Omlouvám se, že zakládám znovu téma, které už tu mnohokrát je. Odpověď na to, co mě zajímá, jsem však nenašla. Vybírám udidlo pro mladou chladnokrevnou kobylu, která chodí pod sedlem i ve voze a pracujeme ze země na opratích. Doposud měla 1x lomenou olivu 16 mm z argentanu, délky 14,5 cm. Všimla jsem si, že jí udidlo začalo být malé a proto sháním nové. V délce 15,5 cm je výběr už bohužel omezenější. Můžu jí koupit to stejné, které měla. Fungovala na něm dobře, bylo pro ni srozumitelné, vypadala s ním spokojeně a nebyl větší problém ji na něm v případě nouze udržet. Ale - dost jí vadí nasazování udidla, mohlo by to být nízkou teplotou udidla, nebo chutí materiálu. Proto jsem se rozhodla zkusit nerez, u které bude jiná chuť a připadá mi na pohmat teplejší (zkoušeno porovnáním dvou udidel, nerez mohlo být duté a proto méně studilo, nevím). Argentan mi také připadá hodně měkký, udidlo je pokousané, takže i proto nerez. Tloušťka vyhovuje, oliva také (oproti stihlu - to hodně žvýkala, otevírala hubu, vadily i gumové kroužky), to měnit nechci. Zvažuju tvar - rovnější nebo anatomický, případně jestli nezkusit 2x lomené. A chtěla bych se zeptat na 3 otázky. Je anatomický tvar udila v něčem jiný oproti relativně rovnému? Lepší/horší, slabší/silnější/jiné působení? Co se týká 2x lomeného udidla, je vhodné do zápřeže? A ještě jedna otázka, našla jsem také udidlo z kauganu. Je tento materiál víc podobný argentanu, nebo nerezi? Docela se vtom ztrácím a budu moc vděčná za nějakou radu.
America

XXX.XXX.61.65
Zavítejte do vozatajských potřeb, tam mívají všechna možná udidla apod. Klasické, rovné a zkuste udilo před vložením do huby zahřát, pokud ho nechce přijmat
America
napsal(a):
Zavítejte do vozatajských potřeb, tam mívají všechna možná udidla apod. Klasické, rovné a zkuste udilo před vložením do huby zahřát, pokud ho nechce přijmat
Vozatajskými potřebami myslíte nějaký konkrétní e-shop nebo kamenný obchod? Většina e-shopů toho v této kategorii moc nemá a už vůbec ne ve velikosti 15,5 cm. Proč myslíte, že je vhodné nelomené udidlo? Tímto směrem jsem neuvažovala, nemám s nelomenými udidly zkušenost. Do tahu jsem nejčastěji viděla používat 1x lomené čtyřkroužkové. To by byla také možnost, ale připadá mi takové moc pohyblivé, díky tomu odpustí nějaké chyby, ale na přesnější práci asi moc nebude. Navíc když nevyhovovalo stihlo, tohle bude asi ještě horší. Kobyla ho už nosila, když byla na výcviku do tahu. Trenér ho používal pouze ze začátku, pak jí dal její olivové udidlo. Takže se domnívám, že nevyhovovalo, ale neptala jsem se. Zahřát ho se snažím, ale zahřívá se velmi pomalu, proto hledám jiný materiál. Fyzika není mojí silnou stránkou, myslím, že je to tepelnou kapacitou materiálu? Možná, že měď ji má vyšší, než železo?
Za nás můžu doporučit udidla fager. Jsou tenčí. Mám na své 2 koně. Oba mají stihlo. Starší valach na tom chodí už rok a je velmi spokojen. Mladá kobča je v přípravě na obsedání, ale tohle udidlo přijala lépe. Mám pocit, že ty klasická udidla jsou moc tlusté a většině koním v hubě překáží.
Mají různé druhy, různě tvarované. Určitě tam vyberete vhodné pro Vás.
Najdete je https://www.horseandme.eu/udidla-fager/
Pokud jí vadí pouze nasazování a pak už diskomfort neprojevuje, zkoukla bych preventivně zuby.
Nebo pokud je jí udidlo úzké a tlačí koutky, je pochopitelné, že si ho nechce nechat strčit do huby. Begani jsou na tohle chytří.
Pokud následně na stávajícím udidle pracuje, neměnila bych, pouze bych koupila delší.
PS: Můj děda citlivým koním zahříval udidlo v teplé vodě.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
liva
napsal(a):
Pokud jí vadí pouze nasazování a pak už diskomfort neprojevuje, zkoukla bych preventivně zuby.
Nebo pokud je jí udidlo úzké a tlačí koutky, je pochopitelné, že si ho nechce nechat strčit do huby. Begani jsou na tohle chytří.
Pokud následně na stávajícím udidle pracuje, neměnila bych, pouze bych koupila delší.
PS: Můj děda citlivým koním zahříval udidlo v teplé vodě.
Přesně. Tohle je zásadní point. Chtělo by se zamyslet i nad chováním koně celkově. Mohou to být zuby, nepadnoucí uzdečka, ale také problém se sedlem, nějaká zatuhlost atd. Ono to, že kůň nechce přijímat udidlo, se může zdát jako banální problém, ale častokrát je to i naopak.
Všem děkuji za rady. Vzala jsem to tak nějak vylučovací metodou. Gumové jsem ve velikosti 15,5 nenašla žádné. Fagery se vyrábí pouze do velikosti 15, takže taky nic. Plastové s olivou jsem našla v požadované velikosti jen 2x lomené. Usoudila jsem, že s lomením raději nebudu experimentovat, když 1x lomené vyhovuje. 1x lomené jsem našla stihlo (toto: https://www.konikum.cz/stihlo-16-mm-s-prichuti-jablka-p83397/?vid=42934), to by asi připadalo v úvahu. 1x lomené olivy jsem našla tyto:
https://www.konikum.cz/oliva-1xlomena-anatomicka-16mm-nerez-p83392/
https://www.jp-profihorse.cz/Nerezove-udidlo-Pfiff-d1069_11488551.htm
https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/udidla-a-prislusenstvi-k-udidlum/olivy/udidlo-hkm-oliva-lomena-uditko-16mm-4170.html
https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/udidla-a-prislusenstvi-k-udidlum/olivy/udidlo-oliva-busse-kaugan-16mm-30440.html
Nejvíc se mi líbí to kauganové - ne kvůli materiálu, ale vypadá hezky :-) Podle toho, co píše evuscik a kallisto, ale na druhu kovu nezáleží. Takže bych asi volila prostě to nejlevnější - HKM z aurashopu. Volili byste jinak? Třeba to plastové stihlo, kaugan, jiné nerezové? Případně proč?
Jinak ještě upřesním, kobyla nemá ráda nasazování udidla od začátku, co ho nosí. Vadilo jí to, i když mělo udidlo správnou velikost. Bylo to horší se stihlem s gumovými kroužky (občas se jí kroužek omylem dostal do huby, jak se tomu bránila, a to ji naštvalo ještě víc). Bez kroužků je to lepší. Za tu dobu, co nosí udidlo, už proběhlo několik návštěv zubařky i fyzio, tam problém není.
https://www.farmarvs.cz/moje/eshop/6-1-UDIDLA/24-2-JEZDECKE
Tady nabízí,že udělají podle přání zákazníka a nestydí se ani 16,5 olivu
Mrkněte
Když jí vyhovovala,jednou lomená a oliva,klidně bych dala to samé a v nerezu.
Dudlíky v koutcích koně milují Většina je záměrně požere a začne poté mohutně přežvykovat.Abyste mohla rukou do huby ,po zápěstí oslintaná,lovit ven a umisťovat na správnou stranu
Nemůže na ní být to udidlo tlusté? Já bych šla do olivy. Píšete, že vyhovuje nejlépe a zůstala bych u 1x lomeného. Ale hledala bych tenčí.
Kobča taky nebyla spokojená se silnějším stihlem. Naštěstí jí zatím je udidlo od fageru. Ale musím říct, že to byla změna od prvního nasazení. Najednou se rychle uklidnila a byla schopná mě normálně vnímat. I to udidlo si začala brát lépe.
To jen tak na zamyšlení.
Sabcula
napsal(a):
Nemůže na ní být to udidlo tlusté? Já bych šla do olivy. Píšete, že vyhovuje nejlépe a zůstala bych u 1x lomeného. Ale hledala bych tenčí.
Kobča taky nebyla spokojená se silnějším stihlem. Naštěstí jí zatím je udidlo od fageru. Ale musím říct, že to byla změna od prvního nasazení. Najednou se rychle uklidnila a byla schopná mě normálně vnímat. I to udidlo si začala brát lépe.
To jen tak na zamyšlení.
Jak píšu, máme 16 mm. Měla i silnější a to jí vadilo víc, takže je to asi dobrá poznámka. Není ale 14 mm už moc ostré? A dá se vůbec sehnat ve velikosti 15,5?
Není, záleží i na vaší ruce. Můj valach je celkem citlivka a s tímhle nemá problém.
A pokud měla i silnější a byl to problém, tak tohle by mohla být dobrá volba.
Zkuste napsat na ten odkaz výše. Nabízí že je možné na přání zákazníka, tak třeba nebude problém udělat tenčí.
Nebo zkusit tady https://bombers.co.za/
s tím nemám zkušenost, četla jsem pouze na FB. Nabízí udidlo udělat dle potřeb koně.
Jinak ještě upřesním, kobyla nemá ráda nasazování udidla od začátku, co ho nosí. Vadilo jí to, i když mělo udidlo správnou velikost. Bylo to horší se stihlem s gumovými kroužky (občas se jí kroužek omylem dostal do huby, jak se tomu bránila, a to ji naštvalo ještě víc). Bez kroužků je to lepší. Za tu dobu, co nosí udidlo, už proběhlo několik návštěv zubařky i fyzio, tam problém není.
Za 20 rokov pri koňoch sa mi nestalo, že by sa pri nejakej príležitosti dostal krúžok do huby, pokiaľ mi neušiel v ruke pri uzdení. Neviem si predstviť, ako ruka jazdca dokáže vyrobiť toto. Teda asi viem, ale uff.
Ako prvé by som začala tým, že by som neťahala uzdečku cez uši, ale pekne rozopla, ideálne lícnicu z ľavej strany a zubadlo vložila sprava. Stačí otvoriť pravou rukou pusu, aby zubadlo necinklo nikde o zuby, vľavo zapnúť a dať úplatok.Oduzdiť rovnako, proste dať si fakt záležať na tom, aby zubadlo nikde o zuby neudieralo, žiadne naťahovanie cez uši a podobné blbosti. Pokojne opakovať 2x za deň, bez toho, aby šiel kôň pracovať.
Dohryzené zubadlá bývajú najčastejšie spôsobené tým, že kôň nemá ok zuby, píšete o zubárke, možno by som predsalen dala ešte nazrieť do tlamy niekomu druhému.
Čo sa výberu zubadla týka, neobmedzujte sa na české eshopy, pozrite aj do zahraničia. Trebárs v PL majú veľkú záprahovú tradíciu, istotne nájdete aj väčší výber, poštovné býva obvykle znesiteľné. Prípadne sa dá občas dohodnúť aj s cz predajcami, aby vám od konkrétneho predajcu kúpili väčšiu veľkosť, ak ju varábajú.
Všem děkuji za rady. Objednala jsem nakonec olivu tloušťky 14 mm, tuto: https://www.potreby-jezdecke.cz/udidlo-oliva-kaugan-14mm/?variantId=160234&gclid=CjwKCAjw8sCRBhA6EiwA6_IF4VCqnlYRS7KQm62aKNhAMuCFcQHd2PV0FBRMYTcAv-6n0VRg54-mShoCNqEQAvD_BwE
Je to jediná oliva, kterou jsem v šířce 14 mm a délce 15,5 cm našla, takže se výběr velmi zjednodušil. Do objednávání ze zahraničí nebo na míru se mi jít nechtělo, nechci zbytečně dlouho čekat. Napíšu pak, co na to řekne kobyla :-)
Arbora: zřejmě jste nečetla celou diskuzi, s těmi kroužky je to přesně tak, jak píšete. Při uždění, obzvlášť když se kůň brání, se do huby omylem dostanou celkem snadno. Při ježdění samozřejmě ne. Nauzdit koně umím a nemám s tím problém, problém je v tom, že to dělám kobyle proti vůli, sama si udidlo nevezme. A to se mi nelíbí, ráda bych jí to zpříjemnila - proto jsem založila tuto diskuzi.
Sabcula: děkuji za ten odkaz, tato udidla jsem vůbec neznala. Kombinaci 15,5 cm délka a 14 mm šířka tam nebylo možné zvolit, takže jsem to prozatím nechala být. Ale do budoucna se může hodit :-)
Tak co ho dávat s pamlskem, aby se jí to zpříjemilo?
Jinak jen ze zvědavosti, kde máte tu druhou ruku, která nemá v ruce udidlo? Kde a co drží? Nějak si nedokážu představit, jak se kroužek dostane koni do huby, když držím spodní čelist (prst v hubě), přidržuju udidlo a napínám lícnice. To tak mlátí hlavou i s vámi?
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně
napsal(a):
Kroužkem je myšlen gumový,slinták ,dudlík.Kroužek co má chránit koutky před skřípnutím .A ten se do huby dostane úplně snadno
To jo, můžu potvrdit.

Dotaz
napsal(a):
U slintáků to chápu, ale paní píše, že má olivu, k čemu teda ochranu koutků? Pochopila jsem, že tím myslí kroužek udidla.
Psala, že slintáky zkoušela s obyčejným stihlem, a zavrhla tu kombinaci mj. kvůli tomu, že kobyla slintáky občas chňapla do huby - tak nějak jsem to vyčetla z tohoto:
"Bylo to horší se stihlem s gumovými kroužky (občas se jí kroužek omylem dostal do huby, jak se tomu bránila, a to ji naštvalo ještě víc)."

Nedávno jsem prodala dutou olivu HS 15,5cm, zkuste se poohlídnout po dutém, udidlo v téhle velikosti už musí být kus železa, třeba se mu to nelíbí(umístnění v hubě, aby netlouklo do zubů-valach špičáky,) při uzdění podávat i kostičku cukříku, uzdit s ohlávkou, aby mi koník neutíkal a.t.d.
Ano, těmi kroužky, co se dostanou do huby jsem myslela gumové slintáky. Člověk si myslí, že to napsal zcela jednoznačně, a ono to jde stejně vždy pochopit i jinak.
Ještě mi to nedá a zeptám se k těm udidlům na míru (https://www.farmarvs.cz/moje/eshop/6-1-UDIDLA/24-2-JEZDECKE). To vyrábí přímo ta firma? Co všechno je možné si navolit, třeba i materiál? U nějakého udidla je tam zmíněné, že je poniklované. A jinde jsem četla, že nikl je zdraví škodlivý. Tak jestli je možné zvolit jiný materiál. Teď už mám udidlo objednané, ale mohlo by se mi to hodit do budoucna, kdyby třeba nedej bože kobyle huba ještě vyrostla (je jí 5, snad už neporoste). Nebo i ostatním by se to mohlo hodit.
A ještě mě napadla jedna věc. Občas se mi podaří udidlem ťuknout do zubů. To samozřejmě vadit může. Na vlastních zubech jsem vyzkoušela, že plastem je to méně nepříjemné než kovem. I proto by mohla být plastová udidla pro koně příjemnější. Ale zas tak hrozné mi to nepřipadá a občas se to stane všem koním, kteří nosí kovové udidlo. I těm, kteří ho přijímají bez problému. Samozřejmě čím víc kůň spolupracuje a čím má člověk šikovnější ruce, tím je pravděpodobnost ťuknutí do zubů menší. Ale napadlo mě, jestli tu nemůže být nějaká souvislost s přezubováním. Jakože ťuknutí udidla do kývajícího se mléčného zubu, pod kterým se už tlačí trvalý, je horší. Mohlo by to tak být, nebo je to nesmysl? Setkali jste se někdo s tím, že kůň jako mladý udidlo moc nemusel a s věkem si zvykl? Nejlépe by se to určitě řešilo plastovým nebo gumovým udidlem, škoda, že ve větších velikostech moc nejsou.

xyzabc
napsal(a):
Ano, těmi kroužky, co se dostanou do huby jsem myslela gumové slintáky. Člověk si myslí, že to napsal zcela jednoznačně, a ono to jde stejně vždy pochopit i jinak.
