Otlaky na špičkách kopyt - prosím poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2022 11:43
olinas

XXX.XXX.65.224

Dobrý den, mám problém s kobylou. Nedávno u nás byl kovář, a při strouhání zadních říkal, že má kobyla samé otlaky na špičkách kopyt. Posledních pár měsíců jí kopyta rostou opravdu pomalu, a je pravda, že na vyjížďce pokaždé hrozně šmajdá, a nejde klasicky pata, špička, ale špička, pata... Uvažovala jsem, že bych jí pořídila boty na zadky, jelikož je jinak na předky kutá. Nemáte s tím někdo zkušenosti, nebo nápady, které by nám mohly pomoct? Moc děkuji za jakékoliv rady

3.7.2022 17:35
koně

XXX.XXX.174.63

Proč nenakovete i zadky? Aby rohovina dorostla a dala se dohromady .Nechat třeba dvě kování a pak je můžete zase zout .Já bych to viděla jako nejjednodušší řešení

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.7.2022 19:07

koně napsal(a):
Proč nenakovete i zadky? Aby rohovina dorostla a dala se dohromady .Nechat třeba dvě kování a pak je můžete zase zout .Já bych to viděla jako nejjednodušší řešení

U nás by to nešlo, do stáda můžou jen na zadních nenakovaní koně.

3.7.2022 19:30
kallisto

XXX.XXX.61.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás by to nešlo, do stáda můžou jen na zadních nenakovaní koně.

Pokud nejste nove zarazeni do stada je to nefer (a pro me by bylo neakceptovatelne) omezeni. U stabilniho stada to prece nemusi byt problém.

3.7.2022 21:22
olinas

XXX.XXX.65.224

Já ji bohužel nemůžu nakovat na zadky, jelikož je dominantní a občas si po koni vykopne, takže by to bylo hodně riskantní.

3.7.2022 21:47
evcusik

XXX.XXX.145.236

Dá se nakovat na plastaky, co se týče kopanců, tak je to stejné jako kopyto (samozřejmě podkova bez ozubů).

Ale krom řešení důsledku, bych pátrala také po příčině ( s kovářem a veterinářem dohromady nejlépe).

3.7.2022 22:35

nedávno....to je co? na předky je kovaná, takže vám jezdí podkovář cca za 8 týdnů nejdéle...
může jít o přichvácení.....foto kopyta?

3.7.2022 22:39

koně napsal(a):

jak se dá rohovina po nakování dohromady? nakováním se spíš vyřadí mechanismy kopyta a kopyto se znecitliví, nejsem striktně proti nakování, ano někdy má opodstatnění, ale takto to podat je myslím nesmysl.

4.7.2022 00:35
olinas

XXX.XXX.65.224

foto přiložím zítra, špičku kopyta má takovou trošku načervenalou, ale ani vet, ani kovář, kteří to kopyto viděli, neříkali nic o přischvácení, jen se koukli, jak normálně chodí, a říkali, že to má z toho, že došlapuje první na špičku a až pak na patku.

4.7.2022 01:10
evcusik

XXX.XXX.145.236

olinas napsal(a):
foto přiložím zítra, špičku kopyta má takovou trošku načervenalou, ale ani vet, ani kovář, kteří to kopyto viděli, neříkali nic o přischvácení, jen se koukli, jak normálně chodí, a říkali, že to má z toho, že došlapuje první na špičku a až pak na patku.

A to je nějak nevyvedlo z míry? :D neřešili proč takhle kůň chodí - zdravý kůň přes špičku nechodí. Je to příznak, že mu není komfortně.

Já bych asi trošku víc bila na poplach, proč mi tak kůň chodí. Řádně si nechat koně vyšetřit vetem při pohybu, udělat snímky a většinou ve spolupráci s kovářem se řeší náprava.

4.7.2022 07:17

jak se dá rohovina po nakování dohromady? nakováním se spíš vyřadí mechanismy kopyta a kopyto se znecitliví, nejsem striktně proti nakování, ano někdy má opodstatnění, ale takto to podat je myslím nesmysl.

Má možnost narůst bez atypického nadměrného obrušování v některých částech např. při změněném pohybovém vzorci. Také se srovná růst jednotlivých částí kopytního pouzdra, např. po schvácení, kdy rohovina špice odrůstá výrazně rychleji, může to pomoci lepšímu zapojení škáry. To jen tak co mě napadlo k tomu "dá se dohromady". Samozřejmě při kování nemocného kopyta je třeba vzít v úvahu častější překování a s tím spojené úpravy, aby naopak nedocházelo k utlačení škáry rychleji rostoucí rohoviny, aby kopyto nepřiměřeně nepřerůstalo, aby nevznikaly páky...

4.7.2022 07:30

Ten pohybový vzorec koně by se měl vyšetřit, jak píše evcusik. Možností nápravy je víc podle příčiny, zpravidla to zahrnuje odpovídající péči o kopyta, pohybový aparát (šlachy, klouby) končetiny a pohybový aparát koně celkově - fyzioterapii a následnou rehabilitaci.

Někdy se dá pohybový vzorec upravit jen pomocí úpravy kopyta či nakování, to rozhodně, ale určitě není od věci znát názor dalších odborníků. Vyšetření palpačními kleštěmi na kopyta bych uvažovala v případě takových zjištění u kováře jako automatickou reakci. Taktéž od obou dotaz na hřání nohou, nálevky, otoky a bližší vysvětlení problému na základě pohybových projevů. Aneb měli byste se všichni ptát PROČ tak kobyla chodí.

4.7.2022 08:00
kallisto

XXX.XXX.217.242

olinas napsal(a):
Já ji bohužel nemůžu nakovat na zadky, jelikož je dominantní a občas si po koni vykopne, takže by to bylo hodně riskantní.

Boty? Rohovina tak doroste. Jsou i varianty na celodenní výběh.

4.7.2022 08:09
koně

XXX.XXX.174.63

Má šanci narůst
A kde roste ,dá se upravovat ....
Už ?

4.7.2022 08:14

kallisto napsal(a):
Pokud nejste nove zarazeni do stada je to nefer (a pro me by bylo neakceptovatelne) omezeni. U stabilniho stada to prece nemusi byt problém.

Je pěkné, jak my všichni vnímáme svět jinak. Pro mě by bylo neakceptovatelné, kdyby mohl být ve stádě kůň podkovaný na zadky. Do takového místa bych koně neustájila.

4.7.2022 08:15

Má možnost narůst bez atypického nadměrného obrušování v některých částech např. při změněném pohybovém vzorci. Také se srovná růst jednotlivých částí kopytního pouzdra, např. po schvácení, kdy rohovina špice odrůstá výrazně rychleji, může to pomoci lepšímu zapojení škáry. To jen tak co mě napadlo k tomu "dá se dohromady". Samozřejmě při kování nemocného kopyta je třeba vzít v úvahu častější překování a s tím spojené úpravy, aby naopak nedocházelo k utlačení škáry rychleji rostoucí rohoviny, aby kopyto nepřiměřeně nepřerůstalo, aby nevznikaly páky...

A to jsou vaše domněnky nebo fakta? postavit schvácené kopyto na lamelární spojení a čekat až celej koník "propadne chodidlem"?jak se zapojí ta škára? neměl by mít spíš podporu chodidla? ono to nejde tak paušálně, pokaždé je třeba pracovat podle okolností.

4.7.2022 08:17

Je pěkné, jak my všichni vnímáme svět jinak. Pro mě by bylo neakceptovatelné, kdyby mohl být ve stádě kůň podkovaný na zadky. Do takového místa bych koně neustájila.

No vidíte, a já jo. I my to tak měli, když jsme ustajovali koně. Nikdy jsme neřešili, kde všude má kůň podkovy. Spíš to, aby proběhlo správné začlenění do stáda a koně neměli důvod se prát. Kromě běžných rozmíšek.

A viz výše, taky by mě zajímalo, PROČ kobyla chodí, jak chodí.

4.7.2022 08:20

koně napsal(a):
Má šanci narůst
A kde roste ,dá se upravovat ....
Už ?

rohovina neroste, pokud nemá výživu, krevní oběh.
je rozdíl upravit kopyto na přibití podkovy a kopyto aby plnilo funkci

4.7.2022 08:21

No vidíte, a já jo. I my to tak měli, když jsme ustajovali koně. Nikdy jsme neřešili, kde všude má kůň podkovy. Spíš to, aby proběhlo správné začlenění do stáda a koně neměli důvod se prát. Kromě běžných rozmíšek.

A viz výše, taky by mě zajímalo, PROČ kobyla chodí, jak chodí.

oni se nemusí prát, můžou jen tak skotačit a nakovaný koník si vykopne...

4.7.2022 08:50
kallisto

XXX.XXX.217.242

oni se nemusí prát, můžou jen tak skotačit a nakovaný koník si vykopne...

No a tak ty koně, co musí ty podkovy na zadkách mít, protože naboso být nemohou jako utratíme nebo co? A vyčlenit je ze stáda jako do separe výběhů ?

4.7.2022 08:59
Arbora

XXX.XXX.149.42

Zažila som za život dve zlomeniny nohy (veľké stáda) spôsobené kopnutím, v oboch prípadoch to boli neokované kone.

4.7.2022 09:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

Je asi jedno rozporovat jak to kdo má - každý má právo si jako ustajovatel říct jaké má podmínky a majitel koně si dle toho může vybrat.

Já akceptuji tuto volbu ustajovetele. Pokud je nutnost nakování, jsou již na trhu schůdné varianty (pogumované, plasty aj). A za mě souhlasím s ustajovetelem, který nechce kovové podkovy. Ty šrámy pro naše oka byly horší než neokované.

A jestli podkovy vůbec a jaké - to bych nechala na zvažování odborníků, ti jediní aspoň viděli koně samotného a můžou usuzovat, kde problém je a jakou léčbu/péči to vyžaduje (nejen kovářskou myšleno).

4.7.2022 10:42
koně

XXX.XXX.174.63

rohovina neroste, pokud nemá výživu, krevní oběh.
je rozdíl upravit kopyto na přibití podkovy a kopyto aby plnilo funkci

Podle tohoto popisu by všichni koně,které jednou nakovou museli zákonitě do buřtů.Protože jejich kopyta přestanou vůbec růst?
Takže by nemohli nikde žít a fungovat ti ,co určitou fázi života byli bosí ,poté nakovaní na čtyři,pak někdy jen na předek ,mezi tím pár let zutí .Respektive jejich život by byl veeelmi bídný,neboť by měli akorát mrtvé trosky ,místo kopyt
Obecně oblíbený a poslední dobou šířený trend,že podkovami vyschne,umře , vydrolí se a zcela jistě odpadne nejen kopyto,ale spíš každý celý kůň ,je zcestný.
Za mě by měl, u případů.kde je to třeba ,podkovář ortoped spolupracovat s veterinářem a majitelem.A řešit problémy.Lidé znalí a s praxí. Dá se spravit spousty věcí.
Ovšem jakési rychlokvašky z týdenních kurzů co mají Xcertifikátů umí akorát mluvit a potřebují kšeft ,proto šíří fámy ,mi skutečně neimponují

4.7.2022 12:03

verun: akutně schvácený kůň se samozřejmě kove (pokud se vůbec kove) na "obrácenou" podkovu, a často s podporou střelu. Mluvím o situaci, kdy se nejedná o akutní stav s rotací kopytní kosti. Kůň, který má poškozené lamelární spojení (nejen na špici) ať už z jakéhokoli důvodu, může (a to je samozřejmě nepaušální prohlášení) profitovat z lepšího překlopení na podkově a zpomalení růstu rohoviny v tom konkrétním místě. Lísky nenarůstají tak dlouhé a tenké, pokud jsou zespodu podepřeny protitlakem podkovy. Momentálně řešil kovář u známé kobyly kaverny v bílé čáře, řešilo se právě podkovou, z více důvodů, jeden z nich byl podpora integrity lamelárního spojení tím, že se omezí páčivé síly na okraji chodidla podkovou. Samozřejmě jezdil co pět týdnů.

