Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Stewie

28.4.2023 11:13
Stewie

XXX.XXX.65.224

Zdravím, mám valáška ve věku 16 let a cca tak 2x za rok se mu stane, že se mu z ničeho nic podlomí nožky a spadne na zem, nohy drží v křeči, a po chvíli se zase zvedne a vše je zase OK. Probirala jsem to s několika vety, a hraje tam mnoho faktorů-muze to být tím, že má problémy s češky, jeden vet mi řekl, že to vypadá, že by mohl mít i shivers (občas zveda nohy do boku a drží v křeči). kamarádka mi říkala, že její valach to občas dělá, protože se mu skřipnou koule, tak nevím. Chápu, že je to těžké takhle říct, co by to mohlo být, jen jsem se chtěla zeptat, jestli s tímhle nemáte někdo zkušenosti. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2023 12:46

Jen dotaz, jak si představujete, že se kamarádčinému valachovi skřípou koule?🙈

28.4.2023 12:49
Arbora

XXX.XXX.134.47

Niekoľko veterinárov vám povedala možné tipy, dosť sa odlišovali v názoroch.
Myslíte , že na anonymnej diskusii vám povedia niečo konkrétnejšie, že sú tú ľudia, ktorí vedia viac, ako niekoľko veterinárov?

28.4.2023 15:05
akscha

XXX.XXX.26.89

Arbora napsal(a):
Niekoľko veterinárov vám povedala možné tipy, dosť sa odlišovali v názoroch.
Myslíte , že na anonymnej diskusii vám povedia niečo konkrétnejšie, že sú tú ľudia, ktorí vedia viac, ako niekoľko veterinárov?

Tak mozna hleda informace prave proto. Vcelku to chapu. Jen nemuze tusit,ze tady se toci jen par desitek lidi a neni uplne pravdepodobne,ze se nekdo ozve s vlastni zkusenosti. Ja osobne nic podobneho u kone nezazila.

28.4.2023 15:29
Bella04

XXX.XXX.96.140

Ve vybehu nebo pod jezdcem? Kdyby to delal ve vybehu napadala by me, ted nevim jestli to napisu spravne, narkolepsie... ne, to asi nebude spravny vyraz... asi lepsi - spankova deprivace?

Pokud pod jezdcem - znate jeho historii? Nemel treba pretaty nerv na noze?

Podlomi se predni nebo zadni?

28.4.2023 17:15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen dotaz, jak si představujete, že se kamarádčinému valachovi skřípou koule?🙈

Přesně to mě napadlo. Jak se mohou valachovi skřípnout koule, když je nemá?

28.4.2023 17:18

akscha napsal(a):
Tak mozna hleda informace prave proto. Vcelku to chapu. Jen nemuze tusit,ze tady se toci jen par desitek lidi a neni uplne pravdepodobne,ze se nekdo ozve s vlastni zkusenosti. Ja osobne nic podobneho u kone nezazila.

V tom případě je třeba pozvat veterináře - ortopeda nebo odvézt koně na kliniku.

Co my tady asi tak vymyslíme?

28.4.2023 17:19

Bella04 napsal(a):
Ve vybehu nebo pod jezdcem? Kdyby to delal ve vybehu napadala by me, ted nevim jestli to napisu spravne, narkolepsie... ne, to asi nebude spravny vyraz... asi lepsi - spankova deprivace?

Pokud pod jezdcem - znate jeho historii? Nemel treba pretaty nerv na noze?

Podlomi se predni nebo zadni?

Ano, narkolepsie. Popsána vzácně i u koní.

Ale viz výše. Tohle se dá těžko diagnostikovat od klávesnice.

29.4.2023 10:28
Arbora

XXX.XXX.134.47

akscha napsal(a):

No, aj keby som zažila, tak si neodvážim dávať tipy ľuďom na internete, ale pošlem ich za veterinárom. Práve preto, lebo to môže mať x dôvodov. Ale keď niekomu prídu užitočnejšie náhodne tipy od ľudí bez adekvátneho vzdelania, tak ok.

29.4.2023 12:48
akscha

XXX.XXX.26.89

Vsak si pohleda na internetu, zepta se tady, promluvi si to tom zase s veterinarem nebo zavola jineho. A muze se ho zeptat nejak cileneji („nemuze to byt treba xy?”). Porad mi neprijde nic spatneho na tom, ze si ve sve situaci hleda informace z ruznych zdroju.

29.4.2023 12:56

akscha napsal(a):
Vsak si pohleda na internetu, zepta se tady, promluvi si to tom zase s veterinarem nebo zavola jineho. A muze se ho zeptat nejak cileneji („nemuze to byt treba xy?”). Porad mi neprijde nic spatneho na tom, ze si ve sve situaci hleda informace z ruznych zdroju.

To samozřejmě ne.

Ale nějak mám pocit, že se tady (myslím obecně na ifauně) ptají lidi, kteří do veterináře nechtějí investovat.

A na naše doplňující informace už nereagují.

Úplně nevěřím, že proběhla konzultace dokonce s několika vety.

A když někomu přijde v pořádku informace od kamarádky, že se jejímu valachovi občas skřípnou koule..., tak nějak nevím, no.

Stewie

29.4.2023 14:10
Stewie

XXX.XXX.203.37

To samozřejmě ne.

Ale nějak mám pocit, že se tady (myslím obecně na ifauně) ptají lidi, kteří do veterináře nechtějí investovat.

A na naše doplňující informace už nereagují.

Úplně nevěřím, že proběhla konzultace dokonce s několika vety.

A když někomu přijde v pořádku informace od kamarádky, že se jejímu valachovi občas skřípnou koule..., tak nějak nevím, no.

Můžu se zeptat, odkud bere tu informaci, že tenhle problém neřeším s více veterináři?
Zdraví mého koně je mi to nejdůležitější, a pokud to tady musím tedy detailně psát, aby mě hned někdo nezaškatulkoval-ano, vidělo ho už hodně veterinářů, jednoho jsem si zavolala i z dost velké dálky a všechny názory od vetu se liší. Koník ma bohužel více problémů a i ten věk už bohužel dělá své, takže tam může být více důvodu. Jen jsem se chtěla zeptat tady na diskuzi, zda se s tím nekdo nesetkal, protože já ještě upřímně ne, a to jsem už u koní nějaký ten pátek a jsem z toho už zoufalá.

Stewie

29.4.2023 14:31
Stewie

XXX.XXX.203.37

Jinak stalo se to když jsem na něm seděla a taky ve výběhu

29.4.2023 16:53

Stewie napsal(a):
Můžu se zeptat, odkud bere tu informaci, že tenhle problém neřeším s více veterináři?
Zdraví mého koně je mi to nejdůležitější, a pokud to tady musím tedy detailně psát, aby mě hned někdo nezaškatulkoval-ano, vidělo ho už hodně veterinářů, jednoho jsem si zavolala i z dost velké dálky a všechny názory od vetu se liší. Koník ma bohužel více problémů a i ten věk už bohužel dělá své, takže tam může být více důvodu. Jen jsem se chtěla zeptat tady na diskuzi, zda se s tím nekdo nesetkal, protože já ještě upřímně ne, a to jsem už u koní nějaký ten pátek a jsem z toho už zoufalá.

Ale my těžko poradíme, když toho koně nevidíme a ani nemáme k dispozici vyšetřovací metody jako je RTG, SONO, diagnostické znecitlivění...

Popis, že se mu občas podlomí nožky, je poněkud nedostačující. A co to je více problémů? Ono bez anamnézy se diagnostika dělá mnohem hůř.

A co ty skříplé koule u valacha? Když jste u koní už nějaký ten pátek, tak snad víte, že je to nesmysl.

Já bych odvezla koně na kliniku. Už jsme to tady psali několikrát, ono to ve finále vyjde levněji. A efektivněji.

29.4.2023 22:06

Stewie napsal(a):
Zdravím, mám valáška ve věku 16 let a cca tak 2x za rok se mu stane, že se mu z ničeho nic podlomí nožky a spadne na zem, nohy drží v křeči, a po chvíli se zase zvedne a vše je zase OK. Probirala jsem to s několika vety, a hraje tam mnoho faktorů-muze to být tím, že má problémy s češky, jeden vet mi řekl, že to vypadá, že by mohl mít i shivers (občas zveda nohy do boku a drží v křeči). kamarádka mi říkala, že její valach to občas dělá, protože se mu skřipnou koule, tak nevím. Chápu, že je to těžké takhle říct, co by to mohlo být, jen jsem se chtěla zeptat, jestli s tímhle nemáte někdo zkušenosti. Děkuji

Koule se neskřípnou protože valach je nemá, ale pahýl semenného provazce a jizva na šourku mohou komunikovat skrz tříselný kanál do dutiny břišní. Prostě to může táhnout.

30.4.2023 09:02

Koule se neskřípnou protože valach je nemá, ale pahýl semenného provazce a jizva na šourku mohou komunikovat skrz tříselný kanál do dutiny břišní. Prostě to může táhnout.

Jak? Semenný provazec se po kastraci zatáhne zpátky.

30.4.2023 10:21
Pipilota

XXX.XXX.153.199

To máte jako se vším...
Prostě je potřeba podívat se na koně celostně (zootechnicky). A to naprostá většina držitelů koní nedělá, neumí to správně. (zootechnika si nepozve, aby ho nemuseli platit - však jsou u koní už XY let). Veterinář přijede a zase odjede - vychází z informací které mu dá majitel (a pokud problém majitel koně nevidí, logicky ho nemůže ani zmínit). Naprostá většina lidí nechápe ani náplň práce veterináře (takže od něj čekají zázrak na počkání - střídají je jak na běžícím pásu a diví se, že to nefunguje).
Ale máme tu prodloužený víkend. Nejspíš ho budete trávit u koní. Nebo si tak naplánujte ten příští. Vezměte si velký sešit, tužky a pastelky. A udělejte si pořádný zootechnický rozbor. Co nejvíc informací.
Tipy: pořadí koně ve stádě, jeho chování k ostatním koním, kolik hodin denně spí a v jakých pozicích, rozložení spánku v průběhu dne, vstávání, kvalita povrchu, zamyšlení nad využíváním koně - rozhodně porada s někým z vnějšku (ne kamarádka která to dělá stejně, ta jen utvrdí v chybném postupu), sumarizace veterinárních nálezů a porada s klinikou s dotazem na kolik vyjde u nich kvalitní vyšetření + ustájení + cesta

No a takhle najdete co se koni děje. 16 let není moc. Ale pokud byl od mládí využíván neslušně (např. jezdí se 3x týdně nepřiměřeně) - už může být poškozen nenávratně... A i to je vhodné zjistit a už z koně udělat "jen sekačku na trávu", případně před zimou odeslat za duhový most (barf pro psy je taky využití). Rozhodně je to lepší než koně trápit. A navíc ohrožovat jezdce možností pádu se zalehnutím atd.

30.4.2023 13:13

Jak? Semenný provazec se po kastraci zatáhne zpátky.

hledám video z pitvy, kde to je ukázané, jak to "táhne", ale nedaří se, hlava děravá, co si neuložím nebo nenapíšu je pryč..
hele našla jsem zatím jen toto
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/problemy-s-postkastracnimi-jizvami
možná semenný provazec ne, nemám čas číst, ale ten tah tam je a v tom videu to bylo dobře patrné...

30.4.2023 14:57

hledám video z pitvy, kde to je ukázané, jak to "táhne", ale nedaří se, hlava děravá, co si neuložím nebo nenapíšu je pryč..
hele našla jsem zatím jen toto
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/problemy-s-postkastracnimi-jizvami
možná semenný provazec ne, nemám čas číst, ale ten tah tam je a v tom videu to bylo dobře patrné...

No, jestli se m. cremaster napojuje na poslední žebra..., tak se vzdávám hlasování. A veterinárního diplomu.

1.5.2023 00:01

asi tak je to myšleno....čas od 1:57 cremaster muscle

https://www.youtube.com/watch?v=H7uRTY9ACiE

Vnitřní šikmý břišní sval (m. obliguus abdominis internus) odstupuje svalovým bříškem na kyčelním hrbolu a části tříselného vazu. Upíná se masitě na posledním žebru, na vnitřní ploše čtyř nepravých žeber a převážná část svalu probíhá jako vějíř kranio-ventrálním směrem do bílé čáry.

všechno souvisí se vším.

1.5.2023 07:48

asi tak je to myšleno....čas od 1:57 cremaster muscle

https://www.youtube.com/watch?v=H7uRTY9ACiE

Vnitřní šikmý břišní sval (m. obliguus abdominis internus) odstupuje svalovým bříškem na kyčelním hrbolu a části tříselného vazu. Upíná se masitě na posledním žebru, na vnitřní ploše čtyř nepravých žeber a převážná část svalu probíhá jako vějíř kranio-ventrálním směrem do bílé čáry.

všechno souvisí se vším.

Tak to jo. Ale z toho článku jsem pochopila, že cremaster odstupuje mj. od těch žeber.

Ale stejně, za život jsem měla pod zadkem pár desítek koní všech pohlaví a s něčím takovým jsem se nesetkala. Ani u cizích koní (valachů). Že by se po kastraci změnila jejich mechanika pohybu.

1.5.2023 08:51

Hm, a určitě by jste poznala že má problém? asi úplně profi jezdec nejste, ostatně já taky ne.

1.5.2023 09:26

Hm, a určitě by jste poznala že má problém? asi úplně profi jezdec nejste, ostatně já taky ne.

Poznal by to trenér. Nebo majitel. Nebo i já.

Prostě jsem o tom nikdy neslyšela. A že se valaši pohybují i ve sportu.

Jo a video mě nechce pustit. Ale to je jedno. Vím, jak vypadá m. cremaster a odkud odstupuje i bez něj. A pořád nechápu, jak a co by měl táhnout. Když si vybavím pitvu samčího pohlavního aparátu býka, tak si to prostě neumím představit.

A vlastně tomu článku moc nerozumím. Píše se v něm o kožních jizvách a kůže je na povrchu. Tak nechápu zmínku o m.cremaster.

Ale třeba mi něco uniká.

A nakonec je to jedno. Hlavně, že diskuze běží, že jo.

1.5.2023 10:22

Poznal by to trenér. Nebo majitel. Nebo i já.

Prostě jsem o tom nikdy neslyšela. A že se valaši pohybují i ve sportu.

Jo a video mě nechce pustit. Ale to je jedno. Vím, jak vypadá m. cremaster a odkud odstupuje i bez něj. A pořád nechápu, jak a co by měl táhnout. Když si vybavím pitvu samčího pohlavního aparátu býka, tak si to prostě neumím představit.

A vlastně tomu článku moc nerozumím. Píše se v něm o kožních jizvách a kůže je na povrchu. Tak nechápu zmínku o m.cremaster.

Ale třeba mi něco uniká.

A nakonec je to jedno. Hlavně, že diskuze běží, že jo.

A jak o tom tak přemýšlím, tak mi z toho jako riziková přijde právě kastrace uzavřenou metodou. Kdy se šije kůže šourku. To pak může vzniknout jizva, která táhne.

Nás na škole učili, že předčasné slepení ran naopak není žádoucí. Proto se koně hned druhý den po kastraci prováděli a postupně se s nimi začalo zlehka pracovat.

Ale jste mě inspirovala, zeptám se praktikujících kolegů, jakou metodu kastrace používají. Já mám zkušenost jenom s kanečky.

1.5.2023 15:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uzavretá metóda so sutúrou kastračných rán, jedine a to aj v teréne. A aj pekne zarúškovať.

Fakt nikto nechce zbierať po zemi črevá.

Hoci stále sa nájdu, ehm...mno, proste nájdu sa ľudia, čo robia Hendersona. A za to by som im urobila to isté.

Videla som všetky možné aj nemožné postkastračné komplikácie, ale nikdy nie problémy s pohybom.
EQCH išiel s kvalitou článkov fakt dosť dole a tá fyzio pani - to je príšerná zlátanina, poznám zlý preklad, keď ho vidím. Hrôza.

Viete, čo ťahá cremaster, čo je cremaster reflex? Keď prejdete nejakému jedincovi mužského pohlavia po vnútornej strane stehna niečím, tak cremaster zatiahne semenník na tej strane, ako prebieha dráždenie.

1.5.2023 15:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

"Jizva na tkáních v okolí kloubů může omezovat ohebný potenciál končetiny. Pokud se jedná o nově formující jizvu, je nezbytné umožnit hojícím tkáním pohyb (masáž / mobilizace kloubů). Pohybem tkání se minimalizuje srážení vrstev mezi sebou, takže optimální klouzání mezi tkáněmi se obnoví rychleji."

Ako...to si robí niekto prču, nie?

Inak nechápem, kto by od koňa krátko po kastrácii chcel nejakú prácu, ako je zhromažďovanie, či prechody.

1.5.2023 16:21

Horsana napsal(a):
Uzavretá metóda so sutúrou kastračných rán, jedine a to aj v teréne. A aj pekne zarúškovať.

Fakt nikto nechce zbierať po zemi črevá.

Hoci stále sa nájdu, ehm...mno, proste nájdu sa ľudia, čo robia Hendersona. A za to by som im urobila to isté.

Videla som všetky možné aj nemožné postkastračné komplikácie, ale nikdy nie problémy s pohybom.
EQCH išiel s kvalitou článkov fakt dosť dole a tá fyzio pani - to je príšerná zlátanina, poznám zlý preklad, keď ho vidím. Hrôza.

Viete, čo ťahá cremaster, čo je cremaster reflex? Keď prejdete nejakému jedincovi mužského pohlavia po vnútornej strane stehna niečím, tak cremaster zatiahne semenník na tej strane, ako prebieha dráždenie.

Prosím, co je Henderson? Nic se mi v této souvislosti nevybavuje.

Léta se kastrovalo s pokrytým semenným provazcem a ligaturou. Neříkám, že je to dobře nebo špatně. Jenom, že to tak bylo a možná je. Na to se chci kolegů vyptat.

A jsem ráda, že jste mi potvrdila mé pochybnosti ohledně kvality článku. Už jsem malinko znejistěla.

1.5.2023 16:31
Horsana

XXX.XXX.40.140

Henderson-vŕtačka-stále nič?
Video nie je vhodné pre citlivé povahy.

https://www.youtube.com/watch?v=mNEfjTrQqOA

1.5.2023 16:37

Horsana napsal(a):
Henderson-vŕtačka-stále nič?
Video nie je vhodné pre citlivé povahy.

https://www.youtube.com/watch?v=mNEfjTrQqOA

Tak nás učili kastraci s pokrytým nebo obnaženým semenným provazcem. V závislosti na velikosti tříselných kanálů, což si měl každý veterinář rektálně dopředu ověřit. Nebylo to podle žádného pána.

Znám jenom pojmenované emaskulátory.

1.5.2023 16:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prosím, co je Henderson? Nic se mi v této souvislosti nevybavuje.

Léta se kastrovalo s pokrytým semenným provazcem a ligaturou. Neříkám, že je to dobře nebo špatně. Jenom, že to tak bylo a možná je. Na to se chci kolegů vyptat.

A jsem ráda, že jste mi potvrdila mé pochybnosti ohledně kvality článku. Už jsem malinko znejistěla.

Článok je príšerný a tendenčný, neviem, či to je Pr článok, asi aj áno, ale ani v takom niečom nie je potrebné písať hala bala o tom, že:

"Někteří koně mohou vykazovat známky tenze a zvýšené citlivosti v oblasti beder a kříže a žeber 17+18 (zde se napojuje kremasterový sval, který společně s kremasterovým reflexem zvedá varle), takoví koně mají pak problém zapojit záď."

KDE pre Boha sa v tejto oblasti napojuje cremaster???? On sa niekde napojuje??? Veď on k.rva odstupuje, ODSTUPUJE z m.obliqus internus abdominis, ale z jeho KAUDÁLNEJ časti, kdeže ten môže snívať o nejakých rebrách, oddeľuje sa z vyšie popísaného svalu a dokonca aj z m.transversus abdominis v úrovni anulus inguinalis internus a samozrejme vstupuje do inguinálneho kanála a ide do mieška, aby tam sakrblé zdvíhal procesus vaginalis aj so všetkým, čo je treba pri cremasterovom reflexe!

Džízs, asi začnem robiť tiež fyzio, dám si pred meno nejaký absurdný zhluk písmen a budem majiteľom tvrdiť, že všetko súvisí so všetkým, vychrlím pár odborných termitov, pomasírujem mu nejaké body a zmobilizujem mu ranu, aby sa lepšie hojila, samozrejme, vypýtam pár tisíc a bude to super.

1.5.2023 16:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak nás učili kastraci s pokrytým nebo obnaženým semenným provazcem. V závislosti na velikosti tříselných kanálů, což si měl každý veterinář rektálně dopředu ověřit. Nebylo to podle žádného pána.

Znám jenom pojmenované emaskulátory.

Henderson castration tool je móda z Ameriky a iných krajín, kde sa chovalo mnoho kusov dobytka a kde sa touto metódou robilo veľké množstvo zvierat na farmách, býkov, neskôr aj koní, keby sa mali crcať denne s nejakými desiatkami-stovkami kusov tak, že hentak a ontak, nuž, time is money. A Hendersoova vŕtačka je lacná a rýchla. Pri XY kusoch sú straty povolené.

1.5.2023 17:09
Arbora

XXX.XXX.134.47

Veterinár z nášho NŽ používal nejaký podobný nástroj, ale nejakú samodomo verziu. Ale, robil to ináč, zacvakol kliešte a vŕtačkou vrtel až pre tými kliešťami. Zažila som od neho asi päť kastrátov, ale žiadne problémy- všetko otvorená metóda. Ale zase čo ja viem, je to už tak dobrých 15 rokov a kone nám odčervoval ivermectinom do svalu.

1.5.2023 17:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Veterinár z nášho NŽ používal nejaký podobný nástroj, ale nejakú samodomo verziu. Ale, robil to ináč, zacvakol kliešte a vŕtačkou vrtel až pre tými kliešťami. Zažila som od neho asi päť kastrátov, ale žiadne problémy- všetko otvorená metóda. Ale zase čo ja viem, je to už tak dobrých 15 rokov a kone nám odčervoval ivermectinom do svalu.

A veril, a stále verí, že ivermektín je účinný aj na pásomnice, to je môj miláčik, tento týpek...
Otvorená metóda sa používa skoro vo všetkých žrebčínoch, kde som bola, hoci bez vŕtačky, našťastie.

Má šetriť čas a peniaze.

Chápem to, ja nekastrujem, ale tie kone uspávam a keď po 20-30 minútach ešte stále tancujú okolo s rúškami, tak tíško zúrim, ale zase je to všetko lege artis.

1.5.2023 17:33

KDE pre Boha sa v tejto oblasti napojuje cremaster???? On sa niekde napojuje??? Veď on k.rva odstupuje, ODSTUPUJE z m.obliqus internus abdominis, ale z jeho KAUDÁLNEJ časti, kdeže ten môže snívať o nejakých rebrách, oddeľuje sa z vyšie popísaného svalu a dokonca aj z m.transversus abdominis v úrovni anulus inguinalis internus a samozrejme vstupuje do inguinálneho kanála a ide do mieška, aby tam sakrblé zdvíhal procesus vaginalis aj so všetkým, čo je treba pri cremasterovom reflexe!

i když sice odstupuje v kaudální části m.obliqus internus abdominis a "fyzicky" nesahá k žebrům, může až tam komunikovat....všechny svaly jsou spojeny povázkami....je třeba když řeknete a i přiznat b, ano vše souvisí se vším. to že jste o tom nikdy neslyšela, neznamená, že to neexistuje a z důvodu vašeho veterinárního vzdělání vše pohaníte.

1.5.2023 17:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

i když sice odstupuje v kaudální části m.obliqus internus abdominis a "fyzicky" nesahá k žebrům, může až tam komunikovat....všechny svaly jsou spojeny povázkami....je třeba když řeknete a i přiznat b, ano vše souvisí se vším. to že jste o tom nikdy neslyšela, neznamená, že to neexistuje a z důvodu vašeho veterinárního vzdělání vše pohaníte.

Nie, všetky svaly rozhodnie povázkami-fasciami spojené nie sú.
Áno, pokrývajú celé telo.

Ale je možné, že si to anatómovia doteraz nevšimli a je to nejaké novinka.

Konkrétne m.cremaster kryje fascia cremasterica iba z "vonkajšej" strany, čo je jasne vidieť aj na videu, ktoré ste sem dali. Ona nejako súvisí s fascia capitis?

Máte veľkú pifku na veterinárov a ľudí so vzdelaním, však? Ostali ste zamrznutá v časoch, keď ste chodili na strednú školu, smutné. Jazyky neviet, nijako sa nevzdelávate, ak nerátam sprostosti z The Horse a EQCH.

A rozdávate rozumy, že vám nie je hanba!

Všetko súvisí so všetkým- tak to je veta, ktorou môžete, aj so strednou školou, liečiť. Všetko. A všetkých. A všade.
Maucta.

1.5.2023 18:06

Máte veľkú pifku na veterinárov a ľudí so vzdelaním, však? Ostali ste zamrznutá v časoch, keď ste chodili na strednú školu, smutné. Jazyky neviet, nijako sa nevzdelávate, ak nerátam sprostosti z The Horse a EQCH.

Hm, mám dokonce i školu vysoků...zootechnik. Bc. a Ing.

No asi dnes nemáte den na diskusi....

2.5.2023 07:23

Horsana napsal(a):
"Jizva na tkáních v okolí kloubů může omezovat ohebný potenciál končetiny. Pokud se jedná o nově formující jizvu, je nezbytné umožnit hojícím tkáním pohyb (masáž / mobilizace kloubů). Pohybem tkání se minimalizuje srážení vrstev mezi sebou, takže optimální klouzání mezi tkáněmi se obnoví rychleji."

Ako...to si robí niekto prču, nie?

Inak nechápem, kto by od koňa krátko po kastrácii chcel nejakú prácu, ako je zhromažďovanie, či prechody.

Tenhle kousek článku se asi nevztahoval ke kastrační jizvě, při které je potřeba mobilizovat klouby. Hádám, že se to týkalo právě jizev v okolí kloubů. Ze své zkušenosti vím, že když si odřu kloubek na ruce a vznikne tam strup, že to při ohýbání tahá. Věřím tomu, že kdybych ten prst neohýbala, jizva by pohyb kloubu ztížila, než by se okolní kůže zase přizpůsobila. Na končetině u koní, kde je mizerné prokrvení a tkáně málo, nevím do jaké míry se kůže pak dovede přizpůsobit. Mně to takhle dává smysl. Ne že kloub nějak extra zatěžovat, jako podsazování, ale prostě běžný pohyb, aby jizva (nebo její okolí) jaksi zůstala pružná, jestli to takhle laicky můžu říct.

2.5.2023 10:49

Tak a ještě pro dvě veterinářky nějaké čtení...Pro Kometu : a ano semenný provazec je také zúčastněn, speciálně fotka vyoperovaného srůstu jizvy na šourku se semenným provazcem, za které tahá kremaster...
https://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/82058/Robert_Postcastration_2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y

2.5.2023 18:53

Tenhle kousek článku se asi nevztahoval ke kastrační jizvě, při které je potřeba mobilizovat klouby. Hádám, že se to týkalo právě jizev v okolí kloubů. Ze své zkušenosti vím, že když si odřu kloubek na ruce a vznikne tam strup, že to při ohýbání tahá. Věřím tomu, že kdybych ten prst neohýbala, jizva by pohyb kloubu ztížila, než by se okolní kůže zase přizpůsobila. Na končetině u koní, kde je mizerné prokrvení a tkáně málo, nevím do jaké míry se kůže pak dovede přizpůsobit. Mně to takhle dává smysl. Ne že kloub nějak extra zatěžovat, jako podsazování, ale prostě běžný pohyb, aby jizva (nebo její okolí) jaksi zůstala pružná, jestli to takhle laicky můžu říct.

