Dobrý den zaujal mě chov králíků na maso. Kamarád chová Bu a radí mi ať si pořídím samici, že mi ji kdykoliv připustí. Protože bych chtěl početné vrhy dobře osvalených a rychle rostoucích králíků zjišťoval jsem nejvhodnější plemeno pro mateřskou linii. Nakonec jsem nabyl přesvědčení, že použitím křížence F1, který se dá pořídit v ceně králíka na maso lze dosáhnout překvapivě dobrých výsledků. Chci zkusit použít kříženku Ča pro velmi dobrou mléčnost tohoto plemene nejlépe v kombinaci s Čv. Zajímali by mě názory zkušených chovatelů na takovéto křížení a na reálnost průměrného vrhu 8 králíčat.
peďulán
napsal(a):
Dobrý den zaujal mě chov králíků na maso. Kamarád chová Bu a radí mi ať si pořídím samici, že mi ji kdykoliv připustí. Protože bych chtěl početné vrhy dobře osvalených a rychle rostoucích králíků zjišťoval jsem nejvhodnější plemeno pro mateřskou linii. Nakonec jsem nabyl přesvědčení, že použitím křížence F1, který se dá pořídit v ceně králíka na maso lze dosáhnout překvapivě dobrých výsledků. Chci zkusit použít kříženku Ča pro velmi dobrou mléčnost tohoto plemene nejlépe v kombinaci s Čv. Zajímali by mě názory zkušených chovatelů na takovéto křížení a na reálnost průměrného vrhu 8 králíčat.
Napište panu vita ma dobre zkušenosti s Ča a křížením některych plemen dle mych info měl velice dobre vysledky.
Já mám ♀Ča a Vss také kříženky Ča x Vss a zkoušel jsem už ♂Ča, Vss, Nb, Bu, Kal, kříženecNos x Fb a nyní opět Vss. Albínky mají docela početné vrhy (10 a víc), chce to ale hned po odstavu rozdělit do menších skupin. Když jsou pohromadě většinou ti dominantní si zaberou místo u korýtka a ty slabší se pak dostanou na jádro až nakonec, anebo vůbec. Ve čtyřech měsících dosahují váhy od 2700g až 3000g výjimečě i přes. Záleží jaký je použitý samec. Také výtěžnost je zavislá dost na samci. Pohybuje se od 60 do 65 %. ( s droby a hlavou- tu hlavu u prodeje nařizuje veterinární zákon, hlava je asi kolem 7%) Rozdíly při použití různych samců jsem míval minimální. Nejnižší byly se stejným plemenen a nevyšší s Nb. Dobrý je i Bu, tam je velice slabá kůže. Samozřejmě dají se dosáhnout i lepší výsledky, to ale pak je větší podíl tuku v mase.
Kamarád vám s tou Bu radí dobře, jsou to pečlivé matky a pokud vyberete vhodné plemeno do otcovské pozice, budou výsledky velmi dobré. Já připouštím samcem Vss a mláďata výborně rostou, ve 4 měsících šly 4 samice do chovu ke známým v živé váze 4 - 4,5 kila, stejnou váhu měli ti zbylí (3), které jsme porazili, jednoho samce jsem si nechala doma, nyní váží 5kg (má 10 měsíců a od těch 4 měsíců je jen na ovsu a seně). Nyní má samice 40 dní staré králíčky a jejich váha je od 1060 do 1360 gramů (je jich 5). (Jen pro zajímavost, druhá samice je "neznámý kříženec", taková ta typická vesnická směska ta má mláďat 6, jsou jen o necelé dva dny mladší a o poznání menší, největší mládě váží jen o 20 gramů víc než nejmenší od Bu... Stejný samec - otec mláďat, stejné krmení samic i mladých..)
Nevím co si představujete pod pojmem "početný vrh", ale uvědomte si, že čím víc mláďat, tím "slabší" budou, pro mě osobně je ideální počet 6, maximální 8.
O kříženkách (dvou plemen, ne jakýkoli mix) se obecně říká, že jsou plodnější, ale nebrala bych to jako zásadní, protože pokud se netrefíte správně do říje, tak je celkem jedno, jestli je samice Ča x Čv nebo "čistá" Ča.. Nehledě na další faktory (výživa, ustájení), na kterých závisí % embryonální mortality atd...
xchipsy
napsal(a):
Kamarád vám s tou Bu radí dobře, jsou to pečlivé matky a pokud vyberete vhodné plemeno do otcovské pozice, budou výsledky velmi dobré. Já připouštím samcem Vss a mláďata výborně rostou, ve 4 měsících šly 4 samice do chovu ke známým v živé váze 4 - 4,5 kila, stejnou váhu měli ti zbylí (3), které jsme porazili, jednoho samce jsem si nechala doma, nyní váží 5kg (má 10 měsíců a od těch 4 měsíců je jen na ovsu a seně). Nyní má samice 40 dní staré králíčky a jejich váha je od 1060 do 1360 gramů (je jich 5). (Jen pro zajímavost, druhá samice je "neznámý kříženec", taková ta typická vesnická směska ta má mláďat 6, jsou jen o necelé dva dny mladší a o poznání menší, největší mládě váží jen o 20 gramů víc než nejmenší od Bu... Stejný samec - otec mláďat, stejné krmení samic i mladých..)
Nevím co si představujete pod pojmem "početný vrh", ale uvědomte si, že čím víc mláďat, tím "slabší" budou, pro mě osobně je ideální počet 6, maximální 8.
O kříženkách (dvou plemen, ne jakýkoli mix) se obecně říká, že jsou plodnější, ale nebrala bych to jako zásadní, protože pokud se netrefíte správně do říje, tak je celkem jedno, jestli je samice Ča x Čv nebo "čistá" Ča.. Nehledě na další faktory (výživa, ustájení), na kterých závisí % embryonální mortality atd...
Plně s Vámi souhlasím.
Vss a Burgunda samice je vyborné spojení.
Nějaký rok jsem to choval.Jednou jsem dal sousedovi k chovu mláďata této směsky a už to nebylo ono.
V první generaci o.k...a na pekáč s mláďaty.Dál do chovu ne!
Pravda ta kůže je o poznání silnější díky Vss samci.
borax
napsal(a):
Plně s Vámi souhlasím.
Vss a Burgunda samice je vyborné spojení.
Nějaký rok jsem to choval.Jednou jsem dal sousedovi k chovu mláďata této směsky a už to nebylo ono.
V první generaci o.k...a na pekáč s mláďaty.Dál do chovu ne!
Pravda ta kůže je o poznání silnější díky Vss samci.
Já si myslím, že tyhle F1 by v chovu daly dobré výsledky, kdyby byly připouštěny "zpětně" opět samcem Bu nebo Vss, ale většina chovatelů má nějakou směsku a to už nebude ono...
Jasně, nemyslela jsem pouštět to vzájemně mezi sebou Já si třeba toho samce Vss x Bu nechala proto, že ho zkusím pustit na Čv, protože ta mi s Vss dává málo mláďat (2,3 a teď zase 3), takže má důtku s výstrahou a je možné, že se tam ty geny nějak tlučou.. Tak zkusím změnu a jinak půjde do klobás
A až teď dostavím další králíkárny, chci právě zkusit různé varianty křížení, zpětné, tříplemenné a tak.. Teď na to nemám prostor, ale pak chci také zkusit křížení samic ČA, MS..a na tyhle výše zmíněné pokusy právě pořídit i samice Vss a samce Bu..
Tak to potvrzuji Ta moje je opravdu saň, sice (zatím) nekousla, jen straší vrčením, ale není to dvakrát příjemné. Normálně bych takové zvíře z chovu okamžitě vyřadila, ale ona je opravdu velmi pečlivá matka a hodně mléčná, takže zatím má milost. Ale nějak nemám odvahu pořídit další Bu samici (a i s tím samcem to bude váhání
Jediné, kdy je "snesitelná", je období říje a pak tak od 6ti týdnu věku mladých do odstavu - to se nechá i "omylem" pohladit Jinak je to drak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
burgund6
napsal(a):
Burgundské samice jsou dobré a plodné matky, ale zdá se mi, že v poslední době je snad každá čtvrtá vzteklá a agresivní.U činčil a belgický obrů nepamatuju, že bych měl nějakou ostřejší samici.
Každá druhá, preto som ich prestal pred rokmi chovať, dodnes mám pamiatku na prste, nikdy viac
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
xchipsy
napsal(a):
Jasně, nemyslela jsem pouštět to vzájemně mezi sebou Já si třeba toho samce Vss x Bu nechala proto, že ho zkusím pustit na Čv, protože ta mi s Vss dává málo mláďat (2,3 a teď zase 3), takže má důtku s výstrahou a je možné, že se tam ty geny nějak tlučou.. Tak zkusím změnu a jinak půjde do klobás
A až teď dostavím další králíkárny, chci právě zkusit různé varianty křížení, zpětné, tříplemenné a tak.. Teď na to nemám prostor, ale pak chci také zkusit křížení samic ČA, MS..a na tyhle výše zmíněné pokusy právě pořídit i samice Vss a samce Bu..
Tak tie gény sa určite v tom spojení prejavujú, no po výmene samca sa to môže upraviť k lepšiemu. Ja mám veľmi dobre skúsenosti s týmto krížením : Vdiv samicu pripustím Bo div, s tohto spojenia vyberám najväčšie samce a prípúšťam s nimi akékoľvek čisté samice albinistického typu napr Ni, Nb a podobne Momentálne mám na skúšku pripravenú F1Hy, uvidíme Skúsil by som aj Ca, až sa podarí... Inak tá príbuzenská plemenitba sa bežne v minulosti robila aj pri šľachtení nových plemien Možno skúsim, čo vy na to kolegovia?
V 70. letech se v literatuře objevovalo plemeno Sovětská činčila, sám jsem králíka tohoto plemene nikdy neviděl a tak mám pochybnost, jestli jde vůbec o oficiálně uznané plemeno, nebo jen soudruzi kolchozníci z SSSR štrejchli Čv belgickým obrem. O tomto plemeni se uvádí minimální délka těla 57 cm, hmotnost dosahuje až 7 kg, králice se vyznačují vysokou mléčností a mláďata dosahují ve třech měsících hmotnosti 2,5-3 kg. Trochu ale spíše hodně mi to připomíná reklamu ve stylu, "co se divíte my soudruzi z SSSR máme všechno lepší". Setkal jste se někdo s tímto plemenem?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
peďulán
napsal(a):
V 70. letech se v literatuře objevovalo plemeno Sovětská činčila, sám jsem králíka tohoto plemene nikdy neviděl a tak mám pochybnost, jestli jde vůbec o oficiálně uznané plemeno, nebo jen soudruzi kolchozníci z SSSR štrejchli Čv belgickým obrem. O tomto plemeni se uvádí minimální délka těla 57 cm, hmotnost dosahuje až 7 kg, králice se vyznačují vysokou mléčností a mláďata dosahují ve třech měsících hmotnosti 2,5-3 kg. Trochu ale spíše hodně mi to připomíná reklamu ve stylu, "co se divíte my soudruzi z SSSR máme všechno lepší". Setkal jste se někdo s tímto plemenem?
Nevidel som to, reálne to ale existuje Podľa mňa to nie je zlý námet na skúšku, aspoň mám o čom premýšľať. Ono ani súdruhovia v chovaťeľstve, neboli vôbec zlý odborníci... On táký mini belgičák by si klientelu určite našiel
peďulán
napsal(a):
Tak u nás to "uznané plemeno" není, co jsem však našla, tak bylo národním plemenem v době existence sovětského svazu (uznané v roce 1963), možná je tam stále, protože najdete videa, kde jsou králíci s tímto označením - např. zde:
https://www.youtube.com/watch?v=O0CNbgOvvTM&feature=youtu.be
Průměrná hmotnost byla (je) 5kg, těch 7-8 byly spíš extrémy.
Hmotnost ve 2 měsících 1,7-1,8 kg / 3 měsíce - 2,6-2,8 kg / 4 měsíce - 3,5-3,7 kg
Jatečná výtěžnost ve 4 měsících věku 56-63%.
Sovětští soudruzi dělali různé pokusy s křížením (zmínil se o nich prof. Kálal ve své knize o chovu drobných zvířat), mimo křížení Čv s obrem třeba taky křížení samce Čv a samice modrého vídeňáka (a různé další pokusy
peďulán
napsal(a):
Na youtube velice zajímavá videa, škoda že se Sovětská činčila nedostala do Česka, zajímal by mě rychlost růstu králíčat narozených po připuštění samice této Sovětské činčily samcem nějakého bílého masného plemene, třeba Ča nebo kaliforňákem.
A nedá se přivézt?
Běžně chovatelé vozí genetiku z Německa, Maďarska atd.
Mám známého (už je to starý pán) a ten má Kaliforňáky z ciziny.
Říkal mi před babičkou pššt! Bylo to drahý...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
borax
napsal(a):
A nedá se přivézt?
Běžně chovatelé vozí genetiku z Německa, Maďarska atd.
Mám známého (už je to starý pán) a ten má Kaliforňáky z ciziny.
Říkal mi před babičkou pššt! Bylo to drahý...
Tak ten starý pán má moje uznanie Každá sranda niečo stoji Myslím, že doviezť sa dá všetko, len je to vec ceny a kompromisu Tak som dnes vážil po dlhom čase jedného KUVm samca z vrhu 08.08 2017, mile prekvapenie = 4,30 pred večerným krmením. Ani sa mi nezdal v tom spodnom kotci, alebo ozaj starnem
peďulán
napsal(a):
Dobrý den,
samici nechte určitě čistokrevnou a pro maso nejlépe ČA nebo Bu, a naně toho ČV a jestli chcete křížence tak samce ale musí to být takovej kterej vám udělá min za 100dnů 3kg a ty přírustky jestli chcete vědět tak mě napište do zpráv protože tady se nedá něco zveřejnít jinak někteří tady k terým to nejde nebo to nedokážou rádi rejou a pomlouvají.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tie gény sa určite v tom spojení prejavujú, no po výmene samca sa to môže upraviť k lepšiemu. Ja mám veľmi dobre skúsenosti s týmto krížením : Vdiv samicu pripustím Bo div, s tohto spojenia vyberám najväčšie samce a prípúšťam s nimi akékoľvek čisté samice albinistického typu napr Ni, Nb a podobne Momentálne mám na skúšku pripravenú F1Hy, uvidíme Skúsil by som aj Ca, až sa podarí... Inak tá príbuzenská plemenitba sa bežne v minulosti robila aj pri šľachtení nových plemien Možno skúsim, čo vy na to kolegovia?
Myslíte, že má barva srsti vliv na masnou užitkovost, nebo jde jenom o výsledné zbarvení kříženců?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
burgund6
napsal(a):
Myslíte, že má barva srsti vliv na masnou užitkovost, nebo jde jenom o výsledné zbarvení kříženců?
Nie vo farbe to podľa mňa nie je. Jednoducho sa tie gény biju, namiesto toho aby sa doplňali. Skúšam rôzne kombinácie čistých plemien a niekedy sa aj niečo podarí No pri spojení dvoch jedincov sa musí trafiť ideálny pár a potom je rast nadpriemerný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dnes jsem po 8 tydnech vážil mladé od samec BO A samice činčila velká.Po lonském totalním uhynu na mor jsou to první mladí. po neděli očkuji! váha největšího co jsem odchytl 195 dg nejmenší co jsem važil 165 dg. Píší odchytl? maji ve bývalém chlévě skoro 2x2m.Je to prvnička má jich 7. Asi jsou u jiných plemen lepší výsledky ale mě to nevadí. Nekrmím granule.Směs zrnin a ze začátku dost ovesné vločky.Seno pochopitelně adlibidum.