Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2022 10:27
Vali80

XXX.XXX.53.126

Zdravím v Novém roce všechny chovatele a přeji předem mnoho úspěchů.
Chci se zeptat na Váš názor ohledně chování samice, se kterým jsem se nikdy nesetkala.
Samice je prvnička - 8-9 měsíců stará, Burgundská, okotila se 30.12. (5 mladých, všichni živí, v pořádku).

Včera začala samice dělat v kotci rachot, stěhovat misky, dupat nohama. Dnes ráno jsem našla kameninovou misku se zrním a kousek okousaného kukuřičného lusku v hnízdě u mladých. Respektive tím byli přikrytí.
Vše jsem vyndala, hnízdo upravila, mladí jsou v pořádku, jsou napití, hnízdo suché.

Samice je hodně drsná, vrčí a mrčí, když ji chci dát do kotce cokoli. Je taková od březosti.
Může toto chování (stěhování misek do hnízda) souviset s rachotem, co byl o silvestru? Rány byly u nás fakt hrozné a trvaly celý večer a celou noc.
Jinak se samička stará, mladé jsou přikryté.

Odpoledne ji misky připevním na držák a bude mít po srandě.
Jen mne zajímá, proč to dělá. Až teď, po 5 dnech od porodu.

Děkuji za názory.
Z.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2022 11:30

Říje,stává se,že samice i po týdnu mladé zahrne a nechá být.
Výkyvy počasí,je velké teplo,nastává přirozený čas říje.

5.1.2022 11:44
Vali80

XXX.XXX.44.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Říje,stává se,že samice i po týdnu mladé zahrne a nechá být.
Výkyvy počasí,je velké teplo,nastává přirozený čas říje.

Jé, tak to mě nenapadlo! Je pravda, že druhá samice Siamská velká má pod sebou mladé od 22.12. a včera už hrabala zadní rohy...
Já si říkala, co blbne, že je teplo, navíc v zateplené kralíkárně 😊.

Děkuji za informaci... Připevním misky a může tahat leda tak seno!

5.1.2022 11:51
Vali80

XXX.XXX.44.198

Vali80 napsal(a):
Jé, tak to mě nenapadlo! Je pravda, že druhá samice Siamská velká má pod sebou mladé od 22.12. a včera už hrabala zadní rohy...
Já si říkala, co blbne, že je teplo, navíc v zateplené kralíkárně 😊.

Děkuji za informaci... Připevním misky a může tahat leda tak seno!

A je teda jisté, že je nechá být? Třetí samice má mladé o 6 dnů dřív, čtvrtá se měla kotit kolem 29.12., ale neokotila se.
Takže mladé nemám moc kam podložit.

5.1.2022 11:55

Vali80 napsal(a):
A je teda jisté, že je nechá být? Třetí samice má mladé o 6 dnů dřív, čtvrtá se měla kotit kolem 29.12., ale neokotila se.
Takže mladé nemám moc kam podložit.

Ne to není pravidlo,ale není to ani vyloučené.
Většinou je to ten bordel a po pár dnech je to přejde,ale může se stát,že je říje silnější než mateřský pud.

5.1.2022 11:58
Vali80

XXX.XXX.44.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne to není pravidlo,ale není to ani vyloučené.
Většinou je to ten bordel a po pár dnech je to přejde,ale může se stát,že je říje silnější než mateřský pud.

Dobře, děkuji. Ona nijak neryje, netahá seno, jen dneska ta miska na hnízdě.
Uvidíme, necháme to na přírodě. Má se ochladit, snad ji to přejde.

georgi

5.1.2022 20:57
georgi

XXX.XXX.118.61

S kocením okolo vánočních svátků nemám dobré zkušenosti . O část mladých jsem tehdy přišel . Od té doby se vyhýbám kocení samic v této době . Kameninovou misku a ani podobné věci jsem v hnízdě nikdy nenašel . Jestliže samice vrčí a mrčí pak jí z chovu okamžitě vyřazuji .

5.1.2022 21:22
Vali80

XXX.XXX.70.222

georgi napsal(a):
S kocením okolo vánočních svátků nemám dobré zkušenosti . O část mladých jsem tehdy přišel . Od té doby se vyhýbám kocení samic v této době . Kameninovou misku a ani podobné věci jsem v hnízdě nikdy nenašel . Jestliže samice vrčí a mrčí pak jí z chovu okamžitě vyřazuji .

Chápu, taky jsem zvyklá na hodné samice, ale zatím je vše v pořádku.
Většinou připouštím na podzim a na jaře, ale tuto jsem nově pořídila a je narozená v březnu. A v lednu a únoru jsou u nás ( a asi i jinde) největší mrazy.
Misky jsem připevnila, "kindoši" jsou v klidu, buclatí.

georgi

5.1.2022 21:32
georgi

XXX.XXX.118.61

Mám králíky v chlívku , proto připouštím po celý rok . Když jsem měl králíky venku měl jsem to podobně . Ať se daří .

5.1.2022 21:41
Vali80

XXX.XXX.68.180

georgi napsal(a):
Mám králíky v chlívku , proto připouštím po celý rok . Když jsem měl králíky venku měl jsem to podobně . Ať se daří .

Díky moc, taky připouštím celoročně i ve venkovních kotcích, a kupodivu se mi zatím letos (oproti loňskému roku) daří. Zabřezly mi 4 z 5 samic a všechny (i prvničky) odchovaly v povánočních mrazech -15 stupňů.
Jen tahle se trochu zbláznila 🤔.

Ať se daří i Vám a všem, kdo tomuto "koníčku" propadl 😉

6.1.2022 13:38
hokrví

XXX.XXX.96.32

Připouštím též celoročně, ale tento podzim se mi zdálo, že samice nějak špatně línaly a nešly do říje. Mám 14 samic, jedna nová mladá, tu připustím někdy koncem ledna až bude v říji, jedna potratila a ta se mi zdá taková malátná - bez jiskry, 10 samic už odrodilo 73 mladých a 2 by měly ještě rodit, některé jsem musel nechat připustit opakovaně, protože neostaly březí. Králičinec mám vyzděný na 30 zeď a střechu jsem nechal nastříkat chytrou pěnou 20 cm, problém je že když je mráz -10 tak se zdi opotí a je více cítit vlhkost, při -15 tři dny v kuse mi začnou přimrzat spodní napaječky, nevím jestli by pomohlo zateplit stěny.

7.1.2022 16:57
Vali80

XXX.XXX.237.123

Zdravím všechny, kdo mi poskytl nějakou radu nebo vlastní názor.
Samička se nakonec "umravnila" a vzorně se stará. Určitě za to může i ochlazení, které přišlo vhod.
Při krmení pořád brblá, ale je to hold ženská 😄. Uklidnila se a už ani neskáče po ruce.

Takže to nakonec dobře dopadlo 😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík