Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2021 21:45
Fatu

XXX.XXX.208.133

Zdravim vsechny chovatele usaku,
nevite o nekom kdo chova kraliky zajeci ve Vychodoceskem kraji?

20.2.2021 21:59
Fatu

XXX.XXX.167.72

A ještě jeden dotaz, jestli nemáte někdo zkušenost s křížením těchto kraliku

21.2.2021 12:27
horal

XXX.XXX.13.26

Králík zaječí je normální králík a může se křížit s jakýmkoliv králíkem, protože zaječí se jmenuje kvůli vzhledu a nikoliv proto, že má něco společného se zajícem. Zajíc a králík jsou dva rozdílné druhy a křížit nejdou. Ano četl jsem už zaručené zprávy, že to jde, ale.......

21.2.2021 15:15
Fatu

XXX.XXX.167.72

Já vím, že Zajíc a Králík nejde krizit.. Me by zajímali, ty zaručeně zprávy ze to jde, ALE.. Chtěl jsem pořídit samce Za a zkusit ho se samici Bu co mám.. Teda jestli to má vůbec cenu zkoušet..

21.2.2021 15:51
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Obě jsou to plemena králíků - takže ano, jde to křížit bez potíží - jak už napsal horal.

Úplně nechápu, co Vám v tom není jasné (nic ve zlém). Čili neplést si pojem "zajíc" jako druh a "Zaječí" jako plemeno králíká - t.j. jiného druhu.

21.2.2021 16:37
Fatu

XXX.XXX.167.72

Já vím, co je Zajíc polní, Králík divoky a Králík domácí.. Můj původní dotaz byl, jestli někdo nemá zkušenost s křížením Za a jiného domácího králíka.. To jest jak prospívají, jestli rostou a atd..

21.2.2021 17:02
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Omluva za nepochopení dotazu. Bohužel s křížením těchto plemen zkušenosti nemám.

21.2.2021 17:25
horal

XXX.XXX.13.26

Záleží čeho chcete docílit. Sice jsem se s nimi ještě nesetkal, ale podle fotografií je to takovej chrt mezi králíkami. Ale kdo ví, třeba zase rychle porostou, jako u slepičích brojlerů plymutka s Indickou bojovnicí tak rozdílné a jaké jsou to pak buchty.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2021 17:27

Zaječí není žádné rychle rostoucí plemeno,2,5kg dosahuje v 5 měsících,takže tam žádný zázrak nečekejte,ale jako čisté plemeno má dost vysokou výtežnost.

21.2.2021 18:39
Fatu

XXX.XXX.167.72

Taky jsem ještě neměl tu čest je videt naživo... Podle fotek vypadá na hubenoura, ale píšou, že samec Za ma přes 4 kila.. Zaujala mě délka těla.. a stou Bu samici by to mohlo dopadnout, třeba jak stema slipkama..co píše Horal.. No zkusím to a uvidíme jak se bude dařit..

21.2.2021 18:50

Váha dospělého zaječáka je 3,5 -4,25

21.2.2021 19:27
Fatu

XXX.XXX.167.72

Ano koukal jsem na standard.. 3,00-4,25 kg...pod a nad nepripustne..takže nejlepší by byla nepřípustna váha nad horní hranici

21.2.2021 20:05

Chvíli jsem čisté chovala,ale s ničím nekřížila.

21.2.2021 21:21
petr008

XXX.XXX.139.160

Sám jsem Za nechoval, protože je to dle mých info kousavý králík a to není nic pro mě. Ale paní chovatelka mě na výstavě přesvědčovala, že není nad kombinaci samice ČA x samec Za.
Zaječák prý sice na pohled vypadá hubeně, ale má jemnou kostru a tenkou kůži, takže masná výtěžnost je prý z takových kříženců vynikající. Ale slyšel jsem také, že Za jsou choulostiví na kokci.
Pro mě suma sumárum moc komplikované, navíc se mi Za jako plemeno nelíbí, takže se držím tradičního osvědčeného ČA (navíc mám slabost pro bílou barvu). ČA jsou vynikající matky, klidné plemeno, v životě mě nekousli (a to už jsem tahal např. Kal zahryznutou do ruky z králíkárny). Na druhou stranu, kdo nic nezkusí ani nic neobjeví... Já už jsem starý na experimenty, nechávám prostor mladším.

21.2.2021 22:14

Čistí mají vysokou výtěžnost,kousavý jsou taky a strašně mně okusovali králíkárny.
A ikdyž mám vysoké kotce ,tak na ně by to chtěla ještě vyšší.

22.2.2021 21:00
europa.it

XXX.XXX.25.39

Fatu napsal(a):
Zdravim vsechny chovatele usaku,
nevite o nekom kdo chova kraliky zajeci ve Vychodoceskem kraji?

Já bych věděla, ale je to o kraj níž. Vysočina. U Žďáru nad Sázavou.

27.2.2021 21:42
Trapezus

XXX.XXX.230.40

Odpovídám na původní dotaz č-2: S křížením králíků zaječích mám výborné zkušenosti. Křížil jsem s venkovskou směskou, burgundským a českým albínem, v obojí kombinaci 1,0-0,1. Zaječí má vynikající masovou výtěžnost (podle výzkumu citovaného panem Šimkem dokonce nejvyšší), a tuto vlastnost předává i v užitkovém křížení.
Zaječí má velmi dobré přírůstky také v čistokrevném chovu. Má velmi tenkou kůži, proto vypadá, že na něm masa není, ale opak je pravdou.
To je i problém výstavního chovu. Králíci rostou, prosperují, no jo, ale rychle se dostanou přes 4,25 kg a na výstavu jsou bezcenní. Navíc někteří posuzovatelé chtějí právě ty vychrtliny, které tady byly zmíněny. Je to asi nejmodernější trend v šlechtění, vyžívající se v bizarnostech. Pak se nemůžeme divit, že se chovají tak málo.
Králík zaječí má zajímavou minulost: na konci 19. století a později se v Anglii a také USA rozšířily králičí farmy. Až na výjimky nejčastějším plemenem na těchto farmách byl právě zaječí.

28.2.2021 10:16
europa.it

XXX.XXX.25.39

Trapezus napsal(a):
Odpovídám na původní dotaz č-2: S křížením králíků zaječích mám výborné zkušenosti. Křížil jsem s venkovskou směskou, burgundským a českým albínem, v obojí kombinaci 1,0-0,1. Zaječí má vynikající masovou výtěžnost (podle výzkumu citovaného panem Šimkem dokonce nejvyšší), a tuto vlastnost předává i v užitkovém křížení.
Zaječí má velmi dobré přírůstky také v čistokrevném chovu. Má velmi tenkou kůži, proto vypadá, že na něm masa není, ale opak je pravdou.
To je i problém výstavního chovu. Králíci rostou, prosperují, no jo, ale rychle se dostanou přes 4,25 kg a na výstavu jsou bezcenní. Navíc někteří posuzovatelé chtějí právě ty vychrtliny, které tady byly zmíněny. Je to asi nejmodernější trend v šlechtění, vyžívající se v bizarnostech. Pak se nemůžeme divit, že se chovají tak málo.
Králík zaječí má zajímavou minulost: na konci 19. století a později se v Anglii a také USA rozšířily králičí farmy. Až na výjimky nejčastějším plemenem na těchto farmách byl právě zaječí.

Zaječí s Českým albínem, opravdu? Neměl byste prosím nějaké fotky mladých? Moc díky, Markéta

28.2.2021 17:06
Trapezus

XXX.XXX.230.40

1,0 Zaječí divoce zbarvený X 0,1 Český albín. Léto 2020. Překvapením byli ti třísloví (asi ta tříslová barva kolovala v genech divoce zbarveného samce).

28.2.2021 17:10
europa.it

XXX.XXX.25.39

Trapezus napsal(a):
1,0 Zaječí divoce zbarvený X 0,1 Český albín. Léto 2020. Překvapením byli ti třísloví (asi ta tříslová barva kolovala v genech divoce zbarveného samce).

Božínku, to je nádhera!!! Já mám samce Ča a teď brzy si pojedu pro samičku Za div. Neměla jsem v plánu je křížit, ale koukám, budu to muset zkusit! Děkuju moc!

28.2.2021 17:17
Trapezus

XXX.XXX.230.40

Hlavně pozor, aby samec ČA nebyl moc velký na samičku ZA (má aspoň 4 kila?). Obecně s tímto křížením nejsou problémy. Ale samičku ZA se samcem větším, třeba takovým meklenburem nebo činčilákem, to už ne. Ať se daří.
Pokud můžu doporučit: k tomu samci ČA si pořiďte samičku ČA. Je to moc vděčné plemeno a bylo by dobře, kdyby bylo více chovatelů čistokrevných ČA, ideálně i s PP a vystavovaných

28.2.2021 17:34
europa.it

XXX.XXX.25.39

Trapezus napsal(a):
Hlavně pozor, aby samec ČA nebyl moc velký na samičku ZA (má aspoň 4 kila?). Obecně s tímto křížením nejsou problémy. Ale samičku ZA se samcem větším, třeba takovým meklenburem nebo činčilákem, to už ne. Ať se daří.
Pokud můžu doporučit: k tomu samci ČA si pořiďte samičku ČA. Je to moc vděčné plemeno a bylo by dobře, kdyby bylo více chovatelů čistokrevných ČA, ideálně i s PP a vystavovaných

No po pravdě už mě to taky napadlo, samce Ča mám od moc fajn chovatele, je to pěknej frajer a myslím, že tak 4,5 kg má určitě... A samička zatím nevím, teprve si pro ni půjdu (mám ji zamluvenou březí, tak teprve předvečerm byla u ženicha, takže pán chce ještě palpací vyzkoušet, zda se povedlo a až pak mi bude volat, ať si pro ni přijdu). Každopádně pokusím se to pak všechno rozumně zhodnotit a podle toho se zařídit. Ča jsou moc fajn, ale já jsem na ty barevnější. Ještě jednou díky!

Přidejte reakci

Přidat smajlík