Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klára19

5.5.2022 14:27
Klára19

XXX.XXX.34.203

Dobrý den,
prosím uměl by mi někdo vysvětlit, co znamená jezdit koně “na zahozené otěži”?
Děkuji, Klára

5.5.2022 15:38
kallisto

XXX.XXX.217.242

Zahozená otěž je víc než dlouhá otěž. Zahozená je že v podstatě otěž držíš za přezky uprostřed, bez kontaktu s hubou koně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2022 15:59

kallisto napsal(a):
Zahozená otěž je víc než dlouhá otěž. Zahozená je že v podstatě otěž držíš za přezky uprostřed, bez kontaktu s hubou koně.

Ale vyloženě se na ní nejezdí, ne? Zahozená otěž je pro mě synonymum pro přestávku v tréninku nebo jeho konec - vykrokovat na volné (zahozené) otěži. Aspoň tak nás to vždycky učili.

5.5.2022 20:27
kallisto

XXX.XXX.132.43

Jasněže, dle libosti každého soudruha.
Vykrokovat před i po práci, vyklusat se tak dá, dá se tak přece cokoliv co na kontaktu.
Dá se tak odjet celá vyjížďka

5.5.2022 20:27

Jízda na zahozené otěži se dá použít i v tréningu, např. tak jako tady:
https://www.youtube.com/watch?v=-p9EAKbSUUc&list=PLRanqnpaErQ5wczua2CYxr8y1sCie0vQC&index=6
https://www.youtube.com/watch?v=4RzOOWr8Dyc&list=PLRanqnpaErQ5wczua2CYxr8y1sCie0vQC&index=7

Zlepšuje se tím psychická stabilita a sebekontrola koně a jezdci to zabraňuje sklouznout k tomu, že se přes udidlo s koněm neustále vybavuje o rychlosti. Pokud má ale ježdění k něčemu vypadat, nedá se tak jezdit pořád, protože v určité fázi je potřeba koně otěžemi požádat o lepší sestavení, přenesení váhy na zadek, korektní ohnutí atd. když už pro nic jiného, tak aby posiloval ty správné svaly k nesení jezdce.

6.5.2022 08:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jízda na zahozené otěži se dá použít i v tréningu, např. tak jako tady:
https://www.youtube.com/watch?v=-p9EAKbSUUc&list=PLRanqnpaErQ5wczua2CYxr8y1sCie0vQC&index=6
https://www.youtube.com/watch?v=4RzOOWr8Dyc&list=PLRanqnpaErQ5wczua2CYxr8y1sCie0vQC&index=7

Zlepšuje se tím psychická stabilita a sebekontrola koně a jezdci to zabraňuje sklouznout k tomu, že se přes udidlo s koněm neustále vybavuje o rychlosti. Pokud má ale ježdění k něčemu vypadat, nedá se tak jezdit pořád, protože v určité fázi je potřeba koně otěžemi požádat o lepší sestavení, přenesení váhy na zadek, korektní ohnutí atd. když už pro nic jiného, tak aby posiloval ty správné svaly k nesení jezdce.

Souhlas. Tak nějak to vnímá i já. Občas nám trenérka dala na hodinu koně jenom s nákrčákem - a teď se ukažte! A jak nás to hned přinutilo používat jenom sed a nohy.

Topek

6.5.2022 08:39
Topek

XXX.XXX.245.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale vyloženě se na ní nejezdí, ne? Zahozená otěž je pro mě synonymum pro přestávku v tréninku nebo jeho konec - vykrokovat na volné (zahozené) otěži. Aspoň tak nás to vždycky učili.

Já tak jezdím v podstatě pořád, v kroku, klusu i cvalu, měla jsem a zase mám charakterní zvíře, které reaguje na sed, váhu, holeň. Otěž mám jen jako pojistku a občasnou korekci. Podotýkám, že jsem čistokrevný lesovozič a jezdit vlastně vůbec neumím😉

6.5.2022 12:10
etnies86

XXX.XXX.245.26

Já na zahozene otezi (držím jen za přezku, nebo hooodne dlouhou otěž) jezdím starší kobcu. Už po ní nechci žádnou práci, jen si na pohodičku občas vyjet ven, reaguje hezky na sed. Pro mě to znamená hooodne volna, povolena otěž, koník si dá hlavu ksm chce a nesahám do huby,

Klára19

6.5.2022 19:41
Klára19

XXX.XXX.125.114

Děkuji za všechny odpovědi. Já osobně na hodně povolené až zahozené otěži nejezdím, když chci mít pohodu, přehodím si obě otěže volně do jedné ruky. :) ale určitě je to věc názoru a zvyku

6.5.2022 20:30
akscha

XXX.XXX.26.89

Dlouha otez je fajn - moc rada nechavam treba v klusu vytahout do dlouhe oteze. Ukaze to, jestli byl skutecne uvolneny nebo ne. Nekdy to zkuste :)

Kazdopadne "větší" prace (prudsi obraty, korektni přechody atd), na uplne volne otezi podle me moc nejdou. Sice jezdim rada "na dlouho", ale v urcite fazi jizdarenske hodiny je pro me i kone lepsi pevny kontakt a s nim souvisejici presnejsi vedeni, kdy kun i pres hubu citi, co se po nem bude chtit dal.

7.5.2022 14:04

akscha napsal(a):
Dlouha otez je fajn - moc rada nechavam treba v klusu vytahout do dlouhe oteze. Ukaze to, jestli byl skutecne uvolneny nebo ne. Nekdy to zkuste :)

Kazdopadne "větší" prace (prudsi obraty, korektni přechody atd), na uplne volne otezi podle me moc nejdou. Sice jezdim rada "na dlouho", ale v urcite fazi jizdarenske hodiny je pro me i kone lepsi pevny kontakt a s nim souvisejici presnejsi vedeni, kdy kun i pres hubu citi, co se po nem bude chtit dal.

Přesně! Na jízdárenskou práci je udidlo komunikační prostředek. Ale na lesoježdění netřeba, pokud kůň dobře reaguje na sed a holeně. Konec konců jsem takhle léta jezdila na parelce a prověšených otěžích, na pohodu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík