Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2022 21:08
Beruša

XXX.XXX.83.2

Dobrý večer.
Na konci února budeme kupovat poníka, který byl celou zimu krmený senem. Jsou mu 4 roky. Schvácený nikdy nebyl. Ale na pastvě taky moc nepobýval. My bychom ho na pastvu chtěli pouštět.
Nechci udělat něco špatně, tak se raději zeptám. Četla jsem už vícero článků na téma pastva po zimě, ale za každou osobní zkušenost budu ráda.
Mám pocit, že teď v tomto relativně teplém únoru se tráva začíná nenápadně mírně zelenat. Když budeme ponďu pást například první 4 dny cca 15 až 20 minut denně a pak třeba přidáme na další 4 dny 10 minut navíc a budeme takto postupně přidávat, je to rozumné?
A za jakou dobu ho můžu nechat na pastvě celý den? Seno bude mít k dispozici.
Za kladné odpovědi budu velmi vděčná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2022 00:25

Myslím, že bez pastevního náhubku nebo krácení pastvy + nějaká poctivá práce se neobejdete... záleží, jaká pastva(složení porostu, výška porostu, bude sucho nebo nebude) , ono to nejde tak lehce říct nejde.

20.2.2022 17:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pozor na to, že ta první tráva je pro poníky ta nejnebezpečnější - je slaďoučká protože přimrzla...
Já poníky v zimě pasu jedině na příkopě kde je i suchá stařina. A na jaře je rozpásám tak, že po čase na který jsou zvyklí na té příkopě je nechám pár minut na udržované trávě (prostě porost co byl posečen na podzim). Čas se řídí počasím - pokud jsou mrazíky, tak nenechávat. Raději zajdu na pampelichy (přízemní růžice pampelišek, moc hezké rostou v poli s vojtěškou) a potom na kopřivy (ty krmím po zavadnutí). Na trávu jako takovou navykám až má nějakou výšku a hlavně až už nemrzne ani nad ránem a ve stínu. Obecně je rozpásání vždy až má poník v žaludku nějaké seno, tak teprve na trávu. A stejně počítejte s časovým omezením cca 2 až 4 hodiny denně a nebo náhubek u kterého se dají vyměňovat vložky. Od 4 let nahoru pravděpodobnost schvácení vzrůstá i proto, že už poník neroste a energie navíc se ukládá do tuku a pak to o to snáz bouchne tím schvácením...

21.2.2022 07:02

Tohle je strašně indivindy. Máme poníka, který je normoš na pastvě třicet let (neomezené - první půl života noc box, den pastva, takže nárazové pasení klidně na ranní přemrzlé jarní trávě) a nikdy ani nezakulhal. Vím o poníkovi, který byl na výběhu velikosti jízdárny, a poté, co ho sousedi schvátili hromadou jablek, už se z kruhu neustálého schvacování (a to i třeba v zimě na seně při změnách počasí) nikdy nevymotal. Musíte sledovat především kondici těch poní, a pokud se začnou objevovat větší tukové zásoby, zasáhnout. Udržovat na kondici "rovná zadnice" a nikoli "zadnice do srdíčka - louplá záď). Pochopitelně váš plán zabránit skokovému přechodu na bohatou pastvu je základ. Skokové změny krmení (útěky k bednám s ovsem) se u těchto potenciálně náchylných tvorů musejí omezit na nulu.

21.2.2022 12:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Taky znám poníky 24/7 na pastvě. ALE jako první věc je kvalita té pastvy. Já jsem z Hané a dobře vím, že v zemědělsky využívané krajině je ta pastva poníkům nebezpečná (opravdu je to přeseto odrůdami trav šlechtěnými na výkon - výkrm masného skotu nejčastěji). Ono to s neomezenou pastvou jde, ale bývá to na zcela jiných porostech. Nejčastěji jsou to nějak znevýhodněné pozemky (na horách, nebo podmáčená niva atd. - kde už nic jiného neroste, než super odolné trávy co nejsou nijak extra výživné)

21.2.2022 14:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Krmení je strašně důležité.
Ale pokud kůň/ poník pracuje, máte z poloviny vyhrané.
Prací nemyslím povožení batolete kolem jízdárny.
Jde o rovnováhu mezi příjmem a výdejem. Pokud to máte vyrovnané, jste za vodou. Tedy do doby, než vám nějaký pi*omec nasype do ohrady trávu ze sekačky či jablka.

22.2.2022 13:51
Beruša

XXX.XXX.83.2

Moc děkuji za odpovědi. Pastvina je taková různorodá. Trochu řebříčku, heřmánek, jitrocel, kopřivy, pampelišky, jetel. A nevím konkrétní druh trávy. Je taková hrubší, můžu třeba vyfotit. Plán je, že poník bude dopoledne ve výběhu, kde tráva není. Odpoledne budeme postupně pást. A chtěla bych ho učit do zápřahu. Trochu lonže a chci každý den na procházky, máme kousek les. Ponďové budou teda dva 😁.

22.2.2022 16:01

lonž vynechte, pro poníka přidaná hodnota nula

22.2.2022 19:53
evcusik

XXX.XXX.145.236

Zápřah je fajn, krome vozíčku, lze poníka používat na rovnání jízdárny a jiné "dvorní" potřeby, vodit ze sedla velkého koně. lonž je spíš fajn na naučení vedení a pokynů.

Já mám ponďu mezi velkými koňmi, na chudší pastvě 24/7/365. Svojí suverenitou si je získal, že teď má chudák hoňky, aby si velké stádo ošéfoval :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík