Léčba svrabu
Dobrý večer,
ráda bych se poradila ohledně léčby svrabu v rousech u chladnokrevníků. Bojujeme už dlouho, od doby, co manžel koupil jednoho zanedbaného koně. Veterináři vždy řeknou ''no jo, chlaďas" a vlastně nic moc neporadili, kromě Neostomosanu a úplně poprvé i injekce Ivermectinu. Vždy se na chvíli uklidnilo, ale vrací se znovu.
Nyní mám po dvou aplikacích Neostomosanu, podle návodu 10 dní od sebe, a chtěla bych se zeptat hlavně, čím jim pomoct, aby se zahojily strupy - no ony to ani strupy nejsou, prostě tvrdá kůže.
Doma mám dětskou mast s rybím tukem od Fagronu, dále jsem narazila na namáčení v Solfatanu a nebo mě ještě napadlo mazat chytrou houbou?
Máte prosím někdo zkušenosti?
Děkuji, Lucka
Chytrá houba je na plísňová onemocnění - s tímto nepomůže.
Je vhodné podpořit imunitu koně. Nejlevněji vyjde přidání vitamínu C (třeba do napájecí vody). Dále mít program od veterináře. Tedy asi oholit rousy, koupat v doporučeném antiparazitiku. A neváhala bych se podívat po formě masti (ukrutně smrdutá, ale účinná se sírou, přímo na svrab) - nutné ovazovat. Samozřejmostí je výrazné zvýšení hygieny, aby se nenakazili lidé a ostatní zvířata. Taky nezaměnit s podlomy.
A teprve po vyhubení svrabu se dá očekávat vyhojení kůže. (klidně bych se zeptala více veterinářů).
Uživatel s deaktivovaným účtem

chorioptes je mrška. zlikvidujete to pouze lokálně, nesaje krev, ivermektin na to nedosáhne a u koně je to dost frajeřina.
akorát že jak je to zalezlé v těch rousech, tak se k tomu blbě dostáváte. možná úplně oholit a pak opakovaně koupat? v neostomosanu, síra a chytrá houba je na plísně, ne na parazity
plus teda prostředí. ono to nepřežije dlouho, ale přežije a lokální ošetření nemá reziduální účinek.
Je to určitě svrab?
https://chronicprogressivelymphoedema.com/
verun
napsal(a):
Je to určitě svrab?
https://chronicprogressivelymphoedema.com/
Na první pohled to vypadá zajímavě, ale nejsem tak zdatný angličtinář, k úplnému porozumění mi to bude chvilku trvat. Navíc, že by to měli postupně všichni koně? Tato hyperkeratóza taky koně svědí?
Seškraby nikdy nedělali, jen vždy koukli a řekli, že to je typický svrab
kareina
napsal(a):
Dobrý večer,
ráda bych se poradila ohledně léčby svrabu v rousech u chladnokrevníků. Bojujeme už dlouho, od doby, co manžel koupil jednoho zanedbaného koně. Veterináři vždy řeknou ''no jo, chlaďas" a vlastně nic moc neporadili, kromě Neostomosanu a úplně poprvé i injekce Ivermectinu. Vždy se na chvíli uklidnilo, ale vrací se znovu.
Nyní mám po dvou aplikacích Neostomosanu, podle návodu 10 dní od sebe, a chtěla bych se zeptat hlavně, čím jim pomoct, aby se zahojily strupy - no ony to ani strupy nejsou, prostě tvrdá kůže.
Doma mám dětskou mast s rybím tukem od Fagronu, dále jsem narazila na namáčení v Solfatanu a nebo mě ještě napadlo mazat chytrou houbou?
Máte prosím někdo zkušenosti?
Děkuji, Lucka
Fakt injekční ivermectin?
Viz bodlinka. Před léty mi jedna studentka ukazovala foto koně po takové "léčbě". Nic hezkého.
kareina
napsal(a):
Na první pohled to vypadá zajímavě, ale nejsem tak zdatný angličtinář, k úplnému porozumění mi to bude chvilku trvat. Navíc, že by to měli postupně všichni koně? Tato hyperkeratóza taky koně svědí?
Změňte veterináře.
Dát injekčně ivermectin a diagnostikovat svrab pohledem.... Mám jinou představu a požadavky.
kareina
napsal(a):
dejte do překladače nebo otevřete v mozile (ikona modrá čmouha) označte tažení myší text a pravým klikem na myši rozbalíte nabídku a najdete přeložit text......
pokud máte koně rousnaté, ano můžou to mít všichni, trpí na to, svědí ta druhotná infekce....koně si můžou i nohy v leže kousat, dřít o něco....
Oholila bych to, abych viděla, kolik toho je a jak to vypadá...a lépe k tomu budete moc s ošetřením infikovaných míst.
Oholiť, všetkých, sú aj bezpríznakoví nosiči.
Oholiť aj za cenu sedácie, chrasty a bunkový debris následne zmäkčiť a odstrániť použitím keratolytického šampónu (Seboderm, Peroxyderm), prípadne niečím proti lupinám s obsahom síranu seleničitého (human stránky).
Použitie keratolytického šampónu pomáha prechádzať sekundárnym infekciám.
Potom aplikovať sírne kúpele, do toho dva krát v rozmedzí 3 týždňov fipronil lokálne, 500 ml balenie je pre jedného koňa akurát, prípadne Neostomosan, ale kľudne denne.
Chorioptes je málo citivý na ivermektín, či moxidektín, tieto látky svrab neliečia, ale pomáhajú znižovať počty svrabovcov a to sa počíta!
Podávať iba vo forme pást, NIKDY nie do žily, do svalu, pod kožu!!!!
Lenže vy neviete, či je to chorioptes, to je blbé, nechajte urobiť zoškrab niekomu, kto to vie.
Kone samozrejme nepúšťať do bahna, slniečko pomôže, nadopovať ich omega-3 nenasýtenými kyselinami (ľan, ľanový olej) a smelo môžete aj nejaký prípravok s obsahom biotínu a MSM (Dromy, napríklad, od Dromy je výborný aj DermaCare) a nejaký min vit by sa tiež veľmi hodil, oni tie kone svrab nechytili len tak, od rozkoše, niečo im chýba, niečo s nimi nie je úplne ok a rozhodne by som im dopriala nejakú tú moxidektínovú pastu...
Neostomosanom dôkladne umyť aj stajňu, cajky, náradie, všetko, s čím prišli kone do kontaktu.
Pozor, je toxický pre mačky!
Nechováte tam náhodou aj sliepky, nie sú aj oni olezené?
Horsana
napsal(a):
Oholiť, všetkých, sú aj bezpríznakoví nosiči.
Oholiť aj za cenu sedácie, chrasty a bunkový debris následne zmäkčiť a odstrániť použitím keratolytického šampónu (Seboderm, Peroxyderm), prípadne niečím proti lupinám s obsahom síranu seleničitého (human stránky).
Použitie keratolytického šampónu pomáha prechádzať sekundárnym infekciám.
Potom aplikovať sírne kúpele, do toho dva krát v rozmedzí 3 týždňov fipronil lokálne, 500 ml balenie je pre jedného koňa akurát, prípadne Neostomosan, ale kľudne denne.
Chorioptes je málo citivý na ivermektín, či moxidektín, tieto látky svrab neliečia, ale pomáhajú znižovať počty svrabovcov a to sa počíta!
Podávať iba vo forme pást, NIKDY nie do žily, do svalu, pod kožu!!!!
Lenže vy neviete, či je to chorioptes, to je blbé, nechajte urobiť zoškrab niekomu, kto to vie.
Kone samozrejme nepúšťať do bahna, slniečko pomôže, nadopovať ich omega-3 nenasýtenými kyselinami (ľan, ľanový olej) a smelo môžete aj nejaký prípravok s obsahom biotínu a MSM (Dromy, napríklad, od Dromy je výborný aj DermaCare) a nejaký min vit by sa tiež veľmi hodil, oni tie kone svrab nechytili len tak, od rozkoše, niečo im chýba, niečo s nimi nie je úplne ok a rozhodne by som im dopriala nejakú tú moxidektínovú pastu...
Neostomosanom dôkladne umyť aj stajňu, cajky, náradie, všetko, s čím prišli kone do kontaktu.
Pozor, je toxický pre mačky!
Nechováte tam náhodou aj sliepky, nie sú aj oni olezené?
Slepice máme, ale ty jsou bokem od koní a nic jim není. Do stáje mají přístup kačeny, taktéž v kondici.
No mám co studovat zase, jak jinak by se člověk učil, že
Všetci sa učíme, ako povedal Sherlock Holmes - učenie je proces, ktorý nikdy nekončí :)
Naozaj zoškrabom potvrdený chorioptový svrab u koní som mala možnosť liečiť iba raz, boli to dva lesácke kone a keď som na tom sklíčku videla tie obludy, mala som pocit, že práve ušli z Jurského parku, heh.