Ještě mi to nedá a zeptám se k těm udidlům na míru (https://www.farmarvs.cz/moje/eshop/6-1-UDIDLA/24-2-JEZDECKE). To vyrábí přímo ta firma? Co všechno je možné si navolit, třeba i materiál? U nějakého udidla je tam zmíněné, že je poniklované. A jinde jsem četla, že nikl je zdraví škodlivý. Tak jestli je možné zvolit jiný materiál. Teď už mám udidlo objednané, ale mohlo by se mi to hodit do budoucna, kdyby třeba nedej bože kobyle huba ještě vyrostla (je jí 5, snad už neporoste). Nebo i ostatním by se to mohlo hodit.
A ještě mě napadla jedna věc. Občas se mi podaří udidlem ťuknout do zubů. To samozřejmě vadit může. Na vlastních zubech jsem vyzkoušela, že plastem je to méně nepříjemné než kovem. I proto by mohla být plastová udidla pro koně příjemnější. Ale zas tak hrozné mi to nepřipadá a občas se to stane všem koním, kteří nosí kovové udidlo. I těm, kteří ho přijímají bez problému. Samozřejmě čím víc kůň spolupracuje a čím má člověk šikovnější ruce, tím je pravděpodobnost ťuknutí do zubů menší. Ale napadlo mě, jestli tu nemůže být nějaká souvislost s přezubováním. Jakože ťuknutí udidla do kývajícího se mléčného zubu, pod kterým se už tlačí trvalý, je horší. Mohlo by to tak být, nebo je to nesmysl? Setkali jste se někdo s tím, že kůň jako mladý udidlo moc nemusel a s věkem si zvykl? Nejlépe by se to určitě řešilo plastovým nebo gumovým udidlem, škoda, že ve větších velikostech moc nejsou.
Ano, v období přezubování může mít kůň citlivejší zuby.

xyzabc
napsal(a):
koukněte, kdy se mění zuby...kolik jí je let? do "stoličky" jí snad udidlem nemůžete uhodit, ale výměna tam samozřejmě probíhá, proto doporučovali nade mnou prohlídku zubařem(čepičky na zubech) doporučuju použít sedaci a rozvěrák, ne že se jen vytáhne jazyk do boku...
https://www.equichannel.cz/zuby-mladych-koni

A to ještě neznamená, že když se mění jen stoličky, tak v dásni nemusí probíhat zánět, který ovlivňuje půl čelisti, že.
V některých jezdeckých kulturách se při období přezubování prostě udidlo nepoužívá vůbec.
"A ještě mě napadla jedna věc. Občas se mi podaří udidlem ťuknout do zubů. To samozřejmě vadit může. Na vlastních zubech jsem vyzkoušela, že plastem je to méně nepříjemné než kovem. I proto by mohla být plastová udidla pro koně příjemnější. Ale zas tak hrozné mi to nepřipadá a občas se to stane všem koním, kteří nosí kovové udidlo. I těm, kteří ho přijímají bez problému. Samozřejmě čím víc kůň spolupracuje a čím má člověk šikovnější ruce, tím je pravděpodobnost ťuknutí do zubů menší. Ale napadlo mě, jestli tu nemůže být nějaká souvislost s přezubováním. Jakože ťuknutí udidla do kývajícího se mléčného zubu, pod kterým se už tlačí trvalý, je horší. Mohlo by to tak být, nebo je to nesmysl? Setkali jste se někdo s tím, že kůň jako mladý udidlo moc nemusel a s věkem si zvykl? Nejlépe by se to určitě řešilo plastovým nebo gumovým udidlem, škoda, že ve větších velikostech moc nejsou."
Citlivejším koňom bude vadiť čokoľvek, preto som písala postup, ako sa dá nauzdiť kôň fakt bezpečne, bez kontatku zubadla so zubami. Skrátka spraviť z uzdenia niečo, čo si bude kôň spájať s príjemnou aktivitou (väčšinou fungujú úplatky, ale nevolila by som kockový cukor a nespájala by som uzdenie s prácou). A ako som písala vyššie, ak máte pochybnosti, je fakt najmenej dať skontrolovať zuby niekomu druhému. Celkom by som to tipovala na tie vlčie, tie bývajú často za prehnanými reakciami na zubadlo.
Slayees

XXX.XXX.99.4
Já mám olivu dutou 16cm k prodeji kdyžtak