Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Ahoj,
zajímalo by mě, jen tak ze zvědavosti, jaké jsou hlavní rozdíly v jezdeckém stylu mezi dostihy a “obyčejnou”, např. rekre, anglií.
Díky moc za všechny odpovědi :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Holka_od_vedle
napsal(a):
Ahoj,
zajímalo by mě, jen tak ze zvědavosti, jaké jsou hlavní rozdíly v jezdeckém stylu mezi dostihy a “obyčejnou”, např. rekre, anglií.
Díky moc za všechny odpovědi :)
Najděte si obrázky a videa, gůgl je jich plný. A uvidíte. Sed jezdce, délka třmenů, délka otěží, tempo....
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Možná jsem se špatně vyjádřila, ale myslela jsem spíš způsob zacházení než techniku. Každopádně moc děkuju za odpověď.

Ještě mi vysvětlete, co si mám představit pod pojmem "způsob zacházení" a "technika". Co teda chcete konkrétně popsat? V dostihovém provozu jsem se pohybovala asi deset let...
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Mockrát Vám děkuju za ochotu :) Zajímalo by mě tak celkově, jak se ke koním přistupuje, zachází se s nimi a tak. Možná i v čem se liší od “klasických” např. teplokrevníků, hlavně povahově. I když je mi samozřejmě jasné, že je to individuální.

Největší rozdíl asi bude v tom, jaký je všeobecný cíl přípravy.
No u dostihů je to rychlost nebo kombinace rychlosti a vytrvalosti. Přesná ovladatelnost koně je na druhém místě - rychle utíkající kůň se ovládá snadno (ve smyslu směru) a reakce na ostatní pokyny nemusejí být precizní.
U anglického ježdění je primární ovladatelnost a přesnost provádění pokynů, rozvoj posuvné síly není primární cíl.
A od toho se odvíjí všechno ostatní.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Ano, to je mi je jasné. Ale čím to tedy je, že na dostizích tak často vídám nevyrovnané, caplující koně a nevybíravě se chovající jezdce/ošetřovatele? Nechci kritizovat dostihy, mám je dokonce i ráda, ale snažím se to pochopit. Sama mám plňasku, nyní 14 let, do 7 let běhala a já ji koupila skoro bezprostředně po kariéře (2 měsíce). Ale i tak to byl skvělý, naprosto “standardní”, vychovaný hodný kůň. Bývalí majitele i jezdci mi říkali, že byla taková vždycky - prostě anděl, na dráze vyhrávala a mimo sezónu klidně povozila malé děcko nebo někoho na pohodičku do terénu. Mě reaguje prakticky na myšlenku, nikdy se neplaší. Miluju jí :)
Tak mi vrtá hlavou ten rozdíl, jestli je to fakt v povaze nebo ve výchově, v přístupu. Jsem laik, ale připadá mi, že těmhle koňským “magorům” musel někdo buď hodně ublížit, nebo jsou totálně nevychovaní. Omlouvám se, fakt nechci někoho pohoršit, ale cítím to tak…
Caplující koně se často prostě těší na dostih. Je to temperamentní plemeno, více se projevují. Někteří jsou více charakterní, jiní méně - ale vzhledem k tomu, že v plnokrevném chovu se více chová na výkon a méně na povahu, je to spektrum povah širší. Takže jste mohla mít „jen“ štěstí na kobylu, protože kůň bezprostředně po kariéře (jakékoli) běžně mívá problémy s hobby provozem a musí se jej naučit. Vychovaný by ale být měl a je to normální, že jsou dostihoví koně vychovaní. Jen jsou trénovaní k něčemu jinému a žijí v jiném prostředí (např. obvykle nikdy neviděli les atd.), ale výchova je běžná.
Mimochodem režim dostihy, mimo sezónu vozit laiky, případně pak chovná sezóna, vozit laiky, to měl Rainbows for Life prakticky celý život. A to byl hřebec. Prostě charakter za prachy nekoupíš, no.
Pokud jste viděla nevybíravé chování ošetřovatelů či snad dokonce jezdců, je to samozřejmě špatně.

1) jak se ke koním přistupuje: úplně stejně. Jsou to pořád koně, mají 4 nohy, 1 ocas.
2) jak se s nimi zachází: jako výše. Možná u dostiháků trochu méně individuálně, pracovní jezdci tak, jak jsem je zažila, často prostě nebyli koňáci, takže se naučili udržet na koni, odhadnout tempo, postupně i nějaké ty fígle na uklidnění nebo ovládání, ale žádný velký vztah ke koni jako individuálnímu zvířeti neměli. Ale dnes bude zřejmě situace trochu jiná, a tu práci budou především dělat lidé, kteří si ji vybrali, a nikoli lidé, které tam přidělil úřad práce :-) I tak, málokdy v dostihu koně jede stejný člověk jako ho jezdí v práci. Takže ten špičkový výkon kůň zpravidla podává pod "kýmkoli". Na rozdíl od anglicky ježděného koně, který má většinou své/ho stálé/ho jezdce. Ale samozřejmě v honebních stájích v Irsku nebo nájemních stájích v US je to jinak, v přípravě koně jezdí pracovní jezdec, a na akcích majitel, kterému to pracovní jezdec připraví...
3) jak se liší od teplokrevníků: dostihový kůň byl šlechtěn k jedinému účelu - pro rychlost. Povahově se řešil jen do té míry, aby psychicky ustál přípravu a podávání vrcholných výkonů, a nezbláznil se (jsou to teda psychicky docela držáci - pokud se nezblázní). Teplokrevný kůň byl šlechtěný k různorodým činnostem od práce v pluhu po drezurní předvedení, je obecně řekněme uživatelsky o něco jednodušší pro přípravu k různým úkolům, a to zejména z toho důvodu, že je méně vzrušivý. Nemusíte se potýkat během přípravy zpravidla tolik s temperamentem a potřebou vyjádřit nejistotu v dopředném pohybu. Plemeno od plemena (španěl bude vzrušivější než hucul) a v závislosti na podílu plnokrevné krve samozřejmě.
Nevyrovnaní dostiháci: víte, oni nemusejí být zrovna nevyrovnaní, oni prostě vědí, co je čeká, a jsou jako bomba před výbuchem. Asi jako vy před velkým zkoušením ve škole nebo před prezentací před půlkou školy - nadrcená informacemi, copak asi vyfásnete za otázku, taky nervy, znáte, že? Zajeďte si někdy na lepší závody v barrel racingu a uvidíte, co umějí bubíci quarteři před bránou. Nebo videa na youtube. Viděla jsem nikoli jedno video, kdy bubík pověsil jezdce na hrazení a barely si odběhnul sám
Nevybíraví ošetřovatelé: jsou dvě možnosti. Buď jsou to debilitové bez empatie (častější - často lidé, kteří původně nejsou od koní, nevybrali si to, dělají to prostě jako práci a koně beru jako pracovní prostředek) a nebo jsou to profíci, ale vy vidíte navenek něco jiného, než se skutečně děje (tlak je přesně odměřený a dávkovaný, vědí jak na svého svěřence, atd.). Nevybíravého jezdce jsem tedy ještě osobně na dostizích neviděla, ona na chování jezdců dost dohlíží dostihová komise, a nějaké hrubé zacházení by se jim nevyplatilo. Můžete kdyžtak blíže popsat to chování jezdce - a to bylo přímo v dostihu?
U vaší kobyly je to rozdíl v povaze. Proto vám bývalí ošetřovatelé říkali, že taková byla i v tréninku - to je totiž vlastnost, kterou je třeba u takového koně kupujícímu vyzdvihnout, protože to u dostiháka není samozřejmost. Většina dostiháků je vzrušivější, a dítě by po loukách (zejména těch, kde se trénuje) nepovozili. Teda povozili, ale hodně rychle A samozřejmě k tomu přispívá i způsob zacházení s tím koněm, pokud byla kobyla trénovatelná na pohodu, sednul jí způsob tréninku zrovna v té stáji, případně jí trénink přizpůsobili, pak je to pohodářka. Ne vždy se ale takové příznivé okolnosti sejdou najednou. Přístup v dané stáji nemusí být špatný, jen nemusí sednout každému koni.
Hlavný rozdiel je v tom, že A 1/1 sa šlachtí na výkonnosť, bez toho, aby sa bral ohľad na zdravie a povahu. Potrebujete koňa, ktorý beží rýchlo, nie takého, čo povozí dieťa. Súčasne je dôležitá rannosť, takže kone sa obsadnú skoro, kariéru majú relatívne krátku a čo s nimi je po tejto kariére je z hľadiska dostihového športu absolútne irelevantné. Nie je to plemeno šlachtené pre širokú verejnosť, nemá byť jazditeľný pre každého, nemá byť psychicky odolný, zdravý desať rokov v športe, atď.
Dostihový šport v rámci "východnej Európy" je mentálne stále niekde inde, než zvyšok sveta. Čiastočne spôsobené ekonomikou - nízke dotácie nezaručia dostatočne dobre platených zamestnancov, preto tá úroveň pracovných jazdcov býva často nijako extra kvalitná. Rovnako aj kvalita ľudí, ktorí sa pri dostihových koňoch pohybujú. Nie je to tak dávno, čo som videla video z obsadania ročka v kolotoči. Kde je nejaká bezpečnosť všetkých zúčatnených...Samozrejme, česť výnimkám. Zaostáva častokrát aj starostlivosť o konských atlétov- fyzioterapia, vet, atď. Zásadný rozdiel vidieť už len pri zavádzaní do boxov, nie nič výnimočné vidieť zavádzačov, ktorí používajú hrubú silu. A proti tomu zábery zo zahraničia, kde sú kone pred boxami vyrované, dnu idú bez stresu, lebo ich tam zavádzajú ľudia, kotrí vedia, čo robiť a nesiahajú prioritne po násilí. Ale to je zase ekonomika...
Mne trebárs vadí aj tá úzka špecifikácia na dostihový tréning. V zahraničí nie je nič výnimočné, že kone pracujú aj drezúrne (a tým nemyslím takét to, že pokrútim sa po jazdiarni na prevlečkách, navalený na predku, plecom padám dnu), ale naozaj kvalitná príprava pod schopným jazdcom (ale tu sme opäť pri ekonomike), to, že kone sú naďalej kŕmené prevažne kvantom jadra (lebo seno robí senné brucho) a do výbehu chodia minimálne, lebo sú to predsa dostihové kone.
Ale sú medzi trénermi aj výnimky.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Tak mám pocit, že ve stáji, odkud jsem mojí kobylku koupila, jsem měla neskutečnou kliku na výjimku co se přístupu týká. Ti koně tam byli takhle vyrovnaní prakticky všichni, a myslím, že fakt to bylo tím, že chodili pravidelně i na klidné vycházky do terénu, na jízdárnu (kde chodili jak panenky na takřka neznatelnou pobídku), práce ze země atd. 4 - 6 h denně byli na pastvě a nepoznala bych (podle chování), že jsou to dostiháci. Ptala jsem se i jejich trenéra, a vysvětloval mi, že je potřeba prostě pracovat na psychice a jakoby “kompenzovat” to vypětí z dostihů. Že ta pestrá práce je víc baví a mírní to ty jejich nervy. Ale nevím, třeba jsou ostatní dostiháci taky doma takhle na pohodičku.

Práce ze země u dostiháků? Jakože cílená, někde na jízdárně? Tak to je skutečně "jiná" stáj :-) Takže zde to může být klidně přístupem a výchovou. Pak je taky otázka, na jaké úrovni ti jejich koně sportují, a jaké mají výsledky. Pokud kobyla vyhrávala dvě pětky do roka... Jak se jmenuje ta dostihová stáj? Se na jejich výsledky můžeme podívat.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Kobča běhala v Norsku, výkonnost II. - III. Ano, klasická práce ze země v kruhovce a na jízdárně. Rodinná stáj. A “jiná” stáj myslíte v negativním nebo pozitivním smyslu?
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
V ČR nikdy neběhala. A asi bych měla upřesnit, že v Norsku abyste mohli s koňmi běhat, nemusíte mít dostihovou stáj jako takovou, stačí mít registrovaného koně (nevím jak je to v ČR). A není tam ani povinnost zveřejňovat informace jako např. u nás na dostihyjc.cz. Majitel měl pouze kolem 10 koní, z toho 4 dostihoví, zbytek kobyly/hříbata/důchodci. Majitel se jmenuje Peter Wiig. Jméno kobči je Everyday Enjoy.
No, tak tady vyvstává otázka, jestli to vůbec je plnokrevník... Pedigree Online mi ji nenašlo, což ovšem nemusí nic znamenat.
S norskými pravidly a zvyklostmi nejsem vůbec obeznámená; cokoli jsem napsala, se vztahuje jen na české prostředí.
Kobča Vám dělá radost, to je jistě dobře. Dál to nemá moc smysl řešit.

Norsko je ohledně dostihů úplně jiný vesmír, tam je jiná historie, jiné podmínky, jiný přístup, jiné možnosti. Taky na celé Norsko jediná dostihová dráha.... i když koně vyjíždějí zřejmě i do jiných zemí Skandinávie na dostihy. Jejich kategorizace dostihů může být naprosto odlišná, platí to, co psala Varaxi, moje zkušenosti vycházejí pouze z CZ prostředí, a i tady se přístup liší velmi od stáje ke stáji.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Měla by být A1/1, ale napadají mě teoreticky dva důvody proč by ji nemuseli “uznat”. Předesílám, že v plnokrevném chovu se neorientuju, takže pokud mě někdo poučí, budu ráda.
Zaprvé, není úplně jasný původ z máminy strany (jmenovala se Gloria, po Celtic z matky Galina; u Galiny ale už není jasný původ, předpokládá se že matka byla místní asi teplokrevná/polokrevná klisna a otec nějaký A1/1 plemeník). Zadruhé, Evinka má vrozenou vadu reprodukčního ústrojí, což jí znemožňuje zařazení do chovu. Tak nevím, jak to v těchto případech je.
Každopádně miluju ji a nedala bych ji, ani kdyby mi ji chtěli vyvážil zlatem :) Byly jsme spolu už 4 roky v Norsku a teď jsme spolu v Česku. Sice se musí všichni divili, proč si dovážím koně za dvojnásobek jeho ceny, ještě navíc když je to neplodná kobyla, ale “když ji miluješ, není co řešit ;)”
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Jenže Gloria právě je uznaná jako anglický plnokrevník. Galina je uvedená jako chovná klisna.

Jako Norové si ji mohou u nich doma napsat jakkoli. Ale mezinárodně má A1/1 uzavřenou plemennou knihu, a pokud je původ z některé strany do 18. století neznámý, tak jí prostě mezinárodně tu plemennou příslušnost neuznají. U nás také mohou startovat polokrevníci, tj. koně s prokázaným plnokrevným původem v 51 % :-)
Vy tu kobylu máte v Norsku, že ano?
napsal(a):
Jako Norové si ji mohou u nich doma napsat jakkoli. Ale mezinárodně má A1/1 uzavřenou plemennou knihu, a pokud je původ z některé strany do 18. století neznámý, tak jí prostě mezinárodně tu plemennou příslušnost neuznají. U nás také mohou startovat polokrevníci, tj. koně s prokázaným plnokrevným původem v 51 % :-)
Vy tu kobylu máte v Norsku, že ano?
Zadavatelka psala: „(...) teď jsme spolu v Česku“.

Varaxi
napsal(a):
Zadavatelka psala: „(...) teď jsme spolu v Česku“.
Aha, přehlédla jsem, pokud jo, tak ale nemá kobylu registrovanou. Jakože ji eagri nenašlo. Takže buď jméno jinak nebo jiný zádrhel - třeba ještě registraci nestihli.

Holka_od_vedle
napsal(a):
Ano, to je mi je jasné. Ale čím to tedy je, že na dostizích tak často vídám nevyrovnané, caplující koně a nevybíravě se chovající jezdce/ošetřovatele? Nechci kritizovat dostihy, mám je dokonce i ráda, ale snažím se to pochopit. Sama mám plňasku, nyní 14 let, do 7 let běhala a já ji koupila skoro bezprostředně po kariéře (2 měsíce). Ale i tak to byl skvělý, naprosto “standardní”, vychovaný hodný kůň. Bývalí majitele i jezdci mi říkali, že byla taková vždycky - prostě anděl, na dráze vyhrávala a mimo sezónu klidně povozila malé děcko nebo někoho na pohodičku do terénu. Mě reaguje prakticky na myšlenku, nikdy se neplaší. Miluju jí :)
Tak mi vrtá hlavou ten rozdíl, jestli je to fakt v povaze nebo ve výchově, v přístupu. Jsem laik, ale připadá mi, že těmhle koňským “magorům” musel někdo buď hodně ublížit, nebo jsou totálně nevychovaní. Omlouvám se, fakt nechci někoho pohoršit, ale cítím to tak…
No, dostihoví plnokrevníci jsou prostě vzrušivější. Nevybíravé jezdce a ošetřovatele potkáte napříš všemi koňskými disciplínami. A nejvíc na hobby závodech. O týraných koních v rukou neználků někde doma na dvorku nemluvě. Ale ti nejsou vidět, že jo.

Holka_od_vedle
napsal(a):
Měla by být A1/1, ale napadají mě teoreticky dva důvody proč by ji nemuseli “uznat”. Předesílám, že v plnokrevném chovu se neorientuju, takže pokud mě někdo poučí, budu ráda.
Zaprvé, není úplně jasný původ z máminy strany (jmenovala se Gloria, po Celtic z matky Galina; u Galiny ale už není jasný původ, předpokládá se že matka byla místní asi teplokrevná/polokrevná klisna a otec nějaký A1/1 plemeník). Zadruhé, Evinka má vrozenou vadu reprodukčního ústrojí, což jí znemožňuje zařazení do chovu. Tak nevím, jak to v těchto případech je.
Každopádně miluju ji a nedala bych ji, ani kdyby mi ji chtěli vyvážil zlatem :) Byly jsme spolu už 4 roky v Norsku a teď jsme spolu v Česku. Sice se musí všichni divili, proč si dovážím koně za dvojnásobek jeho ceny, ještě navíc když je to neplodná kobyla, ale “když ji miluješ, není co řešit ;)”
Viz Varaxi - pokud nemá úplně jasný původ, není to plnokrevník. Tečka. V tomhle je chov A1/1 velmi striktní.

Holka_od_vedle
napsal(a):
Jenže Gloria právě je uznaná jako anglický plnokrevník. Galina je uvedená jako chovná klisna.
Jsem se ztratila. Kdo je Gloria a kdo je Galina, u které není jasný původ?
napsal(a):
Jsem se ztratila. Kdo je Gloria a kdo je Galina, u které není jasný původ?
není úplně jasný původ z máminy strany (jmenovala se Gloria, po Celtic z matky Galina; u Galiny ale už není jasný původ, předpokládá se že matka byla místní asi teplokrevná/polokrevná klisna a otec nějaký A1/1 plemeník).
Klisna se jmenuje Everyday Enjoy.
Jestliže je Galina s nejasným původem, není a nemůže být plnokrevník ani ona, ani jakékoli hříbě, které je jejím potomkem. To je prostě fakt.
Ale teď googlím jak šílená a zjišťuju, že v Norsku je plnokrevníků hodně málo. Takže podle mě to klidně může být nějaký potomek plnokrevníků, asi jako tady před šedesáti lety, ale prostě plnokrevník to není.
Ono stačí tu kobylu inseminovat - a hříbě prostě plnokrevník není, i kdyby nakrásně matka byla Kincsem a otec Galileo.
Proto se ptám na zdroj té informace, že Gloria je údajně plnokrevná. Protože jestliže je plnokrevná, jako přísluší plemeni anglický plnokrevník, tak nemůže mít neznámý původ.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Tak já jsem kvůli tomu dokonce napsala bývalému majiteli (jsme přátelé a udržujeme kontakty), a píše mi že “my jsme koupili Gloriu z Ruska jako chovnou klisnu A1/1 do našeho stáda. Ona i její matka jsou oficiálně plemene anglický plnokrevník, ale existují určité pochybnosti o čistotě chovu a přesnosti vedení chovatelských záznamů v Rusku. Nejpravděpodobněji, Gloriina matka Galina se narodila ze spojeni místní klisny a plnokrevného hřebce, ale hřebčín nezveřejnil její přesný původ.” Tak doufám, že je to teď jasnější :)
Jinak v ČR není registrovaná proto, že jsme tu ani ne 14 dní, takže tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
Varaxi
napsal(a):
není úplně jasný původ z máminy strany (jmenovala se Gloria, po Celtic z matky Galina; u Galiny ale už není jasný původ, předpokládá se že matka byla místní asi teplokrevná/polokrevná klisna a otec nějaký A1/1 plemeník).
Jestliže je Galina s nejasným původem, není a nemůže být plnokrevník ani ona, ani jakékoli hříbě, které je jejím potomkem. To je prostě fakt.
Ale teď googlím jak šílená a zjišťuju, že v Norsku je plnokrevníků hodně málo. Takže podle mě to klidně může být nějaký potomek plnokrevníků, asi jako tady před šedesáti lety, ale prostě plnokrevník to není.
Ono stačí tu kobylu inseminovat - a hříbě prostě plnokrevník není, i kdyby nakrásně matka byla Kincsem a otec Galileo.
Proto se ptám na zdroj té informace, že Gloria je údajně plnokrevná. Protože jestliže je plnokrevná, jako přísluší plemeni anglický plnokrevník, tak nemůže mít neznámý původ.
Eagri tu kobylu vůbec nenašlo. Nějaké divné ne
Holka_od_vedle
napsal(a):
Tak já jsem kvůli tomu dokonce napsala bývalému majiteli (jsme přátelé a udržujeme kontakty), a píše mi že “my jsme koupili Gloriu z Ruska jako chovnou klisnu A1/1 do našeho stáda. Ona i její matka jsou oficiálně plemene anglický plnokrevník, ale existují určité pochybnosti o čistotě chovu a přesnosti vedení chovatelských záznamů v Rusku. Nejpravděpodobněji, Gloriina matka Galina se narodila ze spojeni místní klisny a plnokrevného hřebce, ale hřebčín nezveřejnil její přesný původ.” Tak doufám, že je to teď jasnější :)
Jinak v ČR není registrovaná proto, že jsme tu ani ne 14 dní, takže tak.
No, takže není plnokrevná. Bez původu být plnokrevná nemůže, ať byla kupovaná jako cokoli.
Tím se na věci nic nemění. Jste s ní spokojená, o víc nejde.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Nejde vůbec o nic. Milovala bych ji úplně stejně, i kdyby měla mámu beganku a otce třínohého poncla xD
Ale zajímá mě to, jde teda o chybu v onom ruském hřebčíně, kde se narodila Gloria?
A můžu se zeptat k té registraci - budou po mně chtít nějak doložit původ, nebo ji zapíšou jako křížence, popř. jak to vůbec chodí? Děkuju moc
S registrací tady neporadím, nemám koně a nikdy jsem žádného nedovážela, takže nevím.
Ohledně té kobyly... Težko říct. Pokud připustili plnokrevnou klisnu plnokrevným hřebcem, mohli jen udělat chybu v administrativě, která zabránila zápisu hříběte do plemenné knihy. Nicméně pokud připustili nějakou tamní kobylu, tak nejspíš jen využili toho, že výsledné hříbě vypadalo štíhle a prodali je „jako plnokrevné“.
Prostě u plnokrevníka nelze zatajit/nezveřejnit původ, protože když to uděláte, už to není plnokrevník. Původ, jeho jistota a možnost dohledání, je součástí toho být plnokrevník.
A ono taky... Když si vezmu průměrně deset let na generaci, tak se to celé odehrávalo už hodně dávno... Bůhví, co se stalo. Teď už se pravdy asi nikdo nedopátrá.

Registraci A1/1 vyřizuje u nás Jockey Club. Nejlépe zvednout telefon a zeptat se jich. Pokud vás JC neuzná hodné registrace u nich, tak se budete registrovat přes UEK. Ve vašem případě by nebylo od věci to vědět předem
Neměli Rusové po po válce nějaké výjimky? Protože tam skončila veliká spousta skutečně výborných a původových koní (ne jen A1/1, ale taky trakénů a tak), a papíry byly fuč...?
Jinak - jedna věc je registrace koně - "mám koně, 1 ks, toho a toho, v č. hospodářství tom a tom, a druhá uznání plemenné příslušnosti + další údaje pro účel chovu.
Kobylka je neplodná, tak bych se tím druhým vůbec netrápila...

jj, ale právě po válce. A to už je hodně generací zpátky. To se dělaly spešl registry koní, u kterých byl dohledatelný aspoň částečný původ. Ne, že by v Rusku neměli v papírech bordel doposud...
A jinak jo, v zásadě to může zaregistrovat rovnou na UEK jako "typ teplokrevný" a bude vyřešeno.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
A na “typ teplokrevný” mi stačí údaje: Everyday Enjoy, nad. 10.4.2008, klisna, ryzka? Nebo potřebuju nějaký popis, genotyp, rodokmen atd.? A ještě se zeptám - kolik mám na registraci času? A můžu s “typem teplokrevným” chodit sem tam na oficka, konkrétně drezurní do stupně L?
Moc se omlouvám za dotazy, ale vůbec se mi nedaří se v tom českém systému zorientovat. Děkuju

Na registraci neposíláte údaje, ale průkaz koně s vyplněnou hlášenkou o trvalém dovozu (pročtěte si pravidla pro dovoz ze třetích zemí, i když třeba Norsko spadá do EU prostoru díky bilaterálním dohodám...). Další info na:
http://www.uek.cz/
"Registraci dovezených zvířat majitel zajistí nejpozději do 30 dnů po ukončení pohraniční veterinární kontroly nebo pokud se dočasný dovoz ( do 90 dnů) změní na trvalý."
Ano, sportovat pod ČJF s koněm bez původu můžete bez omezení. Pokud ale budete chtít oficiálně sportovat, beztak si ta pravidla budete muset nastudovat.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
OK, díky moc. A nebo mi ji při troše štěstí zaregistruje Jockey club jako A1/2. Protože dokázat víc jak 51% plnokrevné krve by nebyl problém. Takže si to zítra obvolám a uvidím. Pravidla si určitě nastuduju, šlo mi jen o to, abych neudělala průšvih hned na začátku :)
Holka_od_vedle
napsal(a):
Nejde vůbec o nic. Milovala bych ji úplně stejně, i kdyby měla mámu beganku a otce třínohého poncla xD
Ale zajímá mě to, jde teda o chybu v onom ruském hřebčíně, kde se narodila Gloria?
A můžu se zeptat k té registraci - budou po mně chtít nějak doložit původ, nebo ji zapíšou jako křížence, popř. jak to vůbec chodí? Děkuju moc
S vedením PK kníh (a nielen tých) je to s Rusmi také ošemetné. Je možné, že je to administratívna chyba, ale rovnako je to možné, že matku obskočil žrebec nejakého iného plemena. Mne teda pedigreequery nenašlo ani gloriu, ani galinu(pôvodom z Ruska).
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Nechala jsem ji veterinárně prohlédnout, bývalí majitele mi za ni vyřídili papír na převoz, naložila jsem ji na Avii, sebe za volant a i s Avií trajektem (resp. 2), po převozu ustájila u kámošky (mám domluvené ustájko, kde jsou ale ochotni ji vzít až po veškerých formalitách).
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Arbora, a opačný případ, tj. že místní klisnu bez původu v rámci “zušlechťování” někdo připustil plňasem, si myslíte že není pravděpodobný?
Jinak Galina i Gloria byly majetkem Ministerstva zemědělství SSSR (to bylo i prodávajících Glorie Peterovi, koupili ji 1990) narodily se tedy v některém ze státních hřebčínů.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Rodokmen k ní mám, uznaný Norskem, připouštěcí lístek samozřejmě taky existuje (má ho bývalý majitel, nevím, měl by ho předat mně?).

Varaxi
napsal(a):
Takže Galina s nejasným původem je babička současné klisny, o které zadavatelka píše?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
Holka_od_vedle
napsal(a):
Arbora, a opačný případ, tj. že místní klisnu bez původu v rámci “zušlechťování” někdo připustil plňasem, si myslíte že není pravděpodobný?
Jinak Galina i Gloria byly majetkem Ministerstva zemědělství SSSR (to bylo i prodávajících Glorie Peterovi, koupili ji 1990) narodily se tedy v některém ze státních hřebčínů.
Není v Norsku nejaky celonarodni registr jako u nas uek a eagri? Nebo tamni pk pro plnase?

Holka_od_vedle
napsal(a):
Nechala jsem ji veterinárně prohlédnout, bývalí majitele mi za ni vyřídili papír na převoz, naložila jsem ji na Avii, sebe za volant a i s Avií trajektem (resp. 2), po převozu ustájila u kámošky (mám domluvené ustájko, kde jsou ale ochotni ji vzít až po veškerých formalitách).
Měla udělané krve? A má v pořádku očkování proti chřipce?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
napsal(a):
Měla udělané krve? A má v pořádku očkování proti chřipce?
Podle toho jak zadavatelka totálně plave ve veškerých formalitach a ani nezna zakladni rozdily mezi treninkem a rekre jezdenim si koupila kone z leknuti nekde kde byla na naky stáži ci co a dotahla to dom. Vet rek ze je kun zdravej majitel dal naky papiry a jelo se.
Možná se pletu a pokud ano tak sorry ale takhle to vyznělo 😉
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Kobču i její majitele znám už od dob co běhala. V Norsku jsem žila 8 let, po dvou poznala Peterovu rodinu a Evinku, nakonec jsem ji po ukončení kariéry koupila. Ale pravdou je že o dostihový svět jsem se nijak nezajímala. Kobča byla vzorně vychovaná a jezdily jsme drezuru, celkem 4 báječné společné roky. Bohužel pak jsem se souhrou nešťastných okolností dostala do situace, kdy už jsem to nedávala, takže Evinka byla doteď na moje náklady na pastvinách u bývalého majitele. Nyní se z rodinných důvodů stěhuju do Čech, takže kobylce jsem zajistila ustájení a vzala ji s sebou.
Jezdím od dětství, ale ano, je fakt, že v papírování, natož českém, se moc neorientuju, nikdy jsem koně nevlastnila a nepotřebovala to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
Holka_od_vedle
napsal(a):
Kobču i její majitele znám už od dob co běhala. V Norsku jsem žila 8 let, po dvou poznala Peterovu rodinu a Evinku, nakonec jsem ji po ukončení kariéry koupila. Ale pravdou je že o dostihový svět jsem se nijak nezajímala. Kobča byla vzorně vychovaná a jezdily jsme drezuru, celkem 4 báječné společné roky. Bohužel pak jsem se souhrou nešťastných okolností dostala do situace, kdy už jsem to nedávala, takže Evinka byla doteď na moje náklady na pastvinách u bývalého majitele. Nyní se z rodinných důvodů stěhuju do Čech, takže kobylce jsem zajistila ustájení a vzala ji s sebou.
Jezdím od dětství, ale ano, je fakt, že v papírování, natož českém, se moc neorientuju, nikdy jsem koně nevlastnila a nepotřebovala to.
Pardon. Omlouvám se. Deformace z většiny dotazů. Kdybyste měla odkaz na nějaké severské pk koni nebo něco ve stylu českého eagri bylo by to skvělé. Chtěla bych tam mrknout na dvě zvířata a popravde netusim kde hledat.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Co se teplokrevníků týče, něco je na horsepro.no. A ještě na landbrugsinfo.no, to by se mělo blížit českému eagri (státní databáze), ale potřebujete tam registraci. O jaké plemeno se Vám jedná?

Holka_od_vedle
napsal(a):
A vyšetření krve a očkování? Se ptám znovu.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
Omlouvám se. Ano, očkována na chřipku byla samozřejmě už u předchozího majitele, bez toho by nemohla běhat snad nikde na světě. Krve se dělaly před převozem.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.208
A ještě bych se ráda zeptala - proč jsou vlastně dostiháci z drtivé většiny tak hrozně navalení na předku? Děkuju

Holka_od_vedle
napsal(a):
A ještě bych se ráda zeptala - proč jsou vlastně dostiháci z drtivé většiny tak hrozně navalení na předku? Děkuju
Protože 1) jsou tak stavění - šlechtění přísně na rychlost, kdy zadek je motor a o předek se kůň pouze posouvá dopředu, udělalo svoje. Nemají vysokou akci, mají ploché chody, mají dlouhé lopatky a hluboký hrudník (hrudník je "těžký"), vše je podřízeno efektivitě při výrobě a přenosu posuvné síly.
2) se po nich ve většině světa podsazení nechce. Podsazený kůň chodí pomalu. Vrcholem podsazení je leváda, která je v podstatě statická, požadavky kladené na nejrychlejší plemeno světa jsou přesně na opačném konci spektra. Kůň nikoli na předku nebude rychlý. Quarteři to dotáhli do takové dokonalosti, že jsou dokonce ještě k tomu i přestavění (na rozdíl od plnokrevníků oni ten výkon potřebují podávat pouze pár vteřin). Srovnejte se španěly, kteří jsou naopak staletí šlechtění pro kampanní ježdění.
Nějaké to "podsazení" (spíš řekněme lepší kontrola pohybu) a lepší koordinace se vyžaduje po překážkových dostihových koních, ti i v CZ mívají nějaké přiježďovací lekce, co vím, tak sice ne přímo na jízdárně ve formě drezurní přípravy, ale rozhodně na menším prostoru (u nás to byla kruhovka - ale ne taková, co si ji teď každý staví za barákem, ale pořádná třicetimetrová i s vnitřním hrazením, taková malá písková kruhová dráha, plňas to na ní i ucválal - byla i trochu klopená :-) A vím, že v jedné stáji mají i parkurovou přípravu (ale nijak zásadní).
Holka_od_vedle

XXX.XXX.120.236
Děkuju za vysvětlení. Ale svoji kobylku i všechny Peterovy koně musím pochválit - velmi dobře rozlišují. kdy běží dostih/rychlou práci a kdy jdou “normálně” (to se pak krásně sbalí, podsadí, shromáždí, dají hlavu na kolmicí). Peter mi i vysvětloval že je dobře je tak mít naučené, páč to šetří jejich pohybový aparát a pomáhá líp posílit svaly.
Nečetla jsem všecky reakce ,tak se omluvám,pokud se opakuji.
Jestli kobyla už tady někde stojí ,tak bych zavolala komisaře ,pro danou oblast. Aby jí udělal popis a očipoval.Jestli nemá čip .
Čímž získáte pro kobylu identifikační číslo ,pod kterým jí zanesou do hospodářství
Taky vám pošlou Průkaz koně .Tam se znamená jméno,vzhled ,majitel , a hlavně krve a očkování .
Tento průkaz a číslo hospodářství,na kterém kobyla bude stát,musíte mít.
Máte li už nějaký ,v kterém jsou převozní krve a dosavadní očkování,dejte data nějak dohromady s veterinářem,který vám jí bude očkovat tady.
Pro případ veškerých veterinárních a jiných kontrol ,a pro případ utracení ,aby vám kadáver vzali na kafinu.Nebo koně na jatka.
Co se týče plemenné příslušnosti,či předků ,vůbec nic bych neřešila .Chovat nechcete
Inspektor zapíše typ warmblut či kaltblut a máte vše komplet .
Holka_od_vedle
napsal(a):
Samozrejme, možné je čokoľvek. Ak by niektorý z tých koní bol a 1/1, dal by sa jeho pôvod dohľadať v databáze. Pokojne je možné aj to, že kobyla je a 1/1, akurát ruská a 1/1 a tí myslím nie sú vôbec medzinárodne uznávaní. Alebo kecám, možno sa to týkalo iba nejakého určitého obdobia, neviem presne. Bohatí ruskí majitelia chovajú a 1/1 na západe, teda, teraz už skôr chovali.
Pôvod vám zapíšu všade, ak je známy, plemenná príslušnosť je ale trochu iné. Vonkoncom nie je vylúčené, že si Nóri v rámci nejakej vlastnej PK niekam zapísali, ale a 1/1 to nebude. Tam sa s nejasnosťami v pôvode skrátka nedostane. V preukaze býva obvykle uvedené akého plemena je kôň, čo tam má zapísané tá vaša?
Holka_od_vedle

XXX.XXX.120.236
Kobylka má tzv. Průkaz dostihového koně, což je norská “občanka” pro dostiháky. Je tam vše, popis, foto, rodokmen po prarodiče, starty a umístění v dostizích, zdravotní stav, očkování, změny majitelů, kdyby mela hříbata tak ta taky…
Jako plemeno má uvedeno anglický plnokrevník.
No nic, teď jsem v práci a po návratu zavolám na Jockey Club a poradím se.

Uvidíte, co vám na to řeknou v JC a UEK. Pokud vám ji nevezme pod sebe JC, budete muset absolvovat postup popsaný přispěvatelkou "koně".
JC vede PK a zajišťuje registraci pouze plnokrevníků, polokrevníci musejí být registrovaní pod UEK buď jako některé plemeno, pokud je uzná nějaká PK/PPK, nebo jako typ teplokrevný.
Jako osvědčení o původu koně slouží buď připouštěcí lístek a nebo papír vydaný chovatelskou organizací na základě připouštěcího lístku (genotypu). Dostihový spolek nebude úpe asi chovatelská organizace, no. Uvidíte, co se dozvíte. Dejte pak vědět, docela mě to zajímá, jak se to vyřeší. Já se obávám, že nakonec skončíte u klasického čipování a typu teplokrevného, a budete ráda, pokud nebudete muset absolvovat znovu vakcinační schéma (vakcína z NO musí být uznána i v EU).
Holka_od_vedle
napsal(a):
Kobylka má tzv. Průkaz dostihového koně, což je norská “občanka” pro dostiháky. Je tam vše, popis, foto, rodokmen po prarodiče, starty a umístění v dostizích, zdravotní stav, očkování, změny majitelů, kdyby mela hříbata tak ta taky…
Jako plemeno má uvedeno anglický plnokrevník.
No nic, teď jsem v práci a po návratu zavolám na Jockey Club a poradím se.
Taky by mě zajímalo,jak si s tím Jockey club poradí.Potom písněte.
Podle mě by bylo jednodušší ,co jsem popsala .
Prostě koňovitého ,co se tu vyskytl,zlegalizovat přes komisaře a u nás vydaný průkaz.
Tiež som zvedavá na výsledok a tiež si myslím, že preukaz dostihového spolku nebude to isté, preukaz vydávaný plemennou knihou. Niečo ako FEI pas vs. pas koňa. Mám Švéda, má iba jeden doklad totožnosti, obshovo zhodný s tým, ktorý je bežne vydávaný u nás. Ale zase, Švédi sú v EÚ, Nóri nie.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.59.183
Ahoj,
tak jsem odpoledne volala na ten Jockey Club, a mám výborné zprávy. Kobču mi uznají jako A1/1, prý když má průkaz kde je to uvedeno, není důvod aby ne. Ale zaregistrují si ji znova tady v Česku a norský průkaz musíme odhlásit a poslat zpět do Norska ke skartaci. Přijede si ji prohlédnout komisař a doplní jí akorát čip (má pouze výžeh). Jinak na vysvětlenou, Galina byla zapsaná v tzv. "Registru klisen schválených pro zařazení do chovu anglického plnokrevníka" (to jsme ale já ani Peter nevěděli), kdy hříbata těchto klisen po A1/1 plemenících jsou "standardní" A1/1 se vším co k tomu patří. Pouze se do rodokmenu píše u těchto klisen za jménem (X).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.24
Holka_od_vedle
napsal(a):
Ahoj,
tak jsem odpoledne volala na ten Jockey Club, a mám výborné zprávy. Kobču mi uznají jako A1/1, prý když má průkaz kde je to uvedeno, není důvod aby ne. Ale zaregistrují si ji znova tady v Česku a norský průkaz musíme odhlásit a poslat zpět do Norska ke skartaci. Přijede si ji prohlédnout komisař a doplní jí akorát čip (má pouze výžeh). Jinak na vysvětlenou, Galina byla zapsaná v tzv. "Registru klisen schválených pro zařazení do chovu anglického plnokrevníka" (to jsme ale já ani Peter nevěděli), kdy hříbata těchto klisen po A1/1 plemenících jsou "standardní" A1/1 se vším co k tomu patří. Pouze se do rodokmenu píše u těchto klisen za jménem (X).
Tomu se mi nejak nechce věřit. Zavreny to maj x let a najednou jde do puvodu psat prazdny xko? Ech...
Holka_od_vedle

XXX.XXX.59.183
Mno já jen prodávám jak jsem koupila. Na koby chovat nebudu, takže to může být jedno. Linii plňasům prznit nebudu ;)
Navíc je to už par let zpátky, co tam byla Galina zapsaná.
A btw, v reálu mi ta paní řekla na rovinu, že se tam psaly kobyly, co měly “mámu Náhodu a tátu Děravej ohradník”, jak se říká, ale byly hezké/výkonné/charakterní/bylo málo kobyl
Holka_od_vedle

XXX.XXX.3.135
Evinka bude zapsaná jako úplně “klasická” plnokrevná klisna. Jen prosím, co znamenají zkratky NTB/NTR? Díky
A průkaz se bude skartovat prý proto, že některé země to vyžadují, asi aby nedošlo ke zneužití.
Holka_od_vedle
napsal(a):
Ahoj,
Takže stejně komisař ,a dá čip .
A dostanete Průkaz koně ,a v něm tedy jakýsi původ .Jinak všecko stejné ,prostě tady zlegalizujete dovezeného koňovitého
Jedno jestli Jockey club nebo klasicky přes ostatní plemena.
Já tedy asi doteď žila v bludu,že volbluti se nepálili,ale byla tam podstatná genetika.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.3.135
Já vidím rozdíl v tom, že přes ÚEK bych měla “typ”, zatímco takhle mám A1/1 :)
V Norsku se pálí všichni koně povinně. Genetiku má kobyla udělanou jako mimino.
Holka_od_vedle
napsal(a):
Evinka bude zapsaná jako úplně “klasická” plnokrevná klisna. Jen prosím, co znamenají zkratky NTB/NTR? Díky
A průkaz se bude skartovat prý proto, že některé země to vyžadují, asi aby nedošlo ke zneužití.
Non-Thoroughbred Register
Ale nejako sa mi nezdá úplne, že by sa priame potomstvo mohlo zapisovať do hlavnej plemennej knihy, keď sa požaduje doložiteľný pôvod 5 generácií a DNA test.
Nóri čipujú od 2010 všetky kone.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.3.135
S tím čipováním se omlouvám, neměla jsem aktuální info. Kobča je ročník 2008 :)
Holka_od_vedle
napsal(a):
Já vidím rozdíl v tom, že přes ÚEK bych měla “typ”, zatímco takhle mám A1/1 :)
V Norsku se pálí všichni koně povinně. Genetiku má kobyla udělanou jako mimino.
Aha,tak to ano
Dosud jste měla zvíře,s ruskými mezerami v původu.A teď máte v Čechách konečně opravdickou volblutku .
Ale jo ,hlavně že tedy máte kobylu už zlegalizovanou
Holka_od_vedle

XXX.XXX.49.130
Nakonec mě je jedno, co je zač. Pro Nory byla taky vždycky A1/1. Takže tady je taky, logicky :) A nakonec minimálně má do plňase blíž jak do teplokrevníka, není-li dokonce skutečný plňas s “mezerou” v původu jen kvůli bordelářaství Rusů. Fyzicky tak vypadá dokonale, v hlavě celkem taky, takže… Jinak klidně se vsadím, že takových koní bude po světě běhat vic jak dost.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.56.48
Jo a Peterovi vyřídím, aby se styděl takhle kazit chov! Poslal totiž po Glorii do chovu 4 klisny, všechny jedničková výkonnost a 8+ let na dráze v plném zdraví a kondici ;)
Jména - Grazia, Gloriola, Gloriette, Gaspania

Holka_od_vedle
napsal(a):
Jo a Peterovi vyřídím, aby se styděl takhle kazit chov! Poslal totiž po Glorii do chovu 4 klisny, všechny jedničková výkonnost a 8+ let na dráze v plném zdraví a kondici ;)
Jedničková výkonnost v které zemi?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.32
Holka_od_vedle
napsal(a):
Ale to se nevylucuje. I polokrevnejm to dobře běhá. Achalum to taky dobře běhá a co?
Holka_od_vedle
napsal(a):
Viete, chov anglického plnokrvníka je založený presne na tej čistote, na tom, že pôvod každého koňa siaha až ku jeho trom zakladateľom. Tradičná forma rozmnožovania, žiadna inseminácia a podobne. Ixos bol tiež jednotkový kôň, víťazka VP Orphee des Blins tiež nebola plnokrvník. Ale na takýchto koňoch sa chov A1/1 nestavia. Môžete sa z toho smiať, môžete sa rozčulovať a urážať sa, ale to je tak všetko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.215
Smirte se s tim ze mate polokrevnou kobylu s puvodem neb papiry nema a mit nebude. Max do tech polokrevnych. V pk plnasu proste nebude. Nechápu vaší snahu ji zplnokrevnit. Si kupte cistou mladou este a je to když po tom tak toužíte
Holka_od_vedle

XXX.XXX.125.114
Mno netoužím vůbec po ničem, jen aby mi kobča dlouho vydržela zdravá a spokojená. Ale plňaska to asi bude (minimálně formální), když ji tak Jockey Club zapíše, takže já jsem spokojená.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.215
Holka_od_vedle
napsal(a):
Mno netoužím vůbec po ničem, jen aby mi kobča dlouho vydržela zdravá a spokojená. Ale plňaska to asi bude (minimálně formální), když ji tak Jockey Club zapíše, takže já jsem spokojená.
Dejte sem pak info až kobyla bude zapsaná a registrovaná. Myslím že se nás rádo podívá vícero.
Holka_od_vedle

XXX.XXX.125.114
Dám :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.215
Holka_od_vedle
napsal(a):
Dám :)
Děkuji.