Koník sam vo výbehu

Arabský plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.5.2022 05:30
Xxxx4

XXX.XXX.32.28

Ahojte, chcela by som sa spýtať na Váš názor.
Mame 5rocneho araba - valach , kúpili sme ho v novembri minulého roka. Koník je sám vo výbehu, hneď von vedľajšom má ovce, vidí na ne, počuje... Keď sme ich skúsili dať spolu, nechcel a ovce hneď vyhnal z výbehu. O asi 100m má sused kone, počuje ich vie, že sú tam. Keď chodia jazdiť okolo nás tak pobehne ale nerieši, ani keď ich počuje erdžat tak nič...
Chvíľu som mala konika v inej stajni kde bol s koňmi, ale tam bol každý kôň v odelenom výbehu, pretože majitelia ostatných koní nechceli mať cudzieho koňa vo výbehu. Chodili sme jazdiť aj s koňmi aj sami, na vychádzkach sme sa odelovali alebo sme zámerne išli stretnút iné kone, keď sme jazdili sami - von z areálu, rôzne trasy, nikdy nebol žiaden problém, neerdžal, vedel odísť normalne z areálu a späť sa nenahlil. Keď som zlomila 1 babu na aspoň,, zoznámenie '' na voditku, tak nechcel mať koňa pri sebe , kopal, jej koník bol veľmi super, chcel ho škrabkať ale nie, nechcel ho k sebe pustiť, po chvíli pri sebe normálne stali všetko ale nie aby sa ho dáky kôň chytal, to isté aj keď sme s koňmi chodili jazdiť, chcel kopať keď boli moc blízko. Keď bol vedľa kobyl, tiež to nejako neriešil, dokonca obcas kopol a nemal rád keď boli blízko pri páske.. Teraz je už koník znova doma sám, ale žiadne zmeny za zatiaľ nevidim...

Myslíte, že koník nejako trpí a nedáva to najavo?

Ďakujem, za každy názor

Coudas

30.5.2022 06:44
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jak jsme kdo tlustý a že 100 kg na koně nepatří tu už dlouho nebylo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2022 07:45

nevíme

30.5.2022 08:51
kallisto

XXX.XXX.217.242

Xxxx4 napsal(a):
Mame 5rocneho araba - valach , kúpili sme ho v novembri minulého roka. Koník je sám vo výbehu, hneď von vedľajšom má ovce, vidí na ne, počuje... Keď sme ich skúsili dať spolu, nechcel a ovce hneď vyhnal z výbehu. O asi 100m má sused kone, počuje ich vie, že sú tam. Keď chodia jazdiť okolo nás tak pobehne ale nerieši, ani keď ich počuje erdžat tak nič...
Chvíľu som mala konika v inej stajni kde bol s koňmi, ale tam bol každý kôň v odelenom výbehu, pretože majitelia ostatných koní nechceli mať cudzieho koňa vo výbehu. Chodili sme jazdiť aj s koňmi aj sami, na vychádzkach sme sa odelovali alebo sme zámerne išli stretnút iné kone, keď sme jazdili sami - von z areálu, rôzne trasy, nikdy nebol žiaden problém, neerdžal, vedel odísť normalne z areálu a späť sa nenahlil. Keď som zlomila 1 babu na aspoň,, zoznámenie '' na voditku, tak nechcel mať koňa pri sebe , kopal, jej koník bol veľmi super, chcel ho škrabkať ale nie, nechcel ho k sebe pustiť, po chvíli pri sebe normálne stali všetko ale nie aby sa ho dáky kôň chytal, to isté aj keď sme s koňmi chodili jazdiť, chcel kopať keď boli moc blízko. Keď bol vedľa kobyl, tiež to nejako neriešil, dokonca obcas kopol a nemal rád keď boli blízko pri páske.. Teraz je už koník znova doma sám, ale žiadne zmeny za zatiaľ nevidim...

Ďakujem, za každy názor

Mám to risknout?

...

Je normální že některý kůň při kontaktu s jiným neznámým koněm kope, kvičí, pokouší se kousnout atd. Někteří koně si na sebe zvykají několik dní i týdnů. Většinou si to během pár dní vyříkají. Je vhodné mu dopřát kontakt s jiným koněm na vodítku, přes pásku ve výběhu, přes mříže boxu, na uvazišti při čištění, aby se mohl s jiným koněm postupně seznamovat.

Mít koně samotného je velmi nevhodné. Předpokládám, že než jste ho koupili tak někde ve stádě s jinými koňmi byl, ne? Nebo je kupován ze samoty?

30.5.2022 08:54

Ona to zadavatelka ví, jinak by se tak neptala.
Chce od nás jen poplácat po rameni, že je kůň v pohodě.

Coudas

30.5.2022 09:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

Proč poplácat po rameni? Všichni křicí, jak je to tyrání a nevhodné, tak ji napište, jak se to pozná, že to koni nevyhovuje. Treba je to ten jednoprocentní kůň?

30.5.2022 11:30

Coudas

30.5.2022 12:43
Coudas

XXX.XXX.87.254

Početla jsem si. Ale nedozvěděla jsem se, jak se pozná, že ten kůn o samotě strádá. Že řehtá na celou dědinu?

30.5.2022 13:20

Dobře, tak zopakuji pro Coudas: nevím.

Poznám to na našich koních, ale na dálku to fakt neumím.

A jo, třeba že řehtá přes celou dědinu. A třeba i jinak.

Coudas

30.5.2022 13:32
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jsem ráda, že nevíš. Důležitý je, že víš, že to je špatně a ze se to pozná.

30.5.2022 14:32
kallisto

XXX.XXX.217.242

Coudas napsal(a):
Jsem ráda, že nevíš. Důležitý je, že víš, že to je špatně a ze se to pozná.

Tak já nevim. no. Je to stádové zvíře. Stejně jako ta ovce, u které to už máme někde v zákoně nebo vyhlášce nebo co to je za předpis.

I takové morče je samotné osamělé a chová se tak u nás asi velmi často.

30.5.2022 14:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

Neviem, či stráda, ja by som povedala, že nie, ale pravda je taká, že to fakt nevieme.

Nepoznať kobylu, ktorá uprednostňovala človeka pred koňmi, budem tu hlásať to, čo všetci, že kôň osamote trpí, ale človeka to núti rozmýšľať aj iným smerom.

30.5.2022 15:13
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tam sme zas ale pri tom, že to nie je normálne, ani bežné a je to nejaký druh poruchy v správaní.

Ale súdiť z toho, že kopol po koňovi, tak nechce žiadnu spoločnosť, to je také trochu sebecké.

A samozrejme, čím dlhšie je kôň sám, tým horšie sa potom dáva do kolektívu. Mali sme pokusy zaradiť takúto kobylu medzi kone, dopadlo to tak, že dvaja sa klepali v rohu pri každom jej pohybu a ich spoločnosť (zato extrémne intenzívnu) vyhľadávala iba v ruji, zvyšok času ich šikanovala. Teraz žije s podobne dlhodobo izolovanou kobylou, tá jej raz vyprášila kožuch a odvtedy žijú v mieri.

30.5.2022 15:50

Xxxx4 napsal(a):

Ďakujem, za každy názor

Já držení koně o samotě považuji za týrání (pokud to není ta 1% výjimka). A ano, kůň tím nejspíš trpí. Bohužel to ne vždy dá najevo.

Coudas

30.5.2022 16:50
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nerozporuji, že je pro zvířata, za mne jakákoliv, lepší přebývat ve společnosti svého druhu. I když jsem považována za podporovatele dvorečkového chovu jednoho koně, souhlasím s tím, že je lepší, když je jich více. Přesto to nepovažuji za týrání a velmi záleží na podmínkách. Ale zadavatelka se ptá na to co já. Jak se to pozná? To není rejpaní. Mi furt lidi říkaj, jak koukaj z auta, když jedou kolem, jak je to krásný ty moje koně, jak jsou spokojení. A já se stále ptám, jak poznaj za těch 30 vteřin, že ty koně jsou spokojený. Já sama to nevím a jsem mezi něma. A odpověď se mi stále nedostává.
A ano, v zákoně proti týrání paragraf o izolaci je.Zároveň tam je, a to narážím na vedlejší diskuzi a jinou diskuzi, že nesmíme, pokud nemáme vzdělání, do zvířat píchat, a upravovat jim kopyta. Něco se porušovat může něci nemůže.... To jen tak mimochodem.

