Zaráží mě, že je to snad pro všechna domácí i jiná zvířátka.
Je to fakt jedno?
Vitaplastin forte
složení
Uhličitan vápenatý – 51,56 %, dihydrogen a hydrogenfosforečnan vápenatý monohydrát (monodikalciumfosfát) – 40 %, uhličitan hořečnatovápenatý – 5,84 % , síran železnatý monohydrát (FeSO4.H2O) – 1,58 %, oxid železitý (Fe2O3) – 0,5 %, oxid zinečnatý (ZnO) – 0,18 %, chelát zinku a aminokyselin n-hydrát (Zn (x)1–3.n H2O) – 0,11 %, chelát železa a aminokyselin n-hydrát (Fe(x).n H2O) – 0,09 %, vanilkové aroma – 0,06 %, oxid měďnatý (CuO) – 0,04 %, chelát mědi a aminokyselin n-hydrát (Cu(x).n H2O) – 0,04 %, oxid manganatý (MnO) – 0,01 %, chelát manganu a aminokyselin n-hydrát (Mn (x)1–3.n H2O) – 0,01 %, jodid draselný (KI) – 0,01.
Analytické složky:
Vlhkost: 10,0 %, Vápník (Ca): 300,0 g/kg, Fosfor (P): 76,0 g/kg, Hořčík (Mg): 11,0 g/kg, Sodík (Na): 1 g/kg.
Uživatel s deaktivovaným účtem

já když vidím, že 3/4 je to "naškrábaná zeď" tak se mi to hned nelíbí...

Tak samozřejmě je to pro každé zvíře v něčem kompromisní.
Proto se dělají doplňky pro jednotlivé kategorie zvířat.
Dávkování pro koně píší 30-60 g denně.
Denní potřeby minerálů pro koně https://www.orling.cz/cs/clanky/o-artroze-a-zviratech/kloubni-vyziva-koni/mineralni-latky-ve-vyzive-koni.html?page=3
Tak si to můžete spočítat.
Je třeba vzít v potaz, že využitelnost dodaných minerálů v tom Vitaplastinu je snížená kvůli anorganické formě - no a průměrné využitelnosti se dají také zjistit, ale ono to bude u každého jedince indivindy.
Na druhou stranu, pokud někdo prodává vysoce využitelné organické formy doplňků, musí ty minerály počítat pečlivě, protože jich prostě organismus vstřebá daleko víc a víc se přiblíží využití celého obsahu té látky v KD.
A pak by měl majitel ještě správně uvažovat nad tím, co krmí. Tyhle doplňky automaticky počítají s krmením koně senem a trávou, takže doplňují to, co nedostane v objemu. Ale nepočítají obecně s tím, že koně někdo futruje ovsem, vojtěškou třeba. K doplnění minerálů k dalším krmivům slouží tzv. "balancery", už tady o nich taky padla řeč. Já bych správně k těm třem kilům ovsa denně měla krmit "oat balancer", který už doplňuje pouze živiny, které předpokládá, že se nedodají senem/trávou+ovsem.
Když nám koně lízali hlínu, tak koupily holky Vitaplastin, koně lízat přestali. Někomu to stačí. (já menežuju jen toho jednoho koně...) Někomu může vyhovovat, že koupí jeden pytlík, a z něj nasype slepicím, ovcím, králíkům, oslíkovi, prasátku i koním. Pokud se po těch koních nic nechce? Asi lepší než nic.
napsal(a):
Tak samozřejmě je to pro každé zvíře v něčem kompromisní.
Proto se dělají doplňky pro jednotlivé kategorie zvířat.
Dávkování pro koně píší 30-60 g denně.
Denní potřeby minerálů pro koně https://www.orling.cz/cs/clanky/o-artroze-a-zviratech/kloubni-vyziva-koni/mineralni-latky-ve-vyzive-koni.html?page=3
Tak si to můžete spočítat.
Je třeba vzít v potaz, že využitelnost dodaných minerálů v tom Vitaplastinu je snížená kvůli anorganické formě - no a průměrné využitelnosti se dají také zjistit, ale ono to bude u každého jedince indivindy.
Na druhou stranu, pokud někdo prodává vysoce využitelné organické formy doplňků, musí ty minerály počítat pečlivě, protože jich prostě organismus vstřebá daleko víc a víc se přiblíží využití celého obsahu té látky v KD.
A pak by měl majitel ještě správně uvažovat nad tím, co krmí. Tyhle doplňky automaticky počítají s krmením koně senem a trávou, takže doplňují to, co nedostane v objemu. Ale nepočítají obecně s tím, že koně někdo futruje ovsem, vojtěškou třeba. K doplnění minerálů k dalším krmivům slouží tzv. "balancery", už tady o nich taky padla řeč. Já bych správně k těm třem kilům ovsa denně měla krmit "oat balancer", který už doplňuje pouze živiny, které předpokládá, že se nedodají senem/trávou+ovsem.
Když nám koně lízali hlínu, tak koupily holky Vitaplastin, koně lízat přestali. Někomu to stačí. (já menežuju jen toho jednoho koně...) Někomu může vyhovovat, že koupí jeden pytlík, a z něj nasype slepicím, ovcím, králíkům, oslíkovi, prasátku i koním. Pokud se po těch koních nic nechce? Asi lepší než nic.
Vaše posouzení mi zní tak, že méně, je někdy více.
Taky krmím statkovými krmivy. Nějak si neumím představit, že bych Lindu dokázala zasytit krmením pro andulky. Tak mi totiž připadají všechna ta současná krmiva. Tedy ta, která bych si ještě mohla dovolit. Nechápejte mě špatně, na kobyle nešetřím. Pokud řeším zda jí nebo sobě, má přednost. Prostě vidím, že když dostane do kyblíku oves a ječmen, nažere se a vypadá dobře. Dokonce se mi zdá, že ani žádné minvity nepotřebuje, ale kdo jsem já, že to chci posuzovat?
Kolik bych musela dát granulí, či mysli, abych nahradila stejné množství obilovin? Je to někde spočítané?
Je stále ještě relativně teplo i nějaká ta tráva se najde, naše koně nejsou odkázáni jen na seno. Až to nastane, přidám olej.
Letos se mi podařilo kobylu na zimu nakrmit dobře. Je tak nažraná, až je nadmíru protivná. Od června stojí. Z poloviny moje vina-nemoc, ale spíš proto, že si rozedřela výžeh do krve a nešlo to zahojit, ničím.
Až teď, jak jí narostla zimní srst, je to mnohem lepší. Fotka je ze začátku října, ještě nemá kožíšek.
Také máte teď koně tak chlupatého?

No já jsem to vlastně neposoudila. Na to jsem málo kvalifikovaná. :-) Nemáme tu bohužel tak úplně mezi přispěvateli výživáře, který se tím zabývá profesně, a kouknul by na to okem odborným. Jinak bych počkala na jeho vyjádření, určitě.
Můžete se zkusit poptat jen tak po mailu paní Mechové, Hájkové, jedna výživářka na fejsbůku má přezdívku "Tlustokočka", jméno si nepamatuju
Co se "krmiv, která bych si mohla dovolit" týče, jsme ve velmi podobné situaci, hádám. Taky bych měla rozhodně báječné výsledky na Hövelleru (podle energ. hodnoty tak tři až pět kilo denně), ale prostě bych to neutáhla Tak jasně, že si můžete spočítat, kolik kterého mysli nebo granulí byste musela krmit - však energetická hodnota je uvedená, průměry obilí jsou také známy. Někdy se samozřejmě nelze orientovat jen podle energetické bilance, ale většinou je otázka udržení "hůř krmitelného" koně právě otázkou dodané (a spotřebované) energie. Pokud by měl člověk podezření, že je chyba jinde, napoví pak rozbory krve nebo další vyšetření (metabolické poruchy, vředy, alergie, zuby, stav TT...).
Nyní přidávám koním Pavo Vital a u Pava je poznámka, že pokud kůň o váze 600kg dostává méně jak 1,5 kg jádra, pak je vhodné přidat minvit. Starší kůň už hůře vstřebává, ale ani předávkování není dobré. Ono i to horší hojení rány může souviset s nějakým nedostatkem nebo nemocí (CS). Vitaplastin můžete vyzkoušet a třeba nějaké zlepšení nastane.
šimlík
napsal(a):
Nyní přidávám koním Pavo Vital a u Pava je poznámka, že pokud kůň o váze 600kg dostává méně jak 1,5 kg jádra, pak je vhodné přidat minvit. Starší kůň už hůře vstřebává, ale ani předávkování není dobré. Ono i to horší hojení rány může souviset s nějakým nedostatkem nebo nemocí (CS). Vitaplastin můžete vyzkoušet a třeba nějaké zlepšení nastane.
Kobyla dostává minvit. Je stará, potřebuje veškerou možnou podporu.
Jen zjišťuji, co vše je v nabídce a v jaké kvalitě.
Kobyla se hojí dobře, jen kdyby těm ranám dala tu možnost. Má 24 hodin denně čas na vymýšlení, jak si, už se hojící rány, opět rozdrbat do krve. Je silná muchařka. I přes deku se dorve do krve- druhá fotka.
Na první jsou hojící se rány na rozedřeném výžehu. Nechápu, který tupan dává číslo do míst, kde má být sedlo!

A sisi, zkoušela jste do KD zařadit nějaké postřehnutelné množství toho konopí?
Mělo to nějaký efekt?
napsal(a):
A sisi, zkoušela jste do KD zařadit nějaké postřehnutelné množství toho konopí?
Mělo to nějaký efekt?
Že by byla kobyla v rauši?
Konopí nežrala, konopím jsem mazala.
Jde o to, že na ni zabírají všechny mastičky a přípravky. Jen už má za těch 27 roků, co je na světě, ten zlozvyk, se drbat. Stále i v zimě. To ale nemá přes tlusté deky takové následky, jako přes síťovku.
Takže se rozdrbe, já poléčím, ona rozdrbe, já poléčím, .....
Je to boj.
S tím konopím jakože vnitřně. Ona je Linda taková "svá". Nemám odvahu ji nadrogovat, nevím, co by dělala, chodí tam i děti, ke koním.
Co letos docela pomáhalo, bylo mazání Killitch. Podařilo se mi uchránit ocas a hřeben krku devastaci. I nějaké žíně narostly. Ale i tak, se jí povedlo to, co je na fotce.
Pokud se objeví něco nového, vyzkouším. Ale kobyla nadále vítězí na celé čáře.
sisi - áno, prepočet zo statkových krmív na müsli samozrejme je, statkové vychádzajú ale lacnejšie, čo si budeme hovoriť.
Pokiaľ sa ale kŕmia iba statkové krmivá, kôň minerály potrebuje.
Obecne- staré kone by nemali už dostávať veľa Ca, kvôli obličkám, takže pozor na nejaké extra príkrmy vojtěškou + minerálka bohatá na Ca (býval tuším šialený pomer Ca:P v mivit od Equistra).
Vstrebávanie živín už je zhoršené, môžu byť deficitní na vit. C.
To, že sa škrabe aj cez zimu rozhodne nie je zlozvyk!
Čo vlastne teraz dostáva?
Hucul je pripravený na zimu dokonale :D
sisi58
napsal(a):
Jde o to, že na ni zabírají všechny mastičky a přípravky. Jen už má za těch 27 roků, co je na světě, ten zlozvyk, se drbat. Stále i v zimě. To ale nemá přes tlusté deky takové následky, jako přes síťovku.
Je to boj.
S tím konopím jakože vnitřně. Ona je Linda taková "svá". Nemám odvahu ji nadrogovat, nevím, co by dělala, chodí tam i děti, ke koním.
Co letos docela pomáhalo, bylo mazání Killitch. Podařilo se mi uchránit ocas a hřeben krku devastaci. I nějaké žíně narostly. Ale i tak, se jí povedlo to, co je na fotce.
To drbání v zimě může souviset s krmením obilovinami o kterých se ví, že zhoršují muchařinu, nejlepší by bylo přejít na bezobilnou krmnou dávku + spirulinu
mulan
napsal(a):
To drbání v zimě může souviset s krmením obilovinami o kterých se ví, že zhoršují muchařinu, nejlepší by bylo přejít na bezobilnou krmnou dávku + spirulinu
Tiež si to myslím, že to súvisí s ovsom a jačmeňom.
