Dnešní ceny koní

Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lolilolilol

26.3.2023 20:19
Lolilolilol

XXX.XXX.235.143

Zdravím,

vím, že existuje odpověď - podívej se na bazoš, ale když řeknu svůj názor, spoustu konáku v okolí na mě vyvalí oči - myslím tím, jak se pohybují teď ceny koní. Tak nevím, jestli to nevidím přemrštěné. Tak se zeptám i tady - za jakou cenu se dnes v průměru pohybuje rekre kůň na hobby s původem, zdravý v tak akorát věku, třebas 10lety, a jaká je cena koní s potenciálem do sportu - například základně prijezdenych mladých, nebo pak také v akorát věku 10let co mají něco odskakano? Děkuji 😊

26.3.2023 20:35
kometa

XXX.XXX.147.163

Lolilolilol napsal(a):
Zdravím,

vím, že existuje odpověď - podívej se na bazoš, ale když řeknu svůj názor, spoustu konáku v okolí na mě vyvalí oči - myslím tím, jak se pohybují teď ceny koní. Tak nevím, jestli to nevidím přemrštěné. Tak se zeptám i tady - za jakou cenu se dnes v průměru pohybuje rekre kůň na hobby s původem, zdravý v tak akorát věku, třebas 10lety, a jaká je cena koní s potenciálem do sportu - například základně prijezdenych mladých, nebo pak také v akorát věku 10let co mají něco odskakano? Děkuji 😊

Za mě - zdravý rekre kůň 150 000, potenciál do sportu 250 000, odskákaný víc.

Kamarádka koupila loni nepolíbeného koně za 120 000.

Saga1

27.3.2023 07:41
Saga1

XXX.XXX.167.183

Loni přesně touto dobou nákup dvou kobyl. První ve věku 2 roky 8 měsíců, do budoucna braná jako hobby jezdecký kůň za 137 000,-. Druhá braná jako společník a na občasný zápřah ve věku 7 let za 40 000,-. Dle mne normální adekvátní ceny poplatné době. Teď po roce mohu říct, že to byl kauf století, kobyly 100%, splnily vše, co jsem od nich při koupi očekávala. Nákup u obou přímo od chovatelů, které jsem si našla na vlastní triko, žádný Bazoš.

Espadril

27.3.2023 09:17
Espadril

XXX.XXX.64.22

Presne jak pisou holky vyse.
Rekre (mozna nejaka vada, necisty rentgen,…), ale hodny, sveze nejezdce, v terenu je na nej spoleh cca 150 - 250
To je to co chce asi vetsina rekre jezdcu

S predpokladem do sportu kolem, znaly zakladni jizdarny 350 tis

Zaskakany = znaly skokove gymnastiky a prejde Z, mozna L 450 a vys

Hribe s obycejnym puvodem (myslim ale papirove samozrejme-vcetne rodicu, nikoliv nejaky nahodny krizenec) je kolem 100tis

A za co si priplatite? Za 100% zdravi, povahu, potencila do sportu, dneska lidi priplatej i za barvu :-)

Kazdopadne pocitate + obyc predkupni prohlidka a RTG - cca 30-50tis podle toho, jak to chcete mit precizni

JanaJanaJanaJana

27.3.2023 09:41
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Ok, beru v potaz, že s ebavíme o hotových koních.

Záleží, co je rekre kůň. Průměrný teplokrevník klidně i bez původu, valach, který je klidný, sveze mírně pokročilého jezdce a je relativně zdravý, to je dnes opravdu těch 150 000 Kč a více. Jenže rekre kůň může být i Andalusan nebo tinker, kteří jsou dneska v módě a tam půjdete s cenou ještě výš....anebo naopak hucul nebo obyč český chlaďas, kde se můžete dostat ještě pořád na cenu poloviční.
Takže to záleží, co hledáte a co je pro vás důležité.

Kůň s potenciálem do sportu je také velmi široký pojem, prve záleží jaký sport - ameriky se ještě pořád prodávají za víc, než kvalitní český teplokrevník. A pak plemeno.

Každopádně já tyhle nárůsty cen kvituji. A taky si stojím za tím, že se vyplatí nakupovat s rozvahu, ale nešetřit na kvalitě. Pravda, znám sice řadu lidí, kteří svoje miláčky koupili za pusu a dělají jim radost hromadu let, ale také dost těch, kteří byli napáleni nebo koupi uspěchali a ten kůň je vlastně pro ně jen trápení.

Espadril

27.3.2023 12:17
Espadril

XXX.XXX.8.237

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Ok, beru v potaz, že s ebavíme o hotových koních.

Záleží, co je rekre kůň. Průměrný teplokrevník klidně i bez původu, valach, který je klidný, sveze mírně pokročilého jezdce a je relativně zdravý, to je dnes opravdu těch 150 000 Kč a více. Jenže rekre kůň může být i Andalusan nebo tinker, kteří jsou dneska v módě a tam půjdete s cenou ještě výš....anebo naopak hucul nebo obyč český chlaďas, kde se můžete dostat ještě pořád na cenu poloviční.
Takže to záleží, co hledáte a co je pro vás důležité.

Kůň s potenciálem do sportu je také velmi široký pojem, prve záleží jaký sport - ameriky se ještě pořád prodávají za víc, než kvalitní český teplokrevník. A pak plemeno.

Každopádně já tyhle nárůsty cen kvituji. A taky si stojím za tím, že se vyplatí nakupovat s rozvahu, ale nešetřit na kvalitě. Pravda, znám sice řadu lidí, kteří svoje miláčky koupili za pusu a dělají jim radost hromadu let, ale také dost těch, kteří byli napáleni nebo koupi uspěchali a ten kůň je vlastně pro ně jen trápení.

Ano, pravda

Ja kdybych ted kupovala k tem svym dalsiho kone na to svoje 4x tydne do lesa ci na jizdarnu kdyz stihnu po praci, koukam rovnou po tech 150tis a vys. Nizsi cena ani nerozklikavam inzerat dneska…

Protoze si rovnou odpustim 1000 problemu viz diskuze tady-otresny a popravde me neprestane udivovat, co si lidi jsou ochotni koupit za kone-mrzaka protoze byl jen za 60 tis a to je kauf! nebo kone s vrozenou vadou jako spolecnika a nutej ho chodit pod sedlem chudaka, atd… stale jsou kapitolou vyrazeni dostihaci, protoze jsou levnejsi, ale jezdec vubec nevi, do ceho jde a neni schopen toho kone v klidu prejezdit, prijezdit a mit pohodu…misto trenera drcna s nim nekde za vsi po poli, fnuka na diskuzich a taha ho celou dobu za hubu za idelane nejaky poradne ostry udidlo… dotazy typu : jsem tezka na toho ponika vubec neberu v potaz, to je dalsi zlo…

Takova je doba… kdyz ted nemam na rekre krizence / kone tech 500tis - kupni cena, vet.prohlidka a rtg, vybavu a ustajeni, veterinare, kovare a trenera v pripade nedostarku zkusenosti tak si prosim toho kone nekupuju :-(

Lolilolilol

27.3.2023 15:29
Lolilolilol

XXX.XXX.235.143

Děkuji, přesně takovou představu jsem měla. Koupila jsem koně na rekre ježdění ČT kobylu s papirama - nebo i na hobby a takovéto ještě učení a sbírání zkušeností, která je zdravá, 9leta, za 160 000, ve stáji, ve které kůň je, na mě válí oči, jak draze jsem koupila. Přitom kůň jezden menší drezurky a před lety do ZL, tak mi to špatná cena fakt nepřijde, že spíš za míň je teď nemožné sehnat, ale ty reakce se kterými se setkávám.... Znejistela jsem, jestli mě teda nenatahli..

27.3.2023 16:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je skutočne naivné sa domnievať, že s vyššou cenou kupujete automaticky aj vyššiu kvalitu.

Lolilolilol

27.3.2023 16:37
Lolilolilol

XXX.XXX.235.143

A myslíte, že ty ceny stále porostou? Nebo je to strop či to zas spadne dolů?

Espadril

27.3.2023 18:57
Espadril

XXX.XXX.64.22

Lolilolilol napsal(a):
A myslíte, že ty ceny stále porostou? Nebo je to strop či to zas spadne dolů?

Pokud pujde dolu cena eletriny, ustajeni, krmiv, sena, nafty, celkove odchovu, pujdou dolu s cenou kovari a veterinari za svoje sluzby = mozna cena koni pujde jednou dolu :-)

27.3.2023 20:10
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Horsana napsal(a):
Je skutočne naivné sa domnievať, že s vyššou cenou kupujete automaticky aj vyššiu kvalitu.

No ale pokud byla provedená veterinární prohlídka koně při prodeji a bylo k tomu i několik RTG - tak nějaký předpoklad kvality tam bude. (ono i kvalitní ohybovky nejsou hotové za půl hodinky, takže to něco koštuje ;-))

27.3.2023 20:14
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Espadril napsal(a):
Pokud pujde dolu cena eletriny, ustajeni, krmiv, sena, nafty, celkove odchovu, pujdou dolu s cenou kovari a veterinari za svoje sluzby = mozna cena koni pujde jednou dolu :-)

Já myslím a doufám, že ceny dolů nepůjdou. Když si zavzpomínáte na poměr nákupní ceny koně a průměrné výplaty někdy v roce 1999, pak třeba 2009 a nyní... Tak ty ceny prostě musely jít nahoru. Navíc už není tolik levných koní z dovozu. Z Maďarska je risk babeziózy, v Polsku hodně chovatelů zestárlo a mladí se věnují něčemu lukrativnějšímu, dovoz z "Ruska" už nehrozí...

Neregistrovaný uživatel

27.3.2023 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Pipilota napsal(a):
Já myslím a doufám, že ceny dolů nepůjdou. Když si zavzpomínáte na poměr nákupní ceny koně a průměrné výplaty někdy v roce 1999, pak třeba 2009 a nyní... Tak ty ceny prostě musely jít nahoru. Navíc už není tolik levných koní z dovozu. Z Maďarska je risk babeziózy, v Polsku hodně chovatelů zestárlo a mladí se věnují něčemu lukrativnějšímu, dovoz z "Ruska" už nehrozí...

U shitek ne. Lukrativní zvěř se bude dát sehnat i tak. Byť složitějc

27.3.2023 23:08
verun

XXX.XXX.220.12

Ještě že jsem si tu kobylu před devíti lety koupila(25 tisc. ročka po Aristo Z), dneska bych si asi neškrtla.... a zemřela jako bezkoňá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 08:20

...a muj chlap si myslel, že když jsem před 4 lety kupovala hříbě za 5 tis EUR, tak kupuju nejdražší zvíře ve vesmíru...

28.3.2023 08:26
Arbora

XXX.XXX.134.47

Pipilota napsal(a):

Myslím, že lacné kone z Poľska, pokiaľ sa nebavíme o nejakých z trhov, sú už dávno iba nejaký mýtus a nie realita. Poliaci majú kvalitné a dobré kone a neboja sa za ne pýtať adekvátne sumy. Maďari to isté.

Ten voľný trh v rámci EÚ zdvihol úroveň chovu aj v krajinách bývalého východného bloku, dostuposť inseminácie, či embryotransferu zas umožňujú odchovať pôvodovo zaujímavé kone každému, kto chce. Otvorené hranice zas zabezpečia odbyt aj na západe, či aspoň testovanie výkonnosti. Takže logicky, tie ceny museli ísť hore. A nemyslím, že budú klesať.

28.3.2023 08:30
majkulka

XXX.XXX.152.184

Lolilolilol napsal(a):
Děkuji, přesně takovou představu jsem měla. Koupila jsem koně na rekre ježdění ČT kobylu s papirama - nebo i na hobby a takovéto ještě učení a sbírání zkušeností, která je zdravá, 9leta, za 160 000, ve stáji, ve které kůň je, na mě válí oči, jak draze jsem koupila. Přitom kůň jezden menší drezurky a před lety do ZL, tak mi to špatná cena fakt nepřijde, že spíš za míň je teď nemožné sehnat, ale ty reakce se kterými se setkávám.... Znejistela jsem, jestli mě teda nenatahli..

Trošku out ale musím reaguji jen na poslední větu Nenatáhli?? Cenu koně si přeci povětšinou určuje prodávavající a je na kupujícím, zda jí bude akcepovat. Také máme sem tam k prodeji nějakého koně a jejich cena je o dost vyšší než zmiňovaných 160 tis a asi by se mne "dotklo", kdyby o mě někdo psal, zda jsem ho nenatáhla. Nikomu přeci koně nenutím

28.3.2023 08:38
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Pipilota napsal(a):
No ale pokud byla provedená veterinární prohlídka koně při prodeji a bylo k tomu i několik RTG - tak nějaký předpoklad kvality tam bude. (ono i kvalitní ohybovky nejsou hotové za půl hodinky, takže to něco koštuje ;-))

Já mám za to, že tím byla myšlena základní cena koně, nikoli to pobíhání okolo. Že jako když budou prodávat koně za padesát (protože děda nesleduje ceny koní, tak je mu to jedno), tak kůň na kvalitě neztrácí (pokud u takového koně budete dělat veterinární prohlídku a ta vyjde dobře).

jarousek123

28.3.2023 09:12
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Využiju tématu a zeptám se. Přemýšlím o prodeji svého koně a zajímalo by mě, jakou byste u něj stanovili cenu.
Jedná se o 9letého valacha A1/1, nižší , ale pevné konstituce. Do 4 let zaběhl pár dostihů, pak si natáhl šlachu na LP, zaléčeno, dál už neběhal, od té doby nepravidelně šlapal hlavně pod dětmi na jízdárně, občas vyjížďka. Já jej mám rok, používám pouze jako rekreačního koně na vyjížďky. Nikdy na nohu nezakulhal ani neprojevil žádný diskomfort, 'banán' tam má, ale je to v klidu. Jinak je zcela zdravý (teda aspoň se nic neprojevuje), velmi dobře krmitelný, ustájen 24/7.
A teď to hlavní - povaha: přátelský, komunikativní kůň. A hlavně naprostý poklad pod sedlem. Zvládá chodit i sám, je to kůň pro svezení i naprostého začátečníka. Jaký chod mu určíte, takovým jde. V klusu ani ve cvalu nikam nepospíchá, i při honebním sedu, nenechá se vyhecovat, nevyhazuje, necapluje. Takovou povahu jsem sháněla hodně dlouho. Jak byste takového koně ocenili?

28.3.2023 09:53
kometa

XXX.XXX.224.101

Lolilolilol napsal(a):

Nemyslím, že vás natáhli. Pokud je kůň zdravý a takto přiježděný, je cena adekvátní.

Na reakce se vykašlete. Je to váš kůň a vaše peníze. A pokud jste spokojená, není vůbec co řešit.

28.3.2023 10:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...a muj chlap si myslel, že když jsem před 4 lety kupovala hříbě za 5 tis EUR, tak kupuju nejdražší zvíře ve vesmíru...

Toľko dali minulý rok za plemenníka hucula z Poľska

28.3.2023 10:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

3500-4000 eur stoja bežne chlaďáky, čo žijú v chlieve na reťazi, ale zase pracujú v lese, prípadne chodia nejaké furmanské súťaže, strašne by som chcela vidieť toho, čo si na predkúpne vyšetrenie dovlečie veta s RTG a urobia mu aj endoskopiu. Liečba prebieha priviazaním o hrušku, naliatím domácej do papule, prípadne oleja a strkaním cibule do predkožky a mrkvy do šušky....Nie, fakt si nemyslím, že kto má 4000 eur za koňa, že má, prípadne je ochotný investovať do jeho liečby.

Raz tak ale zablúdil na kliniku ujčik s percheronom, zdalo sa mu, že má slabý výkon a mal kráásnu RLN, celkovo tie percherony majú problém s dýchačkou.

Z Poľska sa dajú doviezť výborné zvieratá, potom je tu ale aj konská mafia, ktorá nazbiera za kamión pofidérnych zvierat, ktoré majú pas a väčšinou aj nejakú tú vakcínu tam, či veterinár na tej pečiatke existuje nikto neskúma, ani či sú tie vyšetrenia ozaj spravené z krvi toho koňa, nikto netuší, či náhodou nie je z Rumunska napríklad, pas je poľský, a ľudia si to rozoberú niekde na dvore pri hranici, samozrejme nie každý kôň to prežije, lebo podmienky, za ktorých prišli k nám sú príšerné, ale zase si človek, čo si kúpil nejakého čierneho Petra pomôže a odvezie do obratom na bitúnok, poľský, platia dobre.

28.3.2023 10:20

Raz tak ale zablúdil na kliniku ujčik s percheronom, zdalo sa mu, že má slabý výkon a mal kráásnu RLN, celkovo tie percherony majú problém s dýchačkou.

Co je RLN?

28.3.2023 10:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

Co je RLN?

Recurrent laryngeal neuropathy, degeneratívne ochorenie nervus laryngeus reccurens (fakt neviem ako je to česky), postihnutá je takmer vždy ľavá strana, ochorenie sa označuje aj ako pískanie, taký kôň je "pískač", hoci žiadne zvuky pri práci vydávať nemusí.

28.3.2023 10:44
kometa

XXX.XXX.224.101

Horsana napsal(a):
Recurrent laryngeal neuropathy, degeneratívne ochorenie nervus laryngeus reccurens (fakt neviem ako je to česky), postihnutá je takmer vždy ľavá strana, ochorenie sa označuje aj ako pískanie, taký kôň je "pískač", hoci žiadne zvuky pri práci vydávať nemusí.

Jó, hemiplegia laryngis alias poloviční obrna hrtanu. I u nás tomu říkáme pískání.

Probírám na patologii. A vždycky dávám k dobru koně na turistické jízdárně, který tím trpěl. Majitel si ho cíleně nechal, protože i když trochu trochu puloval, tak v půlce kopce nebo louky mu došel dech, takže sám zastavil.

JanaJanaJanaJana

28.3.2023 10:56
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
3500-4000 eur stoja bežne chlaďáky, čo žijú v chlieve na reťazi, ale zase pracujú v lese, prípadne chodia nejaké furmanské súťaže, strašne by som chcela vidieť toho, čo si na predkúpne vyšetrenie dovlečie veta s RTG a urobia mu aj endoskopiu. Liečba prebieha priviazaním o hrušku, naliatím domácej do papule, prípadne oleja a strkaním cibule do predkožky a mrkvy do šušky....Nie, fakt si nemyslím, že kto má 4000 eur za koňa, že má, prípadne je ochotný investovať do jeho liečby.

Z Poľska sa dajú doviezť výborné zvieratá, potom je tu ale aj konská mafia, ktorá nazbiera za kamión pofidérnych zvierat, ktoré majú pas a väčšinou aj nejakú tú vakcínu tam, či veterinár na tej pečiatke existuje nikto neskúma, ani či sú tie vyšetrenia ozaj spravené z krvi toho koňa, nikto netuší, či náhodou nie je z Rumunska napríklad, pas je poľský, a ľudia si to rozoberú niekde na dvore pri hranici, samozrejme nie každý kôň to prežije, lebo podmienky, za ktorých prišli k nám sú príšerné, ale zase si človek, čo si kúpil nejakého čierneho Petra pomôže a odvezie do obratom na bitúnok, poľský, platia dobre.

Vidíte. A v Čechách je u poctivých chovatelů pořád ještě možno koupit zdravé nezkažené, i když syrové zvíře - chlaďas, ještě pořád od 2 500 eur výš (mladý hřebec bez VZ, valach).
Jen hlupák kupuje za Vámi zmiňované ceny od pochybných týpků, kteří to takto provozují :)
Osobně bych od Poláka ani Maďara nekoupila nic, pokud by nešlo opravdu o prověřený chov i lidi. Jelikož to, co typově nabízejí, seženu i tady a má to tady historii, takže ty chovy jsou kvalitní.
Neříkám, že chovy kvalitní nemají taktéž, ale většinou co se sem dostane za koně, to nechcete.

28.3.2023 11:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Vidíte. A v Čechách je u poctivých chovatelů pořád ještě možno koupit zdravé nezkažené, i když syrové zvíře - chlaďas, ještě pořád od 2 500 eur výš (mladý hřebec bez VZ, valach).
Jen hlupák kupuje za Vámi zmiňované ceny od pochybných týpků, kteří to takto provozují :)
Osobně bych od Poláka ani Maďara nekoupila nic, pokud by nešlo opravdu o prověřený chov i lidi. Jelikož to, co typově nabízejí, seženu i tady a má to tady historii, takže ty chovy jsou kvalitní.
Neříkám, že chovy kvalitní nemají taktéž, ale většinou co se sem dostane za koně, to nechcete.

Tak to bol super kauf za 2500 eur dvojroček, zaťahaný, kupovali si ho otec so synom, jednoduchí ľudia, potrebovali koňa do lesa.

Akurát že mu teda po dni, čo ho mali doma začal z nosa tiecť tvaroh a mal 40 °C horúčku, majitelia spanikárili a priviezli ho na kliniku, šupajdil do infekčných boxov a chodilo sa k nemu v skafandri, kým sa vylúčil maleus a podobné lahôdky, nakoniec to bola "iba" tzv. prepravná horúčka, kedy si kone počas dlhých transportov nemôžu znížiť hlavu a prečistiť si priedušnicu.

Zvieratko bolo inak veľmi milé, bolo mu treba vyrezať z hlavy ohlávku a kvôli niečomu sme ho kúpali, snáď že mal švoly, alebo nejaká podlomy, už fakt neviem, len viem, že si kúpanie strašne užíval, bolo to už v teplých dňoch a tak si mohol užívať aj pohyb v trávnatom padoku, ktorým infekčná jednotka disponuje, bolo to milé zviera, ktoré malo našťastie miernu povahu a bolo to v podstate ešte žriebä, hoci mal 900 kg, tak ho všetky aktivity bavili (veľký predpoklad, že žil celý život niekde priviazaný k žľabu).

Nohy to nedávalo, to sme v sedácii horko ťažko urobili predné, zadné už neviem.

Koňa majú doteraz.

28.3.2023 11:17

Horsana napsal(a):

Hm koukám, že ti percheroni jsou taky pěkní dárečci...

28.3.2023 11:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Samozrejme aj u nás sú chovatelia, kde sa dá kúpiť surový kôň, čo žil v stáde v horách, muránsky chov ak má ročník na predaj, je okamžite všetko preč.

Hucula od Poliaka, či Maďara by som kúpila, no ten huculský svet je tak malý, že každý každého pozná a človek sa vie informovať.
A že si má človek urobiť od poľských koní krv sám, lebo potom to končieva EVA v chove a tak a Maďarsko babezióza, všetky HU importy ju majú, lenže sú to stále gravidné kobyly, takže zatiaľ sa nijako neliečia, lebo nemôžu.

28.3.2023 11:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Hm koukám, že ti percheroni jsou taky pěkní dárečci...

Tak všetky obrovité, narastené godziloidné kone sú tak trochu...divné :D

JanaJanaJanaJana

28.3.2023 11:31
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):

To ale i přerostlí chlaďasi z naší kotliny.
Já mám norika v lehkém typu a jsem za to ráda. V hobby se s tím dá v podstatě všechno.
Ale ty větší koně bych už pod sedlo netahala, je to skoro o ničem. To je fakt tak do zápřahu.

28.3.2023 11:32

Horsana napsal(a):

Narážela jsem spíš na zamořenost plemene PSSM, děs...

jarousek123

28.3.2023 11:41
jarousek123

XXX.XXX.152.71

jarousek123 napsal(a):
Využiju tématu a zeptám se. Přemýšlím o prodeji svého koně a zajímalo by mě, jakou byste u něj stanovili cenu.
Jedná se o 9letého valacha A1/1, nižší , ale pevné konstituce. Do 4 let zaběhl pár dostihů, pak si natáhl šlachu na LP, zaléčeno, dál už neběhal, od té doby nepravidelně šlapal hlavně pod dětmi na jízdárně, občas vyjížďka. Já jej mám rok, používám pouze jako rekreačního koně na vyjížďky. Nikdy na nohu nezakulhal ani neprojevil žádný diskomfort, 'banán' tam má, ale je to v klidu. Jinak je zcela zdravý (teda aspoň se nic neprojevuje), velmi dobře krmitelný, ustájen 24/7.
A teď to hlavní - povaha: přátelský, komunikativní kůň. A hlavně naprostý poklad pod sedlem. Zvládá chodit i sám, je to kůň pro svezení i naprostého začátečníka. Jaký chod mu určíte, takovým jde. V klusu ani ve cvalu nikam nepospíchá, i při honebním sedu, nenechá se vyhecovat, nevyhazuje, necapluje. Takovou povahu jsem sháněla hodně dlouho. Jak byste takového koně ocenili?

Ještě bych dodala, že ve stádě je nekofliktní, ale není ani otloukánek.

JanaJanaJanaJana

28.3.2023 11:46
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

jarousek123 napsal(a):
Ještě bych dodala, že ve stádě je nekofliktní, ale není ani otloukánek.

Musíte vědět sama, na kolik si svého koně ceníte.
A ono to také není jen o tom za kolik, ale kam koně prodáváte, nebo jak se to alespoň jeví.

jarousek123

28.3.2023 11:59
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Eli, chci Tě poprosit, abys na šlahačku dala Vojtovi jen jednu kvalitní sladkost, případně nějakou minci do ruky. Prosím ne plnou tašku🙏🏻

28.3.2023 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

To ale i přerostlí chlaďasi z naší kotliny.
Já mám norika v lehkém typu a jsem za to ráda. V hobby se s tím dá v podstatě všechno.
Ale ty větší koně bych už pod sedlo netahala, je to skoro o ničem. To je fakt tak do zápřahu.

Jj, veď ja tiež.

U nás godzily ani neberú do kopcov, iba po rovine s nimi robia a chodia na furmanské súťaže.

28.3.2023 12:10
jaruš87

XXX.XXX.185.145

jarousek123 napsal(a):
Eli, chci Tě poprosit, abys na šlahačku dala Vojtovi jen jednu kvalitní sladkost, případně nějakou minci do ruky. Prosím ne plnou tašku🙏🏻

🤣🤣🤣🤣

28.3.2023 12:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Narážela jsem spíš na zamořenost plemene PSSM, děs...

Aha, njn, tak toto som zakladačom cibule zatiaľ nedokázala ani len spomenúť, lebo nejak...eehm, nie sú vhodné slová na to, ono často tí ľudia majú IQ len o trošku nižšie, ako ten kôň...čím ich nechcem nijako haniť, tak to proste je.

Jediný chlaďas, ktorému bolo oficiálne diagnostikované PSSM1 skončil na poľskom bitúnku, nedokázali dodržať režim, aký by potreboval.

jarousek123

28.3.2023 12:17
jarousek123

XXX.XXX.152.71

jarousek123 napsal(a):

Prosím ignorujte, propsalo se mi to omylem místo do WhatsAppu sem, trapas🤦

Jinak já si takového koně cením hodně vysoko, ale právě mě zajímají názory, jaká je reálná cena takového zvířete. Samozřejmě chci, aby šel k někomu jako osobní kůň, určitě ne do žádné jezdecké školy apod.

28.3.2023 12:39

Horsana napsal(a):
Aha, njn, tak toto som zakladačom cibule zatiaľ nedokázala ani len spomenúť, lebo nejak...eehm, nie sú vhodné slová na to, ono často tí ľudia majú IQ len o trošku nižšie, ako ten kôň...čím ich nechcem nijako haniť, tak to proste je.

Jediný chlaďas, ktorému bolo oficiálne diagnostikované PSSM1 skončil na poľskom bitúnku, nedokázali dodržať režim, aký by potreboval.

Ale tak to pro toho koně byla jistě ta lepší možnost...

28.3.2023 12:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale tak to pro toho koně byla jistě ta lepší možnost...

Áno, on mal fakt problémy, potil, tuhol, bol veľmi zlý na ľudí....pritom kým robil v lese, tak nemal väčšie problémy, v hobby režime to už ale nezvládal.

28.3.2023 15:55
kometa

XXX.XXX.224.101

jarousek123 napsal(a):
Prosím ignorujte, propsalo se mi to omylem místo do WhatsAppu sem, trapas🤦

Jinak já si takového koně cením hodně vysoko, ale právě mě zajímají názory, jaká je reálná cena takového zvířete. Samozřejmě chci, aby šel k někomu jako osobní kůň, určitě ne do žádné jezdecké školy apod.

Můj čistě soukromý názor - 60 000.

jarousek123

28.3.2023 16:04
jarousek123

XXX.XXX.152.71

kometa napsal(a):
Můj čistě soukromý názor - 60 000.

Děkuji za názor, můžete prosím napsat, proč je podle Vás jeho cena tak nízká? Výše píšete, že zdravý rekre kůň za 150 000, co podle Vás tu jeho hodnotu snižuje? A prosím neberte to, že jsem uražená, to vůbec ne, žádné negativní emoce tam nejsou😉 Jen bych byla vděčná za zdůvodnění. Spousta lidí říká, že zdravý kůň plně spolehlivý v terénu se velmi cení (i mně to sem lidi psali, když jsem sháněla).

28.3.2023 16:10
kometa

XXX.XXX.224.101

jarousek123 napsal(a):
Děkuji za názor, můžete prosím napsat, proč je podle Vás jeho cena tak nízká? Výše píšete, že zdravý rekre kůň za 150 000, co podle Vás tu jeho hodnotu snižuje? A prosím neberte to, že jsem uražená, to vůbec ne, žádné negativní emoce tam nejsou😉 Jen bych byla vděčná za zdůvodnění. Spousta lidí říká, že zdravý kůň plně spolehlivý v terénu se velmi cení (i mně to sem lidi psali, když jsem sháněla).

Opět můj soukromý názor. Protože ten banán.

JanaJanaJanaJana

28.3.2023 16:19
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.56.114

jarousek123 napsal(a):

Osobně chápu zdravý rekre kůň jakože ujde pár denní puťák a neozve se mu zdraví. Nebo že může skákat v hobby.
Ty šlachy bývají svinstvo právě v té vyšší zátěži, kdy to není 3x týdně les na hodinu.

Já bych za něj dala max 80, pokud má opravdu dobrou povahu.

Espadril

28.3.2023 16:58
Espadril

XXX.XXX.64.22

jarousek123 napsal(a):

Jak pisi holky vise, za takoveho kone bych vic jak 70 nedala… plnasu stazenejch z drahy at A1/1 nebo klusalu “protoze neco” je na k prodeji nebo na inzerci mraky, vetsinou blbe jezditelnejch-tam je cena kolem 40ti… vy pisete ze je zlatej povahove a sveze zacatecnika, okej, tak pokud to tak je, muzete si tech 20prihodit :-) takoveho kone neprodate draz, pokud neni radne prijezdeny a nema nejaky to Z, L odchozeno

28.3.2023 19:25
akscha

XXX.XXX.26.89

Myslim,ze cenu taky srazi,ze je to A1/1. Lidi si pod rekre konem predstavuji polochladaka pro horsiho jezdce. Nas A1/1 mel jit pred par lety cca za 25 tis. Byl na tom zhruba jako ten vas (tj.taky problem s nohama),mel odchozenych par nizsich military, parkuru i drezuru (prijezden do Z/L), ale nebyl vyhravaci.

28.3.2023 20:34
majkulka

XXX.XXX.152.184

Osobně chápu zdravý rekre kůň jakože ujde pár denní puťák a neozve se mu zdraví. Nebo že může skákat v hobby.
Ty šlachy bývají svinstvo právě v té vyšší zátěži, kdy to není 3x týdně les na hodinu.

Já bych za něj dala max 80, pokud má opravdu dobrou povahu.

já bych za něj 80 nedala. Jak sama píšete - používá se jako rekre kůň. Není zmínka o tom, jak pravidelně, na jaké vzdálenosti, obtížnost terénu, váha jezdce. Šlachy jsou velké svinstvo a pár let, při malé zátěži mohou zůstat v klidu a pak najednou bum. Koník zřejmě neprošel žádnou větší veterinární prohlídkou, tudíž jeho nynější zdravotní stav je pouze hádání - nekulhá, je zdravej. Takže za povahu to vidím 50-60. A zcela určitě sono, rtg

jarousek123

29.3.2023 06:11
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Všem moc děkuji za názory. Vidíte, já tu šlachu za takový velký problém nepokládala, kolem sebe mám více koní s nějakým podobným moribundusem a v pohodě, on sám za ten rok neměl problém ani po tříhodinové vyjížďce. Kovář (ortopedický) i chiro to viděli, z jejich úhlu pohledu to momentálně nic nedělá, ale samozřejmě sono je sono. Asi si ho nechám pro představu udělat, ať vím, jak na tom je. Děkuji.🌷
Případně pokud k tomu budete mít ještě nějakou užitečnou poznámku, sem s ní, budu ráda😊

Saga1

29.3.2023 07:21
Saga1

XXX.XXX.167.183

No nevím, jestli moje poznámka bude užitečná , ale napíši svůj pohled člověka, co se dříve pohyboval v military a teď už "jen" lesojezdí. Jako první problém vidím také tu nohu a to proto, že jsem si sama kdysi (dobrovolně a vědomě) koupila koně s omezením, s tím že bude jen na rekre. Až časem se ukázalo, jak moc to omezení je vlastně velké a pak, jak kůň stárnul se logicky přidávaly další problémy, prostě s věkem, ale to, co si s sebou táhl od mládí se pochopitelně nezlepšilo, jen se to pomalu plíživě zhoršovalo. Proto jsem si koně, co jsem kupovala loni, nechala vyšetřit vrchem spodem, protože už jsem žádné omezení nechtěla. A přesně jak píší ženy nade mnou, hodně dělá i plemeno. A1/1 či ČT jsou přesně ta plemena, která bych na občasnou rekreaci nechtěla ani zadarmo! A to doslova, protože mi jeden valach ČT zadarmo nabízen byl, na první pokuk vypadal dobře, 15 let, snadno krmitelný, v celkem dobré kondici, majitelům zůstal jako pozůstalost a oni nevěděli, co s ním, ke mně se to dostalo přes kamaráda. Ale ani tak jsem si ho nevzala, protože ČT . Na military jsou tahle plemena absolutně skvělá, když se najezdí, je to paráda a pak velmi snadno fungují i jako hobby pod děcka a tak. Ale mít to doma za barákem jen tak, to ne. Většina současných lesojezdců potřebuje koně, kterého když vytáhne po zimě, klidně i po 4 měsících nicnedělání ven, tak aby to fungovalo, jako před těmi 4mi měsíci. Né, že se mě to pokusí na místě zabít, protože jaro, fůra energie, atd. A toto tahle plemena většinou spíše nesplňují, čest výjimkám. Proto všechno bych viděla cenu tak max do 60tis a ještě narazit na nadšence, který má z nějakého důvodu toto plemeno rád a upřednostní ho před jiným. Já zkušenosti s A1/1 mám a přesto bych mu přednost nikdy nedala. Tže tak. Malý vhled člověka, co loni kupoval a dost to "řešil".

29.3.2023 08:48
Arbora

XXX.XXX.134.47

Pokiaľ je vážne spoľahlivý aj pre dieťa v teréne, tak tých 80 by som videla reálne. Šlacha bohužiaľ cenu znižuje, limituje to minimálne v tom, že si ho nekúpi niekto, kto hľadá koňa do nízkeho športu, či učiteľa. Ako píšu ženy vyššie, minimálne to sono šlachy by bolo mať fajn pred predajom- ak to bol medzikosťák, tak by tá cena šla rapídne dolu. RTG by som už asi nechala na budúceho majiteľa.

Rekreačný kôň je totiž presne tá kategoória koní od "bývam vo výbehu a raz za týždeň idem von" až po "raz za mesiac preskáčem parkúr/drezúr/atď" a tá záťaž býva fakt rôzna. Kým u toho prvého by asi šťastne dožil dôchodku, v tom druhom prípade by sa mohol rozpajdať hneď po prvej zime.

jarousek123

29.3.2023 09:05
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Saga1
Arbora

Děkuji za další postřehy. V tomto případě se opravdu nejedná o exemplář "chvíli nic nedělal, takže se mě pokusí zabít". Teď jsem ho po 4 měsících vytáhla ven a byl jak beránek, takže opravdu vhodný pro nejezdce i děti. Jinak já osobně mám pro A1/1 velkou slabost a řekla bych, že nás je takových víc😉 V určitých ohledech jsou to dle mé zkušenosti tvrdí koně.

Nicméně pokud bych opravdu prodávala, prodám jej člověku, který chce parťáka na pohodové lesoježdění, na jízdárnu a do sportu (ani občasného) určitě ne...

JanaJanaJanaJana

29.3.2023 09:30
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Ještě podotknu, že cenu mu snižuje i to, že je prostě malý a drobný, jak píšete.
Obecně - nejen že jezdecká veřejnost jezdí čím dál tím hůře a méně, ale zároveň obecně jako celé lidstvo je vyšší/tlustší, tj. prostě těžší. A to se týká i žen. Už dávno neplatí, že průměrná ženská = 60 kg a výška 165 cm. A tím pádem kdo si takového koně pořídí? Jaká výseč lidí? Když si vezmete, že už je všude plno welsh kobů, haflingů lehkého typu, kteří se nesloží pod větším zadkem?

jarousek123

29.3.2023 09:40
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Rozumím, ale právě píšu, že je sice menší, ale poměrně pevné konstituce. Steeplař😉

JanaJanaJanaJana

29.3.2023 09:48
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

jarousek123 napsal(a):
Rozumím, ale právě píšu, že je sice menší, ale poměrně pevné konstituce. Steeplař😉

Jo, jenže i ten v tréninku měl pevná vypracovaná záda a lehkého jezdce, který uměl jezdit.
Když na něj bude sedat někdo pravidelně 70 kg a více + váha sedla a nebude s ním dělat na posilování zad, jak ten kůň bude vypadat za rok, za dva? A to ještě mluvím o jedinci, který si umí sednou na zadek a nebude koni do zad rycat. Prostě zase omezení.
Plus to, že neprodáte do sportu - byť hobby - zase omezení.
Ta šlacha sice přežila tři hodiny vyjížďku - ale dá víkendový vandr? Nebo jednou dvakrát týdně skokový trénink do metru? Nevíte. Takže zase omezení.
(My měli v rodině dva koně stažený s dostihů s podobným problémem a od cca 13ti výš se to začalo ozývat hodně. Prostě šlacha je fakt svinstvo).

Nemyslím to zle. A věřím, že to Vaše zvířátko je jistě i pěkný koník a miláček. Ale už jen z toho, co píšete, tam je prostě těch aspektů hodně.
Takže myslím, že 80 000 je slušná cena a budete si moct i vybrat, kam kůň půjde.

jarousek123

29.3.2023 10:00
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Jo, jenže i ten v tréninku měl pevná vypracovaná záda a lehkého jezdce, který uměl jezdit.
Když na něj bude sedat někdo pravidelně 70 kg a více + váha sedla a nebude s ním dělat na posilování zad, jak ten kůň bude vypadat za rok, za dva? A to ještě mluvím o jedinci, který si umí sednou na zadek a nebude koni do zad rycat. Prostě zase omezení.
Plus to, že neprodáte do sportu - byť hobby - zase omezení.
Ta šlacha sice přežila tři hodiny vyjížďku - ale dá víkendový vandr? Nebo jednou dvakrát týdně skokový trénink do metru? Nevíte. Takže zase omezení.
(My měli v rodině dva koně stažený s dostihů s podobným problémem a od cca 13ti výš se to začalo ozývat hodně. Prostě šlacha je fakt svinstvo).

Nemyslím to zle. A věřím, že to Vaše zvířátko je jistě i pěkný koník a miláček. Ale už jen z toho, co píšete, tam je prostě těch aspektů hodně.
Takže myslím, že 80 000 je slušná cena a budete si moct i vybrat, kam kůň půjde.

Moc děkuji za všechny postřehy, hodně mi to otevřelo oči. A určitě se necítím uražená či tak něco, naopak jsem všem moc vděčná za to, kolik lidí věnovali čas mi osvětlit spoustu aspektů. A mimochodem, těch 80 tisíc byla moje představa, takže vlastně fajn😉
Ještě bych Vás ráda poprosila, pokud tedy budete mít čas a chuť, jak se ta šlacha projevovala u Vašich koní?

JanaJanaJanaJana

29.3.2023 10:06
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

jarousek123 napsal(a):
Moc děkuji za všechny postřehy, hodně mi to otevřelo oči. A určitě se necítím uražená či tak něco, naopak jsem všem moc vděčná za to, kolik lidí věnovali čas mi osvětlit spoustu aspektů. A mimochodem, těch 80 tisíc byla moje představa, takže vlastně fajn😉
Ještě bych Vás ráda poprosila, pokud tedy budete mít čas a chuť, jak se ta šlacha projevovala u Vašich koní?

Kulhání: v přechodných obdobích - velké výkyvy teplot z tepla do zimy, práce na moc tvrdém povrchu nebo naopak když byl terén moc bahnitý a náročný...ale říkám, bylo to spíš k stáru.
Ale takhle, prostě nevíme, jestli ty problémy našich koní a Vašeho koníka jsou totožné...je to spekulace. A že ten Váš koník bude mít stejný život, jako ti naši. Prostě vycházím jen ze zkušenosti.

29.3.2023 10:30

Já bych to, dle popisu i reakcí, viděla na ideálního koně pro odrostlejší šikovné dítě, které přechází z poníka na většího koně. Jak píšete, je to spíš menší koník a i kvůli té šlaše by pro něj lehčí dítě bylo ok a on zase naopak pro dítě, kvůli povaze. A takoví koně se platí zlatem, takže si myslím, že ta Vaše představa o ceně je reálná. Inzerát bych psala právě v duchu "vhodný pro větší dítě". Na druhou stranu je otázka, zda by zvládnul nějaké hobby skoky apod., protože právě ty odrostlejší děti chtějí většinou závodit...

29.3.2023 12:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Presne to mi napadlo, že to je koník pre odrastenejšie dieťa, lenže deti chcú skákať, všetky, takže tam zase šľacha možno bude odmedzovať.

Inak moja kobyla má také špánky, že keď som videla RTG, tak som skoro omdlela+nejaké entezofyty, zaujímavé bolo, že nemala v o veku myslm 18 rokov vôbec skostnatelé kopytné chrupavky, to ma dosť prekvapilo.
Ona mala vždy na tarzoch krížové nálevky, veľké, po záťaži sa zväčšili iba mierne, vždy sa dramaticky zmenšili, keď kobyla konečne schudla.

Ale zase nikdy nekrívala, akurát chodila občas stuhnuto a dole kopcom v mimochode.

30 km zvládla ako nič, aj ako 16 ročná, aj vo vyššom veku, ale ja som na zlom povrchu zosadala, prípadne sme sa po ňom pohybovali iba krokom a všetko sa prispôsobilo jej, nie mne.

Ak má človek toho koňa rád, tak pre neho urobí prvé-posledné a kôň môže fungovať aj s nejakým nálezom, pokiaľ sa na to berie ohľad a človek koňa pozná, ale to u cudzích ľudí nikdy neviete, ako sa k nemu budú správať a úplne bežné sú situácie, kedy človek predal zlatíčko a noví majitelia z neho z pár týždňov spravili vybzíkanú trosku, bohužiaľ.

jarousek123

31.3.2023 09:06
jarousek123

XXX.XXX.152.71

Kulhání: v přechodných obdobích - velké výkyvy teplot z tepla do zimy, práce na moc tvrdém povrchu nebo naopak když byl terén moc bahnitý a náročný...ale říkám, bylo to spíš k stáru.
Ale takhle, prostě nevíme, jestli ty problémy našich koní a Vašeho koníka jsou totožné...je to spekulace. A že ten Váš koník bude mít stejný život, jako ti naši. Prostě vycházím jen ze zkušenosti.

Moc Vám děkuji za zkušenost, určitě začnu studovat, zda je možná nějaká prevence, výživa nebo tak... Třeba i speciální nakutí? Teď je naboso...

Horsana
Efe
I vám moc děkuji za Váš pohled🌷

31.3.2023 09:21
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Zase na druhou stranu, pokud je váš kůň zatím navenek zdravý (nekulhá), můžete mu nějakými nezvyklými zásahy (rovnáním kopyt, orto kutím, atd.) rozhodit jeho systém kompenzace, a rozkulhat ho...

Nevím, já se nějak spíš kloním k myšlence "když to funguje, nehrabej do toho"....

Myslím místo nějakých zásahů bude vhodnější tu nohu (nejlépe všechny) vizualizovat (sono, RTG), aby se vidělo, zda je vůbec zásah potřeba nebo bude potřeba do budoucna. A s nálezem ho potom můžete prodat s jistotou, že nový majitel bude vědět, co ho čeká.

Třeba budete mít nález relativně v pohodě a budete ho prodávat jako čupr zdravého za 120 tisíc

2.4.2023 16:57
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Mám dotaz.
Kolik by jste si řekli za tohoto koně?

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/166880491/mlada-klisna.php

Nechci na ni vydělávat ale nehodlám ji dát prvnímu vykukovi ( bohužel, už mi takovejch psalo hodně, stylem "zítra odvezu za 20t" a co je kůň zač mě nezajímá ).
Díky těm co ji zkoušeli, jsem musela teď volat chiro , která doporucila klid protože má klisna bolavá záda. Upozorňuji, že na ni seděli pouze 4lidi. My na ni nejezdime už téměř půl roku a předtím byla v pořádku ( na podzim bylo taky chiro ) a jezdila na ni zkušená 50kg holčina. Potřebuje nasvalit záda prací ze země.

2.4.2023 17:27
kometa

XXX.XXX.147.163

Nezzie napsal(a):
Mám dotaz.

Nechci na ni vydělávat ale nehodlám ji dát prvnímu vykukovi ( bohužel, už mi takovejch psalo hodně, stylem "zítra odvezu za 20t" a co je kůň zač mě nezajímá ).
Díky těm co ji zkoušeli, jsem musela teď volat chiro , která doporucila klid protože má klisna bolavá záda. Upozorňuji, že na ni seděli pouze 4lidi. My na ni nejezdime už téměř půl roku a předtím byla v pořádku ( na podzim bylo taky chiro ) a jezdila na ni zkušená 50kg holčina. Potřebuje nasvalit záda prací ze země.

V první řadě bych uvítala foto v zootechnickém postoji.

A upřímně, nevhodná do sportu, momentálně nevhodná i pod sedlo, možná HS..., to moc seriózních kupců nepotkáte. Kór v dnešní době.

Kdysi šli takoví plňasové za 15 - 20 tisíc. Když zdvojnásobím....

Espadril

2.4.2023 18:05
Espadril

XXX.XXX.64.22

Nezzie napsal(a):
Mám dotaz.

Tohle je dalsi pripad, co me lehce vytaci... Vlastnite kone = mate zakladni zkusenosti a znalosti ohledne chovu, pripadne si je aktivne doplnujete pod trenerem a kone mate ustajeneho k zkuseneho cloveka, od ktereho si tez neustale nasavate informace a vzdelavate se.

To tihle lidi-Vas trener pripadne zkuseny vedouci staje, ktery Vas i konika zna nejlepe-Vam nejlepe poradi s cenou kone i jak spravne vyfotit na inzerat-aby pro kupujiciho bylo co nejjasnejsi uz z fotek, co kupuje. Proto ty fotky k inzeratu vkladame preci :-)

2.4.2023 18:54
akscha

XXX.XXX.26.89

Jen ze zvedavosti - proc je nevhodna do sportu? Ma nejaky dalsi zdravotni nebo povahovy problem? Nebo je ten HS takovy problem? Protoze mlady zdravy kun by prece mel byt schopny nejake systematicke zateze, i kdyby slo jen o hobby parkury nebo treba nizke drezury.

Espadril

2.4.2023 19:47
Espadril

XXX.XXX.64.22

Presne… otresne napsany inzerat a fotky taky spatny… nezlobte se, ale takhle ne.

Proc tedy kone nedate do poradku zdravotne a fyzicky (vypada silene na fotkach), radne neprijezdite a pak neprodate normalne?

Nechapu to nejak

2.4.2023 20:23
lenacia

XXX.XXX.168.148

přesně tak,
První co kupující vidí sou fotky.
Standard je: portrét, postoj, pod sedlem/ ve skoku, případně jinak v pohybu.

další je pak přehledně napsaný inzerát. - používejte odstavce.

2.4.2023 20:28
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Ano, fotek jsem si vědoma. Ale text fakt nevím jak napsat. Přijde mi že čím víc napíšu, tím horší.
Mám ji jako společníka. Občas ji na vyjížďku ( před zimou ) do lesa vzala holčina. Teď když jsme ji chtěli aspoň lehce prijezdit, zjistilo se že má špatná záda... Věřte či ne, stačilo na to pár zájemců na vyzkoušení kobyly pod sedlem. Odděleně koně mít nemůžu a spolu být taky nemůžou, proto ji prodávám. Nechci mít neustále dokousanou svou kobcu. Takže na prodej i spěchám. Ale samozřejmě nechci aby se dostala k nějakému vych..can...kovi. Nebo prostě zavřít oči a prodat tomu co přijde a neřešit?
Jinak krom toho podezření na HS, který u nás projevil jednou cca 2min. na 1h vyjížďce jsme u ní nezažili. Pokud nevezmu do ruky repelent ve spreji, to pak hází hlavou hodně.
Jinak je kobyla zdravá.

2.4.2023 20:30
kometa

XXX.XXX.147.163

Nezzie napsal(a):
Ano, fotek jsem si vědoma. Ale text fakt nevím jak napsat. Přijde mi že čím víc napíšu, tím horší.
Mám ji jako společníka. Občas ji na vyjížďku ( před zimou ) do lesa vzala holčina. Teď když jsme ji chtěli aspoň lehce prijezdit, zjistilo se že má špatná záda... Věřte či ne, stačilo na to pár zájemců na vyzkoušení kobyly pod sedlem. Odděleně koně mít nemůžu a spolu být taky nemůžou, proto ji prodávám. Nechci mít neustále dokousanou svou kobcu. Takže na prodej i spěchám. Ale samozřejmě nechci aby se dostala k nějakému vych..can...kovi. Nebo prostě zavřít oči a prodat tomu co přijde a neřešit?
Jinak krom toho podezření na HS, který u nás projevil jednou cca 2min. na 1h vyjížďce jsme u ní nezažili. Pokud nevezmu do ruky repelent ve spreji, to pak hází hlavou hodně.
Jinak je kobyla zdravá.

Text mi osobně přijde v pořádku.

Ale sehnat takové kobyle dobrého majitele je trochu sci fi. Za mě.

Těžké rozhodnutí.

2.4.2023 20:41
Nezzie

XXX.XXX.236.222

kometa napsal(a):
Text mi osobně přijde v pořádku.

Ale sehnat takové kobyle dobrého majitele je trochu sci fi. Za mě.

Těžké rozhodnutí.

Mě už taky ..
Text jsem trochu upravila a zítra zkusím udělat lepší fotky i v z.postoji pokud počasí dovolí .

Espadril

3.4.2023 08:04
Espadril

XXX.XXX.64.22

Nezzie napsal(a):
Jinak je kobyla zdravá.

Hadam teda vasi situaci, kdyztak me opravte

Takze jste si kdysi koupila kobylu, co uz byla nejezditelna z duvodu bolavych zad atd, spatny vyzivovy stav, ktery jste nedokazala s vyzivarkou dat dohromady, atd?
Protoze tenkrat pri veterinarni prejimce Vam to Vase veterinarka rekla, ze kupujete kone ktery neni ok - ale brala jse ji jen jako spolecnika, takze jste ji vzala.

Proc teda na ni nechavate nekoho jezdit, kdyz znate jeji zdravotni stav, je bolava a uz vubec zajemce, ktery prijede na nemocneho kone? Chudak kobyla.

Hledate tedy kupce, co na ni nebude jezdit ale bude ji mit treba tez jako spolecnici ke konikovi a nebo sekacku-tim padem to napiste jako prvni vetu do inzeratu

A stejne budete doufat, ze si ji neodveze nejakej mag or, kterej ji bude jezdit i pres jeji bolesti a neznici ji uplne

Preju hodne stesti

3.4.2023 10:08
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Espadril napsal(a):
Hadam teda vasi situaci, kdyztak me opravte

Takze jste si kdysi koupila kobylu, co uz byla nejezditelna z duvodu bolavych zad atd, spatny vyzivovy stav, ktery jste nedokazala s vyzivarkou dat dohromady, atd?
Protoze tenkrat pri veterinarni prejimce Vam to Vase veterinarka rekla, ze kupujete kone ktery neni ok - ale brala jse ji jen jako spolecnika, takze jste ji vzala.

Proc teda na ni nechavate nekoho jezdit, kdyz znate jeji zdravotni stav, je bolava a uz vubec zajemce, ktery prijede na nemocneho kone? Chudak kobyla.

Hledate tedy kupce, co na ni nebude jezdit ale bude ji mit treba tez jako spolecnici ke konikovi a nebo sekacku-tim padem to napiste jako prvni vetu do inzeratu

A stejne budete doufat, ze si ji neodveze nejakej mag or, kterej ji bude jezdit i pres jeji bolesti a neznici ji uplne

Preju hodne stesti

Ne , takhle opravdu ne. A upřímně de..bila ze mě dělat nemusíte, když nevíte.

Koupila jsem kobylu s předpokládaným HS , s tím že to majitel nezjišťoval jestli to je opravdu HS.
Kobyla byla plně jezditelna pod sedlem. U nás chodila do terénu.
Udělala ji zuby abych vyloučila, že to je od toho. Později i chiro, jestli to nemá třeba z toho, že by ji něco bolelo. Vše proběhlo loni ( r 2022 )
Bohužel, potom že se mi neustále mlátí s druhou, tak jsem se rozhodla ji letos prodat. Protože druhá kobyla je pro mě důležitější.
Letos se na ni ještě ani nesedělo. Přišli zájemci a zkoušeli ji. Bohužel, se začala pod sedlem chovat úplně jinak než před zimou. A to i pod slečnou na kterou je zvyklá. Takže jsme zkusili teď znovu zavolat chiro. Ta přišla na to, co jsme si mysleli, bolí ji záda. Takže teď potřebuje klid a práci ze země.

3.4.2023 10:15
kometa

XXX.XXX.224.101

Nezzie napsal(a):

Koupila jsem kobylu s předpokládaným HS , s tím že to majitel nezjišťoval jestli to je opravdu HS.
Udělala ji zuby abych vyloučila, že to je od toho. Později i chiro, jestli to nemá třeba z toho, že by ji něco bolelo. Vše proběhlo loni ( r 2022 )
Bohužel, potom že se mi neustále mlátí s druhou, tak jsem se rozhodla ji letos prodat. Protože druhá kobyla je pro mě důležitější.
Letos se na ni ještě ani nesedělo. Přišli zájemci a zkoušeli ji. Bohužel, se začala pod sedlem chovat úplně jinak než před zimou. A to i pod slečnou na kterou je zvyklá. Takže jsme zkusili teď znovu zavolat chiro. Ta přišla na to, co jsme si mysleli, bolí ji záda. Takže teď potřebuje klid a práci ze země.

Chápu. Ale za těchto okolností je šance, že se dostane do dobrých rukou, opravdu mizivá.

3.4.2023 10:26
akscha

XXX.XXX.26.89

Presne. Pokud ji chcete prodat a ne dat jako chromou, meli byste prijit na to, jak je to presne s tim HS a zady. Da se to vyresit a kun bude fungovat normalne (tj. se vsim vsudy vcetne pripadneho sportu podle talentu kobyly) anebo ne? Ted je to postavene tak,ze vlastne nevite. A rozumny kupec musi spis pocitat s horsi variantou (tj.koby nepojizdna).

JanaJanaJanaJana

3.4.2023 10:27
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

kometa napsal(a):
Chápu. Ale za těchto okolností je šance, že se dostane do dobrých rukou, opravdu mizivá.

Uzavřu kruh - za chvíli budou koně stát tolik, že se lidi budou pomalu vracet k tomu opravovat si takovéto případy a přizpůsobí se jejich rytmu, osvěta už dle mého funguje dobře :D

Prostě za chvíli kdo bude toužit po koni a nebude moci dát z fleku 100 000 a víc, tak koupí i takového koně i přes finanční riziko.

Všichni totiž víme, že to funguje následovně: že i přes racionální důvody, proč koně nemít, si k němu většina z nás stejně proklestí cestu....prostě ta touha mít vlastní zvíře bude vždy silná, ať to stojí, co to stojí (jo, je to i.diotské, ale prostě to tak funguje). A ukažme si na ty, kdo si pořizovali bezproblémové zvíře, moc takových lidí neznám.

Takže já radím setrvat :D

3.4.2023 11:07
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Zkusím setrvat.
Nemám problém ji dát za to co píše Kometa. Mám problém, abych ji za měsíc neviděla za 5nasobek jako úplně super zvíře.

3.4.2023 11:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tá plňaska má kaprí chrbát, ten teda nezmizne ani po chiro, ani po ničom, proste ho má a môže, no nemusí robiť problémy, ale či cvičenie na tom niečo zmení, to fakt neviem...Problémy časom robiť skôr bude.

3.4.2023 11:18
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Horsana napsal(a):
Tá plňaska má kaprí chrbát, ten teda nezmizne ani po chiro, ani po ničom, proste ho má a môže, no nemusí robiť problémy, ale či cvičenie na tom niečo zmení, to fakt neviem...Problémy časom robiť skôr bude.

Aha, děkuji.
A můžu se zeptat z čeho to vzniká??? Nebo to může byt od narození . Upřímně se přiznám, že to nepoznám.

JanaJanaJanaJana

3.4.2023 11:20
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Nezzie napsal(a):
Aha, děkuji.
A můžu se zeptat z čeho to vzniká??? Nebo to může byt od narození . Upřímně se přiznám, že to nepoznám.

Je to od narození.
S tímhle pomůže kvalitní chiro.
Známá má kobylu s kapřím hřbetem a normálně ji jezdecký využívá.
Ale je potřeba nad míru běžného lesoježdění ten hřbet prostě cíleně posilovat.
Ale co platí na jejího koně, to nemusí na toho Vašeho.

3.4.2023 11:25
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Já tam tedy náběh na kapří hřbet taky vidím, trklo mě to na té fotce hned, ale nevíme, zda zrovna kobyla blbě nestála nebo se někde po něčem neoháněla atd. - proto poptávala kometa ten zootechnický postoj.

Na kapra je dobré sedlo na míru - no a samozřejmě zkušený sedlář, co ho postaví. To není vzít jednu z těch koster, co vypadla z linky a máme na skladě, a postavit na ní sedlo, to je vyrobit extra kostru.

3.4.2023 11:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nezzie napsal(a):
Aha, děkuji.

Môže to byť vrodené, aj získané, výbežky bedrových stavcov sú viac vystúple a tvoria tú typickú líniu kaprieho chrbta.
Ale zase- súdim podľa fotky, jednej a fotky hrozne klamú, niekedy.

No rozdiel v línii chrbta tých dvoch koní na foto je markantný.

Espadril

3.4.2023 12:30
Espadril

XXX.XXX.96.113

Nezzie napsal(a):

Tak jak tedy?

Koupila jste ji plně jezdutelnou=jezdila jste na ni a vše bylo ok.

Najednou jste na podzim přestala jezdit a do teď jste na něm nejezdila-proč?

Přijede kupec a vy ho necháte na kobylu sednout, ač nebyla půl roku pod sedlem-proč?

3.4.2023 12:55
kometa

XXX.XXX.224.101

Uzavřu kruh - za chvíli budou koně stát tolik, že se lidi budou pomalu vracet k tomu opravovat si takovéto případy a přizpůsobí se jejich rytmu, osvěta už dle mého funguje dobře :D

Prostě za chvíli kdo bude toužit po koni a nebude moci dát z fleku 100 000 a víc, tak koupí i takového koně i přes finanční riziko.

Všichni totiž víme, že to funguje následovně: že i přes racionální důvody, proč koně nemít, si k němu většina z nás stejně proklestí cestu....prostě ta touha mít vlastní zvíře bude vždy silná, ať to stojí, co to stojí (jo, je to i.diotské, ale prostě to tak funguje). A ukažme si na ty, kdo si pořizovali bezproblémové zvíře, moc takových lidí neznám.

Takže já radím setrvat :D

Já ano. Kupovala jsem koně, kterého jsem už pár let jezdila.

Teď mám druhého, situace se poněkud (velmi) změnila. I finančně. Upřímně - když nemám na koupi koně, nebudu mít ani na jeho provoz. Si myslím.

JanaJanaJanaJana

3.4.2023 12:57
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

kometa napsal(a):
Já ano. Kupovala jsem koně, kterého jsem už pár let jezdila.

Teď mám druhého, situace se poněkud (velmi) změnila. I finančně. Upřímně - když nemám na koupi koně, nebudu mít ani na jeho provoz. Si myslím.

Máte pravdu, v tom se shodneme.
Jenže ruku na srdce, funguje to trochu jinak, bohužel.

Espadril, myslím, že jste moc přísná.

3.4.2023 12:58
kometa

XXX.XXX.224.101

Myslím, že ne. Je jenom realistická. A ptá se otevřeně. A slušně.

3.4.2023 13:05
jaruš87

XXX.XXX.185.145

A ty kobyly se rubou az ted?predtim byl klid?

3.4.2023 13:27
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Espadril napsal(a):
Tak jak tedy?

Koupila jste ji plně jezdutelnou=jezdila jste na ni a vše bylo ok.

Najednou jste na podzim přestala jezdit a do teď jste na něm nejezdila-proč?

Přijede kupec a vy ho necháte na kobylu sednout, ač nebyla půl roku pod sedlem-proč?

Sama na ni nejezdím, prostě na to nemám čas. Jsem ráda, že občas vezmu svou kobylu.
Jezdila ji zkušená holčina občas prostě jen na couracku do lesa je tu kopcovitý terén.
Přestalo se jezdit, protože slečna začala mít zdravotní problémy a riskovat že se někde vyvrátí z koně v terénu...to nikdo nechce.
Ano moje hloupost, že jsem na ni nechala někoho sednout. Ovšem když přijde zájemce a sedne si na koně na cca půl hodiny ( občas ani to ne ) v kroku nepocitala jsem, že to bude takovýto problém. Ještě něco?

3.4.2023 13:33
Nezzie

XXX.XXX.236.222

jaruš87 napsal(a):
A ty kobyly se rubou az ted?predtim byl klid?

Více méně celou dobu. Prvně jsem doufala, že to je tím že si delší dobu zvyká. Pokud jsou v sezóně na trávě je klid. Jakmile dojde na seno ( a také zimou omezený prostor, aby vše nevydupaly ) už lítají chlupy. Pokaždé když už si řeknu "jeee, jsou v pohodě" protože spolu krásné žerou u jedné hromádky sena ( samozřejmě jich mají víc ) tak druhý den nastane praví opak.
Jsou už kvůli tomu i neshody doma.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2023 13:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Nezzie napsal(a):
Sama na ni nejezdím, prostě na to nemám čas. Jsem ráda, že občas vezmu svou kobylu.
Jezdila ji zkušená holčina občas prostě jen na couracku do lesa je tu kopcovitý terén.
Přestalo se jezdit, protože slečna začala mít zdravotní problémy a riskovat že se někde vyvrátí z koně v terénu...to nikdo nechce.
Ano moje hloupost, že jsem na ni nechala někoho sednout. Ovšem když přijde zájemce a sedne si na koně na cca půl hodiny ( občas ani to ne ) v kroku nepocitala jsem, že to bude takovýto problém. Ještě něco?

Nakrmit. Kondice nic moc jako.
Mozna nemocne zvire co vypada jak kdyby bylo mesic z koncentraku je zkazene a nervni. Jo vo to se lidi porvou. Bud handlíři nebo holsisky odkojeny Flickou a podobnejma kravinama

3.4.2023 13:44
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nakrmit. Kondice nic moc jako.
Mozna nemocne zvire co vypada jak kdyby bylo mesic z koncentraku je zkazene a nervni. Jo vo to se lidi porvou. Bud handlíři nebo holsisky odkojeny Flickou a podobnejma kravinama

Jako fakt je podle vás vychrtlá?

3.4.2023 13:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nezzie napsal(a):

Vychrtlá nie je, ale je to plňásek, citlivé zvieratko, nepracovala, stratila trošku svaly a hornú líniu, sedlo nemusí dobre sedieť, zrejme nebola dekovaná v zime (súdim podľa celkom hustého kožuchu), keď samastia vo výbehu, tak si niečo mohla natiahnuť a trochu to bolí, to sa proste nazbiera a výsledkom je, že je pod sedlom odporná.

Pastva je o chvíľu, čo tak si ju ešte nechať, trošku popracovať, nasypať jej nejaké ryžové otruby, možno nájsť niekoho na jazdenie a predať koncom leta?

Espadril

3.4.2023 16:20
Espadril

XXX.XXX.64.22

Nezzie napsal(a):

Souhlas, co Vam tu radeji. Kobylu nakrmte, najezdete a pred koncem sezony znovu nabidnete-s normalnima fotkama treba z tech treninku, v zootechnickem postoji, nazranou a nasvalenou atd.

Od kupujiciho vyzadujte licenci ZZVJ, pripadne at prijede s trenerem-ktereho si proverite v Jisu - zaklad co muzete pro toho kone pri prodeji udelat. Pak se stejne muze stat cokoliv a ani toto neni zaruka

Pokud ji chcete prodat ted, dejte ji za 15 a uz se nezajimejte, kdyz pro ni vic nejste ochotna udelat

Espadril

3.4.2023 16:37
Espadril

XXX.XXX.64.22

Prisna? Vam neni lito tehle koni, ze si je nekdo koupi, pak se na ne vyse re a pak hudruje? Ze ti kone maj hlad, dle fotek jsou v hodne spatnym stavu a k tomu vsemu si slecna mysli, ze si po pul roce nasedla a kupujici se skvele sveze. Me to hlava nebere a v tomhle budu prisna vzdycky

Ja sama jsem byla nucena letos prodat jednoho ze svych koni (finance a casove moznosti se vyrazne zhorsily) po 14 letech vlastnictvi a davala jsem se z toho dohromady mesic… nicmene kone jsem prodavala v top stavu, nasvalenyho a najezdenyho do stupne L. Takze kupujici prijel, svezl se, udelal vet check, RTG a odjel i s konem rovnou na pristi tyden do hobby soutezi. Nikomu nebudu brecet, ze sem nemela cas jezdit nebo ze sem nebyla schopna sehnat jezdce za sebe nebo ze sem nemela na zradlo…

Omlouvam se, ale tesim se, ze ceny koni pujdou nahoru tak, ze Tihle bezcitni lide bez zajmu o toho kone vymizi… :-(

3.4.2023 16:56
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Espadril napsal(a):
Prisna? Vam neni lito tehle koni, ze si je nekdo koupi, pak se na ne vyse re a pak hudruje? Ze ti kone maj hlad, dle fotek jsou v hodne spatnym stavu a k tomu vsemu si slecna mysli, ze si po pul roce nasedla a kupujici se skvele sveze. Me to hlava nebere a v tomhle budu prisna vzdycky

Ja sama jsem byla nucena letos prodat jednoho ze svych koni (finance a casove moznosti se vyrazne zhorsily) po 14 letech vlastnictvi a davala jsem se z toho dohromady mesic… nicmene kone jsem prodavala v top stavu, nasvalenyho a najezdenyho do stupne L. Takze kupujici prijel, svezl se, udelal vet check, RTG a odjel i s konem rovnou na pristi tyden do hobby soutezi. Nikomu nebudu brecet, ze sem nemela cas jezdit nebo ze sem nebyla schopna sehnat jezdce za sebe nebo ze sem nemela na zradlo…

Omlouvam se, ale tesim se, ze ceny koni pujdou nahoru tak, ze Tihle bezcitni lide bez zajmu o toho kone vymizi… :-(

Tak do slečny už mám daleko...ale budiž. Ne, každý rozumíme všemu. Netuším ani co je Jis.
Jsem lesojezdec, koně mám dva a doma. Starám se tak aby jim nic nechybělo. Mam dost příkladů kolem, kde jsou na tom koně hůř. U této kobyly jsem hold šlápla vedle už při koupi, neměla jsem do plnokrevníka vůbec jít.
Nikomu tady nebrecim proč. Vy jste se ptala, já odpověděla.
Rozumně se tu ptám. Musíte v tom případě nesnaset všechny ty znás, co mají koně pro radost jen tak. Ale to je každého názor.

Espadril

3.4.2023 17:03
Espadril

XXX.XXX.64.22

Nezzie napsal(a):
Tak do slečny už mám daleko...ale budiž. Ne, každý rozumíme všemu. Netuším ani co je Jis.
Jsem lesojezdec, koně mám dva a doma. Starám se tak aby jim nic nechybělo. Mam dost příkladů kolem, kde jsou na tom koně hůř. U této kobyly jsem hold šlápla vedle už při koupi, neměla jsem do plnokrevníka vůbec jít.
Rozumně se tu ptám. Musíte v tom případě nesnaset všechny ty znás, co mají koně pro radost jen tak. Ale to je každého názor.

Ba naopak, mam spoustu kamaradek lesojezdkyn, obcas vyrazime na spolecnou vyjizdku nekam na obed ci pivo… super holky ale ac jsou i ruzneho veku, vsechny se zajimaji, vzdelavaji, ptaji veterinaru, kovaru a maj prehled lepsi nez kdejakej parkurak… ale kone maj v dobrym stavu, problemy resi zavcasu, kdyz nemuzou jezdit (tehotenstvi, pracovne mesic a vice mimo republiku, novej partner,…) nechaji kone ladem-ono ho to nezabije-ale nenechaji to dojit tak daleho, ze by se z nej stala hladovej hubenour a previt na lidi, pripadne si zaplatej b-rajtaka a kun slape dal i v jejich “nemam cas”

Lesojezdci jsou tez fajn konaci :-)

Espadril

3.4.2023 17:24
Espadril

XXX.XXX.64.22

Nezzie napsal(a):

Vubec to nemyslim zle primo na Vas, chapu ze se stane takova situace jako mate vy-mela jste to cely rozepsat uz na zacatku….

Kone prodejte za 15-20, kdo prijede, odveze a dal se nestarejte-je to drsny ale nic jinyho Vam nezbyva, kdyz neni cas a zkusenosti.

Treba trefite nekoho dobryho, nahody se dejou

Ale s kobylkou bude vice starosti nez uzitku prvni rok vlastnictvi

Ke druhy kobyle si kupte nejakyho staryho za tu samou cenu, muze byt na jedno oko slepy nebo neco, ale zkuste najit co nejzdravejsiho a hodneho povahove

Nebo si druhou kobylu dejte do ustajeni a mate to bez problemu shaneni druheho kone, aby nebyla sama :-)

Neregistrovaný uživatel

3.4.2023 19:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Nezzie napsal(a):

Aha takze kobyla kteroz ste mela na dvorku samotnou buhvi jak dlouho se bitkari s kobylou z buhvijakejch podminek. To vas jako fakt překvapuje? Mě teda vůbec. Chudák zvíře.

3.4.2023 19:59
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Aha takze kobyla kteroz ste mela na dvorku samotnou buhvi jak dlouho se bitkari s kobylou z buhvijakejch podminek. To vas jako fakt překvapuje? Mě teda vůbec. Chudák zvíře.

Jsem někde psala, že někdy některa z kobyl byla sama..jsem si teda nevšimla.
Nikdy jsem svou kobylu neměla samotnou. A bitky dělá ta druhá. Která též nikdy nebyla sama. Opět místo ptani, se domyslí nesmysli.
Nemáte nějakej komplex, že hned útočíte a vymyslíte nesmysly.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2023 22:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Nezzie napsal(a):
Jsem někde psala, že někdy některa z kobyl byla sama..jsem si teda nevšimla.
Nikdy jsem svou kobylu neměla samotnou. A bitky dělá ta druhá. Která též nikdy nebyla sama. Opět místo ptani, se domyslí nesmysli.
Nemáte nějakej komplex, že hned útočíte a vymyslíte nesmysly.

Tak proc musela bejt druha kobyla když vaše nikdy sama není a nebyla teda? :-)

3.4.2023 22:13
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Tak proc musela bejt druha kobyla když vaše nikdy sama není a nebyla teda? :-)

Nebudu vám vykládat celý svůj život. Ve zkratce, až jsem měla jen své dva koně, tak mi valacha vzala mykóza vzdušných vaků v jeho nedožitých 6letech. Z toho poslední dva roky před jeho smrtí byly už jen spolu a já věřila, že už mikdy nebudu řešit koupi koně. Že spolu dožijí co nejdéle. A az bude valach sám a starý dám ho do ustájení, kde dožije.
Člověk míní, život mění...

3.4.2023 22:31
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Nepocitala jsem s tím, že o něj přijdu... Takže jsme puj roku předtím dostavěli seník, po dvou letech konečně zavedli elektriku, postavili zázemí na krmení a cajky, začali měnit dřevěné kůly za plastové. Takže když máte výdaje do vlastního nepremyslite o tom, že místo pořízení druhého koně dáte stávajícího do ustajeni.

JanaJanaJanaJana

4.4.2023 08:19
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Espadril napsal(a):

Je mi jich líto.
Ale pokud dá paní tuhle kobylu nějak dohromady a udělá z ní jezditelnou, tak stejně nebude za moc peněz a koupí si jí nějakej nýmand a tu kobylu odkrouhne.
Z mého pohledu spíš udělat diagnozu, neházet na ní jezdce a prodat jí jako sekačku a modlit se, že se ji vezme někdo, kdo má mozek a třeba jí dá do pucu.

U těhle koní to stejně neovlivníte. Ti prostě mají štěstí nebo ne.

Jinak jestli ta starší kobyla byla nějakou dobu sama, tak se nedivím, že se řežou, dlouhodobá samota žádnému koni neprospívá a nikde není napsáno, že s dalším koněm nebude problém taky....anebo že si zadavatelka nevybere dalšího společníka, který má pokřivené sociální schopnosti způsobené špatným odchovem.

4.4.2023 08:34
Buggyra

XXX.XXX.198.226

Nezzie, přeji vám dobrý prodej a kobyle co nejlepšího nového páníka.
A děkuji za vaši trpělivost v diskusi.
Někteří jsou již holt přecitlivělí, po těch špatných zkušenostech ze svého okolí. Jsem ráda, že to chápete. Věřím, že se staráte o koníky dle svých nejlepších možností.

Zkuste kobylu nabídnout přes kováře (veta, chiro)... Ti vědí, kde kdo shání koně (třeba zrovna společníka) a kdo se jak o koně stará... No od cenovky si raději moc neslibujte. Naprosto chápu, že když si kobyly nesedly, nebudete dalšího půl roku koukat na to, jak je vaše první domlácená. Možná prozatím oddělit do samostatných padoků, přes pásku...

Ať se zadaří

Neregistrovaný uživatel

4.4.2023 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165

Nezzie napsal(a):
Nepocitala jsem s tím, že o něj přijdu... Takže jsme puj roku předtím dostavěli seník, po dvou letech konečně zavedli elektriku, postavili zázemí na krmení a cajky, začali měnit dřevěné kůly za plastové. Takže když máte výdaje do vlastního nepremyslite o tom, že místo pořízení druhého koně dáte stávajícího do ustajeni.

Omlouvám se.

4.4.2023 09:14
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Je mi jich líto.
Ale pokud dá paní tuhle kobylu nějak dohromady a udělá z ní jezditelnou, tak stejně nebude za moc peněz a koupí si jí nějakej nýmand a tu kobylu odkrouhne.
Z mého pohledu spíš udělat diagnozu, neházet na ní jezdce a prodat jí jako sekačku a modlit se, že se ji vezme někdo, kdo má mozek a třeba jí dá do pucu.

U těhle koní to stejně neovlivníte. Ti prostě mají štěstí nebo ne.

Jinak jestli ta starší kobyla byla nějakou dobu sama, tak se nedivím, že se řežou, dlouhodobá samota žádnému koni neprospívá a nikde není napsáno, že s dalším koněm nebude problém taky....anebo že si zadavatelka nevybere dalšího společníka, který má pokřivené sociální schopnosti způsobené špatným odchovem.

Nebyla, jenže ta starší je takovej otloukanek co si všechno nechá líbit. Takže místo toho aby to mladší vrátila nebo dala najevo, že takhle prostě ne, tak se nechá. A jak to mladá zjistila tak toho využívá. Hold budu věřit, že to dobře dopadne.

4.4.2023 09:14
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Buggyra napsal(a):
Někteří jsou již holt přecitlivělí, po těch špatných zkušenostech ze svého okolí. Jsem ráda, že to chápete. Věřím, že se staráte o koníky dle svých nejlepších možností.

Zkuste kobylu nabídnout přes kováře (veta, chiro)... Ti vědí, kde kdo shání koně (třeba zrovna společníka) a kdo se jak o koně stará... No od cenovky si raději moc neslibujte. Naprosto chápu, že když si kobyly nesedly, nebudete dalšího půl roku koukat na to, jak je vaše první domlácená. Možná prozatím oddělit do samostatných padoků, přes pásku...

Ať se zadaří

Děkuji

4.4.2023 09:22
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Omlouvám se.

V pořádku. Z druhé strany Vas i chápu. 4roky jsem denně jezdila kolem jednoho koně ( měli ho od hříběte ), co měl výběh asi 500m a společnost mu občas dělal pes...strašně mě to vytáčelo. Teprve loni naznal majitel, že ho prodá. Jak kůň dopadl , bohužel netuším.

JanaJanaJanaJana

4.4.2023 09:26
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Buggyra napsal(a):

Ať se zadaří

Tohle by do jisté míry mohlo být také řešení, na noc jednu do pedoku, aby se starší v klidu vyspala a nažrala a nechat je spolu na velkém výběhu, kde jim dát případně seno na více míst.

Ale to musí vědět už zadavatelka, jaké má podmínky a jestli by to vůbec fungovalo.

Také držím palce, ať to dopadne co nejlépe pro všechny zúčastněné (jelikož mladá kobyla dost pravděpodobně lepšího majitele nenajde).

4.4.2023 09:51
Arbora

XXX.XXX.149.42

Čo by som určite spravila - počkala by som na letné chlpy, spravila poriadnejšie fotky - v zoo postoji, vo voľnosti v pohybe, nie zhora, proste niečo, kde bude kôň vyzerať dobre, nie ako bezdomovec - sorry, tie fotky sú proste mizerné, znižujú hodnotu koňa.
Poriadne vyšetrenia a diagnostika. HS môže spôsobovať x vecí, od zubov, cez zrasty, po nepadnúcu výstroj, občas stačí len intenzívnejšie pátrať. Ak nájdete príčinu, nebudete predávať sekačku na trávu, ale koňa na rekreáciu, čo môže spraviť rozdiel niekoľko desiatok tisíc.

(názor, na ktorý sa nepýtate, ak sa vám kone bijú najmä v zime, zamyslela by som sa nad podmienkami, v akých počas zimy žijú a čo sa dá zlepšiť - bahno, málo sena, nuda, atď.)

4.4.2023 10:00
Nezzie

XXX.XXX.236.222

Arbora napsal(a):
Čo by som určite spravila - počkala by som na letné chlpy, spravila poriadnejšie fotky - v zoo postoji, vo voľnosti v pohybe, nie zhora, proste niečo, kde bude kôň vyzerať dobre, nie ako bezdomovec - sorry, tie fotky sú proste mizerné, znižujú hodnotu koňa.
Poriadne vyšetrenia a diagnostika. HS môže spôsobovať x vecí, od zubov, cez zrasty, po nepadnúcu výstroj, občas stačí len intenzívnejšie pátrať. Ak nájdete príčinu, nebudete predávať sekačku na trávu, ale koňa na rekreáciu, čo môže spraviť rozdiel niekoľko desiatok tisíc.

(názor, na ktorý sa nepýtate, ak sa vám kone bijú najmä v zime, zamyslela by som sa nad podmienkami, v akých počas zimy žijú a čo sa dá zlepšiť - bahno, málo sena, nuda, atď.)

Ano, fotky jsou ..no hrozný.
Samozřejmě, každou připomínku ( i tu nevyžádanou ) beru. Člověka to nakopne do "aha, že by" protože kolikrát člověk sklouzne do toho kde ho některé věci vůbec nenapadnou.

4.4.2023 11:54

Nezzie napsal(a):

Obdivuji, že máte sílu a potřebu se obhajovat před někým, jako je leithian...

Přeji Vám hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru nového majitele pro kobylku.

4.4.2023 12:43
kometa

XXX.XXX.224.101

Obdivuji, že máte sílu a potřebu se obhajovat před někým, jako je leithian...

Přeji Vám hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru nového majitele pro kobylku.

A leithan se omluvila. To nedělá často.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2023 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165

Můj výpad vůči Nezzie mne mrzí. Byl neoprávněný.
Jsou ovšem i důvody kdy si za svými výpady stojím.
Toto ten případ není a Nezzie, sorry.

4.4.2023 13:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Z vlastných dlhoročných skúseností viem, že sa dá urobiť kôň na príjemné vychádzky, či nejaké začiatky pre dieťa aj z úplných trosiek, čo k nám pôvodne doskákali o troch nohách a ja som zúrila, keď ich odmietli utratiť.

A keď myslím že skákali o troch nohách, tak skutočne skákali o troch nohách.

Samozrejme všetci teraz vekom smerujú k tridsiatke a dožijú tak 40 minimálne, to aby som sa nenudila.

Niekedy to proste klapne, to píšem len preto, aby som trošku vyvážila tú negativitu, hoci ju chápem.