Lala123

XXX.XXX.168.36
Ahoj prosím moc o radu.
Vezmu to od začátku. Začala jsem jezdit k paní na koně, ta mi dala jezdit jednu kobylu ať si jí udělám. Jezdila jsem jí cca 1,5 roku než se paní rozhodla že mi kobylu daruje, ale než se kobyla stihla přepsat i když už to bylo v jednání, utekl k ní její hřebec. Jako na potvoru se narodilo hříbě.
A proto se ptám mám nárok na hříbě?
I přesto, že přepsání kobyly bylo až v 5 měsících věku hříběte?
Co když nechám hříbě načipovat a tím pádem si ho napíšu na sebe?(Hříběti bude už skoro rok.)
A podotýkám, že nemáme mezi sebou žádnou smlouvu ani ohledně kobyly. Jen jsem podepsala změnu majitele.
A paní se k hříběti staví jak?
Nemáte sepsanou ani darovací, ani kupní smlouvu?
Já bych, selským rozumem, předpokládala, že hříbě vám nepatří. Leda by do vašeho vlastnictví přišla březí a jako váš majetek pak porodila. Takže pokud se nedohodnete jinak a není-li darem i hříbě, tak nejste jeho majitelkou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
pokud doteď není smlouva, tak není Vaše nic... s paní se domluvte a to co Vám chce opravdu dát, ať podloží smlouvou. Jinak za černou plemenitbu může být vysoká pokuta. Napřed bych si zjistila, co vše pro Vás případné vlastnictví hříběte ponese (vyřizování dokladů atd.)
Změna majitele je Vám naprd, kobyla to musí mít zapsané v průkazu, tu změnu majitele a to Vám tam zapíší na základě kupní smlouvy doložené - i kdyby na 1Kč. Běžná věc. Tak si to vše dořešte, je to důležité :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastně fyzicky můžete být majitel koně, ať je v průkazu napsaný kdokoli. Průkaz vlastnictví nezakládá. To udělá pouze smlouva. Takže šup sepsat smlouvu na vše. S tou teprve můžete jít přepisovat koně - zapisovat hříbě. Pokud ustajovatelka hříbě daruje vám, tak smlouvu. Pokud nedaruje, je její (matka hříběte byla v době porodu její).
Veru: oni to asi přepsali v UEK pouze na základě hlášenky, kterou podepsaly obě strany. Je to samozřejmě špatný postup, ale na evidenci koní to dělají. Tak může mít slečna klidně už v průkaze zapsanou sebe jako majitelku. Ale k čemu je to bez smlouvy, že.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
napsal(a):
Vlastně fyzicky můžete být majitel koně, ať je v průkazu napsaný kdokoli. Průkaz vlastnictví nezakládá. To udělá pouze smlouva. Takže šup sepsat smlouvu na vše. S tou teprve můžete jít přepisovat koně - zapisovat hříbě. Pokud ustajovatelka hříbě daruje vám, tak smlouvu. Pokud nedaruje, je její (matka hříběte byla v době porodu její).
Veru: oni to asi přepsali v UEK pouze na základě hlášenky, kterou podepsaly obě strany. Je to samozřejmě špatný postup, ale na evidenci koní to dělají. Tak může mít slečna klidně už v průkaze zapsanou sebe jako majitelku. Ale k čemu je to bez smlouvy, že.
jasný, tak to je fajn, že aspoň takhle, ale nestačí to no, jestli je ale původní majitelka v pohodě, je to jen rychle dořešitelná byrokracie, každopádně na hříběti bych se domluvila už jen kvůli dobrým mravům, ani jedna to nevěděli, že bude mímo...
Těmhle situacím je dobré předcházet - jde to a celkem snadno.
Vždy když uteče hřebec ke kobyle, jde zavolat veta a případný nechtěný plod zamáčknout. Ne se po roce divit, že je na světě hříbě bez původu. A potom se hrozně divit pokutě od plemenářů... (celkově o takové hříbě není co stát)
Smlouva je věc potřebná písemně. A je lepší si koně koupit. Dar se totiž dá odvolat, chtít ho vrátit....
napsal(a):
Oni to asi v UEK přepsali na základě hlášenky, protože podle zákona to je jejich povinnost. Smlouvu kupní/prodejní smlouvu nevyžadují. Kopie smlouvy se v UEK využívá jen v případě, že chybí jeden z podpisů na hlášence o změně majitele. Smlouvu na papíře je dobré mít pro případnou nutnost v budoucnu dokládat, kdo je majitel.
Černou plemenitbu plemenářská inspekce pokutuje - flastr dostane chovatel, na jehož hospodářství došlo ke zplození hříběte lásky. Pokud plemenářská inspekce zjistí neoznačené a nezaevidované hříbě (to je i bez průkazu) starší 12 měsíců, tak bude ještě pokuta za tyto prohřešky .
Pokud se použije selský rozum a vezme v úvahu, že jste kobylu dostala zdarma, měla by její původní majitelka rozhodnout, kdo bude zapsán u hříběte jako majitel.
Lala123

XXX.XXX.168.36
S pokutou se počítá. A co týče vyřizování papírů a všeho kolem hříběte též. A kobyla je přepsáná s průkazem jsme odeslali i papír o změně majitele, to si v Kladrubech nechali. Takže majitelka kobyli už jsem a mám to i v průkazu.

Ohledně vlastnictví hříběte si stačí přečíst § 1073 NOZ.
Evidence UEK ani průkaz koně NENÍ DOKLADEM O VLASTNICTVÍ koně. Tím je jen a pouze kupní smlouva.
Lala123

XXX.XXX.168.36
Pipilota
napsal(a):
Vždy když uteče hřebec ke kobyle, jde zavolat veta a případný nechtěný plod zamáčknout. Ne se po roce divit, že je na světě hříbě bez původu. A potom se hrozně divit pokutě od plemenářů... (celkově o takové hříbě není co stát)
Smlouva je věc potřebná písemně. A je lepší si koně koupit. Dar se totiž dá odvolat, chtít ho vrátit....
Paní majitelka hřebce mi to vůbec neřekla že jí tam utekl. Takže já jezdila s kobylou na tréninky a náhle dva měsíce před porodem koukám že se v ní něco hýbe. Takže mě taky udělala škodu? jelikož jsem si plánovala sní udělat licenci a najednou jsem sní musela přestat pracovat na půl roku. Takže musím začít opět od začátku.

V zásadě ta z vás, která dostane pokutu, ji následně může vymáhat na majitelce hřebce, protože ona ho neměla zabezpečeného, čili vám odpovídá za škodu. To je samozřejmě v rovině občanskoprávního sporu, nemá s plemenářskou inspekcí a evidencí co do činění.
Můžete uplatnit i škodu související - tj. třeba ty finance vynaložené na tréninky, které budete muset vynaložit znovu, dopravné, pokud jste s koněm třeba dojížděla někam do haly, zaplacená soustředění.... to by pak mohla majitelka hřebce ještě čubrnět

Pipilota
napsal(a):
Jenom technická, omlouvám se. Zamáčkne se embryo, ne plod.

Dotaz
napsal(a):
Budu trapná, ale prosím kobylY, je to vzor žena.
Nejste trapná. Mě to taky praštilo do oka, ale už jsem, profesionálně deformovaná, reagovala na Pipilotu, tak jsem nechtěla víc prudit,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
napsal(a):
Ohledně vlastnictví hříběte si stačí přečíst § 1073 NOZ.
Evidence UEK ani průkaz koně NENÍ DOKLADEM O VLASTNICTVÍ koně. Tím je jen a pouze kupní smlouva.
me na jockey klubu i ve svazu chovatelu klusaka, odmitli prepsat kone, kdyz jsem jim poslala jen prukaz, musela jsem doposlat kupni smlouvu a az pak to udelali, ale ja ji tam nedala tenkrat, protoze se to nevedela tak jsem sla holt na postu 2x, taky jsem byla jeste mladé tele, je hustý, že Kladruby to teda prepisou jen tak, ale rikam, v tomhle nejsem zadny odbornik...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
me na jockey klubu i ve svazu chovatelu klusaka, odmitli prepsat kone, kdyz jsem jim poslala jen prukaz, musela jsem doposlat kupni smlouvu a az pak to udelali, ale ja ji tam nedala tenkrat, protoze se to nevedela tak jsem sla holt na postu 2x, taky jsem byla jeste mladé tele, je hustý, že Kladruby to teda prepisou jen tak, ale rikam, v tomhle nejsem zadny odbornik...
Kladruby to nedělají jen tak, na formuláři musí být podpis jak bývalého, tak nového majitele. To nic nemění na tom, že z právního hlediska to majitelství koně nijak neovlivňuje.
Lala123

XXX.XXX.168.36
napsal(a):
Kladruby to nedělají jen tak, na formuláři musí být podpis jak bývalého, tak nového majitele. To nic nemění na tom, že z právního hlediska to majitelství koně nijak neovlivňuje.
Samozřejmě podpisy byli z obou stran ale jen na papíře či to nazvat formulářem o změně majitele.
Jinak se omlouvám za to skloňování i/y dělá mi to problém 😁🙈.
Ale nejde mi tak o vlastnictví kobyly jako o to hříbě. Paní nebyla schopná zatím ničeho, kovář, veterinář, přihlášení ani učení hříběte na ohlávku či nějakou manipulaci( je to takové živé volně divoké zvířátko).
Lala123
napsal(a):
Samozřejmě podpisy byli z obou stran ale jen na papíře či to nazvat formulářem o změně majitele.
Ale nejde mi tak o vlastnictví kobyly jako o to hříbě. Paní nebyla schopná zatím ničeho, kovář, veterinář, přihlášení ani učení hříběte na ohlávku či nějakou manipulaci( je to takové živé volně divoké zvířátko).
Jenže pokud nemáte smlouvu (darovací, kupní), tak se vám taky může stát, že si paní znárokuje kobču i s hříbětem zpět jako jejich právoplatná majitelka. A je jedno, kdo je v průkazu. Dejte si to do pořádku, ať pak nemáte jen oči pro pláč.

Já to chápu tak, že se narodilo hříbě a v jeho 5měs došlo k přepisu. V tom případě vaše (pokud máte smlouvu), je kobyla. Hříbě je majitelky

napsal(a):
Já to chápu tak, že se narodilo hříbě a v jeho 5měs došlo k přepisu. V tom případě vaše (pokud máte smlouvu), je kobyla. Hříbě je majitelky
A já to chápu tak, že kobyla byla v 5. měsíci březosti, když byla odkoupena. V tom případě by bylo hříbě nové majitelky. Ale bez papírové kupní smlouvy je to těžké dokazování.
napsal(a):
A já to chápu tak, že kobyla byla v 5. měsíci březosti, když byla odkoupena. V tom případě by bylo hříbě nové majitelky. Ale bez papírové kupní smlouvy je to těžké dokazování.
Já to pochopila zase obráceně, tedy že k přepisu došlo, když hříbě bylo už 5 měsíců na světě.
Zadavatelko, asi nás budete muset rozsoudit. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
Lala123
napsal(a):
musite si holt sednout a u kafe se domluvit co a jak
kobca je tedy Vase, hrebec je cizi, majitel se nema k nasledkum sveho hrebce
jelikoz je tato akce mimo zakon, je treba vymyslet a domluvit se jak situaci zvladnout - ono treba veterinar by spravne nemel ani osetrit hribatko z černé - samozrejme to udela, ale proste neni to sranda. Ja kdybych teda vedela, ze ac nemam kupni smlouvu na kačku, jsem teda "majitelkou" kobci a mohla bych tedy plne duverovat pani co mi ji predala, chtela bych jeste nez se hribatko narodilo 1) dodelat tu smlouvu na kačku a za 2) tvrde sla po majitelce hrebce, aby mi zaplatila ukonceni brezosti kobci a vse s tim spojene a pokud to nerekla, ze utekl a az kdyz uz neslo s plodem nic delat (aniz by to bylo amoralni), tak bych holt vedla spor s ní, rozhodne bych neplatila zadnou pokutu statu za hribe já. Jak nad tim premyslim, napada me, zdali se majitelka puvodni kobci ji nechtela prave zbavit, aby nemusela resit to hribe, ze to treba vedela, jen vam to nerekla...
Hříbě je toho, kdo zaplatil připouštěci poplatek - kobyly se běžně pronajimaji na zplození hribete, majitel "výsledku" je vždy ten, kdo si zaplatil zplozeni (pokud není uvedeno ve smlouvě jinak).
V tomto případě nedošlo k legálnímu pripousteni, není žádný podklad o vzniku hribete. Kobyla byla darována bez nějakých dolozek, vyjimek a nároku na budoucí vlastnictví, tudíž majitel hribete bude ten, kdo je v době porodu majitel kobyly. Chovatel nebude (neměl by) zapsán.
Zápis v průkazu koně není doklad o vlastnictví koně, tím je vždy smlouva kupní, darovací, dědická - písemná či ústní (ovšem ústní se těžko dokazuje v detailu)
Nebojte se pokuty, plemenari nedávají pokuty na potkání, většinou pokutu hrozí u podnikatelů (málokdy ji uděli a v můžou), soikromniku si nikdo nevšimne. Hříbě se označí a vystaví průkaz
anobbona
napsal(a):
Hříbě je toho, kdo zaplatil připouštěci poplatek - kobyly se běžně pronajimaji na zplození hribete, majitel "výsledku" je vždy ten, kdo si zaplatil zplozeni (pokud není uvedeno ve smlouvě jinak).
V tomto případě nedošlo k legálnímu pripousteni, není žádný podklad o vzniku hribete. Kobyla byla darována bez nějakých dolozek, vyjimek a nároku na budoucí vlastnictví, tudíž majitel hribete bude ten, kdo je v době porodu majitel kobyly. Chovatel nebude (neměl by) zapsán.
Zápis v průkazu koně není doklad o vlastnictví koně, tím je vždy smlouva kupní, darovací, dědická - písemná či ústní (ovšem ústní se těžko dokazuje v detailu)
Nebojte se pokuty, plemenari nedávají pokuty na potkání, většinou pokutu hrozí u podnikatelů (málokdy ji uděli a v můžou), soikromniku si nikdo nevšimne. Hříbě se označí a vystaví průkaz
Nesouhlasím s posledním odstavcem příspěvku od anabbony, protože: Česká plemenářská inspekce dává pokuty podnikatelům i soukromníkům. Platí ale i známé úsloví není žalobce, není soudce - jinými slovy, dávají pokuty jen když se o porušení dozví nebo ho zjistí.
Jejda
napsal(a):
Nesouhlasím s posledním odstavcem příspěvku od anabbony, protože: Česká plemenářská inspekce dává pokuty podnikatelům i soukromníkům. Platí ale i známé úsloví není žalobce, není soudce - jinými slovy, dávají pokuty jen když se o porušení dozví nebo ho zjistí.
Ale je to jak píši - podnikatel, který si registruje do hospodarstvi hříbě narozené u něj, které nema otce plemenika, je plemenari kontaktován obratem, jelikož jde z jejich pohledu o věc sloužící k podnikání
U soukromniku si toho nikdo nevšimne a je to zameteno, tedy pokud soukromnik na sebe neupozornuje svou "popularitou" v očích jiných lidi
A zjistit to lze velmi jednoduše v evidenci koní, nikdo nic nemusi bonzovat, ostatně takhle na to ti plemenari přijdou (inspektor při registraci hribete předá registrační papíry na svaz, kde se to zadává do pc a v případě neznámého otce svítí červený vykřičník)
anobbona
napsal(a):
Ale je to jak píši - podnikatel, který si registruje do hospodarstvi hříbě narozené u něj, které nema otce plemenika, je plemenari kontaktován obratem, jelikož jde z jejich pohledu o věc sloužící k podnikání
U soukromniku si toho nikdo nevšimne a je to zameteno, tedy pokud soukromnik na sebe neupozornuje svou "popularitou" v očích jiných lidi
A zjistit to lze velmi jednoduše v evidenci koní, nikdo nic nemusi bonzovat, ostatně takhle na to ti plemenari přijdou (inspektor při registraci hribete předá registrační papíry na svaz, kde se to zadává do pc a v případě neznámého otce svítí červený vykřičník)
A můžete nám prozradit zdroj Vašeho tvrzení? OK, nechť si to každý věří čemu chce, případně si to vyzkouší sám. Já ale pochybuji, že anobbona bude přispívat na pokuty.
Navíc se domnívám, že cokoliv sníží počet koní bez původu, je dobré - pokuta by měla působit výchovně i pro ostatní.
Jejda
napsal(a):
A můžete nám prozradit zdroj Vašeho tvrzení? OK, nechť si to každý věří čemu chce, případně si to vyzkouší sám. Já ale pochybuji, že anobbona bude přispívat na pokuty.
Navíc se domnívám, že cokoliv sníží počet koní bez původu, je dobré - pokuta by měla působit výchovně i pro ostatní.
Osobní zkušenost a vysvětlení přímo od p. inspektorky od plemenaru