Dobrý deň, mám podozrenie na syfilis v chove. Ako sa to sem dostalo naozaj netuším, ale neviem sa toho zbaviť. Pichali sme dvakrát penicilín, po ktorom mi uhynul chovný samec (či to bol následok nedokážem potvrdiť ani vyvrátiť), po druhej penicilínovej inkejcii, ktorá nasledovala dva týždne po očkovaní castomixom dostal druhý samec myxomatózu, respektíve neviem, či to bola myxa alebo obrovsky nástup syfilisu - zdurené očné okolie, vypadaná srsť, chrasty v ušiach, hlienovity "sopel", hrčky v spodnej časti tela.. trápil sa dva týždne, potom som to radšej ukončila, nemohla som sa na to pozerať. Všetky králiky majú v okolí pohlavných orgánov, presnejšie v časti medzi analnym otvorom a pošvou/penisom vriedok a táto časť, keď ju od seba oddelíte (iste viete, ako to myslím) je celá pokrytá akýmsi žltkastým povlakom, ktorý zasychá. Dá sa to zotrieť tampónom, ale na druhý deň sa to tvorí znovu, má to dosť špecifický zápach. Po penicilíne to začalo ustupovať, ale keďže veterinár nemal čas, tak druhá injekcia prišla neskoro a znovu sa priebeh rozbehol. Najskôr som si myslela, že je to naozaj syfilis, lenže včera som doniesla nové chovné králiky, pri preberaní som si tento detail nepozrela (hlupaňa) a presne toto isté majú aj oni. Chovateľ ich doniesol z Nemecka, sú dva mesiace po výstave, čo by aj zodpovedalo inkubačnej dobe, ale na základe tejto skutočosti sa mi nechce veriť, žeby to bol skutočne syfilis. Rozhodla som sa urobiť stery a poslať to do labáku, aby sa zistilo, čo to naozaj je, lebo už som z toho zúfalá. Nemáte s tým niekto skúsenosť? Králikom podávam preventívne prorabbit, ak bude treba znovu nasadiť atb, nech ich zachránim čo najviac.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bylo dobré dát foto, ale jestli jsem to dobře pochopila, není to jen maz v pohlavních koutech?To je totiž naprosto běžné, opakovaně se tvořící, jen na výstavy by se měiy kouty vyčistit.Myxa ani mor po očkování kombinovanou vakcínou není nic vyjímečného.
Takto to vyzeralo, keď som si to všimla. Po tom penicilínu to výrazne ustúpilo, ale znovu sa to vracia. Myslím, že to nie je normálny stav.
zrzka_a
napsal(a):
jiva, môžem sa spýtať čím očkujete vy? Ja som dlhé roky roky očkovala castomixom, nikdy som problém nemala. Ale chovala som taký ten "gazdovský mix". Odkedy som sa dala na burgunďáky, tak je to jeden problém za druhým...
To že chováte burgunďáky, nemá nic společného z touto nemocí.
No neporadím, co by to mohlo být.
Jestli na Vás neměl vet.čas a z tohoto důvodu nestihl aplikovat injekci v době kdy bylo třeba, změňte veterináře.
Taková léčba nemá pak smysl!
nemyslela som to tak, že iba na Bu sa chytajú choroby.. je to len blbá zhoda náhod, len už ma to hnevá, každú chvíľu nejaká patália.. veterinára usilovne zháňam, máloktorý je ochotný prísť domov a liečiť králiky, väčšina mi povie, že zabiť a doniesť nové, ale to mi srdce nedovolí.. dokonca na syfilis mali 4 lekári rozličné názory, čo ma dosť zaráža v 21. storočí, keď mi jeden povie, že je to liečiteľné penicilínom a ďalší, že je to neliečiteľné a zabiť... jeden vet má prísť cez týždeň urobiť stery a pošle to do labáku, aby sme vedeli, že čo vlastne máme liečiť... alebo teda, či to v§bec máme liečiť, aj keď ja si nemyslím, že je to normálne... keby to bol iba povlak, tak ok, dá sa to umyť, ale tu je evidentný vriedok, ktorý tam nemá čo robiť podľa môjho názoru.
zrzka_a
napsal(a):
nemyslela som to tak, že iba na Bu sa chytajú choroby.. je to len blbá zhoda náhod, len už ma to hnevá, každú chvíľu nejaká patália.. veterinára usilovne zháňam, máloktorý je ochotný prísť domov a liečiť králiky, väčšina mi povie, že zabiť a doniesť nové, ale to mi srdce nedovolí.. dokonca na syfilis mali 4 lekári rozličné názory, čo ma dosť zaráža v 21. storočí, keď mi jeden povie, že je to liečiteľné penicilínom a ďalší, že je to neliečiteľné a zabiť... jeden vet má prísť cez týždeň urobiť stery a pošle to do labáku, aby sme vedeli, že čo vlastne máme liečiť... alebo teda, či to v§bec máme liečiť, aj keď ja si nemyslím, že je to normálne... keby to bol iba povlak, tak ok, dá sa to umyť, ale tu je evidentný vriedok, ktorý tam nemá čo robiť podľa môjho názoru.
zkuste Draxin jednorázově.
to je fotka spred mesiaca cca, teraz je to oveľa lepšie, vytvára sa tam však opätovne žltkastný povlak, ktorý vlastne zlepuje tieto dve časti pohlavných orgánov dokopy.. keby ten povlak ostával v tenkej vrstve, tak by som uverila tomu, že je to normálne, lenže kým som si to všimla vytvoril sa tam doslova hrubý, asi dvojcentimetrový nános, bolo to niečo ako suchý hnis alebo ako by som to opísala.. nemokvá to, dá sa to zotrieť, lenže neustále sa to tvorí..ale najviac ma znepokojujú tie vriedky, na dotyk je to tvrdé, nič z toho nevyteká, je to taká ružovkastá malá gulička, majú to aj všetky mladé králiky.. penis u samca nevyzerá byť opuchnutý, ale pošva u samice áno, aj keď to môže byť spôsobené aj tým, že už dávno mala byť pripustená, lenže kým neviem s čím bojujem, nechcem to ďalej šíriť.. pravdepodobne je to pre ne aj bolestivé, lebo keď som pripúšťala samicu (keď som o tom ešte nevedela), tak strašne bojovala so samcom, podarilo sa to asi na ôsmy deň každodenného skúšania, pred tým problém nemala, z čoho usudzujem, že táto choroba nemá dlhé trvanie... najviac ma však zaskočilo, že presne to isté som sem doniesla od chovateľa vzdialeného 400 km odo mňa, preto sa domnievam, že to syfilis asi nebude, to by bola priveľká náhoda a druhá vec je, že syfilis by mal mať aj sprievodné príznaky na hlave, ktoré absentujú.. králiky sú na pohľad zdravé, nekýchajú, sú normálne aktívne, žerú ako doteraz... naozaj som už záfalá, pýtam sa každého koho môžem, ale nikto sa s tým ešte nestretol...
neviete ako dlho trvá, kým by z draxinu zmizli takéto príznaky? respektíve, kedy a ako dlho účinkuje? pretože pán im draxin pichal v piatok, vraj je to účinné aj proti moru a mxt, ale o tomto liečive som včera počula prvýkát
ešte som čítala, že výrobok ema fauna kralici pôsobi aj na vonkajšie kožné choroby, napríklad na mykozy, od zajtra im to plánujem dávať do vody, ale všetko je to len strielanie na slepo, kým prídu výsledky z labáku môže prejsť aj týždeň a žiaden veterinár, ktorý to videl mi nevie na isto povedať, čo to je.
pegaz
napsal(a):
AK chcete poradiť, tak skúste urobitˇ, čo som Vám poradil. Možno robíte iba zbytočne paniku.
dobre, skúsim to v priebehu týždňa znovu odfotiť, samej sa mi to pri ich aktívnom odpore nedá.. nemyslím si, že robím zbytočnú paniku, králiky chovám roky a toto som tu nikdy nemala, všimla by som si to pri rozdeľovaní mladých, vždy mali krásne čisté kútiky bez náznaku akejkoľvek zmeny.. tu sa bohužiaľ niečo nedobré deje...

zrzka_a
napsal(a):
Takto to vyzeralo, keď som si to všimla. Po tom penicilínu to výrazne ustúpilo, ale znovu sa to vracia. Myslím, že to nie je normálny stav.
Očkuji monovalentní vakcíny ne kombince.Podle té fotky to vypadá na nečisté pohlavní kouty.Vyčistěte je navlhčenou vatou a uvidíte.Pukud by to byl syfilis budou to stroupky a vyčistit to nepůjde.Syfilis se přenáší hlavně pohlavím stykem.Kdysi jsem si ho přinesla z výstavy se samcem, ale stačila jedna injekce penicilínu.Přeléčovali jsme všechna chovná zvířata.
napsal(a):
Očkuji monovalentní vakcíny ne kombince.Podle té fotky to vypadá na nečisté pohlavní kouty.Vyčistěte je navlhčenou vatou a uvidíte.Pukud by to byl syfilis budou to stroupky a vyčistit to nepůjde.Syfilis se přenáší hlavně pohlavím stykem.Kdysi jsem si ho přinesla z výstavy se samcem, ale stačila jedna injekce penicilínu.Přeléčovali jsme všechna chovná zvířata.
tu nestačili ani dve... ak by sme pripustili, že je to nedostatočná hygiena, tak by sa to po penicilíne hádam samé nestratilo? ten povlak takmer celý vymizol, zostal ten spomínaný vriedok, odkedy však injekcia neúčinkuje (už je to vyše týždňa), tak sa to znovu celé vracia.
Ja som si tiež myslela, že je to syfilis, ale už o tom dosť pochybujem.. jeden vet absolútne netušil, čo to je, ale napriek tomu pichol penicilín, druhý pochybuje o tomto ochorení, pretože syfilis už vraj niekoľkokrát liečil a mal iné príznaky, už mi asi zostava len čakať na výsledok.. každopádne však ďakujem aj za snahu pomôcť.
zrzka_a
napsal(a):
neviete ako dlho trvá, kým by z draxinu zmizli takéto príznaky? respektíve, kedy a ako dlho účinkuje? pretože pán im draxin pichal v piatok, vraj je to účinné aj proti moru a mxt, ale o tomto liečive som včera počula prvýkát
ešte som čítala, že výrobok ema fauna kralici pôsobi aj na vonkajšie kožné choroby, napríklad na mykozy, od zajtra im to plánujem dávať do vody, ale všetko je to len strielanie na slepo, kým prídu výsledky z labáku môže prejsť aj týždeň a žiaden veterinár, ktorý to videl mi nevie na isto povedať, čo to je.
draxxin působí cca 5 dní, rozhodně neúčinkuje na virové infekce (mxt, mor).
Ten “vriedok” vyzerá takto, je to taká hrčka, je tvrdá, nevyzerá, že to je na dotyk bolestivé, skúšala som to jemne stlačiť, ale nič z toho nedostanem a ublížiť im nechcem. Vet povedal, že to ešte nevidel, že to vyzerá ako papila.. lenže majú do kompletne všetky králiky. doteraz som sa s tým nestretla ani ja, je to podľa vás normálne? Opakujem, že sa to nachádza v časti medzi análnnym otvorom a pohlavným organom na boku (keď prstami tuto časť “otvoríte”) ten povlak je momentálne veľmi slaby, vraj si s tým nemám robiť starosti, že to je normálne, ta fotka čo je vyššie mohol byt vraj nejaký zápal, ktorý už ustúpil.. na výsledky setrov stále čakám...

Takovéto bouličky se mně občas u králíků vyskytnou, ale řekla bych, že je to něco jako tuková bulka..Králíci s tím nikdy neměli problém.Také se mě takové bulky dělaly u feny a po histologii to byla tuková bulka.
napsal(a):
Takovéto bouličky se mně občas u králíků vyskytnou, ale řekla bych, že je to něco jako tuková bulka..Králíci s tím nikdy neměli problém.Také se mě takové bulky dělaly u feny a po histologii to byla tuková bulka.
ďakujem za odpoveď :) takže ste s tým nič nerobili? aj to nejako rásto, či to zostalo v tejto podobe? dospelé králiky to majú asi takto veľké, toto je fotka malého dvojmesačného králika a zdá sa mi to dosť veľké v porovnaní s tým malým telom.. znepokojuje ma na tom najviac to, že to majú všetky, ako keby to bola nejaká choroba.. ale asi nezistím prečo sa to tvorí.
nevím, jestli je vám to ještě k něčemu, ale myxomatoza se projevuje mimo jiné ze začátku právě zduřením pohlavních orgánů a pozdšji se rozjedou oči... takže to mohla být myxomatoza, nemáte očkováno?
syfilis dle mě vypadá trochu jinak- a je u králíků prý docela snadno léčitelný- penicilinem... a je potřeba přeléčit všechny králíky v chovu...