Já to napsala jen obecně pro vysvětlenou, jak může kůň benefitovat z nakování, nevztahovalo se ke konkrétnímu případu.

K dalšímu, nejsem názoru, že by správně podkované kopyto ztrácelo kopytní mechanismus. Takže krevní oběh a tím výživa kopyta nejsou nijak významně ovlivněny. Samozřejmě vliv na funkce kopyta tam je, to je jasné. Ale nikoli fatální, v mnoha případech dokonce zanedbatelný (nebo alespoň výhody převažují nevýhody), a právě za podmínky, že je nakováno správně a neomezujícím způsobem. (Pokud budete brát v úvahu kilovou podkovu pro lesáka na deseti hřebících s centimetrovými ozuby, potom samozřejmě jsme v jiné situaci.)

4.7.2022 12:36

nejsem strikktně proti podkování, ale hned řešit podkovou? nebudem se tu přebíjet argumenty, každý si může na to říct svůj názor i já si jiný ráda přečtu, sice ho hned zavrhnu ale trochu se zamyslím...

Koně: určitě nechodím si pro rady k rychlokvaškám , ono to raději vše nakovat , aniž by se podkovář snažil kopyto formovat a tvarovat je taky styl "rychokurz". někde vidíte ode mne napsáno, že podkova omezuje růst kopyta?

4.7.2022 12:54
koně

XXX.XXX.174.63

nejsem strikktně proti podkování, ale hned řešit podkovou? nebudem se tu přebíjet argumenty, každý si může na to říct svůj názor i já si jiný ráda přečtu, sice ho hned zavrhnu ale trochu se zamyslím...

Koně: určitě nechodím si pro rady k rychlokvaškám , ono to raději vše nakovat , aniž by se podkovář snažil kopyto formovat a tvarovat je taky styl "rychokurz". někde vidíte ode mne napsáno, že podkova omezuje růst kopyta?

Netuším,kam si chodíte pro rady
Ale vím,že podkováři taky postoje a kopyta,rovnají, formují a tvarují ,než tedy všecko "zatlučou "
Ortopedie je hodně zajímavá . Různé druhy podkov, co si podle potřeb konkrétního koně kováři vykovou ,destičky vetší menší, zámkovky , podložky, řezy ,tmely ,atd atd .
Je to věda. Kterou ten,kdo striktně a zavile hlásá že jedině bosé je živé, nikdy neviděl a nezkusil

4.7.2022 13:22

K tomu, zda hned řešit podkovou, se nemohu vyjádřit. Já tam nebyla, odborníkům rašpli nepodávala :-) reagovala jsem jen obecně vzato. Já bych v první řadě pátrala po tom, proč je kůň otlačený, a v návaznosti na to bych pak hledala řešení. Jestli je to v tom, že má třeba blokace kolem jánevím třeba sedacích kostí, takže nemůže nohu řádně protáhnout, a proto dupe po špičce, tak by tomu žádná podkova nepomohla. To je jasná.

Ještě bych třeba přemýšlela, zda není ta špice nechaná moc dlouhá, že by přerůstala patky, a tím pádem by samozřejmě byla na zemi první. Někdo dělá na špici výrazný mustang-roll. Nebo zda naopak se patky neberou moc (citlivost po strouhání -> přetížení špice, atp.). A vlastně taky nevíme, zda ten otlak je v místě stěny ("prstů") nebo chodidla - kopytního mozolu. Taky je třeba si uvědomit, že to, co vám vyplyne jako zbytek po otlaku teď, vzniklo nejdřív před půl rokem, a jestli kopyta rostou nezvykle pomalu, tak ten otlak mohl vzniknout klidně loni na podzim.

Ale samozřejmě pokud právě teď odborníci posoudili, že kobyla našlapuje opačně, tak je to problém současný - pak je otázka, jak snadná bude náprava, pokud ten problém vzniknul třeba před tím půl rokem. Je třeba vzít v úvahu kompletní přesvalení koně, jiné poměry funkční délky šlach a tak dále.

A ve finále, co vám vlastně odborníci poradili v této situaci k nápravě stavu? To tu mám dojem nějak nezaznělo. Přece vám neřekli "kobyla blbě chodí, smiřte se s tím". Určitě navrhli nějaká vyšetření, opatření. Nebo jen ty podkovy? To bych pak možná hledala jiného odborníka....

4.7.2022 13:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Akútne schvátený kôň sa nekuje!!!!!!!!

Obrátené podkovy sú archaizmom z dávnych dôb, to fakt ešte niekto používa?

Prečo? V čase dostupnosti plastových podkov je to barbarstvo

4.7.2022 13:31

No to používají právě kováři, kterým je padesát plus a nové metody je nezajímají. Mimochodem jsem zaslechla názor, že jednou schvácené kopyto navždy schvácené kopyto, a už nikdy nemůže být bez podkov.

4.7.2022 14:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

No to používají právě kováři, kterým je padesát plus a nové metody je nezajímají. Mimochodem jsem zaslechla názor, že jednou schvácené kopyto navždy schvácené kopyto, a už nikdy nemůže být bez podkov.

:(

4.7.2022 14:00
evcusik

XXX.XXX.145.236

Horsana napsal(a):
Akútne schvátený kôň sa nekuje!!!!!!!!

Obrátené podkovy sú archaizmom z dávnych dôb, to fakt ešte niekto používa?

Prečo? V čase dostupnosti plastových podkov je to barbarstvo

Uff, já už so říkala jestli nejsem to letadlo, že se považuje za standart podkova naopak.

U sousedů to byla krása nebeská - přední špice ještě seklá na rovno, kovová podkova naopak, hotovo. kovář odjel a přijel zase po 8 týdnech.

Asi jediná výhoda tohoto poskytovatele služeb byla cena.

Mě jezdí na bezproblémové koně i tak ortopedičtí kováři, který to docela hrotí, co vidí a často s vety spolupracují. Vůbec nemám představu, jak fungují méně zkušení kováři

4.7.2022 14:24

Mimochodem, když jsem před jednou místní, co má problematického poníka, zmínila, že by si měla k poni nejlépe zavolat fyzio, kováře a veta najednou, aby podumali společně, tak mě kamarádka usadila, že nezná kováře, který by si nechal do práce kecat od veterináře, nedejbože fyzioterapeuta. Ona má osobní zkušenost skutečně s mnoha místními kováři.

4.7.2022 14:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

evcusik napsal(a):
Uff, já už so říkala jestli nejsem to letadlo, že se považuje za standart podkova naopak.

U sousedů to byla krása nebeská - přední špice ještě seklá na rovno, kovová podkova naopak, hotovo. kovář odjel a přijel zase po 8 týdnech.

Asi jediná výhoda tohoto poskytovatele služeb byla cena.

Mě jezdí na bezproblémové koně i tak ortopedičtí kováři, který to docela hrotí, co vidí a často s vety spolupracují. Vůbec nemám představu, jak fungují méně zkušení kováři

OMG...a čo kôň, chodí ?

4.7.2022 14:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mimochodem, když jsem před jednou místní, co má problematického poníka, zmínila, že by si měla k poni nejlépe zavolat fyzio, kováře a veta najednou, aby podumali společně, tak mě kamarádka usadila, že nezná kováře, který by si nechal do práce kecat od veterináře, nedejbože fyzioterapeuta. Ona má osobní zkušenost skutečně s mnoha místními kováři.

Bežne sa už kuje podľa RTG snímkov, pri niektorých problémoch si to ani neviem predstaviť inak.
A u schvátenia - no mňa by zaujímalo, kto okometricky vie povedať, či kosť rotovala, ale ide o "sinkera".

Ale zase, aj tu bolo už toľko RTG snímkov, no na kopyte nebol marker a palmárny uhol nezmeraný...tak to je potom ťažko, no.

4.7.2022 14:41

Horsana napsal(a):
OMG...a čo kôň, chodí ?

Doplňující otázka - žije?

4.7.2022 14:52

Horsana napsal(a):
Bežne sa už kuje podľa RTG snímkov, pri niektorých problémoch si to ani neviem predstaviť inak.
A u schvátenia - no mňa by zaujímalo, kto okometricky vie povedať, či kosť rotovala, ale ide o "sinkera".

Ale zase, aj tu bolo už toľko RTG snímkov, no na kopyte nebol marker a palmárny uhol nezmeraný...tak to je potom ťažko, no.

Žijete v jiném století než tuna v Sudetech

Je to deset let (?) zpátky, co se tady střídali umělci u schváceného poníka s vybouleným chodidlem, a poník by snad nejlíp chodil, kdyby ho nikdo nestrouhal, páč po strouhaní šel vždycky do kolen. No něco strašného. Až když přijela paní Vostatková, začalo to směřovat k lepšímu. Jen ty RTG mu nikdy nikdo nedělal (jakože ani ze strany kovářů nikdo nenavrhnul, ona by to asi majitelka i zaplatila, kdyby si někdo požádal).

Ono taky když kovář na úpravu může přijet dřív než veterinář na rentgen, tak je to težké. Tady holka čeká na veterináře s RTG už měsíc (mají toho moc). Já měla štěstí, že měla zrovna vetka cestu, že mi koně vyfotila dva dny poté, co jsem ji zavolala.

4.7.2022 14:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nejako nevidím problém v tom, že skôr príde kováč, než veterinár, RTG sa dá urobiť hockedy.
Veľa schvátených poníkov má často polku kopytnej kosti fuč, také zvieratá je myslím veľmi vhodné zbaviť utrpenia.

No, mesiac - záleží na tom, s čím čaká.

4.7.2022 15:03

No, s něčím, co kobyla přežívala už skoro rok. Takže to počká, samozřejmě. Jen ten kovář prostě neupraví kopyta podle RTG. Nebo ne hned. Co se týče kopytní kosti a její integrity, to se bez RTG nikdo nedoví...

4.7.2022 15:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

No, s něčím, co kobyla přežívala už skoro rok. Takže to počká, samozřejmě. Jen ten kovář prostě neupraví kopyta podle RTG. Nebo ne hned. Co se týče kopytní kosti a její integrity, to se bez RTG nikdo nedoví...

No, nedoví, bohužiaľ.

4.7.2022 15:40

já o rentgenech docela uvažuju, chtěla bych vědět , kolik má kobyla chodidla a jak postavené kopytní kosti..prostě ten vnitřek až po korunkovou kost.

4.7.2022 18:20

Buggyra:
Momentálně řešil kovář u známé kobyly kaverny v bílé čáře, řešilo se právě podkovou, z více důvodů, jeden z nich byl podpora integrity lamelárního spojení tím, že se omezí páčivé síly na okraji chodidla podkovou. Samozřejmě jezdil co pět týdnů.

ta poslední věta je na tom nejlepší-ještě že tak jezdí,
podkovou tu páčivou sílu na stěnu a lamelární spojení myslím nezachrání, stěna půjde nahoru, když nemůže do strany, protože podkova podpírá stěnu....já to taky řeším, bez podkovy, jen strouháním...za tři strouhání je díra pryč (duben, květen, červen), 16 týdnů, aby se stěna více přimkla k lamelám a nebyla u toho rušená se udělá zkosení stěny-bevel(od chodilového okraje nahoru,tloušťka stěny je zachovaná), ona se pak nedotýká země, není to takové to zbroušení-ztenčení kopytní stěny, jak možná dělají někteří podkováři(vemou kopyto rašplí po stěně dolu) a ještě jsem do toho občas foukla Kubatol.

4.7.2022 18:45
5.7.2022 12:24
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

olinas napsal(a):
Dobrý den, mám problém s kobylou. Nedávno u nás byl kovář, a při strouhání zadních říkal, že má kobyla samé otlaky na špičkách kopyt. Posledních pár měsíců jí kopyta rostou opravdu pomalu, a je pravda, že na vyjížďce pokaždé hrozně šmajdá, a nejde klasicky pata, špička, ale špička, pata... Uvažovala jsem, že bych jí pořídila boty na zadky, jelikož je jinak na předky kutá. Nemáte s tím někdo zkušenosti, nebo nápady, které by nám mohly pomoct? Moc děkuji za jakékoliv rady

A kde ty otlaky jsou?
První obrázek - otlak (spíš krvácení) přesně v bílé čáře, známka schvácení. Nemusí být jen ze žrádla, klidně mechanické přetížení a další příčiny. Závažnost bych se z fotky neodvážila posuzovat. U pár koní po odrašplování zmizelo a kopytům nic nebylo. Vzhledem k tomu, že máte nález na zadních a na předních si kovář nic nevšiml, lze doufat, že to schvácení žrádlem nebude.
Druhý obrázek - "náhodné otlaky", jau, šlápl jsem na kámen. Mívají častěji koně se slabým chodidlem, nebo trubky co neumí chodit v terénu. Můj starý valach, ač nemá ideální kopyta, nikdy otlak neměl, protože jednoduše si umí dát pozor a rozložit váhu po šlápnutí na kámen.
Třetí obrázek - otlak od kopytní kosti. Vnímala bych jako průser, nechala udělat RTG.

Že zrovna v tomto období kobyle rostou kopyta pomalu, je hodně divné. Nejezdíte víc?
Že nešlape nejdřív na patku může mít milion příčin. Z těch nejlépe odstranitelných vypíchnu dlouhou špičku. To měla na zadních naše velká kobyla. Vůbec to nebylo nápadné a chtělo to hodně koukání na fotky atd. Výsledkem bylo, že ojížděla extrémně rychle patky, neměla chráněné střely a měkké patky a dělaly se jí otlaky na střelu a někdy i na špicích. Po zkrácení špicí během dvou týdnů dorostly tvrdé patky a od té doby již otlak neměla. Vygooglite si "negative palmar angle hind leg" a koukejte, poznat to okem na zadních nemusí být jednoduché.

5.7.2022 13:37

Rif Du Madon napsal(a):
A kde ty otlaky jsou?
První obrázek - otlak (spíš krvácení) přesně v bílé čáře, známka schvácení. Nemusí být jen ze žrádla, klidně mechanické přetížení a další příčiny. Závažnost bych se z fotky neodvážila posuzovat. U pár koní po odrašplování zmizelo a kopytům nic nebylo. Vzhledem k tomu, že máte nález na zadních a na předních si kovář nic nevšiml, lze doufat, že to schvácení žrádlem nebude.
Druhý obrázek - "náhodné otlaky", jau, šlápl jsem na kámen. Mívají častěji koně se slabým chodidlem, nebo trubky co neumí chodit v terénu. Můj starý valach, ač nemá ideální kopyta, nikdy otlak neměl, protože jednoduše si umí dát pozor a rozložit váhu po šlápnutí na kámen.
Třetí obrázek - otlak od kopytní kosti. Vnímala bych jako průser, nechala udělat RTG.

Že zrovna v tomto období kobyle rostou kopyta pomalu, je hodně divné. Nejezdíte víc?
Že nešlape nejdřív na patku může mít milion příčin. Z těch nejlépe odstranitelných vypíchnu dlouhou špičku. To měla na zadních naše velká kobyla. Vůbec to nebylo nápadné a chtělo to hodně koukání na fotky atd. Výsledkem bylo, že ojížděla extrémně rychle patky, neměla chráněné střely a měkké patky a dělaly se jí otlaky na střelu a někdy i na špicích. Po zkrácení špicí během dvou týdnů dorostly tvrdé patky a od té doby již otlak neměla. Vygooglite si "negative palmar angle hind leg" a koukejte, poznat to okem na zadních nemusí být jednoduché.

Asi mně to uniklo. Kde ty 3 fotky jsou?

5.7.2022 13:57
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Asi mně to uniklo. Kde ty 3 fotky jsou?

Já vložila 3 obrázky, aby aspoň podle toho upřesnila zadavatelka lokalizaci otlaků. Fotky žádné.

5.7.2022 16:10

Rif Du Madon napsal(a):
Já vložila 3 obrázky, aby aspoň podle toho upřesnila zadavatelka lokalizaci otlaků. Fotky žádné.

Aha. To mi nedošlo.

5.7.2022 18:00
olinas

XXX.XXX.65.224

Rif Du Madon napsal(a):
A kde ty otlaky jsou?

Omlouvám se, ale fotky jsem včera zde posílala, ale kvůli te vichřici, co teď byla, jedu na datech, a už je mám slabé, zkusím poslat fotky zítra z počítače.
Jinak, ty otlaky má podle vet přímo na špičce kopyta, takže podle těch obrázků spíše ten obr. 1, ale pokud je to to schvácení, tak by mi to nedávalo vůbec smysl, protože krmnou dávku má stejnou, je na pastevku, není ani tlustá, vypadá moc dobře, a tím, že je na pastevku, by byla dieta snad nemožná. Další vet by k nám měl přijet za pár dnů, tak jsem zvědavá na další názor odborníka. Ale jinak, ty kopyta nehřejí, má je hezké, bez jakýchkoliv vlnek, jen rostou bohužel pomaleji a tím, jak ještě šmajda tomu dost přidává... Zítra zkusím poslat to foto, jinak moc Vám všem děkuji za reakce k příspěvku

5.7.2022 19:05

na pastevku je tráva jak velká? ona spasená tráva + horko a sucho = hodně cukrů v trávě, u citlivých koní může vzniknout malé přichvácení, bez výrazných projevů, ukáže se to až na kopytě...
Edit: jestli má obilný příkrm, asi bych ho vyřadila, co je to za plemeno.

5.7.2022 20:08
olinas

XXX.XXX.65.224

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2989993/prischvaceni
Dost bych to přirovnala k obrázku z téhle diskuze. Nebo jsem taky uvažovala, jestli to není i tím, že by ji kovář vystrouhal trochu více?
Pastvinu tak bohatou nemají, pasou se na krátké trávě, zas je ale pravda, že to je to nejvýživnější... Jinak je kobyla vysoké mohutné ČT.

5.7.2022 20:09
olinas

XXX.XXX.65.224

Obilný příkrm nemá

7.7.2022 07:55

A já si nemyslím nutně, že by u toho otlaku v bílé čáře muselo dojít k schvácení jako takovému (rozpojení lamel). Klidně mohla být pouze škára krátkodobě otlačená (třeba při mrazech), tak se objevila "modřina", případně se do té nohy (korunky, pod korunku) zepředu mohla i klepnout, praštit.

Otlak bych řešila míň než šmajdání nohama. Málo platné ukazuje na situaci před měsíci. Pokud bych ho na stejném místě viděla i další strouhání, tak bych teprve zpozorněla.

Určitě dobře, že kobylu uvidí další vet. Nestyděla bych se pozvat na posouzení jiného kováře a na posouzení pohybu určitě fyzioterapeuta - ten by měl najít a vypíchnout abnormality pohybu a zapojení jednotlivých částí těla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík