Chrobáci už jsou tady - jestli nemusíte prosím neodčervujte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2022 14:49
dsj

XXX.XXX.255.137

Už jsou tady! V úterý jsem našla prvního krasavce v modrém lesklém kabátku pod bobkem. Chrobák Velký. Tihle krásní brouci právě zakládají novou generaci. Jsou to krásní brouci a dříči, čistí pastviny od bobků a tím i od parazitů. Proto chci poprosit všechny, kdo jim chtějí pomoci a neškodit, a nemusí akutně odčervovat, aby až DO PRVNÍCH MRAZÍKŮ NEODČEROVALI. Odčervovací přípravky jsou toxické pro bezobratlé a vodní živočichy a vylučují se trusem minimálně 90dní a spíše déle. Při aplikaci v tomto období bohužel zabijíme larvy hovniválů, které se trusem živí. Věřím, že všichni máme koně tak pěkně opečované a v kondici, že nám za 2-3 měsíce bez odčervení neonemocní a nezkolabují.
Ty kteří se přidají k neodčervování příští 2-3 měsíce vítám do Klubu přátel hovniválů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.8.2022 14:59
26.8.2022 15:44
dsj

XXX.XXX.255.137

Nech brouka žít
https://www.youtube.com/watch?v=FBGQW6-Bes0

I když jsem dnes nechtěla, kvůli Hance.

29.8.2022 07:18

koně napsal(a):
Hrdobci

Nádherná fotka

29.8.2022 08:12
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nádherná fotka

Převzatá z Cimrmanovských hlášek
Já jich tolik pohromadě ani v životě neviděla

31.8.2022 20:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevím jak ostatní, ale u nás se koně odčervují v menší ohradě, která se denně sbírá. Brouci nemají šanci, vlézt na jedovatý kobylinec.
A pokud někdo odčervuje proti tasemnicím, tak musí odčervovat ,když aspoň pár dnů mrzne.
Nebo jak to děláte vy?

1.9.2022 08:20

My odčervujem v boxech.

Coudas

1.9.2022 14:16
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nevim, jestli to je on hrdobec, tyhle brouky mam ve skoro kazdým kobylinci celý léto. Začala jsem odčervovat jednou ročne, na podzim po chvilce prvnich mrazů, tím nejsilnějším. Nezavírám, nesbírám, jen bezprostrední okolí přístrešků. Pastvina se smykuje na jaře i na podzim.

25.9.2022 09:19
dsj

XXX.XXX.255.137

Coudas napsal(a):
Nevim, jestli to je on hrdobec, tyhle brouky mam ve skoro kazdým kobylinci celý léto. Začala jsem odčervovat jednou ročne, na podzim po chvilce prvnich mrazů, tím nejsilnějším. Nezavírám, nesbírám, jen bezprostrední okolí přístrešků. Pastvina se smykuje na jaře i na podzim.

Coudas, opravdu vám závidím že jich máte tolik. Já jich mám hodně na podzim, ale přes rok málo (asi tak pod třetinou bobků). Nevím proč, ale asi to bude protože ta moje pastvina byla ještě před 8lety řepkovým polem a brouci se musí "naučit". První dva roky jsem je neměla vůbec, lae připadá mi že každý rok je jich trochu víc. Nejsem broučkař, ale mám na to teorii, že tyhle brouci se vrací rozmnožit na místa kde se narodili, takže osidlují nové pastviny velice pomalu, a když si vyhubíme "mistní" populaci tak chvíli trvá, než se přistěhují noví brouci odjinud.
Jinak je fajn, že odčervujete až za těch mrazíků, fandím vám a ať vám všem, kdo se můžete přidat s neodčervováním až do prvních mrazíků brouci jdou !

25.9.2022 09:21
dsj

XXX.XXX.255.137

A jeden modrolesklý krasavec přichycený při činu

25.9.2022 09:45

dsj napsal(a):
Coudas, opravdu vám závidím že jich máte tolik. Já jich mám hodně na podzim, ale přes rok málo (asi tak pod třetinou bobků). Nevím proč, ale asi to bude protože ta moje pastvina byla ještě před 8lety řepkovým polem a brouci se musí "naučit". První dva roky jsem je neměla vůbec, lae připadá mi že každý rok je jich trochu víc. Nejsem broučkař, ale mám na to teorii, že tyhle brouci se vrací rozmnožit na místa kde se narodili, takže osidlují nové pastviny velice pomalu, a když si vyhubíme "mistní" populaci tak chvíli trvá, než se přistěhují noví brouci odjinud.
Jinak je fajn, že odčervujete až za těch mrazíků, fandím vám a ať vám všem, kdo se můžete přidat s neodčervováním až do prvních mrazíků brouci jdou !

Navíc ta řepka (a nejen ona) prochází dost brutálním ošetřením různými pesticidy. To broučkům na zdraví taky nepřidá.

25.9.2022 10:13
dsj

XXX.XXX.255.137

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Navíc ta řepka (a nejen ona) prochází dost brutálním ošetřením různými pesticidy. To broučkům na zdraví taky nepřidá.

... to mě nenapadlo, ale asi máte pravdu, kolem mě jsou pole kde se pěstuje řepka a kukuřice a na těch jezdí pavoukama s postřiky jak o závod, takže asi se chvíli půda musela splachovat od zbytků polní chemie...

Coudas

25.9.2022 16:27
Coudas

XXX.XXX.87.254

Samozřejmě o chemii polemizovat nebudu, to bych byla ušlapaná, i když to vidím jinak. Zbytky pro hmyz určitě nějaký vliv mít budou, já bych zohlednila i to, že se s půdou "hýbalo", jakože orání, vláčení, sklízení, těžké stroje atd. Tak že ti brouci vlastně neměli klid, a vracejí se pozvolna. Jestli jste pak pastvinu zakládali na poli nějaký rok to také trvá, vytvoření drnu atd.

cusi

25.9.2022 16:56
cusi

XXX.XXX.14.0

Nevím jestli někdo dělal výzkum vlivu na koprofágní hmyz a v jaké míře jsou neonikotidy a další využívány a jaká je perzistence, ale na příkladu včel to nezní moc růžově. Jestli jsou v okolí jen samá pole, musí se Vám populace teprve namnožit, což chvíli taky potrvá.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4849185/

https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-020-00787-w

"Studium zbytkových dávek insekticidů na úrovni agroekosystému je náročné, protože jsou prakticky nedetekovatelné většinou přístrojů, ale obvykle vyvolávají jemné změny ve fyziologii včely medonosné."

Přidejte reakci

Přidat smajlík