Kopytní hematom

Oldenburkský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2023 12:14

Dobrý den,

Čtu Vás zde často, i když přispívám minimálně. Je tu dost veterinárních lékařů, můžu dotaz?

Klisna, 17 let, kopytní hematom (ne absces, při propíchnutí stříkala čirá krev pod tlakem) u kopytní kosti. Setkali jste se s tím někdo? Doba rekonvalescence? Je možné úplné uzdravení?

Kobylka je v plné péči vet (vet se radila, hematom je prý málo častý, zkušeností je málo). Kopyto se muselo řezat od chodidla. Teď má podkovu s krytkou a čekám na “zázrak”. Je to 2 měsíce od zákroku, stále pokulhává. Kontrolní rentgen je v plánu potom, co rána zcela odroste.

9.3.2023 13:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,

Čtu Vás zde často, i když přispívám minimálně. Je tu dost veterinárních lékařů, můžu dotaz?

Klisna, 17 let, kopytní hematom (ne absces, při propíchnutí stříkala čirá krev pod tlakem) u kopytní kosti. Setkali jste se s tím někdo? Doba rekonvalescence? Je možné úplné uzdravení?

Kobylka je v plné péči vet (vet se radila, hematom je prý málo častý, zkušeností je málo). Kopyto se muselo řezat od chodidla. Teď má podkovu s krytkou a čekám na “zázrak”. Je to 2 měsíce od zákroku, stále pokulhává. Kontrolní rentgen je v plánu potom, co rána zcela odroste.

To je dosť dlhá doba, hematóm pokiaľ sa vypustil a nebol infikovaný takto dlho koňa netrápi, RTG by som vôbec neodkladala, aby ste potom nezistili, že je tam lýza kosti...

Málo info o tom, ako a čím sa kôň liečil, ako a čím preväzy, režim, manažment, atď.

9.3.2023 13:17

Děkuji za reakci. Zajistím rentgen co nejdřív.
Léčba po zákroku ATB + klid na boxu + zábal kopyta s betadine - výměna denně, postupně od den. Poslední měsíc (po nakuti) chodí samostatně do výběhu na cca 3h denně. Denní kontrola kopyta pod krytkou.
Kobyle se po vypuštění hodně ulevilo. Ale pajdá lehce furt no. 😐

9.3.2023 13:22
9.3.2023 13:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ještě RTG:

Hm a ona už mala niekedy problém s kopytom, alebo nejakým záhadným krívaním?

Nuž, podkovu má s krytkou, ktorá sa dá odšrubovať? V štýle "hospital plate"?

Hojilo sa to pod tlakom?

9.3.2023 13:48

Ještě RTG:

Horsana je mnohem větší odborník, určitě odpoví.

Za sebe vidím kopyto úzké v patkách. A jsem na rozpacích z RTG - kopytní kost má takový zvláštní tvar.

9.3.2023 13:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Za sebe vidím kopyto úzké v patkách. A jsem na rozpacích z RTG - kopytní kost má takový zvláštní tvar.

No to práve že nie som, ale kopytná kosť nemá vykreslený hrot, rozhodne nie tak, ako je to bežné.

Má skostnatené chrupavky, ale tak to nie je zas nič tak neobvyklé.

9.3.2023 13:54

Ta první fotka je totiž z nějakého divného úhlu. Asi si chtěli zobrazit lépe to místo...

9.3.2023 14:07

Tady je vidět, že ta kost je trochu ohlodaná, no... Ale to může být vývojové nebo následkem čehokoli... Jestli je to probíhající proces, to by ukázal teda asi další snímek.

A jo, samozřejmě, těsné v patkách, no je otázka, jak moc je to zrovna pro toho koně problém.

9.3.2023 14:16

"pecka" v kopytní kosti´= crena, dohledejte
souhlas s kometou, patky divné RTG, chybí snímek z boku, aby se vědělo, jak je na tom tloušťka chodidla, která asi nebude, nic moc , proto hematom, jaký má úhel kopytní kost (pozitivní-negativní) a ve vztahu ke stěně- viz. RTG z boku.
Pokud kopytář strouhá už tak slabé chodidlo je to zločin.

9.3.2023 14:19

Horsana napsal(a):
No to práve že nie som, ale kopytná kosť nemá vykreslený hrot, rozhodne nie tak, ako je to bežné.

Má skostnatené chrupavky, ale tak to nie je zas nič tak neobvyklé.

Já tam ten hrot taky postrádám. A zkostnatělé chrupavky rovněž nevidím jako hlavní problém.

9.3.2023 14:20

Tady je vidět, že ta kost je trochu ohlodaná, no... Ale to může být vývojové nebo následkem čehokoli... Jestli je to probíhající proces, to by ukázal teda asi další snímek.

A jo, samozřejmě, těsné v patkách, no je otázka, jak moc je to zrovna pro toho koně problém.

Za mě je ta kost ohlodaná dost. Mám trochu nakoukáno z pitevny.

9.3.2023 14:25

Rohový sloupek?

9.3.2023 14:30

Ano, je to vyndavací a zastamdací.

Úzké patky má - Le Patronka.

9.3.2023 14:33

Ano, je to vyndavací a zastamdací.

Úzké patky má - Le Patronka.

úzké patky nejsou fenomén Le Patronů, ale kopytní péčí.....

9.3.2023 14:46

Jsem to upravovala a vykoplo mě to…

Do dvou let, kdy jsem ji koupila, ty kopyta nikdo neupravoval 😐 Nicméně Le Patron špatný tvar a kvalitu kopyt předává. Jsem na ne zaměřena, tak vím.

Kulhání od kopyta pamatuji jednou v době, kdy skakala 140. Vyřešily to podložky.