Ale jak to souvisí s kastrací?

2.5.2023 18:55

Tak a ještě pro dvě veterinářky nějaké čtení...Pro Kometu : a ano semenný provazec je také zúčastněn, speciálně fotka vyoperovaného srůstu jizvy na šourku se semenným provazcem, za které tahá kremaster...
https://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/82058/Robert_Postcastration_2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Semenný provazec prostě nemůže po kastraci srůst se dnem šourku. On s ním nebyl spojený ani předtím.

Viděla jste samčí pohlavní aparát při pitvě?

2.5.2023 20:40

Semenný provazec prostě nemůže po kastraci srůst se dnem šourku. On s ním nebyl spojený ani předtím.

Viděla jste samčí pohlavní aparát při pitvě?

Víte co to je srůst? (pooperační srůsty , adheze a,t,d, ) já myslím, že už by jste to pochopit mohla, nebo je to hra aby diskuse nestála? rozklikněte si odkaz, (prostudujte, můžete i najít jiné) a na druhé fotce se můžete přesvědčit- prostě pooperační srůst po kastraci, který prostě dokáže koně při pohybu obtěžovat, pokud ho má nebo je to málo důvěryhodné? Nebo je to fotomontáž? si to někdo vymyslel?

2.5.2023 20:51

Je to asi jakýsi úvod do vzniku jizvy a že jizva je nahoře, to co je vidět , ale i dole pod kůží a ta vidět není, a co tam dělá a kam až roste, pokud může...možná by jste si to měla v klidu přečíst, ne jen očima přehlédnout, žádný "škvár" to není, normální článek pro veřejnost, bez cizích slov, srozumitelný a ne hloupý.
Vám nikdo nikdy nedoporučil jizvu masírovat? a vite proč? aby vám nesrostla s podkožím, povázkou, svalem....

3.5.2023 09:30

To nevím, já ten článek nečetla Proto tam píšu to "asi".
Pochopila jsem z těch dvou vět akorát to, že se mají týkat podle všeho jizev přímo v okolí kloubů, což není případ jizvy kastrační. Takže jsem chtěla uklidnit Horsanu, že to NEJSPÍŠ nebude tak, že by po kastraci po koni někdo chtěl ohýbat klouby :-)

3.5.2023 09:52

Víte co to je srůst? (pooperační srůsty , adheze a,t,d, ) já myslím, že už by jste to pochopit mohla, nebo je to hra aby diskuse nestála? rozklikněte si odkaz, (prostudujte, můžete i najít jiné) a na druhé fotce se můžete přesvědčit- prostě pooperační srůst po kastraci, který prostě dokáže koně při pohybu obtěžovat, pokud ho má nebo je to málo důvěryhodné? Nebo je to fotomontáž? si to někdo vymyslel?

Ano, vím, co je adheze a synechie.

A viděla jste pitvu samčího pohlavního aparátu? Na vlastní oči? Jak to vypadá? A byla jste při kastraci jakéhokoliv samce?

Semenný provazec prostě se šourkem po kastraci srůst nemůže.

Na foografii vidím blíže neurčitelné tkáně.

3.5.2023 09:57

Je to asi jakýsi úvod do vzniku jizvy a že jizva je nahoře, to co je vidět , ale i dole pod kůží a ta vidět není, a co tam dělá a kam až roste, pokud může...možná by jste si to měla v klidu přečíst, ne jen očima přehlédnout, žádný "škvár" to není, normální článek pro veřejnost, bez cizích slov, srozumitelný a ne hloupý.
Vám nikdo nikdy nedoporučil jizvu masírovat? a vite proč? aby vám nesrostla s podkožím, povázkou, svalem....

Ne, já jsem si jizvy jenom mazala vepřovým sádlem.

A že jich mám dost a žádná s ničím nesrostla.

3.5.2023 10:38

Ano, vím, co je adheze a synechie.

A viděla jste pitvu samčího pohlavního aparátu? Na vlastní oči? Jak to vypadá? A byla jste při kastraci jakéhokoliv samce?

Semenný provazec prostě se šourkem po kastraci srůst nemůže.

Na foografii vidím blíže neurčitelné tkáně.

to je peklo ....adheze jako tkáňové přemostění, pojivové tkáně vytváří pevné spojení, furt to není možné? myslím, že i když si lehnete na zem a budete kopat nožkama, pravda to bude.
jestli si myslíte ,že si myslím, že se tam jako natáhne a sroste?

kastrace hřebce 2x
pitva jen pohl. ústrojí-
zkouška z anat. samčí rozmnožovací aparát , kosti lebky....a už nevím

3.5.2023 11:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Článok mi nejde načítať, ani na PC, ani na mobile, ale v noci som si ho čítala.

Ak ho má niekto stiahnutý, tak prosím kde konkrétne sa píše, že:

"Někteří koně mohou vykazovat známky tenze a zvýšené citlivosti v oblasti beder a kříže a žeber 17+18 (zde se napojuje kremasterový sval, který společně s kremasterovým reflexem zvedá varle), takoví koně mají pak problém zapojit záď."

Alebo kde sa píše, že:" i když sice odstupuje v kaudální části m.obliqus internus abdominis a "fyzicky" nesahá k žebrům, může až tam komunikovat....všechny svaly jsou spojeny povázkami."

O domnelom dôvode bolesti tam tiež bolo čo to napísané, išlo o ťah za vaginálny prstenec, žiadny cremaster, čo sa UPÍNA - ešte raz a navždy, neupína sa tam, odstupuje z kaudálnej časti vnútorného šikmého brušného svalu.

Cremaster je tam na obrázku, pekné, je k tomu aj nejaká dokumentácia, aké konkrétne problémy ten kôň mal a odkiaľ vychádzala jeho bolestivosť a či mal ortopedické problémy? Ja som to nenašla.

Aha a Francúzi aspoň dokázali urobiť tým koňom ortopedické vyšetrenie, žiaľ už nedali do korelácie ktorý kôň s akým problémom a postkastračnou komplikáciou ho mal.
Niektoré kone boli do štúdie zaradené na cca 300. deň po kastrácii, tak za skoro rok iste na ich bolesť nemohlo mať vplyv nič iné.

Z 20 koní sa outcome dozvedeli od 12 po reoperácii a výsledok bol, že majitelia boli spokojní. Tak to je fajn :D

Bola tam krásna stať o contributors bias, no žiaľ neviem už ten článok nájsť a ešte nemám teplotu pod 38°c, takže ho hľadať nebudem.

Ja som zrasty nikdy nespochybňovala, riešili sa z času na čas reoperáciou, ale preto, že tkanivo vyliezalo z postkastračnej rany a secernovalo, riešilo sa aj pár postkastračných granulómov (opuch, bolesť mieška) a raz som zažila zrast kýpťa semenného povrazca s črevom, X rokov po kastrácii(kastroval sa starší plemenník, v teréne), kôň mal koliku, utratil sa a vypitvali sme to, a bol tam!!! Fakt tam bol zrast, s tenkým črevom!

Ale chápem, keď je niekto zootechnik a Ing., je vlastne veterinár, samozrejme, ako inak.
On je vlastne každý tak trošku veterinár a my sme len tak akože do počtu, na okrasu a na prudenie, samozrejme.

Nuž, ring je voľný, vy a Buggyra, ktorá ani nie je schopná pochopiť, že "mobilizácia" rany kolo kĺbu a postkastračné komplikácie sú dve rozdielne veci to zvládnete, podávať fundované rady.

Za stredoškolský titul sa Verun ospravedlňujem, súdila som iba podľa prejavu, čo už.

3.5.2023 11:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na úplný záver - hlavným prínosom toho francúzskeho článku pre mňa bolo, že v oblasti Camargue sa koňom, pracovným a chladnokrvníkom strkajú do poskastračných rán akési drevené kolíčky, lebo ľudia veria, že zabránia výhrezu a krvácaniu, či niečo také....OMG!!!

3.5.2023 11:34

Nuž, ring je voľný, vy a Buggyra, ktorá ani nie je schopná pochopiť, že "mobilizácia" rany kolo kĺbu a postkastračné komplikácie sú dve rozdielne veci

Co to píšete, četla jste vůbec, co jsem vám psala?
Právě že jsem zrovna psala, že jsou to dvě rozdílné věci, protože se podivujete

- což jste napsala hned pod citaci, kde máte zvýrazněnou mobilizaci kloubů.

Ale ta mobilizace kloubů se nevztahovala ke kastraci ale k jizvě v okolí kloubu, což kastrační jizva NENÍ.

(je tu ještě někdo, kdo mě nepochopil? I kometa to pochopila a ptala se, proč komentuju klouby, když se bavíme o kastraci - no reagovala jsem na Horsanu - třeba jsem prve nepochopila Horsanu...?)

3.5.2023 13:19

to je peklo ....adheze jako tkáňové přemostění, pojivové tkáně vytváří pevné spojení, furt to není možné? myslím, že i když si lehnete na zem a budete kopat nožkama, pravda to bude.
jestli si myslíte ,že si myslím, že se tam jako natáhne a sroste?

kastrace hřebce 2x
pitva jen pohl. ústrojí-
zkouška z anat. samčí rozmnožovací aparát , kosti lebky....a už nevím

Ale jak semenný provazec vytvoří po kastraci tkáňové přemostění (pevné spojení) se dnem šourku? Když tam zůstane prostor po odstraněném varleti a nadvarleti. A zatáhne se do tříselného kanálu.

Ne, nekopu nožkama, ptám se.

3.5.2023 15:44

1."Někteří koně mohou vykazovat známky tenze a zvýšené citlivosti v oblasti beder a kříže a žeber 17+18 (zde se napojuje kremasterový sval, který společně s kremasterovým reflexem zvedá varle), takoví koně mají pak problém zapojit záď."

2.Alebo kde sa píše, že:" i když sice odstupuje v kaudální části m.obliqus internus abdominis a "fyzicky" nesahá k žebrům, může až tam komunikovat....všechny svaly jsou spojeny povázkami."

já dokážu pochopit článek na EQ psaný pro širší veřejnost 1.citace - je psaný "obyčejně" , čtenáři si z toho vemou to, že po kastraci můžou přijít problémy...nebudu je zde už vypisovat...které nemusí až tak na první pohled souviset s nedávnou kastrací. to tvrzení v článku o napojení cremasteru je asi pro vás a kometu neštastné-ale ne zcela nemožné(napojení odstoupení? ), možná slovo propojení by vás uspokojilo více, ..ale je to je jedno, je to mnou odzdrojované, kde se to vzalo v článku na EQ, odkaz jsem dávala výše(equitopia center), ta paní má asi přehled, ne?
By: Diane Isbell, DVM

Most of us don’t really think twice about how big an impact a seemingly simple procedure such as castration can have on the horse’s body. However, gelding scars can sometimes cause significant trouble for the horse.

Understanding How Gelding Scars Form

Castration is obviously an invasive procedure, as tissue is cut open and the testes are removed. When you make an incision into the tissue, it triggers a healing process. In this process, the body produces scar tissue, which can branch out from its origin and stick to tissues nearby. What can sometimes happen with castration is that the remnants of the spermatic cord and the cremaster muscle (which attaches underneath the 17th and 18th rib), can sometimes scar down to the skin or to the tissues on the outside of the abdominal wall or the inguinal ring. This can cause significant discomfort to the horse. In humans, cremaster muscle pain is considered to be absolutely debilitating. Not surprisingly then, scar tissue from castration can have a huge negative impact on the horse’s performance.

Stačilo by si přečíst odkazy co jsem sem dala...a obšírněji se zamyslet. Nemyslím si že by vás nenapadlo, že se v článku na EQ vyjádřily úplně zcestně, jen nepřesně , ale ne zcela mimo a to jste mohla rozklíčovat. já se o to pokusila ...

a 2.citace je moje , tu v článku na EQ nikde nenajdete, jelikož v této oblasti břišního šikmého svalu(asi mne nenapadlo, že když se bavíme o této oblasti, budete do toho motat celé tělo) jsou svaly spojeny povázkou, jistě si dokážete představit komunikaci až k žebrům, pokud tato skutečnost po adhezi s příslušným svalem nastane...prostě se to tam přenese různou svalovou, pohybovou kompenzací bolesti, netuším, jak vás napadlo výše vámi popisované pospojování, a ten zbytek zbytečných slov ? asi teplota :
Konkrétne m.cremaster kryje fascia cremasterica iba z "vonkajšej" strany, čo je jasne vidieť aj na videu, ktoré ste sem dali. Ona nejako súvisí s fascia capitis?

Tolik ke kremasteru, o který vlastně ani ve finále tak nejde /jen dokazování jak to kdo myslí, jak to kde napsali /
Jde o postkastrační jizvu na šourku s adhezí, která může dosáhnout kamkoliv v oblasti pánve , pospojovat kde co, bolestivostí při pohybu ovlivnit řadu svalových skupin kompenzaceni pohybu a to i v oblastech , které by nikdo od kastrace nečekal...
A teď k vám: jistě máte znalosti zkušenosti, ty vám nikdo neupírá- klidně mě kdykoliv opravte, ale mohla by jste se občas zamyslet, jakým stylem se vyjádříte, neb vás tu berou jako poloboha a olajkovali by vám i nahou fotku..... určitě bych ocenila větší nadhled a menší sebestřednost.

3.5.2023 18:49

1."Někteří koně mohou vykazovat známky tenze a zvýšené citlivosti v oblasti beder a kříže a žeber 17+18 (zde se napojuje kremasterový sval, který společně s kremasterovým reflexem zvedá varle), takoví koně mají pak problém zapojit záď."

2.Alebo kde sa píše, že:" i když sice odstupuje v kaudální části m.obliqus internus abdominis a "fyzicky" nesahá k žebrům, může až tam komunikovat....všechny svaly jsou spojeny povázkami."

já dokážu pochopit článek na EQ psaný pro širší veřejnost 1.citace - je psaný "obyčejně" , čtenáři si z toho vemou to, že po kastraci můžou přijít problémy...nebudu je zde už vypisovat...které nemusí až tak na první pohled souviset s nedávnou kastrací. to tvrzení v článku o napojení cremasteru je asi pro vás a kometu neštastné-ale ne zcela nemožné(napojení odstoupení? ), možná slovo propojení by vás uspokojilo více, ..ale je to je jedno, je to mnou odzdrojované, kde se to vzalo v článku na EQ, odkaz jsem dávala výše(equitopia center), ta paní má asi přehled, ne?
By: Diane Isbell, DVM

Most of us don’t really think twice about how big an impact a seemingly simple procedure such as castration can have on the horse’s body. However, gelding scars can sometimes cause significant trouble for the horse.

Understanding How Gelding Scars Form

Castration is obviously an invasive procedure, as tissue is cut open and the testes are removed. When you make an incision into the tissue, it triggers a healing process. In this process, the body produces scar tissue, which can branch out from its origin and stick to tissues nearby. What can sometimes happen with castration is that the remnants of the spermatic cord and the cremaster muscle (which attaches underneath the 17th and 18th rib), can sometimes scar down to the skin or to the tissues on the outside of the abdominal wall or the inguinal ring. This can cause significant discomfort to the horse. In humans, cremaster muscle pain is considered to be absolutely debilitating. Not surprisingly then, scar tissue from castration can have a huge negative impact on the horse’s performance.

Stačilo by si přečíst odkazy co jsem sem dala...a obšírněji se zamyslet. Nemyslím si že by vás nenapadlo, že se v článku na EQ vyjádřily úplně zcestně, jen nepřesně , ale ne zcela mimo a to jste mohla rozklíčovat. já se o to pokusila ...

a 2.citace je moje , tu v článku na EQ nikde nenajdete, jelikož v této oblasti břišního šikmého svalu(asi mne nenapadlo, že když se bavíme o této oblasti, budete do toho motat celé tělo) jsou svaly spojeny povázkou, jistě si dokážete představit komunikaci až k žebrům, pokud tato skutečnost po adhezi s příslušným svalem nastane...prostě se to tam přenese různou svalovou, pohybovou kompenzací bolesti, netuším, jak vás napadlo výše vámi popisované pospojování, a ten zbytek zbytečných slov ? asi teplota :

Tolik ke kremasteru, o který vlastně ani ve finále tak nejde /jen dokazování jak to kdo myslí, jak to kde napsali /
Jde o postkastrační jizvu na šourku s adhezí, která může dosáhnout kamkoliv v oblasti pánve , pospojovat kde co, bolestivostí při pohybu ovlivnit řadu svalových skupin kompenzaceni pohybu a to i v oblastech , které by nikdo od kastrace nečekal...
A teď k vám: jistě máte znalosti zkušenosti, ty vám nikdo neupírá- klidně mě kdykoliv opravte, ale mohla by jste se občas zamyslet, jakým stylem se vyjádříte, neb vás tu berou jako poloboha a olajkovali by vám i nahou fotku..... určitě bych ocenila větší nadhled a menší sebestřednost.

Co máte proti mému stylu vyjadřování? Je slušné a k věci.

S článkem prostě nesouhlasím.

Pořád jste mi neodpověděla, jak může po kastraci srůst semenný provazec se dnem šourku.

A ne, nedávejte sem odkaz potřetí. To mě nepřesvědčí.

3.5.2023 19:29

S článkem prostě nesouhlasím.

Pořád jste mi neodpověděla, jak může po kastraci srůst semenný provazec se dnem šourku.

A ne, nedávejte sem odkaz potřetí. To mě nepřesvědčí.

z citací jste mohla poznat, že nepíšu na vás, je nějaký divný tlak nebo co? každej je dneska nějak v tenzi a vztahovačný.

s článkem nesouhlasíte z jakého důvodu, nebo prostě jen proto? i když ostatně to bylo první co na mě vylezlo česky a neměla jsem čas se tím zaobírat.....kdybych dohledala to video z pitvy, kde se přímo ukazuje ta adheze, která přes tříselný kanál komunikuje do dutiny břišní, asi by to řešilo víc, ale bohužel, nemám

já vám už nic hledat nebudu je to marný, jeto marný, je to marný, ...........že by tam narostla pojivová tkáň? ono to taky asi nebude hned, když se vytvoří strup na pytlíku, proto nikdo pak nepředpokládá, že by to mělo spojitost s kastrací.
Ostatně srůsty po operaci slepáku, gynekologických operacích, břišních operacích jsou vám jistě známé. asi stejný princip. ono to u sebe není, ale sroste to...

3.5.2023 19:56

z citací jste mohla poznat, že nepíšu na vás, je nějaký divný tlak nebo co? každej je dneska nějak v tenzi a vztahovačný.

s článkem nesouhlasíte z jakého důvodu, nebo prostě jen proto? i když ostatně to bylo první co na mě vylezlo česky a neměla jsem čas se tím zaobírat.....kdybych dohledala to video z pitvy, kde se přímo ukazuje ta adheze, která přes tříselný kanál komunikuje do dutiny břišní, asi by to řešilo víc, ale bohužel, nemám

já vám už nic hledat nebudu je to marný, jeto marný, je to marný, ...........že by tam narostla pojivová tkáň? ono to taky asi nebude hned, když se vytvoří strup na pytlíku, proto nikdo pak nepředpokládá, že by to mělo spojitost s kastrací.
Ostatně srůsty po operaci slepáku, gynekologických operacích, břišních operacích jsou vám jistě známé. asi stejný princip. ono to u sebe není, ale sroste to...

Takže to bylo na Horsanu? Máte pravdu, jejich názorů si vážím.

Nesouhlasím, protože viz výše. Opakuji potřetí - semenný provazec nemůže po kastraci srůst se šourkem.

Srůst po operaci slepáku nebo gynekologickém zákroku je fakt něco jiného. A ani ty nejsou časté, protože operace probíhají asepticky.

Mně třeba taky nic nesrostlo. Pravda, mám za sebou jenom dvě břišní operace.

3.5.2023 20:14

a ono je někde napsáno, že se to stane pokaždé a každému...je tu málo emotikonů.
horsana vám popíše ten srůst semenného provazce s tenkým střevem a to je sakra daleko, ale času na to bylo prý dost.

3.5.2023 20:26

a ono je někde napsáno, že se to stane pokaždé a každému...je tu málo emotikonů.
horsana vám popíše ten srůst semenného provazce s tenkým střevem a to je sakra daleko, ale času na to bylo prý dost.

Upřímně, názory Horsany jsou pro mě "směroplatnější" než ty vaše.

Navíc, tunica vaginalis propria, která pokrývá semenný provazec, se odštěpuje ze serózy střev. Takže zase tak daleko to není.

5.5.2023 13:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja mám za sebou 2 brušné gynekologické operácie.
Prvá - z urgentu na usg, haha, jasný slepak, potom prekvapené tváre...tak gynda usg- miestnosť zrazu začali zapĺňať lekári a skrabali sa na temene.... oba vaječníky mi zrastli do jednej guče- tíško, bez problémov, až do doby, než má bolesti prinútili vyhľadať pomoc.

Po operácii adnexitidy, pomerne časté...

Po 5 rokoch zase urgent, podozrenie na extrauterinne tehu, operácia a ...musel prísť brušný chirurg, mala som zrasty s črevom a aj mi potrhali vraj "iba" serozu na X miestach, NPO 4 dní a čakalo sa, či to praskne, či nie, vzali mi tubu aj vajecnik...

Muselo sa tam niečo kolosálne po.urvit, lebo moje záznamy zmizli, brušný chirurg nemal meno a správa mala 2 riadky.
K crevu tam bolo- sutura sigmy...

Nah...zrasty sú svinstvo, lenže väčšinou nebolia...ja som o svojich netušila, Max väčší diskomfort pri menštruácii, lenže s endometriózou ste na bolesť zvyknutí...

5.5.2023 13:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

kometa - v tom francúzskom článku bola fotka - kypet semenneho Povrazca a cremasteru a na ňom zltkaste fibroticke tkanivo, ktoré siahalo po miesok, teda takto bolo manifestovane to spojenie s mieskom, z ktorého odpreparovali kus kože.

Bolo to už vypreparovane, teda nie in situ.

Neviem, prečo mi to nejde otvoriť a hľadať ešte nemám síl...

5.5.2023 13:59

Horsana napsal(a):
kometa - v tom francúzskom článku bola fotka - kypet semenneho Povrazca a cremasteru a na ňom zltkaste fibroticke tkanivo, ktoré siahalo po miesok, teda takto bolo manifestovane to spojenie s mieskom, z ktorého odpreparovali kus kože.

Nemusíte, já tu fotku viděla. Jenom jsem to nedokázala identifikovat. Já si potřebuji věci doslova osahat, abych byla chytřejší.

A někdy ani to nestačí.

5.5.2023 14:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nemusíte, já tu fotku viděla. Jenom jsem to nedokázala identifikovat. Já si potřebuji věci doslova osahat, abych byla chytřejší.

A někdy ani to nestačí.

Ja tiež.

Keď som prvý krát pitvala koňa, ktorý sa utratil kvôli ileu tenkého čreva, ktorý sposobil pendulujuci lipom, to bol taký zmätok, že som pomaly nevedela, kde má ten kôň hlavu a ako sa volám...njn.

5.5.2023 14:13
evcusik

XXX.XXX.48.146

Nesouhlasím s tvrzením o srůstech, četnosti a asepse. Doporučuju se podívat na sekční a gynekologické sály - najednou se to nebude zdát tak vzácné a kombinace srůstů jednotlivých tkání je občas také až fascinující.

(Určitě i chirurgové mají co vyprávět, já vycházím ze svých dojmů z gynpor pracoviště)

A také si myslím, že umí stát za nepostupujícími porody bez zjevné příčiny.

5.5.2023 20:09

Horsana napsal(a):

Takže může pahýl semenného provazce srůst srůstem se dnem šourku?

..a hoří h*o*v*n*o?

To video z té pitvy jsem dohledala, ale je ho jen jedna minuta, je zpoplatněné na Patreonu. Najdete odkaz na FB The study of the equine hoof do vyhledavače na této stránce dáte Castration ...vyleze krátké video, já odkaz dát nemůžu, nemám FB. (jen přístup)

5.5.2023 20:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ak to nebol fotoshop 😁

Hneď som týmito informáciami dnes machrovala na kamošku, len tá si sebareflexivne priznala, že na tú ľavú ruku je horší aj druhý valach a kobyla, či to nebude aj ňou, hehe.

Na FB už dnes ale fakt nemám síl.

6.5.2023 10:02

já mám kobylu, takže u mě přichází v úvahu jen ta sebekritika...

A až budete mít sílu, koukněte se do odborné literatury, zda je možný výhřez semenného provazce z kastrační rány-není to obvyklé, ale určitě ne nemožné, popisovat to ani moc nemusíte, stačí ano, ne.

Tak ak to nebol fotoshop 😁 no, mohla jste napsat zřetelné ANO, MOŽNÉ TO JE aby si to přečetla i Kometa, která bude zarputile tvrdit...ne, ne, nehoří...

6.5.2023 11:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Výhrez semenného povrazca možný je, to som videla po kastrácii vŕtačkou.
A dokonca som videla aj cystu na semennom povrazci, ktorá pri Hendersonovi praskla.

Oba kone uhynuli.
Aj preto Hendersona nenávidím, je to ako britva v rukách opice, občas.

6.5.2023 19:37

já mám kobylu, takže u mě přichází v úvahu jen ta sebekritika...

A až budete mít sílu, koukněte se do odborné literatury, zda je možný výhřez semenného provazce z kastrační rány-není to obvyklé, ale určitě ne nemožné, popisovat to ani moc nemusíte, stačí ano, ne.

Tak ak to nebol fotoshop 😁 no, mohla jste napsat zřetelné ANO, MOŽNÉ TO JE aby si to přečetla i Kometa, která bude zarputile tvrdit...ne, ne, nehoří...

Ne, nebudu to tvrdit.

Ale když budu mít koně, kterému se občas podlomí nožky, tak srůst semenného provazce se dnem šourku bude fakt to poslední, co bych zvažovala jako příčinu.

A všimla jste si, jak se nám Stewie odmlčel/a?

Taková klasika.

My se tu do krve pohádáme a původnímu zadavateli je to a) jedno nebo b) si mne ruce, jak se mu to povedlo.

Tohle se odehrává nejen na koních.

6.5.2023 21:11

NO, myslím, že jde spíš o rozšíření si obzorů, než o nějakou krev , a na krev to nebylo, já se nedala a přihřeju si svoje ego, to člověka takhle při sobotě večer potěší, ano měla jsem pravdu. i když ani jedna jste mi to přímo nepřiznali.

7.5.2023 12:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja som rozporovala nesprávne uvedený odstup/upon svalu.
V článku to nesprávne uviedla fyzioterapeutka.

Vo fr článku neboli dané konkrétne pohybové obtiažne s nálezom pri reoperacii, zato mali kone jasne diagnostikované muskuloskeletalne problémy, opäť neuvedené, ktorý mal aké.

20 koní, do úplného záveru, ktorý znel "majiteľ bol spokojný" bolo vysledovanych koľko 12?

Bol to prispevok typu short communication, škoda, že to nerozvinuli viac.

Tá fotka bola super.

Nie, nedala by som si, pokiaľ by bola postkastracna rana zvonku úplne ok zhojena, do spojitosti nejakú bolesť so zrastami, ale oni tam podpisovali, že úplne ok tie rany nevyzerali.

Ale niečo nové som sa dozvedela a to sa cení.
A áno, akademické debaty bývajú búrlivé .

Žiaľ kombo covid+PMS zo mňa vyludili nie veľmi príjemné správanie, za čo sa ospravedlňujem.

9.5.2023 13:06

https://www.facebook.com/tami.elkayam.9?__cft__[0]=AZXrUp9rbrcWRq81QDvBzoYIJIzbz4WjXLFIAh0Rqj8TTmkfsTtuy_KyKOHmQkv6CMFqchWDurp50a7w8CfEKe8w8jqApryIaU5AngxaWQLlzgfxZlEg8rfRYu-ZJ5v8cvzXlOBMV4j2vMhKihQoteWnp7rxDb3AWk1RuAApV7SZqw&__tn__=-UC%2CP-y-R

to jak odstupuje ten cremaster s bříšním svalem od těch žeber

Nejsem na FB a nechce se mi to louskat z angličtiny.

Dovoluji si okopírovat z učebnice anatomie Najbrt a kolektiv.

V blízkosti anulus inquinalis profundus se z kaudálníjo okraje svalu (myšleno obliquus internus abdominis) odděluje několik svalových snopců, které směřují ventrálně, přikládají se k funiculus spermaticus a tvoří m. cremaster.

Ani na tom obrázku od žeber neodstupuje.

9.5.2023 14:45

To vám nikdo nerozporuje, jen jak je anatomicky s tím břišním svalem a proč je to tak laicky uváděno. Jak to je a jak to pak funguje už jsme si tu vysvětlily...
Já taky nejsem na FB, ale dcera mi udělala na noťasu její přístup, je prostě přihlášená, já jí nešmejdím po jejím profilu, kde šmejdím ona taky vidí , nemůžu ale ani se ptát nebo odpovídat, chodilo by to jí na mobil, to mám taky zakázané ....prostě jen koukám, kde co. Vyzkoušejte to.někdo v rodině ho má, ne?

9.5.2023 15:10

To vám nikdo nerozporuje, jen jak je anatomicky s tím břišním svalem a proč je to tak laicky uváděno. Jak to je a jak to pak funguje už jsme si tu vysvětlily...
Já taky nejsem na FB, ale dcera mi udělala na noťasu její přístup, je prostě přihlášená, já jí nešmejdím po jejím profilu, kde šmejdím ona taky vidí , nemůžu ale ani se ptát nebo odpovídat, chodilo by to jí na mobil, to mám taky zakázané ....prostě jen koukám, kde co. Vyzkoušejte to.někdo v rodině ho má, ne?

Možná ano. Akorát jsou 400 km daleko.

9.5.2023 21:41

Možná ano. Akorát jsou 400 km daleko.

já také už nemám děti doma...jen mám ten noťas s jejím heslem a tím trvalým přihlášením na FB...a bez slídění ...jinak šmitec.

10.5.2023 12:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

https://www.facebook.com/tami.elkayam.9?__cft__[0]=AZXrUp9rbrcWRq81QDvBzoYIJIzbz4WjXLFIAh0Rqj8TTmkfsTtuy_KyKOHmQkv6CMFqchWDurp50a7w8CfEKe8w8jqApryIaU5AngxaWQLlzgfxZlEg8rfRYu-ZJ5v8cvzXlOBMV4j2vMhKihQoteWnp7rxDb3AWk1RuAApV7SZqw&__tn__=-UC%2CP-y-R

to jak odstupuje ten cremaster s bříšním svalem od těch žeber

Tak to je príšerná mazanica a v realite to takto absolútne nevyzerá, ani náhodou, proste to úplný bizár, odtrhnutý od reality.

Mimochodom, v článku od pani fyzio je uvedené, že sa tam cremaster upína, no bohužiaľ, upína sa úplne inde a fyzio s nejakým titulom ak si popletie odstup a úpon, tak ďakujem pekne.

True story - chlapec urobil kostru tuším psa, išiel ju skladať, priplichtila sa tam pani, čo robí fyzio a smrteľne vážne sa na axis opýtala, či to je atlas.

Nuž...

Ale tak zase je pravda, že v tržnom hospodárstve si každý za svoje peniaze môže zavolať ku koňovi hocikoho, kto ho osloví.

Inak tie zrasty, to je teraz asi nejaká móda, lebo zrazu sa s "uvoľnením" zrastov po kastrácii roztrhlo vrece, vybehlo to na mňa včera na FB od bývalej kolegyne, ako uvoľnila zrasty a urobila opich LS...mno, ok, tak asi len tak ďalej, no.

10.5.2023 12:54

Tak už jen počkat, kdy se toho chytnou pijavičkáři :-)

10.5.2023 13:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak už jen počkat, kdy se toho chytnou pijavičkáři :-)

10.5.2023 13:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ešte k akademickým debatám, možno na to nie ste zvyknutí, ale my sme bežne debatovali (výrazy aj zo 4. cenovej skupiny norma, ehehe) aj celú noc, deň :D

Raz sme naozaj do božieho rána takto diskutovali s kolegyňou, či otvárať, či neotvárať huculu s divnou ne-kolikou, ako, z toho by som si rada pozrela záznam, chodila som von fajčiť a ona za mnou a tam sme bez akejkoľvek prestávky mleli hubami a presvedčovali jedna druhú :D

Ja som bola za neotvárať, ona za otvárať, vtedy nebol ešte nočný labák, takže ráno hneď hemačka a mala endotoxémiu

Ale úplná topka bola, keď nám niekto zaplatil online prístup na nejakú konferenciu o zuboch, začalo to nevinne, vlčími zubami a kapacity sa tam na tom dohádali neskutočným spôsobom, či vyberať, či nechať tak, to všetko bolo online prenášané a my sme na to pozerali s otvorenými ústami, len sme čakali, kedy sa páni prefackajú

10.5.2023 13:17

Horsana napsal(a):
Ešte k akademickým debatám, možno na to nie ste zvyknutí, ale my sme bežne debatovali (výrazy aj zo 4. cenovej skupiny norma, ehehe) aj celú noc, deň :D

Raz sme naozaj do božieho rána takto diskutovali s kolegyňou, či otvárať, či neotvárať huculu s divnou ne-kolikou, ako, z toho by som si rada pozrela záznam, chodila som von fajčiť a ona za mnou a tam sme bez akejkoľvek prestávky mleli hubami a presvedčovali jedna druhú :D

Ja som bola za neotvárať, ona za otvárať, vtedy nebol ešte nočný labák, takže ráno hneď hemačka a mala endotoxémiu

Ale úplná topka bola, keď nám niekto zaplatil online prístup na nejakú konferenciu o zuboch, začalo to nevinne, vlčími zubami a kapacity sa tam na tom dohádali neskutočným spôsobom, či vyberať, či nechať tak, to všetko bolo online prenášané a my sme na to pozerali s otvorenými ústami, len sme čakali, kedy sa páni prefackajú

To já si pamatuji, jak se na praktických maturitách do sebe trochu pustili zkoušející a předseda - oba inženýři a chovaři. Dítko se upozadilo ve stáji do kouta a čekalo, co se z vášnivé debaty vyvrbí. A jestli teda odmaturuje nebo ne. Odmaturovalo.

10.5.2023 13:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

kometa - njn, stáva sa :D

Hlavne, že odmaturovalo :D

10.5.2023 16:13
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Srůsty jsou na prd - o tom žádná.
Já si myslím, že je nyní výrazně míň dobrých jezdců (poměr počet koní ku kvalitním jezdcům). A tak se hodí kdejaké vysvětlení...
Když bývalo málo koní, spíš se našlo uplatnění i pro nějak "postiženého". A1/1 se po neúspěších na dráze převáděli skoro automaticky na jinou kariéru. Co neskákalo a nebylo možné nějak oddrezůrovat (military), to se pořád ještě dalo přesunout do nějakého jezdeckého oddílu. (do Itálie se vyváželo až už nebylo co jiného)
A fajn byla praxe, že koně jezdilo víc lidí - tedy když to jeden mrvil, jiní to zas rovnali. Dohromady nic exclusiv, ale kůň fungoval pod naprostou většinou tehdejších jezdců.

10.5.2023 16:14
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Jen zase škoda, že se zadavatel tématu odmlčel. (no už tradice, nenapsat jak to vypadá s koněm dál)

10.5.2023 21:50

Pipilota napsal(a):
Srůsty jsou na prd - o tom žádná.
Já si myslím, že je nyní výrazně míň dobrých jezdců (poměr počet koní ku kvalitním jezdcům). A tak se hodí kdejaké vysvětlení...
Když bývalo málo koní, spíš se našlo uplatnění i pro nějak "postiženého". A1/1 se po neúspěších na dráze převáděli skoro automaticky na jinou kariéru. Co neskákalo a nebylo možné nějak oddrezůrovat (military), to se pořád ještě dalo přesunout do nějakého jezdeckého oddílu. (do Itálie se vyváželo až už nebylo co jiného)
A fajn byla praxe, že koně jezdilo víc lidí - tedy když to jeden mrvil, jiní to zas rovnali. Dohromady nic exclusiv, ale kůň fungoval pod naprostou většinou tehdejších jezdců.

Jo jo, to si pamatuji ještě ze socialistických oddílů. Koně chodili 2 hodiny denně, kromě neděle. První byli slabší jezdci, druhou hodinu ti lepší.

11.5.2023 08:33
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Jo jo, to si pamatuji ještě ze socialistických oddílů. Koně chodili 2 hodiny denně, kromě neděle. První byli slabší jezdci, druhou hodinu ti lepší.

Já pamatuji den volna před závody. A den po závodech vodění do terénu.

Jinak zase za socíku byli koně opotřebovaní a "za duhový" most šli dosti před dvacítkou. Nebylo vše růžové... Tak nikoho ani nenapadlo se zamyslet nad potížemi koně. Ve smyslu že ten valach nechodí čistě, protože srůsty po kastraci ? Ne to by fakt nikoho tehdy nenapadlo (nebo by se neodvážil říct to nahlas)

11.5.2023 09:18

A spousta věcí se léčila "tak ho necháme měsíc/tři měsíce na pastvině". A když se to nezlepšilo, zkusilo se, zda toho koně nezabije chodit i tak, a holt se jezdilo na tom, co pod jezdci nepadalo přímo na hubu.

Dost mi to teď připomněla jedna akce tady v okolí, sešlo se na ní do deseti sedlových koní, poníci vypadali ok, ale z těch asi pěti velkých koní jestli vypadal dobře jeden. Jinak fakt herky, na které bych nesedla, hanba by mě fackovala, docela i anatomický model by se našel. A okovaný to bylo a "nasvalený" (jakože na těch kostech byly vyrýsované svaly, no samozřejmě hlavně "sedací" sval a "jelene, jelene, oči máš zelené", takže to maká určitě víc, než chudák B.

Já takovým jezdcům ani nemůžu nic říct, bych s nimi příště nikam jet nemohla (no, ne že by mě to ještě lákalo) a za špatnou bych byla já, protože tam je to jedna parta A mám si hledět svého, a co je mi po tom, a jsem pomlouvačná a roznáším drby, a vůbec o těch lidech a koních nic nevím a ten můj kůň taky ostatně není předobraz obezity, a vůbec.

Teď mě dostalo jedno Nedej se (pořad na České televizi o různých aktivitách zejm. občanské společnosti) - díl se jmenuje "Život pro koně", je to z r. 17 nebo 18. Tam byla v záběrech minimálně dvě zvířata, která by jela rovnou do kafiny. A oni do toho cpou prachy (nebo taky necpou, jak jsem z jednoho toho případu pochopila) a drží ty chudáky bolavé, nešťastné, při životě, achjo. Co jsem to za tyrana, když mám názor poslat za duhu našeho poníka hned jak mu přestanou sloužit zuby...

11.5.2023 09:34

Horsana napsal(a):

Se snažíte u zkoušky obhájit semestrální práci v rozsahu diplomovky (každý si myslí, že jeho předmět je přece nejdůležitější, zadání: budova o rozměrech x,y,
a poraď si- chov prasat, prostě komplet, obrat stáda, ekonomika, kejdové hospodářství) no zkoušející docent mě trhal na malé kousky a hanil naší práci(dělaly jsme jí dvě), a ve finále dlouhou dobu byla jako vzorová na stránkách katedry...

11.5.2023 10:14

Pipilota napsal(a):
Já pamatuji den volna před závody. A den po závodech vodění do terénu.

Jinak zase za socíku byli koně opotřebovaní a "za duhový" most šli dosti před dvacítkou. Nebylo vše růžové... Tak nikoho ani nenapadlo se zamyslet nad potížemi koně. Ve smyslu že ten valach nechodí čistě, protože srůsty po kastraci ? Ne to by fakt nikoho tehdy nenapadlo (nebo by se neodvážil říct to nahlas)

A tak já netvrdím, že bylo vše růžové. Například nebyly výběhy, kolikrát ani boxy, jenom štonty.

Nebyli ani výživoví poradci nebo fyzioterapeuté. Ani sedla na míru. A pamatuji si špatně krmitelné koně - dneska už bych přemýšlela nad žaludečními vředy. Ale před 40 lety...

Nicméně koně i jezdci měli nějaký standardní (v zásadě vojenský) výcvik a štábní kulturu.

11.5.2023 10:24
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Nicméně koně i jezdci měli nějaký standardní (v zásadě vojenský) výcvik a štábní kulturu.

no to dnes chybí - podle mě to chybí i spoustě koní - všechno pro koně bylo předvídatelnější, když to naprostá většina lidí dělala stejně (vojensky). Ale co vlastně koně radši? Nesedící sedlo (prostě se nedalo sehnat) a s ním otlaky, výživa jen tak jak byla atd. Nebo dnešní vymoženosti, kdy se dá sehnat a zaplatit skoro vše (včetně pobytu v solné jeskyni, rehabilitace v bazénu...). Na druhou stranu lidi s horší kondicí, obézní, neochotní učit se...
Ale každý organismus má nějakou ústojčivost (schopnost vyrovnat se s nedostatky). Koně ji obecně mají fakt velkou. Proto když už je nějaké bebí vidět, je potřeba ho řešit (a srůsty to u většiny koní nejsou).

11.5.2023 10:48

Pipilota napsal(a):

no to dnes chybí - podle mě to chybí i spoustě koní - všechno pro koně bylo předvídatelnější, když to naprostá většina lidí dělala stejně (vojensky). Ale co vlastně koně radši? Nesedící sedlo (prostě se nedalo sehnat) a s ním otlaky, výživa jen tak jak byla atd. Nebo dnešní vymoženosti, kdy se dá sehnat a zaplatit skoro vše (včetně pobytu v solné jeskyni, rehabilitace v bazénu...). Na druhou stranu lidi s horší kondicí, obézní, neochotní učit se...
Ale každý organismus má nějakou ústojčivost (schopnost vyrovnat se s nedostatky). Koně ji obecně mají fakt velkou. Proto když už je nějaké bebí vidět, je potřeba ho řešit (a srůsty to u většiny koní nejsou).

Ano, dá se sehnat a zaplatit skoro vše.

Na druhou stranu je spousta lidí, kterým zvířata do rukou nepatří, protože se nenamáhají nad jejich potřebami přemýšlet. Ať už se jedná o koně, psy nebo akvarijní rybičky.

11.5.2023 11:01

V těch klubech a státních statcích bylo na ty koně i víc "vidět", docházelo tam víc lidí, a tak. V té době bylo daleko těžší mořit si koníka někde doma za barákem. Teda pokud jste nebyli lesák s přiděleným tažákem.

12.5.2023 12:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kone sa morili aj v oddieloch, soryjako, mala som kobylu s takým pozadím a to zviera bolo vo svojich 18 rokoch v hajzli psychicky aj fyzicky. Nemám z dňa, keď prišla fotku, lebo také mobily ešte snáď ani neboli, ale...mno, vtedy sa mi ľudia pratali z cesty, pretože som bola fakt v amoku.

Výbehy neboli, iba štondy, kone sa mlátili ako žito, nútili do vecí, ktoré im spôsobovali stres, bolesť a diskomfort - tá kultúra, to bola naučená bezmoc, nič viac.

Áno, ľudia mali nejaký móres, to áno, ale tým to väčšinou končilo.

Spomienkový optimizmus je fajn, ja som dobu štondov tiež zažila, ale športové kluby, to bolo pre kone zlo.
U nás na škole končili vyradené klubové kone a proste...nie, sorry, to nebolo dobré. Boli to zúfalé trosky a to boli v športe veľmi úspešné (parkúr, voltíž), ale aj obyčajní "provozáci".

Pobudli na škole X rokov a šupajdili na naozajstný dôchodok, pravda je, že dožili v priemere 30 rokov, ale za to myslím môže aj furioso v pôvode, ktorý bol vtedy úplne bežný.

Aspoň v tej dobe dostali nažrať a ešte nebolo balíkované seno, to vidím ako výhodu oproti dnešnej dobe, inak

12.5.2023 13:00
Pipilota

XXX.XXX.153.199

"Aspoň v tej dobe dostali nažrať a ešte nebolo balíkované seno, to vidím ako výhodu oproti dnešnej dobe, inak "

No tak bylo to jak kde a jak co... Vzpomínkový optimismus tam určitě hraje roli. Ale dnes se trápím, že když jsem chromá a potřebuji, aby mi nějaké děcko šlo na výběh jezdit s kolečky bobků - si je nasbírám než to vyveze - tak je to pro slečny moc práce :-( A celkově je v zimě u koní 0 dětí.

Jinak co se týče velkých balíků sena - už jsem zaznamenala teorii, že dříve bylo míň dušných koní, protože nebylo tolik nekvalitního sena. (já jsem si myslela, že dřív byli dušní koně výrazně rychleji utracení, prostě se tolik neléčilo - taky byl tak čaj a inhalace s pytlem na hlavě)

Přidejte reakci

Přidat smajlík