Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.83
Jako vždy jedině Váňovci 😊😁
Uživatel s deaktivovaným účtem

Letos nemám favorita mezi koňmi, tak budu fandit tomu, na kterém bude sedět Pavlin, což je Talent.

Hlavně ať všichni dojdou do cíle...
Sacamiro, Chicname De Cotte, No time to Lose, Kaiserwalzer a dáme kobylku...Dajuka

Me mrzi Teophilos.ale bude mit fajn důchod.Fandim No time a Talentovi

Mohu mít coby nekoňák, avšak milovník koní a fanda dostihů, zcela laický dotaz? Už včera mě zaujaly zkratky "b, j" ve startovce, nyní tam vidím vysvětlivky. Beranky - myšleno u podbřišníku či jinde, to se musí na dostihu hlásit předem? J jako fixace jazyka - co si pod tím představit, jak se to dělá?
Díky za vysvětlení, na Pardubickou se koukám odmala, v neděli budu mačkat palce, ať všichni doběhnou do cíle ve zdraví.
napsal(a):
Mohu mít coby nekoňák, avšak milovník koní a fanda dostihů, zcela laický dotaz? Už včera mě zaujaly zkratky "b, j" ve startovce, nyní tam vidím vysvětlivky. Beranky - myšleno u podbřišníku či jinde, to se musí na dostihu hlásit předem? J jako fixace jazyka - co si pod tím představit, jak se to dělá?
Díky za vysvětlení, na Pardubickou se koukám odmala, v neděli budu mačkat palce, ať všichni doběhnou do cíle ve zdraví.
Ty beránky nejsou na podbřišníku, ale na uzdečce jako stínidla. Fixace jazyka se používá proto, aby kůň neprehazoval jazyk nad udidlo.

Caty
napsal(a):
Ty beránky nejsou na podbřišníku, ale na uzdečce jako stínidla. Fixace jazyka se používá proto, aby kůň neprehazoval jazyk nad udidlo.
Stínidla tam mají psaná zvlášť jako s - tím tedy myslí takové ty klapky na oči? A beránky na uzdečce jsou další typ stínidel? Vím, že by kůň neměl přehazovat jazyk nad udidlo, zkoušela jsem i hledat, jak taková fixace vypadá a nic, se používá nějaké spešl udidlo, či jak se jazyk tryskajícího koně fixuje? Opravdu laické, hloupé dotazy, které nemyslím jako "chudáci koníčci".
napsal(a):
Stínidla tam mají psaná zvlášť jako s - tím tedy myslí takové ty klapky na oči? A beránky na uzdečce jsou další typ stínidel? Vím, že by kůň neměl přehazovat jazyk nad udidlo, zkoušela jsem i hledat, jak taková fixace vypadá a nic, se používá nějaké spešl udidlo, či jak se jazyk tryskajícího koně fixuje? Opravdu laické, hloupé dotazy, které nemyslím jako "chudáci koníčci".
Imphal s beránkama a fotku fixace jazyka nějak teď nemohu najít, třeba bude někdo úspěšnější

Caty
napsal(a):
Imphal s beránkama a fotku fixace jazyka nějak teď nemohu najít, třeba bude někdo úspěšnější
Debata na toto téma byla v červenci. Nedaří se mi vložit.
napsal(a):
V dobe kamennej sa použival kúsok obväzu, spravila sa slučka okolo jazyka a zospodu sa spravila mašla okolo čeluste. Dneska už sú na to “gumičky”.

lopik
napsal(a):
Tady je to trochu vidět.
A kdyby měl nánosník (správně výškově nastavený, píšu pro ty co si myslí, že omezuje dýchání, neplect si to s řemínkem z nánosníku pod udidlo, ten by mohl, když je pevně zatažený...) myslím, že by tak nemusel " trpět" . Je to fakt hnus, to takhle detailně vidět, napětí v krku, vazu, čelistním kloubu a mordej jazyk...jak dlouho se musí působit na jazyk, aby takhle zmodral a po jaké době to bolí a jak dlouho to pak ještě bolí..no je to pěknej rozpor, na jednu stranu krása dostihu a na druhou todle...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.83
napsal(a):
A kdyby měl nánosník (správně výškově nastavený, píšu pro ty co si myslí, že omezuje dýchání, neplect si to s řemínkem z nánosníku pod udidlo, ten by mohl, když je pevně zatažený...) myslím, že by tak nemusel " trpět" . Je to fakt hnus, to takhle detailně vidět, napětí v krku, vazu, čelistním kloubu a mordej jazyk...jak dlouho se musí působit na jazyk, aby takhle zmodral a po jaké době to bolí a jak dlouho to pak ještě bolí..no je to pěknej rozpor, na jednu stranu krása dostihu a na druhou todle...
Nojo hele ono moc bezecnejch veci jinejch neni
Si vyzkousej v ty rychlosti tam sedet vratce na nabusenym koni kterej je neovladatelnej a nemas jak zabranit tomu aby zmrzacil tebe sebe a x jinejch. Ne kazdej to potrebuje ale ti vzrusivejsi nebo svehlvejsi a zaroven oboje chytri urco.
Koukám se každý rok, přeji všem hlavně dojít v pořádku do cíle. Tudle jsem viděla reportáž o Talentovi, že má artrozu sezamske kosti, že s ním téměř necvalaji, ale jen klus a kopce. Mno, dá se i klusem nadychat klusem tak, že zvládne ucvalat 7 kilometrů s překážkami? Asi bych se bála, zda to udejcha. Nebo v tom nevidíte problém?
Jestli se nepletu (nevím, poslední rok dva ty dostihy tolik nestíhám sledovat, tak možná jo), tak s Talentem se dost plave, aby měl fyzičku a šetřil klouby. Rozhodně si nemyslím, že by tam tak zkušená trenérka, jako je paní Kabelková, posílala koně, který na to takzvaně nemá; s Trezorem prokázala, že sice má ambice, ale nedovolí, aby to odskákal ten kůň, a i na Talenta si musela počkat.
Možná, že to Talent neudýchá; možná, že mu to nebude klapat; jsem si ale jistá, že v takovém případě Talenta Složil zastaví.
Nevěřím, že na startu bude jediný kůň, který by riskoval nepohodlí, zdraví nebo nedejbože život víc, než v jakémkoli jiném dostihu.
Jinak ano, klusem se dá natrénovat kůň tak, aby ucválal 7 km s překážkami - ale rozhodně ne v dostihovém tempu a na oranici. S tím koněm musejí dělat nějaké kondiční cvičení (třeba to plavání), nebo se tam jdou akorát tak zúčastnit. Kopce zvládnou hodně, ale nenahradí cval už proto, že neumožňují klus do kopce do nekonečna - jednou ten kopec skončí a Vy pak musíte toho koně dostat zpátky dolů pod kopec, abyste mohli pokračovat v tréninku.
Já fandím dědkovi Strettonovi. Myslím, že do dotací by se vlézt mohl, ale nevěřím, že bude někde vpředu. Ale fandím mu. :D
Ten jazyk sa nepriväzuje ani tak kvôli tomu, že kôň ho prehadzuje kam nemá, ale aby sa zabránilo funkčnej poruche HDC pri vysokej rýchlosti, ktorá môže dramaticky obmedziť množstvo vzduchu, ktoré kôň do seba dostane a tým pádom mu klesne výkon.
Jedná sa o dorzálnu dislokáciu mäkkého podnebia, viac napr. tu, starší článok, ale výstižný:
https://vetweb.cz/dorzalni-dislokace-mekkeho-patra-u-koni/

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Si vyzkousej v ty rychlosti tam sedet vratce na nabusenym koni kterej je neovladatelnej a nemas jak zabranit tomu aby zmrzacil tebe sebe a x jinejch. Ne kazdej to potrebuje ale ti vzrusivejsi nebo svehlvejsi a zaroven oboje chytri urco.
Tak ten kůň nemá být neovladatelnej. Si myslím.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proto se i v dostihových stájích má pracovat na obecné přiježděnosti koně a jen davaj a trapem

napsal(a):
Za mě taky hnus, velebnosti.

napsal(a):
Proto se i v dostihových stájích má pracovat na obecné přiježděnosti koně a jen davaj a trapem
Tak tak. Seděla jsem na několika bývalých dostihácích a byli to normální koně. Speciálně po Bartošovi starším. To se vědělo, že budou fungovat i pod běžnou veřejností.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.83
Horsana
napsal(a):
Ten jazyk sa nepriväzuje ani tak kvôli tomu, že kôň ho prehadzuje kam nemá, ale aby sa zabránilo funkčnej poruche HDC pri vysokej rýchlosti, ktorá môže dramaticky obmedziť množstvo vzduchu, ktoré kôň do seba dostane a tým pádom mu klesne výkon.
Jedná sa o dorzálnu dislokáciu mäkkého podnebia, viac napr. tu, starší článok, ale výstižný:
https://vetweb.cz/dorzalni-dislokace-mekkeho-patra-u-koni/
Děkuji. Jsem pako. Tohle mi nedošlo
A Talentovi sa to všeeobecne vie, už vlani na to víťazstvo šiel s tým, že “iba pláva”. Mňa by celom zaujímalo to preklusávanie koní pred velkou. Mám ztoho zmiešané pocity, na jednej strane si nerobím ilúzie, že každý druhý kôň má nález. Na druhej strane, vyhlasovať, že mám chromého koňa, nemôže v podstate trénovať a ide VP… Neviem, čo si o tom myslieť a hlavne, akú emóciu to vysiela verejnosti.

Docela zklamání z toho startu ....taxis je 4 a pole koní bylo roztáhlé, to ti koně pak skáčou do těch, co to třeba nedají...celkově moc pádů...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
Škoda Váňovcuů. To jsem skoro obrecela. Ale vše je živé zdravé a doatih to byl pěkný a napínavý. A trenér si to za ty keta piplani zaslouží a zokej také fajn.
Dobry den mam par otazok ohladom ktorym celkom nerozumiem.
Ako zaraba majitel kona?
Ako a kolko zarobi dzokej?
Co je dotacia a odkial je?
Kto vyhrava dotaciu? Majitel alebo dzokej?
Co su chovatelske prava?
Co je to vykonnostna kategoria koni?
Co znamena triedenie koni podla zisku resp. podla nim ziskanych dotacii ?
Preco pri dostihoch kone nestartuju z jednej ciary ale su roztrusene vedla seba a niektori startuju aj o niekolko metrov za ostatnymi ?
Kone ktorym pridavaju zavazia z dovodu hendicapu: Vie trener vopred aku vahu na dostihy jeho kon dostane a ma moznost s tym konom trenovat s tou vahou alebo sa to vyhodnocuje tesne pred dostihmi a kon tak dostane pridanu vahu bez treningu?
Co sa povazuje za lepsie? Vykonnejsi kon so nejakym zavazim alebo slabsi kon bez pridaneho zavazia.?
Na zaver prosim odporucte nejake podla vas super knihy ohladne koni, dostihov, vycviku, chovu a pod.
Dakujem vopred :)
m1212
napsal(a):
Dobry den mam par otazok ohladom ktorym celkom nerozumiem.
Ako zaraba majitel kona?
Ako a kolko zarobi dzokej?
Co je dotacia a odkial je?
Kto vyhrava dotaciu? Majitel alebo dzokej?
Co su chovatelske prava?
Co je to vykonnostna kategoria koni?
Co znamena triedenie koni podla zisku resp. podla nim ziskanych dotacii ?
Preco pri dostihoch kone nestartuju z jednej ciary ale su roztrusene vedla seba a niektori startuju aj o niekolko metrov za ostatnymi ?
Kone ktorym pridavaju zavazia z dovodu hendicapu: Vie trener vopred aku vahu na dostihy jeho kon dostane a ma moznost s tym konom trenovat s tou vahou alebo sa to vyhodnocuje tesne pred dostihmi a kon tak dostane pridanu vahu bez treningu?
Co sa povazuje za lepsie? Vykonnejsi kon so nejakym zavazim alebo slabsi kon bez pridaneho zavazia.?
Na zaver prosim odporucte nejake podla vas super knihy ohladne koni, dostihov, vycviku, chovu a pod.
Dakujem vopred :)
Majitel má obvykle nějakou práci nebo prostě příjem, ze kterého platí koně, trénink, provoz, závody (přihlášky, dopravu, pojištění, krmivo, veterinář atd., je toho milion).
Žokejové mají různé smlouvy, které je mohou vázat k nějaké stáji nebo trenérovi, ti pak obvykle mají stálý příjem (protože ve stáji pracují i jinak, než že jenom jezdí dostihy) + podíl na vyběhaných penězích. Nebo jsou i žokejové, kteří běhají tzv. na sebe, nemají za zády tu stáj a prostě se nechají najímat na konkrétní koně a dostihy; ti pak obvykle mají ještě další práci/příjem. Někteří se časem postaví na vlastní nohy a pořídí si vlastní stáj.
Kolik dostávají, prostě záleží na té smlouvě, ale nějaké horentní sumy to nejsou.
Dotaci vyhrává kůň, tj. jeho majitel. Ten pak podělí nějaká procenta mezi trenéra a žokeje. Myslím, že je někde stanovené minimum, ale moc vysoké procento to není.
Chovatelská práva - nevím v jakém kontextu to myslíte, ale pokud se ptáte, kdo rozhoduje, jestli půjde kůň do chovu, tak majitel. On rozhoduje, ke kterému trenérovi dá koně, na jaký závod koně přihlásí a co s koněm bude. Samozřejmě normální majitel dá koně tomu trenérovi, kterému věří a důvěřuje, tudíž se na menežmentu koně podílejí.
Výkonnostních kategorií je 5 základních (I - V), vyšší číslo znamená horší kategorii. Pak jsou ještě kategorie National Listed, Listed a Graded 1 - 3, kde se už jede o statisíce, miliony, desítky milionů. V ČR se jedná prakticky výlučně o dostihy při VP a samotnou VP + pár rovinových dostihů (typu Derby).
Třídění koní podle zisku v podstatě určuje, kolik ten kůň ponese kilo v kterém dostihu. Zohledňuje se, kolik ten kůň na konkrétním typu závodu vydělal, a podle toho se mu určuje zátěž (penalita nebo úleva). Kůň s umístěními tedy nese víc než kůň, který nemá takové výsledky. Nejedná se o handicap, ale princip je podobný.
Starty na rovinách se samozřejmě odehrávají ze startovacích boxů, nicméně u tak dlouhých dostihů, jako jsou české překážkové dostihy, nehraje pár metrů roli. Naopak to umožňuje jezdcům trošku taktizovat, držet se nějakého koně nebo naopak držet se stranou od pole apod. U nás zkrátka není start překážkových dostihů z boxů zvykem, i když např. v Japonsku jsou úplně normální.
Ohledně handicapu - trenér samozřejmě má určitou představu, co asi tak kůň ponese za hmotnost, a ač to obvykle neví s přesností na půl kila měsíc dopředu, protože handicaper může (a měl by) handicap uzpůsobit i momentální kondici koně, ví dost na to, aby koně adekvátně připravil. U nás jsou handicapy spíš jen doplňkovými dostihy, tudíž je často jezdí i koně, kteří jinak běžně běhají ceny. Ostatně během tréninku se na koních jezdí s těžšími sedly, často koně jezdí těžší jezdci (např. třeba trenéři) apod., tudíž ten kůň je zvyklý nosit větší zátěž.
Lepší kůň je logicky ten, který proběhne cílem dříve. To, kolik nesl, samozřejmě má vliv na jeho výkon, tudíž kůň, který nese větší zátěž, a přesto vyhraje, je jednoznačně lepší než kůň, který vyhraje proti zatíženějším soupeřům. Ale v obecné rovině záleží, o kolik je kůň výkonnější a jakou má formu vs. o kolik kilo nese víc - a to je rovnice, kterou si každý musí udělat sám.
Smysl handicapu je ten, aby všichni koně měli rovné šance na vítězství, tudíž tam by teoreticky měli být všichni koně stejně dobří. Nicméně ve VP nosí všichni koně úplně stejně (polokrevníci a klisny mají úlevu, ale všichni polokrevníci mají tu úlevu stejnou a všechny klisny taky tak).
Nevím jistě, jestli Vám to říkám 100% přesně, ale žiju s tím, že to takto je; pokud chcete jistotu, podívejte se na dostihový řád:
http://www.dostihyjc.cz/download/dostihy/DR_2020_clear.pdf
Ohledně knih Vás odkážu na zdejší téma: https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3900756/knizni-novinky-2022?a=3984917#a3984917

My fandíme tradičně Myškovi a slyšela jsem, že spadnul na Taxisu, tak nic. Ale koně prý všichni přežili, tak sláva. Ještě uvidím, zda se na to podívám ze záznamu.
V rámcových Myšák něco zarobil, tak snad ta VP tak nebolela...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Osobně si myslím, že tam tak minimálně třetina koní neměla co dělat. X těch chyb tam opravdu bylo dle mého laického názoru kvůli nedostatečné zkušenosti koní.
Věková hranice pro koně na VP je podle mne nebezpečně nízko.

Mrzel mě pád Stromského. Tomu bych vítězství moc přála

Hlavně, že se všichni vrátili ve zdraví domů.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Osobně si myslím, že tam tak minimálně třetina koní neměla co dělat. X těch chyb tam opravdu bylo dle mého laického názoru kvůli nedostatečné zkušenosti koní.
Nemyslím si. Podobne náročné dostihy, či už trebárs v FR, či ITA sú dostupné aj mladším koňom. Dostihy sa zrýchľujú (to je aj dôvod úpravy prekážok a častých vážnejších pádov jazdcov), tie kone nemajú veľmi šancu vydržať v plnom zdraví do 10-11 rokov, ako kedysi. A ani si nemyslím, že si to zaslúžia. Najmladší kôň bol aj tak osemročný.
Tento rok sa mi nezdalo, že boli na štarte kone do počtu (a aj tie prekvapivo prišli v kontakte) a popadali kone, ktoré sú naozaj skúsení steepleri.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Arbora
napsal(a):
Nemyslím si. Podobne náročné dostihy, či už trebárs v FR, či ITA sú dostupné aj mladším koňom. Dostihy sa zrýchľujú (to je aj dôvod úpravy prekážok a častých vážnejších pádov jazdcov), tie kone nemajú veľmi šancu vydržať v plnom zdraví do 10-11 rokov, ako kedysi. A ani si nemyslím, že si to zaslúžia. Najmladší kôň bol aj tak osemročný.
Tento rok sa mi nezdalo, že boli na štarte kone do počtu (a aj tie prekvapivo prišli v kontakte) a popadali kone, ktoré sú naozaj skúsení steepleri.
Nevím no. Četla jsem před Velkou rozhovor s Myškou, který mimo jiné tvrdí i toto a celkem se s ním ztotožňuji.
Pipiloto: Talent byl můj favorit a smekám nejen před ním, ale i před celým týmem. Jen mi chybělo dostatek osvěty, že i s koněm s takovým hendikepem se může rajtovat a proč to není týrání a jak to funguje....jelikož správné jezdectví učí, že se na mrzácích nejezdí, nebo jen s omezením. Tohle je taková voda na mlýn všem těm, kteří koně do roztrhání těla.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Nevím no. Četla jsem před Velkou rozhovor s Myškou, který mimo jiné tvrdí i toto a celkem se s ním ztotožňuji.
Pipiloto: Talent byl můj favorit a smekám nejen před ním, ale i před celým týmem. Jen mi chybělo dostatek osvěty, že i s koněm s takovým hendikepem se může rajtovat a proč to není týrání a jak to funguje....jelikož správné jezdectví učí, že se na mrzácích nejezdí, nebo jen s omezením. Tohle je taková voda na mlýn všem těm, kteří koně do roztrhání těla.
Ano je to hodně do diskuse zda do tak vysoké výkonnosti táhnout koně s nálezem. A jak je vidět, lze to. Asi právě díky kvalitní diagnostice se povedlo nezatížit to rizikové a podpořit vše ostatní. ALE je to opravdu výjimečný počin celého týmu lidí, aby to klaplo. Pořád platí, že se na chromaka neleze pokud vět neřekne jinak.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Pipilota
napsal(a):
Ano je to hodně do diskuse zda do tak vysoké výkonnosti táhnout koně s nálezem. A jak je vidět, lze to. Asi právě díky kvalitní diagnostice se povedlo nezatížit to rizikové a podpořit vše ostatní. ALE je to opravdu výjimečný počin celého týmu lidí, aby to klaplo. Pořád platí, že se na chromaka neleze pokud vět neřekne jinak.
Ale právě proto zde chyběla ta osvěta.
Jelikož toto je opět moment, kdy se na tom nešťastně můžou otáčet neznalí ochranáři a rozpoutají zbytečné zle...pokud se to už někde neděje.
Ale letos asi moc vášní celkově naštěstí snad nebude, jelikož mám pocit, že nikdo nemusel být utracen. Chvála Bohu.

No Time to Lose - po pádu na Hadím příkopu (a vlastně už před ním) - všimli jste si té divné cvalové akce zadníma nohama?
Velmi krátký krok, jako by měl bloklou či poraněnou bederní páteř či křížovokyčelní spojení....vypadolo to hodně divně, ale v přenosu na konci moderátor říkal, že prý všichni koně, co upadli, to zvládli bez zdravotních následků.
Tak snad bude v pořádku.
U Váňů (mladého i starého) mám poslední dobou v Pardubicích pocit, že na koně mopc ohled neberou, ale je to jen můj osobní dojem samozřejmě.
No Time bol ten, ktorý precválal cieľom bez jazdca ako prvý. Na haďáku sa istotne udrel, myslím, že šlapol do priekopy, takže by to vysvetľovalo aj tú akciu.
Že by sa mohli sprísniť kvalifikácie, to je určite bez debaty. Prísť kilometer za víťazom nehovorí nič o kvalite a pripravenosti koňa, na tom sa asi všetci zhodnú. A zrovna VP nie je miesto, kde by bolo treba skúšať, či to ten kôň dá, alebo nie. Kým ale bude taký priepastný rozdiel v dotáciách bežných dostihov a samotnej VP, budú tam naďalej behať kone, ktoré tam výkonnostne nemajú čo hľadať a len skúšajú šťastie.

Přesně to - prostě to zkusit - udělal Váňa mladší a pan Aichner s Brunch Royal. Skončili s Bartošem na dropu - kůň byl evidentně z profilu skoku trochu překvapený podle toho, jak si na doskoku poskládal nohy pod sebe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.168
napsal(a):
No Time to Lose - po pádu na Hadím příkopu (a vlastně už před ním) - všimli jste si té divné cvalové akce zadníma nohama?
Velmi krátký krok, jako by měl bloklou či poraněnou bederní páteř či křížovokyčelní spojení....vypadolo to hodně divně, ale v přenosu na konci moderátor říkal, že prý všichni koně, co upadli, to zvládli bez zdravotních následků.
Tak snad bude v pořádku.
U Váňů (mladého i starého) mám poslední dobou v Pardubicích pocit, že na koně mopc ohled neberou, ale je to jen můj osobní dojem samozřejmě.
Právě že minimálně starší ano. Když býval vic tvrdej míval lepší výsledky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.168
napsal(a):
Přesně to - prostě to zkusit - udělal Váňa mladší a pan Aichner s Brunch Royal. Skončili s Bartošem na dropu - kůň byl evidentně z profilu skoku trochu překvapený podle toho, jak si na doskoku poskládal nohy pod sebe.
Pritom jediny co se skakat nesmí mimo dostihy je taxis. Mohlo se natrenovat
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Hele, ta Velká takhle vypadá skoro každý rok. Podívejte se na kvalifikace, tam běhají ve většině případů ti samí koně - a nedoběhnou dva, tři z pole, málokdy jich dojede jen půlka. Ale v té Velké, kde se jede na doraz, nervy pracují a všichni se opravdu moc snaží, tam se to projeví.
Co se mě týče, jsem proti dalšímu snižování a zjednodušování skoků. I na suchém příkopu se může kůň zabít, žejo.
Teď už je to o tom, aby byli koně připravení, což věřím, že byli, a aby lidé krotili své ambice. Největší rozdíl mezi Velkou a kvalifikacemi není Taxis ani to, že VP je o kilometr delší, ale to, že kvalifikaci chtějí všichni především dojet a až pak vyhrát nebo se umístit. Dojet Velkou by mělo být taky ceněno. V tomto je památná paní Růžičková, která chtěla dojet do cíle bez ohledu na případné umístění. Ale více jezdců dokázalo „jenom“ dojet dostih a dovedli koně do cílové roviny pomalu v klusu, případně v poslední točce vyvedli koně z dráhy a vzdali hon za umístěním, protože kůň už byl unavený nebo ho třeba něco bolelo.
Nezkušených koní tam bylo málinko, jen jeden kůň nikdy nebyl v Pardubicích, ale to neznamená, že na to neměl. V trochu rozumnější atmosféře věřím, že by dojel s přehledem - třeba poslední, ale dojel. Všichni ostatní měli za sebou kvalifikaci přímo v Pardubicích, takže považuju za prokázané, že skokově a vytrvalostně vybavení byli; to nezaručuje schopnost skákat takto těžké skoky v takovém tempu ani schopnost udržet rychlost, ale to je záležitost jezdce, aby přizpůsobil tempo koni, i kdyby to znamenalo, že dojede poslední. Což, jak jsem řekla, je problém, protože málokdo chce „jenom“ dojet ve zdraví do cíle, i když by to dle mého mělo být prioritou. Teda - ono to dojetí často lidem stačí, ale právě ne v té Velké, tam chce každý zazářit.
Spíš bych řekla, že tam bylo poměrně dost nezkušených žokejů (případně zkušených, ale takových, kteří letos těch dostihů moc neodjeli, např. p. Liška). A to vidím jako významnější dílek do skládačky, totiž že nervózní jezdec znervózní koně, plus ta atmosféra, obtížné skoky, dlouhá trať, málo sil, prostě se to nabalí. Ale opět se potvrzuje, že dost koní popadá na samém začátku dostihu, kde by teoreticky měli ti koně mít dost sil a v poměrně málo početném poli i dost místa. Takže za mě - já viním nervy. Podle mě, kdyby se jel ten samý dostih, ale nejmenoval se VP, tak jich dojede mnohem víc.
Dostih se mi líbil mnohem víc než loňský, kde za celý den popadalo tolik koní kvůli uklouznutí, že to fakt hezké nebylo.

Když je kůň natrénovaný (Brunch...) , má vrchol sezony(těch vrcholů je několik, jako treninkových cyklů) a ještě by mohl do dostihu a majitel na to má (startovné ve VP nebude drobný peníz) proč by si to nešel ochmatat, sami hovořili o tom, že sbírá zkušenosti (jak s délkou dostihu tak překážkami) a pokud by se umístnil byl by to bonus...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
To je sice asi pravda, co tady kolektivně tvrdíte (nic ve zlém, konstatování), ale prostě když vám z patnácti koní na takovém povrchu, jako byl včera, a po takových úpravách z posledního roku, dojede 7 koní.....
Prostě ne, dle mého se v řadě případů jede na výkon a Myška v poskytnutém rozhovoru před VP měl pravdu.
Jano, myslíte toho Myšku, který dojel jenom k pětce na jednom z favoritů?
Ono totiž ti koně, co tam neměli co dělat, z větší části doběhli až do cíle...
Nebo které koně máte na mysli?
Vzpomínám si, jak v dobách, kdy startovalo přes 20 koní a fakt tam byli někteří jen do počtu, něco podobného pronesl Váňa a to byl oheň na střeše
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.182
Snadnější skoky - zdanliva bezpečnost - vyšší tempo, menší respekt ze skoků a opatrnost - a padu je furt stejne. Jezdit dneska na puvodnich parametrech casy jsou o dost horsi ale verim ze by dobihalo vic koni neb by si kuwa davali majzla koně i zokejove.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
To je sice asi pravda, co tady kolektivně tvrdíte (nic ve zlém, konstatování), ale prostě když vám z patnácti koní na takovém povrchu, jako byl včera, a po takových úpravách z posledního roku, dojede 7 koní.....
Prostě ne, dle mého se v řadě případů jede na výkon a Myška v poskytnutém rozhovoru před VP měl pravdu.
To sú skrátka prekážky. Duszigros padol 3x v živote pri 32 štartoch, No time tak isto, pri 31 štartoch, Brunch Royal má výhry z tak ťažkých dostihov, pri ktorých je velká náročnejšia rýchla práca. Imphal mal prvý pád v kariére. Ktorý z nich tam nemal čo hľadať?

A minimálně z jednoho, co "nedoběhl" pouze ulítl jezdec, a namále měli i další, mohlo toho být nakonec i mnohem víc.
Některé ty pády mohl způsobit i volný kůň, to je prostě blbá náhoda a neuděláš nic.
Úprava trati a umírnění překážek myslím mělo výsledek v tom, že přeci jen těch fatálních zranění je méně (letos snad nic?), což je vlastně ONO, kýžený výsledek.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Ok, přehlasovali jste mne.
Říkám, že co se týče dostihů, jsem laik
Ako vravím, ja som za prísnejšie kvalifikačné kritéria, to vôbec neprotirečím. Ale zrovna tento rok, pri výpadkoch tých lepších jazdcov sadli aj priemernejší jazdci na dobré kone. A tie kone "do počtu" sa celkom vyškrtali.
Úprava taxisu tento rok zachránila niekoľkým koňom p*del a minimálne jednému život. Ak to stále niekto nevidí, alebo s tým má s úpravou problém, tak už naozaj neviem, čo ešte potrebuje viac vidieť.

Některé ty pády mohl způsobit i volný kůň, to je prostě blbá náhoda a neuděláš nic.
No skoro všude v zahraničí se dostih zastavuje, když je tam volný kůň. Na mě z toho jdou vždycky mrákoty, je to strašně nebezpečný.

To je zajímavá informace, zahraničí vůbec nesleduji - kde se to zastavuje? To se ráda podívám, jak to probíhá. (koukala jsem, že v GB a FR se nezastavuje...)
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Arbora
napsal(a):
Ako vravím, ja som za prísnejšie kvalifikačné kritéria, to vôbec neprotirečím. Ale zrovna tento rok, pri výpadkoch tých lepších jazdcov sadli aj priemernejší jazdci na dobré kone. A tie kone "do počtu" sa celkom vyškrtali.
Úprava taxisu tento rok zachránila niekoľkým koňom p*del a minimálne jednému život. Ak to stále niekto nevidí, alebo s tým má s úpravou problém, tak už naozaj neviem, čo ešte potrebuje viac vidieť.
Tak s těmi úpravami souhlasím, letos to byl myslím poprvé takový rozumně vypadající kros.
napsal(a):
No skoro všude v zahraničí se dostih zastavuje, když je tam volný kůň. Na mě z toho jdou vždycky mrákoty, je to strašně nebezpečný.
Kde v zahraničí a které konkrétně dostihy se zastavují, když tam pobiha volný kůň po ztrátě jezdce ???

anobbona
napsal(a):
Kde v zahraničí a které konkrétně dostihy se zastavují, když tam pobiha volný kůň po ztrátě jezdce ???
Zkusím zjistit u dostiháků, kteří mi to při VP říkali.

Nějak si to neumím v reálu představit. Kvůli pádu zastavit celé pole a tím veškerá snaha a energie ostatních přijde vniveč?
Arbora
napsal(a):
Zastavuje sa v prípade zranenia jazdca, úrazu na dráhe, nejakej extrémnej situácie. Bežne pri každom páde naozaj nie.
Dostih se zastavuje i tady, ale v případě, že se jede dokola nebo se dráha kříží a k úrazu nebo jinému problému došlo na trati, kterou bude ještě dostih pokračovat. Pak se zastavit zkrátka musí.
V zahraničí to je častější, protože se tam víc běhají klasické steeply, které se tradičně běhají dokola (jako po ovále a ten ovál se jede vícekrát, např. známá Velká liverpoolská).

Tak to jo, tomu samozřejmě rozumím, to nejde jinak.
Už několikrát jsem si říkala, znalá prastarých rozpadajících se zetorů tady z příhraničí, co by dělali v rovinovém, kdyby jim prostě nenastartoval traktor a oni nemohli odvézt boxy

Díky za doplnění
Z BA si pamätám nedávno prenos, snáď dokonca Turf Gala? Kôň neodskočil a zostal v boxoch, nemohli ich odtiahnuť. Trvalo dosť dlho, kým ho odtiaľ konečne vystrkali a mohli ich stiahnuť z dráhy. Nespravíte nič, max. pustiť do rozhlasu sirénu a rýcho vyslať dostatočne ďaleko pred boxy (pomocného) štartéra s vlajkou, aby kone zastavil. V tomto majú klusáci výhodu, že s nimi (pred nimi) ide často auto so štartérom a vedia prípadne skôr zasiahnuť.