Neregistrovaný uživatel

30.5.2022 16:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Kdysi jsem zažila člověka také se šťastným osamocenym konem na dvorku, ktery nepotreboval jine kone, protoze byl stastny.. Vecne zhasly konik, co rechtal a behal jako deges porad dokola... jednoho dne utekl a na dalnici ho srazilo auto - bezel do cizi staje za dalnici, kde asi citil kone, bohuzel, jelikoz spolujezdec, ani ridic neprezili, nebudu popisovat jak to bylo dále...

30.5.2022 17:56
evcusik

XXX.XXX.145.236

Z uvedeného se nedá vůbec usoudit jestli je spokojený či nikoliv.

Ještě je to ta 1% se spíše dá poznat, když v tom stádě je. Stádo myslím skupinu 6+ koní.

Za mě je uvedené chování normální, běžně takhle bude reagovat většina koní při prvním kontaktu s cizím.

(Znala jsem 1% hřebce, následně valacha. Sice narozen do stáda, do 2 let v pohodě. Pak pro svoji velké agresi vůči koním (jedno jestli kobyla, valach) byl separován. Přes opakovane pokusy
se uprodnostilo bezpečí a zdraví ostatních konich. Vůčii člověku agresivní nebyl, v samotě byl manipulovatelný, jezdecký využitelný. Poslednk instance majitele řešení situace, byla odvez na jatka. ...samotnou by mě zajímalo, co se mohlo v období 2 let stát - napada mě pouze vliv hormonů, stádo se neměnilo, kolem 8-12m byly jen vycleneny kobyly + odstav)

Coudas

30.5.2022 19:43
Coudas

XXX.XXX.87.254

Přitáhla jedna jednoho valacha na ustájeni. Mezi 8 koní. Zabral si kobylu, moji, a šikanoval ostatní, koně, a pak i lidi. A kobyla z toho byla zoufalá, protože chtěla za ostatníma, a on ji nepustil. Byl schopnej se pást, a najedniu vylítnout na kině o 50 metrů dále. V boxe mne napadl. Řekla jsem, ať si hledá jiný ustájení, že ho tu nechci.Tak se děvcata rozhodly, že chtej do boxu. Druhá zas byla ohromnej sporťák, že nemá nějakýho hucula, aby byl na pastvině, najednou. Ve výběhu přes den šikanoval sporťáka, seno měli každej na druhym konci, přesto ho nenechal nažrat, sporťák stál zoufalej a radši se nehnul (to jsem poznala, že je zoufalej, to bylo vidět, u mýho koně o samotě jsem to nepoznala). Historii šikanovatele neznám, ale ten by si zasloužil. Já si myslela, že to je buď krypťák, nebo pozdě vykastrovanej.

30.5.2022 20:33
kallisto

XXX.XXX.61.222

Coudas napsal(a):
Přitáhla jedna jednoho valacha na ustájeni. Mezi 8 koní. Zabral si kobylu, moji, a šikanoval ostatní, koně, a pak i lidi. A kobyla z toho byla zoufalá, protože chtěla za ostatníma, a on ji nepustil. Byl schopnej se pást, a najedniu vylítnout na kině o 50 metrů dále. V boxe mne napadl. Řekla jsem, ať si hledá jiný ustájení, že ho tu nechci.Tak se děvcata rozhodly, že chtej do boxu. Druhá zas byla ohromnej sporťák, že nemá nějakýho hucula, aby byl na pastvině, najednou. Ve výběhu přes den šikanoval sporťáka, seno měli každej na druhym konci, přesto ho nenechal nažrat, sporťák stál zoufalej a radši se nehnul (to jsem poznala, že je zoufalej, to bylo vidět, u mýho koně o samotě jsem to nepoznala). Historii šikanovatele neznám, ale ten by si zasloužil. Já si myslela, že to je buď krypťák, nebo pozdě vykastrovanej.

