Poník kouše a kope

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ani123

19.6.2022 11:13
ani123

XXX.XXX.43.27

Zdravím, už jsem z toho zoufalá, tak se zkusím zeptat tady. Mám poníka valacha, v dubnu měl 2 roky, v 10 měsících jsme ho vytáhli z hrozných podmínek. Kde valášek byl v malinkém výběhu společně s jeho mamkou a taťkou, nikdo se mu do té doby nevěnoval, paní mi tvrdila, že kouše od toho jak byli s jeho otcem (oba byli hřebci), ale když jsme si pro něj jeli, jeho mamka mě také kousla, tak podle mě to má naučené od mámy, prostě jen opakuje to co ho ona naučila.
Valachovi to zůstalo do teď, zkoušeli jsme všechno možné, když jsem ho za to pleskla, tak se to akorát zhoršilo, zkoušela jsem ho "štípnout" na zpět, ale vše to akorát ještě zhoršilo. Já se třeba opřu o ohradu, on přijde, štípne mě a uteče, abych mu nemohla dát nějaký trest a za chvilku přijde znova. Máme ještě stejně starou minihorse kobylku, to je naprostý mazel, tak se s ní jdu třeba mazlit nebo si sednu k nim do výběhu (kobylka si ke mně vždy lehne) a valášek přijde a začne mě různě štípat a kousat. Ze strachu to nedělá, to vím jistě. Jdeme na procházku kolem hřiště a na valáška se seběhnou děti, které ho hladí i na zadku a na břiše a on drží a je naprosto spokojený (přežvykuje si u toho), ale když ho chci já jen pohladit (kdekoli, ať už na zádech nebo na krku) začne po mně kousat a občas i kopat. Jednou mě kousnul i do krve, mám od něj několik modřin po kousnutí. Snažím se vyhýbat situacím kdy by mě mohl kousnout.
Ještě mě napadlo zda nemůžu být problém já, že jsem mu prostě nesedla a nevoním mu.
Má s tím někdo zkušenost? co s tím dělat?
Děkuji pokud jste dočetli až sem

19.6.2022 11:22
lenacia

XXX.XXX.173.255

A proto nemají nezkušení lidé 'zachraňovat' koníšky

Vééérka

19.6.2022 11:46
Vééérka

XXX.XXX.203.208

Prostě ho prodejte. Buď do salámu a nebo někomu zkušenějšímu. tento kuň se z toho nedostane, je prostě takovej, nejde to změnit, a vy to nezměníte. Prostě ho prodejte dál.

ani123

19.6.2022 11:51
ani123

XXX.XXX.43.27

lenacia napsal(a):
A proto nemají nezkušení lidé 'zachraňovat' koníšky

a co jsem podle vás měla dělat, nechat ho tam, aby ho zničili úplně? kdyby jste ho viděla, jak byl vyhublí a zničený na tak malinkatém prostoru, náhodou jsme ušli docela velký kus cesty, bál se lidí, teď si na povel přede mnou lehne.

Vééérka

19.6.2022 12:52
Vééérka

XXX.XXX.203.208

No měli jste zavolat veterinární správu, tím bych začala, posoudily by, zda jsou koně v nevyhovujícíh podmínkách a koně by odebrali. ;) Naprosto jednoduchá odpověď.

19.6.2022 13:01
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nejspíš už poník nikdy jiný nebude.
Je to smůla poníků, že jako hříbátka vypadají jako plyšáčci a nedostává se jim řádného vymezení jak se chovat k lidem (že to prostě nelze dělat). Z počátku je to štípání totiž celkem zábava, stejně jako naučit poníka na zadní atd. No a pak to špatně končí (hodně poníků prostě tiše řezník pošle do klobás a guláše).
Chápu potřebu zachránit poníka, ale ti týrající lidé si nejspíš jen udělají další nepovedené hříbě...a tak bude na světě o další trpící kousek víc. Chápu, že je to začarovaný kruh. Jenže dokud se po hospodách nerozšíří, že poncla děckám do domu ne a nikdy ne - pořád budou trpící v dvorečkovém chovu. (jo někteří je dokonce vozí z Polska jako "vytěžovák" v dodávce.
Proto stojí kvalitní poník nějaké minimální peníze, protože kusy se špatným charakterem jsou vyřazovány. A platit někomu za ztrápeného problematického poníka, je cesta do pekel.
U nás v novém ustájení mají podobnou kobylu, jak se jí něco nezdá, vytočí se a kope ostošest. Mě proškolila jako nikdy žádný jiný kůň. A tak jsem do ohrady začala chodit s tušírkou. Jednou s ní schytala a od té doby je zatím klid. Nenechávám ji přijít k sobě pokud nechci já - koně mezi sebou taky dodržují odstup a nelezou si jen tak do osobního prostoru. A je fakt, že základní ohrada a box jsou jejich nejvlastnější území. Venku se chovají jinak.
A nakonec to její majitelka moc hezky převrátila. Přijala její chování jako výhodu. Nikdo nepovolaný do ohrady nevleze, neb by byl vykopán. Tím pádem si i děcka dávají pozor a nechodí nevhodně mezi koně. Na úvazišti už to neudělá a venku je vzorná jak pod sedlem, tak v zápřahu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2022 13:32

ani123 napsal(a):
Zdravím, už jsem z toho zoufalá, tak se zkusím zeptat tady. Mám poníka valacha, v dubnu měl 2 roky, v 10 měsících jsme ho vytáhli z hrozných podmínek. Kde valášek byl v malinkém výběhu společně s jeho mamkou a taťkou, nikdo se mu do té doby nevěnoval, paní mi tvrdila, že kouše od toho jak byli s jeho otcem (oba byli hřebci), ale když jsme si pro něj jeli, jeho mamka mě také kousla, tak podle mě to má naučené od mámy, prostě jen opakuje to co ho ona naučila.
Valachovi to zůstalo do teď, zkoušeli jsme všechno možné, když jsem ho za to pleskla, tak se to akorát zhoršilo, zkoušela jsem ho "štípnout" na zpět, ale vše to akorát ještě zhoršilo. Já se třeba opřu o ohradu, on přijde, štípne mě a uteče, abych mu nemohla dát nějaký trest a za chvilku přijde znova. Máme ještě stejně starou minihorse kobylku, to je naprostý mazel, tak se s ní jdu třeba mazlit nebo si sednu k nim do výběhu (kobylka si ke mně vždy lehne) a valášek přijde a začne mě různě štípat a kousat. Ze strachu to nedělá, to vím jistě. Jdeme na procházku kolem hřiště a na valáška se seběhnou děti, které ho hladí i na zadku a na břiše a on drží a je naprosto spokojený (přežvykuje si u toho), ale když ho chci já jen pohladit (kdekoli, ať už na zádech nebo na krku) začne po mně kousat a občas i kopat. Jednou mě kousnul i do krve, mám od něj několik modřin po kousnutí. Snažím se vyhýbat situacím kdy by mě mohl kousnout.
Ještě mě napadlo zda nemůžu být problém já, že jsem mu prostě nesedla a nevoním mu.
Má s tím někdo zkušenost? co s tím dělat?
Děkuji pokud jste dočetli až sem

Zaplatit si zkušeného člověka, který posoudí situaci naživo a na místě.

19.6.2022 13:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vééérka napsal(a):
No měli jste zavolat veterinární správu, tím bych začala, posoudily by, zda jsou koně v nevyhovujícíh podmínkách a koně by odebrali. ;) Naprosto jednoduchá odpověď.

Pokud by to bylo tak jednoduché, byla by to paráda. Bohužel tomu tak, ve valné většině případů, není.
Odebírání koní není taková brnkačka, jak si zřejmě myslíte. Já osobně pamatuji max do deseti případů, kdy byli koně opravdu odebraní. Asi za 30 let.
Nahlášení na KVS + policii + místní obecní úřad je druhým krokem v cestě, za zlepšení podmínek týraného koně.
První krok je upozornění majitele na nepřístojné podmínky zvířete. Pokud je majitel znám a nehrozí, že starostlivý člověk dostane přes pusu.
Další věc je, nečekat příliš dlouho, až se někdo ozve, ale volat, ptát se a urgovat. Nenechat úředníky usnout. Slušně, ale vytrvale.
Nevím, zda jste kdy zasahovala u týraného zvířete, ale ujišťuji vás, že je to náročné na čas a ještě víc na nervy.
A někdy opravdu hrozí nebezpečí z prodlení. Pak i ta koupě je možností.

19.6.2022 13:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dejte ho někam do stáda. To ho naučí, jak se má chovat. A když to bude vědět, pochopí, co po něm chcete.
Ale pokud nemáte více zkušeností i s přísnějšími koňmi nebo pokud jste mírná povaha, najděte mu jiný domov.
Jste za něj teď zodpovědná, když jste ho zachránila.
On je totiž každý dobrý skutek, vždycky po zásluze potrestán.

19.6.2022 14:25
evcusik

XXX.XXX.91.246

Máte ho ve větším stádě? Má dostatek prostoru svoji energii někde spotřebovat - tzn kámoše koně se kterýma se vyřádí?

Jaké máte zkušenosti s výchovou mladých - už jste někdy vychovala hříbě od tohoto věku do obsednuti/prijezdeni?

Zkontaktovat se clovickem, co tohle dělá - má mladé pony, prijezduje - bude znát specifika výchovy a poníků. A konzultovat s ním.

Pokud nepomůže ani zkušený člověk se změnou přístupu k ponikovi, také se klonim spíše k uspání. Asi úplně nebude snadné takového pone umístit, asi jako sekačku. A poníci jsou především u dětí, kde ten charakter trošku vhodný musí být.

ani123

19.6.2022 14:45
ani123

XXX.XXX.43.27

evcusik napsal(a):
Máte ho ve větším stádě? Má dostatek prostoru svoji energii někde spotřebovat - tzn kámoše koně se kterýma se vyřádí?

Jaké máte zkušenosti s výchovou mladých - už jste někdy vychovala hříbě od tohoto věku do obsednuti/prijezdeni?

Zkontaktovat se clovickem, co tohle dělá - má mladé pony, prijezduje - bude znát specifika výchovy a poníků. A konzultovat s ním.

Pokud nepomůže ani zkušený člověk se změnou přístupu k ponikovi, také se klonim spíše k uspání. Asi úplně nebude snadné takového pone umístit, asi jako sekačku. A poníci jsou především u dětí, kde ten charakter trošku vhodný musí být.

Je s 2letou kobylkou a starší kobylou. Pohybu má dost.
Zkušenosti mám, vychovala jsem si a obsedla dokonalou kobylku A1/1, kterou jsem tedy musela prodat.
S pár lidmi jsem o tom mluvila, také neví

19.6.2022 14:59

ani123 napsal(a):
Zkušenosti mám, vychovala jsem si a obsedla dokonalou kobylku A1/1, kterou jsem tedy musela prodat.

Vychovala jste a obsedla JEDNU dokonalou kobylku - to není žádná zkušenost, jak vidíte. Rady jste dostala. Je na vás, jak se podle nich zařídíte.

19.6.2022 15:03

sisi58 napsal(a):
Pokud by to bylo tak jednoduché, byla by to paráda. Bohužel tomu tak, ve valné většině případů, není.
Odebírání koní není taková brnkačka, jak si zřejmě myslíte. Já osobně pamatuji max do deseti případů, kdy byli koně opravdu odebraní. Asi za 30 let.
Nahlášení na KVS + policii + místní obecní úřad je druhým krokem v cestě, za zlepšení podmínek týraného koně.
První krok je upozornění majitele na nepřístojné podmínky zvířete. Pokud je majitel znám a nehrozí, že starostlivý člověk dostane přes pusu.
Další věc je, nečekat příliš dlouho, až se někdo ozve, ale volat, ptát se a urgovat. Nenechat úředníky usnout. Slušně, ale vytrvale.
Nevím, zda jste kdy zasahovala u týraného zvířete, ale ujišťuji vás, že je to náročné na čas a ještě víc na nervy.
A někdy opravdu hrozí nebezpečí z prodlení. Pak i ta koupě je možností.

Vééérka se napříč sekcemi vyjadřuje k věcem, o kterých sama moc neví. Jenom opakuje rady jiných, které si přečetla.

19.6.2022 16:00
evcusik

XXX.XXX.145.236

ani123 napsal(a):

Omlouvám se, ale obsednout jednoho koníka není záruka, že si opravdu umíte poradit s mladochem. Kór takovým, kde se nezačalo dobře (u bývalého majitele).

To není stádo, bohužel. Ne takové, které mladému vyvětrá energii. Bavím se o větším stádě, kde jsou mladší koně svolné ke kravinám a zároveň starší jedinci, kteří se vyrostkum nebojí dát za uši.

Začla bych tady. Byl rozdíl, jak se choval můj pony u byvaleho majitele a tehdá ve 14-hlavém stádě (velkých koní) a také na příslušně velké ploše pastvin. Je to znát, když ten prostor a kámoši na kraviny jsou a kdy ne. A i práce s mladým, co má upuštěný ventilek se lépe pracuje...

Zvazujte. Hodně věcí se upravuje managementem ustájení, ten dosah tam prostě je - negativně i pozitivně.

ani123

19.6.2022 16:39
ani123

XXX.XXX.43.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vychovala jste a obsedla JEDNU dokonalou kobylku - to není žádná zkušenost, jak vidíte. Rady jste dostala. Je na vás, jak se podle nich zařídíte.

omlouvám se, asi to vyznělo špatně, sobě jsem si vychovala kobylku, ale pomáhala i s výchovou jiných hříbat, docházela jsem do jedné stáje, kde to moc neuměli a jejich hříbě jsem také sama vychovala a teď je z něj díky mně provozní kůň už ve čtyřech letech. Měla jsem u sebe už i podobného poníka, ten tedy nekousal, ale byl zlý hlavně pod sedlem a vyloženě na lidi třeba i nabíhal a podařilo se mi ho dát do pořádku, teď je v nějaké rodince, kde s ním pracují i dvouleté děti

19.6.2022 18:28
koně

XXX.XXX.174.63

ani123 napsal(a):
omlouvám se, asi to vyznělo špatně, sobě jsem si vychovala kobylku, ale pomáhala i s výchovou jiných hříbat, docházela jsem do jedné stáje, kde to moc neuměli a jejich hříbě jsem také sama vychovala a teď je z něj díky mně provozní kůň už ve čtyřech letech. Měla jsem u sebe už i podobného poníka, ten tedy nekousal, ale byl zlý hlavně pod sedlem a vyloženě na lidi třeba i nabíhal a podařilo se mi ho dát do pořádku, teď je v nějaké rodince, kde s ním pracují i dvouleté děti

Vy jste si tedy koupila hříbě.Hřebečka ,který byl s otcem a matkou na plácku a žrali sebe navzájem a každého kolem
No ,tak se dá předpokládat ,že nebude jako každé jiné okoukané hříbátko ze stáda
Vychovat volbluta není nijaká věda ,jsou to koně k lidem vstřícní a ke kontaktu šlechtění.
Pomáhala jste někde někomu s výchovou ,dobře.
Ale teď máte třešinku na dortu ,výchovný oříšek .Sebejistého a s lidmi si mávajícího ponyho .Kdy jste ho nechala kastrovat ?
Podle vašeho popisu je to prostě a normálně ,nevyřáděný sprateček .
Píšete ,že teď je s malinkou kobylkou a jednou velkou .
Ty se s ním předpokládám,nehoní,neokusují a neblbnou s ním ,jak by potřeboval .
Taky jsou mu dva roky ,tak celkem není důvod ho ze stáda podobně střelených kámošů vytahovat a něco extra a dlouze nacvičovat .
Přikláním se k radám výše,dejte ho do stáda.Jak se vyblbne ,bude vstřícnější i k vašim snahám o výchovu

19.6.2022 18:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

ani123 napsal(a):

Dvouleté děti pracují s poňem, který byl zlý? Velmi odvážní rodiče.

ani123

19.6.2022 19:02
ani123

XXX.XXX.45.91

sisi58 napsal(a):
Dvouleté děti pracují s poňem, který byl zlý? Velmi odvážní rodiče.

Ano, poník je teď naprosté zlatíčko, děti si na něm skákaj i když leží a on je vpohodě

19.6.2022 19:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

ani123 napsal(a):
Ano, poník je teď naprosté zlatíčko, děti si na něm skákaj i když leží a on je vpohodě

Moje děti to nejsou. Na fotce kousanec od koně. Modřiny od kopanců nemám nafocené.

19.6.2022 19:12
Gerlinda

XXX.XXX.226.27

ani123 napsal(a):

Coze ta decka delaji? Skakaji po ponikovi, kdyz on lezi? To nekomu prijde fer vuci tomu koni-poni? Rodice by asi meli poucit potomky, jak se chovat slusne ke zviratum, umerne jejich veku. Pokud to nepoberou (pac jsou prilis mali), tak kontakt s ponem jen pod dohledem. Pokud to rodicum pripada normalni, tak se neda rict vic, nez chudak ponik. A popremyslet, kde jsem v pristupu k ponikovi a jeho rodine udelal chybu, ze to povazuji za bezne chovani.

19.6.2022 19:19
evcusik

XXX.XXX.145.236

ani123 napsal(a):

Nebo spíš nás tady slečna tahá za fusekly. Už vidím, jak se rodiče seberou a jdou s dítětem (ještě dvouletým) hopsat po ležícím koni, když sama majitelka nemůže být v blízkosti poníka, protože se chová agresivně.

A pokud tomu tak je. Ráda bych vypíchla, že majitel je za svého koně zodpovědný i co se týče možnosti zranění třetích osob. A že si na tom poškození rodičové rádi smlsnou, kor v dnešní době nemusím zdůrazňovat. A stejně tak do kompetencí majitele patří poučit třetí osoby (a začátečníky především), jak se ke koni chovat a co hlídat - pokud je opravdu pravda, že nemáte potíž pouštět rodiče s dětmi k takovému jedinci. Protože i nejhodnější kůň pod sluncem si může přešlápnout a někdě být dětská nožička.

A nevím jak ostatní, ale mě poníkovské šlapance na nohu bolí víc jak od velkých :D¨

PS: můžete mi ukázat toho 4 letého provozáka? to je s prominutím další fusekle.

19.6.2022 19:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A je mu s vámi i dobře?

19.6.2022 19:45

ani123 napsal(a):

Takže všechno víte a umíte. Tak proč se ptáte tady?

ani123

19.6.2022 22:03
ani123

XXX.XXX.45.91

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takže všechno víte a umíte. Tak proč se ptáte tady?

Protože od toho tu ifauna je?

20.6.2022 06:54

ani123 napsal(a):
Protože od toho tu ifauna je?

Ne, od toho tu ifauna není. Ifauna diskuse NENÍ poradna. Diskuse je tady pro zábavu. To, že vám tady z dobré vůle někdo ZADARMO poradí (a ještě bych brala anonym rady z internetu s velkou rezervou, zejména když diskutující a jejich názory dlouhodobě neznáte), neznamená, že se jedná o nějakou povinnost nebo očekávatelnou vlastnost takového portálu. Tak pozor na to.

Jinak bych jako první vyzdvihla Nenechávám ji přijít k sobě pokud nechci já - to je prostě alfa a omega vztahu s koněm (pojem "osobní prostor"). Jaktože to, zkušená osobo, nevíte?

Zaplaťte si někoho, kdo vám pomůže, abyste pro poně začala být čitelná, bez sentimentu, s jasnými mantinely, které to zvíře zoufale potřebuje. Smiřte se s tím, že si k vám prostě nebude chodit lehat (on vám totiž nedůvěřuje). A proboha držte od něj dál všechny děti (drbací, na hřišti - když vím, že poník kouše, kope, a nemá brzdu v osobním prostoru).

Přidejte reakci

Přidat smajlík