2

Proč mi jako první myšlenka naskočilo po skouknutí koláže - "chudáci majitelé těch koní na fotkách" ... četla jsem tu včera i tu první diskuzi a tohle je stejně mimo :-(
Asi jsem přecitlivělá, v září jsme museli nechat jít za duhový most naši kobylku, někteří si možná pamatují a od té doby řeším co až pořídíme druhého koně bude jinak. A vzhledem k tomu že doma - to vidím tak za 5 let nejdřív, tak budeme muset do ustájení... a když skouknu nabídky, tak většinou se kolem koníků motají i děti, pod různým stavem "kontroly" ustajovatele. Představa že mi taková 12-ti letá Sheila bude učit koně cokoli, i když nebude sloužit jako provozák v době kdy ve stáji nebudu tak mám osypky... hm, možná jsem asi i zahořklá, nebo co primárně proti dětem nic nemám, mám dvě odrostlé, ale tohle vidím jako jeden z problémů který mě bude strašit.
Omlouvám se, není to úplně k tématu, ale určitě je to věc k diskuzi
P.S. z výběhu mi díky trénerovi, ke kterému jsme docházeli, chodila na kývnutí, v tu chvíli jsem si vždycky přišla jako mega frajer ♥ ...uměla to jako jediná.

11.2.2022 12:35

Shayela_2010 napsal(a):
Neřekla jsem že tak zastavuji. Z mého prvního příspěvku to tak vyznělo, ale není to tak že se sedím furt rovná, nohy stiskle a táhnu a táhnu a táhnu. Je pravda že jej zatáhnu, ale ne moc. Mírně se zaklonim, nohy mírně dopředu a lehce od koně. Když to nejde přidám hlasovou pobídku a pak až zatáhnu. A tady je ten bod. Až když to nejde. To nastává když ostatní koně před náma cválají a my už cválat nechcem nebo tak něco.

Lenacia:Zkoušela jsem ji naučit přijít z výběhu. Výběh má ale 3 ha a to fakt nejde. Kdysi mi někdo řekl, že moje trenérka učí koně přijít tak, že práskne bičem a zavolá jeho jméno. Já ho to učila na pískání a jméno. Šlo to. Opravdu přicházela (netvrdím že z těch tří hektarů) a to i bez jídla. Trvalo to sice dlouho, ale od sena a od ostatních koní to zvládla taky.

Sisi58: ano, zatím to je možné. Na té pastvině je ustajený starý kůň který nikdy nejezdil, protože má údajně křivé nohy a je tam už 5 let.

Varaxi: my máme 24/7 pastevko a do boxů chodí koně jenom na prášky. Ve výběhu mají otevřené boxy, aby mohl každý samostatně žrát a mít své chvilky. Na tu levádu se podívám.

Pomůcka pro zastavení je špatně. Ale i kdyby byla dobře, uznávám, že v lotu cválajících koní se brzdí hůře.

11.2.2022 13:00
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pomůcka pro zastavení je špatně. Ale i kdyby byla dobře, uznávám, že v lotu cválajících koní se brzdí hůře.

Taky mi popis zastavení přišel špatně,ale není to třeba "westernový způsob" ?
Dneska si každý tvoří různé vlastní variace ,jak který kůň na co zareaguje,tak třeba to?

Shayela_2010

11.2.2022 14:27
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Můžu se zeptat jak koně brzdíte vy? Nás to vždycky učili takhle a proto to tak dělám.
funnyfjord: můžu se zeptat na tu vaši myšlenku? Jak to bylo myšleno. Vy jste to asi vysvětlila v té zprávě dole, ale já si nejsem jistá jestli jsem to pochopila správně.

11.2.2022 14:37

Shayela_2010 napsal(a):
Můžu se zeptat jak koně brzdíte vy? Nás to vždycky učili takhle a proto to tak dělám.
funnyfjord: můžu se zeptat na tu vaši myšlenku? Jak to bylo myšleno. Vy jste to asi vysvětlila v té zprávě dole, ale já si nejsem jistá jestli jsem to pochopila správně.

Sedem a holení. Sedím rovně, zatnu břišní svaly, holeněmi lehce pobídnu, aby se zadní nohy posunuly pod tělo a ruka vydrží, netahá. Značka ideál na jízdárně. Jak jsem psala, venku ve skupině je to něco jiného, to asi každý už toho koně za hubu vzal. Jo a jezdím anglii, na dobře přiježděných koních.

Shayela_2010

11.2.2022 15:02
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Já jezdím western. Ty břišní svaly zatnu taky, ale holeněmi nepobizim. Ten váš styl zkusím taky, třeba půjde i v terénu a mezi dalšími koňmi. A aby si někdo nepredstavoval že se základním až někam na záda koně, tak jen trošku, spíš přenesu váhu dozadu a tím pádem se trošku zaklonim.

11.2.2022 15:14

Shayela_2010 napsal(a):
Já jezdím western. Ty břišní svaly zatnu taky, ale holeněmi nepobizim. Ten váš styl zkusím taky, třeba půjde i v terénu a mezi dalšími koňmi. A aby si někdo nepredstavoval že se základním až někam na záda koně, tak jen trošku, spíš přenesu váhu dozadu a tím pádem se trošku zaklonim.

Ten styl nezkoušej, ale nejdřív ho koně nauč. Až potom může případně fungovat venku mezi koňmi atd.

Shayela_2010

11.2.2022 15:17
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Koně to učit nebudu, to by v tom měl zmatek. Já to zkusím na jednom z taborovych koní na kterých občas jezdím, ti jsou bohužel zvyklí na všechno.

11.2.2022 15:26

V pohybu koně neruším, ruka následuje hubu, snažím se sedět v těžišti, uvolněně, 30% stydká, 70% sedací. Pokud chci zpomalit, zasednu (ramena dozadu, "zaklonit", 10% stydká, 90% sedací, pocit "propadám koněm" -> uvolnění, člověk by neměl ztuhnout), přestanu následovat pohyb koně rukou i sedem (kývavý pohyb hrudníku), dlouhý výdech (ehm ehm, ideální případ - ale já si vlastně pomáhám pískáním, takže dlouhé písknutí s výdechem v co nejnižším tónu), stisknutí kolen (kolena leží na velkých svalech, které pracují s přední nohou, zároveň tak omezuji kývavý pohyb hrudníku - člověk nesmí ztuhnout, ječela na mě trenérka "zadek jako blátíčko"). Třeba je tam někde i ten břišní sval, no na mém břiše to rozhodopádně není poznat Připobídnu (jízdárna) pouze ve chvíli, kdy mám tucha, že k zadku nedoteklo, že se zastavuje (ale příliš často netuším). Ale protože mám chodivého koně, a často následně ze zastavení vyklusávám či klidně i vycválávám, on v očekávání nejhoršího většinou zastavuje do pružinky

V poklidné situaci mi i ten "dostihák" i v terénu pěkně reaguje na toto. Ale musela jsem ho to naučit. A když je prost vyšších mozkových funkcí (jééé, voni utíkaj, já asi musím takyyy), tak musí nastoupit k tomu všemu ještě otěž. Je dobré, když člověk umí obrátit pozornost koně k sobě a svým požadavkům, to jsme taky dlouho trénovali... A taky jsme trénovali, že když ostatní odskočí cvalem, tak on zrovna nemusí. A klidně si tu louku může odcapkat krokem (ehm, odcaplovat klusocvalem). Oni na nás počkají na konci louky.

Coudas

11.2.2022 15:32
Coudas

XXX.XXX.87.254

Řeknu koni "hou".

