Hříbě

XXX.XXX.59.140
Ahoj, prosím máte někdo zkušenost s koupí hříběte ještě před odstavem?
Mám jedno vybrané a s aktuálním majitelem budeme řešit koupi. Tak nějak jsem si myslela, že do odstavu za něho má zodpovědnost původní majitel a až poté přejde na mě. Ale prý v momentě, kdy se podepíše smlouva, nebo zaplatím část ceny, tak veškerou zodpovědnost přebírám já, což je náročné, když stojí 200 km ode mě a nemám jak ovlivnit co se s ním děje. Samozřejmě chápu i druhou stranu, že kůň už vlastně bude můj, ikdyž nemůže odjet. Majitelům samozřejmě věřím a dají mu tu nejlepší péči, ale stejně mě tato informace rozhodila, tak jsem se chtěla zeptat, jestli toto někdo zažil? A jak jste takové věci řešili při koupi hříbátka? Popř. nějaké další rady při koupi takového prcka? Děkuji.
Nečetla jsem odkazy,ale házet jakousi zodpovědnost na někoho,kdo je 200km daleko ? Navíc kupec ?
Nevidím v tom žádnou logiku.
Chápu,že by si třeba chovatel řekl o zálohu.A udělala by se jakási předkupní smlouva .S tím že hříbě nebude jinde nabízet a nechá ho vám. Aby v případě,že kupec cukne,nebyl tolik opožděn s prodejem,nebo kýho výra .
Za hříbě i kobylu má podle mě odpovědnost ten,u kterého stojí.Tudíž asi ten chovatel ,či ustajovatel ,zase.
Ovšem pokud se hříbě nějak zraní ,či se odstavu a prodeje nedožije ,přece nemůže být v kompetenci kupce?
A jak by si tu vaší odpovědnost prakticky představovali?
Že doveze peníze a někdy třeba odvezete mrzáčka,kterému byste určitě ,dle instrukcí zdáli, platila i veterinu? Nebo vám naloží rezervovanou ,rovnou zdechlinu?
Na tohle bych se podrobně vyptala a upřímně by mě to,jako kupce hodně odradilo.
Koní je mraky ,ceny masakrální ,myslím,že hříbě byste sehnala i jiné, a bez takovýchto vymyšleností .
Prosím písněte ,jak jste dopadla ,opravdu si takové jednání neumím představit
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samozřejmě z pohledu práva je za zvíře odpovědný majitel. Tak to prostě je. Majitel je odpovědný i za to, že je od něj jeho pořízené zvíře 200 km daleko. Takže máte několik možností.
Buď zařídit, aby na vás odpovědnost přešla až okamžikem převozu koně k vám. Tedy ideálně smlouvou o smlouvě budoucí, kde si vymezíte, za jakých podmínek k budoucímu prodeji dojde, a co se stane za různých situací (např. když se hříbě nedožije/zraní, nebude mít očekávané vlastnosti v den prodeje, a zároveň pokud by se vaše životní situace změnila a vy jste si zvíře nemohla za pár měsíců odebrat, protože jánevímco) a samozřejmě za tuto smlouvu složíte nějakou částku, která může být dle ujednání ve smlouvě (částečně) vratná v případě neuskutečnění prodeje.
Nebo přijmout svůj díl odpovědnosti. Pokud by vaše zvíře něco způsobilo, a je jedno, zda-li ve vaší přímé péči nebo v péči osoby, které jste zvíře svěřila, pořád je odpovědnost především na vás. Dále se přihlíží k tomu, jakou jste měla případně smlouvu o úschově, tj. třeba smlouvu o ustájení - nebo například upravenou kupní smlouvu, kde máte opět vyhrazeno, jaké odpovědnosti za zvíře přechází na ustajovatele, majitele matky hříběte apod. Za uprchlé zvíře, kvůli kterému skončil v příkopu autobus německých turistů přirozeně nese odpovědnost majitel, protože majitel je primárně ten, kdo má zajistit, aby jeho zvíře bylo zabezpečené. Pokud si majitel k péči o své zvíře vybere nějakou osobu (majitele matky hříběte třeba), musí zajistit odbornou úroveň dotyčné osoby a zajistit, aby dotyčná osoba byla dostatečně schopná převzít onu odpovědnost, k níž by potom eventuálně přihlížel soud. Pročež pokud byste hříbě svěřila osobě nezletilé, duševně nezpůsobilé, jste samozřejmě nadále plně odpovědná vy, logicky. Takže je vhodné smluvně zajistit, aby si byl majitel klisny vědom, v jakých situacích přechází odpovědnost na něj. Následně se, pokud si dobře pamatuji, odpovědnost dělí dle míry (prokázaného) zavinění.
Svůj díl odpovědnosti můžete převzít i tak, že naopak vezmete do péče hříbě i s kobylou a převezete je k sobě. (což je ad absurdum, ale z pohledu práva rozhodně možnost)
K sestavení takových smluv bych doporučila konzultaci a nebo přímo účast advokáta, který se trochu orientuje v potřebách koní. Takový advokát vám pomůže sestavit smlouvu tak, aby nekrátila nikoho na právech (a tedy aby byla skutečně platná a vymahatelná v plném rozsahu).
Jo, a pochopitelně okamžitě, jak přejde hříbě do vašeho majetku, zařiďte si pojištění zvířete v zájmovém chovu. Buď už máte, protože máte jiné koně, pak je vhodné, aby pojišťovna věděla, jaké koně máte a kolik, a nebo zatím pojistku nemáte, a vřele doporučuji si ji zajistit, protože ti němečtí turisté z toho autobusu se ptát nebudou. A že to nemusí být zcela nepravděpodobná situace.
Užitečné informace k újmě na svěřeném zvířeti zde https://equichannel.cz/clanky/kone-a-zakon/ustajeni-kone-a-jeho-pravni-povaha-odpovednost-za-skodu-na-zvireti

Ano, měla jsem to stejně, když jsem koupila hříbě v AUT a do jednoho roku věku ho nechala u chovatele. Kůň byl můj, tudíž odpovědnost za něj byla moje. Chovatelka mi doporučila pojištění.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Vzala bych si pár tisísovek a pro danou situaci si nechala napsat dobrou smlouvu u právníku nebo smlouvu o smlouvě budoucí s přiložením zálohy a zodpovědností až v době koupě (čili odvozu).
Právníci nekoušou a šetří spoustu času, energie a zbytečných problémů.
úplně nejjednoduší je hříbě pojistit po dobu, kdy bude u chovatele. Jsou i pojišťovny, které pojistí zvíře na úraz i následnou smrt. Je to to njesnažší řešení, pokud se chce člověk vyhnout dohadům. Jinak - je to naprosto běžné jednání. I v zahraničí. A vždy je to uvedené i ve smlouvě - buď při podpisu smlouvy nebo zaplacení kupní ceny se stává kupující i majtelem a přebírá odpovědnost za zvíře. Nehledě na vzdálenost. Je sice pěkné navštívit právníka, jenže "problém" bude spíše v tom, zda prodávájící s takto postavenou smlouvou bude souhlasit. Což prostě nebývá - a pokud na to kývne, většinou si i automaticky navýší cenu
majkulka
napsal(a):
úplně nejjednoduší je hříbě pojistit po dobu, kdy bude u chovatele. Jsou i pojišťovny, které pojistí zvíře na úraz i následnou smrt. Je to to njesnažší řešení, pokud se chce člověk vyhnout dohadům. Jinak - je to naprosto běžné jednání. I v zahraničí. A vždy je to uvedené i ve smlouvě - buď při podpisu smlouvy nebo zaplacení kupní ceny se stává kupující i majtelem a přebírá odpovědnost za zvíře. Nehledě na vzdálenost. Je sice pěkné navštívit právníka, jenže "problém" bude spíše v tom, zda prodávájící s takto postavenou smlouvou bude souhlasit. Což prostě nebývá - a pokud na to kývne, většinou si i automaticky navýší cenu
A co k tomuhle jednání chovatele vede? Nevíte?
Nemyslím to ironicky,časy se mění a novinky jsou všude.
Jako kupec dám na jakési pojištění něčeho,co nemohu ovlivnit dalších X tisíc.Ještě k ceně hříběte.
Jako kupci by se mi zdálo o dost jednodušší počkat na odstávče,které bude na prodej. A budu mít zaručené,že peníze dám za to,co vidím, a v jakém to je stavu, v den koupě.
Jedině že by tedy hříbě byl nějaký málopočetný exotický zázrak ? Který v den a hodinu inzerování okamžitě pojede ze dvora ,obklopeného chtivými kupci? A já si ho sX tisíci navíc, ,hozenými pojišťovně ,vymodlím ?
Přece vizitkou chovatele by měla být hříbata ,která on pošle do světa. Uvede původ atd. nafotí či předvede aktuálně a odstávče půjde z domu.Je li kvalitní ,tak určitě. Takovéhle obstrukce na mě působí divně.
Jako by ten chovatel produkoval něco s otazníkem.Čemu sám nevěří.
A tím,že to hodí rovnou na krk někomu jinému se jistí,že se toho zbaví a nebude na tom tratit .I když by to mohlo být ve finále k ničemu .

No není to žádná novinka. Takhle to vždycky bylo. Prostě majitel je odpovědný obecně za svůj majetek. Pokud ho nesvěří do péče někomu jinému, a ten někdo jiný si musí být vědom a musí souhlasit s převzetím odpovědnosti.
Já bych takto hříbě nekupovala, ani raritní plemeno by mi za to prostě nestálo (chápu, že někomu ano), právě proto. (Vlastně bych nekupovala ani odstávče, tu další práci s ním na to plácání po lese a případný lesosport mi nikdo nezaplatí, raději ji "nezaplatím" v kupní ceně mladého koně, protože čas strávený výcvikem se v ní jaksi nepromítá )
napsal(a):
No není to žádná novinka. Takhle to vždycky bylo. Prostě majitel je odpovědný obecně za svůj majetek. Pokud ho nesvěří do péče někomu jinému, a ten někdo jiný si musí být vědom a musí souhlasit s převzetím odpovědnosti.
Já bych takto hříbě nekupovala, ani raritní plemeno by mi za to prostě nestálo (chápu, že někomu ano), právě proto. (Vlastně bych nekupovala ani odstávče, tu další práci s ním na to plácání po lese a případný lesosport mi nikdo nezaplatí, raději ji "nezaplatím" v kupní ceně mladého koně, protože čas strávený výcvikem se v ní jaksi nepromítá )
Vždycky bylo? ??
Nepamatuji.
Za mě je nový majitel odpovědný,až když hříbě zaplatí a odveze.
Do té doby je to záležitost chovatele.Jediné ,co bych dejme tomu pochopila ,je záloha.
To znamená,že chovatel poskytne dělohu a o výsledný produkt se imaginárně "stará" kupec?Od okamžiku početí,nebo až to vypadne ?
Plus peníze ,za mě zcela zbytečný ,kšeft pro pojišťovnu
Ještě že se mě takové věci netýkají,tento postup bych neakceptovala.
Áno, existuje aj prenájom kobyly, resp. jej maternice ako nepostrádateľnej súčasti výsledného produktu.
Všetko je o dohode. A vôbec nemusí ísť o žiadne raritné plemeno, stačí aj správny pôvod, či výkonnosť. Veď na dražbách sa dražia už aj embryá, prečo by si niekto nemohol kúpiť žriebä ešte pod matkou.

Ano, majitel je odpovědný za svůj majetek, až když je skutečně jeho majetkem - nehledě na to, kde se jeho majetek nachází (to by pak neměl být odpovědný za koně v ustájení? Třeba když jeho kůň vytrvale ničí deky ostatním koním? Nebo za jeho zdravotní stav, např. když bude mít kůň problémy se zuby, tak si nebude platit zubaře? To je totiž v zásadě stejný případ, jako kdy má hříbě ustájené u majitele matky - prostě si za hříbě jako právoplatný majitel odpovídá. Například ho může ze své vůle odvézt (a dokrmit na flašce nebo porazit na maso, whatever).).
Takže pokud proběhne skutečný prodej, hříbě zaplatíte, je vaše, jste majitelem, a nakládáte s hříbětem dle uvážení, k čemuž se pojí obecná odpovědnost z vlastnictví a nakládání s majetkem. Před NOZ bylo hříbě věcí, takže odpovědnost byla nezávislá na specificích živého zvířete. Jak to bylo před revolucí, nechci moc spekulovat, ale hádám, že platilo opět "co je tvoje, za to si neseš odpovědnost", to je základní atribut vlastnictví. No ale je to jen můj neprávní názor, že.
A jak píše Arbora, samozřejmě že si můžete koupit ještě nenarozené hříbě. Kupříkladu kamarádka koupila kobylu, a bývalý majitel si vymínil, že první dvě hříbata z té kobyly (mohlo jí být přes deset) budou jeho (šílená podmínka, na kterou bych já zrovna nepřistoupila). Nebylo časově specifikované, takže pokud by se ukázalo, že třeba kobyla po náročném porodu už hříbata mít nemůže, dost možná by se bývalý majitel dožadoval kompenzace za to nedodané hříbě....
Heljar

XXX.XXX.245.44
napsal(a):
Ano, majitel je odpovědný za svůj majetek, až když je skutečně jeho majetkem - nehledě na to, kde se jeho majetek nachází (to by pak neměl být odpovědný za koně v ustájení? Třeba když jeho kůň vytrvale ničí deky ostatním koním? Nebo za jeho zdravotní stav, např. když bude mít kůň problémy se zuby, tak si nebude platit zubaře? To je totiž v zásadě stejný případ, jako kdy má hříbě ustájené u majitele matky - prostě si za hříbě jako právoplatný majitel odpovídá. Například ho může ze své vůle odvézt (a dokrmit na flašce nebo porazit na maso, whatever).).
Takže pokud proběhne skutečný prodej, hříbě zaplatíte, je vaše, jste majitelem, a nakládáte s hříbětem dle uvážení, k čemuž se pojí obecná odpovědnost z vlastnictví a nakládání s majetkem. Před NOZ bylo hříbě věcí, takže odpovědnost byla nezávislá na specificích živého zvířete. Jak to bylo před revolucí, nechci moc spekulovat, ale hádám, že platilo opět "co je tvoje, za to si neseš odpovědnost", to je základní atribut vlastnictví. No ale je to jen můj neprávní názor, že.
A jak píše Arbora, samozřejmě že si můžete koupit ještě nenarozené hříbě. Kupříkladu kamarádka koupila kobylu, a bývalý majitel si vymínil, že první dvě hříbata z té kobyly (mohlo jí být přes deset) budou jeho (šílená podmínka, na kterou bych já zrovna nepřistoupila). Nebylo časově specifikované, takže pokud by se ukázalo, že třeba kobyla po náročném porodu už hříbata mít nemůže, dost možná by se bývalý majitel dožadoval kompenzace za to nedodané hříbě....
A pokud by kobylu měla čistě jako jezdeckého koně, tudíž by ji nikdy nepřipustila, tak se mohl nějaké kompenzace domáhat?

Heljar
napsal(a):
A pokud by kobylu měla čistě jako jezdeckého koně, tudíž by ji nikdy nepřipustila, tak se mohl nějaké kompenzace domáhat?
No to měli specifikováno ve smlouvě. Ona si kobylu kupovala březí po jeho hřebci, takže to hříbě chtěl určo, a ona plánovala z té kobyly vytáhnout ještě hříbě pro sebe, a už nevím, zda taky po jeho hřebci, kde by mohlo to druhé hříbě být kompenzace za to třetí, které si chtěla nechat, kde třeba bylo připuštění zdarma jako protihodnota. Měli to tam nějaké komplikovanější. Nicméně všichni okolo jsme jí od takové transakce zrazovali. Nakonec to proběhlo ve skutečnosti ještě trochu jinak, přeci jen dva tři roky jsou dlouhá doba, takže dohoda se v průběhu času upravila. Ale smlouva zněla na počátku tak, a já jsem nechápala, že na to někdo přistoupí.
A pokud tak zněla smlouva, tak by se samozřejmě na základě takové dohody mohl domáhat kompenzace - zejména pokud ji měl vyčíslenou jako třeba slevu na kupní ceně nebo jinou výhodu (připuštění zdarma, doprava kobyly zdarma, nějaké ustájení zdarma, atp.).

Dle NOZ se můžete řídit v ČR, ne tak při nákupu (čehokoliv) v zahraničí.

Podobná debata probíhala nedávno na psech - zda má chovatel nárok prodávat štěňata s tím, že první štěně toho štěněte se mu vrátí. Ačkoli v době prodeje štěňat vůbec není jisté, že budou uchovněná, resp. vůbec plodná, atd.
Hodně se diskutovalo právě o tom, zda si prodejce štěňat (po kterých chce štěňata zpět) může nárokovat nějakou kompenzaci za to, když nový majitel v dospělosti prostě na dotyčném psu chovat nebude, ať už z důvodů, že k uchovnění nedojde z důvodů nesplnitelnosti podmínek a nebo z důvodů na straně nového majitele psa (nebude čas na výstavy, peníze, domácí podmínky pro odchov...).
A pokud si správně pamatuji, došlo se ke konsenzu, že pokud prodejce štěňat nějak tuto budoucí zátěž kompenzuje nabyvateli třeba v ceně štěněte nebo jiných výhodách, které jsou uchopitelné a na vzájemné dohodě a se vzájemným souhlasem, může následně takovou kompenzaci vyžadovat, a jeví se to fér. Pokud by ale štěně s takovou podmínkou prodal standardním způsobem, kdy nabyvatel s touto podmínkou nesouhlasí, a na okolnostech takového průběhu by se s prodejcem nedohodl, bylo by velmi těžké nějakou kompenzaci za prvé uznat, a zřejmě i vymoci, přičemž u toho vymáhání by bylo zásadní, jak je postavená smlouva a zda nehrály roli nějaké okolnosti, které by plnění smlouvy objektivně znemožnily, čímž by nabyvatele vyvinily. Uf :-)
Teoreticky se dá teda potomek "pořídit" ještě než je vlastně jeho rodič pohlavně dospělý

napsal(a):
Dle NOZ se můžete řídit v ČR, ne tak při nákupu (čehokoliv) v zahraničí.
Tož tak to je jasné. Pokud paní kupuje hříbě ze zahraničí, po dobu pobytu hříběte tam se musí samozřejmě ohledně odpovědností řídit tamní legislativou. A pochopitelně by nejspíš neplatilo naše pojištění zvířete v z. ch. nebo pojištění léčebných výloh a úhynu - to dle pojistných podmínek...
napsal(a):
Tož tak to je jasné. Pokud paní kupuje hříbě ze zahraničí, po dobu pobytu hříběte tam se musí samozřejmě ohledně odpovědností řídit tamní legislativou. A pochopitelně by nejspíš neplatilo naše pojištění zvířete v z. ch. nebo pojištění léčebných výloh a úhynu - to dle pojistných podmínek...
nemáte až tak pravdu. Naprosto bežně kupujeme chovná zvířata, hříbata v zahraničí. Jelikož veterinární péče v Evropě a následné řešení jakéhokoliv problému u koně je pak "šílená darda", máme naše koně pojištěné přes pojištovnu v USA- má pobočky v západní Evropě. A protože po určitou dobu naše koně stojí v Belgii ( cca půl roku během sezony ), chceme mít jistotu. Následné pojištění ale platí i v Čr. Tzn, že mi jen nahlásíme pojišťovně změnu místa a tečka ( platí to tedy pouze po Evropě ) A zrovna v zahraničí platí, že Vy jako kupující jste v okamžiku podesání smlouvy, složení zálohy nebo rovnou celé kupní ceny majitel. Vůbec nezáleží na stáří zvířete - a je to stejné, když si pronajmete "dělohu" I v tom okamžiku veškeré náklady jdou za Vámi. Proto je vždy lepší si dané zvíře/plod pojistit, pokud nneí možnost převozu do vlastní stáje

majkulka: mám pravdu, protože odkazuji na pojistné podmínky
A divila bych se, kdyby naše české vyčůrané pojišťovny neměly někde noticku, že jejich základní pojištění (odpovědnosti, léčebných výloh...) platí pouze na území státu. Ale třeba nemají, a proto se odkazuji na pojistné podmínky :-)
Jinak samozřejmě souhlas, že není problém pojistit zvíře s dosahem po celém světě, pouze to musí onen produkt (pojistka) umožňovat.
A zároveň také souhlasím s tím, že je běžné, že ve chvíli, kdy nabudete vlastnických práv k předmětu koupě, stáváte se tím okamžikem za předmět koupě odpovědná. U nájmu dělohy je to také jasné, tam si najímáte výrobní prostředek, ale celý další proces výroby jde za vámi (stejně jako byste si najala v půjčovně nářadí vrtačku, ale ty díry do zdi za vás pronajímatel vrtat nebude).
napsal(a):
majkulka: mám pravdu, protože odkazuji na pojistné podmínky
A divila bych se, kdyby naše české vyčůrané pojišťovny neměly někde noticku, že jejich základní pojištění (odpovědnosti, léčebných výloh...) platí pouze na území státu. Ale třeba nemají, a proto se odkazuji na pojistné podmínky :-)
Jinak samozřejmě souhlas, že není problém pojistit zvíře s dosahem po celém světě, pouze to musí onen produkt (pojistka) umožňovat.
A zároveň také souhlasím s tím, že je běžné, že ve chvíli, kdy nabudete vlastnických práv k předmětu koupě, stáváte se tím okamžikem za předmět koupě odpovědná. U nájmu dělohy je to také jasné, tam si najímáte výrobní prostředek, ale celý další proces výroby jde za vámi (stejně jako byste si najala v půjčovně nářadí vrtačku, ale ty díry do zdi za vás pronajímatel vrtat nebude).
jenže - jelikož pojišťovny u nás už zdaleka nemají čenské vlastníky, tak i u nich se pojistné události vztahují na zahraničí. Vždy samozřejmě záleží na obsahu smlouvy. Bohužel naše pojišťovny mají v popisu práve vyj vat při plnění i v rámci čr
Kupovala som tak všetky svoje mladé kone, dokonca aj teraz už mám rezervovaný zárodok v maternici 😁
Ale nijako sme to neriešili, tie, čo som platila ešte pred prevozom mali zmluvu, obyčajnú, o zodpovednosti nič, nebolo to zo zahraničia a nešlo o horibilné sumy.
Jeden sa mi počas prevozu ku mne zranil, ale dal sa skoro dokopy.
A jeden sa vážne zranil deň po Tom, čo som vyplatila poslednú splátku a previezla ho k sebe.

...dokonca aj teraz už mám rezervovaný zárodok v maternici 😁
A že bys napsala víc?!
napsal(a):
...dokonca aj teraz už mám rezervovaný zárodok v maternici 😁
A že bys napsala víc?!
😁
Iba pekná veľká rámcová hucula s úžasnou povahou a originál muráňskym pôvodom a nový plemenník na Sihle, tak uvidíme, čo umiesia.
Ale samozrejme iba chlapca beriem, ak sa zadarí.

Nic jinýho, než huhula jsem samozřejmě nečekala
Tak držím palce, ať vypadne pindík a všechno je tak, jak má být!
napsal(a):
Nic jinýho, než huhula jsem samozřejmě nečekala
Tak držím palce, ať vypadne pindík a všechno je tak, jak má být!
Jj, dík, kobyla má takú úžasnú povahu, že kojila aj dve zriebata, dokonca prijala aj teliatko, keď nemala žriebätko.
Veľký rámec, myšacia farba a muráňsky vypal.
Zrebec tiež ok povaha a pekný exteriér, no bude to prvý ročník zriebat po ňom v SR, tak hádam to dopadne.
Ešte by to mohol byť ryšiak 😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.137
Horsana
napsal(a):
Jj, dík, kobyla má takú úžasnú povahu, že kojila aj dve zriebata, dokonca prijala aj teliatko, keď nemala žriebätko.
Veľký rámec, myšacia farba a muráňsky vypal.
Zrebec tiež ok povaha a pekný exteriér, no bude to prvý ročník zriebat po ňom v SR, tak hádam to dopadne.
Ešte by to mohol byť ryšiak 😂
Dej sem fotky jestli to jde 😉
Horsana
napsal(a):
😁
Iba pekná veľká rámcová hucula s úžasnou povahou a originál muráňskym pôvodom a nový plemenník na Sihle, tak uvidíme, čo umiesia.
Ale samozrejme iba chlapca beriem, ak sa zadarí.
Tak jestli se zadaří, tak by mohl být plemeník. Takové nadějné a původové hříbě určitě nekastrovat jen proto aby zapadlo do stáda.
Ale zrzavec by tedy v tomto případě šel pod kudlu.
Pipilota
napsal(a):
Tak jestli se zadaří, tak by mohl být plemeník. Takové nadějné a původové hříbě určitě nekastrovat jen proto aby zapadlo do stáda.
Ale zrzavec by tedy v tomto případě šel pod kudlu.
Áno, chovatelia dúfajú v plemennika, podľa nich nemajú ich kone dostatočne hlboký hrudník (ja myslím, že majú, okrem maďarských kobyla) a táto kobyla má rámec.
Zajtra idem rozhodovať na stezku, hádam budem čas na fotky.
Kobyla je po zranení (zlomenina v karpe, liečená blaznami, má následky, noha vytocena, ale zvláda, žije s tým už dlho), no naživo som ju nevidela, zrebca áno, pekný exteriér, elegantná hlava, stál kopu prachové, tak hádam v chove nadviaže dobre.
A možno nie, možno sa narodia zrudičky, to už je čaro chovu😉