Chov hříbat - vyplatí se?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2022 20:49
Bebe123

XXX.XXX.2.24

Zdravím,
Už delší dobu uvažuji o koupi kobylky na chov. Nejlépe APH, QH.. mám koně na svojem pozemku 24/7 a chtěla bych aby kobylka byla počas březosti venku a poté by šla na porod do boxu, který bych nechala postavit. Nemám v okolí bohužel nikoho s kým bych to mohla prodiskutovat, proto se ptám zde. Vyplatí se v dnešní době chovat hříbata na prodej? Ceny jsou dnes extrémně vysoko, ale nevím, zda-li je o dražší koně takový zajem. Představovala bych si své odchované hříbata prodávat kolem 100tis. Přijde mi, že v dnešní době chce každý zdravého, mladého koně hrozně levně a moc jim nejde o plemeno a o původ.
Dále mám možnost si pronajmout velké louky kousek od své stáje, kde bych chtěla hříbě odchovat a aby nebylo samo, nabídnout ustájení pro mladé koně a hříbata tak, aby se mi splatila cena pronajmu za pozemek. Jak namíchat stádo? Je dobré mít pouze hříbata, nebo k nim můžou i starší?
A poslední otázka - jako chovnou klisnu je možnost koupit jakoukoli, nebo musí splňovat nejake parametry?
Děkuji všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2022 20:59

Máte milion do začátku? než se to začne rentovat? sedněte si a spočtěte náklady, než by prodej začal vydělávat, tím bych začala..... pokud k záměru máte ještě jinou činnost, která by to zatím dotovala, proč ne. Ale jinak je to prostě vše nejisté.

20.2.2022 21:27

já si teda myslím, že se to nevyplatí. ani náhodou.

20.2.2022 21:35
Bebe123

XXX.XXX.2.24

No momentálně pracuji v Německu - zatím na 4 měsíce, ale zvažuji o delší době. Pokud vše půjde dobře měla bych si nastřežit asi 200 tis. Počítám, že kolem 120 tis. Dám za potencionální kobylku. Myslíte, že 80tis. je do začátku málo?

20.2.2022 21:36
Bebe123

XXX.XXX.2.24

bodlinka - A mohla bych vědět proč si to myslíte? Jinak děkuji za názor.

Neregistrovaný uživatel

20.2.2022 23:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.126

Bebe123 napsal(a):
No momentálně pracuji v Německu - zatím na 4 měsíce, ale zvažuji o delší době. Pokud vše půjde dobře měla bych si nastřežit asi 200 tis. Počítám, že kolem 120 tis. Dám za potencionální kobylku. Myslíte, že 80tis. je do začátku málo?

Jo.

Neregistrovaný uživatel

20.2.2022 23:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.126

Za musite mít vic koni. Ne jednu kobylu. Za b znalosti moc nemate takze neustajujte. A jestli cekate ze vam jedna kobyla zaplati svuj provoz, provoz toho kde ji mate a este vam zbude na dovcu tak ne. Budete rada ze neprodelate kalhoty. A flekatejch kriplu je plna inzerce. Pokid nenabidnete neco extra. Nemate sanci

21.2.2022 03:56

Bebe123 napsal(a):
bodlinka - A mohla bych vědět proč si to myslíte? Jinak děkuji za názor.

protože s penězma bojujou i hřebčíny, který mají mnohem víc mnohem lepších koní než vy kdy koupíte a ví, co dělají.

21.2.2022 08:36

Bebe123 napsal(a):

Ano, je to málo.

21.2.2022 08:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
protože s penězma bojujou i hřebčíny, který mají mnohem víc mnohem lepších koní než vy kdy koupíte a ví, co dělají.

Potvrzuji. Zrovna včera jsme byli na exkurzi v Písku. O ekonomické situaci pan ředitel vyprávěl taky. Není to sranda.

21.2.2022 08:44

Vzhledem k tomu, jak a na co se ptáte, tak evidentně nemáte vůbec zkušenosti. Jestli si představujete, že na chovu hříbat se dá zbohatnout, tak si stačí vzít tužku a papír a napsat si základní náklady a máte jasno hned. Co je potřeba k chovu APH a QH se dá vygooglit za pár vteřin na webech chovatelských organizací. A jestli si myslíte, že koupíte dobrou chovnou kobylu za 100 tisíc, tak se vraťte nohama zpět na zem...

21.2.2022 08:45
Slon Indický

XXX.XXX.27.250

Za 120 tisíc koupíte klisnu, ale ne každá klisna je vhodná do chovu jen pro to, že může mít hříbata. Je potřeba zvážit zdravotní stav (u QH/PH minimálně čistý 5 panel test), ideálně má chovná klisna mít výkonnost vlastní a nebo potomstva. Plus dobrý původ. Takovou klisnu vám za 120 tisíc nikdo neprodá.
Dále si započtěte náklady na připouštění, veterinární péči, a to se vám vůbec žádné hříbě ani nemusí narodit. Ano, pokud budete mít hříbata z kvalitní klisny, za těch 100 tisíc je prodáte. Ale z běžné kobyly s tuctovým původem, nulovou výkonností a bez zdravotních testů - no, můžete ho za těch 100 tisíc inzerovat... Třeba do 3 let.

21.2.2022 08:48

Slon: moc chovných klisen panel test nemá, není totiž (bohužel) povinný. Navíc pochybuji, že zadavatelka tuší, co to je...

21.2.2022 08:59
Arbora

XXX.XXX.80.73

Hlavne pri tom všetko počítaní myslite aj na to, že ceny sú extrémene vysoko vo všetkom, od nákupu chovného materiálu, cez veterinára (aj obyčajný, aj reprodukčný), až po seno.

Ak predáte dvojročného koňa za 100.000, ste v mínuse iba trochu. Otázka je, či ako no name chovateľ toho dvojročného koňa za tie peniaze predáte. V tomto dosť rozhoduje aj to, v akých podmienkach kôň vyrastá, v akom prostredí. Málokto dá stovku za koňa, ktorý sa niekde brodí v bahne po karpy. Mať žriebäciu odchovňu je určite fajn, je to myslím žiadaný segment na trhu a ak dokážete zabezpečiť dobré podmienky, určite nájdete klientelu. Na čo teba myslieť je odchov kobyly vs. žrebce. A u vás teda aj na to, že kto bude tie kone vychovávať a učiť. A z vášho príspeku mi úplne nevyplýva, že by ste to mohli byť vy.