11.2.2022 15:35
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

Shayela_2010 napsal(a):

Moje myšlenka byla jednoduchá, myslím že kůň / koně se kterými pracujete nejsou vaši, pokud ano, tak se moc omlouvám. Důvod proč mi dotaz na vzpínání nepasuje je vysvětlený dál - protože představa že někdo podobně "prčí" koně bez mého vědomí je jedině na nervy. Jak vysvětlují zkušenější v dalších příspěvcích, je to o ústa a poměrně nevratná dovednost.
Výborně to zdůvodnil i příspěvek o kus výš - levada v rámci španělské jezdecké školy je náročný prvek, pro který musí být kůň schopný pracovat se svým těžištěm a mít na to připravené svaly zádě, atd... Ono je zvednutí a zvednutí... Ale pokud by mi šlo o podobný směr, kterým bych s koněm chtěla jít tak jedině pod trenérem.
Našla bych si fakt jiný cvik který je efektní a přitom užitečný... A určitě bych si zašla na kurz, nebo pozvala trenéra k sobě. Hodně to pomůže - než jít metodou pokus omyl, pak se to špatně spravuje. Pokud jste z Moravy a není tu reklama špatně můžu předat odkaz na nabídku toho mého.
Podotýkám že tady nereaguju za účelem reklamy, ale nějak jsem cítila potřebu se vyjádřit. Ať vám koně jdou, já vyhlížím víkend - když to klapne, tak sobota i neděle v sedle ❤️

11.2.2022 15:39

fjorde, tady můžete dělat reklamy na trenéry horem dolem Klidně jmenovitě!

11.2.2022 15:45
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

V pohybu koně neruším, ruka následuje hubu, snažím se sedět v těžišti, uvolněně, 30% stydká, 70% sedací. Pokud chci zpomalit, zasednu (ramena dozadu, "zaklonit", 10% stydká, 90% sedací, pocit "propadám koněm" -> uvolnění, člověk by neměl ztuhnout), přestanu následovat pohyb koně rukou i sedem (kývavý pohyb hrudníku), dlouhý výdech (ehm ehm, ideální případ - ale já si vlastně pomáhám pískáním, takže dlouhé písknutí s výdechem v co nejnižším tónu), stisknutí kolen (kolena leží na velkých svalech, které pracují s přední nohou, zároveň tak omezuji kývavý pohyb hrudníku - člověk nesmí ztuhnout, ječela na mě trenérka "zadek jako blátíčko"). Třeba je tam někde i ten břišní sval, no na mém břiše to rozhodopádně není poznat Připobídnu (jízdárna) pouze ve chvíli, kdy mám tucha, že k zadku nedoteklo, že se zastavuje (ale příliš často netuším). Ale protože mám chodivého koně, a často následně ze zastavení vyklusávám či klidně i vycválávám, on v očekávání nejhoršího většinou zastavuje do pružinky

V poklidné situaci mi i ten "dostihák" i v terénu pěkně reaguje na toto. Ale musela jsem ho to naučit. A když je prost vyšších mozkových funkcí (jééé, voni utíkaj, já asi musím takyyy), tak musí nastoupit k tomu všemu ještě otěž. Je dobré, když člověk umí obrátit pozornost koně k sobě a svým požadavkům, to jsme taky dlouho trénovali... A taky jsme trénovali, že když ostatní odskočí cvalem, tak on zrovna nemusí. A klidně si tu louku může odcapkat krokem (ehm, odcaplovat klusocvalem). Oni na nás počkají na konci louky.

👍 krásný popis a když se to uvolnění těla dostane i do mozku a s koněm se cítíte, tak je to bomba.

11.2.2022 15:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Coudas napsal(a):
Řeknu koni "hou".

Kamarádka má bývalou tahací, ta říká "prr..."

Shayela_2010

11.2.2022 16:00
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Všem vám děkuji ❤️jste výborní. Ti koně v koláži nejsou mí, to je pravda. Jsou to koně na kterých jsem jezdila. Vlastního také mám a právě toho to chci učit. Krásný popis zastavení, děkuji. Jsem velice překvapená že tu nejsou skoro žádné negativní odpověďi, za což jsem ráda. Jak tady někdo psal 12ti letý holky...., tak to číslo v přezdívce není moje datum narození, ale to nevadí. Budu ráda za další rady a typy třeba na nějaké zajímavé cviky které pomůžou zlepšit vztah a podobně. Až budu mít někdy na jaře čas, dám vám sem video naší práce ze země (pokud to nevadí). Všichni si o víkendu svoje koníky užijte, já až v březnu nebo příští neděli, teď to že zdravotních důvodů nejde. ❤️💕

Coudas

11.2.2022 16:06
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já nevím, že se poslední dobou rozmohlo ve velkém získávání vztahu s koněm prací nebo nějakým cvičením.

poppi

11.2.2022 16:07
poppi

XXX.XXX.27.178

Coudas napsal(a):
Já nevím, že se poslední dobou rozmohlo ve velkém získávání vztahu s koněm prací nebo nějakým cvičením.

No právě. Nejjistější a nejhlubší vztah má se zvířetem ten, kdo ho krmí, moc ho neprudí a je k němu spravedlivý.
Platí to i o psech :D

11.2.2022 16:07
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

fjorde, tady můžete dělat reklamy na trenéry horem dolem Klidně jmenovitě!

Tož jdu do toho - díky moc - příští týden mám výročí spolupráce s Pavlem z https://ranchluckyseven.cz/ má i FB skupinu přirozená komunikace tak zkuste nakouknout.
No a proč? Protože neznám člověka který by do toho dával tolik srdce a snahy. Pro vysvětlení - jsem "starý" začátečník, jezdím něco přes tři roky, z toho až poslední dva roky intenzivně. K tomu čtyřicítka na krku a nulové pohybové nadání. Naše kobylka byla starší fjordka s vlastními návyky, už po první lekci byl obrovský posun - kůň stál na místě v klidu, postupně jsme přidávali další a další věci, v začátku pracoval jen s kobylku až ona uměla zapojil mě. V každé lekci řešil co konkrétně nám nešlo, vymýšlel činnosti které by odbouraly problémy. Po tom co jsme o tu naši přišli jsem zjistila že to bez koní nejde, jezdím teď půl roku na paintovi z jeho odchovu a pokračujeme dál. Je to člověk který nevidí v první řadě peníze, ale má za cíl vám předat co nejvíc. Jezdil rodeo v Německu, natáčí pohádky, má úžasného chovného hřebce QH, šije sedla, dělá kovářskou práci, miluje lukostřelbu z koně.. . A k tomu že to ten nejvíc skromný člověk co znám. Omlouvám se za samé superlativy, ale nějaké stáje o trenéry jsme prošli a jeho přístup je diametrálně odlišný. Má i anglickou jezdeckou licenci, western nenutí. Kdyby byl jakýkoli dotaz, jsem k dispozici, pořád mě udivuje " že smím, že se mi ten člověk věnuje" 🙏
Fotky jsou spíš pro pobavení, ale ve svém věku jsem moc ráda že seskočím bezpečné v klusu, nemám problém jezdit pozpátku a dělat další blbiny, na luk se chystáme na jaře 😁

poppi

11.2.2022 16:23
poppi

XXX.XXX.27.178

funnyfjord napsal(a):
Tož jdu do toho - díky moc - příští týden mám výročí spolupráce s Pavlem z https://ranchluckyseven.cz/ má i FB skupinu přirozená komunikace tak zkuste nakouknout.
No a proč? Protože neznám člověka který by do toho dával tolik srdce a snahy. Pro vysvětlení - jsem "starý" začátečník, jezdím něco přes tři roky, z toho až poslední dva roky intenzivně. K tomu čtyřicítka na krku a nulové pohybové nadání. Naše kobylka byla starší fjordka s vlastními návyky, už po první lekci byl obrovský posun - kůň stál na místě v klidu, postupně jsme přidávali další a další věci, v začátku pracoval jen s kobylku až ona uměla zapojil mě. V každé lekci řešil co konkrétně nám nešlo, vymýšlel činnosti které by odbouraly problémy. Po tom co jsme o tu naši přišli jsem zjistila že to bez koní nejde, jezdím teď půl roku na paintovi z jeho odchovu a pokračujeme dál. Je to člověk který nevidí v první řadě peníze, ale má za cíl vám předat co nejvíc. Jezdil rodeo v Německu, natáčí pohádky, má úžasného chovného hřebce QH, šije sedla, dělá kovářskou práci, miluje lukostřelbu z koně.. . A k tomu že to ten nejvíc skromný člověk co znám. Omlouvám se za samé superlativy, ale nějaké stáje o trenéry jsme prošli a jeho přístup je diametrálně odlišný. Má i anglickou jezdeckou licenci, western nenutí. Kdyby byl jakýkoli dotaz, jsem k dispozici, pořád mě udivuje " že smím, že se mi ten člověk věnuje" 🙏
Fotky jsou spíš pro pobavení, ale ve svém věku jsem moc ráda že seskočím bezpečné v klusu, nemám problém jezdit pozpátku a dělat další blbiny, na luk se chystáme na jaře 😁

Hm......koukala jsem na to na FB a přišlo mi to až moc hezký :D
ale tenhle komentář mě možná přiměje k tomu, abych se na jeho kurz vydala.

Chtěla bych zlepšit komunikaci se svým koněm, trochu se přehoupnout přes to "neživíš, nepřepínej" a pozitivka mi nesedí.

Shayela_2010

11.2.2022 16:25
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Já už její důvěru získala, ale spíš mě zajímají cviky, které kůň provede jen tehdy, když mi plně věří.

Coudas

11.2.2022 16:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Budu jako vždy mimo, ale když kravinky tak kravinky, a ne, fakt to nijak necvičíme.

https://m.youtube.com/watch?v=aGUyabJEqxE

11.2.2022 17:12
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

poppi napsal(a):
Hm......koukala jsem na to na FB a přišlo mi to až moc hezký :D
ale tenhle komentář mě možná přiměje k tomu, abych se na jeho kurz vydala.

Chtěla bych zlepšit komunikaci se svým koněm, trochu se přehoupnout přes to "neživíš, nepřepínej" a pozitivka mi nesedí.

Fakt to tak je - nepamlskuje, základ je MR ale zbytek jeho vlastní pozorování... Hodně delá respekt koně. Pro mě je nejvíc nálada v jeho stádečku, které se plynule mění v rámci toho kolik koní ke svým na výcvik. A ty výsledky jsou i u specifických koní jako byla ta naše. Přijeď na kurz a sama uvidíš. Určitě přijdu nakouknout. Ukázky jsou na koních různé fázi, zkouší si i kurzisti na tom úvodním. Bližší info poskytne tisková mluvčí Kristýna na FB. 🤠

Coudas

11.2.2022 17:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

funnyfjord napsal(a):
Fakt to tak je - nepamlskuje, základ je MR ale zbytek jeho vlastní pozorování... Hodně delá respekt koně. Pro mě je nejvíc nálada v jeho stádečku, které se plynule mění v rámci toho kolik koní ke svým na výcvik. A ty výsledky jsou i u specifických koní jako byla ta naše. Přijeď na kurz a sama uvidíš. Určitě přijdu nakouknout. Ukázky jsou na koních různé fázi, zkouší si i kurzisti na tom úvodním. Bližší info poskytne tisková mluvčí Kristýna na FB. 🤠

MR míněno Mothy Roberts?

11.2.2022 18:47

Shayela_2010 napsal(a):
Koně to učit nebudu, to by v tom měl zmatek. Já to zkusím na jednom z taborovych koní na kterých občas jezdím, ti jsou bohužel zvyklí na všechno.

Nebude to fungovat.

11.2.2022 18:51

Shayela_2010 napsal(a):
Já už její důvěru získala, ale spíš mě zajímají cviky, které kůň provede jen tehdy, když mi plně věří.

Jako s tím morčetem? Omlouvám se, ale nedalo mi to.

Coudas

11.2.2022 18:58
Coudas

XXX.XXX.87.254

Shayela_2010 napsal(a):

Ale dyť píšete něco jiného?

11.2.2022 19:16

Coudas napsal(a):
Budu jako vždy mimo, ale když kravinky tak kravinky, a ne, fakt to nijak necvičíme.

https://m.youtube.com/watch?v=aGUyabJEqxE

Postavit se na koně a pak seskočit přes hlavu - cvičitel tlesknul, aby ji kůň sklonil - to jsme dělali jako děti.

11.2.2022 19:54

Shayela_2010 napsal(a):

Nerozumím. Koně to učit nebudu, ale zkusím to na jednom z táborových koní. Mimochodem, ne bohužel, ale bohudík jsou zvyklí na všechno. Tipnu si - věk 12, 13 let?

kamilakamca

12.2.2022 03:40
kamilakamca

XXX.XXX.96.72

Myslím,že misto vysvětlování,proč není dobré to koně učit by bylo učinější dát pát pěkných videjek,jak takový cvik může dopadnout a pak možná zadavatelka přestane toužit po tom machrovat na koni co skáče po zadních

12.2.2022 05:35
lenacia

XXX.XXX.173.255

Sem viděla na Insta jako 'cool video', kde holka dala nohu do třmenu a v tu chvíli se kůň vzepnul a ona nasedla když měl přední ve vzduchu... Fajne, pokud to takhle skutečně chcete. Já bych Teda koně na zadních při nasedání nechtěla

12.2.2022 08:06

lenacia napsal(a):
Sem viděla na Insta jako 'cool video', kde holka dala nohu do třmenu a v tu chvíli se kůň vzepnul a ona nasedla když měl přední ve vzduchu... Fajne, pokud to takhle skutečně chcete. Já bych Teda koně na zadních při nasedání nechtěla

Ani já ne. To je dobré jako show, ale ne pro praktické použití. Jsem zvyklá na koně, kteří postojí, i kdybych se tam hrabala půl minuty.

Shayela_2010

12.2.2022 08:57
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Co zase s morčetem? Proč sem pletete morče? A příspěvek pod tím? Co jiného? Na ty svý zprávy se ještě podívám, ale co jinyho jsem psala?

Shayela_2010

12.2.2022 09:46
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Tady to, aha.. Zlepšit vztah, omlouvám se. Myslím že cviky se vztah o moc zlepšit nedá, spíš se dá zjistit jak moc velký je. To s tím morčetem moc nechápu, je mi to divné. Bohužel u taborovych koní je jak bohužel tak bohudík. Bohužel je to proto, že každý jezdec má trošku jiný styl jízdy a tím pádem pak získávají zlozvyky. Já táborovy koně moc nemusím, ale jezdím na nich. Bohudík je proto, že snesou všechno. Myslím jakože pobídky a zastavovani.

12.2.2022 09:51
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

Coudas napsal(a):
MR míněno Mothy Roberts?

Jj

12.2.2022 09:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

https://www.konskeknihy.cz/hry-s-konmi--jutta-wiemers/

velmi doporučuji tuhle knihu co se týká frajeřinek s koněm

a co se týká opravdových základů (což kvalitní zastavování je), doporučuji tuhle knihu
https://knihy.heureka.cz/jezdeni-ve-volnem-case-zaklady-uvolneneho-jezdeni-peter-kreinberg/#prehled/

12.2.2022 09:55
funnyfjord

XXX.XXX.241.235

Shayela_2010 napsal(a):
Tady to, aha.. Zlepšit vztah, omlouvám se. Myslím že cviky se vztah o moc zlepšit nedá, spíš se dá zjistit jak moc velký je. To s tím morčetem moc nechápu, je mi to divné. Bohužel u taborovych koní je jak bohužel tak bohudík. Bohužel je to proto, že každý jezdec má trošku jiný styl jízdy a tím pádem pak získávají zlozvyky. Já táborovy koně moc nemusím, ale jezdím na nich. Bohudík je proto, že snesou všechno. Myslím jakože pobídky a zastavovani.

Vztah - z toho co jsem nějak pochopila - vzniká na základě respektu, pořád je to o myšlenkových pochodech stádového zvířete - tu lásku si tam promítáme my lidé. Pokud vás kůň respektuje, jste silný ale spravedlivý a hlavně čitelný šéf - pak udělá co po něm chcete... Pokud to umí.

12.2.2022 11:07

Shayela_2010 napsal(a):
Co zase s morčetem? Proč sem pletete morče? A příspěvek pod tím? Co jiného? Na ty svý zprávy se ještě podívám, ale co jinyho jsem psala?

Já jenom, že ze stejné IP adresy píše taky Shayela, akorát 2021. A ta se ptá na rady ohledně morčete, kterými se stejně nehodlá řídit. Možná náhoda, no.

12.2.2022 11:55

Shayela_2010 napsal(a):

No a kterého koně teda nebudete učit zastavování, aby v tom neměl zmatek?

12.2.2022 12:16
lenacia

XXX.XXX.173.255

Se zastavováním bojuju furt taky.
A to mám docela dost pokroků, během loňského podzimu sme se Sárou zlepšily pobídky holení a sedem. Ale jakmile má přijít zastavení, tak de... A de... A de...
Člověk se má tedy posadit do toho sedla zpevnit a ztuhnout záda a dát najevo že nepůjde s pohybem? Protože mi přijde, že je to kobyle jedno.
Naopak mi přijde že toho zneužívala a třeba i zase zrychlila a zkoušela co může dělat dokud zase nechytnu rytmus a balanc...

12.2.2022 12:20

lenacia napsal(a):
A to mám docela dost pokroků, během loňského podzimu sme se Sárou zlepšily pobídky holení a sedem. Ale jakmile má přijít zastavení, tak de... A de... A de...
Člověk se má tedy posadit do toho sedla zpevnit a ztuhnout záda a dát najevo že nepůjde s pohybem? Protože mi přijde, že je to kobyle jedno.
Naopak mi přijde že toho zneužívala a třeba i zase zrychlila a zkoušela co může dělat dokud zase nechytnu rytmus a balanc...

Máte trenéra? Dobrého? A taky třeba dobrého koně, u kterého to už funguje? Myslím klidně i cizího, na kterém se to můžete naučit. Jako - má přijít zastavení a kůň pořád jde a jde (i na jízdárně?), je prostě špatně.

Coudas

12.2.2022 13:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):

Kobyla se to musí naučit. To, že to Vy nějak uděláte neznamená, že to kobyla chápe. K popisovanému zastavení musíte dojít treninkem. Udělat jak popisujete, a v začátcích zastavit i udidlem, slovnim povelem, nebo na co je naučená. A postupně odbourávat ty poslední věci. Tedy začít ztuhnutim, záklonem, zasednutím, slovní povel, zatáhnutí za otěže, dokud nezastaví. Stále stejný postup opakovat, dokud kobyla nezačne brzdit už při Vaší myšlence na zastavení. Můj názor.

12.2.2022 13:18

Já jenom, že ze stejné IP adresy píše taky Shayela, akorát 2021. A ta se ptá na rady ohledně morčete, kterými se stejně nehodlá řídit. Možná náhoda, no.

Oprava Sheyla 2021. A pak se z ní stala Shayela 2010.

12.2.2022 13:21
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
Kobyla se to musí naučit. To, že to Vy nějak uděláte neznamená, že to kobyla chápe. K popisovanému zastavení musíte dojít treninkem. Udělat jak popisujete, a v začátcích zastavit i udidlem, slovnim povelem, nebo na co je naučená. A postupně odbourávat ty poslední věci. Tedy začít ztuhnutim, záklonem, zasednutím, slovní povel, zatáhnutí za otěže, dokud nezastaví. Stále stejný postup opakovat, dokud kobyla nezačne brzdit už při Vaší myšlence na zastavení. Můj názor.

Inu, to vlastně sem takhle dělala. Sed, hlas a když jde dál tak tah otěže, případně stočení do kroužku, protože se s ní nebudu rvát o hubu.
Ale musím říct že jak sem ke konci jezdila na té tréninkové ohlávce od Aivy, tak tam mi reagovala mnohem lépe a neprala se. Uvidím v létě. :)

12.2.2022 13:22

Coudas napsal(a):

Je to tak. Ale chce to velkou sebekontrolu za strany jezdce. Aby to dělal pořád stejně.

Coudas

12.2.2022 13:33
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Inu, to vlastně sem takhle dělala. Sed, hlas a když jde dál tak tah otěže, případně stočení do kroužku, protože se s ní nebudu rvát o hubu.
Ale musím říct že jak sem ke konci jezdila na té tréninkové ohlávce od Aivy, tak tam mi reagovala mnohem lépe a neprala se. Uvidím v létě. :)

Pak mne napadá jedině ze země naučit zastavit na hlas "natvrdo". Nemyslím tvrdě, ale naučit ze na slovni povel se stojí za všech okolností.
A v sedle začít slovním povelem a dále popsaným.

12.2.2022 13:50
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
Pak mne napadá jedině ze země naučit zastavit na hlas "natvrdo". Nemyslím tvrdě, ale naučit ze na slovni povel se stojí za všech okolností.
A v sedle začít slovním povelem a dále popsaným.

Co znamená 'ze země' Jakože, pokud s ní pracuji na vodítku a jdu vedle ní, tak na slovní povel zastavit stojí. S trochou porovnávání sem pak schopná jí na jízdárně i 'odložit' a odejít a ona stojí (na trávě to nefunguje tam se pase )... ale při lonžování případně v kruhovce ma na slovní povel prdí úplně stejně. Tam je pro ní zastavení jen příhod ke mě.

Coudas

12.2.2022 14:00
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Co znamená 'ze země' Jakože, pokud s ní pracuji na vodítku a jdu vedle ní, tak na slovní povel zastavit stojí. S trochou porovnávání sem pak schopná jí na jízdárně i 'odložit' a odejít a ona stojí (na trávě to nefunguje tam se pase )... ale při lonžování případně v kruhovce ma na slovní povel prdí úplně stejně. Tam je pro ní zastavení jen příhod ke mě.

No tak přesně to jsem měla na mysli 🙂 Že zastaví třeba na 10 metrů od Vás na slovní povel. Tedy prácička na zastavování ze země 😊 Neberte to jako rejpanec, ale pak se nedivte, ze Vám nezastaví ze sedla. Musíte na svém požadavku trvat vždy a za všech okolností. Popsala bych detailněji, ale horsemanům se za takovéhle rady platí těžký peníze 🤫 Vtip samozřejmě.

12.2.2022 17:04
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
No tak přesně to jsem měla na mysli 🙂 Že zastaví třeba na 10 metrů od Vás na slovní povel. Tedy prácička na zastavování ze země 😊 Neberte to jako rejpanec, ale pak se nedivte, ze Vám nezastaví ze sedla. Musíte na svém požadavku trvat vždy a za všech okolností. Popsala bych detailněji, ale horsemanům se za takovéhle rady platí těžký peníze 🤫 Vtip samozřejmě.

Tak, kdybych ty hodiny místo v bankovkách platila v kovových, tak by to těžký prachy udělalo...
Trénovala sem s ní postupně nejdřív na vodítku, potom aby vedle mě šla a zastavila navolno, pak s4m přešla na tušírku a zvýšila vzdálenost.... Ale jakmile sem přešla na lonž nebo kruhovku, už sem na to byla krátká.

Coudas

12.2.2022 17:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Tak, kdybych ty hodiny místo v bankovkách platila v kovových, tak by to těžký prachy udělalo...
Trénovala sem s ní postupně nejdřív na vodítku, potom aby vedle mě šla a zastavila navolno, pak s4m přešla na tušírku a zvýšila vzdálenost.... Ale jakmile sem přešla na lonž nebo kruhovku, už sem na to byla krátká.

A důvod?

12.2.2022 17:26
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
A důvod?

Už sem to neuměla koby vysvětlit

Coudas

12.2.2022 17:39
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Už sem to neuměla koby vysvětlit

A jak jste ji to vysvětlovala vedle ní?

12.2.2022 17:45
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
A jak jste ji to vysvětlovala vedle ní?

pohybem ruky, případně natažením tušírky, ke konci stačilo slovně a zastavit, a Sára i sama couvla zpátky aby stála správně hlavou u ramene...

Coudas

12.2.2022 18:07
Coudas

XXX.XXX.87.254

Takže žádné působení na ohlávku? Jen tušírka a ruka? To může být ta chybka, která se pak projeví ve zdálenosti tím, že nedokážete povel přenést lonží či vodítkem.

12.2.2022 18:38
lenacia

XXX.XXX.214.213

Coudas napsal(a):
Takže žádné působení na ohlávku? Jen tušírka a ruka? To může být ta chybka, která se pak projeví ve zdálenosti tím, že nedokážete povel přenést lonží či vodítkem.

Na ohlávku v začátcích. Pak ale už bez ní...
Když ale sem zkoušela ten tah na té lonži či dlouhém vodítku tak při tom pokynu přijde ke mě a teprve pak zastaví

Coudas

12.2.2022 18:44
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Na ohlávku v začátcích. Pak ale už bez ní...
Když ale sem zkoušela ten tah na té lonži či dlouhém vodítku tak při tom pokynu přijde ke mě a teprve pak zastaví

Tam pak právě nejde o tah, ale o jakési zakvedlání, zavlnení. Lonží z boku prece i fyzicky nemůžete zatáhnout dozadu.

12.2.2022 19:01

lenacia napsal(a):

Tak používejte lonžovací bič tak, jak jste používala pro zastavení tušírku. Jen budete dál, zprvu ne na délku celé lonžky, ale jen lonžovacího biče. Až to půjde, můžete se zase posunout dál od koně.

12.2.2022 19:10
lenacia

XXX.XXX.214.213

Tak používejte lonžovací bič tak, jak jste používala pro zastavení tušírku. Jen budete dál, zprvu ne na délku celé lonžky, ale jen lonžovacího biče. Až to půjde, můžete se zase posunout dál od koně.

To sem zkoušela. Od té určité vzdálenosti už mi jen změnila směr... Ale my na to teď časem přijdeme 💪

12.2.2022 19:11
lenacia

XXX.XXX.214.213

Coudas napsal(a):
Tam pak právě nejde o tah, ale o jakési zakvedlání, zavlnení. Lonží z boku prece i fyzicky nemůžete zatáhnout dozadu.

To sem též vydedukovala že bude ten důvod. Ale zavlnění, to sem nezkoušela pravda

12.2.2022 20:06
lenacia

XXX.XXX.214.213

Ale napadá mě. Možná bych mohla ze sedla zkusit použít na naučení tu tušírku? Když by mi na ni teoreticky mohla zareagovat i ze sedla🤔

Coudas

12.2.2022 20:10
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Ale napadá mě. Možná bych mohla ze sedla zkusit použít na naučení tu tušírku? Když by mi na ni teoreticky mohla zareagovat i ze sedla🤔

Zkuste to.

14.2.2022 06:49

Tušírku můžeš, poklepeš zepředu na prsa, pokud kobyla umí, zastaví. Nicméně bude to pro ni daleko méně názorné. Doporučuji ze země nejprve nacvičit poklepání na rameno (levé, pravé), pak teprve procvičovat ze sedla. Pokyn spojit s pomůckami sedem, a zároveň podle míry koně potom tušírku používat méně a méně (použít ji pouze pro převedení signálu), v průběhu dalších dní cvičení bude třeba stačit tušírku pouze posunout od pozice u holeně směrem k pleci a nakonec bude stačit jen miknout tušírkou dopředu. U všeho musí ale probíhat i ta pomůcka, na kterou chceš, aby následně kůň pod sedlem fakt reagoval. Jinak si koně naučíš na tušírku, což asi není marné, ale asi to není tvůj cíl :-)

Ale úplně nejlepší se mi jeví naučit na hlas. Včera zrovna jsem to vysvětlovala slečně, která říkala, že jí někdy kůň zastaví, někdy jen zpomalí, že to musí koně naučit jako reflex. Aby nejprve byla reakce "zabořím kopyta do země" a pak teprve přemýšlení "proč to dělám a chce se mi?".

Je třeba, aby když už si vymyslíš pokyn k zastavení, sloužil pouze k zastavení a nikoli pro jakékoli zpomalení, na to může být zase jiný pokyn. Pak se dá nouzově pokyn k zastavení použít kdykoli i v panice (vyplatilo, mockrát). Bohužel pokyn ke zpomalení si neumím představit naučit do reflexu. Zatímco s tím zastavením to jde. Jde pouze o to, pokaždé vyžadovat 100% splnění úkolu, a pokud kůň váhá, poslat ho při cviku klidně i do couvání, aby se to upevnilo. Zezačátku klidně po tom pokynu může následovat rovnou krok zpět, tj. postavit to na začátku jako povel k couvnutí o jeden krok z jakéhokoli chodu. Požadavek se dá posléze vždy zmírnit, ale nelze požadavek zpočátku chtít po koni jen napůl, a pak přidávat obtížnost, to je bod, ve kterém to kůň nepochopí.

Další věc, kterou si člověk musí uvědomit, a jak podle mě správně píše Coudas, je, že kůň to prostě nezná od přirození. Ty nejprve musíš koně přimět cvik splnit "jakkoli", a označit splnění cviku za žádoucí chování (kokino, klikr, pochvala, dám koni pokoj, to je jedno, jaký způsob "tohle bylo správně" zvolíš). Ve chvíli, kdy koni secvakne, co PŘESNĚ po něm chceš, bude mít snahu to předvést, a ty pouze upravuješ předvedení tak, aby to skončilo vždy správně. Pořád je potřeba každou snahu ocenit a zároveň dbát na to (u toho zastavení), aby cvik proběhl až do konce (krok zpět nebo tři vteřiny nehybně nebo whatever obtížnější variantu si zvolíš). Je dobré mít dvě možnosti pochvaly. Jedna k označení "přihořívá, ještě se snaž, jsi na dobré cestě" a druhá k označení "hoří, cvik je hotový, nejlepší koníček na světě". Teda se mně osvědčilo.

14.2.2022 09:43
lenacia

XXX.XXX.173.255

Tušírku můžeš, poklepeš zepředu na prsa, pokud kobyla umí, zastaví. Nicméně bude to pro ni daleko méně názorné. Doporučuji ze země nejprve nacvičit poklepání na rameno (levé, pravé), pak teprve procvičovat ze sedla. Pokyn spojit s pomůckami sedem, a zároveň podle míry koně potom tušírku používat méně a méně (použít ji pouze pro převedení signálu), v průběhu dalších dní cvičení bude třeba stačit tušírku pouze posunout od pozice u holeně směrem k pleci a nakonec bude stačit jen miknout tušírkou dopředu. U všeho musí ale probíhat i ta pomůcka, na kterou chceš, aby následně kůň pod sedlem fakt reagoval. Jinak si koně naučíš na tušírku, což asi není marné, ale asi to není tvůj cíl :-)

Ale úplně nejlepší se mi jeví naučit na hlas. Včera zrovna jsem to vysvětlovala slečně, která říkala, že jí někdy kůň zastaví, někdy jen zpomalí, že to musí koně naučit jako reflex. Aby nejprve byla reakce "zabořím kopyta do země" a pak teprve přemýšlení "proč to dělám a chce se mi?".

Je třeba, aby když už si vymyslíš pokyn k zastavení, sloužil pouze k zastavení a nikoli pro jakékoli zpomalení, na to může být zase jiný pokyn. Pak se dá nouzově pokyn k zastavení použít kdykoli i v panice (vyplatilo, mockrát). Bohužel pokyn ke zpomalení si neumím představit naučit do reflexu. Zatímco s tím zastavením to jde. Jde pouze o to, pokaždé vyžadovat 100% splnění úkolu, a pokud kůň váhá, poslat ho při cviku klidně i do couvání, aby se to upevnilo. Zezačátku klidně po tom pokynu může následovat rovnou krok zpět, tj. postavit to na začátku jako povel k couvnutí o jeden krok z jakéhokoli chodu. Požadavek se dá posléze vždy zmírnit, ale nelze požadavek zpočátku chtít po koni jen napůl, a pak přidávat obtížnost, to je bod, ve kterém to kůň nepochopí.

Další věc, kterou si člověk musí uvědomit, a jak podle mě správně píše Coudas, je, že kůň to prostě nezná od přirození. Ty nejprve musíš koně přimět cvik splnit "jakkoli", a označit splnění cviku za žádoucí chování (kokino, klikr, pochvala, dám koni pokoj, to je jedno, jaký způsob "tohle bylo správně" zvolíš). Ve chvíli, kdy koni secvakne, co PŘESNĚ po něm chceš, bude mít snahu to předvést, a ty pouze upravuješ předvedení tak, aby to skončilo vždy správně. Pořád je potřeba každou snahu ocenit a zároveň dbát na to (u toho zastavení), aby cvik proběhl až do konce (krok zpět nebo tři vteřiny nehybně nebo whatever obtížnější variantu si zvolíš). Je dobré mít dvě možnosti pochvaly. Jedna k označení "přihořívá, ještě se snaž, jsi na dobré cestě" a druhá k označení "hoří, cvik je hotový, nejlepší koníček na světě". Teda se mně osvědčilo.

Yup, nějak tak sem si ten postup představovala v hlavě. Oukej. Děkuju za rady.

Shayela_2010

14.2.2022 10:06
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Kometa: není to náhoda, je to můj účet, ale nechápu co myslíte tím nenechá si poradit. U morčete jsem se ptala, protože jsem hledala způsoby, jak jí rozhýbat. Druhé morče koupím na jaře, už jsem to psala a měla jsem to v plánu, ale vy mi do hlavy nevidíte, takže jste to nemohli vědět. A v téhle diskuzi jste přišli jak na to že si nenechám poradit?

14.2.2022 10:15

Shayela_2010 napsal(a):
Kometa: není to náhoda, je to můj účet, ale nechápu co myslíte tím nenechá si poradit. U morčete jsem se ptala, protože jsem hledala způsoby, jak jí rozhýbat. Druhé morče koupím na jaře, už jsem to psala a měla jsem to v plánu, ale vy mi do hlavy nevidíte, takže jste to nemohli vědět. A v téhle diskuzi jste přišli jak na to že si nenechám poradit?

To byla reakce na morčecí vlákno. Že si nenecháte poradit ohledně koupě druhého morčete a tvrdíte, že to vaše je samo spokojené. Ale jaro se blíží...

Shayela_2010

14.2.2022 12:45
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Ano, už jenom měsíc a můžu jít dělat ohrádku a výběh. Až bude hotová, druhé morče těš se na velké pigyyyyyyyy

14.2.2022 15:21

OT....."kun to proste nezna od přirození".....promin,zasmala jsem se

14.2.2022 15:44

jojo, to já používám s oblibou - jakože nikdo prostě není "vocas" sám od sebe, vždycky ho z něj udělaj lidi

14.2.2022 16:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):

Já viděla naživo, když se kobyla s jezdkyní, co měla nohu ve třmenu a držela se hrušky (nebyla v sedle), rozcválala. Přímo na můstek se zábradlím. Jezdkyně to přežila s hodně modřinami. Bez zlomenin.
Na dotaz, proč se nechala tak vláčet a kobylu nezastavila odpověděla, ze má ke kobylce vstřícný vztah (nebo tak něco, přesně i to nepamatuji) a nikdy, ale nikdy ji nebude tahat za hubu.
Lidi jsou holt různí.

14.2.2022 16:26
lenacia

XXX.XXX.173.255

sisi58 napsal(a):
Já viděla naživo, když se kobyla s jezdkyní, co měla nohu ve třmenu a držela se hrušky (nebyla v sedle), rozcválala. Přímo na můstek se zábradlím. Jezdkyně to přežila s hodně modřinami. Bez zlomenin.
Na dotaz, proč se nechala tak vláčet a kobylu nezastavila odpověděla, ze má ke kobylce vstřícný vztah (nebo tak něco, přesně i to nepamatuji) a nikdy, ale nikdy ji nebude tahat za hubu.
Lidi jsou holt různí.

luxusně vstřícný vztah no....

14.2.2022 16:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

lenacia napsal(a):
luxusně vstřícný vztah no....

občas si říkám co mi vadí víc, jestli velmi tvrdý přístup lidí ke koni nebo koníšek, kterýmu nebyly nikdy vědomě stanoveny hranice, protože se přece s tím 500kg kusem domluvím přes kyblík a hlazení a pleskanec je roven trestu smrti. Možná ten koníšek - pak se k takovým koním až bojím vstupovat.

14.2.2022 17:01
lenacia

XXX.XXX.173.255

evcusik napsal(a):
občas si říkám co mi vadí víc, jestli velmi tvrdý přístup lidí ke koni nebo koníšek, kterýmu nebyly nikdy vědomě stanoveny hranice, protože se přece s tím 500kg kusem domluvím přes kyblík a hlazení a pleskanec je roven trestu smrti. Možná ten koníšek - pak se k takovým koním až bojím vstupovat.

V obojím máš nějaké extrémy. Prostě kůň není člověk. Kůň je zvíře a nemůže člověk čekat že ho poslechne protože bude hodný. A zase umlátit ho protože neumí co chci a tak ho násilím donutím je taky blbý...
Už sem zažila ženskou která řekla že nedoporučuje obchod s jistými lidmi protože jejího koníška přetáhli tyčí...
Že onen koníšek nacouvával zadkem na ženskou v 8 měsíci těhotenství, a proto dostal po zadku tou tyčí, to už nedodala.

14.2.2022 17:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

lenacia napsal(a):
V obojím máš nějaké extrémy. Prostě kůň není člověk. Kůň je zvíře a nemůže člověk čekat že ho poslechne protože bude hodný. A zase umlátit ho protože neumí co chci a tak ho násilím donutím je taky blbý...
Už sem zažila ženskou která řekla že nedoporučuje obchod s jistými lidmi protože jejího koníška přetáhli tyčí...
Že onen koníšek nacouvával zadkem na ženskou v 8 měsíci těhotenství, a proto dostal po zadku tou tyčí, to už nedodala.

obojí považuju za extrém, obojí se mi nelíbí - asi stárnu, pud sebezáchovy se zvyšuji a tyhle koníšci se začínají v mém okolí víc vyskytovat. Ani ten tvrdý prístup nepodporuji, ono se to taky proti lidem jednou otočí a totálně je to slepá ulice.

jen takový povzdech noo :)

14.2.2022 17:08
lenacia

XXX.XXX.173.255

evcusik napsal(a):
obojí považuju za extrém, obojí se mi nelíbí - asi stárnu, pud sebezáchovy se zvyšuji a tyhle koníšci se začínají v mém okolí víc vyskytovat. Ani ten tvrdý prístup nepodporuji, ono se to taky proti lidem jednou otočí a totálně je to slepá ulice.

jen takový povzdech noo :)

no jistě, proto říkám, zlatý střed...

Coudas

14.2.2022 17:24
Coudas

XXX.XXX.87.254

Až Vám kobyla bude zastavovat dejte vědět, jen pro mou zvědavost, jak dlouho to trvalo. Hodila bych i zastavení pohledem na zadní kopyto, ale metody pana Bořánka jsou zde nežádoucí, pro některé až směšné, tak radši nic. Já zas neumím čarovat s tušírkou, ale nějak jsem nepochytila Buggyry pointu zastavení, ale to nevadí, já nechápu tolik věcí, že je zbytečné mi to vysvětlovat.

14.2.2022 18:08
lenacia

XXX.XXX.168.148

Coudas napsal(a):
Až Vám kobyla bude zastavovat dejte vědět, jen pro mou zvědavost, jak dlouho to trvalo. Hodila bych i zastavení pohledem na zadní kopyto, ale metody pana Bořánka jsou zde nežádoucí, pro některé až směšné, tak radši nic. Já zas neumím čarovat s tušírkou, ale nějak jsem nepochytila Buggyry pointu zastavení, ale to nevadí, já nechápu tolik věcí, že je zbytečné mi to vysvětlovat.

když si vzpomenu tak dám :), doufám že bude vše ok a v létě začneme. :)

Coudas

15.2.2022 08:07
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
když si vzpomenu tak dám :), doufám že bude vše ok a v létě začneme. :)

Vy půjdete za kobylou až v létě? Zastavování se dá trénovat pořád, při čištění, při vodění, na procházce, uměla by zastavit do léta na slovní povel a až začnete jezdit to bude o to jednodušší.

15.2.2022 08:14

sisi58 napsal(a):
Lidi jsou holt různí.

Když jde o bezpečnost, říkám, ať koňovi třeba huba upadne, člověk je halt na prvním místě.

Shayela_2010

15.2.2022 08:46
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Tak to zas já vyjadřuji nesouhlas. Pro mě byl vždycky kůň na stejném místě jako já. Měl ke mě respekt a poslouchal, to zas jo, ale při bezpečnosti byl na stejném místě. V případě nouze taky táhnu, ale ne moc, spíš se snažím dostat koně na kroužek. Já zase viděla velice šikovného kaskadera. Dělal ten cvik kde jsi vodorovně se zemí a nevšiml si lampy. Bylo to nechutný. Nebo ženskou která zkopala koně (ze země do břicha), protože ji neposlechl při nějaké soutěži, myslím trénink na parkur nebo tak něco.

15.2.2022 09:04
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
Vy půjdete za kobylou až v létě? Zastavování se dá trénovat pořád, při čištění, při vodění, na procházce, uměla by zastavit do léta na slovní povel a až začnete jezdit to bude o to jednodušší.

Myslela jsem to v rámci toho ježdění, že to můžu zkoušet až v létě.
Základní zastavení při manipulaci alá vodění, procházky a čištění, samozřejmě děláme i se slovním pokynem furt :). Jen to lonžování a kruhovku nedělám, protože už tak tři roky sem vpodstatě v kruhovce vůbec nebyla a počet lonžování za loňský rok spočítám na jedné ruce.

15.2.2022 09:05

Shayela: ona se naskytne situace, kdy nejde koně stočit na kroužek, něčeho se bojí, jančí, stačí blbej motokrosař když vám vylítne z lesa a kůň se rozběhne po umrzlé cestě, to je chvilka, kdy je i otázka bezpečnosti koně, ho zastavit co nejdříve. Pokud bych se s koněm dalších 100 m domlouvala, jestli budeme brzdit nebo ne, v horším případě si ty nohy může dolámat, a pak mu bude bohužel jedno, že jsem ho brala za sobě rovného. Samozřejmě pokud máte jiný spolehlivý způsob, jak koně na místě zastavit, tak je to v pořádku, my fungujeme třeba na hlas, ale ten kůň musí stopnout v tu vteřinu.

Pochopitelně mluvíme o situacích, kdy je nečekaným a neobvyklým způsobem ohrožena bezpečnost dvojice, nikoli o výcvikových metodách.

15.2.2022 09:13

Tuším Juraj Hanulay (snad si pamatuji správně) kdesi zmiňuje, že začátečníky na koních učí bez lonže, rovnou v jízdárně, a koně si "vodí" sami, mj. protože má koně připravené tak, že když houkne přes dvůr, tak kůň stojí, i kdyby jánevímco. Že mu ti klienti občas mají problém to i usedět Tak až Leni tohle budeš s kobylou umět na volno na jízdárně, tak ze sedla budeš taky umět. Netřeba lonže, netřeba kruhovky. Nakonec cvičit se to dá i ve výběhu.

15.2.2022 09:46

Shayela_2010 napsal(a):
Tak to zas já vyjadřuji nesouhlas. Pro mě byl vždycky kůň na stejném místě jako já. Měl ke mě respekt a poslouchal, to zas jo, ale při bezpečnosti byl na stejném místě. V případě nouze taky táhnu, ale ne moc, spíš se snažím dostat koně na kroužek. Já zase viděla velice šikovného kaskadera. Dělal ten cvik kde jsi vodorovně se zemí a nevšiml si lampy. Bylo to nechutný. Nebo ženskou která zkopala koně (ze země do břicha), protože ji neposlechl při nějaké soutěži, myslím trénink na parkur nebo tak něco.

Tak máte toho vlastníhi koně? Pořád čekám na odpověď.

15.2.2022 10:13

Pro mě byl vždycky kůň na stejném místě jako já. Měl ke mě respekt a poslouchal, to zas jo, ale při bezpečnosti byl na stejném místě.

Vy tomuhle někdo rozumíte?

15.2.2022 10:27

Domnívám se, že je tím myšleno, že při řešení krizové situace nemyslí slečna pouze na svoji bezpečnost (pro ni není člověk na prvním místě, jako pro mě), ale snaží se zabezpečit i koně. Což mi přijde naprosto přirozené. A nijak se mi to netluče s tím, že mu způsobím nepohodlí, pokud nám, jednomu a/nebo druhému, hrozí úraz (ono když hrozí potíže koni, tak logicky tomu jezdci taky, a naopak). A nebo nám nic hrozit nemusí, ale té mamince s kočárkem jo, protože kůň se mi bojí traktoru. Třeba. Tak v tu chvíli také zasáhnu pro ochranu maminky a kočárku holt v neprospěch koně, pokud to nejde vyřešit lépe.

15.2.2022 10:28
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Pro mě byl vždycky kůň na stejném místě jako já. Měl ke mě respekt a poslouchal, to zas jo, ale při bezpečnosti byl na stejném místě.

Vy tomuhle někdo rozumíte?

Ale jo, celkem tomu rozumím.
Jenže - zastavit utíkajícího jinak neovladatelného koně, třebaže hrubě a za hubu, je z hlediska bezpečnosti správný krok. Ten kůň neohrožuje jen jezdce, ohrožuje případné kolemjdoucí a kolemjedoucí a taky ohrožuje sám sebe.
Takže - chápu sdělení, ale nechápu jeho relevanci. Je jedno, kdo je z hlediska bezpečnosti víc, jestli já, kůň, nebo jsme oba na stejné úrovni; tak či tak toho koně zastavit musím. Způsob zastavení je podružný.

Shayela_2010

15.2.2022 10:41
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Ano, mám. Jak jinak bych ho mohla učit různé cviky, triky a tak? Proč jinak bych tuhle diskuzi zakládala? Cizího koně to učit nebudu.

15.2.2022 12:41

Shayela_2010 napsal(a):
Ano, mám. Jak jinak bych ho mohla učit různé cviky, triky a tak? Proč jinak bych tuhle diskuzi zakládala? Cizího koně to učit nebudu.

Tak proč jezdíte na těch pokažených táborových? Ještě bych chápala, kdybyste se vzdělávala na těch dobře přiježděných.

15.2.2022 14:15
lenacia

XXX.XXX.173.255

Tuším Juraj Hanulay (snad si pamatuji správně) kdesi zmiňuje, že začátečníky na koních učí bez lonže, rovnou v jízdárně, a koně si "vodí" sami, mj. protože má koně připravené tak, že když houkne přes dvůr, tak kůň stojí, i kdyby jánevímco. Že mu ti klienti občas mají problém to i usedět Tak až Leni tohle budeš s kobylou umět na volno na jízdárně, tak ze sedla budeš taky umět. Netřeba lonže, netřeba kruhovky. Nakonec cvičit se to dá i ve výběhu.

Kdybych tohle uměla tak se neptam jak totální blbeček tady🤭😀😀😀😀

15.2.2022 15:22

Jé, ale to je jen otázka důslednosti a trpělivého opakování do zblbnutí :-) Jo a motivace :-) (ještě by to mohla být otázka vysvětlení pokynu koni, ale tvůj kůň už ví, co po něm chceš)
Když to budeš pérovat cíleně jako cirkusový kousek, tak to chytrá kobyla bude do měsíce umět o půlnoci když ji vytáhneš z postele

15.2.2022 15:45
lenacia

XXX.XXX.173.255

Jé, ale to je jen otázka důslednosti a trpělivého opakování do zblbnutí :-) Jo a motivace :-) (ještě by to mohla být otázka vysvětlení pokynu koni, ale tvůj kůň už ví, co po něm chceš)
Když to budeš pérovat cíleně jako cirkusový kousek, tak to chytrá kobyla bude do měsíce umět o půlnoci když ji vytáhneš z postele

hele, mě přijde že plno Sáry věcí co 'neumí' tak ví moc dobře co chci ale kašle mi na to
Třeba sem si loni na jízdárně dala hodně práce s holení, takže mi na ni reagovala třeba na změnu směru apod... a najednou si řekla, že se jí chce raději běhat... a zničehonic jakýkoliv tlak byť jedné holeně začala předstírat že je pobídka do klusu
Nedej bože když na jízdráně byl jiný kůň nebo děcka s trenérem... Jiný kůň kluše? proč nemůže ona? Trenér na děcka zavelel 'klušeme' a Sára přece taky veze jedno infantilní děcko

15.2.2022 16:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pro Lenacia - tohle umí každý dobrý tažný kůň - říká se tomu "PRR je svatý". A ano je to o důslednosti...

Shayela_2010

15.2.2022 16:59
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Protože mě to baví. Poznávám nové typy koní, učím se a na táborech je aji sranda. Já jezdím pod trenérem, ale přes léto buď sama nebo na taborovych koních.

15.2.2022 18:23
lenacia

XXX.XXX.168.148

Pipilota napsal(a):
Pro Lenacia - tohle umí každý dobrý tažný kůň - říká se tomu "PRR je svatý". A ano je to o důslednosti...

to dáme!!! Nebojte! Počkejte za rok

Neregistrovaný uživatel

16.2.2022 07:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

neradila bych to, ano je to krásné na fotku, efekt, kůň to od přírody umí, ale i sebelepší miláček toho může využít a i kdyby ne, slušně oblečený řádný jezdec a vyčesaný krásný koník na fotku poslouží přece stejně okázale, jako tyto acro prvky. Nemyslím si, že je to něco, co by se kůň měl učit pod jezdcem, ono i při řádně splněném povelu se může něco stát (úraz). Nechtějme být úspěšní na sociálních sítích, snažme se být úspěšní v srdcích.
Je totiž úplně jasné, že to chcete kvůli fotografiím. Jinak neznám žádný jiný důvod a pumy u nás nežijí, aby s Vámi v sedle jí koník takto zastrašoval a i kdyby, udělá to sám, bez povelu...

Shayela_2010

16.2.2022 11:00
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Proč bych to měla chtít kvůli fotce? Na fotku jsou mnohem hezčí pozice. Co třeba takové ty fotky na kterých je vidět pouto, mezi týmem. Nebo kůň volně na pastvině. Nebo na poli, když stojí sám bez vodítka a uzdečky či ohlávky. To je taky krásný. Navíc nemám nikoho kdo by mě fotil, triky koně učím ve svém volném čase a sama, trenérka tam se mnou není.

Neregistrovaný uživatel

16.2.2022 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Shayela_2010 napsal(a):
Proč bych to měla chtít kvůli fotce? Na fotku jsou mnohem hezčí pozice. Co třeba takové ty fotky na kterých je vidět pouto, mezi týmem. Nebo kůň volně na pastvině. Nebo na poli, když stojí sám bez vodítka a uzdečky či ohlávky. To je taky krásný. Navíc nemám nikoho kdo by mě fotil, triky koně učím ve svém volném čase a sama, trenérka tam se mnou není.

tak to je skvělé, že jsem se mýlila :-) presne tak, takze jestli jedete proste podle nejakeho nutkani ci knizky, vsech moznych povelu, tak to vzpinani s jezdcem neucte, preskocte to a je to
je to proste riskantni ono teda i ze zeme, si jen vemte ze budete v ohrade treba s kocarkem, nekdo omylem machne rukou a kun muze udelat uplnou pohromu, aniz by za to mohl...

Přidejte reakci

Přidat smajlík