Podpora růstu kopyt - prosím poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Beolnka

25.5.2022 15:06
Beolnka

XXX.XXX.65.224

Dobrý den, potřebujeme, aby koníkovi rychle narostla kopytní rohovina, jelikož je po úrazu. Máte nějaké osvědčené přípravky, které opravdu fungují? Budu moc ráda, za jakékoliv tipy, děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2022 15:43

Záleží na tom, zda je vůbec potenciál pro to, aby koni rostla rohovina rychleji, a zda se trefíte doplňkem do živin, které zrovna chybí.

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3943634/nedostatek-kopytni-rohoviny

Chybějící rohovina se potom dá, než doroste, nahradit umělou rohovinou nebo různými tmely.

Neregistrovaný uživatel

25.5.2022 17:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.225

Mustang Trace

25.5.2022 18:58
kallisto

XXX.XXX.61.222

Mustang Trace a boty (pokud neni nakovany), aby se rohovina neobrusovala

25.5.2022 23:15

já myslím, že by se měla obrušovat(rašplí), protože pak víc roste...boty proti otlačení, pokud není rohovina na chodidle a prstní polštář.
mustang trace mám objednaným, tak zatím nevím, jak funguje...

Neregistrovaný uživatel

26.5.2022 05:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.229

Funguje skvěle, po 3 tydnech užívání 100g na den bylo vidět změny a v kombinaci s botami opravdu úleva pro kone, ktery má v nepořádku kopyta, nebo byl zut. Nás zmrzacil kovar, ac nechtěně, ale bez bot a MT, buhvi co by bylo...

26.5.2022 08:38

Nevěřte tomu, že když budete nějaký kožní derivát odstraňovat, tak víc poroste. Tj. stříhat vlasy, holit vousy, stříhat nehty, odebírat rohovinu. Na růst těchto struktur mají hlavní vliv především vnitřní faktory, některé v reakci na změnu kvality vnějšího prostředí (tvrdost povrchu, vlhkost).

Beolnka

26.5.2022 09:43
Beolnka

XXX.XXX.65.224

Děkuji moc za reakce, kerabol jsem teď sehnala od známé, tak uvidíme. Jinak má momentalně nonstop boty, teďkom je ještě trochu bláto, ale až bude sucho, chci s ním chodit k vodě namáčet mu kopyta. Doufám, že kopyto poroste, protože jsem fakt už zoufalá.

26.5.2022 10:10

Namáčení kopyt nepomůže. Skutečně to můžete podpořit pouze výživou - a správnou úpravou (!).

Taky jsem četla, že růst (kvalitnější) rohoviny je dost pravděpodobně stimulován otřesy, které vnímají receptory v korunce. Hledala jsem ten článek na Eqch, ale marně , byly tam citované studie. Nenašla jsem ani na webu ani v AJ, achjo. No, každopádně pohyb, pohyb, pohyb, ten je pro zdraví koně klíčový jako takové, pro kopyta samozřejmě dvakrát. Takže umožnit bezbolestný pohyb a umožnit celodenní pohyb, motivovat.

26.5.2022 20:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevěřte tomu, že když budete nějaký kožní derivát odstraňovat, tak víc poroste. Tj. stříhat vlasy, holit vousy, stříhat nehty, odebírat rohovinu. Na růst těchto struktur mají hlavní vliv především vnitřní faktory, některé v reakci na změnu kvality vnějšího prostředí (tvrdost povrchu, vlhkost).

to jistě platí pohyb, různé povrchy, výživa, ale...dát koni boty na kopyto a myslet si, že mu to pomůže, aby si tím kopyta neobrušoval, že mu to jako s botama naroste rychleji? boty jsou primárně u takových kopyt proti otlakům (průtok krve, výživa kopyta), já měla spíš na mysli, že takové kopyto se pak má upravovat v určitě jiných intervalech než se standartně dělá-dva měsíce...aby bylo funkční a rostlo tak jak má, nefunkční kopyto vám růst nebude...
Edit: ale jo, i ten obrus .
prostě nelze zout, ostrouhat, dát boty a čekat, je třeba se kopytu věnovat.

26.5.2022 22:01

Beolnka napsal(a):
Děkuji moc za reakce, kerabol jsem teď sehnala od známé, tak uvidíme. Jinak má momentalně nonstop boty, teďkom je ještě trochu bláto, ale až bude sucho, chci s ním chodit k vodě namáčet mu kopyta. Doufám, že kopyto poroste, protože jsem fakt už zoufalá.

když je sucho, mají být kopyta suchá, když je mokro jsou mokrá....
rozmočené kopyto na tvrdém a suchém povrchu se bude víc olamovat, soustřeďte se spíš na úpravu kopyta, sežeňte trimera, který ví, co dělá(má nějaké recenze, koukněte na jeho praxi a výsledky) fb- kone strouhaní na boso, stránky mustang trace....bude k vám pravidelně dojíždět v určitých intervalech, kopyto porovná aby začalo mít funkční tvar a mohlo růst...
erdit: ta úprava může být po 2 - až 6 týdnech

27.5.2022 07:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to jistě platí pohyb, různé povrchy, výživa, ale...dát koni boty na kopyto a myslet si, že mu to pomůže, aby si tím kopyta neobrušoval, že mu to jako s botama naroste rychleji? boty jsou primárně u takových kopyt proti otlakům (průtok krve, výživa kopyta), já měla spíš na mysli, že takové kopyto se pak má upravovat v určitě jiných intervalech než se standartně dělá-dva měsíce...aby bylo funkční a rostlo tak jak má, nefunkční kopyto vám růst nebude...
Edit: ale jo, i ten obrus .
prostě nelze zout, ostrouhat, dát boty a čekat, je třeba se kopytu věnovat.

Bohužel boty mají tu nevýhodu, že z nich kopyto rychle "vyroste". Takže pokud je napasujete na ostrouhané kopyto, musíte kopyto udržovat zpravidla častěji (indivindy dle růstu a tvaru) než na boso nebo na podkovách. Protože se vám prostě do botičky třeba za měsíc nevejde, resp. změněný tvar způsobí, že botička přestane správně sedět. Takže jo, boty a častější úprava jdou určitě ruku v ruce.

Boty nikoli kvůli nárůstu rohoviny (logicky z předchozího), ale kvůli ochraně kopyta a snížení stresu nefunkčního kopyta - umožnění pohodlnějšího pohybu, motivace k pohybu - určitě souhlas

Jinak v důsledku jooo, u přerostlého kopyta se růst rohoviny může brzdit (velký zpětný tlak na rohotvorné struktury - utlačení škáry apod., a nebo jen relativně, kdy rohovina prostě poroste místem nejmenšího odporu - tj. např. podsunuté patky, polehlé rozpěrky...), naopak u přestrouhaného kopyta v reakci na stres může rohovina odrůstat rychleji (zacelování zranění..). Ale z fyzio, biomech. a trapičských důvodů pochopitelně tyhle funkcionality rozumný majitel nevyužívá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík