Zdravím všechny s dušným koněm. máte někdo zkušenost s používáním tohoto přípravku:
https://laiven.org/produkty/probiotika-pro-kone-fauna-equi/?gclid=Cj0KCQjwtvqVBhCVARIsAFUxcRvr1cnla_zMuI50wLRCS5W3VEHfCZCYtPGvco3I4hnGjhYBqSWFCQIaApuDEALw_wcB
Jde mi především o dušné koně. Jestli se zlepšili. A i praktické rady jak velké balení kupujete - litr, nebo kanystr 25 l a pro kolik koní (nekazí se třeba po načnutí?)
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/studie-konske-astma-a-strevni-mikrobiota-existuje-souvislost
(prostě se ptám, zda má někdo zkušenost z praxe - kobyla dostává klasický Ecobec a když je hůř, tak i Ventolin - ale k lepšímu to nejde, tak hledám co by ještě - jen peněz na vyhazování z okna není)
Pipilota
napsal(a):
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/studie-konske-astma-a-strevni-mikrobiota-existuje-souvislost
(prostě se ptám, zda má někdo zkušenost z praxe - kobyla dostává klasický Ecobec a když je hůř, tak i Ventolin - ale k lepšímu to nejde, tak hledám co by ještě - jen peněz na vyhazování z okna není)
Co kvasnice a naklíčený ječmen? Zkušenost tu psala Oťásek
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2912056/nakliceny-jecmen-a-kvasnice
Uživatel s deaktivovaným účtem

a rybí olej
Dotaz
napsal(a):
Co kvasnice a naklíčený ječmen? Zkušenost tu psala Oťásek
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2912056/nakliceny-jecmen-a-kvasnice
Dávali jsme a bylo to rozhodně lepší. Ale už to asi přestalo zabírat. Nebo jestli je mnohem horší počasí (mě se taky o hodně hůř dýchá).
Pipilota
napsal(a):
Článok vyšiel na webe The Horse a štúdia zahŕňala 6 astmatických koní a 6 v kontrolnej skupine...
Naviac sa tam hovorí o celulolytických baktériách, nie o laktobaciloch, chýbajú údaje o tom, koľko toho sena kto požral, napríklad, čo môže tiež súvisieť s množstvom celulolytických baktérií.
Preto to vyšlo v The Horse, lebo je ten článok o ničom, no tvári sa ako ohromná veda...
Teraz je pre astmatikov najhorší mesiac, treba zvýšiť dávku kortikoidu, alebo prejsť na podávanie 3 x denne a to aj Ventolin, alebo ten možno vymeniť za Atrovent, ktorý účinkuje dlhšie, tu žiadne bylinky a zázračné vodičky nepomôžu.
A samozrejme manažment.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V čem je tento měsíc horší pro astmatiky, myslím lidské? U mě totiž taky nic moc 🙄
Horsana
napsal(a):
Článok vyšiel na webe The Horse a štúdia zahŕňala 6 astmatických koní a 6 v kontrolnej skupine...
Naviac sa tam hovorí o celulolytických baktériách, nie o laktobaciloch, chýbajú údaje o tom, koľko toho sena kto požral, napríklad, čo môže tiež súvisieť s množstvom celulolytických baktérií.
Preto to vyšlo v The Horse, lebo je ten článok o ničom, no tvári sa ako ohromná veda...
Teraz je pre astmatikov najhorší mesiac, treba zvýšiť dávku kortikoidu, alebo prejsť na podávanie 3 x denne a to aj Ventolin, alebo ten možno vymeniť za Atrovent, ktorý účinkuje dlhšie, tu žiadne bylinky a zázračné vodičky nepomôžu.
A samozrejme manažment.
Dík za nakopnutí správným směrem. Dám zas nohy na zem a přestanu snít o vyléčení aby byla kobyla bez příznaků...
Managment jsme měnili vloni na podzim. Nyní je 24/7 u vody a může si zajít kdy chce pod stromy, nebo do přístřešku. Stádo kobyl je 23 roků stará A1/1 šéfová, 2 poníci moji 130 KVH a 2 poníci shetland. Má tam klid a svoje jistoty, nic ji nestresuje, jen to že ostatní chodí ven (na kamerách je vidět, že je do 5 minut zase v klidu). Už vlastně nic nedělá (děcka bude vozit až zas tak na podzim, jestli bude na to počasí. Takže má vlastně odpočinek s pastvou a sena kolik si chce sežrat. Jenže já vidím, že se pomalu horší. Rozhlížela jsem se i po senáži - ale fakt to časově nedávám jezdit jí pro ni s kyblíkem tak obden - nemám kravín nikde cestou ke koním (i tak zimní realita ukázala, že jsem ke koním najednou jezdila jen o víkendu). No a na internetu jsem narazila na tenhle přípravek + si vzpomněla na článek z EQ. Tak znáte to za zeptání člověk nic nedá a co kdyby to fungovalo že jo.
Horsana
napsal(a):
Horúčavy, suchý vzduch, klimatizácia, ľadové nápoje, obrovské teplotné rozdiely medzi vonkajškom a vnútornými priestormi, ventilátory....
A proto jsem celý školní rok posilovala plíce docházkou na kondiční plavání. Při každém bolení v krku koušu šalvěj. nyní popíjím diviznový čaj, aby všechny hleny šli pěkně a snadno ven. Ale stejně je mi hůř. Včera jsem jela pouhých 10 km na kole a měla jsem co dělat to udýchat. Jsem hrozně unavená a taky mám čím dál větší potřebu dotovat se hořčíkem.
Přitom léky inhaluji poctivě, bez těch už bych se fakt dusila (v kombinaci s nočním záchvatem kašle, je to dušení už vážná obava).
Proto prostě dušnou kobylu víc pozoruji a nevím co bych tak ještě.
Pipilota
napsal(a):
Dík za nakopnutí správným směrem. Dám zas nohy na zem a přestanu snít o vyléčení aby byla kobyla bez příznaků...
Managment jsme měnili vloni na podzim. Nyní je 24/7 u vody a může si zajít kdy chce pod stromy, nebo do přístřešku. Stádo kobyl je 23 roků stará A1/1 šéfová, 2 poníci moji 130 KVH a 2 poníci shetland. Má tam klid a svoje jistoty, nic ji nestresuje, jen to že ostatní chodí ven (na kamerách je vidět, že je do 5 minut zase v klidu). Už vlastně nic nedělá (děcka bude vozit až zas tak na podzim, jestli bude na to počasí. Takže má vlastně odpočinek s pastvou a sena kolik si chce sežrat. Jenže já vidím, že se pomalu horší. Rozhlížela jsem se i po senáži - ale fakt to časově nedávám jezdit jí pro ni s kyblíkem tak obden - nemám kravín nikde cestou ke koním (i tak zimní realita ukázala, že jsem ke koním najednou jezdila jen o víkendu). No a na internetu jsem narazila na tenhle přípravek + si vzpomněla na článek z EQ. Tak znáte to za zeptání člověk nic nedá a co kdyby to fungovalo že jo.
To je fajn, ale bohužiaľ má prístup k senu, ktoré tipujem nie je máčané, ani naparené, takže alegény sú.
Kým je seno (alergény) a horúčavy, zázrak sa nestane.
Čo namiesto senáže proste senné pelety?
Astmatikom v lete sa dá pomôcť a nemusí to veľa stáť.
Je vhodné ich dobre hydratovať, ja vždy odporúčam majiteľom naučiť kone na "nápoj" - teda vo vode rozmiešané otruby, alebo trošku musli, najlepšie sa rozpúšťajú granule Mikrop Čebín pre kone v strednej záťaži a každému to chutí, voda teploty, akú má kôň rád a proste ho naučiť ten nápoj piť, kľudne aj na povel, alebo z jedného vedra, moji boli naučení na biele.
A nech toho vypije na posedenie hoci 20 litrov, sú kone, čo dajú aj viac, ale potom to rýchlo vymočia, takže radšej 10-15 litrov, ale 2 x denne.
Ak je kôň dobre hydratovaný, hlien nie je taký lepkavý, ľahšie vytečie, alebo ho kôň vychrchle, alebo ho ešte nariedite ACC, na veľkého koňa idú tak 2 gramy acetylcysteínu na deň, ale 130 cm pôň ich znesie tiež, ACC nie je také drahé - ale musíte počítať, koľko ho dať, každý produkt má iný obsah.
Druhou bombou je obyčajná mrkva - beta karotén je ochranca slizníc, podporuje regeneráciu a funkcie riasinkového epitelu - teda riasinky sú schopné hlien zametať smerom k ústnej dutine, aby mohol byť vykašľaný.
Odolnosť voči tepelnému stresu zvyšuje vit. C, kľudne by som pridala na pár týždňov a nebála by som sa vyšších dávok, ale v súlade s výrobcom.
To isté platí aj pre ľudí.
Samozrejme, ak je potrebné, tak sa musia tie kortikoidy navýšiť, kvôli úľave aj dať injekčne, ja s depotnými nemám praktické skúsenosti, teda, možno jednu, ale to bola ťažká astma v nevhodnom prostredí a tiež v lete.
Ecobec ja nepredpisujem, hoci viem, že je lacný a vraj funguje, skúsenosti mám iba s Flixotide.
Sora leto prežila jedine tak, že musela z mesta preč a na dennom pichaní Colvasone, vtedy u nás nebol tabletkový dexametazon dostupný, teraz by som jej dala ten a bol by pokoj a bez pichania, ktoré našťastie znášala výborne.
A predsa cez júl a horúcejšiu časť augusta schudla dobrých 50 kg, ale tak s tým sa rátalo, že sa jej pohorší v lete, ako každému astmatikovi, ak nežije v horách striktne na tráve, kde je ale tiež horúco (včera v 900 mnm som skoro zdechla a hmyzu celé mrákavy).
Pipilota
napsal(a):
Zdravím všechny s dušným koněm. máte někdo zkušenost s používáním tohoto přípravku:
https://laiven.org/produkty/probiotika-pro-kone-fauna-equi/?gclid=Cj0KCQjwtvqVBhCVARIsAFUxcRvr1cnla_zMuI50wLRCS5W3VEHfCZCYtPGvco3I4hnGjhYBqSWFCQIaApuDEALw_wcB
Jde mi především o dušné koně. Jestli se zlepšili. A i praktické rady jak velké balení kupujete - litr, nebo kanystr 25 l a pro kolik koní (nekazí se třeba po načnutí?)
Má dušná kobyla funguje. Protože dostává vyvazovače mykotoxinů. Před léty se mi lidi od koní smály, jak by mohly vyvazovače pomáhat na dušnost a teď jsou přímo nabízeny majitelům dušných koní.
Za 10 let, co mám kobylu dušnou, dostala kortikoidy injekčně 3 x. Bohužel díky hlouposti lidí, to bylo nutné. Jinak funguje bez omezení.
Cena není likvidační a mé kobyle to opravdu pomáhá.
sisi58
napsal(a):
Má dušná kobyla funguje. Protože dostává vyvazovače mykotoxinů. Před léty se mi lidi od koní smály, jak by mohly vyvazovače pomáhat na dušnost a teď jsou přímo nabízeny majitelům dušných koní.
Za 10 let, co mám kobylu dušnou, dostala kortikoidy injekčně 3 x. Bohužel díky hlouposti lidí, to bylo nutné. Jinak funguje bez omezení.
Cena není likvidační a mé kobyle to opravdu pomáhá.
V zimě jsem krmila Kašlík od Dromi. Ale s pastvou jsem ho přestala.
Jakou značku vyvazovače krmíte? Počítám, že máte vychytaný poměr cena výkon.
Jinak musím přiznat, že jsem po změně ustájení u koní málo. Prostě to nestíhám. Potom spoustu věcí nevím, nevidím atd. (a ano třeba seno je nyní i bez prolití shora, natož máčené - protože to pak cuchá a vyhazuje se, když má i pastvu. Prostě ono 24/7 ve stádečku má své limity, neb jsou tam i jiní koně atd.) Zas ale celek je pro ni vhodnější.
Pipilota
napsal(a):
V zimě jsem krmila Kašlík od Dromi. Ale s pastvou jsem ho přestala.
Jakou značku vyvazovače krmíte? Počítám, že máte vychytaný poměr cena výkon.
Jinak musím přiznat, že jsem po změně ustájení u koní málo. Prostě to nestíhám. Potom spoustu věcí nevím, nevidím atd. (a ano třeba seno je nyní i bez prolití shora, natož máčené - protože to pak cuchá a vyhazuje se, když má i pastvu. Prostě ono 24/7 ve stádečku má své limity, neb jsou tam i jiní koně atd.) Zas ale celek je pro ni vhodnější.
Máte-li dobrou ošku, co dá to, co vy řeknete nebo možnost nachystat předem, není s vyvazovači problém. Přidávají se stejně, jako třeba minvity. Ze začátku sezony dávám příslušné množství a pak záchovnou dávku, o trochu méně.Mám kobylu velikou, i tak ta kilová pixla vydrží asi měsíc.
Po vyzkoušení veškerých značek, co jich na trhu kdy bylo, kupuji ty od Dromy. Jen mě mrzí, že nemají 3 nebo 5 kilové balení. Musím to kupovat po kilech.
S tím senem je to pech. Když majitel musí upravovat základní koňskou potravinu.
Pokud jsem to mohla ovlivnit, měli koně na balících sítě. Asi pět let už to bohužel nejde, ale ty vyvazovače vážně "drží". Balík pod pitomým zvonem , koně hlavu v něm a kobyla stále ok!
Teď mají kobyly trávu a na dojezení seno. Zatím to funguje i bez vyvazovačů. Včera jsme měli zubaře, kvůli uspání poslouchal srdce a kontroloval dýchání a bylo vše v normálu. Jediné, co nebylo v normálu, jsem byla já.
sisi58
napsal(a):
Máte-li dobrou ošku, co dá to, co vy řeknete nebo možnost nachystat předem, není s vyvazovači problém. Přidávají se stejně, jako třeba minvity. Ze začátku sezony dávám příslušné množství a pak záchovnou dávku, o trochu méně.Mám kobylu velikou, i tak ta kilová pixla vydrží asi měsíc.
Po vyzkoušení veškerých značek, co jich na trhu kdy bylo, kupuji ty od Dromy. Jen mě mrzí, že nemají 3 nebo 5 kilové balení. Musím to kupovat po kilech.
S tím senem je to pech. Když majitel musí upravovat základní koňskou potravinu.
Pokud jsem to mohla ovlivnit, měli koně na balících sítě. Asi pět let už to bohužel nejde, ale ty vyvazovače vážně "drží". Balík pod pitomým zvonem , koně hlavu v něm a kobyla stále ok!
Teď mají kobyly trávu a na dojezení seno. Zatím to funguje i bez vyvazovačů. Včera jsme měli zubaře, kvůli uspání poslouchal srdce a kontroloval dýchání a bylo vše v normálu. Jediné, co nebylo v normálu, jsem byla já.
díky za info