Na parazitoch na škole z toho boli nadšení, lebo vraj je záchyt zriedkavý, ale to aj preto, že ten zoškrab nikto nerobí, alebo hneď nenájde svrabovce a tak sa táto diagnóza vylúči, alebo je to také hmlisté potom, že možno, asi, skôr nie...a dá sa aj tak Neostomosan :D
To bolo ale ešte v drevných dobách, mali sme k dispozícii Fenoform, smrdelo to príšerne, ale za týždeň bol pokoj, no ten sa už žiaľ nevyrába, myslím.
Ten keratolytický šampón slúži k tomu, aby bunkový debris a krusty šli odstrániť bez veľkého narušenia kože a aby sa to nestrhávalo "na krv", pretože potom hrozia infekcie a samozrejme flegmóny :(
Horsana
napsal(a):
Všetci sa učíme, ako povedal Sherlock Holmes - učenie je proces, ktorý nikdy nekončí :)
Naozaj zoškrabom potvrdený chorioptový svrab u koní som mala možnosť liečiť iba raz, boli to dva lesácke kone a keď som na tom sklíčku videla tie obludy, mala som pocit, že práve ušli z Jurského parku, heh.
Na parazitoch na škole z toho boli nadšení, lebo vraj je záchyt zriedkavý, ale to aj preto, že ten zoškrab nikto nerobí, alebo hneď nenájde svrabovce a tak sa táto diagnóza vylúči, alebo je to také hmlisté potom, že možno, asi, skôr nie...a dá sa aj tak Neostomosan :D
To bolo ale ešte v drevných dobách, mali sme k dispozícii Fenoform, smrdelo to príšerne, ale za týždeň bol pokoj, no ten sa už žiaľ nevyrába, myslím.
Ten keratolytický šampón slúži k tomu, aby bunkový debris a krusty šli odstrániť bez veľkého narušenia kože a aby sa to nestrhávalo "na krv", pretože potom hrozia infekcie a samozrejme flegmóny :(
Nevyrábá. Fenoform. Ale mám za to, že Neostomosan je hodnotná náhrada.
kometa
napsal(a):
Nevyrábá. Fenoform. Ale mám za to, že Neostomosan je hodnotná náhrada.
To neviem, Fenoform bol fakt výborný akaricíd, lenže ja netuším, čo v tom smrade bolo, museli sme to nanášať v dvoch pároch rukavíc a mať na tvári respirátor (rok cca 2003) a proste ten smrad, to bolo neznesiteľné, ako keby vám niekto vylial riedidlo do nosa, do uší, ako keby to malo otráviť všetok vzduch naokolo, ale za týždeň už koňom na rozdraných miestach rástla nová srsť.
Vie niekto, čo v ňom bolo?
U ľudí sa používa masť s obsahom síry a permetrín, Neostomosan je cypermetrín a tetrametrín, tiež v ňom smrdí to organické rozpúšťadlo, ale na Fenoform smradom nemá, heh.
A Neostomosan je nie veľmi neúčiný voči chorioptovém svrabu, demodexa, sarcoptes a ako tak psoroptes berie, chorioptes bohužiaľ - tu je vidieť, aká je dôležitá identifikácia pôvodcu, lebo potom patlámo nezaberá a všetci sú nešťastní....ale asi po čase sa to zlomí, oni žijú na povrchu kože, koho by to bavilo, byť denne zalievaný Neostomosanom :D
Prikvapla by som aj: https://www.bioveta.sk/pripravky-1/veterinarne-pripravky/top-spot-on-stronger-650-mg-ml-roztok-na-nakvapkanie-na-kozu.html
Obsahuje permetrín a ten chceme, naviac pôsobí dlhšie.
Aj veterinár vie predpísať humánne veci, skúste ho poprosiť o Infectoscab 5 % krém (permetrín) a natierať to, predsa len, masť sa udrží dlhšie a poskytuje film, to úplne roztoče radi nemajú, ľudové liečiteľstvo vraj úspešne používalo do uší doma chovaných králikov bravčovú masť (mno, povedzme si pravdu, aj naftu, vyškvarený olej, benzín, motorový olej...), vraj sa pod hustým filmom masti roztoče "zadusili", či je to tak neviem, ale tak mi to bolo vyložené :)
Ja vždy týmto hnusákom vyhlasujem svätú vojnu a hubím to nemilosrdne a efektívne
P.S. U koní NIKDY nepoužívajte AMITRAZ!!!!!!!
No a všetky tieto lahôdky sú toxické pre faunu hnoja a samozrejme vodné živočíchy. A včely!
A mačky, ktoré sa otrávia aj po kontakte s ošetreným zvieraťom, lebo zo seba pri čistení zlížu trebárs miesto, kde sa zamokrili od toho.