Vloni chodila jen 115, v tréninku 130. Učí se od ni juniorka, nehonime ji, už vše umí.
Trénuji ji sama, tak vím.

Přidávám ještě nějaká RTG

9.3.2023 14:49

"pecka" v kopytní kosti´= crena, dohledejte
souhlas s kometou, patky divné RTG, chybí snímek z boku, aby se vědělo, jak je na tom tloušťka chodidla, která asi nebude, nic moc , proto hematom, jaký má úhel kopytní kost (pozitivní-negativní) a ve vztahu ke stěně- viz. RTG z boku.
Pokud kopytář strouhá už tak slabé chodidlo je to zločin.

Kopytář do chodidla nestrouhal. To my s Vetkou, když jsme lovily ten hematom.

9.3.2023 14:54

Ta první fotka je totiž z nějakého divného úhlu. Asi si chtěli zobrazit lépe to místo...

První rentgeny nic neukazaly, proto se pak lovilo v divnych uhlech.

Zkusím ještě jiný RTG, starší. Tuším z listopadu 22.

9.3.2023 14:58

Neviděla jsem těch kopyt a RTG moc, ale tady to na mě působí oukej... Počkám si, co řeknou ostatní, zase se něco třeba přiučím :-)

9.3.2023 15:08

Neviděla jsem těch kopyt a RTG moc, ale tady to na mě působí oukej... Počkám si, co řeknou ostatní, zase se něco třeba přiučím :-)

Díky. Uvidíme. Kontrolní RTG objednán, čekám na termín.

Jestli to nebude dobrý, tak mě klepne - nebo klepnu já ji a půjde do psích konzerv.

Blbej humor, vím, ale je to moje psycho-obrana.
Životní kůň, dcerky učitelka, asi chápete…

9.3.2023 15:14

Horsana napsal(a):
Hm a ona už mala niekedy problém s kopytom, alebo nejakým záhadným krívaním?

Nuž, podkovu má s krytkou, ktorá sa dá odšrubovať? V štýle "hospital plate"?

Hojilo sa to pod tlakom?

Ještě jsem neodpověděla na otázku, zda se to hojilo pod tlakem. Ne – tlakový obvaz nedoporučila vetka ani veterinář, se kterým konzultovala. Proč, to se mě neptejte. I když pár zkoušek ze zoologie mám, tak tomuhle fakt nehovím…

9.3.2023 15:37

První rentgeny nic neukazaly, proto se pak lovilo v divnych uhlech.

Zkusím ještě jiný RTG, starší. Tuším z listopadu 22.

Tady už hrot vidím. Ale stejně mi ta kopytní kost přijde nějaká porézní, rozplizlá, nevím.

Ale nejsem ortoped, tak můj názor není směroplatný.

9.3.2023 15:39

Obecně: kopytní mechanismus potřebuje tlak, uvolnění, tlak uvolnění aby fungoval, jinak pokud je stálý tlak, utlačují se zespoda cévy.
Ke kopytu, přední stěna je strašně dlouhá myslím, že je tam i pokles kopytní kosti,

9.3.2023 20:19

Díky. Uvidíme. Kontrolní RTG objednán, čekám na termín.

Jestli to nebude dobrý, tak mě klepne - nebo klepnu já ji a půjde do psích konzerv.

Blbej humor, vím, ale je to moje psycho-obrana.
Životní kůň, dcerky učitelka, asi chápete…

A poslat snímky do Brna a Heřmaňáku? Tam je větší koncentrace odborníků.

10.3.2023 11:33
Horsana

XXX.XXX.37.86

No a ako sa k RTG vyjadril ten, čo ho robil?

Škára by sa vždy mala hojiť pod tlakom...a ten defekt je už uzavretý? Lebo tam by už mali byť aspoň 2 MM rohoviny.

10.3.2023 11:39

A poslat snímky do Brna a Heřmaňáku? Tam je větší koncentrace odborníků.

Budeme teď dělat nové snímky. Asi bych se domluvila s veterinářkou, zda by to tam poslala k vyjádření. Nevím jak bych to mohla udělat sama coby majitelka pacientky.

Určitě s ní tuhle variantu proberu. Díky

10.3.2023 11:47

Horsana napsal(a):

Škára by sa vždy mala hojiť pod tlakom...a ten defekt je už uzavretý? Lebo tam by už mali byť aspoň 2 MM rohoviny.

Veterinářka se vyjádřila v podstatě jako vy zde – vidí tam kostnatění chrupavek, pórovitost koupitní kosti, nakonec tam vylezl i ten hematom.

Ale říkala, že nic z toho předchozího by nemělo dělat problémy - s ohledem k věku, těsným kopytům a využití ve vysokém sportu to asi může být známka opotřebení pohybového aparátu.

Dělali jsme svodné znecitlivění, z kopyta to rozhodně vycházelo. Pak jsme prorazili ten hematom.

Defekt už zarůstá. Rohovina se tam dělá. Na poklep ani palpaci nereaguje.

Ona celkově byla pěkně tajemná – vůbec nedávala najevo, kde jí to v tom kopytě přesně bolí. Palpační kleště na ni moc nefungovaly. Nechápali jsme to nikdo, ani můj dvorní kovář. Byl tady na vyšetření s veterinářkou.

10.3.2023 11:49

Horsana napsal(a):

Ještě k tomu tlakovému hojení. Veterinářka říkala, že to budeme balit jen klasicky, ne tlakovým obvazem. Neptala jsem se proč. Zkusím se zeptat, proč zvolila tenhle způsob. Díky

10.3.2023 11:51

Obecně: kopytní mechanismus potřebuje tlak, uvolnění, tlak uvolnění aby fungoval, jinak pokud je stálý tlak, utlačují se zespoda cévy.
Ke kopytu, přední stěna je strašně dlouhá myslím, že je tam i pokles kopytní kosti,

Díky za vysvětlení. Asi proto veterinářka zvolila balení klasické, ne tlakové.

10.3.2023 11:54

Ono jestli ten hematom byl pod dost velkou vrstvou rohoviny, tak ty kleště nemusely prostě udělat dost bodového tlaku - ten tlak se rozložil do větší plochy uvnitř kopyta, takže to prostě mohlo být "neprůkazné".

U nás (měli jsme loni absces pod střelkou) musela vetka vyloženě hryznout těma kleštěma zboku do jedné postranní rýhy a přímo se opřít o měkkou rohovinu střelky, aby kůň reagoval. Jinak bychom to ložisko nenašli...

10.3.2023 12:20

Budeme teď dělat nové snímky. Asi bych se domluvila s veterinářkou, zda by to tam poslala k vyjádření. Nevím jak bych to mohla udělat sama coby majitelka pacientky.

Určitě s ní tuhle variantu proberu. Díky

Snadno. Pokud si snímky zaplatíte, jsou vaše. A můžete si s nimi dělat, co chcete.

Tady jste je přece taky vystavila.

10.3.2023 12:25

Tady má pravdu Horsana. Škára musí bát pod stálým tlakem, jinak se nová rohovina nevytvoří.

Kopytní mechanismus zdravého kopyta je něco jiného.

10.3.2023 12:40

Snadno. Pokud si snímky zaplatíte, jsou vaše. A můžete si s nimi dělat, co chcete.

Tady jste je přece taky vystavila.

No to ano, ale to může každý jen tak zahlcovat kliniku soukromým laickým dotazem? Žila jsem v dojmu, ze neakutni stavy řeší s klinikou terénní vet.

10.3.2023 12:47

No to ano, ale to může každý jen tak zahlcovat kliniku soukromým laickým dotazem? Žila jsem v dojmu, ze neakutni stavy řeší s klinikou terénní vet.

Vím, že už to tady pár lidí řešilo.

Když je oslovíte se slušným dotazem, že máte ten a ten problém. Třeba i za finanční kompenzaci. Maximálně vám neodpoví.

10.3.2023 13:34
Horsana

XXX.XXX.37.86

Ještě k tomu tlakovému hojení. Veterinářka říkala, že to budeme balit jen klasicky, ne tlakovým obvazem. Neptala jsem se proč. Zkusím se zeptat, proč zvolila tenhle způsob. Díky

Nie tlakový obväz, iba tlak tam, kde bola porušená škára. Zmotok gázy v mieste defektu väčšinou stačí, na to už normálne obväz, papučky, hospital plate, izolepa, to je fuk.

10.3.2023 13:35
Horsana

XXX.XXX.37.86

S tým nebýva problém, väčšinou.

10.3.2023 14:15

Horsana napsal(a):
Nie tlakový obväz, iba tlak tam, kde bola porušená škára. Zmotok gázy v mieste defektu väčšinou stačí, na to už normálne obväz, papučky, hospital plate, izolepa, to je fuk.

Jo takhle, tak to měla.

Dávali jsme vrstvu několika gázových čtverců na dané místo přelité betadinou a přes to balili obvazem + navrch stříbrná páska.

Teď už dávám jen samotné čtverečky pod krytku podkovy.

10.3.2023 14:56

Já myslím, že tím "smotkem gázy" bylo myšleno nacpat prostě cosi do té díry, aby to dělalo ten tlak přímo v té díře (škára je pod rohovinou...). Pokud jste čtverce překládali přes celou díru (přes chodidlo), tak to nebude ono...

10.3.2023 15:21

Horsana napsal(a):

Vidíte, a tomu já říkám tlakový obvaz. Tak snadno dojde k nedorozumění.

10.3.2023 22:22

Doslova přitlačit něco na škáru, tak si myslím, že může dojít i k nekroze...a jestli něco má narůst, musí tudy jít krev. Vyplnit dutinu gázou nebo tamponem není tlakový obvaz.

Pro zadavatelku. tloušťka chodidla je slušná.
Docela by mne zajímalo, jak kopyta vypadají na pevném podkladu, prostě vyfotit kopyta z boku z pozice " na zemi" máte podkovy s čapkou ?

11.3.2023 08:22

Doslova přitlačit něco na škáru, tak si myslím, že může dojít i k nekroze...a jestli něco má narůst, musí tudy jít krev. Vyplnit dutinu gázou nebo tamponem není tlakový obvaz.

Docela by mne zajímalo, jak kopyta vypadají na pevném podkladu, prostě vyfotit kopyta z boku z pozice " na zemi" máte podkovy s čapkou ?

Jenže ta škára musí být v místě poškození rohového pouzdra pod tlakem, jinak novou rohovinu nevyprodukuje. A vyhřezne.

11.3.2023 09:15

Dobré ráno, ano, má podkovy s jednou čapkou. Během příštího týdne budeme překovávat, tak pak vyfotím? Teď už to má narostlé.

Jinak v mimosezoně běžně chodí bosa. Teďka teda né, kvůli tomu hematomu.

11.3.2023 09:22

Jenže ta škára musí být v místě poškození rohového pouzdra pod tlakem, jinak novou rohovinu nevyprodukuje. A vyhřezne.

Úplně všemu, co tady píšete, zcela nerozumím - nejsem veterinář. Ale asi jsme to blbě nedělali a nějaký tlak tam byl. Sice jsem neměla nic dávat přímo do rány, ale přes ránu byly gázové čtverce a až pak se to balilo. Nějakej tlak to tedy asi vyvinulo.

