starmen

XXX.XXX.2.181
Dobry den. Mam dotaz,je veliky problem připustit BO se střední rácí.
Samici se nechce,mam 2 samce a nic.
Děkuji za odpověd od zkušeného chovatele.
Do pana kropáčka.
Měl jsem tentýž problém i s mojí samicí. Konkrétně mám Vídeňského Modrého a samici křížence masných plemen, a bohužel nemám zkušenosti s žádnými dalšími plemeny. Sice pěstuji králíky teprve třetím rokem, ale mám už za sebou několik úspěšných připouštění. Do této doby jsem si vždy s tím nějak poradil, ale tentokrát jsem si dost dlouho nevěděl s agresivní samicí rady. Mimochodem samice byla v říji, takže jsem byl její chováním překvapen. Až jsem si jednou všiml jistého uklidnění samice po mém doteku. Dokud jsem nezazahoval, tak samice se zadkem zámerně přilepovala ke stěně, aktivně vrčela, kurážlivě kousala samce, skrátka se za každou cenu vyhýbala styku ze samcem, který už z ní měl dokonce strach a tím také postrádal o ní zájem. Takže jsem se snažil samce chránit prostým přiložením ruky na její záda nebo rukou přikrýt jí oči. Když jsem samici takhle "udržoval v klidu", tak se nešlo vyhnout tomu, že samci zřejmě chybí jeho "diskrétní zóna", ale s tím už se třeba nějak vypořádat. Hlavním cílem je oddělit samce od možného nebezpečí ze strany samice a udržovat jí v klidu. Osobně bych doporučoval si k tomu nasadit ochranné rukavice. Celý můj způsob se možná zdá být primitivní, ale myslím, že za pokus to stojí. Takto jsem úspěšně připustil mojí samicí:)
Vůbec to není špatný nápad, ukázal mi to takhle jeden chovatel, pokud samice je v říji ale dělá drahoty , tak ji otočit tak aby samec mohl přeskočit , přidržet třeba za uši nebo ji chlácholit rukou přes záda jakoby nadzvedávat kůži až ke slabinám a palcem a ukazovákem zajíždět do slabin a zpět nahoru k páteři, většinou už uvidíte že se správně nastaví pak uhnout samci a než se vzpamatuje už je přeskočená 😁, .nevim jestli jsem to dostatečně pochopitelně popsala, ale funguje to. Nejlépe připouštet ráno na lačno a pokud samec déle neskákal tak po hodině připustit znovu, úspěšnost je vyšší a samice na podruhé bývá i povolnější.