21.2.2022 10:28
Bebe123

XXX.XXX.48.101

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Za musite mít vic koni. Ne jednu kobylu. Za b znalosti moc nemate takze neustajujte. A jestli cekate ze vam jedna kobyla zaplati svuj provoz, provoz toho kde ji mate a este vam zbude na dovcu tak ne. Budete rada ze neprodelate kalhoty. A flekatejch kriplu je plna inzerce. Pokid nenabidnete neco extra. Nemate sanci

A z čeho soudíte, že nemám zkušenosti? Mám u sebe ustájené 2 koně, opravdu to není tak, že mám koně u baráku v zabahněném výběhu 10x10 metru ;) trocha slušného vychování? Chápu že se cítíte že jste něco víc přes písmenka, ale trocha vychování by neuškodila. Dohromady mám 4 koně, tudíž opravdu nějaké ty letité zkušenosti mám.

21.2.2022 10:48
lenacia

XXX.XXX.233.246

Páni... Dva koně... To můžete rovnou založit nový hřebčín

21.2.2022 10:49

Bebe123 napsal(a):
A z čeho soudíte, že nemám zkušenosti? Mám u sebe ustájené 2 koně, opravdu to není tak, že mám koně u baráku v zabahněném výběhu 10x10 metru ;) trocha slušného vychování? Chápu že se cítíte že jste něco víc přes písmenka, ale trocha vychování by neuškodila. Dohromady mám 4 koně, tudíž opravdu nějaké ty letité zkušenosti mám.

Protože se ptáte na věci, které byste jako chovatel měla vědět. Ne držitel (dva koně doma), ale chovatel (základy chovu, nároky březí klisny, odchov, zootechnika). To nejsou jen věci, které lze vyčíst na diskusi nebo v knize, to jsou také věci, které se zootechnici učí praxí a z praxe svých předchůdců. Pokud nemáte nikoho takového zkušeného ani po ruce (jak tvrdíte), nebudete umět správně vyhodnotit základní situace. Odhlédnuto od finanční stránky, ani z toho důvodu bych vám nedoporučila chovat. To, že se v první větě ptáte na finanční návratnost a až v druhé řešíte pohodu koní, také něco napovídá.

Leithian umí ukázat i svou horší stránku, ale tentokrát odpovídala v mezích nejvyšší slušnosti, takže se nemáte vůbec proti čemu ohrazovat

21.2.2022 11:07
Nezzie

XXX.XXX.71.232

Nechci se vás dotknout...ale váš dotaz je podán jako by se ptal někdo kdo chce prostě "množit pro prachy" a je mu jedno co, jak, nač, zač.
Aspoň na mě osobně, tak působí.

21.2.2022 11:16
koně

XXX.XXX.174.63

Bebe123 napsal(a):

Z vašeho dotazu už přímo čiší,ty zkušenosti
Jinak ,z jedné kobyly získáte max.jedno hříbě ročně. A to jde třeba tři roky,je li kobyla v dobré kondici a chce se jí . Pak už většinou nezabřezne,protože si sama dá pauzu
A bude stát jalová
Vydělat by se snad dalo za předpokladu ,že už máte hodně peněz na investici. A k tomu samozřejmě X ohrazených pozemků k dispozici
Koupíte plemenného hřebce požadovaného plemene. K němu adekvátní kobyly.Víc kobyl.Pak je prostě necháte za občasné kontroly pást , připouštět a rodit.V zimě jim třeba nakulíte seno .Něco jako masné krávy
Akorát si neumím představit,jak traktorem s radlicí naháníte drahá hříbata ,chtivým kupcům do hengrů

21.2.2022 12:08
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jak namíchat stádo?
Je dobré mít pouze hříbata, nebo k nim můžou i starší?
jako chovnou klisnu je možnost koupit jakoukoli, nebo musí splňovat nejake parametry?

Ano, toto jsou otázky hodné zkušeného a věci znalého člověka.
Podívejte se pravdě do očí - jsou to elementární dotazy. Na dvě ze tří otázek mám představu o odpovědi i já, a to prosím pěkně nemám žádného koně a oproti většině lidí tady žádné zkušenosti.
Nastudujte si, pozjišťujte si, sežeňte si někoho, jehož znalosti Vám budou krýt záda. Co se týče finanční stránky věci, prostě nelze odpovědět bez bližší znalosti okolností. Kolik koní budete ustajovat, za kolik, co všechno v rámci ustájení budete nabízet, co z toho budete platit (seno, vodu, energie, nájem...) a kolik to bude stát... Prostě to můžete spočítat jen a pouze Vy. Tak si to hoďte na papír a spočítejte. K tomu si připočtěte, že potřebujete mít cca 100 000 kdykoli na účtě, které budete používat jako rezervu pro případ problému (kůň okulhal, problém při porodu...).
Pokud chcete konkrétní čísla, tak ukážu na příkladu:
V naší stáji jsou náklady na koně kolem 8 000 měsíčně. Na kobylu s hříbětem cca 10 000. Na odstávče cca 6 000.
Tj. za dva roky, kdy jeden rok je kobyla březí a druhý je kobyla s hříbětem, na základních a nijak nezmenšitelných částkách se platí 96 000 (první rok) + 60 000 (půlrok) + 48 000 (matka po odstavu) + 36 000 Kč (hříbě po odstavu), a to jen za žrádlo, vodu a to, že ti koně mají kdo být. Nic jiného.
Tudíž jsme na čtvrt milionu. A to nemáme koně se zdravotními problémy, nemáme nečekané výdaje, nemáme úrazy a problémy s pojištěním, dodávkou krmiva, připuštění atd.
Z toho vyplývá, že nemá smysl chovat na prodej, pokud většinu vstupních investic nezajistíte sama: Vlastní seno, tj. vlastní technika (traktor apod.). Vlastní stáje, tj. vlastní údržba budovy, vlastní pojištění. Vlastní výběhy a pastviny, tj. vlastní péče, údržba, natírání plotů, spravování ohradníků. Ideálně i vlastní jádro. Umět udělat kopyta, základně umět udržovat zuby. Apod.
To je práce na 24/7.
Tuhle dřinu má smysl dělat jen a pouze tehdy, kdy a) děláte hříbě pro sebe; b) odchováváte naprosto výjimečné hříbě (což nelze zaručit; i výjimečná kobyla s výjimečným hřebcem mohou dát hříbě průměrné i podprůměrné); c) odchováváte víc než pár hříbat ročně.
Jistě máte jiné podmínky než ty, co jsem zde ilustrativně nastínila já. Ale prostě si budete muset spočítat, kolik Vás stojí kůň, kolik stojí chovná kobyla, kolik stojí odchov. Protože to může stát u různých lidí různé částky.