Když na to poklepu svýma dlouhýma umělýma nehtama, tak Rohovina tam je už docela pěkná 🙂

Ale pořád pokulhává, a to mě znervózňuje. Proto jsem tenhle dotaz vznesla, jak dlouhá může být v takovém případě rekonvalescence 😐

11.3.2023 10:17

To na špičce kopytní kosti.zen dolík. se dělá od čapky na podkově.ma určitě i v bílé care na špici kopyta takovy kulatý okrsek.hematom nebo absces může být z kousků kopytní kosti.....

11.3.2023 10:49
dsj

XXX.XXX.126.33

Mojí kobyle kdysi vet takhle rozvrtal chodidlo ve snaze najít absces - také těsně před špicí střelky a také z toho stříkala krev proudem, vet označil operaci za úspěšnou, i když žádný hnis nevytekl. Balilo se to do dehtového obvazu, nesměla se k tomu měsíc vůbec dostat špína ani vlhkost. Díra v kopytě byla znatelná cca půl roku a ještě po roce byla rohovina tenká - prohýbala se i při zatlačení palcema, navždy jí tam zůstala divná "hrbatá" rohovina. Kobyla sice chodila, ale už se nikdy nevrátila do plného zatížení, já to tenkrát vyřešla tak, že jsem jí zapustila a po roce se na ní rekreačně jezdilo na procházky.
nejsem vet, ale připadá mi, že na rtg má vaše kobylka odtáhlou kopytní kost od stěny - nepřipadá mi úplně rovnoběžná, tj. mohlo tam dojít k rotaci nebo k poklesu. Ale snad se vám vyjádří místní veti, já nejsem vet ani kovář a rtg vůbec nerozumím, tak to prosím vůbec neberte jako nějaký odborný názor.
Jinak já mám s abscesy zkušenost že je málokdy najdete kopytníma kleštěma - některý koně jsou tvrďáci a nedají moc najevo bolest a také si myslím, že vyšetřovat bolestivost kopyta kopytními kleštěmi je hodně podobné detektivní práci zubaře, když vás bolí zub dole, může vás ve skutečnosti bolet zub nahoře (vlastní zkušenost). Vet to prostě musí s kleštěma umět...
Co jsem několikrát zažila, že vet rozvrtal chodilo ve snaze najít absces, ale nakonec odrostlo v kopytě doupě nebo se absces provalil sám korunkou, nebo se našel absces při strouhání úplně jinde, než se vrtalo...nejčastěji vídám prohnisaný absces v patce.
Vaše kobylka má 17, a to bývá věk, kdy se snižuje regenerační schopnost kopyt, a začínají se ukazovat zanedbané záležitosti, které u mladšího koně jsou bez příznaků - u vaší kobylky to může být sečtení vlivu úzkých patek, atrofované střelky, asymetrie a kostnatění chrupavek a třeba i nějaké další, o kterých třeba ani nevíte... Ale jak píšu nahoře, nejsem vet ani kovář, tak snad se vám ozve někdo, kdo kopytařinu vyštudoval.
Docela by mě zajímalo jak se kopytní hematom projevoval? Byly nějaké viditelné otlaky na kopytě? Mám poměrně dost zkušeností s abscesy, ale kopytní hematom jsem nikdy neviděla, neznám ani z vyprávění...
Přeji hodně štěstí s léčbou a uzdravením kobylky.

11.3.2023 15:56

Několik názorů, a tlak na škáru je spíše škodlivý, ale asi chápu jak to myslíte, jako kdyby to bylo schovaný v kopytním pouzdře...no ale tam ten tlak je střídán s uvolněním....
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/abscesy-kopyta-priciny-a-lecba

o výhřezu jste se dočetla kde?

11.3.2023 17:35
dsj

XXX.XXX.126.33

Několik názorů, a tlak na škáru je spíše škodlivý, ale asi chápu jak to myslíte, jako kdyby to bylo schovaný v kopytním pouzdře...no ale tam ten tlak je střídán s uvolněním....
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/abscesy-kopyta-priciny-a-lecba

Verun, děkuji za vložení odkazu - moc hezký článek na téma abscesy.
Mě je nejbližší řešení abscesu nechat to vyhojit přirozeně, zkušenost mi říká že u nekovaných koní s fungujícím kopytním mechanismem je léčený absces větší průšvih, než neléčený. Ohledně jakéhokoliv řezání do chodidla (kromě odstranění mrtvé rohoviny) mám také jasno - mým koním bych nikdy nikomu nedovolila říznout do živého chodidla a absolutně nikdy ne v oblasti špice střelky. Zase ale prosim berte mě s rezervou, nejsem vet.
Ohledně abscesů u kovaných koní si vůbec netroufám mít nějaký názor, kovala jsem naposledy někdy v 90tých letech a při porovnání s bosonožstvím jsem kování vyhodnotila jako záležitost koním škodlivou stejně jako boxové ustájení.
Proto mě moc zajímá jak probíhal ten kopytní hematom, jaké to mělo příznaky, a jakým způsobem byla stanovená diagnoza a léčba? Bylo hematom vidět na rtg, nebo byly třeba modřiny - otlaky v tom místě, nebo se k tomu došlo přes diagnostiku bolesti přes kopytní kleště, nebo se to diagnostikovalo nějak jinak? Neptám se protože bych měla jakoukoliv snahu cokoliv kritizovat, jen jsem se s tím ještě nesetkala (jakože s krevním výronem jako s kapsou krve uprostřed kopyta).
Je mi dost podezřelé místo kde se hematom udělal a také je mi podezřelé vroubkování kopyta, ale z fotek si netroufám nic věštit... ale kdyby se mým koním udělalo takové vroubkování, tak už bych kolem nich běhala a řešila buď změnu úpravy, nebo přetížení, nebo krmení (byly nějaké další příznaky - průjem? nadměrné pocení? lenost a neběhání?), ve snaze předejít něčemu horšímu. Snad se paní majitelka ozve...

11.3.2023 19:29

dsj napsal(a):
Mě je nejbližší řešení abscesu nechat to vyhojit přirozeně, zkušenost mi říká že u nekovaných koní s fungujícím kopytním mechanismem je léčený absces větší průšvih, než neléčený. Ohledně jakéhokoliv řezání do chodidla (kromě odstranění mrtvé rohoviny) mám také jasno - mým koním bych nikdy nikomu nedovolila říznout do živého chodidla a absolutně nikdy ne v oblasti špice střelky. Zase ale prosim berte mě s rezervou, nejsem vet.
Ohledně abscesů u kovaných koní si vůbec netroufám mít nějaký názor, kovala jsem naposledy někdy v 90tých letech a při porovnání s bosonožstvím jsem kování vyhodnotila jako záležitost koním škodlivou stejně jako boxové ustájení.
Proto mě moc zajímá jak probíhal ten kopytní hematom, jaké to mělo příznaky, a jakým způsobem byla stanovená diagnoza a léčba? Bylo hematom vidět na rtg, nebo byly třeba modřiny - otlaky v tom místě, nebo se k tomu došlo přes diagnostiku bolesti přes kopytní kleště, nebo se to diagnostikovalo nějak jinak? Neptám se protože bych měla jakoukoliv snahu cokoliv kritizovat, jen jsem se s tím ještě nesetkala (jakože s krevním výronem jako s kapsou krve uprostřed kopyta).
Je mi dost podezřelé místo kde se hematom udělal a také je mi podezřelé vroubkování kopyta, ale z fotek si netroufám nic věštit... ale kdyby se mým koním udělalo takové vroubkování, tak už bych kolem nich běhala a řešila buď změnu úpravy, nebo přetížení, nebo krmení (byly nějaké další příznaky - průjem? nadměrné pocení? lenost a neběhání?), ve snaze předejít něčemu horšímu. Snad se paní majitelka ozve...

Dobrý večer,

snad odpovím na všechno, něco jsem tu už psala, ale asi na všechno. Možná se budu opakovat. Kdybych na něco zapomněla, klidně se ptejte znova 🙂

Kobylce se po posledních závodech udělala kolem střelu modřina. Byla viditelná asi dva dny. Kobylka lehce pokulhávala. První, co jsme si mysleli, byl absces. Kopyto se balilo, kobyla na to reagovala výrazným kulháním. Volala se vet s rentgenem. První rentgen neukázal nic. Pak přišla na řadu diagnostika svodným znecitlivěním. Kobyla reagovala na znecitlivění v patkách kopyta. Byli jsme si tedy jistí, že to jde odněkud z kopyta. Nikdo ale netušil, co to je.

Pak následoval druhý rentgen. Ten už ukázal výraznou kapsu. Až na základě téhle kapsy se do kopyta vrtalo. Kdybyste tu Kobylu předtím viděla chodit, brečela byste nad dní, jako jsem brečela já. Proto jsem to chtěla proříznout. Nemohla jsem ji nechat takhle trpět. Ona je typ koně, který je věčně akční. A teď polehávala. Nemohla jsem na to koukat.

Po proražení hematomu se jí výrazně ulevilo. Je veselejší. Chodí na 2 až 3 hod. denně ven. Ale pokulhává pořád.

Přikládám aktuální fotku chodidla.

Ještě dodám, že kobyla v mimosezoně chodí bosa. Žije v letní sezóně 24/7, v zimě 12/12. Je to polokrevná kobyla, 17 let. Po sportovní aktivní kariéře až do úrovně 140 měla 3 letou mateřskou pauzu (dala dvě kobylky). Během té doby byla bosa. Má těsná kopyta. Být naboso jí svědčí.

Kovali jsme až na tuhle sezónu, kdy se s dcerou opět dostávala do vyšších soutěžích – 115 a v tréninku víc.

12.3.2023 07:22

Úplně všemu, co tady píšete, zcela nerozumím - nejsem veterinář. Ale asi jsme to blbě nedělali a nějaký tlak tam byl. Sice jsem neměla nic dávat přímo do rány, ale přes ránu byly gázové čtverce a až pak se to balilo. Nějakej tlak to tedy asi vyvinulo.

Když na to poklepu svýma dlouhýma umělýma nehtama, tak Rohovina tam je už docela pěkná 🙂

Ale pořád pokulhává, a to mě znervózňuje. Proto jsem tenhle dotaz vznesla, jak dlouhá může být v takovém případě rekonvalescence 😐

Však jo. Přímo do rány ani nic dávat nemůžete. Teda nesterilního. Podmínku tlaku nejspíš splnily ty gázové čtverce.

12.3.2023 07:23

Na veterině.

12.3.2023 07:24

dsj napsal(a):

Naskočily vám stejné otázky jako mně. Akorát já mám delší dobu přemýšlení.

12.3.2023 07:29

Dobrý večer,

snad odpovím na všechno, něco jsem tu už psala, ale asi na všechno. Možná se budu opakovat. Kdybych na něco zapomněla, klidně se ptejte znova 🙂

Kobylce se po posledních závodech udělala kolem střelu modřina. Byla viditelná asi dva dny. Kobylka lehce pokulhávala. První, co jsme si mysleli, byl absces. Kopyto se balilo, kobyla na to reagovala výrazným kulháním. Volala se vet s rentgenem. První rentgen neukázal nic. Pak přišla na řadu diagnostika svodným znecitlivěním. Kobyla reagovala na znecitlivění v patkách kopyta. Byli jsme si tedy jistí, že to jde odněkud z kopyta. Nikdo ale netušil, co to je.

Pak následoval druhý rentgen. Ten už ukázal výraznou kapsu. Až na základě téhle kapsy se do kopyta vrtalo. Kdybyste tu Kobylu předtím viděla chodit, brečela byste nad dní, jako jsem brečela já. Proto jsem to chtěla proříznout. Nemohla jsem ji nechat takhle trpět. Ona je typ koně, který je věčně akční. A teď polehávala. Nemohla jsem na to koukat.

Po proražení hematomu se jí výrazně ulevilo. Je veselejší. Chodí na 2 až 3 hod. denně ven. Ale pokulhává pořád.

Ještě dodám, že kobyla v mimosezoně chodí bosa. Žije v letní sezóně 24/7, v zimě 12/12. Je to polokrevná kobyla, 17 let. Po sportovní aktivní kariéře až do úrovně 140 měla 3 letou mateřskou pauzu (dala dvě kobylky). Během té doby byla bosa. Má těsná kopyta. Být naboso jí svědčí.

Kovali jsme až na tuhle sezónu, kdy se s dcerou opět dostávala do vyšších soutěžích – 115 a v tréninku víc.

Minimálně vidím dlouhý střel.

Možná mi uniklo - byl veterinář - ortoped?

A rozšířím prvotní radu, která v různých vláknech už padla - ideál, odvézt koně na kliniku. Je tam nejenom dost lidí, ale i přístrojů a tím pádem větší možnost všemožných vyšetření.

Jinak chápu váš pocit bezmoci.

12.3.2023 21:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Škára sa musí hojiť pod tlakom preto, aby nedošlo k jej výhrezu a aby bola schopná produkovať plnhodnotnú rohovinu, keďže, logicky, pri vydlábnutí rohového chodila, alebo akejkoľvek časti rohového puzdra tento tlak mizne.
Tak isto preto, že všetko, čo je od karpu a tarzu dolu sa hojí hypergranuláciou, nie kontrakciou a práve tej hypergranulácii, až teda až výhrezu bráni ten tlak.

13.3.2023 07:01

Já dlouhý střel nevidím - standardně do dvou třetin délky chodidla, a když už teda k němu píšu, tak drobet váhám, že snad i by nemusel být tolik seříznutý (ale to je jen takový jako lehký pocit, nic, na co by stálo za to samostatně poukázat), ale samozřejmě to může být kvůli tomu kutání hematomu a nevím, třeba lepší hygieně rány, a tak...

13.3.2023 08:40

Minimálně vidím dlouhý střel.

Možná mi uniklo - byl veterinář - ortoped?

A rozšířím prvotní radu, která v různých vláknech už padla - ideál, odvézt koně na kliniku. Je tam nejenom dost lidí, ale i přístrojů a tím pádem větší možnost všemožných vyšetření.

Jinak chápu váš pocit bezmoci.

Dobrý den,

jeden z konzultujicích veterinářů je uznávaným ortopedem. Nechci tady jmenovat. Nezlobte se. Konzultovali to celkem 4 veterináři a další 3 kováři. Můj kovář / kopytář v problematickém případě vždy konzultuje s dalšími.

Během příštího týdne budeme Kobylku překovávat a mělo by dojít i na nové rentgeny, pak se o vše opět podělím.

Na kliniku jí vozit nechci. Počkám po dalším vyšetření. Ona je povahou dost svá a i já jsem povahou dost svá. Nechci ji ztratit z dohledu a chci mít nad situací přehled. Stáje máme vlastní, lidí kolem koní taky dost, jsem tedy schopná zajistit téměř jakýkoliv individuální režim, který kobyla potřebuje.

Samozřejmě, že bych byla ráda, kdyby se s dcerou ještě aspoň na sezónu vrátila do sportu. Ale když to nepůjde, tak to nepůjde a kobylka zůstane nejkrásnější ozdobou našich pastvin.

Pomohla by mi vlastně nějaká větší diagnostika toho místa? Je vůbec možnost do kopyta ještě více rýpat bez větších následků? Ve finále bych z ní stejně spíš udělala doživotního mrzáka…Taky už je to starší páka….

13.3.2023 08:46

Ještě jeden podotek.

Před zákrokem – proříznutím chodidla a vypuštěním hematomu – jí prosakovala celá korunka až do spěnkového kloubu a nasáklé byly trochu i šlachy. Teď po vyvrtání má obě nohy suché, čisté. Hojící se kopyto někdy o malinko víc hřeje, než druhá přední noha, někdy ne.

13.3.2023 09:56

Uvidíte podle toho RTG.

Klinika nemusí nutně znamenat tam koně dovézt a ustájit. Může to taky znamenat tam koně dovézt, nechat vyšetřit, odvézt. Případně pokud sportovala, určitě byla i na vícedenních závodech, umí přespat v cizím, tak by tam pobyla dva tři dny a jela zase domů. Tam jde v podstatě jen o vyšetření, přístrojové možnosti, případný zákrok.

Každopádně zahojené by to už dávno mělo být. Tak jestli se jí to třeba neobnovuje nebo se tam neděje ještě něco jiného... to stejně bez RTG nemá smysl předjímat.

Snad jí povolí více pohybu, to tomu kopytu podle mě pomůže nejvíc...

Jinak můžete zkusit ošetřit fyzio, po nějakém extra namáhání, pokud na nohu nedošlapovala, může být různě zatuhlá, bolavá, třeba to na kulhání pomůže. Mně loni fyzio srovnala koně během jednoho ošetření, nevěřila jsem vlastním očím, před kulhal (že to poznal i nekoňák), po nekulhal, prostě tak.

13.3.2023 14:06

jelikož má zkostnatělé chrupavky a kopyto nefunguje , nemůže našlapovat na prstní polštář, bere to úřes špičku, tu má dlouhou(si myslím, schválně změřte délku přední stěny kopyta ) , převalení celého kopyta přes takovou špičku je nápor na vnitřní struktury.... kopytářů a podkovářů máte hodně, ale nikoho netrápí ty kontrahované patky a skoro nepřítomnost rozpěrek? do skoků bych jí asi už nehnala, co jen drezůrování

ad. "tlakový " obvaz na škáru s případnou granulací(je to přímo i v publikaci s odrážkama) , já to taky četla ve spec. vet. chir. od Jurného a kol. ale platí to ještě?

13.3.2023 16:13

jelikož má zkostnatělé chrupavky a kopyto nefunguje , nemůže našlapovat na prstní polštář, bere to úřes špičku, tu má dlouhou(si myslím, schválně změřte délku přední stěny kopyta ) , převalení celého kopyta přes takovou špičku je nápor na vnitřní struktury.... kopytářů a podkovářů máte hodně, ale nikoho netrápí ty kontrahované patky a skoro nepřítomnost rozpěrek? do skoků bych jí asi už nehnala, co jen drezůrování

ad. "tlakový " obvaz na škáru s případnou granulací(je to přímo i v publikaci s odrážkama) , já to taky četla ve spec. vet. chir. od Jurného a kol. ale platí to ještě?

Dobré odpoledne,

smím se zeptat proč ten tón? Kováře mám jednoho, on konzultoval s dalšími nastalou situaci.

Zkostnatělé chrupavky – doteď nebyla rentgenována, protože nekulhala - Ty jsme objevili až teď. Nicméně dvojka. V jejím věku dle veterináře i Kováře zcela běžný nález.

Co se těsnosti kopyt týče – řešilo se to hodně v době, kdy skákala vysoké parkury. Roztahovací podkovy nepřicházely v úvahu, má strašně dlouhý cvalový skok, je schopná si podkovu udřampnout i se zvonem.

Nejlépe jí svědčí chodit bosa. Běžně chodí v mimosezoně bosa, ale to teď bohužel kvůli úrazu nejde.

Kupovala jsem jí jako dvouletou, do dvou let jí na kopyta nikdo nesáhl. Všichni mě zrazovali od koupě takového hříběte - Kopyta do té doby nikdy neupravovaná, na zadní noze obrovská pakost. Říkali mi, že horší hříbě jsem si vybrat nemohla. No já si to nemyslím do dneška a jestli už nebude na skákání je nám jedno. Výše jsem to taky psala.

Mě nezáleží na tom, jestli ještě bude skákat i když bych za to byla neskonale vděčná (je výborná učitelka). Mě nejvíc záleží na tom, aby jí nic nebolelo. Dcera má na závodění další 2 koně.

13.3.2023 16:19

Dobré odpoledne,

smím se zeptat proč ten tón? Kováře mám jednoho, on konzultoval s dalšími nastalou situaci.

Zkostnatělé chrupavky – doteď nebyla rentgenována, protože nekulhala - Ty jsme objevili až teď. Nicméně dvojka. V jejím věku dle veterináře i Kováře zcela běžný nález.

Co se těsnosti kopyt týče – řešilo se to hodně v době, kdy skákala vysoké parkury. Roztahovací podkovy nepřicházely v úvahu, má strašně dlouhý cvalový skok, je schopná si podkovu udřampnout i se zvonem.

Nejlépe jí svědčí chodit bosa. Běžně chodí v mimosezoně bosa, ale to teď bohužel kvůli úrazu nejde.

Kupovala jsem jí jako dvouletou, do dvou let jí na kopyta nikdo nesáhl. Všichni mě zrazovali od koupě takového hříběte - Kopyta do té doby nikdy neupravovaná, na zadní noze obrovská pakost. Říkali mi, že horší hříbě jsem si vybrat nemohla. No já si to nemyslím do dneška a jestli už nebude na skákání je nám jedno. Výše jsem to taky psala.

Mě nezáleží na tom, jestli ještě bude skákat i když bych za to byla neskonale vděčná (je výborná učitelka). Mě nejvíc záleží na tom, aby jí nic nebolelo. Dcera má na závodění další 2 koně.

vy z psaného textu poznáte tón? nebo jste se teď i zamyslela a zlobíte se i na sebe , zda je dál nutné koně využívat na vyšší parkury, jak stále píšete.

13.3.2023 17:04

Ad tlakový - ano, stále to platí.

13.3.2023 19:12
dsj

XXX.XXX.126.33

Dobrý večer,

Moc děkuji za popis. Zase jsem se dozvěděla něco nového. Snad jde jen o nějaké zranění díky třeba kopnutí do břevna, nebo dupnutí na kámen, tvrdého doskoku nebo něco podobného a postupně se to vstřebá a zůstane bez následků.
Kdyby byla vaše kobylka bosá, tak bych vám při modřině kolem střelu řekla, ať začnete pátrat kde se co páčí do kopyta, podle geometrie a způsobu růstu kopyt a také podle toho jak kobyla stojí a chodí. Ale měla jste veta ortopeda, tak tohle určitě sledoval.
Kdyby byla vaše kobylka bosá, tak bych vám řekla, že se mi nelíbí chodidlo téměř bez klenutí, které vidím na fotkách, ani u bosého kopyta by se mi nelíbila ani úprava rozpěrkek, které bych si vyhodnotila jako přerostlé.
Když jsem psala o vroubku na kopytě, ten by mi u bosého koně říkal že se v kopytě něco nekalého dělo a že to začalo odhadem před pár měsíci, možná 2-3-4měsíce (nevím jak rychle kobyle kopyta rostou).
Ale jak už jsem napsala, úpravě kovaného kopyta nerozumím, ke kovaným kopytům se obvykle vůbec nevyjadřuji, ale mě zaujal ten hematom uvnitř kopyta. Jestli vám kobylu ošetřuje ortoped a kovář s ním spolupracuje, tak věřím, že kobyla dostává tu nejlepší péči a zbytek nejspíš bude muset vyřešit příroda (a čas) - protože lékař léčí a příroda uzdravuje.
Líbí se mi jaký máte pro kobylku režim, myslím, že jí poskytujete ten nejlepší jaký sporťák může mít, to, že může být část roku 24/7 + nekovaná je skvělá zpráva, tady v okolí takový režim žádná komerční stáj neposkytuje a třeba je to první vlaštovka mezi sportovními stájemi a ostatní se časem přidají.
Moc vám držím palce, ať se kobyla zase dá do pořádku a nějaké mašličky ať si dcera letos přiveze.

15.3.2023 09:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ad tlakový - ano, stále to platí.

Teraz, v dobe, keď už je možné podkovy lepiť a kadejako tmeliť chodilo toto sa dá veľmi elegantne vyriešiť, no ale je to babračka a kováš musí mať tú hmotu a vedieť s tým robiť.

Abrečkovi sme lepili podkovy, to bol strašný oser, no ale účel to splnilo.
Keď som kováča prinútila urobiť Flóre hospital plate, lebo jej uvoľnil hnis z kopyta a mala tam dieru a vonku bolo bahno, tiež som videla, že by tam radšej nebol :D

26.3.2023 10:29

Dobrý den,

uzavírám toto téma neradostně. Má to tam zas..

Jediné řešení by bylo vybrat kopyto kolem útvaru úplně a doufat, že to tam znovu neporoste, že se podaří vybrat všechny buňky, které to způsobují.

Kopytní kost s největší pravděpodobností zasažená není. Když jsem se ptala, co to je, nedokázala mi VET odpovědět. S určitostí jde pouze říct, že kost to není, ale co je to za hmotu, to je otázka. Nicméně to bují a roste to tam.

Být kobylka mladší, jdu do toho. Ale teď už ne. Nechám ji v klidu dožít . Je jí 17 a ač to není žádný vysoký věk, pro takovýhle šílený zákrok s nejistým výsledkem, který by provázela dlouhodobá internace na boxe, bolesti, vysoký kast a nulový pohyb se mi to zdá dost.

Představa, že do toho jdu, a nakonec jí stejně celou bolavou a rozřezanou utrácím? Ne.

Užije si zbytek života ne naší pastvině v malém stádě . Jak se začne zhoršovat, vyřeším to. S veterinářkou jsme domluvené. Moje veterinářka byla trošku mým rozhodnutím zklamaná, ale majitel jsem já a po poradě s rodinou jsme se takhle rozhodli všichni.

Napadlo mě, až to nebude k žití a nechám jí odejít, nechat udělat pitvu toho kopyta. Je to vůbec reálné? Nebo ho darovat na výzkum? Fakt by mě zajímalo, co je to za svinstvo. Máme s kamarádkou její dvě dcery. I kvůli nim by to asi bylo dobré vědět. Takhle mi to jako laikovi přijde podobné benignímu nádoru. Ale těžko říct.

Jak na to?

26.3.2023 11:46

Dobrý den,

uzavírám toto téma neradostně. Má to tam zas..

Jediné řešení by bylo vybrat kopyto kolem útvaru úplně a doufat, že to tam znovu neporoste, že se podaří vybrat všechny buňky, které to způsobují.

Kopytní kost s největší pravděpodobností zasažená není. Když jsem se ptala, co to je, nedokázala mi VET odpovědět. S určitostí jde pouze říct, že kost to není, ale co je to za hmotu, to je otázka. Nicméně to bují a roste to tam.

Být kobylka mladší, jdu do toho. Ale teď už ne. Nechám ji v klidu dožít . Je jí 17 a ač to není žádný vysoký věk, pro takovýhle šílený zákrok s nejistým výsledkem, který by provázela dlouhodobá internace na boxe, bolesti, vysoký kast a nulový pohyb se mi to zdá dost.

Představa, že do toho jdu, a nakonec jí stejně celou bolavou a rozřezanou utrácím? Ne.

Užije si zbytek života ne naší pastvině v malém stádě . Jak se začne zhoršovat, vyřeším to. S veterinářkou jsme domluvené. Moje veterinářka byla trošku mým rozhodnutím zklamaná, ale majitel jsem já a po poradě s rodinou jsme se takhle rozhodli všichni.

Napadlo mě, až to nebude k žití a nechám jí odejít, nechat udělat pitvu toho kopyta. Je to vůbec reálné? Nebo ho darovat na výzkum? Fakt by mě zajímalo, co je to za svinstvo. Máme s kamarádkou její dvě dcery. I kvůli nim by to asi bylo dobré vědět. Takhle mi to jako laikovi přijde podobné benignímu nádoru. Ale těžko říct.

Jak na to?

Odpovím jenom na poslední odstavec.

Pitva samozřejmě lze. (profesionální deformace). Domluvila bych se s VŠV nebo Heřmaňákem. I je samotné by to mohlo zajímat.

A rozhodla jste se správně.

27.3.2023 14:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak to ma mrzí, tie RTG sú fakt škaredé :(

Vetka teda vylúčila keratóm?

Nie je kobylka náhodou biela?

27.3.2023 16:26

Horsana napsal(a):
Tak to ma mrzí, tie RTG sú fakt škaredé :(

Vetka teda vylúčila keratóm?

Nie je kobylka náhodou biela?

Keratom VET vůbec nezmiňovala. Nezdá se to být u stěny, je to u střelu. Asi by nenarostl takhle rychle znovu, nebo ano?

Kobyla je hnědka, všechny 4 nohy bílé.

28.3.2023 09:20

Nám ukazoval kovář na semináři fotky koně po schvácení, kterému se "zbláznila rohovina" a po čtyřech týdnech vypadalo kopyto jako rok neošetřované. Takže vůbec bych se nedivila, kdyby se to objevilo takto "v menším".

Přidejte reakci

Přidat smajlík