myškavěc

XXX.XXX.217.12
Zdravím vespolek. Potřebovala bych poradit ohledně jedné věci, ne moc příjemné.
Cca 2 roky zpět se mi střetla cesta s jedním koníkem. V průběhu těch 2 let, jsem řešila už 3 zranění, která málem končila na klinice v Brně (zranění u spěnky, pád a natrhlá noha, hřebík v kopytě) a majitel u ničeho nikdy nebyl, vše jsem řešila já aby to vůbec přežil. Vše z důsledku majitelových podmínek - dřevo ve výběhu, poházené všude drobné věci, co u koní nemají ve výběhu co dělat. JÁ NEJSEM MAJITEL KONĚ.
Ale jelikož mám ke koníkovi obří pouto, snažím se ho odtamtud vysekat. Koník má diagnostikovaný syndrom shivers (kdo nezná, horší podoba nákroku). Majitel neočkuje, neodčervuje. Koně nemají základní věci co by mít měli. Kovář jednou za půl roku. Žádný příkrm, vitamíny i když by koně potřebovali. Koníka financuju ze svého i když by to měl dělat majitel (nemám s tím problém). Krom veta platím vše.
Vzhledem k tomu, že koník by se měl na doporučení chiro prodávat jen jako společní (pro jezdce nebezpečný skrz syndrom), majitel na mě vyrukoval s cenou 140tis i když kupní cena byla 40tis se vším všudy a koník šel ze sportovní stáje, pošetřený. Tady se jen zhoršil, takže není možnost zvýšení ceny.
Bývalá majitelka mi pomáhá, má předkupní právo ale majitel se pořád cuká. Koně nemají doklady, nejsou ve zřízeném hospodářství, jsou na černo, nepřepsaní na majitele.
Podmínky koni 100% nesvědší. Musí jít do podmínek, kde o něj bude 100% postaráno aby se nezhoršoval => já mu je chci poskytnout. Můžu ale nabídnout jen těch 40tis.
Za to všechno, co jsem tam pro něj udělala, co všechno jsem zafinancovala tak majitel místo toho, aby si toho vážil zvedne cenu tak, že není na míru koni. Prostě sketa…
Prosím o pomoc co se s tímto dá dělat. Jak odtamtud koníka dostat? Jak po dobrým nebo po zlým. Poraďte.
Je to na KVS? Nemůžu ale dovolit, aby mě odtamtud vyhodil. To by šlo s koněm z kopce a to nedopustím.
Kůň doteď není přepsaný,pochopila jsem dobře? Z majitelky minulé,co vám pomáhá,na toho,na tohoto současného?
A kde jsou tedy papíry ? A smlouva o prodeji ?
Bývalá majitelka ,když je v papírech stále ,by si mohla vyžádat kopii průkazu a ,není li smlouva,prostě si koně odvézt,ne?
Nevím jak s penězi ,to už by bylo na ní ,a na vás.
Obzvlášť když pohrozí kontrolami od veteriny,přes neexistující číslo hospodářství atd atd....
Podejte podnět na KVS a současně i na Českou plemenářskou inspekci (kontakt na www.cpinsp.cz ). Zažil jsem několik kontrol na základě podnětu - výše uvedené orgány často i spolupracují (k chovateli přijedou současně). Veterináři řeší mimo zdraví i nevhodné podmínky ve výběhu, ČPI pak evidenci. Kontrolující orgány by neměly kontrolovanému chovateli prozradit, kdo jim podnět podal.
Musíte si vybrat - buď pomůžete koníkovi a chovatele-tyrana naprášíte (ne každý se s "udáváním" smíří) nebo koníkovi a Vám není pomoci.
Je ke zvážení i rada od diskutujícího "koně". Využít původní majitelku. Tam ale nezapomeňte, že průkaz koně není dokladem, který potvrzuje Vlastnictví koně.
Hodně zdaru!
koně
napsal(a):
Kůň doteď není přepsaný,pochopila jsem dobře? Z majitelky minulé,co vám pomáhá,na toho,na tohoto současného?
Bývalá majitelka ,když je v papírech stále ,by si mohla vyžádat kopii průkazu a ,není li smlouva,prostě si koně odvézt,ne?
Obzvlášť když pohrozí kontrolami od veteriny,přes neexistující číslo hospodářství atd atd....
No, je to partyzánština, ale pokud neexistuje smlouva mezi původní majitelkou a současným majitelem, tak si klidně koně odvezte, jak radí "koně"... Jestli je stávající majitel opravdu takový blb, pochybuju, že to bude řešit přes policii a soudy.
koně
napsal(a):
Ano, kůň NENÍ přepsaný na nýnějšího majitele. Majitel je pořad ten bývalý.
Při odkupu tento majitel důrazně řekl “Nechci mít koně ani jednoho přepsaného na sebe.” Důvod neznámý.
Předkupní právo slečna hledá a hledá i smlouvu o prodeji. Měla by mít i stanovenou cenu ale zatím nenašla. Doklad od koně si myslí, že nepředala ale též ho nemá v ruce. Přesně nevím jak je to s těma všema papírama…
Majitel neví, že předkupní právo nemá v ruce, to by byla situace horší.
Podmínky ale nejsou tak hrozné, aby koně odebrali. 😞 Dostal by slušnou pokutu, poučení a to je vše. Možná by mu i došlo, odkud vítr vane. Pokud to není na odebrání, mám svázané ruce. Kůň tam zůstane a mě může vyhodit za to, že jsem ho naprášila.
Záleží, jestli smlouvu má nebo ne. To nevím a ani nevím jak bych to nenápadně zjistila.
Už 2x jsem chtěla modrý průkaz koně, aby se mnou mohl odjet na prázdniny ale do teď ho nemám.
Údajně ho nemá tady ale v Mostě. Koně jsou ustájení v Jihomoravském kraji. Docela kousek… nedovezl je ani na mé žádání - zapomněl údajně.
myškavěc
napsal(a):
Ano, kůň NENÍ přepsaný na nýnějšího majitele. Majitel je pořad ten bývalý.
Při odkupu tento majitel důrazně řekl “Nechci mít koně ani jednoho přepsaného na sebe.” Důvod neznámý.
Předkupní právo slečna hledá a hledá i smlouvu o prodeji. Měla by mít i stanovenou cenu ale zatím nenašla. Doklad od koně si myslí, že nepředala ale též ho nemá v ruce. Přesně nevím jak je to s těma všema papírama…
Majitel neví, že předkupní právo nemá v ruce, to by byla situace horší.
Podmínky ale nejsou tak hrozné, aby koně odebrali. 😞 Dostal by slušnou pokutu, poučení a to je vše. Možná by mu i došlo, odkud vítr vane. Pokud to není na odebrání, mám svázané ruce. Kůň tam zůstane a mě může vyhodit za to, že jsem ho naprášila.
Tohle je totální zmatek
Původní majitel není slečna? Borde... lářka ?
Co nemá prodejní smlouvu? A neví ,kolik za koně dostala?A neví ,kam dala průkaz ....Myslí,že ho nepředala ,proboha ,co to je za případ?
Hlavně že ví,že tam měla uvedené předkupní právo .To je na tom všem úplně největší a zcela zbytečný,nevymahatelný nesmysl
Kůň je tedy bez průkazu a stojí u někoho .Kde vám se podmínky zdají děsné ,ale KVS by se tak děsné nezdály.
Jedině jak píše Arbora,vy plácnete na stůl hotovost a odvedete si koně -Ale bez papírů bez ničeho??? Nebo ten ,u kterého kůň teď stojí není ,takový bordelář jako slečna a papíry a smlouvu má?
Být vámi zaměřím se jinam.
