Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.12.2021 22:02
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

Dobrý den,
chci se zeptat jestli někdo má zvláštní granule pro samce na připouštění, jelikož mám dvě samice a jednoho samce a samec nechce skákat.
Slyšela jsem, že existují granule pro samce na připouštění a vitamíny.
Předem děkuji za odpověď 😁

19.12.2021 22:46
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

Aneta2007 napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jestli někdo má zvláštní granule pro samce na připouštění, jelikož mám dvě samice a jednoho samce a samec nechce skákat.

Zdravím, granule dávám všem králíkům stejné. Párkrát se mi taky stalo, že samec nechtěl skákat. Já to řešil tím, že jsem ho vyměnil s jiným samcem. Jak byl v samčí boudě, tak se rozskákal. Měl jsem ale i samce, u kterého bylo řešením topůrko🙂. Ještě otázka. Jak je samec starý? Možná je ještě moc mladý. Ať se daří 😉

21.12.2021 19:57
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

Pinkava2003 napsal(a):
Zdravím, granule dávám všem králíkům stejné. Párkrát se mi taky stalo, že samec nechtěl skákat. Já to řešil tím, že jsem ho vyměnil s jiným samcem. Jak byl v samčí boudě, tak se rozskákal. Měl jsem ale i samce, u kterého bylo řešením topůrko🙂. Ještě otázka. Jak je samec starý? Možná je ještě moc mladý. Ať se daří 😉

Dobrý den samec je lednový a nevym kde je problém všichni mají už mladé ale mě se pořád nedaří připustit zkoušela sem všechno.

georgi

21.12.2021 20:44
georgi

XXX.XXX.118.61

Má obě varlata ?

21.12.2021 20:52
bodlo

XXX.XXX.41.14

Aneta2007 napsal(a):
Dobrý den,

cosi jsem slyšel že granule pro tento učel ma firma,,MIFUMA,,ma nekdo skušenost s produkty teto firmy děkuji za informaci

21.12.2021 21:43
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

georgi napsal(a):
Má obě varlata ?

Tak to nevím podívám se

22.12.2021 11:53
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

georgi napsal(a):
Má obě varlata ?

Dívala sem se a má obě

georgi

22.12.2021 19:33
georgi

XXX.XXX.118.61

Pak je chyba někde jinde . Máte možnost zkusit na samice jiného samce . Jestli z toho samce , co máte teď , skoro po roce nic není , vyměnil bych ho .Pokud by se Vám podařilo připustit je pravděpodobné že v další generaci budete řešit stejný problém . Připouštím samcem od 6 měsíců . Měl jsem i samce od kterého jsem měl mladé a ten když jsem připouštěl měl 5,5 měsíce . Často používám samce německého strakáče nebo jeho křížencců .

23.12.2021 01:08
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

georgi napsal(a):
Pak je chyba někde jinde . Máte možnost zkusit na samice jiného samce . Jestli z toho samce , co máte teď , skoro po roce nic není , vyměnil bych ho .Pokud by se Vám podařilo připustit je pravděpodobné že v další generaci budete řešit stejný problém . Připouštím samcem od 6 měsíců . Měl jsem i samce od kterého jsem měl mladé a ten když jsem připouštěl měl 5,5 měsíce . Často používám samce německého strakáče nebo jeho křížencců .

Skusim samca vyměnit děkuji za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.12.2021 20:06

Aneta2007 napsal(a):
Dobrý den,

Ono hodně záleží na tom,v jaké kondici je samec.Nepíšete čím a jak krmíte,ani plemeno,váhu,kondici.Často záleží i na velikosti kotce,možnost pohybu.
Moje zkušenost je,ať už u samců či samic,že králíci nejsou v kondici.Je zima,králíci potřebují dostatek volné energie.Také nepíšete,jestli k němu dáváte samice v říji.

24.12.2021 23:14
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono hodně záleží na tom,v jaké kondici je samec.Nepíšete čím a jak krmíte,ani plemeno,váhu,kondici.Často záleží i na velikosti kotce,možnost pohybu.
Moje zkušenost je,ať už u samců či samic,že králíci nejsou v kondici.Je zima,králíci potřebují dostatek volné energie.Také nepíšete,jestli k němu dáváte samice v říji.

Samice v říji sou a kondici samec taky má ale jak k němu dám Samici on zalehne a nic, samice skáče poněm, krmení dostávají oves, granule, voda a seno někdy i pečivo na přilepšenou, plemeno máme velký světlý stříbrný (Vss)

25.12.2021 00:36
omnia

XXX.XXX.51.41

Aneta2007 napsal(a):
Samice v říji sou a kondici samec taky má ale jak k němu dám Samici on zalehne a nic, samice skáče poněm, krmení dostávají oves, granule, voda a seno někdy i pečivo na přilepšenou, plemeno máme velký světlý stříbrný (Vss)

Krásné Vánoční svátky nejen chovatelům, pečivo na přilepšenou úplně vynechte, ideální místo pečiva je dát na přilepšenou kořen zeleniny (petržel, celer, případně nať z této zeleniny), v granulích je vše, co králík potřebuje, ale v těch "výkrmových" hlavně látky "pro přibírání na váze", takže také minimální množství, pokud člověk krmí kvalitním senem, vodou, ovsem a již zmiňovanou kořenovou zeleninou, či jejími částmi, tak má téměř vše, co potřebuje k reprodukci.... Chovný králík velice lehce "zatuční" při zkrmování granulí (samozřejmě záleží na množství).
Pokud vše výše popsané se nějaký ten den dodržuje, výsledek se dostaví, v opačném případě je nejjednodušší a i nejlevnější vyměnit samce, porucha pak v tom případě bude jinde a hlubšího charakteru.... Samozřejmě-dodržet to, aby byla v říji samice (mám zkušenost, že samec, pokud není samice v říji, nejeví absolutně o ni zájem, v opačném-žádoucím případě-její říji, by poskákal samice z půlky vesnice- v říji ), hraje roli i ustájení (zima, línání, případný průvan, čistota chovatelského zařízení, roční období, klid - v případě neklidu je z toho stres atd.)
Někdy pomohlo dát samce do kotce samice, která má říji, samici pro změnu do jeho kotce.
Chovatelství je i hra s časem a to je na tom to krásné, v žádném případě to není o tom, že ráno "pořídím" chovný materiál, navečer samice připustím a za měsíc se těším na první porody....
Je to zkoušení, experimentování, ale v daných mezích
Krásné Vánoce a chovu zdar!

25.12.2021 09:57
Aneta2007

XXX.XXX.31.28

omnia napsal(a):
Krásné Vánoční svátky nejen chovatelům, pečivo na přilepšenou úplně vynechte, ideální místo pečiva je dát na přilepšenou kořen zeleniny (petržel, celer, případně nať z této zeleniny), v granulích je vše, co králík potřebuje, ale v těch "výkrmových" hlavně látky "pro přibírání na váze", takže také minimální množství, pokud člověk krmí kvalitním senem, vodou, ovsem a již zmiňovanou kořenovou zeleninou, či jejími částmi, tak má téměř vše, co potřebuje k reprodukci.... Chovný králík velice lehce "zatuční" při zkrmování granulí (samozřejmě záleží na množství).
Pokud vše výše popsané se nějaký ten den dodržuje, výsledek se dostaví, v opačném případě je nejjednodušší a i nejlevnější vyměnit samce, porucha pak v tom případě bude jinde a hlubšího charakteru.... Samozřejmě-dodržet to, aby byla v říji samice (mám zkušenost, že samec, pokud není samice v říji, nejeví absolutně o ni zájem, v opačném-žádoucím případě-její říji, by poskákal samice z půlky vesnice- v říji ), hraje roli i ustájení (zima, línání, případný průvan, čistota chovatelského zařízení, roční období, klid - v případě neklidu je z toho stres atd.)
Někdy pomohlo dát samce do kotce samice, která má říji, samici pro změnu do jeho kotce.
Chovatelství je i hra s časem a to je na tom to krásné, v žádném případě to není o tom, že ráno "pořídím" chovný materiál, navečer samice připustím a za měsíc se těším na první porody....
Je to zkoušení, experimentování, ale v daných mezích
Krásné Vánoce a chovu zdar!

Vám taky krásné svátky, králíci sou v uzavřené místnosti nikde jim tam nefouka klid mají když je venku tepleji dveře jim otevřu, samec i samice dostávají celer, seno je usušené ručně, oves dávám nahý, granule dávám na výkrm, chci se zeptat dáváte samici nebo samcovy jiné granule

25.12.2021 13:13
omnia

XXX.XXX.51.41

Dobrý den, osobně jiné, jako výkrmové granule, nepoužívám, ale u chovných kusů velmi střídmě, u okocených samic více. V zimě více, jako v létě, ale stále střídmě. U výkrmových králíků se mají zkrmovat adlibitum, to je za předpokladu, že se krmí jen granulama, bez sena, jen s pitnou vodou, tam se klidně můžou použit s léčivy, ale při zkrmování "domácích" krmiv a jen s přídavkem granulí, jsou granule s léčivy zbytečné, nebo spíše nežádoucí, protože při léčbě případné kokcidiozy hrozí rezistence.... A krmit chovné králíky jen výkrmovkama je nemožné, ne že by nepřežili, naopak-prospívali by velmi dobře, vhodně tak akorát na kuchyňský stůl, nikoli k chovu. A také je v drobnochovu, pokud má chovatel kousek nějakého pozemku, a tím si zajistí nějaké to seno, nějakou tu zeleninu, zbytečné do králíků "valit" jen granule, ideálně je, sem tam je použít střídmě, na přilepšenou, pokud má králík zajištěnu "pestrou domácí stravu".

25.12.2021 13:22
omnia

XXX.XXX.51.41

A při "dodržení" těchto podmínek, je spíše vhodné hledat problém jinde, jak už bylo psáno - při dodržení vhodné stravy, ustájení a celkově chovatelské péče, spíše v daném chovném jedinci. Asi bych volil cestu (a několikrát tak učinil), že jsem si obstaral jiného-náhradního jedince, stávajícího jsem si další dva, tři měsíce ponechal dále (pokud se jedná o top jedince) a už se stalo jak zařazení do chovu - protože se spravil, tak i vyřazení z chovu trvale-protože se nespravil a meziím tak, či onak, fungoval "náhradní" chovný jedinec.

25.12.2021 14:53

Aneta2007 napsal(a):
Vám taky krásné svátky, králíci sou v uzavřené místnosti nikde jim tam nefouka klid mají když je venku tepleji dveře jim otevřu, samec i samice dostávají celer, seno je usušené ručně, oves dávám nahý, granule dávám na výkrm, chci se zeptat dáváte samici nebo samcovy jiné granule

Králíky chovám ve venkovních králíkárnách,krmím je směsí oves,granule,ječmen,vojtěškové úsušky,slunečnice,větvičky smrku,borovice.
Krmím všechny stejně,jen měním množství podle,ročního období,línání a pod..S připouštěním problém nemám.
Pokud máte Vss,měl by mít okolo 5kg.V tomto období připouštění,zimy dávám našim zhruba 4 kg Al a Ha asi 20 dkg směsi.
Také se může stát,že když se dá samice k nevyspělému samci a nechá se aby po něm skákala,že se samec zradí a pak se bojí a nechce skákat.Obzvláště pokud není moc průbojný.
Nikdy nenechávám samice skákat nebo jakkoliv dorážet na mladého samce,buď samici přidržím nebo ji dám k samcovi už vyzkoušenému.

otázka

26.12.2021 09:08
otázka

XXX.XXX.230.195

Můj muž mladé samce vždycky trénuje. Samici v říji, nejlíp zkušenou a klidnou, k samci dá do kotce a jak samec nezačne hned skákat, samici mu sebere a zkusí to po chvíli znovu. Samec se naučí, že s tím nemá dělat cavyky . Souhlasím s Jívou, jak chovatel nechá samici na mladého samce dorážet nebo ho pokousat, může pak být pro chov skoro k ničemu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík