Dobrý den,
od roku 2018 se věnuji chovu Českého Albína pro účely užitkového chovu. Po dobu celých čtyř let eviduji výsledky užitkovosti ČA v čistokrevném chovu a to u dvou chovných párů (jedná se o chovná zvířata s PP z chovu p. Bukovského z Litic, p. Švehly z Plas a p. Čermáka z Pelhřimova).
Dále jsem vedl evidenci užitkovosti ČA v kombinaci s jinými čistokrevnými plemeny (výčtem NoS, ČS, Bu, Nč). Chtěl bych se s vámi touto cestou podělit o získané výsledky užitkových vlastností ČA a jejich kříženců s jinými čistokrevnými plemeny. Dále bych chtěl poukázat na nesrovnalost sledované ranosti ČA s běžně uváděným standardem plemene.
Porovnáme-li užitkovost ČA v čistokrevném chovu s jeho kříženci, musím ze svých výsledků jednoznačně vyhodnotit, že křížením ČA s jinými plemeny nedochází ke znatelnému zlepšení užitkových vlastností a to z žádných sledovaných kritérií jako jsou npř. počet mláďat, zdravotní stav jedinců, nebo ranost váhových přírůstků.
Ze sledovaných kříženců byly nelepší výsledy s plemenem Nč, následně Bu (téměř srovnatelné s Nč), znatelně podprůměrné pak s ČS a kategoricky nejhorší s plemene NoS (dlouhá, hubená mláďata s velmi špatným osvalením, pro porážku kolem 4.měs. života naprosto nevhodné).
V následujícím textu uvádím výsledky sledované užitkovosti. Pro úplnost nejprve uvedu pár okrajových podmínek, které souvisí s následně uvedenými výsledky a to stáří chovných zvířat ve sledovaném období (10-34 měsíců), četnost připouštění samic (2.-3. vrhy za rok), ustájení (venkovní kotce, nechráněné, vysoká podestýlka), krmení (luční seno-vlastní, směs granulí bez i s léčivy a neloupaným oves, okus-větve z ovocných stromů, čistá voda studniční pro mláďata s přídavkem jablečného octa nebo emanoxu).
A teď tedy k výsledkům. Nejprve uvedu PRŮMĚRNÉ hodnoty přírůstků u čistokrevného ČA (vrh. 7-9 mláďat), 1.měs.-900g, 2.měs.-1750g, 3.měs.-2800g, 4.měs.-3600g, 5.měs.-4100g, 6.měs-4500g, 7.-4750g (po sedmém měsíci pozvolný nárůst až do 4900g u samic a 5250 u samců).
U kříženců s Nč, resp. s Bu jsou výsledky velmi podobné v řádech o cca 50-100g nižší. U kříženců byl růst sledován v kratším časovém horizontu max. do 5. měsíce života, následně šli na porážku.
Pro zajímavost uvedu ještě několik zajímavých poznatků, kříženci s Bu i s Nč mají znatelně jemnější kůži, což má výsledný vliv na jatečnou výtěžnost. Kříženci Nč, ač se primárně nejedná o plemeno zařazené do kategorizace masných plemen, mají výjimečnou ranost růstu v prvních třech měsících s velikostí mláďat ve 98d. dosahující až 2900g.
Doufám, že budou mé dosavadní výsledky pro některé z vás zajímavé a že se s námi také podělíte o zkušenosti s chovem našeho národního plemene, kterým je ušlechtilý králík s výbornou užitkovostí ČA.
Předem děkuji všem za vaše postřehy.
Obdivuji vás, že jste si s tím dal takovou práci a vše pečlivě evidoval a sledoval. Mám albíny čtvrtým rokem a s početnými a zdravými vrhy mohu souhlasit. Jsem rád, že se tomuto národnímu plemenu daří a máme s ním dobré zkušenosti! Ať se vám také daří!
Mám jednu samici Bu a kříženci s ČA podle mě také nikdy nevykazovali žádné lepší přírůstky než čistí ČA. Nijak jsem jejich váhové přírůstky neevidoval, ale narození byli stejně, takže jsem je měl na očích v tom samém období.
Děkuji za vaší reakci, jsem moc rád že má Český Albín stále základnu svých obdivovatelů, rozhodně za zájem stojí. V letošním roce se mi podařilo sestavit dva chovné kmeny a budu se snažit, dle časových možností, věnovat tomuto plemenu naplno. Ještě mě zbyl chovný pár VM, ale ty budou muset v králíkárně zůstat pro potěchu, protože si k nim má dcera vytvořila silnou citovou vazbu, jsou to nesmírně mazlivý tvorové a o kráse plemena VM není rovněž pochyb. Vlákno jsem založil zejména z důvodu, že někteří začínající chovatele se za každou cenu snaží křížit jedince čistokrevných plemen z důvodu docílení min. hybridního efektu a už málo který chovatel (ale jsou tu takový) převede pozornost na plemena, která jsou užitkově tak kvalitní v čistokrevném chovu, že je škoda je dále křížit. Z vlastní zkušenosti mohu, kromě ČA poukázat právě na vámi zmiňovaného Bu, který rovněž touto charakteristikou vyniká. Děkuji za zaslání fotografie vašeho odchovu a přeji mnoho úspěchů a radosti s chovem plnohodnotně, či alespoň z části založeném na ČA.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když chováte čisté ČA registrujete?
Ještě se Vás zeptám kamil.č, máte nějakou zkušenost, když křížíte s ČA, se zpětným křížením samice 0.1(BuXČA) X samcem 1.0(ČA). Jací vycházejí mladí jestli je to 50/50 Albín a barevný kříženec. Jaké jsou užitkové vlastnosti těchto albínů - (heterozygotů) hybridů v dalším chovu? Říkal mi jeden nejmenovaný chovatel, že takto experimentálně oživoval krev ČA, když spekuloval s kolegou o dostupnosti nového chovného materiálu, kterého je u ČA velmi málo a že mu z toho paradoxně vycházeli "typově" velmi pěkní jedinci, které následně z chovu musel vyloučit (jednalo se o organizovaného člena) a už tedy kromě vlastního typu králíka nevyhodnotil např. vyrovnanost vrhů v dalších generacích, zdraví, mléčnost apod. Když by jste s takovými to kříženci ČA měl Vy nebo někdo jiný bližší zkušenosti bylo by to zajímavé. Děkuji.
Dobrý den, ještě NE. V letošním roce budu vstupovat do ZO-ČSCH v Horní Bříze u Plzně, to mám vzhledem k poloze svého bydliště nejblíže a byla mě tato organizace doporučena letitým chovatelem ČA p. Bukovským z Litic u Plzně. Tak že zatím NE, ale od tohoto roku 2022 s tím chci jednoznačně začít, protože je mi líto neumožnit a podporovat další rozvoj tohoto plemene tím, že budu produkovat jedince, které reálně do chovu nebude moci oficiálně nikdo použít. První mláďata od nových chovných kmenů ČA chystám na 03/2022, uvidíme zda se povede. Teď mám ještě v králíkárně mláďata po neregistrovaných ČA, po Kal a po Nb, musím vytvořit prostor. Hezký den.

Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, ještě NE. V letošním roce budu vstupovat do ZO-ČSCH v Horní Bříze u Plzně, to mám vzhledem k poloze svého bydliště nejblíže a byla mě tato organizace doporučena letitým chovatelem ČA p. Bukovským z Litic u Plzně. Tak že zatím NE, ale od tohoto roku 2022 s tím chci jednoznačně začít, protože je mi líto neumožnit a podporovat další rozvoj tohoto plemene tím, že budu produkovat jedince, které reálně do chovu nebude moci oficiálně nikdo použít. První mláďata od nových chovných kmenů ČA chystám na 03/2022, uvidíme zda se povede. Teď mám ještě v králíkárně mláďata po neregistrovaných ČA, po Kal a po Nb, musím vytvořit prostor. Hezký den.
Tak to vás chválím,jelikož mě vždy mrzí když někdo odchovává pěkná zvířata a neregistruje.A na druhou stranu mě strašně štvou lidé co napíší,že na výstavě nebylo k prodeji nic pořádného anebo,že si koupili špatné zvíře,ale přitom sami nejsou ochotni registrovat a ta svá kvalitní zvířata prezentovat a poskytnout k prodeji.
Nechovám sice masná plemena,ale zase plemena která se zas tak moc nechovají,jelikož právě nejsou na masný chov ideální.
Tak ať se vede a je možné,že se na nějaké větší výstavě potkáme.
Děkuji za Váš příspěvek. Mohu se zeptat o která méně chovaná plemena se zabýváte. Pořídil jsem si letos před Vánoci nový třídník plemen, rád se podívám jaká plemena jsou v oblasti zájmu některých chovatelů. V tomto ohledu Vám samozřejmě fandím, protože zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji je ČA v současné době také velmi zřídka chovaným zvířetem, tedy alespoň v pozici organizované čistokrevné plemenitby. Pro masné účely je zastoupen v mnoha chovech ale řekl bych vzhledem ke sledovaným inzercím, že i v mnoha podobách, tak že homozygotní albíni NE však ČA. Většinu všech zvířat, které jsem si sehnal pro můj chov mám z druhé strany republiky. Tak že oblast vašeho zájmu je mi v tomto smyslu sympatická. Musím bohužel konstatovat, že jsem měl možnost vidět různé chovy ČA (organizovaných chovatelů) a i u nich se typ tohoto zvířete značně liší a s původním králíkem vyšlechtěným prof. Žofkou už v některých případech nemají mnohdy příliš společného, což mu zejména ubližuje po stránce užitkovost. I vám přeji mnoho úspěchů.

Chováme 40 let Aljašky a jen o pár let méně Havany a Tříslové černé.
Aljašky a Havany v širokém okolí po celá léta chováme jen my,u Třísláků je to lepší,tam nás je trochu více.
Četl jsem že jsou obě tato plemena náročná na chov zejména z ohledu kvality srsti a velmi náročného docílení správného barevného rázu, u Aljašek lesku pesíků, ale s takovou řádkou let zkušeností je to jistě zvládnutelné. Když by jste mohl zaslat nějaké fotografie vašich výsledků práce budu vděčný. Hezký večer.

Tak ono to můžete mít zvládnuté,ale koupíte nové zvíře a už nevíte,co vám do chovu přinese .Kupuji hlavně samce,samice si nechávám své,vím,co asi od nich mohu čekat,ale co které spojení dá, se pak musí vyzkoušet.
Nejtěžší jsou Havany tam člověk do přelínání do dospělé srsti neví,jaká bude konečná barva.A stává se,že nadějná mláďata mohou být nakonec do chovu nevhodná.
Fotky našich králíků tu najdete,třeba ve vlákně pozdrav .... od europa.it
Jsou to krásná zvířata, děkuji. Abych se vrátil k plemeni ČA, chtěl bych se vás ještě zeptat na zmíněnou kvalitu srsti, které se tedy zejména týká jedinců určených k výstavním účelům. Společným znakem ČA a plemene Aljaška je vysoký lesk srsti, měl by jste pro mě a možná i pro ostatní chovatele radu ohledně přístupu jak tento specifický znak v chovu podpořit? Případě dá se tato vlastnost ovlivnit, např. doplňky stravy, správně zvoleným obdobím vrhu ..., cíleným výběrem jedinců vykazujících tento specifický znak apod. Předem děkuji za vaši zkušenost.

Tomaas86
napsal(a):
Jsou to krásná zvířata, děkuji. Abych se vrátil k plemeni ČA, chtěl bych se vás ještě zeptat na zmíněnou kvalitu srsti, které se tedy zejména týká jedinců určených k výstavním účelům. Společným znakem ČA a plemene Aljaška je vysoký lesk srsti, měl by jste pro mě a možná i pro ostatní chovatele radu ohledně přístupu jak tento specifický znak v chovu podpořit? Případě dá se tato vlastnost ovlivnit, např. doplňky stravy, správně zvoleným obdobím vrhu ..., cíleným výběrem jedinců vykazujících tento specifický znak apod. Předem děkuji za vaši zkušenost.
Nejdůležitější je samozřejmě genetika,tu pak lze podpořit výživou.
Krmím svou směsí do které přidávám trochu slunečnice,ale zase se to nesmí přehnat,jelikož velké množství zase snižuje pružnost srsti.Někdo přidává lněné semínko,ale s tím nemám zkušenost.
ČA mají klub s Hb,ale jestli mají nějaké stránky nevím,ale kontakt na jednatele lze nalézt na stránkách ČSCHDZ.
Děkuji, chápu že generická výbava má v tomto největší zásluhu. Co se týče ČA a Hb, ano vím že mají svůj klub. Se stránkami už je to horší, dobře dostupné informace jsou na příklad na Zoofarma.cz, tam má p. Bukovský asi nejvíce informací a zajímavostí co jsem na webu našel. Ostatní informace na webu jsou velmi obecné, max. kopírují všude opakovanou základní historii plemene a základní typologie plemene, to samé v katalog plemen uznaných v ČR. Takže každá zajímavá zkušenost i s jinými plemeny, které vykazují v určitých ohledech obdobné znaky se kterými se chovatel setkává a musí k nim nějak přistupovat je přínosná i pro chov ostatních plemen. Přeji hezký den a ještě jednou děkuji
Tomaas86
napsal(a):
Ještě se Vás zeptám kamil.č, máte nějakou zkušenost, když křížíte s ČA, se zpětným křížením samice 0.1(BuXČA) X samcem 1.0(ČA). Jací vycházejí mladí jestli je to 50/50 Albín a barevný kříženec. Jaké jsou užitkové vlastnosti těchto albínů - (heterozygotů) hybridů v dalším chovu? Říkal mi jeden nejmenovaný chovatel, že takto experimentálně oživoval krev ČA, když spekuloval s kolegou o dostupnosti nového chovného materiálu, kterého je u ČA velmi málo a že mu z toho paradoxně vycházeli "typově" velmi pěkní jedinci, které následně z chovu musel vyloučit (jednalo se o organizovaného člena) a už tedy kromě vlastního typu králíka nevyhodnotil např. vyrovnanost vrhů v dalších generacích, zdraví, mléčnost apod. Když by jste s takovými to kříženci ČA měl Vy nebo někdo jiný bližší zkušenosti bylo by to zajímavé. Děkuji.
Pěkný den!
Odchovy od křížení ČAxBu jsem do dalšího chovu nezkoušel, sice jsem chtěl, ale nedopadlo to dobře.
Králíci byli všichni barevně po matce Bu, cca polovina se světlou podsadou, polovina s tmavou podsadou. Chtěl jsem si do dalšího chovu nechat samici se světlou podsadou (tedy spíš čtyřletý syn, který si to na mě vynutil... Vliv dětí je u nás společný! :)), ale bohužel samice poprvé hnízdo roztahala, podruhé nezabřezla, i když připouštění i opakovaný pokus po asi třech dnech proběhl standardně. Takže nemohu sloužit. Ještě ji dám jeden pokus. Ale i když se opět nezadaří, zabít ji kvůli synovi nebudu moct... :)
Také ať se vám daří a v novém roce mnoho nejen chovatelských úspěchů!
Jako zakladatel tohoto tématu jsem měl drobná nutkání napsat něco ve smyslu, není to trochu jiné téma? Ale pak jsem podlehl myšlence, že vlastně není. Hlavním smyslem založení této diskuze je podpora plemene ke kterému jsem našel určité sympatie a nadšení. Všichni z nás kteří se tomuto koníčku, někteří Koni věnujeme to děláme i z důvodu potěchy jak vlastní, tak našich nejbližších a to zejména těch, kteří nás možná touto cestou budou v budoucnu následovat a možná jim to o otevře cestu jak na chvíli odlepit pozornost od virtuálního světa směr k tomu reálnému. Takže směle dál pište a klidně posílejte fotografie. Hezký večer všem.
Vrátíme-li se k užitkovému chovu ČA, rád bych se ještě podělil o pozitivní zkušenost s doplňkem stravy, který jsem zařadil do svého chovu po přátelské a velmi zajímavé osobní návštěvě pana Kočára v Ratibořicích. K jeho návštěvě mě přivedl zajímavý článek z webu zoofarma.cz kde byl zveřejněn výborně zpracovaný článek rodiny Bukovských, jehož výsledkem byla tabulka evidence užitkovosti ČA (0.1) čistokrevné samice zařazené do extrémních podmínek halové chovu hybridní králíků (blíže nedefinovaného typu). Pana Kočára jsem tedy navštívil ze zvědavosti a kromě vlastních hybridů, které jsem experimentálně křížil s mým samcem ČA jsem si přivezl pár zajímavých rad, jak přírodním způsobem předcházet kokcidioze. Poznatky pana Kočára (mimochodem úžasný, milý, ochotný člověk) užívám ve svém chovu a jsem s nimi maximálně spokojen. Na základě uvedeného, tedy především začínajícím chovatelům doporučuji užívat v chovu čerstvé hlízy topinambury v kombinaci s přírodním doplňkem na bylinné bázi Em.n.x, ve svém chovu nemusím díky těmto dvěma přírodním artiklům vůbec používat Acy....d a problémy s kokcidiozou nemám. Co se týče spojení hybridů s ČA ani v tomto ohledu jsem neshledal výhody, které by mě přesvědčili o tom tuto kombinaci ve svém chovu aplikovat. I když o kvalitě odchovů pana Kočára nelze pochybovat, mají oproti čistokrevným ČA jak své výhody, tak své nevýhody.
Tady jsou ty o kterých výše píši. Archiv foto 02 a 05/2020. Je to něco úplně jiného 😁. V pořadí čtvrtá fotografie je čistokrevný ČA s PP kterým jsem je připustil.
Zde ještě ve srovnání, horní fotografie je mládě hybrida 12.t stará samička, dolní fotografie čtyř měsíční mládě ČA, tedy cca o měsíc starší samec.

Tomaas86
napsal(a):
Zde ještě ve srovnání, horní fotografie je mládě hybrida 12.t stará samička, dolní fotografie čtyř měsíční mládě ČA, tedy cca o měsíc starší samec.
Tak trochu som čakal čo sa z tohto vlákna vivinie? Ani ma to veľmi neprekvapilo kam
to smeruje? Nemám problém ked sa prezentujú výsledky a vlastné skúsenosti z chovu. No tu začínam mať pocit že už je to niečom inom . Osobne ťiež nepoužívam prípravky na a proti niečomu. No a moji králici prosperujú a veľmi dobre . Jednoducho porovnávate = neporovnaťeľné... Pekný deň.
Dobrý den, děkuji za vaši reakci, uvedu mé srovnání ČA vs. ČA x hybrid na pravou míru. Jako jsem uvedl srovnání ČA a ČA x jiné čistokrevné plemeno, měl jsem možnost zařadit i hybrida a to z titulu, že sám pan Kočár na svých stránkách toto chovatelům krom spojení hybrid x hybrid doporučuje. Závěrem mého srovnání je, že hybrid nebo jeho kříženci z ČA jsou výborní pro svoji ranost, výtěžnost (malá a užší hlava, tenká kůže) a nutnost porážky do 90d (následně obrovský nárůst vnitřní ho tuku), naproti tomu ČA užitkovostí vyniká rovněž svojí ranností růstu, má však širší hlavu, masité uši a silnější srst, což mu významně přidává na zevnějšku, ale ubírá na výtěžnosti, má rovnoměrnější osvalení po těle dané typem ČA a může být pro účely kuchyně vyřazen mezi 4.-5.měs. (se znatelně nižším podílem vnitřního tuku) což mě více vyhovuje, záleží na prefernci velikost při porážce. Jak jsem uvedl každý má své výhody i nevýhody a mě pro mé účely více vyhovuje čistý ČA, který má vynikající užitkové vlastnosti. Hybrida považuji za výborné zvíře pro produkční chov s brzkou porážkou, k čemu je primárně určen.
Co se týče vaší reakce k léčivům, obdivuji že zvládáte odstavení mláďat bez jakéhokoliv přeléčení. To svědčí o vaší kvalitní zoohygieně a správných postupech a času odstavu. Já takovou odvahu nemám, ale věřím že vám to funguje. Děkuji za reakce a přeji úspěšný chov. Máte-li i vy vlastní zkušenost s ČA v užitkovém chovu, budu rád když se s námi o ní podělíte. Hezký večer.
Co se týče přeléčování odstávčat,souhlasím s mišikem,není k tomu žádný důvod.Taky nic nepřidávám ani neléčím a králíci prosperují a nehynou.
A k tématu:Docela mě překvapilo hodnocení u křížení s NČ,slyšel jsem ale už od více chovatelů,že toto plemeno dobře roste,ačkoliv není brané jako masné.Druhá věc,je celkem s podivem,že se u Vás neprojevil heterózní efekt u meziplemenného křížení,protože kříženci většinou rostou o dost lépe,než čisté plemeno.
Souhlasím a nerozporuji, každý dle vlastního uvážení a nejlepší vlastní zkušenosti. Co se týče křížence s Nč, ano byl jsem mile překvapeni, zkoušel jsem i Nč (1.0) a Bu (0.1) rovněž však pouze v jednom vrhu a bylo to dobré, vložím sem fotografie, jsou takový pěkně "zmasilý" kompaktní. U heterozygotního efektu nejsem schopen více argumentovat, jestli tam vznikl či nikoliv, srovnával jsem pouze s čistokrevným ČA, kteří mají opravdu dobrou užitkovost. Ostatní plemena, která jsem vkládal do křížení s ČA jsem nikdy v čistokrevné plenitbě nechoval, takže nemám srovnání.
Vkládám slíbené fotografie ze svého chovu Nč x Bu, na první fotografii je samec Nč z OCH p. Čeháka ze Žlutic, na druhé fotografii je Bu ač neorganizovaného, tak letitého chovatele Bu z Kasejovic v jižních Čechách. Další dvě fotografie jsou cca 10t mláďata z tohoto spojení.
georgi

XXX.XXX.118.61
Odstávčata jsem nikdy nepřeléčoval a ani k tomu nevidím důvod . Pokud je chov zdravý pak je to zcela zbytečné . Předloni jsem pořídil samici ČA kterou křížím s křížencem NOS . Samice není tetovaná a s výsledkem jsem spokojený .
Dobrý den, je to asi také jak si sedne samec se samicí. Já jsem v poměru s čistým ČA spokojený jednoznačně nebyl, i proto že jsem měl data ke srovnání. Úplně jiný poměr osvalení vůči velikosti kostry, králíci sice měli v obdobném stáří podobnou váhu (-) nějaké to dkg, ale zmasilost byla zcela odlišná, na první pohled. Je to už dáno vývojem růstu velkých plemen, NoS má v dospělosti kolem 8kg i více, je-li to čistokrevné zvíře, správně živené, tak nemám geneticky moc šanci se do 4.měs řádně osvalit a já v tomto stáří vyřazuji, proto ta nespokojenost. Jestli vám spojení funguje, je to jedině dobře. Ať se daří a přeji jen radost z chovu.
Posílám fotografie kříženců NoS x ČA, ve stáří 12d, 21d, 6t a 5.měs (musel jsem je nechat růst déle) ve 4.měs. na pohmat byli ještě kostnatí. Komeníci byli více po ČA, jen jeden samec byl vysloveně po NoS, při porážce o celý 1kg větší než všichni ostatní. Asi si ten pár prostě nesedl, jedinci byli nevyrovnaní, mláďat bylo 8ks. Je to zkušenost.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Myslím že neděláte dobře, že preventivně čímkoli přelečujete králíky. Při dobré hygieně chovu je to zbytečný a brzdí to mladý v růstu. Je zvláštní, že při křížení plemen se u vašich králíků neprojeví heterózní efekt. U všech plemen králíků, které jsem zkoušela křížit se projevil vždycky. Nicméně fandím chovatelům čistokrevných plemen a ráda někdy v budoucnu pořídím párek albínů a vyzkouším je v chovu.
Dobrý den velice děkuji za váš názor. Zeptám se: Myslíte si, že vzhledem k uvedeným výsledků viz první článek se jedná o zpomalený růst, když jsou všechny průměrné hodnoty přírůstků odchovaných mláďat výrazně nad standardem plemene? Jak víte, že dosahujete zmíněného efektu, máte nějaká evidována data u vaše vlastního chovu? Podle vzorníku se soudit totiž nedá, tam dosáhnete téměř vždy lepší váhy a to i s předstihem o 1,5-2měs. viz záznamy které zde uvádím. Jestli máte vlastní zkušenost s heterozigotnim efekt uveďte prosím u jakého křížení plemen se reálně vyskytl a v jakých hodnotách ho evidujeme, bude to jistě pro více chovatelů zajímavé. Děkuji a přeji úspěšný den.
Otázka
napsal(a):
Myslím že neděláte dobře, že preventivně čímkoli přelečujete králíky. Při dobré hygieně chovu je to zbytečný a brzdí to mladý v růstu. Je zvláštní, že při křížení plemen se u vašich králíků neprojeví heterózní efekt. U všech plemen králíků, které jsem zkoušela křížit se projevil vždycky. Nicméně fandím chovatelům čistokrevných plemen a ráda někdy v budoucnu pořídím párek albínů a vyzkouším je v chovu.
Já dávám,jednou za týden cesnekocibulovy octový výluh..a teda mě nepřijde, že by to zpomalovalo růst..taky proč..
Děkuji za reakci, také nemám žádnou vlastní zkušenost s tím že by podáváním přírodních doplňků stravy, mělo negativní vliv na růst mláďat, nic o tom nesvědčí. Případné podávání extrémních dávek léčiv (na chemické bázi) jistě může tento efekt vyvolat, to bylo uvedeno i zde a to rovnou v několika diskuzích od různých chovatelů jako jejich vlastní zkušenost. To je však na zcela jiné téma. Když by se našel mezi chovateli, někdo kdo má také vlastní zkušenost s chovem ČA, ač pozitivní či negativní budu velmi vděčen. Ideálně s vlastními zkušenostmi, ověřenými postupy při výkrmu odstavených mláďat, s pozitivním dopadem na růst a správný vývoj, nechť se s námi podělí. Hezký den.
otázka

XXX.XXX.230.195
Přírodní přípravky typu Emanox, sice nebrzdí králíky v růstu, ale výrazně škodí obsahu mojí peněženky . Vzhledem k tomu, že mi stačí požívat pravidelně vidle a kolečko na hnůj, nepotřebuju je. Chemická léčiva a ani jich nemusí být nějaká extrémní dávka, rozhodně negativní vliv na růst králíků mají.
Český albín je určitě zajímavé plemeno, chválili ho tu chovatelé už v minulosti, nejste první, kdo si ho oblíbil. Dobré je, že na čistokrevný, registrovaný chov, máte dokonce možnost získat dotaci. Vcelku nechápu, proč, když věnujete tolik práce vedení evidence, si o ni nezažádáte.
Králíky chovám cca 30let. Nikdy jsem si žádné tabulky nevedla a nepovedu . Nicméně obdivuji vaši agilnost v tomhle směru, je skutečně neuvěřitelná.
Opakuji, že fandím každému, kdo se odhodlá chovat čistkrevná plemena, díky jejich práci my ostatní máme možnost nákupu kvalitních zvířat a zlepšení vlastních chovů.
Dobrý den, je pravdou že emanox musíte zakoupit stejně jako ostatní krmiva pro králíky. Nemáte-li tedy vlastní polnost, pak si ledacos vypěstujete sama, ale nutně platíte náklady na obdělávání polnosti. Náklady na zakoupení jsou v množství ve kterém se používá a v délce zaléčení nepřesahující 1.t, naprosto zanedbatelné. Čištění kotců je zajímavým a jistě pádným argumentem, každý jistě kotce čistíme. Já konkrétně v zimě á 14dní, v létě á 5dní. Pakliže čistíte své kotce každé 2-3dny beru váš argument s vidlemi za opodstatněný, nicméně kokcidiotika se vytvářejí v trusu dospělých jedinců a jsou infekční již 3.den co výkaly leží v kotci. Chápu, že chováte-li králíky 30. let přijde vám možná můj přístup s evidencí až úsměvný. Důvodem jejího vedení bylo právě získat vstupní informace, proto abych se na základě vlastních poznatků mohl rozhodnout k dalšímu směřování chovu a nezakládal své myšlenky na základě spekulací ASI, MOŽNÁ, MYSLÍM SI apod. Co se týče dotací, nikdo netvrdí, že je časem nebudu čerpat, vzhledem k výše uvedené informaci budu členem ČSCH až od letošního roku, takže zatím mohu čerpat dotace maximálně z vlastní peněženky. V poslední řadě bych se vás tedy chtěl opakovaně zeptat na základě čeho zakládáte svoje uvedené poznatky o hybridním efektu. Chovala jste někdy ve svém chovu zároveň čistokrevný chovný pár a z daného plemene vycházející křížence, za srovnatelných podmínek? Předem děkuji za vaši odpověď, z vašich 30.letých zkušeností rádi něco převezmeme.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, je pravdou že emanox musíte zakoupit stejně jako ostatní krmiva pro králíky. Nemáte-li tedy vlastní polnost, pak si ledacos vypěstujete sama, ale nutně platíte náklady na obdělávání polnosti. Náklady na zakoupení jsou v množství ve kterém se používá a v délce zaléčení nepřesahující 1.t, naprosto zanedbatelné. Čištění kotců je zajímavým a jistě pádným argumentem, každý jistě kotce čistíme. Já konkrétně v zimě á 14dní, v létě á 5dní. Pakliže čistíte své kotce každé 2-3dny beru váš argument s vidlemi za opodstatněný, nicméně kokcidiotika se vytvářejí v trusu dospělých jedinců a jsou infekční již 3.den co výkaly leží v kotci. Chápu, že chováte-li králíky 30. let přijde vám možná můj přístup s evidencí až úsměvný. Důvodem jejího vedení bylo právě získat vstupní informace, proto abych se na základě vlastních poznatků mohl rozhodnout k dalšímu směřování chovu a nezakládal své myšlenky na základě spekulací ASI, MOŽNÁ, MYSLÍM SI apod. Co se týče dotací, nikdo netvrdí, že je časem nebudu čerpat, vzhledem k výše uvedené informaci budu členem ČSCH až od letošního roku, takže zatím mohu čerpat dotace maximálně z vlastní peněženky. V poslední řadě bych se vás tedy chtěl opakovaně zeptat na základě čeho zakládáte svoje uvedené poznatky o hybridním efektu. Chovala jste někdy ve svém chovu zároveň čistokrevný chovný pár a z daného plemene vycházející křížence, za srovnatelných podmínek? Předem děkuji za vaši odpověď, z vašich 30.letých zkušeností rádi něco převezmeme.
Vždycky jsme měli jak křížence, tak čistokrevné králíky. Konkrétně belgické obry v několika barevných variantách, kalifornské a teď francouzské berany. Kříženci byli vitálnější a rychleji rostli, ale jak říkám já to nevážím. Měla jsem na zkoušku i originál byly, ale ty mi nevyhovovaly, musí se moc brzy třídit a zabíjet.
K tomu léčení, jsem pevně přesvědčená, že tak pěkně vedený chov, jako máte vy, nepotřebuje preventivně léčit. Králíci stojí i tak dost peněz a není to potřeba. Mě to nepřijde zbytečný, ty tabulky co si vedete. Naopak je škoda, že se nevěnujete organizovanému chovu. Není moc mladších chovatelů a pokud mi na vašem snažení něco přijde úsměvné, pak to že člověk, který je do chovu čistokrevných králíků tak zapálený jako vy, to nedělá v rámci svazu. Je to prostě škoda.
Děkuji, za pěknou a milou reakci. Co se týče organizovaného chovu je to v jednání, také se na to moc těším, protože budu moci čerpat zkušenosti a znalosti lidí, kteří se chovu věnují třeba tak dlouho jako vy. Obdivuji, že jste u chovu vydržela tak dlouho. Chov rozhodně není jednoduchý, zejména pak z pohledu udržení čistoty, u ČA jakož to bílého plemene je to ještě o trochu náročnější. Děkuji, máte-li třeba i nějakou fotografie z chovu budu rád.
Ano, přiznávám skutečně vidíte v misce mléko. Na začátku loňského roku jsem opět pouze pokusně podával samici od 3.dne od vrhu mláďat mléko a dostávala ho ještě mláďata cca do 14.dnů po odstavu. Postupně jsem mláďatům snižoval množství až do 0. Udělal jsem to na doporučení jednoho starého pána chovatele z Horšovského Týna, který léta letoucí chová čistokrevné Bu. Pán si nechával do chovu vždy své samice a samce dokupoval. Vždy si nechával nejlepší matky a stávalo se mu že míval i 14.mláďat ve vrhu. Neměl to srdce, aby mláďata redukoval, tak aby celkově nevyčerpala matku dával jí do misky čerstvé kravské mléko. Osvědčilo se mu to záchranou matky a odchovem velkého počtu mláďat a tak to prý dělá celá léta, měl krávu. Neměl jsem v tom moc důvěru, zejména z hlediska laktózy a jejího působení na citlivé zažívání králíka, ale zkusil jsem to. K mému údivu musím říct z vlastní zkušenosti že králíci, jak samice tak kralíčata žádné problémy po mléce neměli, pevné bobky, absolutně žádný problém. Králíci mléko milují, ne-li zbožňují. Vždy když jsem jim dával do kotce misku s mlékem už, už strkali hlavičky aby se mohli napít. Samice byla schopna vypít během 2.-3. hodin třetinku mléka. Králíci opravdu rychle rostli, bylo to znát že k běžnému přísunu živin, které měli ze stravy a od matky, měli ještě před odstavem a chvilku po něm ještě živiny navíc z tekutin. Závěrem ale musím říct, že to dále v chovu nepoužívám protože je to nesmírně, až vesmirně neekonomické když nemáte krávu. A hlavně oni to nepotřebují, nejedná-li se o nějaké specifické případy se kterými se setkával starý pán při svém chovu Bu. Hezký zbytek dne.
Dcera na fotografii drží 7t staré mládě přiživované mlékem. Mláďata se narodila 1.12.2020, foto z 17.1.2021.
Tomaas86
napsal(a):
Ano, přiznávám skutečně vidíte v misce mléko. Na začátku loňského roku jsem opět pouze pokusně podával samici od 3.dne od vrhu mláďat mléko a dostávala ho ještě mláďata cca do 14.dnů po odstavu. Postupně jsem mláďatům snižoval množství až do 0. Udělal jsem to na doporučení jednoho starého pána chovatele z Horšovského Týna, který léta letoucí chová čistokrevné Bu. Pán si nechával do chovu vždy své samice a samce dokupoval. Vždy si nechával nejlepší matky a stávalo se mu že míval i 14.mláďat ve vrhu. Neměl to srdce, aby mláďata redukoval, tak aby celkově nevyčerpala matku dával jí do misky čerstvé kravské mléko. Osvědčilo se mu to záchranou matky a odchovem velkého počtu mláďat a tak to prý dělá celá léta, měl krávu. Neměl jsem v tom moc důvěru, zejména z hlediska laktózy a jejího působení na citlivé zažívání králíka, ale zkusil jsem to. K mému údivu musím říct z vlastní zkušenosti že králíci, jak samice tak kralíčata žádné problémy po mléce neměli, pevné bobky, absolutně žádný problém. Králíci mléko milují, ne-li zbožňují. Vždy když jsem jim dával do kotce misku s mlékem už, už strkali hlavičky aby se mohli napít. Samice byla schopna vypít během 2.-3. hodin třetinku mléka. Králíci opravdu rychle rostli, bylo to znát že k běžnému přísunu živin, které měli ze stravy a od matky, měli ještě před odstavem a chvilku po něm ještě živiny navíc z tekutin. Závěrem ale musím říct, že to dále v chovu nepoužívám protože je to nesmírně, až vesmirně neekonomické když nemáte krávu. A hlavně oni to nepotřebují, nejedná-li se o nějaké specifické případy se kterými se setkával starý pán při svém chovu Bu. Hezký zbytek dne.
Moc děkuji! Mě téma přidávaného mléka hodně zajímá. Tak celkově + jsem teď měla početné vrhy + plus my doma máme 2x týdně čerstvé (jen se základní/šetrnou pasterizací) z obecního kravína navíc jen za 13 Kč/l. Vynikající, samá smetana, kalorií/výživy tedy požehnaně. 🙂
Jen bych Vás chtěla upozornit, že ten krásný ušák na posléze přiložené fotce, není čistý ČA, ale že si Vaše samička očividně užila s někde kolem Vás pobíhajícím giganotosaurem. 😲😆👍🏻

Tomaas86
napsal(a):
Myslím, že králičí laktóza je stejná jako ta kravská (a lidská), pořád je to mléčný cukr téhož složení (glukóza + galaktóza). Spíš mě napadlo, jestli to mléko není moc "slabé", králičí má mnohem víc bílkovin a tuku. Ale jako příkrm očividně stačí.
Dobrý den, mléko králíka je jednoznačně výživnější, nelze nahradit prakticky ničím. Ale jako přilepšení, pro zvýšení hladiny bílkovin a vápníku právě z důvodu doplnění výživy samice v době kojení, dobré. Zde srovnání mléka savců: http://www.savci.upol.cz/teorie/mleko.htm

Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, mléko králíka je jednoznačně výživnější, nelze nahradit prakticky ničím. Ale jako přilepšení, pro zvýšení hladiny bílkovin a vápníku právě z důvodu doplnění výživy samice v době kojení, dobré. Zde srovnání mléka savců: http://www.savci.upol.cz/teorie/mleko.htm
Však jsem psala, že jako přilepšení dobrý, když to funguje. Srovnání mléka zajímavé, já učím děti jenom hospodářská a domácí zvířata. Aby třeba věděly, proč se hříbě nebo štěně nedá odchovat na čistě kravském mléku nebo proč se kumys vyrábí jenom z kobylího mléka a tak.
Jednou jsem odebral půlku mláďat VM samici, krmila jen čtyři nejsilnější a ostatní byli úplně svraštělé. Krmil jsem je 5x denně, kočičím mlékem v množství dle návodu, sice neumřeli ale strašně pomalu se vyvíjeli. Když jsem se po týdnu kouknul samici do hnízda, tak ty co zůstaly u samice byli trojnásobné. Nakonec jsem to vzdal a vrátil jsem je samici do hnízda. Z těch co jsem měl doma přežilo jedno. Už bych to znovu nedělal.

ančovička1
napsal(a):
My chováme kozy a samice s vicepocetnymi vrhy pravidelně kozím mlékem přikrmuji...mladí se ho rychle naučí pít, i samice, a nepronásledují matku hladem..jsou spokojení a rychle rostou..
Kozí mléko je opravdu zvláštní, dá se na něm odchovat i hříbě, i když podle složení by to nemělo fungovat.

Tomaas86
napsal(a):
Tak to je pozitivní zkušenost, hned na několika frontách. Je vidět, že to minimálně u více zatížených samic má svůj význam a mláďatům to prospívá. Asi budu muset pořídit ještě kozu 👌🐰. Děkuji hezký večer.
Prosím, kozy aspoň dvě. Jsou to společenská zvířata. Ať neporušíte zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Velká škoda (nejen pro Vás), že už sem nepřispívá pan horal zvaný Ferda. Moc milý chlap s mnohaletými zkušenostmi. Vystřídal vícero plemen, ale zakotvil právě u ČA. Též si vedl statistiky. Jen myslím že ne až tak podrobné.
V příloze krásný samec, kterého jsem si od něj pořídila. Byl to frajer!
Více sloužit nemohu.
Co, že už nepřispívá? Myslím že loni, nebo předloni, mě psal email, právě v souvislosti s chovem ČA na téma vrozených vloh pro určité barvy, projevující se při křížení s barevnými plemeny. Museli jsme si dopisovat po emailu, protože do tématu začali psát tzv "nabourávači“ totální blbosti a já jsem pak téma raději zrušil.

Tomaas86
napsal(a):
Co, že už nepřispívá? Myslím že loni, nebo předloni, mě psal email, právě v souvislosti s chovem ČA na téma vrozených vloh pro určité barvy, projevující se při křížení s barevnými plemeny. Museli jsme si dopisovat po emailu, protože do tématu začali psát tzv "nabourávači“ totální blbosti a já jsem pak téma raději zrušil.
Rozumbradové ohledně pet králíků? Otrávili pravověrné a dlouholeté přispěvatele.
napsal(a):
Rozumbradové ohledně pet králíků? Otrávili pravověrné a dlouholeté přispěvatele.
Ano, ano, je to tak. Odporoučel se dobrovolně odsud zhruba před 3/4 rokem? Tak nějak. Nicméně pokud by někdo stál o kontakt na něj, zeptám se ho zda mohu předat a případně předám.
Tomaas86
napsal(a):
Jak dlouhou můžete teď v zimě takovouto podestýlku nechat?
Čistím obvykle po 7 až 10 dnech. Pokud opravdu nestíhám, tak po 14, ale to je výjimečně a v tomto případě aspoň v mezičase rožek s největší nadílkou.
Nicméně teď jsem jeden kotec čistila po 3 týdnech, neb tam byli novorozeňátka. Byl toho plný kotouč, hrozný fuj. Ale na druhou stranu extrém to nebyl, samice ušlapala každý den trochu sena, takže to nesmrdělo nebo tak.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, zajímalo mě to zejména z toho důvodu jaký účinek tam v tomto ohledu vytvoří ta vrstva hoblin, jestli to netáhne moc moči. Děkuji za INFO.
Ano, nasákávají moč, hodně. To je jeden z důvodů proč je používám. Ne úplně dobře mi odtéká moč z kotců (malý sklon podlahy). Dávám je také protože chci, aby králíci měli měkkou a voňavou podestýlku. A vlastně to i hezky vypadá. 😉🤭
Přikládám foto ze soboty, kdy jsem čistila. Shodou náhod stejný kotec a vnučka toho mého ČA. Spustila se v cca 4,5 měsících s bráchou. Nechtěla na pekáč holka jedna chytrá a nestydatá! 😄🙈
Dobrý den, co se týče těch hoblin, tak jsem to také zkoušel, ale bylo to v letním období, v té době mě to nevyhovovalo právě kvůli zadržování moči v koci. V zimě jsem to nezkoušel, ale věřím, že to může mít příznivý dopad zejména v době větších mrazů, kdy se potřebují králíci do něčeho zavrtat a hlavně jim to vrací více tepla něž jen vrstva samotné slámy nebo sena (v hnízdech je to super podklad ). Co se týče mláďat vnučky ČA, držím palce ať jsou mláďata, alespoň po dobu výkrmu v pořádku. Příbuznost na úrovni sourozenců je to nejhorší co může být. Řešil jsem to jednou s chovatelem, který odchovává odstavy ve chlívě a má poměrně dlouho obě pohlaví pospolu 3. - 4.měs. Bohužel co mě vyprávěl tak to nedopadlo dobře, přerůstání zubů a špatný vývoj. Nakonec je po 8t vyřadil, nebylo to udržitelné. Tak vám držím palce ať je váš příběh s mláďaty veselejší. Hezký den.
JOO

XXX.XXX.232.241
europa.it
napsal(a):
Ano, nasákávají moč, hodně. To je jeden z důvodů proč je používám. Ne úplně dobře mi odtéká moč z kotců (malý sklon podlahy). Dávám je také protože chci, aby králíci měli měkkou a voňavou podestýlku. A vlastně to i hezky vypadá. 😉🤭
Přikládám foto ze soboty, kdy jsem čistila. Shodou náhod stejný kotec a vnučka toho mého ČA. Spustila se v cca 4,5 měsících s bráchou. Nechtěla na pekáč holka jedna chytrá a nestydatá! 😄🙈
No tak me teda neprijde, moc vtipny,ze nemate,rozdeleny kraliky ve 4,5 mesicich.. Kdyz to nemate,kam davat,tak furt nepripoustejte ja zbesila

Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, co se týče těch hoblin, tak jsem to také zkoušel, ale bylo to v letním období, v té době mě to nevyhovovalo právě kvůli zadržování moči v koci. V zimě jsem to nezkoušel, ale věřím, že to může mít příznivý dopad zejména v době větších mrazů, kdy se potřebují králíci do něčeho zavrtat a hlavně jim to vrací více tepla něž jen vrstva samotné slámy nebo sena (v hnízdech je to super podklad ). Co se týče mláďat vnučky ČA, držím palce ať jsou mláďata, alespoň po dobu výkrmu v pořádku. Příbuznost na úrovni sourozenců je to nejhorší co může být. Řešil jsem to jednou s chovatelem, který odchovává odstavy ve chlívě a má poměrně dlouho obě pohlaví pospolu 3. - 4.měs. Bohužel co mě vyprávěl tak to nedopadlo dobře, přerůstání zubů a špatný vývoj. Nakonec je po 8t vyřadil, nebylo to udržitelné. Tak vám držím palce ať je váš příběh s mláďaty veselejší. Hezký den.
Příbuzenská plemenitka jakákoliv i mezi sourozenci není vůbec špatná,jen vám velice rychle ukáže genetické vady a přednosti zvířat.Pokud má daný jedinec geneticky dané přerůstání zubů,tak se vám prostě projeví.S nepříbuzným jedince bez této vady se vám to neprojeví.
Používám ji celkem často pro zjištění vad a předností.Sice jedince z takového spojení k dalšímu chovu nepoužívám,ale geneticky kvalitní jedinci dají kvalitní potomky a ještě se ty přednosti upevní,ale platí to i naopak.Ukáží se vady a také se geneticky upevní.
JOO
napsal(a):
No tak me teda neprijde, moc vtipny,ze nemate,rozdeleny kraliky ve 4,5 mesicich.. Kdyz to nemate,kam davat,tak furt nepripoustejte ja zbesila
Já bych to jako takovou katastrofu neviděla.
Mimochodem, byli to dva jediní nerozdělení králíci a volné prostory jsem v tu dobu měla.
Dokonce i teď mám. Konkrétně dva volné kotce. Do jednoho možná přijde tahle rošťanda co si prodloužila život a do druhého nový samec co si pro něj brzy pojedu.
Tomaas86
napsal(a):
Nemáte vůbec zač a díky za přání!
BTW: Měla jich osm, tři zařvali, těch zbylých pět vypadá (zatím) v pohodě.
Při vší úctě k vaší chovatelské praxi, jednoznačně nesouhlasím. Geneticky není horšího procesu než připařování sourozenců. Příbuzenská plenitba je proces který se uplatňuje vyjímečně při šlechtitelské práci pro upevnění požadovaných vlastností a nikdy se neuplatňuje v linii mezi sourozenci. To co popisujete je homozygotní gedenerační proces. Sourozenci opravdu ne, promiňte ale toto je nutné popřít.
Tomaas86
napsal(a):
Při vší úctě k vaší chovatelské praxi, jednoznačně nesouhlasím. Geneticky není horšího procesu než připařování sourozenců. Příbuzenská plenitba je proces který se uplatňuje vyjímečně při šlechtitelské práci pro upevnění požadovaných vlastností a nikdy se neuplatňuje v linii mezi sourozenci. To co popisujete je homozygotní gedenerační proces. Sourozenci opravdu ne, promiňte ale toto je nutné popřít.
Milý Tomaasi,
že jsem nechala bráchu se ségrou v jednom výběhu, je bezesporu moje chyba, nicméně záměr nechat zabřednout tuto samičku se sourozencem to rozhodně nebyl. Že riskuji jsem samozřejmě veděla vzhledem k věku těchto králíků, ale opravdu to v plánu nebylo. Oba měli jít velmi brzy na pekáč.
Vaše první věta mě dost pobavila, chovám králíky rok a půl. 😄😜

napsal(a):
Příbuzenská plemenitka jakákoliv i mezi sourozenci není vůbec špatná,jen vám velice rychle ukáže genetické vady a přednosti zvířat.Pokud má daný jedinec geneticky dané přerůstání zubů,tak se vám prostě projeví.S nepříbuzným jedince bez této vady se vám to neprojeví.
Používám ji celkem často pro zjištění vad a předností.Sice jedince z takového spojení k dalšímu chovu nepoužívám,ale geneticky kvalitní jedinci dají kvalitní potomky a ještě se ty přednosti upevní,ale platí to i naopak.Ukáží se vady a také se geneticky upevní.
Ono , všetko treba vedieť a samozrejme aj príbuzenská plemenitba sa používala a aj používa... Len hovorím že to treba vedieť a mať cieľ a určite skusenosti. Ale ako tester genetiky je vhodná. Ale na to aby chovateľ dospel do takého levelu o akom sa tu bavíme treba dozrieť a mať minimálne skusenosti z novošľachtením nového farebného rázu plemena, napríklad ... Nechajme to radšej, až tu nebude zas búrka v pohári vody. Ps : Veľa je povolaných no len niektorý majú silu dobehnuť do cieľa. Pekný večer.

Připouštění mezi sourozenci je stejná úzká příbuzenská plemenitba jako otec x dcera nebo matka x syn.Nikde to tady nedoporučuji,ale jen píšu,že vám to ukáže dobré,ale i špatné genetické předpoklady.Dokonce je lze použít se souhlasem klubu do dalšího chovu,ale s nepříbuzným jedincem.Není na tom nic zavrženíhodného,jen se o tom něco musí vědět.

napsal(a):
Ono , všetko treba vedieť a samozrejme aj príbuzenská plemenitba sa používala a aj používa... Len hovorím že to treba vedieť a mať cieľ a určite skusenosti. Ale ako tester genetiky je vhodná. Ale na to aby chovateľ dospel do takého levelu o akom sa tu bavíme treba dozrieť a mať minimálne skusenosti z novošľachtením nového farebného rázu plemena, napríklad ... Nechajme to radšej, až tu nebude zas búrka v pohári vody. Ps : Veľa je povolaných no len niektorý majú silu dobehnuť do cieľa. Pekný večer.
Máte pravdu,já jen že se na to všecko svádí a dělá se z toho dogma.

napsal(a):
Máte pravdu,já jen že se na to všecko svádí a dělá se z toho dogma.
Ono ked sa človek dobre zamyslí, tak v prírode tieto zvierata nijake naše príbuzenské delenia ani neriešia že? Jednoducho, pri drvivej väčšine čisotkrvných chovov je nemožné fungovať bez tohto procesu... Tým tuto temu považujem za uzavretu.
Dobrý večer, mišiko považujte si za sebe toto téma za uzavřené s tím jistě nikdo nebude mít problém. Co se týče inbreedingu, tak připařování potomků s jejich rodiči a sourozenců jsou dvě odlišná témata s zcela odlišným výsledkem z pohledu genetických dopadů na výsledné potomstvo. Rozhodně se nejedná o totéž jak uvádí jiva. Nicméně následky na životaschopnost takových jedinců jsou tu vždy a to nepochybně. Toto téma je určené pro chovatele v užitkovém chovu, rozhodně né pro novošlechtitele. A z pohledu užitkovosti zvířata a jejich životaschopnosti, odolnosti pro vnější vlivům a plodnosti, jsou takovéto postupy v běžném chovu nevhodné ač ve šlechtitelské práci jistě nevyhnutelné.

Jednoducho, keď prejdete detailne rodokmeň vašich zvierat tak v 4 až 5 generácií budete mať príbuzenské plemenitbu. Pochopil? Za mňa je to všetko.

Co se týká užitkovosti,plodnosti,odolnosti,životaschopnosti záleží daleko více na pozitivním výběru jedinců do chovu a důsledném vyřažování těch neodpovídajících.Vyzkoušeno řadou let a nejen mých.
Často se tu píše,že dříve s králíky takové problémy nebyli,ale proč?Právě pro ten výběr.Vše co mělo nějaký problém se vyřadilo,připouštělo se u sousedů,na příbuznost se nehledělo.
Chtěl bych, aby toto téma bylo opravdu vedeno v pohodovém duchu. Děkuji za vaše předané zkušenosti s příbuzenskou plenitbou, možná nastane také doba kdy mě k tomu něco myšlenkově dovede, zatím to tak nastavené nemám. Vidím, že máte v tomto ohledu i pozitivní zkušenosti a beru to jako vaší letitou zkušenost z pohledu šlechtitelského. U předávání králíků mezi sousedy (heterozygotní jedinci) bych rozhodně nehledal podobnost s homozygotně vedenými chovnými jedinci v čistokrevné plenitbě. Co se týče mnou sestavených páru a jedinců do těchto páru vložených, alespoň dle dokladů tam opravdu v celém rodokmenu příbuzenské vazby nemám na to jsem si dal při pořizování pozor. Takže mišiko nemáte pravdu.
napsal(a):
Co se týká užitkovosti,plodnosti,odolnosti,životaschopnosti záleží daleko více na pozitivním výběru jedinců do chovu a důsledném vyřažování těch neodpovídajících.Vyzkoušeno řadou let a nejen mých.
Často se tu píše,že dříve s králíky takové problémy nebyli,ale proč?Právě pro ten výběr.Vše co mělo nějaký problém se vyřadilo,připouštělo se u sousedů,na příbuznost se nehledělo.
No a já si celou dobu myslel, že se k sousedům chodilo,aby to nebylo příbuzný.. Škoda,že se to dřív nevědělo ..mohli to placat doma všechno dohromady a nikde netrajdat

Tomaas86
napsal(a):
Chtěl bych, aby toto téma bylo opravdu vedeno v pohodovém duchu. Děkuji za vaše předané zkušenosti s příbuzenskou plenitbou, možná nastane také doba kdy mě k tomu něco myšlenkově dovede, zatím to tak nastavené nemám. Vidím, že máte v tomto ohledu i pozitivní zkušenosti a beru to jako vaší letitou zkušenost z pohledu šlechtitelského. U předávání králíků mezi sousedy (heterozygotní jedinci) bych rozhodně nehledal podobnost s homozygotně vedenými chovnými jedinci v čistokrevné plenitbě. Co se týče mnou sestavených páru a jedinců do těchto páru vložených, alespoň dle dokladů tam opravdu v celém rodokmenu příbuzenské vazby nemám na to jsem si dal při pořizování pozor. Takže mišiko nemáte pravdu.
A čo s tým. Je to len relatívne. Máte dva chovné páry. Čo ďalej? O dva roky narazíte na problém generačnej výmeny... Pred rokmi sa jeden chovný šampión požičiaval naprieč celou bývalou československou republikou. To len na spestrenie.
Mladá paní, europa nechtěně nechala spolu samce se samicí, mně se stalo něco podobného, když jsem rozděloval hnízdo 9 mladých a dával je do menších kotců, tak jsem si liboval jak to pěkně vyšlo 4 samci a pět samic. Po 14 dnech se začaly samice honit, tak si povídám tu co po nich skáče dám samotnou do kotce a podívám se jestli je v říji a to jsem čuměl, co na mně vykouklo z chlupů, fialová barva to nebyla, samec. Při porážce jsem nahmatal u dvou samic, že jsou březí, jedna už má 6 mladých a druhá je čeká každým dnem. Dvě zbylé samice byly čisté - nepřipuštěné. Chovné králíky neprodávám a ani pro sebe si nenechávám, protože moje oči vidí víc než jsem schopen ustájit.
Šlo o omyl, ale debatu to rozjelo.
V tom s Vámi bohužel musím souhlasit, že nás to časem dožene, zejména u takto málo chovaných národních plemen, ale zatím je stále kam šáhnout. Nicméně aby jste pochopil, já s vámi nejsem ve při, jen na to zatím koukám z jiného úhlu, ale vašich reakcí si samozřejmě vážím jsou podnětné.
Když by jste mišiko přidal nějaký pozitivní podnět, zkušenost, fotografii odchovů z vaší dosavadní práce, co by mohlo chovatelům pomoci k lepším výsledků, nebo usnadnit práci v užitkovém chovu, nebo jen potěšit budeme jistě všichni moc rádi. Diskuze s vámi je zajímavá, co takhle nějakou vlastní invenci přímo k tématu. Děkuji a přeji úspěšný den.

Tomaas86
napsal(a):
Když by jste mišiko přidal nějaký pozitivní podnět, zkušenost, fotografii odchovů z vaší dosavadní práce, co by mohlo chovatelům pomoci k lepším výsledků, nebo usnadnit práci v užitkovém chovu, nebo jen potěšit budeme jistě všichni moc rádi. Diskuze s vámi je zajímavá, co takhle nějakou vlastní invenci přímo k tématu. Děkuji a přeji úspěšný den.
Ale celá táto.debata je o mojich skúsenostiach. Len treba premýšľať čo a ako. Je jednoduché kúpiť dva hotové králiky a robiť 3 roky poznámky . Ale postupom času sa materiál opotrebuje. A čo potom. Ideme na druhý koniec republiky a kúpime niečo nové? Však a sme doma a potom na Slovensko lebo do Nemecka ? Nestojím o publicitu, robím čo má baví a to má uspokojuje.
napsal(a):
Ale celá táto.debata je o mojich skúsenostiach. Len treba premýšľať čo a ako. Je jednoduché kúpiť dva hotové králiky a robiť 3 roky poznámky . Ale postupom času sa materiál opotrebuje. A čo potom. Ideme na druhý koniec republiky a kúpime niečo nové? Však a sme doma a potom na Slovensko lebo do Nemecka ? Nestojím o publicitu, robím čo má baví a to má uspokojuje.
Co potom, přesně jak uvádíte. Navštívím pár koutů republiky poznám nové zajímavé lidi a chovatel, dozvím se něco o jejich chovu a možná i nějakou tu radu jak zlepšit doposud aplikované postupy chovu. Když to bude nutné sáhne se i do zahraničí, povědomí o ČA se dostalo i za hranice, četl jsem články na webu Německa, Slovenska, tak že v tom zásadně nespatřuji problém. Chovný materiál se opotřebuje, nicméně jsou-li kusy dobré vydrží v chovu 3.-4. roky a pak se teprve půjde výše uvedenou cestou dál. Uběhne 10-15 a už tu budou nové kmeny, budeme-li genofond udržovat. A šest generací u králíka, není tak dlouhá doba. Pak je další možnost přiklonit se k vašemu názoru a zařazovat zvířata, kde se tu a tam nějaká příbuznost objeví na nějaké té n-generaci. Jsem rád že vás chov baví a naplňuje, to je to oč tu běží. Nechcete-li publicitu, nechápu proč se potom na ifauna ve všech tématech tak rád názorově a emočně presentujete. Je jistě jednoduší komentovat ostatní a presentovat se takovýmto způsobem, než se skutečně zamyslet jak rád používáte ve svých agresích a předat něco ze sebe, třeba ve formě několikaleté evidence chovu. Bohužel jak vidím, že i když by jste jistě měl co předat, tak to neuděláte.

Tomaas86
napsal(a):
Děkuji, stáhnu si to do počítače a přečtu. Hezký večer.
Děkuji, tento článek jsem ještě nečetl. Shodou okolností jsem se nedávno s p. Bukovský osobně setkal a koupil od něho samici do chovu. Je úžasné, že i při takovémto vytížení jsou schopni s ČA dosáhnout pozoruhodných výsledků. 👌🐰 Pěkné
Dneska jsem využil slunečného počasí a vykopal nějaké čerstvé vitamíny pro nás i naše ušáky. Je to právě ten výše v diskuzích uvedený topinambur. Křupavá zásobárna vitamínů a minerálů, po které budou mít naši chlupáči v bříšku jako v pokojíčku.
Tomaas86
napsal(a):
Dneska jsem využil slunečného počasí a vykopal nějaké čerstvé vitamíny pro nás i naše ušáky. Je to právě ten výše v diskuzích uvedený topinambur. Křupavá zásobárna vitamínů a minerálů, po které budou mít naši chlupáči v bříšku jako v pokojíčku.
To jsou přímo Vaše topinambury? Úplně vybízí k nakousnutí! Já těmto darům přírody úplně propadla a moji ušáci se po nich také mohou utlouct (když mám). Dobrou chuť!

Tomaas86
napsal(a):
Děkuji, tento článek jsem ještě nečetl. Shodou okolností jsem se nedávno s p. Bukovský osobně setkal a koupil od něho samici do chovu. Je úžasné, že i při takovémto vytížení jsou schopni s ČA dosáhnout pozoruhodných výsledků. 👌🐰 Pěkné
Článek je z Chovatele 5/2008.Nevím,jestli jste v té době už choval.Kdybych měla čas hledat,možná bych ještě něco našla,mám víc jak 40 ročníků.
europa.it
napsal(a):
Ano, ano, je to tak. Odporoučel se dobrovolně odsud zhruba před 3/4 rokem? Tak nějak. Nicméně pokud by někdo stál o kontakt na něj, zeptám se ho zda mohu předat a případně předám.
Dobrý den, chtěl bych využít vaší nabídky, prosím zeptejte se pana Horala a případně, mě pošlete jeho kontakt na email: t.blabol.1986@gmail.com, velice děkuji. Hezký den.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych využít vaší nabídky, prosím zeptejte se pana Horala a případně, mě pošlete jeho kontakt na email: t.blabol.1986@gmail.com, velice děkuji. Hezký den.
Dobrý den, Tomaasi. Pana Ferdu horala jsem teď kontaktovala, můžete se mu ozvat. Kontakt pošlu přes soukromou zprávu. Hezký den!
Posílám první úspěšný vrh letošního roku 2022. Novopečená maminka - prvnička z chovu pana Čermáka z Košetic u Pelhřimova udělala nádherné hnízdo ve svém vrchem kontrolovatelném hnízdišti 800x800, do kterého má boční vstup z kotce. Musím říci že jsem měl velkou radost, když jsem to viděl, 10 mladých, zatím všechny živé, tak snad se uživý. Dnešní fotografie, stáří mláďata 3dny.
Tomaas86
napsal(a):
Posílám první úspěšný vrh letošního roku 2022. Novopečená maminka - prvnička z chovu pana Čermáka z Košetic u Pelhřimova udělala nádherné hnízdo ve svém vrchem kontrolovatelném hnízdišti 800x800, do kterého má boční vstup z kotce. Musím říci že jsem měl velkou radost, když jsem to viděl, 10 mladých, zatím všechny živé, tak snad se uživý. Dnešní fotografie, stáří mláďata 3dny.
Stáří 8dní
Nový přírůstek do rodiny ČA, krásná 11měs. samice. Brzy snad novopečená maminka.
europa.it
napsal(a):
Už březí koupená nebo je skok teprve v plánu u Vás? BTW: Krásná!
Teprve jí to čeká u nás. Je výhoda, že když samice změní prostředí, kde jsou pachy jiných zvířat, tak zpravidla do tří dnů ramlují jako divé. Mám to již mnohokrát vyzkoušené a věřím, že tomu nebude ani v tomto případě jinak.
Tomaas86
napsal(a):
Teprve jí to čeká u nás. Je výhoda, že když samice změní prostředí, kde jsou pachy jiných zvířat, tak zpravidla do tří dnů ramlují jako divé. Mám to již mnohokrát vyzkoušené a věřím, že tomu nebude ani v tomto případě jinak.
Určitě tomu bude tak jak píšete. Navíc taková fešanda, to se pán domu bude jistě snažit. 😲😁🙊 Hezký večer přeji!
Ještě bych se chtěl podělit o novou zkušenost. Jak jsem posílal foto prvních narozených ČA v roce 2022, tak den poté vrhla čistokrevná samice Nb. ČA měla 10 mláďat a Nb jich měla jen 5. Nechal jsem nejprve ČA všechny mladé, 5. den jedno zemřelo evidentně kvůli tomu, že nebylo nakojené, úplně vyprahlé. A ještě dvě mláďata na tom nebyla úplně moc dobře. Provedl jsem kontrolu znovu šestý den a ta dvě mláďata byla sotva pohyblivá a úplně dehydratovaná. Udělal jsem tedy risk a ta dvě šesti denní mláďata jsem schoval do hnízda samici Nb. Zadařilo se a samice Nb je přijala, takže dnes po dvou dnech měla mláďata ČA u samice Nb krásně napapaná břicha a vypadala velmi dobře. Bude to tedy velmi zajímavé sledovat, jak dvě odlišná cistokevná plemena vycházejí z naprosto totožných podmínek, budou prosperovat v růstu.
Tomaas86
napsal(a):
Ještě bych se chtěl podělit o novou zkušenost. Jak jsem posílal foto prvních narozených ČA v roce 2022, tak den poté vrhla čistokrevná samice Nb. ČA měla 10 mláďat a Nb jich měla jen 5. Nechal jsem nejprve ČA všechny mladé, 5. den jedno zemřelo evidentně kvůli tomu, že nebylo nakojené, úplně vyprahlé. A ještě dvě mláďata na tom nebyla úplně moc dobře. Provedl jsem kontrolu znovu šestý den a ta dvě mláďata byla sotva pohyblivá a úplně dehydratovaná. Udělal jsem tedy risk a ta dvě šesti denní mláďata jsem schoval do hnízda samici Nb. Zadařilo se a samice Nb je přijala, takže dnes po dvou dnech měla mláďata ČA u samice Nb krásně napapaná břicha a vypadala velmi dobře. Bude to tedy velmi zajímavé sledovat, jak dvě odlišná cistokevná plemena vycházejí z naprosto totožných podmínek, budou prosperovat v růstu.
Šikovná mamča 😁👌🐰
Tomaas86
napsal(a):
Stáří 12 dní, už koukáme na svět. 🐰😉
Malé kuličky 16. denní
Tomaas86
napsal(a):
Pro příznivce užitkových plemen přidávám další pokračování růstu našich prvních letošních vrhů. Stáří mláďat 34.dní. ČA vs. Nb.
Největší a nejmenší mládě ČA stáří 34 dní.
Tomaas86
napsal(a):
Pro příznivce užitkových plemen přidávám další pokračování růstu našich prvních letošních vrhů. Stáří mláďat 34.dní. ČA vs. Nb.
Největší a nejmenší mládě Nb stáří 34 dní.
Tomaas86
napsal(a):
Co potom, přesně jak uvádíte. Navštívím pár koutů republiky poznám nové zajímavé lidi a chovatel, dozvím se něco o jejich chovu a možná i nějakou tu radu jak zlepšit doposud aplikované postupy chovu. Když to bude nutné sáhne se i do zahraničí, povědomí o ČA se dostalo i za hranice, četl jsem články na webu Německa, Slovenska, tak že v tom zásadně nespatřuji problém. Chovný materiál se opotřebuje, nicméně jsou-li kusy dobré vydrží v chovu 3.-4. roky a pak se teprve půjde výše uvedenou cestou dál. Uběhne 10-15 a už tu budou nové kmeny, budeme-li genofond udržovat. A šest generací u králíka, není tak dlouhá doba. Pak je další možnost přiklonit se k vašemu názoru a zařazovat zvířata, kde se tu a tam nějaká příbuznost objeví na nějaké té n-generaci. Jsem rád že vás chov baví a naplňuje, to je to oč tu běží. Nechcete-li publicitu, nechápu proč se potom na ifauna ve všech tématech tak rád názorově a emočně presentujete. Je jistě jednoduší komentovat ostatní a presentovat se takovýmto způsobem, než se skutečně zamyslet jak rád používáte ve svých agresích a předat něco ze sebe, třeba ve formě několikaleté evidence chovu. Bohužel jak vidím, že i když by jste jistě měl co předat, tak to neuděláte.
kto je mišiko?
zjavne naj šľachtiteľ nie iba na fóre ale v celej SR a nechce sa "chváliť" prezentuje sa iba ... rečmi?. Predal niekomu svoje nitrany a skúsenosti z ich chovu??? Bol na výstave mladých v roku 2021?
Snehy
napsal(a):
kto je mišiko?
zjavne naj šľachtiteľ nie iba na fóre ale v celej SR a nechce sa "chváliť" prezentuje sa iba ... rečmi?. Predal niekomu svoje nitrany a skúsenosti z ich chovu??? Bol na výstave mladých v roku 2021?
Dobrý den, prosím nezatahujte do této diskuze jakoukoliv rozpravu, zejména v negativním slova smyslu o jiných členech diskuze. Každý máme různé názory a zkušenosti a tím bych PROSÍM tuto debatu ukončil. Dosavadní diskuze se členem vystupujícím pod přezdívkou "jiva" má spíše kladnou odezvu, která je podložena zkušenostmi. Máte-li cokoliv hodnotného k mému tématu budu velice rád když přispějete. Hezký večer a méně negativních myšlenek.
Tomaas86
napsal(a):
Děkuji za připomenutí, převážení udělám v uceleném sedmém týdnu, tj. ve Čt, kdy budou mít mláďata 49dnů. sám se těším jak zase povyrostli. Hezký zbytek dne.
Dobrý den, tak jsem dnes nevydržel a využil jsem krásného počasí, abych udělal další převážení mláďat ČA a mláďat Nb v čistokrevných podobách. Dnes tedy ve stáří 47 dní, tj. nedokončený 7.t života (cca. 1,5 měs.). Dle standardů těchto plemen bychom v tomto stáří měli být u ČA na váze cca 0,9kg u Nb na váze o něco vyšší na celém 1,0 kg. Z vážení ke 34. dni život, které jsem již na tomto tématu uvedl je jasné, že skutečná užitkovost těchto plemen je v tomto stáří, při dobré péči a výživě, zcela někde jinde, tak se na to pojďme podívat.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, tak jsem dnes nevydržel a využil jsem krásného počasí, abych udělal další převážení mláďat ČA a mláďat Nb v čistokrevných podobách. Dnes tedy ve stáří 47 dní, tj. nedokončený 7.t života (cca. 1,5 měs.). Dle standardů těchto plemen bychom v tomto stáří měli být u ČA na váze cca 0,9kg u Nb na váze o něco vyšší na celém 1,0 kg. Z vážení ke 34. dni život, které jsem již na tomto tématu uvedl je jasné, že skutečná užitkovost těchto plemen je v tomto stáří, při dobré péči a výživě, zcela někde jinde, tak se na to pojďme podívat.
Čistokrevný Český albín ve stáří 47 dní. (tj. 1,5 měsíce života) ... Jedná se opět o největší a nejmenší mládě z vrhu.
Tomaas86
napsal(a):
Čistokrevný Novozélandský bílý ve stáří 47.dní (tj. 1,5 měsíce života) ... Jedná se opět o největší a nejmenší mládě z vrhu. Zde již můžete pozorovat drobné nuance váhy oproti plemenu ČA, progrese růstu je zde markantní. Nicméně je vidět, že i Nb má výborné užitkové vlastnosti a to v čistokrevném pojetí.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, prosím nezatahujte do této diskuze jakoukoliv rozpravu, zejména v negativním slova smyslu o jiných členech diskuze. Každý máme různé názory a zkušenosti a tím bych PROSÍM tuto debatu ukončil. Dosavadní diskuze se členem vystupujícím pod přezdívkou "jiva" má spíše kladnou odezvu, která je podložena zkušenostmi. Máte-li cokoliv hodnotného k mému tématu budu velice rád když přispějete. Hezký večer a méně negativních myšlenek.
Ospravedlňujem sa. Len nerozumiem:
"Dosavadní diskuze se členem vystupujícím pod přezdívkou "jiva" má spíše kladnou odezvu, která je podložena zkušenostmi.
Ja som reagoval na iný príspevok iného člena.
sašaa
napsal(a):
Zdravím Tomáši, máte stejné výsledky s ČA jako já s Pannonským, zhruba co měsíc to kg přírůstku. Myslel jsem si, že mám konečně vybrané plemeno, které mi vyhovuje, ale dal jste mi brouka do hlavy...
At se daří
Dobrý den, tak to jsem moc rád že jste se ozval. Můžete-li obecně shrnout užitkovost tohoto králíka a přidat k tomu i nějakou fotografii z vašich odchovů budu velice vděční. Hezký den.
Tomaas86
napsal(a):
Čistokrevný Český albín ve stáří 47 dní. (tj. 1,5 měsíce života) ... Jedná se opět o největší a nejmenší mládě z vrhu.
Převážení ve stáří 57dní, tj. 8 týdnu a 1.den. Jedná se o stáří běžného odstavu mláďat od matky. Opět výběr nejmenší a největší mládě vrhu Českého albína.
Fatu
napsal(a):
A jak jsou na tom Nb..🤔
Dobrý večer, jsou mírně v závěsu, ale také moc krásně rostou.
Dobrý den, dnes je to právě ucelených 11t života našich Českých Albínů. Jedná se o stáří, ve kterém bych rád provedl řekněme asi už závěrečné zhodnocení užitkovosti v tématu vyzdvihovaného plemene. Zhodnocení je provedeno na základě mnou několika let vedené evidence růstu, životaschopnosti a plodnosti jedinců ČA a zde, před vašimi zraky, kontinuálně dokumentovaného růstu mláďat naší letošní prvničky ČA. Na začátku tématu jsem se snažil motivovat začínající chovatele, aby svoji pozornost od přemýšlení nad různými presentovány způsoby křížení za účelem dosažení minimálního heterozygotního efektu, přenesli spíše na výběr kvalitního plemene s dobrou užitkovostí (kterých je mnoho) v čistokrevné homozygotní podobě a jejich zejména jejich kvalitu výživy a především čistotu chovu. Abych podtrhl tuto myšlenku, provedu zde v tomto stáří jedinců srovnání čistokrevných tetovaný jedinců s průkazy původu od kvalitních a letitých chovatelů s vynikajícím a sofistikovaně kombinovaným heterozygotem, u kterého je účelem dosažení maximální heterózního efektu. S hybridem, který je v mnoha tématech diskutovaný a bezpochyby pochází z kvalitního a u nás v mnoha ohledech jedinečného chovu pana Kočára z Ratibořic. Jedná se také o jediného skutečného hybrida, u kterého chovatel v našem českém prostředí veřejně na svých stránkách prezentuje své výsledky růstu, životaschopnosti a plodnosti svých odchovů pod garantem univerzitní instituce.
Jako protipól ČA volím kombinace rodičovské generace Hyla AB a Hyla CD, jejichž výsledkem je standardní jateční králík Hyla. Nebudu zde kopírovat všechna data užitkovosti, které je možné vidět na stránkách pana Kočára. Pouze uvedu okrajová data pro srovnání užitkovosti. Ve stáří 77d tedy 11t dochází u 70% jedinců k dosažení váhy 2600g. Při odstavení v 5t života mají mláďata váhu od 900g do 1000g. Počet odstavený mláďat od matky je 8,5ks na vrh. Počet dochovaných mláďata do jateční váhy, tedy 2600g je 8ks na vrh. Data od naší letošní prvničky ČA budou shrnuta během dneška.
Nejprve obecné shrnutí ČA z výše uvedených a mnou několik let vedených dat. Ve stáří 11t jsou průměrné hodnoty váhy 2500g, ve stáří 5t, tedy 1.měs. 900g, v průměru je odstaveno 7. mláďat a v mém chovu po odstavení neeviduji zatím žádné ztráty. Výsledky letošní prvničky pošlu během dne. Hezký a úspěšný den všem.
Tomaas86
napsal(a):
Nejprve obecné shrnutí ČA z výše uvedených a mnou několik let vedených dat. Ve stáří 11t jsou průměrné hodnoty váhy 2500g, ve stáří 5t, tedy 1.měs. 900g, v průměru je odstaveno 7. mláďat a v mém chovu po odstavení neeviduji zatím žádné ztráty. Výsledky letošní prvničky pošlu během dne. Hezký a úspěšný den všem.
Hmotnosti mláďat ČA k 77. dni, tj. 11.týdnu života jsou následující, nejmenší mládě váha 2580g, největší mládě 2960g. Většina mláďat se však pohybovala kolem hmotnosti 2600g, váha největšího mláděte byla extrémní. Nejmenší váhový přírůstek za posledních 14dní byl 580g, běžný 720g a extrémní u nejvyššího samce 900g toho si necháme do chovu 🐰👌
Tomaas86
napsal(a):
Hmotnosti mláďat ČA k 77. dni, tj. 11.týdnu života jsou následující, nejmenší mládě váha 2580g, největší mládě 2960g. Většina mláďat se však pohybovala kolem hmotnosti 2600g, váha největšího mláděte byla extrémní. Nejmenší váhový přírůstek za posledních 14dní byl 580g, běžný 720g a extrémní u nejvyššího samce 900g toho si necháme do chovu 🐰👌
🐰
Tomaas86
napsal(a):
Abych byl spravedlivý přikládám ještě největší a nejmenší mládě Nb. Tam byl za posledních 14 dní přírůstek. Minimální 560g, normální 660g maximální 760g.
🐰🙌
Tomaas86
napsal(a):
Jako malý bonus, přikládám pro své podporovatele fotografii, jako důkaz toho že jsem v letošním roce naplnil své chovatelské ambice a stal se členem ČSCH za toto úžasné plemeno. V současné chvíli je v plné knize evidováno 18 našich ČA. Hezký den.
😁🐰
Tomaas86
napsal(a):
😁🐰
europa.it
napsal(a):
Dobrý večer, milý Tomaasi,
jak se daří? Co Ti Vaši bílí krasavci? Nějaké foto please? 😊
Mrzí mě, že Vám sem nikdo erudovaně nepřispívá když Vy se tak hezky staráte a zaznamenaváte. Ale v rámci nové registrace v klubu je to jistě lepší!
Ať tak nebo tak, ať se daří!
Markéta
Dobrý den, děkuji za milé pozdravení. Chovu se daří zatím velmi dobře, bílý krasavci rostou dál jako z vody a jejich kotce jsou jim stále těsnější 😉. Jistě a rád nějaké fotografie vložím i pro další nadšence tohoto krásného plemene. V klubu zatím nejsem a ani to v tuto chvíli neplánuji. Zatím se pomalu začínám sžívat s domovskou základní organizací českého svazu chovatelů. Do 1. měsíce by se na těchto stránkách měli objevit mé první tetované odchovy. V rámci ZO ČSCH jsem našel spřízněnou duši, oddaného chovatele dnes u nás opravdu vzácně zastoupeného národního plemene Český Luštič. Zatím je pro mě, co se týká skutečné chovatelské a šlechtitelské činnosti, vše nové a uvidíme zda tato cesta bude tou pravou, kterou se budu chtít ubírat. Přeci jen ČA dominuje právě svými užitkovými vlastnostmi a nevím zda je to pravé ho tlačit do předepsaných parametrů vzorníku. Ať se daří chovu a ještě jednou díky za milé pozdravení.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, děkuji za milé pozdravení. Chovu se daří zatím velmi dobře, bílý krasavci rostou dál jako z vody a jejich kotce jsou jim stále těsnější 😉. Jistě a rád nějaké fotografie vložím i pro další nadšence tohoto krásného plemene. V klubu zatím nejsem a ani to v tuto chvíli neplánuji. Zatím se pomalu začínám sžívat s domovskou základní organizací českého svazu chovatelů. Do 1. měsíce by se na těchto stránkách měli objevit mé první tetované odchovy. V rámci ZO ČSCH jsem našel spřízněnou duši, oddaného chovatele dnes u nás opravdu vzácně zastoupeného národního plemene Český Luštič. Zatím je pro mě, co se týká skutečné chovatelské a šlechtitelské činnosti, vše nové a uvidíme zda tato cesta bude tou pravou, kterou se budu chtít ubírat. Přeci jen ČA dominuje právě svými užitkovými vlastnostmi a nevím zda je to pravé ho tlačit do předepsaných parametrů vzorníku. Ať se daří chovu a ještě jednou díky za milé pozdravení.
🐰
europa.it
napsal(a):
Dobrý večer, milý Tomaasi,
jak se daří? Co Ti Vaši bílí krasavci? Nějaké foto please? 😊
Mrzí mě, že Vám sem nikdo erudovaně nepřispívá když Vy se tak hezky staráte a zaznamenaváte. Ale v rámci nové registrace v klubu je to jistě lepší!
Ať tak nebo tak, ať se daří!
Markéta
Ještě jednou zdravím Markéto, jak se vede vašim odchovům od samce ČA zvaného Ferda Horal?🐰😉 Přiložte také prosím pro potěchu oka i duše pár vašich fotografií, všichni to jistě kladně ocenění a já tedy zejména 👌🐰
Tomaas86
napsal(a):
Ještě jednou zdravím Markéto, jak se vede vašim odchovům od samce ČA zvaného Ferda Horal?🐰😉 Přiložte také prosím pro potěchu oka i duše pár vašich fotografií, všichni to jistě kladně ocenění a já tedy zejména 👌🐰
Milý Tomaasi,
prvně se Vás zeptám jak se daří a pak už ani nereaguji. To jsem teda... Znáte to ale, někdy je volněji a pak se to nahrne.
Každopádně jsem ráda, že se daří! U mě naštěstí také teď dobré. Měla jsem od začátku roku poměrně velké úhyny, vše ale prakticky takové ty úhyny do týdne života ušáčka při početných vrzích. Poté už v pohodě. Nicméně teď bude u tří vrhů takovéto kritické období, tak snad nebudu zakopávat pod smrk.
Potomka Ferdy Horala, od pana Ferdy horala 😉, má nyní švagr, daří se mu dobře a bezvadně plní funkci rozmnožovatele rodu. 😊
Fotky přikládám.
Mějte se, Markéta
europa.it
napsal(a):
Milý Tomaasi,
prvně se Vás zeptám jak se daří a pak už ani nereaguji. To jsem teda... Znáte to ale, někdy je volněji a pak se to nahrne.
Každopádně jsem ráda, že se daří! U mě naštěstí také teď dobré. Měla jsem od začátku roku poměrně velké úhyny, vše ale prakticky takové ty úhyny do týdne života ušáčka při početných vrzích. Poté už v pohodě. Nicméně teď bude u tří vrhů takovéto kritické období, tak snad nebudu zakopávat pod smrk.
Potomka Ferdy Horala, od pana Ferdy horala 😉, má nyní švagr, daří se mu dobře a bezvadně plní funkci rozmnožovatele rodu. 😊
Fotky přikládám.
Mějte se, Markéta
... a koukám, že se ve vrhu ještě nějaký ten potomek albína objevuje. Jinak jsou to moc pěkní zaječáci, "Za" je hodnocen užitkově za nejvíce výnosné plemeno v poměru živé zvíře a maso. Děkuji za krásné fotografie a přeji úspěšný a radostný chov. Hezký den.
europa.it
napsal(a):
Milý Tomaasi,
Fotky přikládám.
Mějte se, Markéta
V pravo nahoře..ten obličej znám 😁
Tomaas86
napsal(a):
... a koukám, že se ve vrhu ještě nějaký ten potomek albína objevuje. Jinak jsou to moc pěkní zaječáci, "Za" je hodnocen užitkově za nejvíce výnosné plemeno v poměru živé zvíře a maso. Děkuji za krásné fotografie a přeji úspěšný a radostný chov. Hezký den.
Ano ano, Za mají velmi dobrou výtěžnost. Ale hlavně, je to nádherné, elegantní plemeno. Takové "moje" topmodelky. A děkuji! P. S. Mám právě čisté Zaječí a pak mix všeho možného. A to jsou ty bezva barevné vrhy. 😉
europa.it
napsal(a):
Ano ano, Za mají velmi dobrou výtěžnost. Ale hlavně, je to nádherné, elegantní plemeno. Takové "moje" topmodelky. A děkuji! P. S. Mám právě čisté Zaječí a pak mix všeho možného. A to jsou ty bezva barevné vrhy. 😉
Krásná fotografie. Už jsem také uvažoval, že bych zkusil jeden chovný pár, ale není místo Hezký večer!
Tomaas86
napsal(a):
🐰😉 Dnes ...
Nové fotografie mláďat ČA - 07/2022, naleznete na www.zijeto.cz
Dobrý den, všem kolegům chovatelům. Pro inspiraci Vám posílám odkaz na video, kde můžete shlédnout způsob alternativního ustájení ČA v tzv. Volierovém chovu. Jedná se o prostor pro jednu samici s mláďaty o krychelném uspořádání se stranou á=1450mm, klecového charakteru s velikostí oka sítě 20x20mm, s možností úkrytu pod stříškou zabírající cca 1/2 zastavěné plochy. Do voliéry jsem umístil větve ze stromu, ořezané třešně. Už po dvou měsících užívání mohu říci, že králíci vypadají v tomto výběhu velmi šťastní a bez zdravotních problémů.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý den, všem kolegům chovatelům. Pro inspiraci Vám posílám odkaz na video, kde můžete shlédnout způsob alternativního ustájení ČA v tzv. Volierovém chovu. Jedná se o prostor pro jednu samici s mláďaty o krychelném uspořádání se stranou á=1450mm, klecového charakteru s velikostí oka sítě 20x20mm, s možností úkrytu pod stříškou zabírající cca 1/2 zastavěné plochy. Do voliéry jsem umístil větve ze stromu, ořezané třešně. Už po dvou měsících užívání mohu říci, že králíci vypadají v tomto výběhu velmi šťastní a bez zdravotních problémů.
Tak se omlouvám, video již patrně nelze vložit pokusím se ho tedy umístit na naše stránky ČSCH www.zijeto.cz, hezký den.
Tomaas86
napsal(a):
Tak se omlouvám, video již patrně nelze vložit pokusím se ho tedy umístit na naše stránky ČSCH www.zijeto.cz, hezký den.
europa.it
napsal(a):
Milý Tomaasi, jak se daří? Video bezva! Markéta
Dobrý večer Markéto, jsem vděčný za Vaši neskomírající věrnost tomuto tématu. Momentálně se připravuji na první oblastní výstavu svých odchovů při ZO-ČSH v Horní Bříze. Rád bych řekl, že jde v chovu vše podle mých představ, ale není tomu tak. Mé presentované výsledky chovů ČA přinášejí stinnou stránku, která se váže k chovu organizovanému a tou je řekl bych striktní regulativ u jednotlivých plemen. Co se na jeden pohled může zdát úspěchem a výhodou, je z pohledu vzorníku i nepřípustnou vadou. Jak jsem výše presentoval, králíci mě letos rostli jako z vody a těšili se dobrému zdraví a životaschopnosti. Jak se přiblížila doba výstav, začal jsem si více všímat okrajových parametrů pro vystavovaná zvířata a mohu vám s klidným svědomím sdělit, že patrně nebudu mít jediné kladně ohodnocené zvíře, protože odchovy z 03/2022 svojí hmotností přerostli vzorníkový rámec. Jsou to sice krásná, vitální zvířata s ukázkovou stavbou tělesného rámce, bez známky podkožního tuku či povislé kůže na těle, ale již v současné době se pohybují přes 5kg váhy. Nejhorší na tom je, že pro užitkový chov jsou to perfektní zvířata, které by každý milovní králičího masa uvítal. Co se však týče výstavní hodnoty, jedná se o zvířata zcela bezcenná. Tak stále přemítám nad myšlenkou, zda-li chci mít zvířata kvalitní s dobrou životaschopností, růstem a plodností a nebo zda-li se skutečně chci věnovat chovu, kde je hlavním parametrem vizuální stránka. Hezký večer a hlavně chovu zdar.
Tomaas86
napsal(a):
Místní výstava ZO-ČSCH v Horní Bříze
Tak to jste mě pobavil, Tomaasi. Prvně jsem se lekla, zda Vaše hobby nepostihl nějaký murimundus, ale v zápětí mi bylo jasné o čem bude řeč. To je ironie, že?! Člověk má ušáky radost pohledět, z přírůstků a výsledných chlapáků a pořádných děvčat ani nemluvě a pak nemůže vystavovat... Mně osobně teda ty vzorníkové váhy přijdou celkově nízké. Ano, nikdo asi nechce mít z ČA BO, ale na druhou stranu lidé jsou díky dobré stravě taky čím dál vyšší a taky nás pouští do chovu a i rodný list dostaneme. 😝 Já mám neskutečně nádhernou 6měsíční samici Za. Nebo takhle, já tomu nerozumím, nemám ještě "oko", ale prostě jeví fakt echt. A - nebo spíš - ale je velká. Štíhlá, dlouhá, ale až mi trošku zmohutní, tak bude stopro nad limit. Teda já bych na výstavu stejně nejspíš nešla, není čas, ale...
A stejně, i když má člověk chov primárně pro vystavování, tak kolik ušáků jde ve finále na výstavu(?)... Většina se sní, takže hezky narostlí ušáci jsou bonus plus. Měli by ty váhové limity aspoň trochu zvýšit.
Jinak co se týče mé neutuchající věrnosti týče, tak ano, doma kolem chlupáčů lítám dost, ale teda tady ta témata a hlavně lidé co se umí akorát navzájem pourážet, to je teda síla. Už jsem přemýšlela, že to tady taky zapíchnu.
Ale napadlo mě, Vy byste mi mohl poradit respektive potvrdit / vyvrátit tu domněnku ohledně toho různého genotypu ČA. Minimálně na příkladu, když jste křížil s jinými plemeny.
Každopádně ať se daří!
europa.it
napsal(a):
Tak to jste mě pobavil, Tomaasi. Prvně jsem se lekla, zda Vaše hobby nepostihl nějaký murimundus, ale v zápětí mi bylo jasné o čem bude řeč. To je ironie, že?! Člověk má ušáky radost pohledět, z přírůstků a výsledných chlapáků a pořádných děvčat ani nemluvě a pak nemůže vystavovat... Mně osobně teda ty vzorníkové váhy přijdou celkově nízké. Ano, nikdo asi nechce mít z ČA BO, ale na druhou stranu lidé jsou díky dobré stravě taky čím dál vyšší a taky nás pouští do chovu a i rodný list dostaneme. 😝 Já mám neskutečně nádhernou 6měsíční samici Za. Nebo takhle, já tomu nerozumím, nemám ještě "oko", ale prostě jeví fakt echt. A - nebo spíš - ale je velká. Štíhlá, dlouhá, ale až mi trošku zmohutní, tak bude stopro nad limit. Teda já bych na výstavu stejně nejspíš nešla, není čas, ale...
A stejně, i když má člověk chov primárně pro vystavování, tak kolik ušáků jde ve finále na výstavu(?)... Většina se sní, takže hezky narostlí ušáci jsou bonus plus. Měli by ty váhové limity aspoň trochu zvýšit.
Jinak co se týče mé neutuchající věrnosti týče, tak ano, doma kolem chlupáčů lítám dost, ale teda tady ta témata a hlavně lidé co se umí akorát navzájem pourážet, to je teda síla. Už jsem přemýšlela, že to tady taky zapíchnu.
Ale napadlo mě, Vy byste mi mohl poradit respektive potvrdit / vyvrátit tu domněnku ohledně toho různého genotypu ČA. Minimálně na příkladu, když jste křížil s jinými plemeny.
Každopádně ať se daří!
U zvířete s genetickou poruchou, kterým je albinismus a nemusí to být striktně ČA je obecně problematické to, že není-li chovatel poctivý může u zvířete provést tzv. oživení krve prakticky jakýmkoliv fenotypově podobným plemenem a nikdy už se to zpětně neprojeví. A jak, to uvedu na konkrétním příkladu. Fenotypově podobným plemen pro ČA je například Bu nebo růstově menší jedinec Mm. Provedete-li křížení 0.1 ČA X 1.0 Bu, narodí se Vám hybridní zvíře první generace F1, které bude u všech jedinců v genetickém základu 50% ČA a 50% Bu (tedy v případě, že jsou zvířata v chovném páru 100% homozygotní jedinci), výsledkem F1 nebude ani jedno ze zvířat albín. Všichni jedinci F1 budou barevní, ale NE striktně po Bu, protože každý albín je nositelem skryté vlohy pro nějakou barvu skovanou za albinismem v genetickém kódu, ve většině případů žlutou, někdy modrou, ojediněle černou. Všichni jedinci F1 budou tedy velmi podobní Bu nebo se může vyštěpit něco odlišné jako je barevnost ČL aj. V každém případě budou všichni jedinci F1 nositeli genetické poruchy albinismu. Když v dalším kroku uděláte kombinaci 0.1 F1 X 1.0 ČA (homozygot) narodí se vám 75% mláďat v albinismem a z toho v určitém podílu homozygoti a v určitém podílu heterozygoti ČA. Nicméně i heterozygoti albíni (né ČA) už svoji barvu nikdy v další kombinaci s homozygoty ČA neprojeví, protože vždy bude na obou stranách nositel albinismu. Jen pro doplnění, když by jste udělala kombinaci 0.1 F1 X 1.0 F1, získáte výsledné F2, kteří budou z 50% celkového počtu mláďat albíni z nichž (25% budou homozygoti Bu, 25% budou homozygoti ČA, 25% budou heterozygoti Bu a 25% budou heterozygoti ČA. Doufám, že jsem Vám na vaši otázku odpověděl - rozhodně NE každý "čistokrevný ČA" je skutečně homozygot ČA záleží pouze a jenom na poctivosti a kreativitě chovatelů . Proto je většina hybridů jako je Hyla, Hyplus aj. bílých. Do jejich sofistikovaně tvořených kombinací se totiž používají plemena jako jsou BOA, Nb i ČA zejména pro jejich kvalitní užitkové vlastnosti a následné generace jsou povětšinou logicky nositelé genetické poruchy albinismu, což se v dalších generacích vždy projeví výskytem albínů. Jsou-li v prarodičovské generaci a následně v rodičovské generaci nějací albíni, v následných hybridech F1, F2 až Fn je příslušné množství albínů, tedy čistě býlích králíků s červeným okem (bez pigmentů)
Tomaas86
napsal(a):
U zvířete s genetickou poruchou, kterým je albinismus a nemusí to být striktně ČA je obecně problematické to, že není-li chovatel poctivý může u zvířete provést tzv. oživení krve prakticky jakýmkoliv fenotypově podobným plemenem a nikdy už se to zpětně neprojeví. A jak, to uvedu na konkrétním příkladu. Fenotypově podobným plemen pro ČA je například Bu nebo růstově menší jedinec Mm. Provedete-li křížení 0.1 ČA X 1.0 Bu, narodí se Vám hybridní zvíře první generace F1, které bude u všech jedinců v genetickém základu 50% ČA a 50% Bu (tedy v případě, že jsou zvířata v chovném páru 100% homozygotní jedinci), výsledkem F1 nebude ani jedno ze zvířat albín. Všichni jedinci F1 budou barevní, ale NE striktně po Bu, protože každý albín je nositelem skryté vlohy pro nějakou barvu skovanou za albinismem v genetickém kódu, ve většině případů žlutou, někdy modrou, ojediněle černou. Všichni jedinci F1 budou tedy velmi podobní Bu nebo se může vyštěpit něco odlišné jako je barevnost ČL aj. V každém případě budou všichni jedinci F1 nositeli genetické poruchy albinismu. Když v dalším kroku uděláte kombinaci 0.1 F1 X 1.0 ČA (homozygot) narodí se vám 75% mláďat v albinismem a z toho v určitém podílu homozygoti a v určitém podílu heterozygoti ČA. Nicméně i heterozygoti albíni (né ČA) už svoji barvu nikdy v další kombinaci s homozygoty ČA neprojeví, protože vždy bude na obou stranách nositel albinismu. Jen pro doplnění, když by jste udělala kombinaci 0.1 F1 X 1.0 F1, získáte výsledné F2, kteří budou z 50% celkového počtu mláďat albíni z nichž (25% budou homozygoti Bu, 25% budou homozygoti ČA, 25% budou heterozygoti Bu a 25% budou heterozygoti ČA. Doufám, že jsem Vám na vaši otázku odpověděl - rozhodně NE každý "čistokrevný ČA" je skutečně homozygot ČA záleží pouze a jenom na poctivosti a kreativitě chovatelů . Proto je většina hybridů jako je Hyla, Hyplus aj. bílých. Do jejich sofistikovaně tvořených kombinací se totiž používají plemena jako jsou BOA, Nb i ČA zejména pro jejich kvalitní užitkové vlastnosti a následné generace jsou povětšinou logicky nositelé genetické poruchy albinismu, což se v dalších generacích vždy projeví výskytem albínů. Jsou-li v prarodičovské generaci a následně v rodičovské generaci nějací albíni, v následných hybridech F1, F2 až Fn je příslušné množství albínů, tedy čistě býlích králíků s červeným okem (bez pigmentů)
Milý Tomaasi, musím s Vámi v některých bodech zřejmě poprvé nesouhlasit. Pokusím se jít postupně v rámci reakce na Vaši odpověď.
Prvně teda opravdu nevidím moc podobnost mezi kompletně bílým králíkem s červenýma očima, rezatým burgunďákem s tmavýma očima, který má navíc divoké znaky, a už vůbec ne s modrým ušákem, který je celobarevný. Ale máte pravdu, chlupy to má, uši dlouhé a čtyři nohy taky.
Dále je jedno / v rámci výsledného namíchání genů, zda například křížíte samici ČA se samcem Bu nebo obráceně. Takže není podstatné uvádět kdo byl 1,0 a kdo 0,1.
Pokud křížíme Bu (tedy homozygota) s ČA (homozygotem, ale viz dále), tak nám v F1 vznikne hnízdečko ušáků alá jeden jako druhý, protože funguje 1. Mendelův zákon (zákon uniformity). A jak píšete, albíni to nebudou, protože z kombinace Bu a ČA vznikne Aa; a alela A dominuje, takže albíni to nebudou. Už jsem zmiňovala ve svém tématu, že tu na ifauně někdo psal právě o tom, že kříží Bu a ČA a má pokaždé takové nažloutlé ušáky. Takže je opravdu, opravdu velká pravděpodobnost, že ten člověk měl jak čistého Bu, tak homozygota ČA, protože výsledek v F1 byl pokaždé stejný.
Mohly by tam být i jiné barvy, ale prostě pokud by to byl homozygot ten ČA a jeho protějšek stejně tak, tak by teda ale fakt ušáci v F1 měli být prakticky totožní (už se opakuju). Jinými slovy, pokud byl ten ČL u manželů Kvapilových opravdový ČL (předpokládám), tak ten ČA byl heterozygot, protože ta barevná škála co vznikla nemůže potvrdit nic jiného viz zde: ČL x ČA | Moravský modrý, moravský bílý hnědooký (websnadno.cz). Každopádně souhlasím, že by byli potomci postiženi narušením enzymatické tvorby pigmentu.
Nicméně teda by ČA mohl být například takovýto homozygot: aa BB CC dd gg, to by pak v kombinaci s ČL vypadal výsledek následovně: Aa Bb Cc dd gg. Ale mohl by to mít i jinak a pořád by to mohl být homozygot. Ale otázka večera: Musí být čistokrevný ČA vůbec homozygot? Z Vašeho textu vyplývá, že ano. Ale já pořád stále nevím – nemám důkaz. A jestli ano, tak prostě může mít v genotypu za aa cokoliv, jen prostě všechny ty následující vlohové páry musí být totožné...
europa.it
napsal(a):
Milý Tomaasi, musím s Vámi v některých bodech zřejmě poprvé nesouhlasit. Pokusím se jít postupně v rámci reakce na Vaši odpověď.
Prvně teda opravdu nevidím moc podobnost mezi kompletně bílým králíkem s červenýma očima, rezatým burgunďákem s tmavýma očima, který má navíc divoké znaky, a už vůbec ne s modrým ušákem, který je celobarevný. Ale máte pravdu, chlupy to má, uši dlouhé a čtyři nohy taky.
Dále je jedno / v rámci výsledného namíchání genů, zda například křížíte samici ČA se samcem Bu nebo obráceně. Takže není podstatné uvádět kdo byl 1,0 a kdo 0,1.
Pokud křížíme Bu (tedy homozygota) s ČA (homozygotem, ale viz dále), tak nám v F1 vznikne hnízdečko ušáků alá jeden jako druhý, protože funguje 1. Mendelův zákon (zákon uniformity). A jak píšete, albíni to nebudou, protože z kombinace Bu a ČA vznikne Aa; a alela A dominuje, takže albíni to nebudou. Už jsem zmiňovala ve svém tématu, že tu na ifauně někdo psal právě o tom, že kříží Bu a ČA a má pokaždé takové nažloutlé ušáky. Takže je opravdu, opravdu velká pravděpodobnost, že ten člověk měl jak čistého Bu, tak homozygota ČA, protože výsledek v F1 byl pokaždé stejný.
Mohly by tam být i jiné barvy, ale prostě pokud by to byl homozygot ten ČA a jeho protějšek stejně tak, tak by teda ale fakt ušáci v F1 měli být prakticky totožní (už se opakuju). Jinými slovy, pokud byl ten ČL u manželů Kvapilových opravdový ČL (předpokládám), tak ten ČA byl heterozygot, protože ta barevná škála co vznikla nemůže potvrdit nic jiného viz zde: ČL x ČA | Moravský modrý, moravský bílý hnědooký (websnadno.cz). Každopádně souhlasím, že by byli potomci postiženi narušením enzymatické tvorby pigmentu.
Nicméně teda by ČA mohl být například takovýto homozygot: aa BB CC dd gg, to by pak v kombinaci s ČL vypadal výsledek následovně: Aa Bb Cc dd gg. Ale mohl by to mít i jinak a pořád by to mohl být homozygot. Ale otázka večera: Musí být čistokrevný ČA vůbec homozygot? Z Vašeho textu vyplývá, že ano. Ale já pořád stále nevím – nemám důkaz. A jestli ano, tak prostě může mít v genotypu za aa cokoliv, jen prostě všechny ty následující vlohové páry musí být totožné...
Dobrý večer. Vezmu to tedy postupně . Podobnost, ČA, Mm a Bu je dána plemennými znaky jako je stavba těla, výška postoje, tvar hlavy a těla aj., termín fenotyp asi nebyl ten nejlepší, ale nechme to být ať se v těch termínech neutopíme. Co se týče příkladů kde jsem uváděl samec a samice máte pravdu je to úplně jedno může to být i naopak, nechtěl jsem vás tím zmást, byl to jen příklad. Naprosto souhlasím s tím, že výsledkem křížení dvou homozygotů různého plemene by měl být vrh se všemi totožnými mláďaty, teď se ale na to díváme přísně matematicky. . Je to život. Z mého vysvětlení by měl být závěr ten, že né každý ČA s PP musí být skutečně 100% protože do toho vstupuje lidská vynalézavost a ješitnost mít toho něj.. ČA i za cenu že to prostě není 100% ČA a to není jen výsadou tohoto plemene. Z mých zkušeností s křížením ČA x Mm, ČA x Bu, ČA x Čsčž musím konstatovat že u prvních dvou byl výsledek F1 naprosto jednolitý a u toho třetího už tam těch barev bylo víc. Český strakáč Plzeňák byl komeník a každé mládě bylo jiné. Český strakáč je v tomto ohledu ale specifický, protože tvoří komeniky, mlynáře a straky. V tomto ohledu nemohu sloužit Hezký večer.
jrl13
napsal(a):
Vaše přírůstky mne plní závistí. Moje jsou v podobných číslech, ale o měsíc posunutí . Ale spíše mne zajímá jakou barvu měli kříženci ČA x BU? Moji mívají zaječí. A najednou, s novým samcem, jsou rezaví burgunďáci. Nevím, jestli to může znamenat geneticky špatného samce
Dobrý den, není co závidět, patrně je to způsobeno tím co přidáváte ve stravě k senu a vodě. V době presentovaných výsledků jsem přikrmoval výhradně granulemi En...gys, se kterými mám za dobu chovatelské praxe nejlepší zkušenost a vyzkoušel jsem jich opravdu více, pouze moje zkušenost. Měl jsem ještě letní vrhy a ty už jsem místo granulí, vzhledem k nesmyslnému nárůstu cen granulí přikrmoval výhradně směsí (tzn. granule, nahý oves, ječmen, trochu pšenice) a byl jsem rovněž oproti vlastní výsledkům z jara náhle až o měsíc pozadu. Do letošního roku jsem nikdy směsí obilovin nekrmil, nebylo potřeba. Musím ale konstatovat, i když granule v současné době vycházejí kolem 12-15,- CZK za kg a obiloviny byly po žních na ceně kolem 6-7czk/kg není krmení obilovinami výhodné. Zvířata za dobu dosažení jatečné velikosti (což je u mě doma 3,6-4,0kg živé váhy ve 3,5-4,0 měsících života) naberou na obilí skluz okolo 1,5 měsíce. Králíci mají i vetší spotřebu krmiva, protože toho spousty vyhrabou do podestýlky. Vybírají si ze směsi obilovin podle preferencí jako Popelka hrách od plev. Tak že to opravdu nepovažuji za efektivní krok, můj názor. Co se týče barvy BU X ČA nemohu fotografie dohledat, nicméně pamatuji si je a byli žlutí s bílou podsadou, určitě NE divocí jak píšete. Divokou barvu v kombinaci se žlutou způsobuje modrá a černá. Vzhledem k tomu, že jste měnil čistokrevného Bu za čistokrevného Bu je to zvláštní, patrně byl ten první trochu šmrncnutý, což osobně nepovažuji za krok zpět. Oživení krve je dle mého názoru pro životaschopnost zvířat více než žádoucí (plodnost, životaschopnost), je to přirozená potřeba přírody, pouze můj názor. Hezký den.
Děkuji Vám za obsáhlou reakci. Vždy jsem krmil stejně ( oves - granule 2:1 + seno ) a přitom se mi přírůstky poslední 2 roky snížili. Třeba se zhoršila kvalita granulí. K tomu mému křížení. Samec ČA a samice BU. Jsem z toho dosti nešťastný. Vždy jsem zabíjel kolem 4 měsíce a teď v šestém jsem rád když stažený králík má 2 kg
jrl13
napsal(a):
Děkuji Vám za obsáhlou reakci. Vždy jsem krmil stejně ( oves - granule 2:1 + seno ) a přitom se mi přírůstky poslední 2 roky snížili. Třeba se zhoršila kvalita granulí. K tomu mému křížení. Samec ČA a samice BU. Jsem z toho dosti nešťastný. Vždy jsem zabíjel kolem 4 měsíce a teď v šestém jsem rád když stažený králík má 2 kg
Dobrý den, jestli jste měnil samce ČA, tak to se vůbec nedivím, jak jsem již komentovali s Evropa.it není Albín jako albín. Jestli měl druhý samec skrytou vlohu pro žlutou a první pro modrou barvu je to možné. Pro vyšlechtění ČA byl použit jako Mm, tak BO i div a jiní a pro novošlechtění a regenerační šlechtění bůh ví co. Takže je to možné a ani v jednom případě to nemusí být nic na závadu. ČA hodně utrpěl tím že byl dlouho opomíjen a teď to bohužel tak vypadá. Když se podíváme na inzerci, každý jedinec je úplně jiný v typu a vzorníku odpovídá málo který. Když by jste byl poblíž Plzně tak bych vám nabídl své samce, já měl letos opačný problém. Všechna jarní mláďata přerostla vzorník cca přes 0,5-0,75 kg.
Tomaas86
napsal(a):
Propagační výstava Horní Bříza 2022
Naše výstavy pro rok 2022 v ZO-ČSCH Horní Bříza - Plzeň sever, www.zijeto.cz, přijďte se s námi pobavit o chovech králíků - holubů a drůbeže, prohlédnout si naše odchovy a nakoupit zvířata pro další sezónu 2023, pro děti jsme připravili bohatou tombolu.
Všem chovatelům a hlavně podporovatelům plemene ČA přeji hezké prožití adventního času. Tomáš B.
Dobrý den pane Tomáši, narazila jsem dnes na tuto diskuzi a se zaujetím pročítala. Předně bych chtěla poděkovat za Vaši práci, evidenci poznatků a dat a v neposlední řadě za Váš zápal pro věc, ochotu se zde podělit o vše, co jste zjistil a čeho jste dosáhl. Máte můj obdiv. Podobných lidí jako jste Vy, mnoho neznám.
Ale proč hlavně píši: Zjistil jste, že dle Vašeho systému krmení Vaši ČA králíci velmi rychle rostou, což je pro užitkový chov naprosto žádoucí, ale přerůstají váhový standard plemene uvedený ve vzorníku.
Chovu ČA jsem se nikdy nevěnovala a popravdě jsem k chovu králíků sice "přičichla" už jako dítě, ale vzhledem k mým následným studiím mimo domov jsem musela svého skromného chovu zanechat. Od té doby zkrátka mnoho vody uteklo a přišla jsem o kontakt s králíkáři. Proto nemám vůbec tušení o tom, kdy byl současný standard ČA vytvořen (zda je aktuální ten původní první standard nebo byl v průběhu času nějak upravován). Ptám se na to v souvislosti s přerůstáním proto, že v dobách dřívějších se zpravidla krmilo obilím, nikoli průmyslově vyráběnými granulemi. Byl-li standard vytvářen dle králíků krmených obilím, nejspíš nebudete jediným chovatelem, který krmí granulemi a jeho ČA jsou větší než ideál dle vzorníku.
Osobně jsme vždy krmili tradičně vesnicky. Oves+ ječmen, občas maličko slunečnice. Dále seno, v sezoně pastva, sem tam jablka, občas slupky ze zeleniny, ovocné větývky na ohryz, v zimě mrkev, řepa.
Můj poznatek z chovu bílopesíkatých černých zakrslých: ze 4 mláďat z jednoho vrhu jsem si nechala 0,1, dva 1,0 a jedna 0,1 šli po odstavu každý k jinému majiteli. S každým majitelem jsem byla v kontaktu i nadále a tak mi referovali, jak mláďata prospívají. Vtipné na tom bylo to, že majitel jedné ze samic ji kupoval jako zvířátko pro radost pro vnuka, sám byl chovatelem užitkových králíků a zakrslou králici krmil granulemi stejnými, jako ty své "masňáky". No samička vyrostla do živé váhy 2,3 kg :-) a její původ prcka naznačovaly pouze kratičké ušní boltce. Ostatní ze sourozenců byli naprosto normální zakrslíci.
Tak jsem se jen chtěla podělit o úsměvnou historku, která možná naznačuje, že krmení často umí dělat hodně.
Přeji mnoho úspěchů v chovu a radosti s Vašimi ušáky. Krásné svátky a hlavně zdraví a pohodu.
S pozdravem M. Strejčková
kamil.č
napsal(a):
Včera se mi okotila samice ČA a trochu jsem se bál, jak to dopadne... V noci na dnešek jsme měli -12 'C, ve stodole bylo asi -5' C. Moc pomohlo, že jsem dal na dvířka kotce pytel, voda v misce ani do rána nezamrzla, mláďata jsou zdá se v pohodě. Ať se vám daří!
Dobrý den, věřím že to bude dobré. Samice ČA jsou ukázkové matky. Jestli mohu požádat, dejte pak do diskuse nějaké fotografie. Hodně zdaru a krásné svátky.
marcie
napsal(a):
Dobrý den pane Tomáši, narazila jsem dnes na tuto diskuzi a se zaujetím pročítala. Předně bych chtěla poděkovat za Vaši práci, evidenci poznatků a dat a v neposlední řadě za Váš zápal pro věc, ochotu se zde podělit o vše, co jste zjistil a čeho jste dosáhl. Máte můj obdiv. Podobných lidí jako jste Vy, mnoho neznám.
Ale proč hlavně píši: Zjistil jste, že dle Vašeho systému krmení Vaši ČA králíci velmi rychle rostou, což je pro užitkový chov naprosto žádoucí, ale přerůstají váhový standard plemene uvedený ve vzorníku.
Chovu ČA jsem se nikdy nevěnovala a popravdě jsem k chovu králíků sice "přičichla" už jako dítě, ale vzhledem k mým následným studiím mimo domov jsem musela svého skromného chovu zanechat. Od té doby zkrátka mnoho vody uteklo a přišla jsem o kontakt s králíkáři. Proto nemám vůbec tušení o tom, kdy byl současný standard ČA vytvořen (zda je aktuální ten původní první standard nebo byl v průběhu času nějak upravován). Ptám se na to v souvislosti s přerůstáním proto, že v dobách dřívějších se zpravidla krmilo obilím, nikoli průmyslově vyráběnými granulemi. Byl-li standard vytvářen dle králíků krmených obilím, nejspíš nebudete jediným chovatelem, který krmí granulemi a jeho ČA jsou větší než ideál dle vzorníku.
Osobně jsme vždy krmili tradičně vesnicky. Oves+ ječmen, občas maličko slunečnice. Dále seno, v sezoně pastva, sem tam jablka, občas slupky ze zeleniny, ovocné větývky na ohryz, v zimě mrkev, řepa.
Můj poznatek z chovu bílopesíkatých černých zakrslých: ze 4 mláďat z jednoho vrhu jsem si nechala 0,1, dva 1,0 a jedna 0,1 šli po odstavu každý k jinému majiteli. S každým majitelem jsem byla v kontaktu i nadále a tak mi referovali, jak mláďata prospívají. Vtipné na tom bylo to, že majitel jedné ze samic ji kupoval jako zvířátko pro radost pro vnuka, sám byl chovatelem užitkových králíků a zakrslou králici krmil granulemi stejnými, jako ty své "masňáky". No samička vyrostla do živé váhy 2,3 kg :-) a její původ prcka naznačovaly pouze kratičké ušní boltce. Ostatní ze sourozenců byli naprosto normální zakrslíci.
Tak jsem se jen chtěla podělit o úsměvnou historku, která možná naznačuje, že krmení často umí dělat hodně.
Přeji mnoho úspěchů v chovu a radosti s Vašimi ušáky. Krásné svátky a hlavně zdraví a pohodu.
S pozdravem M. Strejčková
Ano, naprosto s vámi souhlasím. Krmná dávka a vyváženost stravy určitě má velký vliv. I když to co uvádíte je tedy opravdu extrémní dopad. Děkuji, za váš příspěvek i vám přeji hodně úspěchů, příjemné prožití svátečního období a do nového roku celé vaší rodině pevné zdraví. Tomáš B.
Růstové hodnoty v chovu Českého Albína v období 2020-2022
více na www.zijeto.cz
Je tu nový rok a s ním i nové lednové vrhy. Pro potěchu všech, kteří mají lásku v chovatelství, případně fandí a podporují plemeno Český Albín jsem vložil na web, video letošního hnízda mláďat ve stáří 11d. Tedy těsně před otevřením oček. Maminka je prvnička z mého vlastního čistokrevného odchovu. Rodila ve venkovním kotci bez kotiště, zákrytém jutou, při teplotě -9"C. Nyní odchovává již týden v nočních teplotách okolo -8'C. Mláďat je 6 až n. Zatím bez zásahu do hnízda. Jsou to pěkní cvalíci. Viz video na www.zijeto.cz v sekci video s názvem ČA Ledňáčci 2023. Hodně radosti z chovu a příjemné pobavení při shlédnutí videa přeje Tomáš. 🐰😉👌
irokez
napsal(a):
připuštěno
Dobrý večer, je to tedy odvážná fotografie, ale proč ne. Přeji, ať se Vám vše podaří a za 31.dní budete mít mnoho krásných, zdravých a buclatých . Věřím, že se máte na co těšit. Mám v současné době jedny ledňáčky 8ks a minulý týden, nám dala ta samá maminka krásný březnový vrh o 11. mláďatech. Chtěl jsem provést redukci, ale když jsem viděl jak má všech jedenáct mláďat naducaná břicha, neměl jsem to srdce. Tak jsem zvědav jak porostou, bude to jistě slabší ale mamina je dobrá a mléčná, dnes jim je 5. dní a jsou všichni pěkní. Přeji hodně zdaru v chovu a posílám velké díky za dalšího podporovatele tohoto našeho krásného plemene.
Tomaas86
napsal(a):
Dobrý večer, je to tedy odvážná fotografie, ale proč ne. Přeji, ať se Vám vše podaří a za 31.dní budete mít mnoho krásných, zdravých a buclatých . Věřím, že se máte na co těšit. Mám v současné době jedny ledňáčky 8ks a minulý týden, nám dala ta samá maminka krásný březnový vrh o 11. mláďatech. Chtěl jsem provést redukci, ale když jsem viděl jak má všech jedenáct mláďat naducaná břicha, neměl jsem to srdce. Tak jsem zvědav jak porostou, bude to jistě slabší ale mamina je dobrá a mléčná, dnes jim je 5. dní a jsou všichni pěkní. Přeji hodně zdaru v chovu a posílám velké díky za dalšího podporovatele tohoto našeho krásného plemene.
Tomaas86
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=DNkBGqA2uBM&ab_channel=Tom%C3%A1%C5%A1Blabol

irokez
napsal(a):
První albíni 😃
To růžové, plešaté, ošklivé?
irokez
napsal(a):
Chov ČA zatím s vynikajícím výsledkem. Tři vrhy prvniček s výsledkem 12,12 a 10 ks. To jsem u čistokrevných plemen dlouho nezažil, ani u rádoby masných plemen, a u hybridů to také každá prvnička nedokázala. Všechny mladé samicím nechávám abych si otestoval mléčnost samic
Mám teď 11. členný vrh a je to naprosto bez problémů, už jim je 5t a jsou pěkný. Samice jen musí mít hodně vody a kvalitní seno.