Ahoj,
mám takový problém a chtěla bych znát ještě pohled z jiných stran... Chodím jezdit k jedné trenérce, je dobrá, moc se mi ve stáji líbí, ale už je hodně stará. Momentálně zápasím s pobídkami do cvalu nebo do kontracvalu, kdy se mi to někdy podaří, někdy ne. Proč píši, že je stará, nechci to svalovat na trenéra, pořád se učím a hodně mi toho v ježdění ještě nejde, ale pokyn trenérky byl: pokud nacváláte na správnou nohu, zkraťte si vnější otěž, vyveďte ven a váhu přeneste ven, zatěžte vnější sedací kost a pobídněte vnitřní nohou... Snažila jsem se, kobyla pořád cválala kontra, pořád kontra (ona navíc na správnou nechce), pak už jsem se tam vyloženě kroutila, přenášela váhu úplně, nešlo to...Takhle to bylo několik hodin...
Poté mi jednu lekci řekla pro pobídku do cvalu na správnou nohu: zkraťte vnější otěž, váhu přeneste DOVNITŘ, pobídněte vnitřní nohou - což je něco úplně jiného, než říkala předtím - a hle, začalo mi to jít, obráceným postupem i do kontra a bylo po problému...
Jenomže ... Pak jsem v té samé stáji jela jinou kobylu o dost mladší, jemnější na pobídky. A zněl pokyn - zkuste kontracval.. Tak jsem pobídla stejně, jako mi fungovalo do kontra nakonec na té předchozí kobyle a ona na ten kontra nechtěla naskočit. Naskočila vždy na správnou nohu, přitom ona s tím nemá problém..
No trenérka zase radila ten původní postup, se kterým mi to na té předchozí kobyle nešlo: správný cval: váha ven, vnější otěž napnutá, vnitřní nohou pobídnout... Kontra: váha dovnitř, vnitřní napnutá, vnější nohou pobídnout... No já byla tak zmatená a rozhozená, že mi to prostě už nešlo.. Pak mi to z kroku párkrát zafungovalo, takže zřejmě je tato kobyla naučená na tuto pobídku.. Ale jak mi to nešlo, ona už byla naštvaná, rozbíhala se, já byla rozhozená, no bylo to v pr...
Ale já teď nevím, co mám dělat, čím se řídit, několikrát jsem si to chtěla nechat vysvětlit, už na mě kouká jak na debila, ale ona si neuvědomuje a nepřiznává si, že mi prostě někdy říká něco jiného ( je jí přes sedmdesát) už nemá cenu to dokola probírat..Tak to vidím i v tom trochu asi, i když je hodně schopná...Jinak je zlatá, mám ráda koně v té stáji a kromě tohodle učí dobře, nechci jít pryč, ale tohle je problém...
Přemýšlela jsem, četla v diskuzích, knížkách - každý to učí trochu jinak.
Je tedy možné - cválat si na té starší kobyle tím způsobem jak mi to vychází u ní a pak na té mladší kobyle dávat tu pomůcku jinak jak říká ted ta trenérka a prostě na to přijít jak to vychází zase u ní ? Přemýšlím, že to udělám asi takto... Nebo jak byste to udělali vy? Je nějaký z těch dvou postupů více profláklejší?
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://equichannel.cz/clanky/teorie-jezdeni/zaciname-jak-spravne-nacvalat
Dělala bych to tak, jak je popsáno v článku, to totiž respektuje biomechaniku koně.
Aby si kůň mohl totiž odrazovou nohou šlápnout dál dopředu, pod břicho, potřebuje, aby to břicho té noze "uhnulo". Tj. hrudník se musí zhoupnout od té odrazové nohy. Čemuž právě pomůžete tím, že zatížíte příslušnou (většinou tedy vnější) sedací kost, v zásadě i přenesení váhy do onoho třmenu pomůže.
Je proto dobrá vizualizační pomůcka - když si v sedu v přípravě na cval (tj. vnitřní noha více vepředu, vnější více vzadu) představíte, že budete cválat "do kopce", a tím pádem jakoby více zatížíte tu svoji "zadní" nohu (a tím pádem i tu odrazovou koňovu nohu).
Po nacválání bych osobně viděla rozumné sedět váhou co možná rovnoměrně (podle ohnutí koně pořád vnitřní noha vepředu, vnější vzadu, tak jak bude potřebovat kůň) a podpořit koně v diagonálním pohybu (kůň cválá v podstatě "po pleci").
Já si myslím,že tak nějak chápu,jak to trenérka myslí - samozřejmě,že pobídka do cvalu je "jedna".
Ale někdy,kdyý jezdec není na dostatečné jezdecké úrovni,tak se musí pobídky trochu přizpůsobit zkušenosti jezdce i koně. Takže to možná vypadá jako protichůdné informace,ale já v tom logiku věci vidím.
Být v absolutním klidu,mít koně na pomůckách a jen posunout holeň do vnitřního ohnutí je často nadlidský výkon ...natož učit se kontracval na pobídku.
Myslím si,že trenérka ví proč to dělá,ona vás vidí,pracuje s vámi již nějaký čas. My vám můžeme napsat korektní nacválání na správnou nohu popř.do kontracvalu,ale realita je často trochu jiná :)
Kdybych své trenérce nedůvěřovala,tak bych s ní nepracovala - u mě je to hlavně o důvěře,že ví proč to dělá a kam se chceme dostat. A to mi taky často řekne - hele,tohle není úplně korektní,ale v tuhle chvíli nejsi schopna ten cvik provést správně,takže začneme stavět tvoji dovednost tímhle způsobem a dostaneme se postupně až k výsledku

viz. buggyra...cval začíná od vnější zadní
to zatížení a přenášení váhy je jen opravdu v míře třeba trochu víc zatížit patu , spustit kyčel níž , prodloužit nohu, nikam se neposouvat, nevyklánět, nelámat v pase, zůstat nad středem koně, sedět rovně-nepředklánět...nic násilného . na vnější otěži jen naklopíte ruku dopředu, jako když ulíváte z hrnku vodu, nic se dozadu netahá (nezkracuje ve smyslu ruka vzad) ono je skoro lepší nic, než ty pomůcky přehánět, kobyla mi dobře a docela ochotně naskakuje do cvalu na správnou nohu z ustupování na holeň, jinak to taky mrskáme- do leva se kobyle nechce...
záleží na koni, jak je vyvážený, silný- každá zadní noha jinak nese,posouvá, na co je naučený...
Edit: nějak nechápu ten kontracval, buď to je přiježděný kůň a umí to a pak jo, ale smysl pro vás, když neumíte ani do směru mi uniká,
K te jedne pobidce - nekde jsem se docetla (a jsem lina hledat zdroj), ze nacvalat se da od vnitrni i od vnejsi nohy. Parkuraci primarne pobizi vnitrni, drezuristi vnejsi. A je pravda,ze v ruznych stajich mi tu pobidku vysvetlovali ruzne a i meli kone jinak naucene. Jestli kone opravdu zacinali cval jinou nohou, to nevim.
K dotazu autorky - pokud se usilovne snazite prenaset vahu a krivite se, nikam to nepovede (vlastni zkusenost). Zkuste spis ubrat a dat pomucky jemnejsi,zato korektni. Zkuste se zeptat tech jinych jezdcu,jak pobizi.

akscha
napsal(a):
K te jedne pobidce - nekde jsem se docetla (a jsem lina hledat zdroj), ze nacvalat se da od vnitrni i od vnejsi nohy. Parkuraci primarne pobizi vnitrni, drezuristi vnejsi. A je pravda,ze v ruznych stajich mi tu pobidku vysvetlovali ruzne a i meli kone jinak naucene. Jestli kone opravdu zacinali cval jinou nohou, to nevim.
K dotazu autorky - pokud se usilovne snazite prenaset vahu a krivite se, nikam to nepovede (vlastni zkusenost). Zkuste spis ubrat a dat pomucky jemnejsi,zato korektni. Zkuste se zeptat tech jinych jezdcu,jak pobizi.
kůň do cvalu od zádě ať vpravo nebo vlevo vždy musí nacválat od vnější zadní - říká se tomu nohosled, je to moment, když vysedáte na vnější přední v klusu a jdete nahoru, když jste v pracovním sedu je dobré si to odpočítat.

akscha
napsal(a):
S tím naprosto souhlasím. Čím víc se člověk snaží, tím je na koni křivější a tím je to samozřejmě horší.
Já jsem zvyklá na koně, kteří zaskočí na (mou) vnější nohu za podbřišníkem. Funguje mi to 40 let. A byli to koně drezurní i parkuroví. Případně kombinovaní. Na rekreační i nižší sportovní úrovni.
Záleží, jak je kůň naučen, některý na váhu ven, jiný dovnitř. Některý na vnitřní na podbřišníku, jiný zaskočí na pobídku vnější za podbřišníkem.
Kůň může zaskočit od vnější zadní (ideál), nebo od vnitřní přední. Ph. Karl preferuje sednout si ven, aby zaskočil odzadu. V parkurové stáji jsme dávali váhu dovnitř, pobídli vnitřní na podbřišníku a přizvedli se.
Vždy byl tedy kůň sestaven ke straně, na kterou chci zaskočit. Budete muset vyzkoušet u každého koně, jak ho to učili.
Zkuste juknout do Omylů moderní drezury a do Paalmanova Skokového ježdění (ten rozlišuje nacválání pro pokročilého koně a mladého). A zkoušejte. Ph. Karl řeší i kontracval.