Kdy si mohu králíčka vzít do ruky a "ňuňat ho" (mazlit)
Německý obrovitý strakáč (NoS)
Zdravím,
už je to dnes 20 dní co moje samice Nos porodila 8 krásných zdravých králíčků. Je to prvnička, tak jsem na ní pyšný.
Mláďata už běhají v dvoj kotci, daří se jim už zkoušejí jíst atd. Chci se zeptat, už si je mohu hladit a brát do ruky? Případně se s nima nějak mazlit... Víte co , je to roztomilý a ubránit se tomu nedá.
Díky.
A doufám že se také líbí.
Určitě se brát do rukou dají, otázkou je, co si od toho slibujete. Ta mláďata to moc neocení, otázkou je, jak bude reagovat králice (některá si mladé brání) - spíše je to pro ně zbytečný stres. Pokud chcete navázat nějaký užší kontakt, podávejte pamlsky z ruky. Jako děcka a i teď jsme dávali listy nebo květy pampelišek. Králící je berou rádi a z dietetického hlediska neublíží - obsahují hořčiny a spíše trávení prospívají. A když budou zvyklé, můžete je přitom pohladit.
Návyk na manipulaci (případně nějaká drezůra) má snad smysl u králiků před výstavou, ale to není moje parketa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králíčata beru do ruky hned po narození,pak 3.-4.den,po té je prohlížím okolo 10. dne,od tří týdnů už celkem běžně.Potřebují si zvyknout na manipulaci,přenášení,stavění na výstavy.Pokud nejsou zvyklí od mala,před výstavou už si nezvyknou.Berou je do ruky i vnoučata,vyndají na stůl,hladí.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Hladili jsme je až po vylezení z hnizda, předtím jen kontrola, kolik jich je a jestli tam nejsou nějací mrtví a tak. Později jsme je mohli hladit i nosit, ale vzhledem k tomu, že při neopatrné manipulaci můžou poškrábat do krve, dostávali jsme králíčky většinou do košíku se senem a pod dozorem dospělého si ho hladili a krmili pampeliškami...treba i na klíně. Pak zase šup do košíku a k mamince. Z koše do kralikarny to zase bylo bezpečnější, aby nás zmitajici se králíček nepoškrábal. Samozřejmě vsechno to probíhalo vždycky i s krmením samice vločkami i pampeliškami, aby se odvedla její pozornost a taky aby z toho něco měla.
Akali

XXX.XXX.12.18
Prosím, mám kralicici s jedním králíčkem, králíček má dnes týden a já ho jen hladím, kdy ho mohu brát do ruky a hlaďkat ho?
georgi

XXX.XXX.118.61
Když několikadenního králíčka budete mít pořád v ruce může se stát že samice králíče nechá . Králík není hračka , potřebuje také svůj klid .Dělám první den po okocení kontrolu hnízda pohmatem , pak vykydám po čtrnácti dnech . Když je potřeba vyndám hnízdo , vyčistím a dám je zpátky . Samici pochopitelně také vyndám .Po třech týdnech už je děti pod dozorem berou na chvíli do ruky .
Gwaat-Hei

XXX.XXX.13.74
Snehy
napsal(a):
Všetko je o samici ale kontrola musí byť.
Zajímavá informace.
Gwaat-Hei
napsal(a):
Zajímavá informace.
Čo ti nepasuje, mám tu písať román? Nie každá samica znáša ruku v koterci a to už nie v hniezde. Je to o vzťahu chovateľa a zvieraťa.
Prvý krát kontrolujem cca po dvoch dňoch a potom každé krmenie a to hlavne hniezdne búdky. Zvyknú samice zahrabať zajačata čo nestíhali do hniezda. Hlavne tie čo napchávaju veľa slamy. Voľné hniezda takmer nekontrolujem. Ak vykonávam kontrolu tak z dôvodu či tam nie je niečo uhynuté. Hmatom viem odhadnúť približný počet a veľkosť králičat.
Páči sa taká odpoveď?