Spirulina - mno, k tomu sa nevyjadrím.
Pre muchárov na zimu mám skúsenosť s Dromy Dermacare, ktorý kone dostávali už od januára, lenže tento produkt v ponuke na stránke už žiaľ nevidím :/
Všeobecne- zdravá koža =omega 3 kyseliny, biotín, Zn, Cu, organická síra - teda MSM.

sisi58
napsal(a):
Je to boj.
Konopí se krmí ve formě otrub, které samozřejmě žádné psychotropní látky neobsahují. Naopak mají výborný poměr bílkovin a tuků a velmi malé množství sacharidů.

Horsana: Div tomu huculovi zadek ten ocas nevcucne!
Sisi: A jo, konopí do krmení jsem myslela prostě krmné konopí - semena. To se může krmit celé, mechanicky zpracované (loni v zimě jsem krmila, nevím, zda mělo efekt), ve formě výlisků, jak výše řečeno otrub, také pokrutiny (nevím, jaký je rozdíl mezi výlisky a pokrutinami), určitě se i extruduje, v podstatě stejně jako len nebo další olejniny. Muchařáci říkají, že má blahodárný vliv na muchaře skladbou aminokyselin a má to dobrý poměr omega tři a šest nebo tak.
Jinak na kůži krom toho, co psala Horsana, ještě béčka, čiže nějaké ty kvasnice, taky hojně doporučované. To všechno už máte proštudované, to je jasná.
Ja by som tým konopným otrubám dala šancu, zvlášť u koňa, ktorý trpí na kožné problémy.
Konopné otruby fakt drogy neobsahujú, keby obsahovali, tak sa nepredávajú. Nevyrábajú sa totiž z marihuny, teda konopy indickej, ale konopy siatej. Logicky, keďže tá marihuana sa nemôže pestovať legálne, však.
Buggyra - no, toho roku sa fakt vyžral, ale to iba preto, že na jeseň konečne pršalo a tráva bola dosť neskoro, zvyšok koní v stáde jeho genetickú výbavu nemá a sú v slabšej kondícii, vrátane chlaďasov.
Do jari to vyklepe, to bez obáv.
On má tiež letnú vyrážku, ale nejakým zázrakom má toho roku aj celkom ok hrivu, nič zo zdravých produktov nezožerie, iba ľan a ja prikrmujem iba v zime do skorej jari, inak nemá nárok a aj to je boj, lebo on by chcel jadro, s nejakou vojtěškou, či kvasnicami by mi hodil vedro do hlavy, odmieta aj minvit, mno, tak zatiaľ ho genetika snáď tou zimou prevezie, potrebovala by som do neho dostať aj selén, ale to je márny boj, zatiaľ.
Na Hané se konopí říkalo semenec. Protože když se tu v malém pěstovalo, tak právě na semeno. Po druhé světové válce se zprudka zvedl výskyt TBC a lékaři v sanatoriích dokrmovali tyto pacienty právě loupaným semenem konopí. Mělo to velmi příznivé efekty - jako že u nemocí vyčerpaných a až podvyživených těl. No a se vzrůstajícím blahobytem se na to pozapomnělo. Už se to krmilo jen papouškům ( a slepicím při poklesu snůšky v prosinci). No a dnes se k tomu vracíme... (dá se koupit např. v Albertu pytlíček loupaných semen, v regálu mezi slunečnicovým semínkem, mákem atd.)
mulan
napsal(a):
Milá Mulan, nebudu velkou kobylu trápit hlady jen proto, že nemá dostat obilí.
Nažraná = spokojená.
Nenažraná = nebezpečná. Ke koním nám chodí i děti.
Měla jsem fjorda, ten dostával hrst nějakého myslíčka, aby nezáviděl.
Ale kobylu na fotce nějakými slupkami, jadérky, či řezankou, krmit nebudu.
Horsana
napsal(a):
sisi - áno, prepočet zo statkových krmív na müsli samozrejme je, statkové vychádzajú ale lacnejšie, čo si budeme hovoriť.
Pokiaľ sa ale kŕmia iba statkové krmivá, kôň minerály potrebuje.
Obecne- staré kone by nemali už dostávať veľa Ca, kvôli obličkám, takže pozor na nejaké extra príkrmy vojtěškou + minerálka bohatá na Ca (býval tuším šialený pomer Ca:P v mivit od Equistra).
Vstrebávanie živín už je zhoršené, môžu byť deficitní na vit. C.
To, že sa škrabe aj cez zimu rozhodne nie je zlozvyk!
Čo vlastne teraz dostáva?
Hucul je pripravený na zimu dokonale :D
Oves + ječmen + trochu VOLLWERT pellets od St.Hipollitu, pro můj lepší pocit a minvit Reformin Plus. Stále ještě paběrkuje na trávě, ale už víc seno.
Žádná vojtěška.
Na ten Vitaplastin jsem se ptala, neboť ho má veterinářka na svých stránkách, tak mě to zajímalo.
Tak Linda je teď v nejlepší kondici za několik let. Jsem spokojená. A kupodivu i přes permanentní zadekování, narostla i zimní srst. A to i zespodu na břiše, což se nestalo, ani si už nepamatuji.
Asi bude tuhá zima.
Ani pes mi nepřelínává a to jsem měla každý rok před vánoci chlupy všude.
sisi, to máte aj v bežnom živote, takéto čierno-biele vnámanie všetkého?
Kôň sa dá nakŕmiť aj s minimom obilnín, ja by som nevedela spávať, keby si môj, v sezóne bez hmyzu rozškrabával nejaká boláky, kludne môže byť laergická na obilniny a vy celý ivot bojujete s alergiou na hmyzie uštipnutie a pritom má alergiu na kdečo v krmive, ktoré nechcete meniť z dôvodu, aby bola nažraná, čo sú to za argumenty?
Ja chápe, že sa človek zacyklí v niečom, ale...už je 21. storočie, je tisíc a jedna možností, ako manažovať alergikov.
A že je kobyla veľká a musí byť nažratá - no, úprimne, pri možnosti príkrmu 1 x denne - nic moc na chválenie.
Dávate sem staré fotky, nejaká aktuálna by nebola?
sisi58
napsal(a):
Nažraná = spokojená.
U lidí prý zabírá konopí vnitřně na lupénku.
Masti neměly takový efekt.
Třeba by to fungovalo.
napsal(a):
Horsana: Div tomu huculovi zadek ten ocas nevcucne!
Sisi: A jo, konopí do krmení jsem myslela prostě krmné konopí - semena. To se může krmit celé, mechanicky zpracované (loni v zimě jsem krmila, nevím, zda mělo efekt), ve formě výlisků, jak výše řečeno otrub, také pokrutiny (nevím, jaký je rozdíl mezi výlisky a pokrutinami), určitě se i extruduje, v podstatě stejně jako len nebo další olejniny. Muchařáci říkají, že má blahodárný vliv na muchaře skladbou aminokyselin a má to dobrý poměr omega tři a šest nebo tak.
Jinak na kůži krom toho, co psala Horsana, ještě béčka, čiže nějaké ty kvasnice, taky hojně doporučované. To všechno už máte proštudované, to je jasná.
Teď kobyla dožrala druhé balení Dromy Omega HEMP 3. Doporučil veterinář. Ale že bych na ní pozorovala nějaké změny? Asi spíš ne.
Kvasnice bych zkusit mohla, snad mi to bude žrát, je to princezna.
sisi58
napsal(a):
Oves + ječmen + trochu VOLLWERT pellets od St.Hipollitu, pro můj lepší pocit a minvit Reformin Plus. Stále ještě paběrkuje na trávě, ale už víc seno.
Žádná vojtěška.
Na ten Vitaplastin jsem se ptala, neboť ho má veterinářka na svých stránkách, tak mě to zajímalo.
Tak Linda je teď v nejlepší kondici za několik let. Jsem spokojená. A kupodivu i přes permanentní zadekování, narostla i zimní srst. A to i zespodu na břiše, což se nestalo, ani si už nepamatuji.
Asi bude tuhá zima.
Ani pes mi nepřelínává a to jsem měla každý rok před vánoci chlupy všude.
Tak ak je v dobre kondícii, tak fajn.
Mne kobyly pod dekami obrástli vždy tiež.
Vitaplastin neobsahuje selén a pomer Ca:P je skoro 4:1, nevhodné pre staré zvieratá, nešla by som do toho, je to taký trošku podradnejší výrobok, síce lepší, než nič, ale pri súčasnom výbere na trhu je toto proste low cost blbosť.
Arbora
napsal(a):
Ja by som tým konopným otrubám dala šancu, zvlášť u koňa, ktorý trpí na kožné problémy.
Konopné otruby fakt drogy neobsahujú, keby obsahovali, tak sa nepredávajú. Nevyrábajú sa totiž z marihuny, teda konopy indickej, ale konopy siatej. Logicky, keďže tá marihuana sa nemôže pestovať legálne, však.
Tak zkusit to můžu. Ta pětistovka mě nezruinuje. Kdyby mi někdo řekl, že zná dobrého zaklínače, povolám ho. Rve mi to srdce, když vidím, jak nemá trochu klidu.
Po Vánocích se to zlepší, to si už jen sem tam podrbe hlavu. No a s prvním hmyzákem to začne nanovo.
Ja mám pocit, že vy sisi, stále nerozumiete tomu, že obilie nie je to, čo koňa zasýti. Koňa zasýti predovšetkým vláknina. Zasýti ho to, že má v tenkom čreve pomaly a hlavne čo tráviť. Obilie prejde žalúdkom veľmi rýchlo a to, čo si vy predsavujete pod tým, že nebudete kobylu trápiť hladom, vôbec obilie nezabepečí. Samozrejme, kôň bude vyzerať dobre, prevažná väčšina to zvládne bez ujmy, ale naozaj, ako píše horsana, sme v 21. storočí, už dávno vieme, že kone žiadne obilie ku šťastiu nepotrebujú. A už vôbec nie vo veľkých objemoch.
Ps, tie "jadérka" majú často vyššiu energetickú hodnotu, než obilie. Ale viem, že to píšem opäť zbytočne.
Arbora
napsal(a):
Ja mám pocit, že vy sisi, stále nerozumiete tomu, že obilie nie je to, čo koňa zasýti. Koňa zasýti predovšetkým vláknina. Zasýti ho to, že má v tenkom čreve pomaly a hlavne čo tráviť. Obilie prejde žalúdkom veľmi rýchlo a to, čo si vy predsavujete pod tým, že nebudete kobylu trápiť hladom, vôbec obilie nezabepečí. Samozrejme, kôň bude vyzerať dobre, prevažná väčšina to zvládne bez ujmy, ale naozaj, ako píše horsana, sme v 21. storočí, už dávno vieme, že kone žiadne obilie ku šťastiu nepotrebujú. A už vôbec nie vo veľkých objemoch.
Ps, tie "jadérka" majú často vyššiu energetickú hodnotu, než obilie. Ale viem, že to píšem opäť zbytočne.
Edit - v hrubom čreve
Ja vôbec nemám problém naládovať koňa ovsom, ak to potrebuje, ale pri kožných problémoch, pretrvávajúcich mimo sezónu by mi vyskočil red flag na alergiu z krmiva, dá sa to testovať, dá sa nastaviť eliminačná diéta, dá sa kadečo, len musí byť vôľa.
Horsana
napsal(a):
sisi, to máte aj v bežnom živote, takéto čierno-biele vnámanie všetkého?
Kôň sa dá nakŕmiť aj s minimom obilnín, ja by som nevedela spávať, keby si môj, v sezóne bez hmyzu rozškrabával nejaká boláky, kludne môže byť laergická na obilniny a vy celý ivot bojujete s alergiou na hmyzie uštipnutie a pritom má alergiu na kdečo v krmive, ktoré nechcete meniť z dôvodu, aby bola nažraná, čo sú to za argumenty?
Ja chápe, že sa človek zacyklí v niečom, ale...už je 21. storočie, je tisíc a jedna možností, ako manažovať alergikov.
A že je kobyla veľká a musí byť nažratá - no, úprimne, pri možnosti príkrmu 1 x denne - nic moc na chválenie.
Dávate sem staré fotky, nejaká aktuálna by nebola?
Horsano, nedala jsem dotaz na vitamíny proto, abyste mě tu peskovala, jak krmím. Vy mou kobylu neživíte a nestaráte se o ni.
Nebýt mě, už by byla po smrti a ne, že se dožila 27 roků v plné síle, schopná vozit jezdce. A to v podmínkách, které nabízí ustájení v té perdeli, kde žijeme.
Váš názor na Vitaplastin jsem si přečetla a akceptuji ho.
Odpověděla jsem vám i na další příspěvek. A popřemýšlím o něm. Ale jinak nemáte žádné právo, mě kritizovat.
Fotka celé, nezadekované kobyly je z hezkého říjnového dne. Jak víc aktuální fotku chcete? Nemám ve zvyku lítat po pastvině a fotit kobylu ve všech polohách a postojích, abych to mohla dávat na FB.
Arbora
napsal(a):
No v tom případě,pokud není obilí na to, aby se kůň nažral, nějak nechápu, jak to zvládali a zvládají koně, co dělají v lese.
A taky nerozumím tomu, že je má kobyla hezky kulatá, i přesto, že to zatracované obilí dostává.
Asi čteme každá jiné články. Oves je na to, aby byl kůň živý, ječmen a kukuřice a olej na přibrání. Doteď to fungovalo. Něco se změnilo?
Pokud máte svého koně, dávejte mu, co chcete. Linda je moje a budu ji krmit podle svého. I když se to vám a Horsaně nelíbí.
Máte-li něco k VITAPLASTINU, napište. Děkuji.
Horsana
napsal(a):
Nuž, možno nebyť vás, bola by mŕtva a možno nebyť vás, mala by alergické prejavy pod kontrolou, aj v zime.
Podľa mňa vyzerá nic moc a zima ju riadne potrápi.
Alespoň se neschvátí, jako ten váš přežraný hucul. Mě peskujete, že špatně krmím. Vy máte tlustého hucula. Což je trestuhodné.
Huculové jsou velmi náchylní na schvácení. I IR jim hrozí. Nechejte si udělat krve, zda nemá už náběh. A chce to víc pohybu. Choďte s ním na procházky, když nejezdíte. Upevníte si i vzájemné pouto!
Jak se vám líbí, co jsem napsala? Určitě ne.
sisi58
napsal(a):
Alespoň se neschvátí, jako ten váš přežraný hucul. Mě peskujete, že špatně krmím. Vy máte tlustého hucula. Což je trestuhodné.
Huculové jsou velmi náchylní na schvácení. I IR jim hrozí. Nechejte si udělat krve, zda nemá už náběh. A chce to víc pohybu. Choďte s ním na procházky, když nejezdíte. Upevníte si i vzájemné pouto!
Jak se vám líbí, co jsem napsala? Určitě ne.
Môj hucul vyzerá presne tak, ako hucul, čo žije 24/7 pod šírym nebom pred zimou má vyzerať.
Cez zimu spotrebuje 30-50 kg zo zásob, ktoré si na jeseň nazhromaždil a pred pastvou má BCS 5.
On dokonale odráža to, čo bolo kedysi normálne - cez zimu sa schudlo to, čo sa do jesene pribralo.
Schvátený nikdy nebol a pri jeho pohybe v stáde na 25 hektároch sa nad nejakou prechádzkou môže iba pousmiať, je to záplavové územie, žiadna tráva pre produkčné dojnice, väčšinou bylinky, kríky a trávy, ktoré majú radi piesčitý podklad, je to pri rieke.
Pokiaľ by bola zima tak mierna, že by pred pastvou vyzeral ako teraz, riešila by som to, možno aj budem musieť, uvidíme na jar.
Jeho kondícia po zime, foto je z jari 2022, asi marec-apríl.
sisi58
napsal(a):
Nažraná = spokojená.
Kdo tady mluví o tom, že máte kobylu trápit hlady? Koně nakrmíte lépe bez obilí. Krmte si koně samozřejmě jak chcete i když ji tím nejspíš ubližujete.
sisi58
napsal(a):
Horsano, nedala jsem dotaz na vitamíny proto, abyste mě tu peskovala, jak krmím. Vy mou kobylu neživíte a nestaráte se o ni.
Nebýt mě, už by byla po smrti a ne, že se dožila 27 roků v plné síle, schopná vozit jezdce. A to v podmínkách, které nabízí ustájení v té perdeli, kde žijeme.
Váš názor na Vitaplastin jsem si přečetla a akceptuji ho.
Odpověděla jsem vám i na další příspěvek. A popřemýšlím o něm. Ale jinak nemáte žádné právo, mě kritizovat.
Fotka celé, nezadekované kobyly je z hezkého říjnového dne. Jak víc aktuální fotku chcete? Nemám ve zvyku lítat po pastvině a fotit kobylu ve všech polohách a postojích, abych to mohla dávat na FB.
Nebudu se vyjadřovat k tomu ostatnímu,ale jestli Vám veterinář píše,že by zvážil alergii na oves,ječmen....tak by mi zasvítilo a zkusila bych to.
Já také krmím bez ovsa,výživářka mi nastavila KD tak,že mám v kondici všechny koně a to mám i hodně špatně krmitelné.
Tak jen....já jsem ráda,že ještě vůbec nějaký veterinář je ochotný tady přispět.
Nekritizovala Vás. Jen se snaží poradit ze svých zkušeností hodnotné rady zadarmo.
Jestli nechcete slyšet názory jiných,nepište sem....
Alergénodiagnostika: https://www.genomia.cz/cz/test/eq-full-allergy/
Samozrejme, toto je iba základ, to najbežnejšie, s čím kôň môže prichádzať do styku, v skutočnosti je tých alergénov omnoho viac, no dávam to sem ako celkom užitočný odkaz.

Horsana
napsal(a):
Alergénodiagnostika: https://www.genomia.cz/cz/test/eq-full-allergy/
Samozrejme, toto je iba základ, to najbežnejšie, s čím kôň môže prichádzať do styku, v skutočnosti je tých alergénov omnoho viac, no dávam to sem ako celkom užitočný odkaz.
Míšo, jak moc jsou ty testy u koní věrohodné? U psů to valný význam nemá, funguje to stejně?
napsal(a):
Míšo, jak moc jsou ty testy u koní věrohodné? U psů to valný význam nemá, funguje to stejně?
Podľa toho, na čo sa testuje.
U tej letnej vyrážky to vychádza dobre a na základe vysokej pozitivity sa robí aj cielená imunoterapia, ktorá pri dodržaní všetkého ostatného dosť výrazne zmierňuje príznaky ochorenia - kone majú v sezóne hrivu aj chvost, predošlú sezónu pred terapiou nemali a boli strašne rozdrbaní.
Samozrejme potom nastáva také nejaké majiteľovo temno, kedy si myslí, že už to zvládli, že je to drahé a že to už bude dobré, že dajú repelent a bude dobre a zas je to horšie, to som mala možnosť vidieť viac krát, tento scénár.
Compliance majiteľov je dosť úbohá tak nejak všeobecne pri alergiách, zvláštne, zrejme pre jej špecifické prejavy a možnosť zlepšenia, kedy si laik myslí, že zviera je "vyliečené".
Ak vyjde nejaký potravinový alergén, tak nastúpi eliminačná diéta, práve tieto testy v Genomii sú fajn v tom, že sú tam tie statkové krmivá - ktoré sa proste dajú uberať, až vysadiť a potom nahradiť niečím iným, ak majiteľ kŕmi müsli, tak je to zložitejšie, no zase sú labáky, ktoré testujú na omnoho viac druhov krmív.
Tie roztoče - to nemám skúsnosť, mám s alergikom na peľ liesok, ktoré mrchy kvitnú ešte keď je vonku sneh a to mi došlo až keď prišla kobyla do roka a do dňa s tými istými príznakmi, kedy mala tak masívny opuch hrtanu, že sme sa žehnali, aby tomu nebolo treba robiť tracheostómiu, pretože to je jedna rabiátna sfiňa.
Tak mi napadlo, že to súvisí so sezónou a že to musí byť alergia, lenže na čo, keď všetko je ešte zakliate zimou...a vyšla som von si zapáliť a tam liesky s jahňadami
Tak to vyšlo krásne, kobyla má nejaký režim a lieky a odvtedy no problem :)