21.2.2022 12:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No když se s trochou rozumného odstupu podíváte na situaci v chovu koní v ČR - odpověď je jasná.
Chov koní se v současnosti v ČR ekonomicky nevyplatí. Přežívá proto že má někde nějakou nádstavbu. V hřebčínech je to např. kvalitní chovný materiál, kvalitní podmínky odchovu a k tomu špičkový základní výcvik (ne předělávky zmršeného). U soukromníka tou nástavbou může být třeba že je hříbě dokonale zvyklé na silniční provoz a už bylo na pár výstavách... ale stejně to dotují ze svého, protože je to prostě koníček a způsob trávení jejich volného času.
Zvláště nyní, když se dá očekávat že nastanou celospolečensky finančně krušnější časy - nevidím to jako super období pro začátek tak nejistého podniku jako je chov koní (kteří jsou opravdu zbytná luxusní záležitost - a to "ameriky" v ČR opravdu jsou)

21.2.2022 12:45
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jako ono... Když se člověk podívá na Kladruby a za kolik se tam prodávají ročci, dvouletci a tříletci, přičemž je naprosto jasné, že takový hřebčín má úplně jinou pozici a záruky pro prodej koní, takže to samé hříbě by u jiného prodejce stálo méně...
Pětiletý valach s ukončeným výcvikem pod sedlem i v zápřeži, který stojí čtvrt mega - a kůň stejných kvalit, ale s letní vyrážkou už stojí „jen“ 100 000.
A dvouletek s letní vyrážkou už stojí „jen“ 50 - 60 000, a to bych řekla, že takový kůň je zadarmo drahý.
...tak je prostě jasné, že se to vyplatit nemůže. Bez záruky zdravého koně, bez záruky, že ho něco pořádně naučíte, to prostě nevidím růžově.

Coudas

21.2.2022 12:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

Když vidím ty dotazy posledních několik let tady, tak bych nechovala hříbata na prodej už jen z toho důvodu, že se můžou dostat do rukou umělcům jako např. atd. a pak zoufale jen koukat, co se to děje...

21.2.2022 13:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Každý má při připouštění představu zdravého hříběte. Ale realita je jinde. A v malém počtu je uspání například dvouletého hříběte fakt ztráta. Opravdu se to děje a do rozvahy je potřeba zahrnout i tohle. Někdy je štěstí v neštěstí že jde hříbě na maso a ne do kafilérie.

21.2.2022 19:30
Bebe123

XXX.XXX.2.24

Protože se ptáte na věci, které byste jako chovatel měla vědět. Ne držitel (dva koně doma), ale chovatel (základy chovu, nároky březí klisny, odchov, zootechnika). To nejsou jen věci, které lze vyčíst na diskusi nebo v knize, to jsou také věci, které se zootechnici učí praxí a z praxe svých předchůdců. Pokud nemáte nikoho takového zkušeného ani po ruce (jak tvrdíte), nebudete umět správně vyhodnotit základní situace. Odhlédnuto od finanční stránky, ani z toho důvodu bych vám nedoporučila chovat. To, že se v první větě ptáte na finanční návratnost a až v druhé řešíte pohodu koní, také něco napovídá.

Leithian umí ukázat i svou horší stránku, ale tentokrát odpovídala v mezích nejvyšší slušnosti, takže se nemáte vůbec proti čemu ohrazovat

Jako chovatel? Já nejsem chovatel a nikdy nebudu :D Chtěla jsem se pouze podělit o mé myšlenky a nápady, protože mi to už dlouho leží v hlavě. Samozřejmě, že zkušenosti se nejlépe čerpají v praxi. A jak tu praxi získat? No přeci tím, že to vyzkouším, ne? Pokud vím, tak v mém inzerátu nebyla ani jedna otázka, zda-li jsem dostatečně zkušená.:)
A pokud tady chcete řešit to, jak se starám o koně tak se přijeďte podívat. Přes písmenka machrujete? Dělám to vše s láskou pro ně. Miluji je a troufám si říct, že mí koně žijí v takových podmínkách, o jakým se Vám může jen zdát. Tak si tam radši běžte nakrmit ty své chcípáčky a neotravujte debiIní kritikou normální lidi.
A podle Vašeho posledního odstavce hádám, že jste s pí/panem Leithian na Ifauně od rána do večera, a jen rejete do ostatních. Nojo, život po 50 tce už je hold nuda, co? Tak nějak mi připadá, že vám vnuci ukázali co to je telefon, tak teď jen sedíte na něm a haníte ostatní. Chtělo by to si najít jiný záměr! :)

Coudas

21.2.2022 19:39
Coudas

XXX.XXX.87.254

Bebe123 napsal(a):
Jako chovatel? Já nejsem chovatel a nikdy nebudu :D Chtěla jsem se pouze podělit o mé myšlenky a nápady, protože mi to už dlouho leží v hlavě. Samozřejmě, že zkušenosti se nejlépe čerpají v praxi. A jak tu praxi získat? No přeci tím, že to vyzkouším, ne? Pokud vím, tak v mém inzerátu nebyla ani jedna otázka, zda-li jsem dostatečně zkušená.:)
A pokud tady chcete řešit to, jak se starám o koně tak se přijeďte podívat. Přes písmenka machrujete? Dělám to vše s láskou pro ně. Miluji je a troufám si říct, že mí koně žijí v takových podmínkách, o jakým se Vám může jen zdát. Tak si tam radši běžte nakrmit ty své chcípáčky a neotravujte debiIní kritikou normální lidi.
A podle Vašeho posledního odstavce hádám, že jste s pí/panem Leithian na Ifauně od rána do večera, a jen rejete do ostatních. Nojo, život po 50 tce už je hold nuda, co? Tak nějak mi připadá, že vám vnuci ukázali co to je telefon, tak teď jen sedíte na něm a haníte ostatní. Chtělo by to si najít jiný záměr! :)

Fakt můžu? Kdy a kam mám přijet?

21.2.2022 19:59
lenacia

XXX.XXX.173.255

Bebe123 napsal(a):

A víte co? Jen do toho. Kupte si nějakou noname kobylu! Připusťte ji nejlevnějším flekatým hřebcem a začněte chovat....
S trochou štěstí bude vše ok a pak jen budete koukat jak vám to hříbě z absolutně nevhodně zvolených linií hřebce a kobyly nikdo nekoupí ani za pade...
Při tom horším budete sledovat kobylu uvázanou na navijáku u traktoru jak s ní třesou a snaží se dostat ven mrtvé hříbě aby zachránili aspoň jí.... 👌
Smůla, že sem to bohužel zažila až poté, co sem znovu inseminovala Sáru a už byla březí, vykašlala bych se na to!
Btw nepřežila ani koby.

21.2.2022 20:00
Jiří5

XXX.XXX.231.15

Ale ale, podívejme se na to! Akceptoval bych naivitu mladí, dá se považovat do jisté míry za roztomilou ale spojená s arogancí věčně mladé Bebe123 je už téměř moc.
Nevím co tě děvenko tak rozpálilo. Na naivní otázky jsi dostala vesměs dobře míněné odpovědi vycházející ze zkušeností nabytých praxí. Místo poděkování a vděčnosti že se ostatní snaží nenechat tě v tom vykoupat tak blbneš. No a kdyby tě náhodou napadlo ohrazovat se proti tykání, tak tě upozorňuji že patřím do skupiny tebou tolik opovrhované a takových štěbetalek jako jsi ty běhá okolo mě doma šest. A ano občas mě s telefonem pomohou. Dej se do sebe děvče, ať z tebe něco pořádného vyroste.

22.2.2022 09:20

Bebe123 napsal(a):

Zeptala jste se, dostala jste odpovědi. Slušné. Jestli si z nich něco vezmete, je na vás. Nám je to fuk.

22.2.2022 09:23

Coudas napsal(a):
Fakt můžu? Kdy a kam mám přijet?

Já se přidám. Ráda si udělám výlet.

22.2.2022 09:25

Jiří5 napsal(a):
Ale ale, podívejme se na to! Akceptoval bych naivitu mladí, dá se považovat do jisté míry za roztomilou ale spojená s arogancí věčně mladé Bebe123 je už téměř moc.
Nevím co tě děvenko tak rozpálilo. Na naivní otázky jsi dostala vesměs dobře míněné odpovědi vycházející ze zkušeností nabytých praxí. Místo poděkování a vděčnosti že se ostatní snaží nenechat tě v tom vykoupat tak blbneš. No a kdyby tě náhodou napadlo ohrazovat se proti tykání, tak tě upozorňuji že patřím do skupiny tebou tolik opovrhované a takových štěbetalek jako jsi ty běhá okolo mě doma šest. A ano občas mě s telefonem pomohou. Dej se do sebe děvče, ať z tebe něco pořádného vyroste.

Štěbetalek... To je hezké. Vnučky? (není-li to příliš osobní otázka).

22.2.2022 10:18
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak já si myslím, že když se nic neposere a budete mít kvalitní rodiče, naky dotace? a BUDETE NA SVÝM A MÍT VŠE SVÉ , tak se na tom vydělat dá ne? jako chápu, že kdybych měla platit komerční ustájení, tak to by se fakt nevyplatilo, ale nechápu proč by na svým nemělo. samozřejmě nepodporuju kdovíjaké mnnožení. jen mi prostě nepřijde, jak každý to se nevyplatí, tak proč ty hříbata teda chovají, když je to tak prodělečné?

to mě pobavilo jak někdo tvrdil, že se nevydělá na psech s PP, že mají moooc velký náklady. 13štěnat x cca 20-25 tisíc. Tak ať mi nikdo netvrdí, že na tom není sakra pěkný výdělek ať si odpočtu co odpočtu. A beru, že čubu bych měla tak jako tak, tak neberu náklad pořizovací cenu nebo její základní krmení (nemluvím o zvýšené výživě v březosti)......to že jdu na výstavu apod ty lidi většinou baví, tak jako výcvik... samozřejmě nej výdělej třeba dalmatin bez pp 10x18000,-.

Ono teď v době covidové by se nejvíc vyplatilo něco zkřížit malé módní rasy a prodat, to bude lepší zisk než kůň

22.2.2022 10:35
Varaxi

XXX.XXX.150.244

proč ty hříbata teda chovají, když je to tak prodělečné?
Jsem přesvědčená, že pro sebe a pro radost.
Na hříběti na prodej se prodělá téměř vždy - buďto finančně, nebo prací. A člověk, který nemá dostatečné informace a znalosti, ten může spoléhat leda na atraktivní vzhled a neznalého kupujícího.
A jinak jo, to hříbě může zemřít/nebýt zdravé, ta kobyla může zemřít/odstonat to... Jako fakt ne, nedělala bych to. Kdybych si myslela, že to je dobrý nápad, jak vydělat, tak to už sama dávno dělám.

Psi jsou jiný případ. Tam velmi záleží na plemeni a na tom, jak se k tomu jako chovatelka postavíte. Pokud se budete snažit plemeno rozvíjet a dělat nadstandardní testy, jezdit krýt do zahraničí, se psy sportovat, tak opravdu moc nevyděláte. Pokud to pojmete ekonomicky, vyberete oblíbené plemeno s minimem požadavků na chov, které nemá sklony k problémům při porodech, a nebudete dělat nic navíc, tak samozřejmě s trochou štěstí se na tom vydělat dá. Ale to už není chov, to je prostě jen množení, a že psi mají PP, je úplně jedno.

22.2.2022 10:52
lenacia

XXX.XXX.173.255

chov koní se oplácí na základě dotací, množství chovných klisen, vlastní pozemky a hlavně pořádné zázemí pro všechny kobyly. A ve výsledku jde též o prestiž chovatele, jakou výkonnost má jeho odchov, jaké původy....
Jedna kobyla.... ta sotva návratově se štěatím zaplatí zpátky jeden rok březosti a ro jen se štěstím že někdo koupí

22.2.2022 11:09
Jiří5

XXX.XXX.231.15

Štěbetalek... To je hezké. Vnučky? (není-li to příliš osobní otázka).

Ano vnučky, krásné mladé dámy. A hezky popořadě od dvanácti do jednadvaceti, takže o současných starostech a strastech mláďat od základní školy po vysokou mám denní přehled.
A není to příliš osobní, který dědeček by se rád nepochlubil něčím tak úžasným, že ano.

22.2.2022 11:40
Arbora

XXX.XXX.149.42

etnies86 napsal(a):
tak já si myslím, že když se nic neposere a budete mít kvalitní rodiče, naky dotace? a BUDETE NA SVÝM A MÍT VŠE SVÉ , tak se na tom vydělat dá ne? jako chápu, že kdybych měla platit komerční ustájení, tak to by se fakt nevyplatilo, ale nechápu proč by na svým nemělo. samozřejmě nepodporuju kdovíjaké mnnožení. jen mi prostě nepřijde, jak každý to se nevyplatí, tak proč ty hříbata teda chovají, když je to tak prodělečné?

to mě pobavilo jak někdo tvrdil, že se nevydělá na psech s PP, že mají moooc velký náklady. 13štěnat x cca 20-25 tisíc. Tak ať mi nikdo netvrdí, že na tom není sakra pěkný výdělek ať si odpočtu co odpočtu. A beru, že čubu bych měla tak jako tak, tak neberu náklad pořizovací cenu nebo její základní krmení (nemluvím o zvýšené výživě v březosti)......to že jdu na výstavu apod ty lidi většinou baví, tak jako výcvik... samozřejmě nej výdělej třeba dalmatin bez pp 10x18000,-.

Ono teď v době covidové by se nejvíc vyplatilo něco zkřížit malé módní rasy a prodat, to bude lepší zisk než kůň

Nemyslím si, že výroba koňa by sa mal počítať od jeho vylúpnutia na svet, pretože chovateľ tie náklady na jeho výrobu má. Tak si ešte k tomu prirátajme pripúšťací poplatok, repro vet (základne sono, alebo trebárs aj tú insemináciu), 11 mesiacov v bruchu kobyly. Za koľko by ste tak toho dvojročka museli predať, aby ste boli aspoň na nule, nieto ešte v pluse? 150-200? To už sú sumy, za ktoré sa predávajú kone s špičkovým pôvodom, po rodičoch s výkonnosťou a dokonalým exteriérom. A nehnevajte sa na mňa, tváriť sa, že hodnota matky nezasahuje do nákladov a cenotvorby, lebo ma zvyšovanie jej výkonnosti a hodnoty športom baví, to je ozaj úsmevné.

Schválne si spočítajte náklady na vášho koňa za dva roky, koľko by musel stáť, aby sa vám vrátili aspoň tieto základné náklady.

22.2.2022 13:05

Jiří5 napsal(a):
Ano vnučky, krásné mladé dámy. A hezky popořadě od dvanácti do jednadvaceti, takže o současných starostech a strastech mláďat od základní školy po vysokou mám denní přehled.
A není to příliš osobní, který dědeček by se rád nepochlubil něčím tak úžasným, že ano.

22.2.2022 15:09
etnies86

XXX.XXX.245.26

Arbora napsal(a):
Nemyslím si, že výroba koňa by sa mal počítať od jeho vylúpnutia na svet, pretože chovateľ tie náklady na jeho výrobu má. Tak si ešte k tomu prirátajme pripúšťací poplatok, repro vet (základne sono, alebo trebárs aj tú insemináciu), 11 mesiacov v bruchu kobyly. Za koľko by ste tak toho dvojročka museli predať, aby ste boli aspoň na nule, nieto ešte v pluse? 150-200? To už sú sumy, za ktoré sa predávajú kone s špičkovým pôvodom, po rodičoch s výkonnosťou a dokonalým exteriérom. A nehnevajte sa na mňa, tváriť sa, že hodnota matky nezasahuje do nákladov a cenotvorby, lebo ma zvyšovanie jej výkonnosti a hodnoty športom baví, to je ozaj úsmevné.

Schválne si spočítajte náklady na vášho koňa za dva roky, koľko by musel stáť, aby sa vám vrátili aspoň tieto základné náklady.

určitě se víc vyplatí ty štěňda. tak když chci zvýšit hodnotu koně tak ty závody jsou samozřejmě přímé náklady, tak jako když jedu na výstavu. nenapsala jsem to uplně dobře. teď si myslim, že ty koně jsou v cenách, které odpovídají, dříve byli extémně levní

22.2.2022 15:12
etnies86

XXX.XXX.245.26

Varaxi napsal(a):
proč ty hříbata teda chovají, když je to tak prodělečné?
Jsem přesvědčená, že pro sebe a pro radost.
Na hříběti na prodej se prodělá téměř vždy - buďto finančně, nebo prací. A člověk, který nemá dostatečné informace a znalosti, ten může spoléhat leda na atraktivní vzhled a neznalého kupujícího.
A jinak jo, to hříbě může zemřít/nebýt zdravé, ta kobyla může zemřít/odstonat to... Jako fakt ne, nedělala bych to. Kdybych si myslela, že to je dobrý nápad, jak vydělat, tak to už sama dávno dělám.

Psi jsou jiný případ. Tam velmi záleží na plemeni a na tom, jak se k tomu jako chovatelka postavíte. Pokud se budete snažit plemeno rozvíjet a dělat nadstandardní testy, jezdit krýt do zahraničí, se psy sportovat, tak opravdu moc nevyděláte. Pokud to pojmete ekonomicky, vyberete oblíbené plemeno s minimem požadavků na chov, které nemá sklony k problémům při porodech, a nebudete dělat nic navíc, tak samozřejmě s trochou štěstí se na tom vydělat dá. Ale to už není chov, to je prostě jen množení, a že psi mají PP, je úplně jedno.

fakt moc nevyděláte, když máte za štěnata třeba 260 000 - 290 000? ale no tak

věřte, že znám osobně tři chovatele, kteří to vedou dobře a zisk na tom měli velmi hezký

22.2.2022 15:19

etnies86 napsal(a):

věřte, že znám osobně tři chovatele, kteří to vedou dobře a zisk na tom měli velmi hezký

Vždycky je otázka, jak ten člověk vydělává. Jestli k tomu ještě naplno pracuje anebo má chov jako svoji hlavní výdělečnou činnost. V druhém případě věřím, že půjde výnos radikálně dolů.

22.2.2022 15:28
Varaxi

XXX.XXX.150.244

etnies86 napsal(a):

Ale jo, jsou takoví, kteří jedou na prachy.
A pak jsou ti, kteří to dělají pořádně. A ti na tom opravdu obvykle nevydělají, ti skutečně bývají nejlíp na nule.
Když máte fenku sportovního plemene, která má dvakrát za život štěňata po pěti kouscích, kdy jedno stojí dvacku, tak fena „vydělala“ za život 200 000. Tu samou částku, nebo i větší, projela jenom na krmivu + veterinární péče, krytí, sportovní, pracovní a výstavní akce, mistrovství, tréninky, nedej bože zdravotní problémy, císaře, krmení štěňat na lahvi...
Jasně, na té samé feně dokáže jiný člověk nasekat těch štěňat třikrát tolik s minimem námahy a snahy, za větší peníz je prodá do Asie, co se nepovedlo nebo když se fena nestará, tak s tím mrskne o zem, a jde to. Minimální náklady, větší výdělky... Ale to už není chovatelství, že jo.

22.2.2022 15:30
Arbora

XXX.XXX.149.42

etnies86 napsal(a):

Ak by som mala chovnú fenu a plnila len absolútne minimum bez akýchkoľvek skúšok, či už zdravotných, alebo výcvikových, tak asi sa na tom zarábať dá. Ale, ktoré plemeno dnes už nemusí mať žiadne testy, ani pracovné skúšky a dá sa predávať kus za 20.000? A ešte v počte 13 šteniat? To už mi príde veľké scifi, keďže v tejto kategórii sú najčastejšie spoločenské plemená. Stále sa ale bavíme o jednom vrhu ročne a musím tých 13 psisek byť schopná predať. S takýmto štýlom low cost chovu si neviem predstaviť cieľovku kúpy PP psov. Obyčajný človek radšej kúpi bezPP za polovičku, trh PP psov takýmto vrhom veľmi rýchlo zasýtim. Prirýchlo na to, aby sa to dalo považovať za zárobkovú činnosť.

Ale máme v obci chovateľku pudlov, regulérna množka s PP, psy v pivnici, nevenčené, max. 10 min prebehnúť na 2x2 dvore. Podľa ľudí, ktorí sa okolo pohybujú, tak predpokladám, že trh je zahraničie. Verím tomu, že z toho nejaký pravidelný prísun peňazí majú. Ale zase, ak z toho aj peniaze majú, nevidím to ani dome, ani na vozom parku.

22.2.2022 15:37
etnies86

XXX.XXX.245.26

Vždycky je otázka, jak ten člověk vydělává. Jestli k tomu ještě naplno pracuje anebo má chov jako svoji hlavní výdělečnou činnost. V druhém případě věřím, že půjde výnos radikálně dolů.

to máte pravdu, všichni k tomu ještě něco mají, nedělají jen toto, na druhou stranu ani nepracují na plný úvazek. ve vedlejší vsi chovají bezpapíráky a ani jeden teda nepracují, ti se tím možná opravdu živí, taková lepší množka no :(

22.2.2022 16:00

Rozdíl mezi chovem koní a psů je v tom, že kůň se vám rozmnoží prostě 1:1 a puntik. Zatímco štěňat je zpravidla více, a jedno se dá prodat plus minus za roční náklady na chov. Což platí i u toho koně (jeden se dá prodat plus minus za roční náklady), a tady ty počty pak prostě už nevycházejí.....

22.2.2022 16:04
Bebe123

XXX.XXX.52.178

etnies86 napsal(a):

A Varaxi
Děkuji za slušný komentář. Hlavně k tématu.

A komu v dnešní době nejde o peníze? Nikdy jsem neřekla, že chci kobylu připoustet každý rok do zmrzačení. To mě zas ti lidi tady vytočili. Potřebovali jste lekci slušného vychováni. Takzvaně nesuď knihu podle obalu, nebo, nesuď člověka a to, jak se stará o své zvířata, podle jednoho příspěvku na Ifauně? :D

22.2.2022 16:21

Bebe123 napsal(a):
A Varaxi

A komu v dnešní době nejde o peníze? Nikdy jsem neřekla, že chci kobylu připoustet každý rok do zmrzačení. To mě zas ti lidi tady vytočili. Potřebovali jste lekci slušného vychováni. Takzvaně nesuď knihu podle obalu, nebo, nesuď člověka a to, jak se stará o své zvířata, podle jednoho příspěvku na Ifauně? :D

Tuhle lekci potřebujete spíš vy. Viz váš včerejší příspěvek 19 30. A věta "potřebovali jste lekci slušného chování" zase vytočila mě. Už jsem dost stará na to, aby mě peskovala nějaká mladá slečna.

22.2.2022 17:31
Bebe123

XXX.XXX.49.30

Tuhle lekci potřebujete spíš vy. Viz váš včerejší příspěvek 19 30. A věta "potřebovali jste lekci slušného chování" zase vytočila mě. Už jsem dost stará na to, aby mě peskovala nějaká mladá slečna.

Mladá slečna? Co si zde lidi dokážou dovolit to mě vede vážně k úžasu. Začala jste si první. Tvrdit o někom, že je nezkušený a nestará se o koně je opravdu vrchol slušnosti!!!

22.2.2022 17:39

Bebe123 napsal(a):
Mladá slečna? Co si zde lidi dokážou dovolit to mě vede vážně k úžasu. Začala jste si první. Tvrdit o někom, že je nezkušený a nestará se o koně je opravdu vrchol slušnosti!!!

hele já nevím, co chcete slyšet

ale dobře, kupte nějakou kobylu, co má vzadu dvě díry, naprcejte jí nějakým hřebcem a prodejte hříbě za sto klacků. eazy money.

22.2.2022 17:55
Pipilota

XXX.XXX.46.93

ale dobře, kupte nějakou kobylu, co má vzadu dvě díry, naprcejte jí nějakým hřebcem a prodejte hříbě za sto klacků. eazy money.

Nejspíš chce slyšet něco jako: "návratnost investice je 150% do pěti let". Nebo tak něco. Ale ona to není pravda. A to ji asi zlobí.

22.2.2022 18:00
koně

XXX.XXX.174.63

Bebe123 napsal(a):
A Varaxi

Komentářů k tématu tu bylo celkem dost.Jen vy jste je nepobrala.
A ona zmíněná lekce slušného vychování,tím myslíte komické reakce ,co jste sem následně vyplodila ?

22.2.2022 19:29
Bebe123

XXX.XXX.49.30

koně napsal(a):
Komentářů k tématu tu bylo celkem dost.Jen vy jste je nepobrala.
A ona zmíněná lekce slušného vychování,tím myslíte komické reakce ,co jste sem následně vyplodila ?

Samozřejmě mi tam vypadlo ,,by’’. Potřebovali by jste :)
Ano, komentářů k tématu tu bylo dost. Ale také tady bylo dost komentářů absolutně od tématu, které narážely na to, zda-li jsem nebo nejsem zkušená. Člověk se zeptá na otázku a čeká snad jasnou odpověď. Opravdu mě nezajímají vaše domněnky. Prostě se mi nelíbí takové chování. Proto se oháním!!!

22.2.2022 19:31
Bebe123

XXX.XXX.49.30

Tak to bohužel v dnešní době ale chodí ;)

22.2.2022 19:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

Bebe123 napsal(a):

U chovatelů, co připouští s rozumem* fakt ne. Tedy především u malochovatelů, kterým na jejich plemeni záleží.

*připařovací plány dle zdraví, výkonnosti, charakteru kobyly i hřebce, vhodné načasování porodu, spolupráce s vetem, péče v březosti a po,...

Nejvíc mě děsí lidi, co chtějí žíbátko a ví o porodech a hříbatech prd. Pak, jééé ono nám to překlubuje...jééé, ono to bude drahý...když tedy ten porod vyjde hladce..

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 20:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.21

Bebe123 napsal(a):
Ano, komentářů k tématu tu bylo dost. Ale také tady bylo dost komentářů absolutně od tématu, které narážely na to, zda-li jsem nebo nejsem zkušená. Člověk se zeptá na otázku a čeká snad jasnou odpověď. Opravdu mě nezajímají vaše domněnky. Prostě se mi nelíbí takové chování. Proto se oháním!!!

Tak kdyz sem hodis dotaz hodnej ditka prvni tridy a chovas se jak pubertak. Nedodas zadny info tak jsi celkem logicky povazovana za mlady kure bez zkušenosti. Ale hod sem teda tvuj vek a zkušenosti s konmi a pak se muzem bavit o tom co umis nebo neumis. Co se ti libi nebo nelibi je nam tady celkem vsem ukradeny.
Via co kup si za 100tis nakou herku pripusts nevyaetrenym hrebcem a cekam jak skvele to hribe prodas. A za pár let se tu pochlub jak ti kobyla vydelala hribatama na provoz svuj a tvych dalsich dvou koni. Pak se ti mozna omluvim, 😂

22.2.2022 20:28
jbb

XXX.XXX.88.16

Tja, BeBe, a jakým právem se domáháte "jasné odpovědi"? Přišla jste na veřejné fórum, položila dotaz a někdo má povinnost odpovědět? Nezištně se podělit o tom, co ví?

A víte co je nejhorší? Leckdo se zkušenostmi Vám zde odpověděl a Vy ještě prskáte. Jasně, odpovědi nebyly dle Vašeho gusta a navíc jste se ptala poněkud přihlouple, takže odpovědi toto reflektovaly.

Nicméně nic jste za ně neplatila, tak Vám nezbývá než poděkovat a raději se zeptejte nějakých kámošek. Ty sice budou vědět prd, (na rozdíl od zdejších) ale řeknou Vám co chcete slyšet (na rozdíl od těch co vědí...).

22.2.2022 20:46

Bebe123 napsal(a):

no tak si povíme, až nad tím zcela průměrným a nezajímavým hříbětem nebudete mít frontu zájemců, co jsou ochotný dát za odstávče stovku jen proto, že je flekaté.

22.2.2022 20:50

Bebe123 napsal(a):

Ve kterém příspěvku jsem napsala, že jste nezkušená a nestaráte se o koně? Nějak si nepamatuji.

22.2.2022 20:53

Bebe123 napsal(a):

V tom případě - potřebovali byste. Správně česky. A člověk se neptá na otázku - ptát se můžete na odpověď. Otázka se pokládá. Malé gramatické okénko.

23.2.2022 06:38
Varaxi

XXX.XXX.150.244

V tom případě - potřebovali byste. Správně česky. A člověk se neptá na otázku - ptát se můžete na odpověď. Otázka se pokládá. Malé gramatické okénko.

To je anglicismus - ask a question, ask = zeptat se, question = otázka. Správný překlad je položit otázku, zeptat se, ale tak co bychom od nezletilých dětí chtěli - aby se učily? To snad ne.
Když se soustředíte na mluvu českých dětí a mladých lidí od 10 do nějakých 20 let, tak toho uslyšíte strašně moc. Protože teď se anglicky neučí, teď se cizímu jazyku vystavuje. Já sice souhlasím s myšlenkou, že jazyku je třeba rozumět, umět ho krásně přeložit není pro většinu lidí důležité; ale na druhou stranu tento pasivní způsob nauky způsobuje, že žáci a studenti pak neumí pořádně ani česky, ani anglicky. Sice se domluví tam i tady, ale má to svá rizika.
A z větší části to není jejich vina. Ten systém je prostě celý špatný.

23.2.2022 07:13

Varaxi: To je dnešní doba "snadno a rychle". Vidno i na tomto tématu. Kéž bych již byla blízko důchodu, jak mi bylo přisouzeno. Takto se připravuji na padnutí u pásu, protože z tohoto důchodové zajištění nekouká

23.2.2022 07:34
JaL

XXX.XXX.31.238

Varaxi, to bych přisoudila i tomu, že nejsou děti vystaveny češtině...
V hovoru, v knihách... Čtou převážně pochybné příspěvky na internetu, čímž povědomí o jazyce trpí i u dospělých.

23.2.2022 07:50
Arbora

XXX.XXX.149.42

Keby som chcela zarábať chovom, kúpim si plemenníka nejakého módneho plemena.

Berte to, samozrejme, s rezervou.

23.2.2022 08:00
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Kdybych já chtěla vydělávat chovem, dala bych si mokrý hadr na hlavu a čekala, až to přejde.

23.2.2022 08:10
lenacia

XXX.XXX.173.255

Jako... Chov vlastního koně je něco jiného než jen koupě odstávčete či mladého koně... Kor pokud je to ze srdcové kobyly.
Je to riskantní, hloupé a nevyplatí se to... Jako jo no.
Stála mi ale malá Tia a to čekání teď na to druhé za to?... Stáli.
Nevrátí se mi na tom finančně zhola nic. Ale Tia je nádherná 🥰

23.2.2022 08:18
Varaxi

XXX.XXX.150.244

lenacia napsal(a):
Jako... Chov vlastního koně je něco jiného než jen koupě odstávčete či mladého koně... Kor pokud je to ze srdcové kobyly.
Je to riskantní, hloupé a nevyplatí se to... Jako jo no.
Stála mi ale malá Tia a to čekání teď na to druhé za to?... Stáli.
Nevrátí se mi na tom finančně zhola nic. Ale Tia je nádherná 🥰

Jo, tak to je ten chov pro sebe a pro radost, to se prostě počítá jinak.
Ale úplně první dotaz zadavatelky byl:
Vyplatí se v dnešní době chovat hříbata na prodej?
Na to nejde odpovědět jinak, než že nevyplatí. Bez zázemí stopro ne, se zázemím možná, s velkým štěstím a pokud se ví, jak na to. Což zadavatelka neví.

23.2.2022 08:23
Jiří5

XXX.XXX.231.15

Varaxi napsal(a):
Kdybych já chtěla vydělávat chovem, dala bych si mokrý hadr na hlavu a čekala, až to přejde.

Hned mám dobrou náladu.

23.2.2022 08:31

Takhle, obyčejný smrtelník bez chovatelské základny (budovy, pozemky, mechanizace) bez dostatku chovného materiálu (vlastní nebo pronajatý hřebec s výkonností nebo s cennými geny, stádo kobyl-ne každá zabřezne, různé rodiny, ) a v neposlední řadě bez zkušeností, chovatelského povědomí (so s čím připustit) a jména v chovatelské společnosti si moc nevyděláte. Jestli se tomu chcete v budoucnu věnovat a váš věk není za půlkou průměrného doživšího věku v ČR, začněte chodit na chovatelské výstavy, sbírejte propozice, učte se rodokmeny, genetiku, pak si kupte kobylu, udělejte jí a sobě jméno(sport, výstavy), pak přikupte další kobyly prověřené ve sportu nebo už chovu a zkuste to. Píšu zkuste, protože pokud nemáte už zavedený chov a začínáte od základů, výsledek se nemusí dostavit ve vaší generaci, ale až vaše děti nebo vnoučata(pokud se tomu budou chtít věnovat ) budou v zisku.
Většinou si obyčejný majitel jedné kobyly jednou dvakrát za její život připustí, a utržené peníze za prodej hříběte zase stejně vrazí do koně.....(nebudu rozvádět, zda je kobyla na vlastním, v ustájení a.t.d.)

23.2.2022 08:51

Varaxi napsal(a):
To je anglicismus - ask a question, ask = zeptat se, question = otázka. Správný překlad je položit otázku, zeptat se, ale tak co bychom od nezletilých dětí chtěli - aby se učily? To snad ne.
Když se soustředíte na mluvu českých dětí a mladých lidí od 10 do nějakých 20 let, tak toho uslyšíte strašně moc. Protože teď se anglicky neučí, teď se cizímu jazyku vystavuje. Já sice souhlasím s myšlenkou, že jazyku je třeba rozumět, umět ho krásně přeložit není pro většinu lidí důležité; ale na druhou stranu tento pasivní způsob nauky způsobuje, že žáci a studenti pak neumí pořádně ani česky, ani anglicky. Sice se domluví tam i tady, ale má to svá rizika.
A z větší části to není jejich vina. Ten systém je prostě celý špatný.

A to já pořád (možná naivně) chci, aby se učily. Takže vytrvale opravuji hrubky v písemkách, i když nejsou z českého jazyky. Naposled kopito - ale musím uznat, že dotyčná studentka se sama chytala za hlavu, že něco takového mohla napsat.

23.2.2022 08:59

A to já pořád (možná naivně) chci, aby se učily. Takže vytrvale opravuji hrubky v písemkách, i když nejsou z českého jazyky. Naposled kopito - ale musím uznat, že dotyčná studentka se sama chytala za hlavu, že něco takového mohla napsat.

OT: když máte myšlenku a potřebujete jí nějak písemně vyjádřit(to už jsou dva úkony) myslet ještě na pravopis je podružné, důležité je to sdělení..... , já studentku chápu...mám to taky tak...

23.2.2022 09:17
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Já četla (domyslela si) „kapitol“ a říkala si, vždyť to se s i píše. :) To kopito prostě vizuálně vypadá fakt strašně.

23.2.2022 09:38

OT: když máte myšlenku a potřebujete jí nějak písemně vyjádřit(to už jsou dva úkony) myslet ještě na pravopis je podružné, důležité je to sdělení..... , já studentku chápu...mám to taky tak...

Já jsem holt stará škola a vyjmenovaná slova mám v paměti vypálená nadosmrti. Nemusím na to myslet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík