Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Dobrý den, chci se zeptat co si o tom myslíte.
Začala jsem před 2 lety jezdit na parelce a setkala jsem se s mnoha nesouhlasy.
Co si o tom myslíte vy?
Ubližuje to koni nějak?
Je mu to nepříjemné nebo je to naopak volnější?
Mému koni to nějak nevadilo, ale pokud je to vážně tak špatné jak jsem slyšela, tak nechápu proč mi to trenérka neříkala.
Počítejme s tím, že parelka je správně nasazena (v mém případě prý ano), správně zavázána (vážu stejně jako trenérka) a nikde koně netlačí ( když jsem jí kontrolovala ze země byla v pořádku).
Děkuji za názory, rady a určitě i cenné informace ❤️
Uživatel s deaktivovaným účtem

Shayela_2010
napsal(a):
Co si o tom myslíte vy?
Ubližuje to koni nějak?
Mému koni to nějak nevadilo, ale pokud je to vážně tak špatné jak jsem slyšela, tak nechápu proč mi to trenérka neříkala.
Počítejme s tím, že parelka je správně nasazena (v mém případě prý ano), správně zavázána (vážu stejně jako trenérka) a nikde koně netlačí ( když jsem jí kontrolovala ze země byla v pořádku).
Ublížit mu může, když má jezdec prasáckou ruku. To je pak horší než udidlo. Jezdit se na ní dá, s bývalým koněm jsem tak chodila na vyjížďky. Mohla jsem si to dovolit, nebyl to žádný poděs. Na jízdárnu za mě ne, s udidlem je přesnější komunikace.

Každá padnoucí výstroj je následně koni pouze tak příjemná nebo nepříjemná, jak s ní umí zacházet jezdec.
Padnoucí a správně zapnutou výstroj totiž dobře připravený kůň vůbec nevnímá, stejně jako vy nevnímáte na sobě obuté boty.
Pokud jste se setkala s nesouhlasem lidí, kteří vás viděli jezdit, zeptejte se jich nikoli na to, co jim vadí na samotné parelce, ale na to, co jim vadí na chování vašeho koně, na vašem zacházení s parelkou nebo otěžemi, zda se kůň chová nějak jinak, než jsou dotyční lidé zvyklí u přiježděných koní, atd. Viděla jsem lidi na parelkách jezdit příjemně i nepříjemně.
Co se mě týče, osobně shledávám parelku nepřesnou a nešikovnou při vedení přímou otěží a standardním brždění za hlavu. Na neckreining a váhu otěží je to dle mého ok.
inu, Parellka by se, pokud vím, měla na ježdění vázat okolo fiadoru stejně jako, kdybyste jezdili na bosalu.
Lidé si více vychvalují jezdeckou ohlávku, ta má kroužky v postranních uzlíkách, Což by asi teoreticky mohlo být jako jízda na sidepullu... problém ale je, že se může přetáčet.
Základní pravidlo pro jízdu na provazových ohlávkách jsou volné otěže. Protože plocha nosu koně je mnohem citlivější než koňská huba- navíc doporučuji najít si fotku koňské lebky, abyste viděla na čem vám pod koňskou srstí ten provaz leží- i to vyvolává kontroverze ohledně ježdění na provazovkách.
Já, pokud už jde o provazové ježdění, tak sem si oblíbila od Aiva-shopu jejicch tréninkovou ohlávku. Ale i zde platí, není úplně přesná na některé povely.
Tady je ilustrace nesprávného použití.
(veřejné foto, zdroj: https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4394353727326578/4394350580660226/)
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Ti lidé mě jezdit neviděli. Spíš když jsem se s nimi o tom bavila tak vyjadřovali svůj nesouhlas. Lebku koně znám, neumím ji sice popsat, ale dokážu si vybavit jak vypadá, když se dívám koní na hlavu. Jenom s místy u uší, mám problém. Na tu ilustraci se podívám, děkuji.

A no jo, jestli vás jezdit neviděli, tak to je pouze jejich osobní vyjádření sympatií/antipatií na základě jejich životní zkušenosti. Nelze vztahovat na konkrétní případ, pokud se o tom bavíte jen v teoretické rovině, to je jasná. Tam musíte jejich názor brát prostě všeobecně ve smyslu "mám rád" x "nemám rád".
Já třeba provazovky nemám ráda. Mám ráda pohodlné ploché kožené ohlávky, které mohu kdykoli použít k čemukoli a nemusím venku v lese přemýšlet, zda za to můžu uvázat koně ke stromu, když si odskočím, nebo si raději nechám od koně ducnout při potřebě do zad
Shayela_2010
napsal(a):
Ti lidé mě jezdit neviděli. Spíš když jsem se s nimi o tom bavila tak vyjadřovali svůj nesouhlas. Lebku koně znám, neumím ji sice popsat, ale dokážu si vybavit jak vypadá, když se dívám koní na hlavu. Jenom s místy u uší, mám problém. Na tu ilustraci se podívám, děkuji.
nevím proč mít problém s místem u uší... ale oukej...
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
No protože to tam vypadá tak nějak divně. Já úplně nepoznám (jako poznám, ale odhadnout kde přesně to je) kde má ty uši a nebo potom co tam má za část lebky, jak to vypadá.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Když se sprasí koni huba udidlem, ta jde ještě opravit, blbě ale jde. Rozrejpanej a sprasenej nos a nosní kost už opravit nejde. Asi tak.
Na provazovce je neoddiskutovatelná nevýhoda, že je z materiálu který v případě nouze jen tak nepovolí. Oproti tomu kůže (nebo nylonová plochá) při extrémním zatížení někde praskne. Takže bezpečnost na vyjížďce v terénu, případné stoupnutí si do otěží...atd. (neuvazovat za provazovku je dnes už snad každému jasné).
Jinak je to jako se vším - kdo umí ten umí a jiní mají spoustu řečí. Je to nástroj který má svoje použití. A jsou i vhodnější postroje k trochu jinému použití.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Mě teď tak napadlo, že se dá uvázat i z kůže... Kdysi se prodávali takzvané přásky. Je to ještě někde k dostání?
Jestli myslíte takovou tu kulatou kůži, co se používá jako řemenice, klínový řemen, třeba na šicím stroji (starým), tak ano, viděla jsem to v krámě s okrouzky a podobným materiálem. Vidíte, to je zajímavý nápad, jen jestli to bude doat měkké ma uzly. Ha, vyzkouším.
Coudas
napsal(a):
Jestli myslíte takovou tu kulatou kůži, co se používá jako řemenice, klínový řemen, třeba na šicím stroji (starým), tak ano, viděla jsem to v krámě s okrouzky a podobným materiálem. Vidíte, to je zajímavý nápad, jen jestli to bude doat měkké ma uzly. Ha, vyzkouším.
Tuhle kůži nemyslím (kdysi jsem to měla na štajgru). Přásky jsou plochá kůže, někdy i lepená z více vrstev. Jde vlastně nejspíš o upravený odpad z nějaké kožedělné výroby. Je to celkem pevné, ale poddajné, jako slabší a ne tak široké otěže.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Tuhle kůži nemyslím (kdysi jsem to měla na štajgru). Přásky jsou plochá kůže, někdy i lepená z více vrstev. Jde vlastně nejspíš o upravený odpad z nějaké kožedělné výroby. Je to celkem pevné, ale poddajné, jako slabší a ne tak široké otěže.
Aha. Z ploché kůže provazovka nepůjde.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já zas budu proti proudu, ale mně se na koni provazovka roztrhla, lícnice, ale nemam tucha, jak se mu to povedlo. Ale samozrejmě souhlasím, ze to není bezpečný nástroj. Mám pocit, že "bezpečnostní" provazovku už vymysleli, ale nevim.
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Ano, to ano. Já vím že i ta kůže je citlivá, ale třeba když jedeme normálně krok klus, v lese cval a jsme sami, tak jezdím na provesene otěži, ale když jedeme ve skupině tak si ho posbíram i na ten klus (radši). Kožená parelka, to mě napadlo když jsem četla příspěvek nad tím 🤣, ale jestli by to šlo, to nevím. Já jsem nikde neviděla kulaté kůže, takže nevím. Možná by se nějak dala zpracovat doma. Třeba sešít, nebo tak něco.

Shayela_2010
napsal(a):
Co si o tom myslíte vy?
Ubližuje to koni nějak?
Pořád tomu nerozumím. Máte vlastního koně. Tak proč jezdíte na těch pokažených táborových?

A k čemu by byla dobrá kožená parelka? To už rovnou můžu dát hotovou koženou ohlávku ne?

Coudas
napsal(a):
Já zas budu proti proudu, ale mně se na koni provazovka roztrhla, lícnice, ale nemam tucha, jak se mu to povedlo. Ale samozrejmě souhlasím, ze to není bezpečný nástroj. Mám pocit, že "bezpečnostní" provazovku už vymysleli, ale nevim.
Tak stačí mezi oko a uzel nátylníku dát přetrhnutelný provázek a je zabezpečeno. Případně když budu uvazovat někde k něčemu, tak mezi uzel ohlávky a karabinu vodítka dát provázek.
A pak jsem viděla rupnout spoustu takových těch fórových kleštinkových karabinek na otěže, co lidi na tyhle věci používají - to ale asi nebyl úplně záměr

kulatá kůže i tyhle lepené pásky se dají sehnat v řempu (ŘEMPO - řemeslné potřeby, býval to "řetězec" před revolucí, no teď už mám pocit jsou jen Pha a Brno)
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
A k čemu by byla dobrá kožená parelka? To už rovnou můžu dát hotovou koženou ohlávku ne?
Bude hezká 🙂 já do toho jdu, i kdyby mi pak měla viset na zdi jako ta, co měl kůň na svatbě. Až se dostanu do Hostru, tak udělám, vyfotím 🙈
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Tak stačí mezi oko a uzel nátylníku dát přetrhnutelný provázek a je zabezpečeno. Případně když budu uvazovat někde k něčemu, tak mezi uzel ohlávky a karabinu vodítka dát provázek.
A pak jsem viděla rupnout spoustu takových těch fórových kleštinkových karabinek na otěže, co lidi na tyhle věci používají - to ale asi nebyl úplně záměr
To radíš mně? Proč? Já na rozdíl od tebe provazovku používám, a to docela dlouhá léta. Bezpečnostní prvek mám vymyšlenej a udělanej, když potrebuju. Já jen nevim, jestli ty velkovýrobci - Aiva, teď si nevzpomenu na toho Miloše, atd - nemaj v nabídce provazovku rovnou s bezpečnoatnim prvkem, protoze kdysi se to hodně diskutovalo.
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Pak pošlete foto, jsem zvědavá. Držím palce 👍
Coudas

XXX.XXX.87.254
Shayela_2010
napsal(a):
Pak pošlete foto, jsem zvědavá. Držím palce 👍
Tak ja myslím, že jsem nevymyslela nic světoborného a že už jí někdo jistě udělal 😁
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Jo, ale já to nikde neviděla, tak mě to zajímá. Zkusím se podívat ještě někde jinde

Coudas: i ne, to bych si nedovolila. Omlouvám se, pokud to tak vyznělo.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak už nemusim 🙈

napsal(a):
kulatá kůže i tyhle lepené pásky se dají sehnat v řempu (ŘEMPO - řemeslné potřeby, býval to "řetězec" před revolucí, no teď už mám pocit jsou jen Pha a Brno)
U nás v ČB je taky.

Coudas
napsal(a):
Tak už nemusim 🙈
No ale pak nebudeš mít tu svoji na zdi, ono je to fakt docela pěkné. A jestli by tě to bavilo...

Pipilota
napsal(a):
Sama jsi vynula? Mě se líbí ta tmavší, je možné si ji objednat?
boha nene já bych se spíš do toho zamotala a pak se úspěšně oběsila než něco vykutila To jsem objevila po zadání "leather parelli halter" do vyhledávače někdo to někde prostě vyrábí...
Jinak chvilku mi trvalo, než jsem pochopila, na co směřuje dotaz - "vinula"
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Sama jsi vynula? Mě se líbí ta tmavší, je možné si ji objednat?
Jsem schopna ji vyrobit, ale vzhledem k cenam kuze, jak jsem koukala, vyjde dost draho, 700, 800 kc podle velikosti kone.

Můžete mi prosím vysvětlit proč je parelka pro lebku koně tak nebezpečná?
Vygooglila jsem, že snadno poškodí nosní kosti (pokud jsem dobře pochopila anglický text, tak tam dochází ke zlomenině chrupavek a následnému dráždění nervů pohybem uvolněných kostí). Když se ale dívám na obrázky koňských lebek a fotky parelek a uzdeček, přijde mi že nánosníky uzdeček bývají umístěné ve stejném místě nebo i níž na lebce než jim odpovídající část parelky. A na některých fotkách, včetně těch tady v diskuzi (Dotaz, Bugyrra), mi přijde že provázky parelky vedou nad špičkou nosní kosti, ne přes ni.
Může i nánosník špičku nosní kosti poškodit, zlomit? Nebo je problém spíš než v umístění v tom, že parelka je tenká a tedy ostřejší než plochý řemen nánosníku? A/nebo že mechanismus účinku se liší (např. proto že uzdečky jde hlavní tah otěží na udidlo, spíš než na nosní kosti?).
Děkuji :)
Hlavní rozdíl bude podle mě v tom, že parelka je z pevného provazu, který nepovolí. Uzdečka při nějakém průšvihu většinou povolí, provazová ohlávka nikoli. Navíc s uzdečkou, jak správně píšete, působíte udidlem, kdežto parelka "tahá" za nos. Poškození nosu hrozí i u jiných typů bezudidlového uždění - třeba hackamore s pákovým efektem, navíc blbě nasazené, tam je ta šance zlomeniny podle mne ještě vyšší.

napsal(a):
Můžete mi prosím vysvětlit proč je parelka pro lebku koně tak nebezpečná?
Vygooglila jsem, že snadno poškodí nosní kosti (pokud jsem dobře pochopila anglický text, tak tam dochází ke zlomenině chrupavek a následnému dráždění nervů pohybem uvolněných kostí). Když se ale dívám na obrázky koňských lebek a fotky parelek a uzdeček, přijde mi že nánosníky uzdeček bývají umístěné ve stejném místě nebo i níž na lebce než jim odpovídající část parelky. A na některých fotkách, včetně těch tady v diskuzi (Dotaz, Bugyrra), mi přijde že provázky parelky vedou nad špičkou nosní kosti, ne přes ni.
Může i nánosník špičku nosní kosti poškodit, zlomit? Nebo je problém spíš než v umístění v tom, že parelka je tenká a tedy ostřejší než plochý řemen nánosníku? A/nebo že mechanismus účinku se liší (např. proto že uzdečky jde hlavní tah otěží na udidlo, spíš než na nosní kosti?).
Děkuji :)
Jde i o poškození nervů. Pominu sedření kůže, to je oproti tomu banalita.
Coudas
napsal(a):
Jsem schopna ji vyrobit, ale vzhledem k cenam kuze, jak jsem koukala, vyjde dost draho, 700, 800 kc podle velikosti kone.
To je opravdu dražší legrace (za hezkou koženou v akci jsem dala 600,-).
Ono mi jde o velikosti na poníky. Tam je výběr prostě menší. A na různé předváděcí akce se hodí taková slušivá tenká (a co si budeme i to ostřejší působení může na akci přijít vhod). Jo v hlavě mi to uvízlo.

Další věc je, že nánosník mají lidé tendenci zapínat celkem správně, zatímco parelky na půl žerdi vídám naprosto běžně - tj. špatně zapnutá parelka je častý jev, a často právě zapnutá tak, že nánosník je nebezpečně nízko (naše oblíbená turistická jízdárna je toho zářným příkladem, jestli máte fotky z vyjížďky, jukněte na ně).
Další věc je, že za nánosník nikdo koně neuváže, zatímco za parelku běžně lidi uvazují koně k pevnému úvazu, kde nepovolí nic, ani parelka, ani lano s bull karabinou, ani úvaz (příklad z téhož místa, úvaz k železnému zábradlí).
Když spadnete s koně s provazovkou a provazovými otěžemi (a nejsou tam ty rozpadavé karabinky), kůň si šlápne do otěží, tak nepovolí nic. Resp. pokud je to ve větší rychlosti nebo nešťastná náhoda, tak povolí kůň. Když spadnete s koně s koženou uzdečkou s tenkými komponentami a kůň si šlápne do otěží, máte po uzdečce, ale v málo případech poškozeného koně (i když taky se může stát).
A na závěr - ano, i nánosník může nosní kost v pohodě zlomit. Pokud panikáře uvážete na plochou koženou pohodlnou ohlávku a nebo i umělohmotnou ohlávku k pevnému úvazu, a budete mít ohlávku špatně nastavenou, tj. nánosník ohlávky bude nízko, potom i blbá placatá ohlávka může poškodit chrupavky a způsobit praskliny nosní kosti. To může udělat i na krev dotažený anglický nánosník, který dáte příliš nízko, a nebo třeba stáhnete podpínkou. Tam zpravidla trauma nevzniká úrazem (jako při škubání, panice...), ale únavově (dlouhodobým působením tlaku, nedokrvováním, zánětlivými procesy...).
Parelka v rukou jezdce snad nos nezlomí (může spálit a otlačit kůži, poničit nervy, ale snad nikdo nerve tak smyslů zbavený, aby poškodil kost a chrupavku), tam je problém hlavně právě to, pokud se dostane do nepružného tahu.
Jo a taky jsem viděla neznaboha, který parelku použil jako pevný martingal - do parelky zapnul vodítko, které zapnul do podbřišníku mezi předníma nohama. Aby kůň nezvedal hlavu. Tomu říkám koledovat si o průšvih.

Děkuji.
Takže parelka může být svou bezpečností srovnatelná s uzdečkou, když se správně uváže a když má bezpečnostní prvek, který povolí dřív než některá část koňské hlavy. Ani jedno z toho neovlivním, pokud si půjčím cizího koně s cizím vybavením (znám tedy už dvě tur. stáje kde se koně z výběhu odvádí na parelce - potud asi OK, ale na čištění se uvážou na pevno právě na té parelce a teprve pak se dává uzdečka, se kterou se jezdí).
Nánosníky uzdeček budu dotahovat opatrněji než doteď, asi teda nenadělám škodu když nechám radši o dirku volnější než o dirku pevnější?
---
"A na závěr - ano, i nánosník může nosní kost v pohodě zlomit. Pokud panikáře uvážete na plochou koženou pohodlnou ohlávku a nebo i umělohmotnou ohlávku k pevnému úvazu, a budete mít ohlávku špatně nastavenou, tj. nánosník ohlávky bude nízko, potom i blbá placatá ohlávka může poškodit chrupavky a způsobit praskliny nosní kosti."
Myslela jsem že klasické ohlávky právě mají slabší místa (ty kovové spoje?), která v panice koně povolí dřív než kůň?
A k těm bezpečnostním prvkům mě ještě napadlo že to není černobílé, vlastně se hledá kompromis mezi rizikem že koni pevnou výstrojí ublížím, a rizikem že něco povolí v situaci kdy toho panikařícího koně potřebuju zadržet za každou cenu (někde jinde tu padlo - děsivý traktor a kočárek...).

napsal(a):
Děkuji.
Takže parelka může být svou bezpečností srovnatelná s uzdečkou, když se správně uváže a když má bezpečnostní prvek, který povolí dřív než některá část koňské hlavy. Ani jedno z toho neovlivním, pokud si půjčím cizího koně s cizím vybavením (znám tedy už dvě tur. stáje kde se koně z výběhu odvádí na parelce - potud asi OK, ale na čištění se uvážou na pevno právě na té parelce a teprve pak se dává uzdečka, se kterou se jezdí).
Nánosníky uzdeček budu dotahovat opatrněji než doteď, asi teda nenadělám škodu když nechám radši o dirku volnější než o dirku pevnější?
---
"A na závěr - ano, i nánosník může nosní kost v pohodě zlomit. Pokud panikáře uvážete na plochou koženou pohodlnou ohlávku a nebo i umělohmotnou ohlávku k pevnému úvazu, a budete mít ohlávku špatně nastavenou, tj. nánosník ohlávky bude nízko, potom i blbá placatá ohlávka může poškodit chrupavky a způsobit praskliny nosní kosti."
Myslela jsem že klasické ohlávky právě mají slabší místa (ty kovové spoje?), která v panice koně povolí dřív než kůň?
A k těm bezpečnostním prvkům mě ještě napadlo že to není černobílé, vlastně se hledá kompromis mezi rizikem že koni pevnou výstrojí ublížím, a rizikem že něco povolí v situaci kdy toho panikařícího koně potřebuju zadržet za každou cenu (někde jinde tu padlo - děsivý traktor a kočárek...).
Děti učím, že uvazovat na parelku fakt ne. A dodávám foto koně, proč ne. Není to hezký pohled.

napsal(a):
Děti učím, že uvazovat na parelku fakt ne. A dodávám foto koně, proč ne. Není to hezký pohled.
Jo, já to foto viděla

Co se týče plochých ohlávek, některé slabší místa mají, některé ne. Například ty ohlávky, které mají provlékací nátylník jsou připravené na to, že v nouzi právě ten se vyvlíkne. Jenže pokud ohlávku používáte deset let bez údržby, kolem průvlaku se nahromadí nečistoty, ztvrdnou na beton, a pak s tím nehnete ani kleštěma, když to neodmočíte (něco o tom vím).
Druhá věc je, že ty kroužky jsou pevnější, než špička nosní kosti a chrupavka. Kůň ohlávku rozbije zpravidla tahem nahoru (zpět) za nátylník, tj. rozpadne se zpravidla kroužek pod bradou nebo karabinka podhrdelníku (zažito víckrát). Na druhou stranu i na týlu jsou citlivé struktury, které se mohou tímto manévrem ještě před povolením ohlávky poškodit (upnutí vazů, ušní boltce, nervové centrum). Pokud kůň ale špatně nasazenou ohlávkou (příliš nízko) zatáhne přes nos, nos si poškodí snadněji než povolí ohlávka.
Řešením všech těchto problémů je 1) naučit koně stát na úvaze 2) vkládat bezpečnostní mezikus 3) nemuset uvazovat (naučit koně stát bez úvazu - například pokud konec vodítka leží na zemi, v terénu pak třeba mít ohrádku)
A ano, vždy se hraje mezi "výstroj nesmí koni povolit udělat chybu" (resp. bezpečnostní riziko, pokud koně mám uvázaného někde, odkud se mi nesmí uvolnit) x "výstroj nesmí koni ubližovat".