Zmíním se ,pro zájemce o veverky,že se mi po cca 2 letech podařilo sehnat pár,těchto nádherných veverek z přímého importu a zejména nepříbuzných,Chov lze mít celoročně venku,naopak v zimě dostávájí bílou barvu.Proto v Rusku bělka.V ČR se jedná o vyjimečný chov ,dá se říci i ojedinělý.Měl jsem poptávku v rámci celé Evropy,Ruska a zadařilo se.Jsou větší cca o třetinu než veverky obecné s větším a hunatějším ocasem mohutnýmy ušnímy boltci .
Mohu i pomoci ,pokud by mne zájemce oslovil.Čekám i na veverky altajské a jiné. poddruhy.
RN
Za čtrnáct dní přivezou druhý a nepříbuzný pár,opět z EU.Tím bude vytvořen základ pro chov těchto pěkných veverek.Koncem léta možná pořídím třetí pár.Vše je bohužel o financích..
monika.pk
napsal(a):
Dobrý den,
již před poměrně delší dobou mne velmi zaujal chov veverek a zvláště pak těch sibiřských. Můžu-li se zeptat - co vše je třeba zařídit - a případně jak - abych mohla veverky chovat? Děkuji velmi za odpověď a přeji pěkný den!
Dobrý večer.
Ideální je voliera venkovní.Já je mám zatím v bytě v malé volieře,ale již buduji volieru 2x4x2 m s částečním zastřešením a bočními a zadním pozadím proti pruvanu.Jinak se chovají jako veverky obecné i baští to samé.
Na Sibiřské nemusí být povolení k chovu z životního prostředí.( Ověřoval jsem si to telefonicky na tomto uřadě )
selmicka
napsal(a):
Dobrý večer.
Ideální je voliera venkovní.Já je mám zatím v bytě v malé volieře,ale již buduji volieru 2x4x2 m s částečním zastřešením a bočními a zadním pozadím proti pruvanu.Jinak se chovají jako veverky obecné i baští to samé.
Na Sibiřské nemusí být povolení k chovu z životního prostředí.( Ověřoval jsem si to telefonicky na tomto uřadě )
Děkuji mnohokrát za odpověď, vůbec jsem netušila, že u těchto nemusí být povolení . Jak jste psal, jsou u nás asi dost těžko k sehnání, že? Nebo to není až tak strašné? Případně, jak se pohybuje jejich cena, můžu-li se zeptat? Děkuji.
monika.pk
napsal(a):
Děkuji mnohokrát za odpověď, vůbec jsem netušila, že u těchto nemusí být povolení . Jak jste psal, jsou u nás asi dost těžko k sehnání, že? Nebo to není až tak strašné? Případně, jak se pohybuje jejich cena, můžu-li se zeptat? Děkuji.
Sháněl jsem je asi 2 roky a nesehnal.I přez několik kontaktu a obchodníku s exot. zvířaty.Až se mi podařil jeden kontakt,který mi je dovezl až domu z importu i s předávacím protokolem.
Snad se mi v letě zadaří ještě jeden pár z jiného místa EU.Uvidím.
Stálé usilí v schánění těchto nádherných veverek se vyplatilo.A již mám další skupinu v chovu.Snad se podaří i přislíbené další 2 skupiny v tomto roce k rozříření expozice exot. veverek.Základ chovu by byl vybudován a čas ukáže, zda se zadaří i nějaký odchov.Napříč spektrem informacích mi bylo z několika zdroju řečeno, že odchovu se dočkám až tak za 2 - 3 roky.Poněvadž veverky jsou velmi stresovatelní chovanci z importu a změny biotopu a prostředí jim prý nesvědčí.Chce to trpělivost a uvidí se.I počítám s tím, že zustanou možná i pouze jako expoziční zvířátka v našem chovu, které obdivují zejména děti.Několik barevných variant potěší i oko snad chovatelu.
Dobrý deň prajem, mám možnosť kúpiť párik týchto veveričiek. Strašne sa mi zapáčili a veľmi rozmýšľam nad ich kúpou. Mal by som na vás pár otázok.
Mám klietku o rozmeroch 2*2,5*3m(D*Š*V) stačí pre 1 pár? Zatiaľ sú v nej andulky, takze je tam slabšie pletivo. Aké pletivo odporúčate? Z väčšej časti je postavená z dreva, mám to prerobiť na železo alebo drevenú konštrukciu nepoškodia?
Poprípade by ste mohli priložiť foto vašich voliér ako inšpiráciu.
Přikládám i přeci foto, aby jste nemusel tápat na stránkách.Snad bude i inspirací těm, co mi volají podobné dotazy.
RN
Rýpavá

XXX.XXX.14.142
Nevěřte všemu co napíše jeden pisálek. Pro chov veverky sibiřské je potřeba povolení krajského úřadu stejně jako pro veverku obecnou. Více v paragrafu 56 a 50 zákona 114/1992 Sb Jinak se vystavujete možnosti nemalé pokuty. Jistý pán tady v ČR je překupuje od chytačů v Rusku - samozřejmě bez dokladů. Koupí takové veverky jen podporujete jejich lov a nekalé praktiky překupníků.