Tak takový asi do samostatného výběhu, pokud se zkusilo vše. Ale ani takoví koně by neměli být na samotě někde za barákem, ne?

Coudas

30.5.2022 21:23
Coudas

XXX.XXX.87.254

kallisto napsal(a):
Tak takový asi do samostatného výběhu, pokud se zkusilo vše. Ale ani takoví koně by neměli být na samotě někde za barákem, ne?

Neumím Vám odpovědět. Já si myslím, že pes je smečkové zvíře, a taky je legální mít jednoho. Jaká je sociální interakce, když bude každej ve svém "kotci", a budou se na sebe šklebit? Sporťáci, kteři se nesmí zranit a znají jen kolbiště a box, nebo samotný výbeh, ti jsou šťatní a spokojení? Ale chápu, že výzkumy ukázaly a zpaušalizovalo se, řeklo se ze takhle a ne jinak, a tak se drží lajna.

Mám ještě jednu otázku, jestli někdo ví, od kterého roku to je v zákoně? Že nesmí být zvíře samo?

Coudas

30.5.2022 21:56
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ještě jsem si vzpomněla, že by se dal, tenhle konkrétní, sám do svého výběhu. Když ho přivezli, pustil se vedle za pásku. Koně se přišli podívat. Vzteklej, útočil, doufala jsem, že přes pásku nepůjde, moc nechybělo. Koně odešli on stál v rohu a čuměl za něma. Přisli zpátky, cirkus znova. Jo, třeba by se to ustálilo, nevím.

31.5.2022 08:46

Coudas napsal(a):
Neumím Vám odpovědět. Já si myslím, že pes je smečkové zvíře, a taky je legální mít jednoho. Jaká je sociální interakce, když bude každej ve svém "kotci", a budou se na sebe šklebit? Sporťáci, kteři se nesmí zranit a znají jen kolbiště a box, nebo samotný výbeh, ti jsou šťatní a spokojení? Ale chápu, že výzkumy ukázaly a zpaušalizovalo se, řeklo se ze takhle a ne jinak, a tak se drží lajna.

Mám ještě jednu otázku, jestli někdo ví, od kterého roku to je v zákoně? Že nesmí být zvíře samo?

Ano, pes je smečkové zvíře, ale stejně jako člověk šelma. Neboli mají podobný životní styl. Takže mu můžeme tu smečku nahradit. Můj názor.

Zákon č.246/1992 Sb., část čtvrtá.

Coudas

31.5.2022 09:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, pes je smečkové zvíře, ale stejně jako člověk šelma. Neboli mají podobný životní styl. Takže mu můžeme tu smečku nahradit. Můj názor.

Zákon č.246/1992 Sb., část čtvrtá.

😳
Za upřesbění roku díky.

31.5.2022 12:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale ten kôň zadávateľky zas tak úplne sám nie je, chápem to tak, že sa s koňmi stretáva a má ich blízko, na diaľnicu asi teda za nimi neujde, neuteká za nimi a aj spolu chodia jazdiť.

Mne sa napríklad prieči individuálne ustajnenie a individuálne výbehy, tam si ako kôň uplatňuje svoje sociálne potreby? Vidí na kone cez pásku a cez mreže boxu - to je normálne?
Podľa mňa sú takéto kone tiež o dosť ochudobnené a nikto to nerieši, lebo šport (a u Váňu plnokrvníky v stáde, kým u nás keď niekto chodí 100 cm, tak šporťák a individuálny výbeh muší bejt...)

A čo večne démonizované plemenné žrebce? Tí majú ešte viac na pi..život a je to v pohode.

Přidejte reakci

Přidat smajlík