Nepoužitelných koní ,které nikdo nechce ,je dost a i by vám je lidé dali
Uživatel s deaktivovaným účtem

Od tohodle bych dala ruce pryč. Říkáte si o problémy se všemi zúčastněnými stranami. Býv. majitelka koně se také může jevit teď nějak pozitivně, ale pokud ho současný majitel prodá jí, za vydatného vašeho lobování, taky se ta majitelka k vám potom lehce může otočit zády. Neznám, nevím, ale takových už tu bylo. Bacha na to. Tady je tolik věcí v nepořádku, že bych buď
- dělala mrtvýho brouka, koňovi zařídila ze svých peněz a svou prací (ehm, posbírat bordel ve výběhu? Opáskovat ty velké věci, které nejdou přesunout, jako jsou kombajny? Hm? Hm???) rozumné podmínky a držela hubu a krok, a nebo
- sbalila švestky a šla hledat štěstí jinam. A třeba začala vytrvale prášit na úřady, ale to taky může skončit tak, že ty koně milý pán postřílí (ne, že by to byl blbej konec, pokud se tam běžně neléčí nášlapy apod.).
Odvézt prodaného koně se smlouvou a předkupním právem je kravina. Ať od vás, nebo od bývalé majitelky. Nový majitel smlouvu asi někde doma v šuplíku má.
Přepis v průkaze není vůbec důležitý, nikoho by nezajímal.
Kůň je nového majitele i bez přepisu v průkaze. Průkaz není dokladem o vlastnictví koně.
Pán by ještě dal trestní oznámení o krádeži koně a měl by pravdu.
To že slečna nemůže smlouvu a průkaz najít je jen její bordel.
Proč nemá nový majitel koně přepsané v průkaze může mít jediný důvod, strach ze zabavení koní a dluhů. V nějakém ofic registru by se objevilo, že má nějaký majetek, který lze zabavit. Jinak přepsání koně v průkazu nemá jinou než evidenční hodnotu.
Ano, je to tak.
Bývalá majitelka je právnička a sama řekla “že asi pěkně marná” když ztratí i smlouvu o prodeji koně a předkupní právo na něj, kde je všechno…
Jestli je nýnější majitel bordelář nebo ne, to nevím. Ale možná bych i pochybovala že zrovna on by měl tyto papíry v pohodě když o koních ví nula, nula nic… Spíš je to tak, že koupí koně a zbytek je mu fuk. Hlavně, že ho má. Ale může i překvapit a mít je v pořádku.
Prostě jediná možnost, jaká je, je vytrvat a čekat co vyřeší majitel a bývalá majitelka mezi sebou (o tom, že se angažuju i já, majitel neví a je dobře že ne).
Podle mě, je zázemí pro koně nebezpečné ale koně na tom nejsou nejhůř (ještě aby byli když se o ně starají koňo-sousedi, co mají zájem aby se měli dobře). Takže KVS by jen poučila, pokutovala a toť vše… 😕
Hlavně jsou tam koně, co potřebují spešl péči ale majitel na to prdí, protože na to podle jeho slov “nemá čas.” (Dušnost, syndrom shivers, obezita - může se schvátit kdykoli, slepý kůň na jedno oko a ještě nevychovanej).
Zkušenost z KVS nemám ale myslím si, že na tohle jsme asi krátcí… bohužel. 😔
Předkupní právo je věc nevymahatelna, doklad o vlastnictví koně je jen a pouze kupni/darovaci/dědická smlouva ať ve formě písma či ústně, průkaz koně není v žádném případě doklad o vlastnictví koně.
Cenu koně určuje vždy prodávají, kupec buď bere nebo nemá zájem.
Podmínky pro chov zvířat jsou dane zákonem - stačí si jen projet nějaké kauzy zveřejněné na netu a máte představu v jakém stavu musí být zvířata aby orgány nějak jednaly, nemusíte studovat zákon o držení zvířat....
Hodně často se liší názor majitele koně o jeho chovu a jeho využití s názorem nactiletych "zkušených, vseznalych a vše financujicich" (stručně ručně nebýt mě, kůň padl při soumraku)
Prostě majitel neprodá, protože ví, že moc chcete, a snaží se vás vydírat a šponovat cenu.
Šla bych proti a řekla mu, že už do jeho koně investovat nebudete, že je vám to sice vůči koni blbé a moc vás to mrzí, ale prostě jdete od válu. Odteď si všechno platí on. Vy nabízíte 40 000,-Kč, vaše jediná a poslední nabídka. Nabízíte nepojízdnému koni dobrý domov a péči, což se přesvědčit mohl. Za víc společníka nikde neprodá, na to bych ho taky upozornila. A pak bych šla. Aspoň na nějakou dobu.
Udělala jste sama ze sebe vězně a lehce vydíratelného člověka. Proč by prodával, když mu jiný koně platí a stará se? To by byl blázen. Musíte se osvobodit.
Můžu přidat dotaz....je k věci , tak nechci dělat další diskuzi jen kvůli mému ujasnění.
Vím, že průkaz není potrzeni vlastnictví. Když je ale v průkaze kolonka MAJITEL KONE kde jsem na základě hlášení změny ( po koupi koně ) napsaná jako majitel, stejně tak je kůň na UEK zaevidován na moje jmeno. A jak jsem se dívala, dá se i "blokovat přepis majitele" který nenastane pokud nebude Hlášení změn s mým úř.ověřeným podpisem . Přece nepotřebuji 25let schovávat smlouvu o koupi koně, aby byl doklad, že je kůň můj.
Děkuji za případné vysvětlení
PS: zvědavost je potvora
http://www.uek.cz/ch_prukaz.htm i zde je napsano ze prukaz neni dokladem o vlastnictvi kone.
Jelikoz nikdo nikoho nedonuti kone opravdu prepsat v registru, nelze tento registr brat jako pravoplatne voditko o vlastnictvi kone.
Takovych neprepsanych koni je mraky.
Do Hlaseni zmeny staci bezny neovereny podpis.
Postih za neprepsani sice je, lhuta je, ale jeste jsem neslysela o zadne pokute ci vymahani teto povinnosti.
Jedinym dokladem je opravdu smlouva.
Je velmi vhodne (dle meho nutne, logicke) si ji cely zivot kone schovavat.
Nezzie
napsal(a):
Můžu přidat dotaz....je k věci , tak nechci dělat další diskuzi jen kvůli mému ujasnění.
Vím, že průkaz není potrzeni vlastnictví. Když je ale v průkaze kolonka MAJITEL KONE kde jsem na základě hlášení změny ( po koupi koně ) napsaná jako majitel, stejně tak je kůň na UEK zaevidován na moje jmeno. A jak jsem se dívala, dá se i "blokovat přepis majitele" který nenastane pokud nebude Hlášení změn s mým úř.ověřeným podpisem . Přece nepotřebuji 25let schovávat smlouvu o koupi koně, aby byl doklad, že je kůň můj.
Děkuji za případné vysvětlení
PS: zvědavost je potvora
Nepotřebujete papírovou smlouvu vůbec!!! Ať mě diskutující, kteří mají lepší právní vzdělání než já, případně opraví - tuším, že stačí jen ústní smlouva. Jak ale potom chcete při případném sporu (třeba i soudním) dokazovat, že kůň je Váš.
V průkaze kolonka MAJITEL KONĚ sice je, ale je to jen informativní. Blokování přepisu bohužel není automatické - majitel si musí o to požádat.
A opět moje oblíbené srovnání s autem. Většina lidí si kupní smlouvu na auto (ať už nové nebo starší) také nechá nejméně po celou dobu co auto má (lépe i déle).
kallisto
napsal(a):
http://www.uek.cz/ch_prukaz.htm i zde je napsano ze prukaz neni dokladem o vlastnictvi kone.
Jelikoz nikdo nikoho nedonuti kone opravdu prepsat v registru, nelze tento registr brat jako pravoplatne voditko o vlastnictvi kone.
Takovych neprepsanych koni je mraky.
Do Hlaseni zmeny staci bezny neovereny podpis.
Postih za neprepsani sice je, lhuta je, ale jeste jsem neslysela o zadne pokute ci vymahani teto povinnosti.
Jedinym dokladem je opravdu smlouva.
Je velmi vhodne (dle meho nutne, logicke) si ji cely zivot kone schovavat.
Vím, že Česká plemenářská inspekce při zjištění nesplnění povinnosti toto porušení pokutuje, jenže jen když se k tomuto zjištění dostane a to je málokdy. Není povinnost předkládat kupní smlouvu, takže pro ČPI to je většinou jen, když se někdo ozve.
" prukaz neni dokladem o vlastnictvi kone"
Ano, toto já chápu a neznepochybnuji. Ale ptám se, když jsem ( byť je jak je uvedeno v průkaze informativně ) napsaná a UEK jako majitel ( kde mi na moji žádost vystaví na základě mého RD či adresy ) výpis koni na mě psaných , tak přece nemusím schovávat smlouvu.
Přirovnání k autu - tam je majitel ve velkém těch.prukazu a smlouvu pochybuji že je nutné celou dobu schovávat. To, že je možné být jiný majitel a provozovatel asi rozebírat nebudeme
Ještě jen myšlenka příkladem.
Přece mi nechcete říct, že když si bývalý majitel koně po 20letech vzpomene, ze mi jej prodal a ani jeden nemáme smlouvu, že při "vyšetřování" kdo ji majitel řekne PČR , že on protože nemáme smlouvu . To je přece hloupost , ne? Když na UEK jsem těch 20let prokazatelně já majitel, ať už průkaz mám či ne.
Jo, k tomu "blokování přepisu" ani sice se o něj musí žádat, ale mít koně v ustájení a nemít průkaz pořád v ruce, tak to určitě udělám .
Nezzie
napsal(a):
Přece mi nechcete říct, že když si bývalý majitel koně po 20letech vzpomene, ze mi jej prodal a ani jeden nemáme smlouvu, že při "vyšetřování" kdo ji majitel řekne PČR , že on protože nemáme smlouvu . To je přece hloupost , ne? Když na UEK jsem těch 20let prokazatelně já majitel, ať už průkaz mám či ne.
Jo, k tomu "blokování přepisu" ani sice se o něj musí žádat, ale mít koně v ustájení a nemít průkaz pořád v ruce, tak to určitě udělám .
Nevím co řekne PČR. UEK nemá jiné informace, než ty, které tam kdokoliv poslal na hlášence o změně majitele. Tudíž předpoládám, že když průkaz, který je v UEK upraven (je aktualizován majitel) není dokladem o vlastnictví koně, nelze ani 20 let uložená informace v UEK být považována za doklad o vlastnictví koně. Čím by se z informace o majiteli v UEK stala prokazatelná informace?
Systém je velmi nedokonalý, ale my jej nezměníme a musíme vycházet z možností které jsou a hledat cesty jak nám ta nedokonalost bude co nejméně škodit.

Nezzie
napsal(a):
Ano, i po 20 letech bude majitelem ten původní. Čistě hypoteticky. Vy nemáte doklad, že jste koně koupil(a). Co je na UEK, není směroplatné. Já si obě kupní smlouvy schovala.
Proto mi to právě vrtá hlavou..
Když vám ukradnou to auto, nikdo neřeší jestli mate smlouvu. Jste psán jako majitel ve velkém TP, zaevidován tak na uradech a hotovo.
Na systém UEK už jednou kdosi poukazoval, že by veškeré změny měli být pod ověřeným podpisem. Bohužel, se k tomu ještě nedostaly...pokrok je, že se dá vůbec žádat o blokaci.
Možná mi to nedá a napíši přímo na UEK.
Nezzie
napsal(a):
Šetřilo by se, hledali by se důkazy které tvrzení mohou potrvdit nebo vyvrátit. Dneska by to mohl být výběr větší částky z účtu apod, vyslýchání svědků aj.

Nezzie
napsal(a):
Když vám ukradnou to auto, nikdo neřeší jestli mate smlouvu. Jste psán jako majitel ve velkém TP, zaevidován tak na uradech a hotovo.
Na systém UEK už jednou kdosi poukazoval, že by veškeré změny měli být pod ověřeným podpisem. Bohužel, se k tomu ještě nedostaly...pokrok je, že se dá vůbec žádat o blokaci.
Napište. Asi nejenom mě by to zajímalo. Jestli se bez kupní smlouvy něčeho domůžu. Přepis koně asi není totéž jako přepis auta.
No, ale doklad o koupi nejsem povinná schovavat. Kdyz přijde exekutor k vám domů, taky mu ke jedno ( když nemá nikdo doklad ) jestli ta televize je moje nebo bratra, když je exekuce na mě, tak mi ji stejně zabaví, protože on už nemá doklad.
Stejně tak by si dohledaly, ze koně jsou psaní na me jméno, i když nebudu mít smlouvu a koně mi také zabaví. A to i s tím jak píšete, ze údaje z UEK jsou nesměrodatné.
Takže, kde je pravda???

Nezzie
napsal(a):
No, ale doklad o koupi nejsem povinná schovavat. Kdyz přijde exekutor k vám domů, taky mu ke jedno ( když nemá nikdo doklad ) jestli ta televize je moje nebo bratra, když je exekuce na mě, tak mi ji stejně zabaví, protože on už nemá doklad.
Stejně tak by si dohledaly, ze koně jsou psaní na me jméno, i když nebudu mít smlouvu a koně mi také zabaví. A to i s tím jak píšete, ze údaje z UEK jsou nesměrodatné.
Takže, kde je pravda???
Však píšu, že nevím. A že kupní smlouvu na koně si pro jistotu schovávám.
Nezzie
napsal(a):
Takže, kde je pravda???
Ja zažila s exekutorama, spíš sitauce, že když byla zabavena věc, která nepatřila člověku s exekucí, tak musel majitel věci (zvířete) dokládat, že je majitel a tedy aby byla věc vyjmuta ze zabavených.
Otázka, jak je to legislativně správně a co všechno exekutorovi může stačit pro důkaz.
Já bych se bála všechno kolem koní, aut, baráku neskladovat - smlouvy, průkazy, připouštěcí lístky, větší faktury za vet - i kdyby jen v kopíích. Pro stýčka příhodu to pak příjde velmi vhod a ty šanony navíc mě nezabijí :)
Svaz nemá takové pravomoce a práva jako státní úřady, proto v případě auta zápis v TP dokládá vlastnictví a zápis v průkazu koně ne.
Doklad o vlastnictví koně je pouze smlouva a to v jakékoliv podobě.
Ale třeba pojišťovna v případě šetření požaduje výpis z průkazu koně pro ověření majitele...
Nezzie
napsal(a):
Koupila jsem kobylu, poslala průkaz i žádost o přepis.
Když jsem tam potom volala, proč jim to tak dlouho trvá, paní říká: Jo, vy si voláte o duplikát průkazu, že? Na tu kobylu!
Když jsem ji řekla, že žádný duplikát nebude a kdo si o něj žádá, rychle se začala opravovat.
Takže z mé zkušenosti bych se na zápis UEK nikdy nespoléhala.

Nezzie
napsal(a):
Takže, kde je pravda???
pozor, zvíře, ve smyslu domácí zvíře, je nezabavitelný majetek
Samozřejmě pokud jste pracháč a máte dostihové koně, které vidíte jen v Chuchli na dráze z VIP zóny, tak se to posuzuje jinak. Posouzení u zvířat jako jsou koně, bude potom samozřejmě individuální.
Dostiháky sa napríklad prepisujú iba s dokladom (zmluva, OP predávajúceho, kupujúceho), resp. ich podpis. Takže pri A 1/1, či klusákovi môže byť dokladom o vlastníctve výpis z plemennej knihy. UEK je iba evidencia.
Neviem ako fungujú ostatné plemenné knihy, v ideálnom prípade by fungovali rovnako.

A já bych ještě dodala, k tomu porovnání TP vs zápis v UEK (průkazu): ne, opravdu to není stejné, protože ten TP je úřední listinou, vydanou úřadem, což průkaz koně rozhodně není.
K zápisu do TP potřebujete hromadu listin a ověření, k zápisu do UEK potřebujete jeden canc papíru, nijak neověřeného, který tam může poslat v podstatě kdokoliv.

Ale zase, pokud si prodám A1/1, ale nenahlásím do Jockey Clubu, tak JC to neví, nepřepíše, a já fakticky vlastníkem koně už nejsem. Tj. JC nemůže být garantem informací o vlastnictví koně. Opět by to bez papírové smlouvy bylo slovo proti slovu, muselo by se dokazovat.
Stejně tak, když prodám auto, úřadu to ani jedna strana nenahlásí, pak mě někdo kontaktuje, že musím za auto něco uhradit, protože jsem majitel v evidenci, mám šanci toto papírovou smlouvou rozporovat.
Vždy se dokazuje v první řadě čí je věc na základě vlastnického práva, až potom se řeší evidence.
Přirovnání k TP mě napadlo po tom co bylo zmíněno přirovnání k prodeji auta, nic víc.
Prostěi přijde, že pokud ztratím smlouvu ( nebo mi může taky vyhořet dům i s doklady všemi ) , že není jak dokázat že jste majitel daného koně, když si někdo vzpomene, že je majitel on. Pokud by PČR či jiny státní organ neuznal zápis z UEK, co pak??
Toto je prostě postavené na hlavu.
Nezzie
napsal(a):
Přirovnání k TP mě napadlo po tom co bylo zmíněno přirovnání k prodeji auta, nic víc.
Prostěi přijde, že pokud ztratím smlouvu ( nebo mi může taky vyhořet dům i s doklady všemi ) , že není jak dokázat že jste majitel daného koně, když si někdo vzpomene, že je majitel on. Pokud by PČR či jiny státní organ neuznal zápis z UEK, co pak??
Toto je prostě postavené na hlavu.
Asi s Vámi bude konečně většina diskutujících souhlasit, alespoň v prohlášení: "Toto je prostě postavené na hlavu". Pokud přijmete skutečnost, že cokoliv, co se týká vlastnictví koně, je z UEK nebo z průkazu koně, pouze evidenční a informativní záležitost, bude se Vám lépe žít. V ČR není přesně stanoveno jakým způsobem se dá prokázat vlastnictví koně. A pokud by se naplnili Vaše katastrofické scénáře (ztráta, požár a pod.), jsou pak v případně sporů o vlastnictví na řadě běžné policejní a soudní postupy.

Pak se dokazuje jako cokoli jiného - svědci především, pak mě napadají protokoly z veterinárních zásahů (třeba krve), fejsbůkové konverzace, sms zprávy...
Stejně tak by svůj vlastnický vztah musel prokázat henten oný dotyčný, který si koně nárokuje. Mohl by se vytasit třeba se svojí kupní smlouvou, kdy koupil koně třeba rok předtím, než vám ho prodal Taky dobrý, že?

Samozřejmě pokud bude mít UEK v archivech okopčenou smlouvu, podle které změnu do systému zanesla, ta kopie smlouvy potom může skutečně sloužit jako důkaz (nikoli záznam v evidenci). Ale pokud si ty kopie neukládají, tak nic.
Arbora
napsal(a):
Tipnem si, že neukladajú, lebo GDPR.
GDPR u koní normálním lidem hódně zkomplikoval život. To co se dalo dříve zjistit jedním (max 2 telefonáty) už nelze. Za mě tahle nová situace spíš nahrává okolo koní podvodníkům.
A takhle zase obloukem zpět - nebrat koně který nemá papíry 100% v pořádku. Včetně toho, že majitel může s kupujícím zavolat na ÚEK do Slatiňan a dát telefon na hlasitý odposlech a doptat se zda je tam řádně zapsaný....
Fakt je v téhle době koní dost. A není potřeba přidělávat si starosti.
Arbora
napsal(a):
Tipnem si, že neukladajú, lebo GDPR.
Já bych si zase spíše tipnul, že ukládají, protože dost často smlouva nahrazuje chybějící podpis na hlášence. Domnívám se ale, že ve většině to bude prostá (neověřená) kopie, takže jako důkaz - nevím, nevím.
Pipilota (a mnozí další) má pravdu, když říká - nebrat koně který nemá papíry 100% v pořádku.