Dobrý den, všimla jsem si u poníka že má místo bez srsti. V květnu měl rok. Teď začal hrozně línat. Máte někdo nějakou zkušenost u mladého koně?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pashmenna
napsal(a):
Dobrý den, všimla jsem si u poníka že má místo bez srsti. V květnu měl rok. Teď začal hrozně línat. Máte někdo nějakou zkušenost u mladého koně?
Kousanec? Odřenina? Plíseň?

Pashmenna
napsal(a):
Poníka máme 2 měsíce teprve.
Má dost vitamínů a minerálních látek? Jo a možná foto klame, ale na tom třetím se mi vůbec nelíbí noha a kopyto. A vlastně ani ten propadlý hřbet.
Vypadá značně olezle .
Kůže bez chlupu není čistá ,že? Fotky příliš nevypovídající .....
Chudáka bych celého vymyla Neostomosanem a asi ne jednou .A snažila se denně pořádně pucovat .
Plus ,jak píše Kometa ,dodat vit min a třeba i biotin ,lněné semínko a vůbec dobře krmit.
Aby nešel do zimy v takovém stavu
Pashmenna
napsal(a):
Poníka máme 2 měsíce teprve.
To je celkem jedno jestli je u vás 2 týdny, nebo 2 měsíce. Nyní je ve Vaší péči a je to tedy Vaše odpovědnost.
Já jsem velký fanoušek poníků. A vím, že je to hodně týraná skupina zvířat. Nejspíš jste špatně nakoupili. Poník totiž vyžaduje jinou péči než běžný kůň. Krmení je specifické a hlavně nároky na mikroprvky.
Podle fotek ten poník vypadá nemocný. Ale určit co mu je z fotky nelze - těch možných kožních potíží je opravdu hodně (plíseň, paraziti, projevy nedostatků ve výživě atd.)
Chtělo by to na místě kontrolu někoho zkušeného. Známého od koní co má něco za sebou i s poníky. Nebo rovnou veterinář.

koně
napsal(a):
Vypadá značně olezle .
Kůže bez chlupu není čistá ,že? Fotky příliš nevypovídající .....
Chudáka bych celého vymyla Neostomosanem a asi ne jednou .A snažila se denně pořádně pucovat .
Plus ,jak píše Kometa ,dodat vit min a třeba i biotin ,lněné semínko a vůbec dobře krmit.
Aby nešel do zimy v takovém stavu
Já bych s Neostomosanem byla opatrná na kůži bez chlupů. Za mě by bylo nejlepší zjistit, PROČ je poník tak olezlý. Jenže to chce veterináře.

Pashmenna
napsal(a):
Už jsem to řešila s vet.
Viz kallisto. Ten vám řekl co? Udělal seškrab? Zhodnotil kvalitu krmení? A jeho výživný stav?

napsal(a):
Já bych s Neostomosanem byla opatrná na kůži bez chlupů. Za mě by bylo nejlepší zjistit, PROČ je poník tak olezlý. Jenže to chce veterináře.
Edit - už vím, vet byl. Ale nevím, co zjistil. Viz výše.
Pashmenna
napsal(a):
Máte fotku celého ponyho?Za mě také souhlasím s tím,že takto nevypadá srst zdravého ponyho..a také mě zaujala ta zadní
noha a záda... jsem také velký fanda poníků,sama mám dva..a oba nešli z dobrých podmínek(první žila 3 roky zavřená v kravíně a druhá žila na bahnivým miniplácku,schvácená na všechny 4,bloklá záda).Ale pokud si jednou člověk vezme takového koníka,musí se o něj postarat..základ je určitě správná veterinární péče - zavolejte veta a nechte poníka pořádně prohlédnout.Zařiďte poníkovi správnou výživu,ta udělá hodně..samozřejmě i správný managment..
Čím nyní krmíte?Jaký má poník režim?V jeho věku počítám,že je jen ve výběhu s ostatními koníky a chodíte třeba na procházky na ruce?
Poník je přes den ve výběhu, na noc box. Krmený senem, dostává musli pro poníky + lněný olej. S poníkem chodíme na ruce ven.

Ona ta srst může vypadat "použitě" prostě proto, že je před línáním. Stejné jako peří u slepic, prostě je odrbaná, matná, nevyživená (logicky).
Podle takové fotky (úvod) bych na prosedlost hřbetu určitě neusuzovala a na nohu už vůbec. Stačí aby foťák bral panoramaticky a už se snímek na krajích kroutí. Ta noha je evidentně focená z blbého úhlu, no a linie hřbetu není vidět vůbec. Fotka je divná, no.
Požadavek na aktuální fotku celého koně z boku je na místě.
Nedivila bych se jestli ta holá místa budou kousance, je chvíli mezi novými koňmi, poníci se furt okusujou (zejména mladí zmetci, ti viseli na starých koních imrvére, teď už chválabohu mají trochu rozum).
To holé místo na první fotce je stejné jako místo na druhé fotce?
napsal(a):
Ona ta srst může vypadat "použitě" prostě proto, že je před línáním. Stejné jako peří u slepic, prostě je odrbaná, matná, nevyživená (logicky).
Podle takové fotky (úvod) bych na prosedlost hřbetu určitě neusuzovala a na nohu už vůbec. Stačí aby foťák bral panoramaticky a už se snímek na krajích kroutí. Ta noha je evidentně focená z blbého úhlu, no a linie hřbetu není vidět vůbec. Fotka je divná, no.
Požadavek na aktuální fotku celého koně z boku je na místě.
Nedivila bych se jestli ta holá místa budou kousance, je chvíli mezi novými koňmi, poníci se furt okusujou (zejména mladí zmetci, ti viseli na starých koních imrvére, teď už chválabohu mají trochu rozum).
To holé místo na první fotce je stejné jako místo na druhé fotce?
Napadlo mě že by to bylo po kousnutí. Ale jemu to začalo jak minulý týden často pršelo a ochladilo se. Začal velice línat. U jednoho poníka jsem se setkala s něčím podobným ale ta to měla zase na jaro jak se rychle oteplovalo a měla ještě hříběcí srst.
Pashmenna
napsal(a):
Poník je přes den ve výběhu, na noc box. Krmený senem, dostává musli pro poníky + lněný olej. S poníkem chodíme na ruce ven.
Prosím neberte to jako urážky - snažím se pomoct poníkovi. ALE když slyším müsli pro poníky, "otevírá se mi kudla v kapse" - věřte, že je to jen takový reklamní tahák, takové krmení je dobré tak na dno kyblíčku, aby bylo do čeho zamíchat kvalitní minerálku (případně rovnou vitmin). U tohohle poníka je špatně celek - odráží de to na jeho kůži a srsti (kůži prosím vnímejte jako největší orgán těla, proto se z něj dá odečíst lecos ze zdravotního stavu).
Tenhle poník je mládě a tedy kategorie ohrožená zkouškou zimy. V přírodě první zimu velká část zvířat nepřežije (proto tu ostatní nabádají ke zvýšené péči). Berte to prosím hodně vážně. A na to co řekl vet se ostatní ptají proto, že ne každý vet je schopen řešit poníky (nic proti vetům, jejich hlavní poslání je chránit lidské zdraví před chorobami přenosnými ze zvířat). A u tohohle poníka je jistě potřeba speciální zootechnika v kombinaci s vetem.
(a na příspěvek Vám tu reagují lidé co mají doma poníky, jsou veterináři, zootechnici - radí zdarma z lásky k těm poníkům, tak toho využijte)
Pipilota
napsal(a):
A ještě mě napadá začervení. To je dobré udělat u mladých opakovaně a různými prostředky. Rozhodně po domluvě s vetem od koní (má přehled co se v místě vyskytuje - případně o tom zda rozbory v KVS fungují a má vůbec cenu je dělat)
Musli používáme kvůli doplňkům. Jinak s vetem si máme dopoledne volat. Odčervovaný je.

Nevolejte, ale ať prostě přijede. A vezme s sebou to odčervení - já bych osobně na rozbory nečekala, chemie je chemie . Po odčervení uvidíte, co z poníka poleze, případně můžete udělat nějaký ten rozbor.
Pokud vet po prohlídnutí těch lysin sezná, že by se to mělo dál vyšetřit, ať vezme seškrab a zjistí, o co jde. Taky by se měl podívat na vnější parazity a roupy. Nemá poník odrbaný kořen ocasu? No a osobně bych klidně nechala vzít krev a žíně na rozbory biochemie, metabolismu.
Toho koně jste vyfotila teda dooost nelichotivě, jen co je pravda. No ale hříbě, samá noha samá ruka, snad se to ještě zlepší.
Tu minerálku určitě dejte, bude potřebovat.

Pashmenna
napsal(a):
Musli používáme kvůli doplňkům. Jinak s vetem si máme dopoledne volat. Odčervovaný je.
Diagnóza po telefonu je na prd. Proběhla koprologie?

Pashmenna
napsal(a):
Napadlo mě že by to bylo po kousnutí. Ale jemu to začalo jak minulý týden často pršelo a ochladilo se. Začal velice línat. U jednoho poníka jsem se setkala s něčím podobným ale ta to měla zase na jaro jak se rychle oteplovalo a měla ještě hříběcí srst.
Viz výše - koprologie, odběr a vyšetření krve, dobrý veterinář na místě.
Díky za vložení aktuální fotky. Jako zootechnik vidím nemocný kus. Je málo osvalený a má k tomu velké břicho a ta srst... Poník bude začerveny a tím pádem je i vnitřně podvyživený. Doporučuji opakovaně dcervit různými prostředky. A hlavně ve správném dávkování a ve správných termínech. A okamžitě začít s příkrmy kvalitní minerálkou v organické formě a s mikroprvky jako Se, Zn, Mg. Taky hodně bílkovin. Samo že vše dát v postupně se navysujicich dávkách. A hlidete kolíků - po odčervení takového poníka bývá častá.

napsal(a):
Nevolejte, ale ať prostě přijede. A vezme s sebou to odčervení - já bych osobně na rozbory nečekala, chemie je chemie . Po odčervení uvidíte, co z poníka poleze, případně můžete udělat nějaký ten rozbor.
Pokud vet po prohlídnutí těch lysin sezná, že by se to mělo dál vyšetřit, ať vezme seškrab a zjistí, o co jde. Taky by se měl podívat na vnější parazity a roupy. Nemá poník odrbaný kořen ocasu? No a osobně bych klidně nechala vzít krev a žíně na rozbory biochemie, metabolismu.
Toho koně jste vyfotila teda dooost nelichotivě, jen co je pravda. No ale hříbě, samá noha samá ruka, snad se to ještě zlepší.
Tu minerálku určitě dejte, bude potřebovat.
Souhlas. Vidím nemocné a smutné zvíře. Se špalkem na LP a medvědím postojem na PZ. Ale jak už jsem psala, třeba klame foto. Vet ho viděl? Nebo proběhla jenom ta na prd konzultace po telefonu?
Jestli vám na něm záleží, začněte jednat podle výše uvedených rad.
Já jsem mám kobylu, která měla podobně vylisalá místa a podle vetky to byl svrab. Měla jsem to léčit koupelemi v neostomosanu. Plus odčervení 2x za sebou. Léčba mi nepřišla moc účinná, žádný zázrak po aplikaci se nekonal, ponice vypadala týden lépe, ale po týdnu zase začala být "zaprášená" a opelichaná a protože tyhle chemické sr... nemám ráda jsem se na to vykašlala a jen otírala nejhorší místa a promasťovala je směsí lněného a konopného oleje. V létě v teplech jsem jí obden sprchovala. Po pár měsících, když se ponice nakrmila, přestala mít průjem a shnilá kopyta a začala být veselá, prašivina sama zmizela. Letos přelínala do krásné letní srsti (kupovala jsem jí na podzim a to byla ještě v něčem co byla asi zimní srst z loňska). Kupovala jsem jí jako společnici, a hlavně protože mi jí bylo líto, když jsem jí viděla poprvé vypadala že umře, prvního půl roku chodila po výběhu jen krokem, letos mám pocit, že pořád jen někam běhá. Za mě je často nejúčinnější lék čistota, nakrmit, vyléčit doprovodné potíže jako je průjem, svědivá místa a bolavé nohy a kůň se dá tak nějak sám dohromady.

dsj
napsal(a):
Já jsem mám kobylu, která měla podobně vylisalá místa a podle vetky to byl svrab. Měla jsem to léčit koupelemi v neostomosanu. Plus odčervení 2x za sebou. Léčba mi nepřišla moc účinná, žádný zázrak po aplikaci se nekonal, ponice vypadala týden lépe, ale po týdnu zase začala být "zaprášená" a opelichaná a protože tyhle chemické sr... nemám ráda jsem se na to vykašlala a jen otírala nejhorší místa a promasťovala je směsí lněného a konopného oleje. V létě v teplech jsem jí obden sprchovala. Po pár měsících, když se ponice nakrmila, přestala mít průjem a shnilá kopyta a začala být veselá, prašivina sama zmizela. Letos přelínala do krásné letní srsti (kupovala jsem jí na podzim a to byla ještě v něčem co byla asi zimní srst z loňska). Kupovala jsem jí jako společnici, a hlavně protože mi jí bylo líto, když jsem jí viděla poprvé vypadala že umře, prvního půl roku chodila po výběhu jen krokem, letos mám pocit, že pořád jen někam běhá. Za mě je často nejúčinnější lék čistota, nakrmit, vyléčit doprovodné potíže jako je průjem, svědivá místa a bolavé nohy a kůň se dá tak nějak sám dohromady.
Odčervení na svrab u koně?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já to u jednoho koně měla jako plíseň. Byl celej život zvyklej na venkovní ustájení, a jednu zimu byli zavíraní na noc do starého chlíva, a on olez, hlavně na hlavě, ale i jinde, a také měl ošklivou srst. Pomohl až opět pobyt stále venku.
Coudas
napsal(a):
Já to u jednoho koně měla jako plíseň. Byl celej život zvyklej na venkovní ustájení, a jednu zimu byli zavíraní na noc do starého chlíva, a on olez, hlavně na hlavě, ale i jinde, a také měl ošklivou srst. Pomohl až opět pobyt stále venku.
On byl přes léto úplně v pohodě. Až venku zmokl a ochladilo se, tak začal velice línat a začaly se mu dělat holé místa. Odčervený je. Průjem nemá, je živý, žere hodně. Teď dostává směs z bylinek a lněný olej. A zaprášený není. Ještě mě napadlo že by to měl ze slámy, jak chodí od září na noc do boxu.

dsj
napsal(a):
... dělám co mi řekne vet... když mi poradí něco co nefunguje, zkusím se ho zeptat znovu nebo zkusím jiného a k tomu průběžně hledám na internátu vo co může jít a co pomohlo ostatním ...
Co to bylo za přípravek? Jako, existuje injekční Ivomec, který bere i vnější parazity, ale ten není pro koně. Proto mě to zaujalo.
dsj
napsal(a):
to co popisujete je dobrá zootechnika - ano většina potíží se upraví při správné zootechnice (mladý organismus je tvárný a samohojivé schopnosti má hodně vysoko)
Pashmenna
napsal(a):
On byl přes léto úplně v pohodě. Až venku zmokl a ochladilo se, tak začal velice línat a začaly se mu dělat holé místa. Odčervený je. Průjem nemá, je živý, žere hodně. Teď dostává směs z bylinek a lněný olej. A zaprášený není. Ještě mě napadlo že by to měl ze slámy, jak chodí od září na noc do boxu.
"Odčervený je" - to je hodně diskutabilní, zda je opravdu odčervený. Je hodně druhů vnitřních parazitů. Navíc i paraziti jsou rezistentní na některé přípravky. Je hodně důležité udělat si s kalendářem v ruce rozvrh odčervení v čase + k tomu i správné střídání přípravků (a ano u mladých koní klidně odčervovací pastu do tlamy a i do konečníku, zaráz při jedné aplikaci). To že jste něco udělali jednou neznamená, že to odčervení zabralo + musí být nějaké opakování (u dospělého koně jinak než u odstaveného hříběte, nebo u dorostu)
Je možné zkusit na slepo chytrou houbu - mě na plísně výborně zabírá (poník mívá plíseň z jara na plecích, když už je prostě na něj moc teplo, ale ještě nemá letní srst - stříhám mu "bryndáček"). Už prostě z předchozích vyšetření vetem u svého poncla vím o co jde, hlavně je to po chytré houbě rychle pryč.
"On byl přes léto úplně v pohodě" - tomu moc nevěřím, spíš jste si vůbec nevšimli začínajících potíží. U poníků totiž bývá v ČR výrazný problém v chybějících mikroprvcích - proto doporučení na kvalitní minerálku (pro mládě klidně v kombinaci s vitamíny). Tohle se bylinkami do kyblíčku nedožene. A jako první pomoc klidně plná dávka vitamínu C.
Krmení poníků má prostě trochu jinak postavené priority než třeba krmení teplase. Potřebujete mu nabídnout dostatek hrubé vlákniny, málo energie a přitom kvalitně mikroprvky atd. Prostě skládáte KD jinak než je běžně zažité u koní.
A lněný olej - proč to?, proč ne celé mleté semínko (poměr cena výkon je u mletého lněného semínka úplně jinde + mixér na čerstvé mletí má doma snad každý)
napsal(a):
Co to bylo za přípravek? Jako, existuje injekční Ivomec, který bere i vnější parazity, ale ten není pro koně. Proto mě to zaujalo.
U praktických veterinářů z terénu je tahle injekční forma pořád ještě hodně v oblibě - úhyny jsou z toho jen někdy (to se dá okecat).
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mne se stalo, ale u psa, takže trošku mimo. Slezla mu skoro cela hlava a kus krku, myslim srst, a objevily se mokvavé místa, puchýrky bych řekla, ale to bylo velmi málo, srst vylýsala hodně. Bylo zo ze stresu. MVDr. řekl, že jak se dostal do stresu, mikroorganismy, které jsou na kůži normálně, zaútočily a způsobily toto. Byl to mladý pes, ale "přišel o všechno", a ještě jsme začátek museli přežít rozděleně (byl v kotci v práci a já bydlela 500 metrů v podnájmu). Sice jsme dostali léčiva, ale opravilo se to, až se zase situace vyřešila a získal svůj životní komfort.
Ve Vašem případě může jít třeba o souhru mnoha věcí, nepostřehla jsem, jestli kůň byl přestěhován, a i to ze teď chodí na noc do boxu. Zkusila bych, jestli je příležitost, jej nechat stále venku.
Pipilota
napsal(a):
to co popisujete je dobrá zootechnika - ano většina potíží se upraví při správné zootechnice (mladý organismus je tvárný a samohojivé schopnosti má hodně vysoko)
... největší radost mám, když volám veta že už uběhl celý rok a potřebuju naočkovat. A loučím se s ním slovy že doufám že se s ním uvidím zase až za rok a někdy se stane zázrak a ono se to přání splní I když s ponicí jsem dostala další lekci zootechniky a veteriny, byla chodící encyklopedie nemocí ze špíny a zanedbání. Ale měla velkou chuť žít a tvrdý kořínek. Myslím že zootechnika dělá 99% zdravého koně.

Pipilota
napsal(a):
U praktických veterinářů z terénu je tahle injekční forma pořád ještě hodně v oblibě - úhyny jsou z toho jen někdy (to se dá okecat).
Viděla jsem foto koně po takové aplikaci. Nic moc. Mě by teda nikdo neukecal.
dsj
napsal(a):
... největší radost mám, když volám veta že už uběhl celý rok a potřebuju naočkovat. A loučím se s ním slovy že doufám že se s ním uvidím zase až za rok a někdy se stane zázrak a ono se to přání splní I když s ponicí jsem dostala další lekci zootechniky a veteriny, byla chodící encyklopedie nemocí ze špíny a zanedbání. Ale měla velkou chuť žít a tvrdý kořínek. Myslím že zootechnika dělá 99% zdravého koně.
No takhle se mi s vetem taky pár roků dařilo. Je to vlastně příjemné zvát ho jen takhle na očkování a krve, aby jako věděl kde koně stojí, kdyby se něco po***
Jenže se ve vyšším věku poně projevilo trápení z dřívějška a už i vím kde vet bydlí a jezdím si k němu pro recepty (nelíbí se mi to, ale zatím utrácet ponici nechci - dušnost je svinstvo)
Pipilota
napsal(a):
neukecal - protože víte - většina majitelů koní neví...
V dostihovej stajni sme mali veterinára, ktorý celoživotne odčeroval kone injekčne, pravdepodobne ivomecom (horsana keďtak opraví). O paste sa vtedy ešte ani nehovorilo, internety boli v plienkach.
Fakt si nepamätám jedinú reakciu závažnejšiu, než citlivý krk po aplikácii - ktorý ale nemusel súvisieť s podanou látkou, však. Ani na koliky kone nejako netrpeli. Nikomu to nedoporučujem, ani si nemyslím, že je ok, už len kvôli účinným látkam. Ale nikto s tým problém nemal. Že museli byť kone v podstate rezistenné a permanentne začervené, je ďalšia vec.

Arbora
napsal(a):
V dostihovej stajni sme mali veterinára, ktorý celoživotne odčeroval kone injekčne, pravdepodobne ivomecom (horsana keďtak opraví). O paste sa vtedy ešte ani nehovorilo, internety boli v plienkach.
Fakt si nepamätám jedinú reakciu závažnejšiu, než citlivý krk po aplikácii - ktorý ale nemusel súvisieť s podanou látkou, však. Ani na koliky kone nejako netrpeli. Nikomu to nedoporučujem, ani si nemyslím, že je ok, už len kvôli účinným látkam. Ale nikto s tým problém nemal. Že museli byť kone v podstate rezistenné a permanentne začervené, je ďalšia vec.
To by mě zajímalo, co to bylo. Nic jiného než injekční Ivomec mě nenapadá.

Pashmenna
napsal(a):
Pro ty co se jim poník zdál hodně hubený a medvědí postoj. Poník je úplně v pořádku. Jen měl na pár místech plíseň z vlhkého počasí. Jinak má všechno v pořádku.
Tak to je výborná zpráva :-)
Ohledně té plísně, copak vám veterinář doporučil?
Jinak vnitřně mohu já doporučit něco na imunitu. Klidně i jen kvasnice, ale existují různé přípravky na imunitu, TopVet sirup, Immuneregen a tak, pokud byste tomu chtěla trochu pomoci.
napsal(a):
Tak to je výborná zpráva :-)
Ohledně té plísně, copak vám veterinář doporučil?
Jinak vnitřně mohu já doporučit něco na imunitu. Klidně i jen kvasnice, ale existují různé přípravky na imunitu, TopVet sirup, Immuneregen a tak, pokud byste tomu chtěla trochu pomoci.
Vydezinfikovala a dala nám na to šampon diafarm. Něco vyzkouším. Poníkovi musím vitamíny hodně maskovat. Málo které přípravky sežere.
Pashmenna
napsal(a):
Pro ty co se jim poník zdál hodně hubený a medvědí postoj. Poník je úplně v pořádku. Jen měl na pár místech plíseň z vlhkého počasí. Jinak má všechno v pořádku.
A jak jste zjistila že je poník v pořádku? Řekl to vet? Udělali jste rozbor krve? A jaké výsledky? Nebo poníka posoudil komisař chovu?

Pashmenna
napsal(a):
Vydezinfikovala a dala nám na to šampon diafarm. Něco vyzkouším. Poníkovi musím vitamíny hodně maskovat. Málo které přípravky sežere.
Takže žádné antimykotikum?

Pashmenna
napsal(a):
Plíseň není z vlhkého počasí (to by museli zplesnivět všichni koně a nejenom ti). Tohle onemocnění souvisí se sníženou imunitou jedince. Neboli poník za mě není v pořádku. Viz fotka z 23.9. Jak píše Pipilota, je na ní nemocné zvíře.

Pashmenna
napsal(a):
Byl u nás vet.. Udělál všechny potřebné vyšetření. Podle fotek si vet. taky myslel že na tom bude poník špatně. Ale fotky klamou.
A můžeme vědět, která všechny potřebná vyšetření to přesně byla?
Coudas

XXX.XXX.177.126
napsal(a):
Plíseň není z vlhkého počasí (to by museli zplesnivět všichni koně a nejenom ti). Tohle onemocnění souvisí se sníženou imunitou jedince. Neboli poník za mě není v pořádku. Viz fotka z 23.9. Jak píše Pipilota, je na ní nemocné zvíře.
Mně zplesnivěl jeden kůň ze 4, ve stejných podmínkách, nicméně to nevylučuje jedincův nějaký problém.

Coudas
napsal(a):
Mně zplesnivěl jeden kůň ze 4, ve stejných podmínkách, nicméně to nevylučuje jedincův nějaký problém.
Však právě. Zplesniví jedinec, který už má nějaký zdravotní problém. Moje osobní zkušenost. Stačil dlouhodobější stres a už to bylo. Proto nevěřím, že poník je naprosto v pořádku.
Coudas

XXX.XXX.177.126
napsal(a):
Však právě. Zplesniví jedinec, který už má nějaký zdravotní problém. Moje osobní zkušenost. Stačil dlouhodobější stres a už to bylo. Proto nevěřím, že poník je naprosto v pořádku.
Jestli si pamatuji, stěhoval se a změnil management. Tento konkrétní kůn. Jako spoustěc to stačí, nemusí mít zdravotní problem. Můj názor.
Coudas
napsal(a):
Jestli si pamatuji, stěhoval se a změnil management. Tento konkrétní kůn. Jako spoustěc to stačí, nemusí mít zdravotní problem. Můj názor.
tak stres stačí, aby rozkolisal zdraví které bylo v rovnováze. Nikdo nevidí, jaké patologické procesy to uvnitř těla nastartuje a kůže je následně hned napadnutelná
a upřímně, ten poník na fotce není pouze nepříznivý úhel. Tam je tech průšvihů několik, kam jen oko dohledne. Uvidíme, jestli po lécích tedy ten poník bude vypadat zdravě a ve zdravé kondici.
Neznám veterináře, který řekne, že kůň je zdravý jen takhle od pohledu. Určitě ne s jeho kondicí. To spíš bych rekla, že situace vypadala takto: vet na nic víc nereagoval = zdravý kůň.

Coudas
napsal(a):
Souhlasím. Ale ten poník nevypadá zdravě celkově.

evcusik
napsal(a):
tak stres stačí, aby rozkolisal zdraví které bylo v rovnováze. Nikdo nevidí, jaké patologické procesy to uvnitř těla nastartuje a kůže je následně hned napadnutelná
a upřímně, ten poník na fotce není pouze nepříznivý úhel. Tam je tech průšvihů několik, kam jen oko dohledne. Uvidíme, jestli po lécích tedy ten poník bude vypadat zdravě a ve zdravé kondici.
Neznám veterináře, který řekne, že kůň je zdravý jen takhle od pohledu. Určitě ne s jeho kondicí. To spíš bych rekla, že situace vypadala takto: vet na nic víc nereagoval = zdravý kůň.
Upřímně, kdo ví, jestli tam ten vet vůbec byl. A jestli ano, jeho způsob léčby plísňového onemocnění se mi moc nepozdává.
Schválně, jestli se dozvíme, jaká vyšetření udělal.
napsal(a):
Upřímně, kdo ví, jestli tam ten vet vůbec byl. A jestli ano, jeho způsob léčby plísňového onemocnění se mi moc nepozdává.
Schválně, jestli se dozvíme, jaká vyšetření udělal.
Nebyl. Pohádka jak nám zavřít tlamičky abychom se už neptaly. Protože z toho vyplynulo, že je potřeba pro poníka udělat mnohem víc, než se zdálo, jakože namažte to měsíčkovou mastí a bude to dobrý.
Však si počkáme až se ten třebamožná svrab rozleze na další koně

Mně ta srst připadá jakoby hříběcí. Zejm. na té fotce před dvěma měsíci (kde je bez hlavy). To je mi fakt divné u ročního koně. Kdo ví, jaký má základ z předchozího ustájení.
Neostomosan (pyretroidy, preto extrémne toxický pre mačky) - je na hubenie článkonožcov, vrátane svrabovcov, (zahubí aj švoly, vši, kliešte), hoci v zime je praktickejšie koňa nastriekať trebárs Arpalitom (zase toxický pre mačky, pozor, neotrávte si tak mačky v stajni), Offom, Ultrashiledom, Endurom, atď.
NIE JE určený na liečbu plesňových infekcií, na to slúži Imaverol, alebo podobný antifungálny bazmek.
Plesne vám vypestujú z kožného steru/zoškrabu v labáku, trvá to aj dva týždne, svrabovec vykukne pod mikroskopom hneď.
Je zbytočné skusmo niečo patlať a matlať na kožu, keď neviete čo koňa trápi, preto je absolútne nevhodné riešiť kožné problémy cez internety, po telefóne, okometricky a skusmým patlaním všetkého, čo dom dal a pred dvoma rokmi pomohlo kamoškinmu valachovi.

kallisto
napsal(a):
Nebyl. Pohádka jak nám zavřít tlamičky abychom se už neptaly. Protože z toho vyplynulo, že je potřeba pro poníka udělat mnohem víc, než se zdálo, jakože namažte to měsíčkovou mastí a bude to dobrý.
Však si počkáme až se ten třebamožná svrab rozleze na další koně
Nebo na lidi.
napsal(a):
Nebo na lidi.
Veľmi vhodná poznámka, sama som takto schytala trichofyton, na tvár
Ale vedela som, čo to je, bolo to od koní, ktoré sme po stanovení dg ošetrovali, takže huby nedostali šancu, ale je to hnus a uchytili sa na mne rýchlo, bolo to nejako v zime, stresy do toho a už som išla, na kožné veci netrpím, takže jasné znamenie, v akom stave bol môj organizmus.

Horsana
napsal(a):
Veľmi vhodná poznámka, sama som takto schytala trichofyton, na tvár
Ale vedela som, čo to je, bolo to od koní, ktoré sme po stanovení dg ošetrovali, takže huby nedostali šancu, ale je to hnus a uchytili sa na mne rýchlo, bolo to nejako v zime, stresy do toho a už som išla, na kožné veci netrpím, takže jasné znamenie, v akom stave bol môj organizmus.
Jo jo, kolega, bývalý epizootolog, mi ukázal fotky ošetřovatelky v kravíně, která trichofytózu chytila. Bylo to ještě před GDPR a do obličeje stejně nebylo vidět. Jenom na záda. No, nic moc.
napsal(a):
Jo jo, kolega, bývalý epizootolog, mi ukázal fotky ošetřovatelky v kravíně, která trichofytózu chytila. Bylo to ještě před GDPR a do obličeje stejně nebylo vidět. Jenom na záda. No, nic moc.
Takých som videla aj naživo zopár, počas štúdií to vždy niekto schytal, ale to pri manipulácii s teľatami a mladým dobytkom, kde na školskom majetku bolo ohnisko a úbohým deťom nikto nedal rukavice, ja som tam nikdy nič nechytala, pretože spolužiačka to chytila v prváku a keď mi to ukázala, tak som skoro omdlela, nejako dlho im aj trvala diagnostika, ona bola atopička a vtedy sa tých teliat dotkla iba raz a aj to nie na majetku, ale na nejakom cviku a na kožnom si to nespojili.
Poníkovi vet. dělal odběr krve, seškrab, parazitologické vyšetření trusu. Holé místa jsou začátek plísně. Srst měl ještě hříběcí proto tak vypadal nepěkně na fotce. Na zadní nohy se díval i kovář.. Řekl že je to ještě hříbě, nohy má v pořádku. (jezdí k nám kovář p. Dvořák ze Slovenska) ten dělá hodně kvalitní práci.

Pashmenna
napsal(a):
Poníkovi vet. dělal odběr krve, seškrab, parazitologické vyšetření trusu. Holé místa jsou začátek plísně. Srst měl ještě hříběcí proto tak vypadal nepěkně na fotce. Na zadní nohy se díval i kovář.. Řekl že je to ještě hříbě, nohy má v pořádku. (jezdí k nám kovář p. Dvořák ze Slovenska) ten dělá hodně kvalitní práci.
Dáte vědět, co se zjistilo v krvi, seškrabem a koprologií? Začátek plísně - to se zjistilo jak? Kultivací?

napsal(a):
Mně ta srst připadá jakoby hříběcí. Zejm. na té fotce před dvěma měsíci (kde je bez hlavy). To je mi fakt divné u ročního koně. Kdo ví, jaký má základ z předchozího ustájení.
No a mně na té fotce bez hlavy přijde lepší než na té poslední. Ale pravda, na každé je z jiného úhlu, což může mást.
Horsana
napsal(a):
V najrýchlejšom labáku na svete!
A bol odporúčaný chlórhexidínový šampón.
Njn, pokrok človek nezastaví :D
je to marný, je to marný, je to marný !!!
Tenhle druh pokroku je fakt pro mě málo pochopitelný. ( jenže to musí člověk mít znalosti) já když se s vetem domluvím, že to střelíme od oka na základě zkušeností, tak to ví obě strany a nelžeme si do kapsy - jsou věci které při poměru výkon/cena takhle vyjdou lépe - jako že odčervím raději víckrát, když ty červy vidím v kobyláku a z laborky mi vyjde, že nic a od veta mám potvrzeno, že mu celý kraj vychází z téhle laborky jako parazitů prostý :-( no tak se zařídím jinak. ALE není Vám líto platit vetovi za prd?
Pipilota
napsal(a):
je to marný, je to marný, je to marný !!!
Tenhle druh pokroku je fakt pro mě málo pochopitelný. ( jenže to musí člověk mít znalosti) já když se s vetem domluvím, že to střelíme od oka na základě zkušeností, tak to ví obě strany a nelžeme si do kapsy - jsou věci které při poměru výkon/cena takhle vyjdou lépe - jako že odčervím raději víckrát, když ty červy vidím v kobyláku a z laborky mi vyjde, že nic a od veta mám potvrzeno, že mu celý kraj vychází z téhle laborky jako parazitů prostý :-( no tak se zařídím jinak. ALE není Vám líto platit vetovi za prd?
Tak hlavne že sa urobil odber krvi, heh.
Mno, naposledy vyšiel dokonale čistý chov kôz známej, škoda, že o dva týždne na to uhynul plemenný cap a vo vnútri mal ZOO.
Ano odběr krve - rozbor ten nejlevnější orientační, výsledky nebudou vůbec nic říkat o mikroprvcích ... ( a to je zas ten poměr cena/výkon, prostě mít v příkrmu kvalitní minerálku vyjde levněji opravdu v řádech) Ale udělal se odběr krve.
Nevím, kdy se lidi naučí rozumět tomu, že vet jim odpoví jen na to na co se ho přesně ptáte - v naprosté většině ani jen slovo navíc, protože si chce vydělat i příště (a ano u naprosté většiny držitelů zvířat by jen řval rozčilením, to se fakt dnes upozorňuje jen na nejhrubší chyby). Zootechnik jako profese u koní téměř zanikla a je to prostě znát.

Horsana
napsal(a):
V najrýchlejšom labáku na svete!
A bol odporúčaný chlórhexidínový šampón.
Njn, pokrok človek nezastaví :D
Však já vím. Proto jsem se ptala.

Pipilota
napsal(a):
Ano odběr krve - rozbor ten nejlevnější orientační, výsledky nebudou vůbec nic říkat o mikroprvcích ... ( a to je zas ten poměr cena/výkon, prostě mít v příkrmu kvalitní minerálku vyjde levněji opravdu v řádech) Ale udělal se odběr krve.
Nevím, kdy se lidi naučí rozumět tomu, že vet jim odpoví jen na to na co se ho přesně ptáte - v naprosté většině ani jen slovo navíc, protože si chce vydělat i příště (a ano u naprosté většiny držitelů zvířat by jen řval rozčilením, to se fakt dnes upozorňuje jen na nejhrubší chyby). Zootechnik jako profese u koní téměř zanikla a je to prostě znát.
Když ono je to těžké. Laik prostě spoléhá na to, že veterinář ví a poradí. A když se sejde nepoučený laik a nesolidní (neznalý) veterinář, je tu průšvih raz dva.
napsal(a):
Když ono je to těžké. Laik prostě spoléhá na to, že veterinář ví a poradí. A když se sejde nepoučený laik a nesolidní (neznalý) veterinář, je tu průšvih raz dva.
vet rád poradí. Ale často není ani tázán a občas by to v některých chovech bylo na celou přednášku zoohygieny. A když nevyžádaně poradí...no, myslím že ne, nervy má jen jedny :D
upřímně myslíme u lajku to není o neznalosti, ale krásné pohodlnosti to hodit na veta
...že to měl řešit, říct atd...
evcusik
napsal(a):
vet rád poradí. Ale často není ani tázán a občas by to v některých chovech bylo na celou přednášku zoohygieny. A když nevyžádaně poradí...no, myslím že ne, nervy má jen jedny :D
upřímně myslíme u lajku to není o neznalosti, ale krásné pohodlnosti to hodit na veta
...že to měl řešit, říct atd...
A tak zase internety znesú, že...
Přikládám foto poníka před týdnem a po týdnu. Krásně mu hříběcí srst vylínala a pěkně zarůstá. I ty holá místa kde měl plíseň.

Pashmenna
napsal(a):
Přikládám foto poníka před týdnem a po týdnu. Krásně mu hříběcí srst vylínala a pěkně zarůstá. I ty holá místa kde měl plíseň.
Já teda nic nevidím. A odpovědi na mé otázky? Po čtyřech dnech by už mohly být. Až na tu plíseň. Ale ta vlastně byla diagnostikována hned, asi pouhým pohledem.

Nemusíte tu vypisovat vůbec nic
Ale já oceňuji, že nejste jako mnozí, a komunikujete. Jiní přijdou pro radu, zhusta rad nedbají, a odmlčí se, a člověk pak už může jen zvědavostí puknout, co se dělo, ale nedozví se
Za mě vypadá poník teď "úhledněji".
Akorát teda se zeptám zkušenějších - roček s hříběcí srstí, to je normální? Co tak čtu info na netu, tak línání z hříběcí rovnou do zimní (což bych tušila na obrázcích) se děje u hříbat tak do půl roka stáří...
napsal(a):
Ale já oceňuji, že nejste jako mnozí, a komunikujete. Jiní přijdou pro radu, zhusta rad nedbají, a odmlčí se, a člověk pak už může jen zvědavostí puknout, co se dělo, ale nedozví se
Akorát teda se zeptám zkušenějších - roček s hříběcí srstí, to je normální? Co tak čtu info na netu, tak línání z hříběcí rovnou do zimní (což bych tušila na obrázcích) se děje u hříbat tak do půl roka stáří...
Já jsem psala hlavně abych byla klidnější než přijede vet. U plnokrevníků jsem se s ničím takovým nesetkala. Teď už mám jen pony a minihorse. A to pořád něco řešíme 🤦♀️😁
Když jsme pro něho jeli tak jsem tu srst neřešila. On byl často zavřený sám v chladné stáji. Tak mě ho bylo líto.
Chápu koupi poníka z lítosti. Taky jsem to před léty udělala. ( ale byla to z finančního hlediska hrozná hloupost, příště jedině od chovatele, nebo trosku jen zadarmo).
Ale ten poník není v pořádku. Srst a kůže o tom vypovídá. Už i to, že přelinal se zpožděním. Letní srst měl mít normálně krátkou a lesklou jako každý jiný velký kůň. Jo lesk při linani opadne u mrtvé srsti. Ale kvalitní zimní srst taky není vyloženě nezdravě matná.
napsal(a):
Pořád je vidět,že je podražený
To hned tak nezmizí .
Ale je mladý ,paní se snaží.Nakrmí ho ,odčerví,korektury udělají , nebude stát a ležet výhradně ve sračkách ,bude čištěný a bude mít pohyb .Prostě najede na správnou zootechniku. Do roka a do dne už třeba bude vypadat jako normální poník
Držím palce
koně
napsal(a):
Pořád je vidět,že je podražený
To hned tak nezmizí .
Ale je mladý ,paní se snaží.Nakrmí ho ,odčerví,korektury udělají , nebude stát a ležet výhradně ve sračkách ,bude čištěný a bude mít pohyb .Prostě najede na správnou zootechniku. Do roka a do dne už třeba bude vypadat jako normální poník
Držím palce
Je odčervovaný Noromectinem duo. A pipetu do srsti, hřívy, ocasu. On měl dělané korektury až když jsme ho přivezli. U bývalých majitelů nikdy.
napsal(a):
U primitívnych plemien je toto úplne bežné, hucul 24/7 vonku nebude investovať do niečoho ako výmena žriebäcej srsti za letnú a o dva mesiace zase na zimnú, závisí aj od dátumu narodenia samozrejme, ale nikdy som toto u poníkov a huculov nezaznamenala, vždy až na tú ďalšiu jar.
Na zimu mávajú na sebe hnusnú dlhú plstnatú huňu, ktorá zlezie až s príchodom dlhších dní.
Poník na foto srsť prehodil - táto farba býva na zimu svetlejšia.
Je to žriebä, nemá dôvod mať extra vyvinutú muskulatúru, brucho má veľké, ale to robí aj uhol fotky.
Vzhľadom na plemeno a vek by som rozhodne ivestovala do niečoho lepšieho, ako je Noromectin Duo, ale tak čo už.
Raz nám priviezli koňa, ktorý mal potvrdené 3 druhy parazitov, vrátane žalúdočných strečkov endoskopicky a stratu na váhe cca 150 kg. 4 ročný valach.
Vypracovala som im odčervovací a asanačný plán a keď som o tom chcela diskutovať, tak opáčili, že oni robia všetko potrebné a vlastne nič nepotrebujú, lebo všetko robia ako majú.
Well, ok

Tak, že na jaře narozené hříbě přelíná až na podzim do zimní, to chápu. Taky jsme měli. Ale že loni na jaře narozené hříbě ještě nepřelínalo - resp. přelínalo až na tuhle zimu, to je mi holt zvláštní, no.
Právě že z popisu mi vyplývá, že letos to byla už ta "dalšia jar".
napsal(a):
Tak, že na jaře narozené hříbě přelíná až na podzim do zimní, to chápu. Taky jsme měli. Ale že loni na jaře narozené hříbě ještě nepřelínalo - resp. přelínalo až na tuhle zimu, to je mi holt zvláštní, no.
Je narozený konec května 2021
Pashmenna
napsal(a):
Poník znal akorát chůzi z ohrady do boxu. Žádné čištění, korektury, zvedání nohou nic. Všeho se bál. Byl jen na seně, žádné vitamíny.
no a to je ten průšvih - jen na seně a kdo ví jaké kvality... u poníků bývá problém právě v kvalitě krmiva, aby bylo hodně vlákniny, málo energie, dostatek bílkovin a na 100% je potřeba kvalitní minerálka s mikroprvky
napsal(a):
Nie, väčšinou zriebaciu srsť nevymení na podzim do zimnej, načo, obrastie proste nejakou plsťou a na jar s lepšou pastvou to dajú dole za 3 dní, bez čistenia, len kvôli svetelným podmienkam a zmene vo výžive. Hovorím o huculoch a poníkoch 24/7/365 vonku, teplokrvné zriebatá až tak nesledujem.

Horsana
napsal(a):
Nie, väčšinou zriebaciu srsť nevymení na podzim do zimnej, načo, obrastie proste nejakou plsťou a na jar s lepšou pastvou to dajú dole za 3 dní, bez čistenia, len kvôli svetelným podmienkam a zmene vo výžive. Hovorím o huculoch a poníkoch 24/7/365 vonku, teplokrvné zriebatá až tak nesledujem.
Dobře, chápu (i když naši poníci po prvním létě normálně vylínali do zimní, úplně standardně - asi že skvělé podmínky u chovatelky, asi že u chovatelky byli boxovaní).
To, co mi tam nesedí, že tohle hříbě už zažilo druhé jaro (tj. mezitím jednu zimu už má celou za sebou) a v létě mělo takovouhle divnou dlouhou srst - ani nevím, jestli je to hříběcí, jen mi to tak přišlo. Může to být tím, že je podražené? Mně by to prostě u našeho poníka bylo divné.

Pipilota
napsal(a):
Tak podražené hříbě právě může mít takhle ošklivou srst. Psala jsem to i výš - poníci normálně línají do letní srsti (ano můžou ji mít mastnější, třeba o kousíček delší a hustější než teplas - ALE rozhodně je to znatelně letní srst). Znalému chovateli poníků by to bylo divné.
Souhlas. I poníci mají letní srst.
napsal(a):
Dobře, chápu (i když naši poníci po prvním létě normálně vylínali do zimní, úplně standardně - asi že skvělé podmínky u chovatelky, asi že u chovatelky byli boxovaní).
To, co mi tam nesedí, že tohle hříbě už zažilo druhé jaro (tj. mezitím jednu zimu už má celou za sebou) a v létě mělo takovouhle divnou dlouhou srst - ani nevím, jestli je to hříběcí, jen mi to tak přišlo. Může to být tím, že je podražené? Mně by to prostě u našeho poníka bylo divné.
Môže, jasne.
Podražené je iba opisný pojem pre rôzne karencie, malnutríciu, chronický parazitizmus, stres a asi tak tisíc a jednu nediagnostikovanú príčinu, prečo neprosperuje ako rovesníci.

Pashmenna
napsal(a):
Přikládám fotky poníka po 2 týdnech.
Už vypadá líp. I když jsou ty fortky z dost nelichotivého úhlu.
Pashmenna
napsal(a):
Ho normálně vyfotit bez pohybu, to prostě nejde 🤦♀️😁
Zdá se ,že se vylepšil
Ono ani tak nejde o pohyb,ale o fotografa .
Hodně lidí ,z neznámých důvodů ,fotí ze své výšky ,aniž by je napadlo ,že objekt bude jak z letadla .
Čímž produkují nelichotivě vypadající fotky ,o ničem nevypovídající.
Zkuste si sednout aspoň do dřepu,abyste byla foťákem ve výšce poníka a fotky budou hned k světu
Pashmenna
napsal(a):
Přikládám fotky poníka po 2 týdnech.
Dík za vložení fotek - je radost vidět, že to jde k lepšímu. Ale přelínáno ještě stále nemáte - viz nohy (osvědčil se mi na ně gumový "hřbílkokartáč" od Fouganza, je ohebný a měkký i na hříběcí nohy https://www.decathlon.cz/p/mekke-hrbilko-schooling-ruzove/_/R-p-2054?mc=8355625 )
Fotky tedy žádná sláva. Co takhle uvázat poncla a sama si dřepnout. Opravdu se snažit o zootechnickou fotku. Stejně už by se mohl učit stát chvíli v klidu uvázaný. Ona taková fotka 1x za měsíc dělá divy ve zpětné kontrole. Člověk svoje zvíře vidí každý den a zdá se mu vše OK. A pohled třeba půl roku, rok zpátky na fotkách může hezky napovědět.
Jinak prosím, nezapomeňte na odčervení po prvních mrazech. A určitě nepolevujte s kvalitní minerálkou s mikroprvky. (osvalení je pořád slabé)